Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Hz. Ömer'in Fazileti

Daraltma
Bu konu kapanmıştır.
X
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Hz. Ömer'in Fazileti

bismillahirrahmannirrahim
    herkese selamüm aleyküm

[color=red]Ve Aleykumusselam

(Gereken uyarıyı yapmıştım sanırım bundan dolayı editledim mütefekkir)/color]

Yorum

[quote author=serdarcan link=topic=3091.msg24421#msg24421 date=1241590706]

mesela hz fatımayı kapı ile duvar arasına sıkıştırarak çocuğunun düşmesine sebep olduğu yok.

...

mesela hz fatımaya attığı tokat yazının içinde yok..

[/quote]

Soru:Sayın Fadlullah sizin Şia Mezhebi’nin direklerinin bile muhalefet ettiği görüşleriniz var. Mesela Kaburga kemiğinin kırılması meselesinde belki Şia tarihinde söylenmemiş bir şey söylediniz. Şia tarihinde Emir el Müminin Ömer bin Hattab’ın Hz. Ali’nin evine zorla girerken Hz. Fatıma’nın kaburga kemiğini kapı ve duvar arasında bırakarak kırdığını idea eden rivayet kabul ediyor. Fakat siz bu rivayeti reddediyorsunuz. Bu konuyu nasıl delillendiriyorsunuz.

Cevap:
      Allame Muhammed Hüseyin Fadlullah: Ben bu olayı tarih okumalarım ve tahlillerim sırasında irdeledim. Ve gördüğüm kadarıyla bu konuda aktarılan rivayetlerin çoğu zayıf olmakla birlikte güvenilir değiller. Herhangi bir tarihi olayı ele alırken onu meydana getiren arka planı iyi araştırmamız gerekiyor ki olayın doğruluğu ya da yanlışlığı konusunda yargıda bulunabilelim.

Hz. Zehra’ya vurmak ya da şiddet uyguluma meselesi ise o dönemde pek tutarlı değil. Çünkü Hz. Zehra pek öyle kendisi üzerinden muhalefete baskı yapılabilecek bir konumda değil. Aksine o Hz. Peygamber’in kızı olması hasebiyle dönemde bütün Müslümanların saygı duyduğu birisi
      İkinci olarak. Bu olayın olduğu sırada Hz. Ali de evde. İslam kahramanı Hz. Ali’nin karısını ve aynı zamanda bu kişi Hz. Peygamber(a.s)’nin kızı, öldürmeye çalışmalarına sessiz kalması pek doğal olmaz.

Üçüncü olarak Hz. Ali evde yalnız değil. Yanında Beni Haşim’den birçok kişide vardı. Bazı rivayetlerde Zübeyir’in de evde olduğu kılıcı ile dışarıda olduğu dışarıda kılıcını kırdıkları aktarılmakta.

Başka bir noktada Mecmaül Beyan yazarı Tabersi’nin El İhticac isimli eserinde bir rivayet var. Bu rivayette Ömer’e soruyorlar neden Ali’nin evini yakmakla tehdit ettin. Ömer bunun üzerine yaptığımı gördünüz mü diyor. Yani bu konuyu iyi bir şekilde tahlil ettiğimiz de pek de tutarlı olmadığını görüyoruz.
      Ayrıca biz Hz. Zehra’nın bu konuda pek konuşmadığını görüyoruz.
      Bazı rivayetlerde Hz. Zehra’nın hilafetin Ali’nin hakkı olduğunu anlatmak için Muhacir ve Ensar’ı gezdiğini okumaktayız. Fakat hem bu sırada hem de mescitteki hutbesi sırasında bu konudan bahsetmediğini görüyoruz. Ama bu konudan bahsetse idi daha duygusal bir hava oluşturabilirdi. Aynı şekilde Ali’nin de bu konudan bahsetmediğini görüyoruz. Bu mesele sadece Ali’nin değil sahabenin de bir yönden meselesi idi.
      Ve dillendirilmesi halinde büyük bir infiale neden olabilirdi. Fakat bu mesel dillendirilmedi. Bu mesele hem rivayetler acısından incelendiğinde hem de tarih usulü açısından incelendiğinde pek kabul edilebilir görünmüyor. Ben bu meselenin doğru olduğunu kabul eden birçok kişiye sordum. Herhangi biri eşini öldürmek amacıyla ona saldırsa ne yapardın? Onu Korur muydun, korumaz mıydın? Elbette eşini korur. Şimdi nasıl oluyor da İslam’ın Aslanı Ali eşini korumak için harekete geçmiyor. Bu nedenle bu mesele bana göre kabul görecek bir mesele değildir.
      Kullarıma, sözün en güzel olanını söylemelerini söyle. Çünkü şeytan aralarını açıp bozmaktadır. Şüphesiz şeytan insanın açıkça bir düşmanıdır.(İsra-53)

Yorum

[b][quote author=mütefekkir link=topic=3091.msg24448#msg24448 date=1241602209]
        BİSMİTAALE

Müslüman kardeşlerim!

Seyyah kardeşin açmış olduğu başlık Halife Ömerin faziletlerini kendi inancı çerçevesinde anlatmak içindir lütfen Halife Ömerin faziletleri dışında her hnagi bir yazı yazmayınız aksi taktirde silinecektir.

Eğer her hangi bir nakilin sahih olmadığına dair elinizde deliller var ise Seyyah kardeşe reddiye yazarsınız başka başlık altında. Şunuda unutmayalım biz nasıl sevdiğimiz şahısların faziletleri hakkında nakiller yapıyorsak ehli-sünnet kardeşlerimizinde sevdiği şahısların faziletleri hakkında kendi inançları doğrultusunda nakiller yapmaya hakları vardır. Forumun kuralları bu çerçevededir.

Mesajlarını sildiğim kardeşler haklarını helal etsinler hepsini tek tek özele kopyalayamadım hakkınızı helal ediniz
        [/quote]

Değerli kardeşim bunca insnaın emeği olan yazışmaları silmen hiçte hoş olmamış.burası bir paylaşım forumu her açılan konu okunsun varsa cevabı başka başlık açsın diyorsun böyle bir saçmalık olamaz kusura bakma.laf lafı açar konu içinden konu çıkar yada eklenen o konu içinde aslında öyle olmadığına dair deliller ile kaynaklar ile cevap verilir bu böyle devam eder.burda herkesin açtığı ihtilaflı konuların her birine cevap vereceğimiz zaman yeni başlıkmı açacağız.onca insan emek verdi cevaplar yazdı ama siz bir gecede onların emeğini silip attınız..

[quote author=adem_toprak link=topic=3091.msg16339#msg16339 date=1239645648]
        Ali Şeriati, Nehcu'l-Belağa'da Hz.Ali'nin Hz.Ömer ve onun hilafeti ile ilgili şöyle söylediğini yazmaktadır:

"Aferin filancaya(Ömer'e). Eğriyi doğrulttu,derde derman buldu;Rasul'ün sünnetini ayakta tuttu,fitneye sırt çevirdi.
        Temiz olarak az ayıpla gitti. Hilafetin hayrını elde etti;şerrinden kaçındı. Allah'a itaati yerine getirdi;hakkınca takvaya çalıştı."

[/quote]

mesela adem toprak kardeşimizin eklediği şu yazının aslında öyle olmadığı hz Alinin böyle bir sözünün asla ve asla olmadığını ispat etmek için ben dahil bir çok arkadaşım Nehcul Belağa kitabını didik dikik ettik ve gereken cevabıda bir çırpıda değil araştırmalarımız sonucunda yazdık.ama siz ne yaptınız bunca emeği bir anda silip attınız.bunu herkes kabullenebilir ama ben kabullenemem kardeş kusura bakma..madem helallik almayı biliyorsun önceden haber verebilirdin yada bugüne kadar nerdeydiniz uyarı yazsadınız konunun altına yada en azından burdaki emek verenlerin fikrini sorabilirdin..neyse ya sabah sabah modalim bozuldu..Admin olmak demek kendi kafasına göre haraket etmek demek olarak algılamış arkadaşımız.Burdaki bütün konuları inceleyin bakalım hangisi başlığının dışına taşmamış hangisi başlığına sadık kalmış.laf lafı açtığında sohbet yada yazışma farklı boyutlara ulaşabiliyor bu bütün forumlarda böyledir ama sizin haberiniz yok galiba.

İnsana saygımız yoksa en azdından Emeğe saygı duyalım..Ben burda hiçbir kimsenin yazısının silinmesini istemiyorum ne şiası ne ehlisünneti..
        ALLAH'ım Bütün Güzel Sözler Sana Söylemekle Güzeldir,Kırık Dökük de Olsa Kabul Eyle Sözlerimi.

Yorum

Bismillahirrahmanirrahim

Sayın admin kardeşim, keşke geçmişleri silmeseydiniz. Keşke dünden itibaren yazılanları engelleseydiniz. Böylesi daha hayırlı olurdu inş.

Hayırlısı olsun inş.

Yorum

Bu başlıkta, silinen geçmiş yazıları, adminler arasında görüşüp, istişare ettikten sonra, tekrar geri alma kararı aldık. Yalnız bu başlık, Seyyah kardeşimizin emeğine saygı bakımından devamlı gözetimimiz altında olacak ve provake edilmesi anında önlenecektir.

Yorum

Beyan edecekleriniz var ise ayrı bir başlık açınız ve kaynaklarınız ile belirtiniz. Bu sözlerinizin yeri bu başlık değildir.

Wilayah

Bu mesaj bana ait değildir..........
              Sitenizin güvenilir ve kişi haklarına saygılı olduğunu düşünmüştüm. Dün çıktıktan sonra hesabım kullanılarak yorum yazılmış, herkes bilsinki şu saatten sonra bu siteye yorum yazmıycam ve bu saatten sonra bikesem adı altında yorum görürseniz ismin gerçek kullanıcısının yani benim yorumum olmadığını bilin........
              Herkese teşekkürler..........

Yorum

yukarıdaki mesaj bana ait değildir..........
                Sitenizin güvenilir ve kişi haklarına saygılı olduğunu düşünmüştüm. Dün çıktıktan sonra hesabım kullanılarak yorum yazılmış, herkes bilsinki şu saatten sonra bu siteye yorum yazmıycam ve bu saatten sonra bikesem adı altında yorum görürseniz ismin gerçek kullanıcısının yani benim yorumum olmadığını bilin........ Ayrıca konu içerisindeki mesajlarım silinmiş...... Korkmayın geri kalan mesajlarımıda ben silip öyle ayrılıcam siteden, çünkü bu site o yazılara değmiyor...
                bu konunun tepesinde ömere hz deniliyor bundan kimse rahatsız olm uyor benim onun yaptığı zulmü anlatan yazılarım siliniyor. Benden izinsiz hesabımı kullanan ki bu yetki sadece bi moderatörde olabilir ancak, benden yaptıkları adına helallik almayana kadar hakkımı helal etmiyorummmm. Bunu böyle bilsin o kişi. Aksini isptalayamadığınız herşeyin mahkumusunuz........

Gerçekten yazık. Mademki dünyanızda özgür değilsiniz " Hür olanların düşüncelerini zincire vurmaya çalışmayın."

Herkese teşekkürler..........ve güle güle

Yorum

s.a...

Saygıdeğer Üyemiz,

Sitemiz kurallar çerçevesinde yönetilir. Ve siz üye olurken bu kuralları kabul ettiğinize dair kliği koymadan asla üye olamazsınız. Yani kurallarımızı okumuş olmalısınız.

Forum yöneticileri kurallara aykırı içerik taşıyan mesajları editleme hakkına sahiptirler. İnternet dünyasındaki her forum böyledir. Adminlerimizden Sayın Wilayah'ta bu hakkını forum düzeni açısından maslahat gereği kullanmıştır.

Mesajınızın içerdiği konu hakkında uygun bir başlık açıp yazışmanıza oradan devam etmenizi tavsiye ederiz...

Yorum

[quote author=ஐ╠═ Bikesem ═╣ஐ link=topic=3091.msg28526#msg28526 date=1242711853]
                    [quote author=welayet link=topic=3091.msg28524#msg28524 date=1242711363]
                    s.a...

Saygıdeğer Üyemiz,

Sitemiz kurallar çerçevesinde yönetilir. Ve siz üye olurken bu kuralları kabul ettiğinize dair kliği koymadan asla üye olamazsınız. Yani kurallarımızı okumuş olmalısınız.

Forum yöneticileri kurallara aykırı içerik taşıyan mesajları editleme hakkına sahiptirler. İnternet dünyasındaki her forum böyledir. Adminlerimizden Sayın Wilayah'ta bu hakkını forum düzeni açısından maslahat gereği kullanmıştır.

Mesajınızın içerdiği konu hakkında uygun bir başlık açıp yazışmanıza oradan devam etmenizi tavsiye ederiz...

[/quote]

Teşekkür ederim kişilerin düşünceleri ve özgür olması gereken hakları sizin iradenizle yönetiliyorsa, burası bir bilgi paylaşım sitesi değil, sizin konturolünüzdeki bir ....// burası bir anaokulu değil, bilgi paylaşım sitesidir... edit welayet//. Ben kullanılan hakkımı helal etmediğimi söylemiştim ayrıca forum kurallarında kullanıcı adınızı moderatörlerin kullanma hakkı var gerektiğinde yorum yazabilir diye bir madde yoktur. Herneyse siz bu şartlarla devam edin benim imanım sizin şartınıza değil vicdanının gereğine uyar.
                    [/quote]
                    Saygıdeğer üyemiz;

Konu hakkında izahatın gayet iyi anlaşıldığını varsayarak bundan sonra konu başlığına aykırı içerik taşıyan mesajlarınızın hepsinin tek tek silineceğini bildirmek istiyorum.

Lütfen paylaşmaya değer gördüğünüz bilgilerinizi, farklı bir başlık açarak, forum kuralları çerçevesinde bizlerle paylaşmaya devam ediniz...

Saygılarımla,

Yorum

[quote author=Seyyah link=topic=3091.msg24303#msg24303 date=1241550720]

Ona göre kötülükle yenen aslında mağluptu, günahla zafer elde eden muzaffer değil. Hz. Ömer'i kötülük bir sabah namazı vurdu. "Beni bir köpek vurdu!"diye inledi Ömer. Kan kaybederken katilini öğrendi ve sevindi; zira katil Müslüman değildi. Katilini öğrendi ve üzüldü; zira katil iyilik yaptığı biriydi. Ve Ömer (r.a.) ölmeden önce son bir şey istedi: Hz. Peygamberin yanına defnedilmek...Hz. Aîşe'ye gidilip "Ömer arkadaşı Muhammed (sav)'in yanına gömülmek için iznini bekliyor!"denilmesini istedi. Hz. Aîşe hıçkırarak verdi izni. Ömer(r.a.) müjde ulaşana kadar ölmedi. Son sözü şuydu: "ALLAH'a hamdolsun! Benim için bundan daha mühim bir şey olamaz!"

Hz. Peygamber'in "Gözüm!" dediği heybetli adam, işte böyle ayrıldı dünyadan.

A.Ali Ural

[/quote]

Öncelikle herkese emeğinden dolayı teşekür eder ve Allah(cc) razı olsun diyorum. Aslında bu konuya vakıf değilim ve çokda ilgimi çekmiyor ama bu yukardaki söz hakikaten zoruma gitti. Neden derseniz Resullahın Ömer'e "gözüm" dediğini dile getirenler acaba Hz. Hasan(a.s) tabutunun oklanmasını niye dile getirmiyorlar... Hz. Hasan(a.s) Resulullahın ciğerparesi, canından can değilmiydi? Acaba Ömer'e o yeri reva görenler neden Hz. Hasanın vasiyetine icabet etmediler...

[move][shadow=red,left][glow=red,2,300]Biz SAHİPSİZ Değiliz...[/glow][/shadow][/move]

Yorum

Saygı değer Bedir kardeşim, belirttikleriniz için ayrı ve özel bir başlık açar mısınız? İnanıyorum ki bu konuda sizden istifade edeceğiz. Yalnız bu başlık Sünni bir kardeşimizin açtığı ve Hz. Ömerin Faziletlarina dair açılmış bir başlık.

Anlayışınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Yorum

Sayın Bikesem,
                          Silinen birçok mesajınız olmuş sanırım.
                          Son yazdığınız bikaç mesajı silinmeden önce okudum.
                          Bahsettiğiniz insanları itham etmekle şayet imanınıza bir katkı oluyorsa buyur devam et.
                          Ama olmayan birşey için müslümanlar arasına kin sokabilecek uygulamalardan uzak durun.
                          Müslümanlar kardeştir düsturunu perçinleyen güzel mesajlar yazmanız herkes adına daha faydalı olur. Bizler faydalı işler yapmakla mükellef inananlarız!
                          Zira kendinize görev addettiğiniz bu yazıların gördüğünüz gibi kimseye faydası olmamakta, hatta aynı itikadı paylaştığınız kişiye bile ithamda bulunmanıza sebep olmakta.
                          Demekki yazarken sonucunu düşünmek ve faydasız ilimden kaçınmak gerekir.
                          Vesselam.
                          hayat akşamlıdır...

Yorum

Saygıdeğer Bikesem;

Sizi özel mesaj ile son kez uyardık. Ama hala bu başlığa ısrarla konu ile alakasız mesajlar göndermeye devam ediyorsunuz. Özel mesajınızı görmemiş olma ihtimaline binaen sizi son kez buradan uyarıyorum.

Site yönetimiyle ilgili veya konunun dışında alakasız bir başka konu ile ve genel olarak forum kurallarının aksine mesajlar göndermeyi lütfen bırakın. Aksi takdirde banlanacaksınız...

Saygılarımızla,

Yorum

Hz. Ömer (H.Ö. 40-H.S. 23/584-644):
                              Ebû-Hafs Ömer b. el-Hattâb el-Kuraşî, el-Adevî. Hulefâ-i râşidîn'in ikincisi, "Emîru'l-mü'minîn" lâkabının ilk sahibi, adâlet ve cesâret timsâli, büyük sahâbî. Câhiliye devrinde Kureyş'in ileri gelenlerinden idi, kendisini diğer kabilelere elçi olarak gönderirlerdi. Kureyş'i temsil eder, gerektiğinde onları tehdit ve ikaz da ederdi. Rasûlullah (s.a.) Ebû-Cehil ile Ömer'i kastederek "Ya Rabbi, İslâm'ı bu ikisinden biri ile güçlendir" diye duâ ederdi, bu duânın bereketi ile Hz. Ömer, hicretten beş yıl önce müslüman oldu. İbn Mes'ûd'un ifade ettiği üzere, Hz. Ömer müslüman oluncaya kadar müslümanlar, Kâbe'nin yanında namaz kılamazlardı, bundan sonra ortaya çıktılar ve orada namazlarını kılar oldular. İslâm'a hizmetin gerektirdiği meşgale dışında Sûriye-Hicaz arasında dış ticaret ile meşgul olurdu. Hz. Ebû-Bekir vefat edince, onun tavsiyesi ile müslümanlar kendisini halîfe seçtiler ve bey'at ettiler. Halîfe bulunduğu müddet içinde Sûriye ve Irak'ın fethi tamamlandı, ayrıca Kudüs, Medâin, Mısır, Cezîre fethedildi. Ondan önce Araplar, bazı önemli olayları kullanarak tarih belirlemeye çalışırlardı, ilk olarak onun zamanında hicrî tarihe göre takvim başlatıldı. Basra ve Kûfe şehirleri, beytülmal, dîvan onun zamanında kuruldu. Kendisi bizzat sokaklarda ve pazar yerinde dolaşır, âsâyiş ile meşgul olur ve anlaşmazlıkları hükme bağlardı. İslâm tarihinin ilk hâkimi (kadısı) idi. Ona bu görevi, Hz. Ebû-Bekir halîfe iken vermişti.
                              Hz. Ömer'in karakterini ve manevî gücünü göstermesi bakımından şu hadîs önemlidir: Rasûlullah'ın (s.a.) yanında Kureyş kadınlarından bir gurup vardı, O'nunla konuşuyorlar ve daha fazla hak isteyerek seslerini, O'nun sesinden fazla çıkarıyorlardı. Bu sırada Hz. Ömer geldi ve Rasûlullah'ın huzuruna girmek için izin istedi, bunu duyan kadınlar hemen kalkarak örtülerini büründüler, Rasûlullah izin verdi, Hz. Ömer içeri girdi, bu sırada Rasûlullah gülüyordu. Hz. Ömer "Allah, gülmeni eksik etmesin Yâ Rasûlullah!" diye sebebini merak ettiğini ima etti, Rasûlullah (s.a.): "Yanımda olup, senin sesini işitince hemen örtülerini bürünen kadınların bu hali tuhafıma gitti" buyurdular. Hz. Ömer, Peygamberimize "Siz, çekinmelerine daha lâyıksınız" dedi, kadınlara da "Ey kendilerinin düşmanı kadınlar! Rasûlullah (s.a.)'den çekinmiyorsunuz da benden mi çekiniyorsunuz!" diye çıkıştı. Kadınlar: "Evet sen daha katı ve kabasın" dediler. Bunun üzerine Rasûlullah, Hz. Ömer'e dönerek "Evet, ey Hattâboğlu! Allah'a yemin ederim ki şeytan, hiçbir zaman senin bir yola girdiğini görmez ki, hemen yolunu değiştirip kendisi başka bir yola girmesin!" buyurdu.(43)
                              Ebû-Hureyre'nin rivayetine göre Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurdu: "Sizden önceki milletlerde muhaddesler (Allah'ın, doğru bilgiyi kalbine koyduğu, kendisine ilham ettiği kimseler) vardı; eğer ümmetimde böyle bir kimse varsa bu, Ömer'dir."(44)
                              Bu özelliğinden olmalıdır ki Rasûlullah'ın ve ashâbının ictihada dayalı birçok hükümlerine Hz. Ömer itiraz etmiş, kendisi bu konularda farklı görüş ileri sürmüş ve vahiy Hz. Ömer'i tasdik etmiştir.(45)
                              "İşte güçlü olmak, bugünün işini yarına bırakmamaktır." "Emanet, için dıştan farklı olmamasıdır", "Allah'tan korkun (O'nun haklarına saygı gösterin), bilin ki takvâ, sakınmakla olur, sakınanı da Allah korur." sözleri ona aittir.
                              Bir ateşperestin hançeri ile şehid olduğunda seksen altı bin dirhem borcu vardı, oğluna, evini satarak bu borcu ödemesini vasıyet etti, o da, babasının evini satarak borcunu ödedi.
                              hayat akşamlıdır...

Yorum

İctihad ve tasarruflarından örnekler:
                                Rasûl-i Ekrem (s.a.) rüyasında kana kana süt içmiş, sonra süt kabını -içmesi için- Hz. Ömer'e vermişti. Bu rüyayı nasıl yorumladığı kendilerine sorulunca "süt, ilimdir" buyurmuşlardı.(46) Allah Teâlâ'nın, sevgili Rasûlü aracılığı ile Hz. Ömer'e sunduğu ilim, onun ictihad ve tasarruflarında kendini göstermiş, bunlar, asırlar boyu ilim ve idare adamlarına örnek olmuştur:
                                Süyûtî, Hz. Ömer'in öncülük ettiği (ilk olarak O'nun gerçekleştirdiği) tasarruflarını şöyle sıralamaktadır: Mescidin genişletilmesi, beytülmalın kurulması teravih namazının cemâatle kıldırılması, alkollü içki içenlerin -seksen sopa vurularak- cezalandırılması, müt'a nikâhının resmen yasaklanması, divanın kurulması (halkın, belli bir sisteme göre defterlere yazılarak ganimetten alacaklarının belirlenmesi ve dağıtımı işini yürüten dairenin kurulması), toprağın ölçülmesi, kıtlık sebebiyle dışardan deniz yoluyla yiyecek getirtilmesi, vakıf tesisi, miras hukukunda "avl" kaidesinin uygulanması (payları küçülterek bütün hak sahiplerinin pay almasının sağlanması), at varlığından zekât alınması...(47) Süyûtî'nin bu listesine şunları da eklemek mümkündür: Irak topraklarının gâzilere dağıtılmayıp eski sahiplerinin ellerinde bırakılması ve gelirinden bütün müslümanların faydalanmalarının sağlanması, bir kıtlık yılında hırsızlık cezasının uygulanmaması, bir temizlik müddeti içinde veya bir mecliste, birden fazla boşamanın geçerli sayılması, iskân politikası (yeni şehirler kurularak arapların buralara yerleştirilmesi, yahûdi ve hristiyanların yerlerinin değiştirilmesi...), tayin edilen büyük memurlardan mal beyanının istenmesi ve görevleri sona erince mal varlıklarının kontrol edilmesi, fazla bulunan malın devlet adına alınması, halîfe seçiminde şûrânın devreye sokulması ve meşveret usûlünün vazedilmesi, cizye ve gümrük vergilerinin konması...
                                Bu örneklerin bazılarını açmakta fayda vardır:
                                hayat akşamlıdır...

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X