Ynt: ilk dönemde Ebu Bekir ve Ömer'in en üstün sahabe olduğu inancı varmıydı?
Görebileceğim en saçma iddialardan biri olduğu için (sadece şia değil ehl-i sünnet kaynaklarında da böyledir dediğin için) iddiaya kısa cevap verdim..:
Cevap:
1."Ebu Bekir ve Ömer’i fazileti inancı da ilk dönemin müslümanları arasında mevcut olmamış, hatta Ebu Bekir ve Ömer’in bile haberdar olmadığı sonralar ortaya çıkmış olan bir bidattir"
Cevap:Çok basitçe tevazuya yorulması gereken bu rivayet muhakemeden yoksunrobotbakış ile; kelimelerin seçiliş amacı göz ardı edilerek, ince espri kaba taassuba feda edilerek (bu yazıların sahibi Rafizi arkadaş normalde zeki, donanımlı bir kişidir..Ancak mezhebi gerçeğe değil de gerçekleri mezhebe uydurma emeli onu bu kadar absürt çıkarımlar yapmaya itmektedir) yapılan bu akla zarar okumada ilginç sonuçlara varılmaya çalışılmıştır..Oysa Taberi tarihinde ve herhangi bir hadis veya islam Tarihi kaynağında Hz. Ebu Bekir'in (r.a.) Ashabın en efdali olduğu yazılmaktadır..Açık ifadeler ve ittifakla kabul görmüş fikirler varken rivayetlerden ilgisiz deliller toplayarak bu hakikati yok saymaya kalkmakRafizi mezhebinin ne kadar dolambaçlı olduğunun ve ne derece zor yokuşa tırmandığının delili olsa gerek..Bir kaç örnekle meselemizi delillendirelim:
a-Elimdeki Taberi baskısının yukarıda alıntılanan rivayetin üzerindeki rivayette şöyle denmektedir:
Hz. Ömer hutbe okuyup :
-Ey Halk ! Dedi. Hak Teala Hazretlerine şükredin ki sizi ulunuz katına getirdi..O, Ebu Bekiri's Sıddıktır. O ki Hz. Resul Aleyhissalatu vesselamın mağaradaki yari ve arkadaşıydı..(1)
b-Siret-i İbni Hişam, Ravza Yayınları , Syf 403:
Sonra şöyle dedi:
-Mescide açılan bu kapıları kapatınız.Ancak Ebu Bekir'in evi müstesna.
Aynı sayfada İbni İshak'tan şu nakil var:
-Ben kullardan birini dost edinseydim elbette Ebu Bekir'i dost edinirdim..
Sfy 408: İbni İshak'tan nakille :
Resulullah, Ömer'in namazdaki tekbirini işittiği zaman :
'Buna Allah Razı olmaz ve Müslümanlar da razı olmaz' dedi.Şayet vefatı esnasında Hz. Ömer'in sözü olmasaydı müslümanlar Ebu Bekir'i yerine geçirdiği hususunda şek etmezlerdi.
c-Hubab b. Münzir: [476] "Bir emir bizden, bir emir de sizden olsun! [477]
Ensarın dinî hizmeti yanında Muhacirlerin hizmeti az bir şey kalır!" dedi.
Hz. Ömer: "Asıl Muhacirlerin dinî hizmeti yanında Ensarın hizmeti az bir şey kalır!" dedi.
Hubab b. Münzir, Hz. Ömer'in sözünü reddetti. [478]
Hz. Ömer: "Ey Ensar cemaati! Resulullah Aleyhisselamın halka namaz kıldırmaya Ebu Bekir'i memur ettiğini bilmiyor musunuz?" diye sordu. Ensar "Evet! Biliyoruz!" dediler. Hz. Ömer: "Bundan sonra, Ebu Bekir'in önüne geçmeye hanginizin gönlü razı olur?" dedi.Ensar: "Ebu Bekir'in önüne geçmekten Allah'a sığınırız!" dediler. [479]
[476] İbn Sa'd, Tabakâtü'l -kübra, c. 3, s. 182, Belâzuri, c. 1, s. 581 -582.
[477] İbn İshak, İbn Hişam, Sîre, c. 4, s. 310, İbn Sa'd, c. 3, s. 182, Ahmed b. Hanbel, Müsned, c. 1, s. 56, İbn Abdi Rabbih, c. 4, s. 257.
[478] İbn Abdi Rabbih, c. 4, s. 257, Belâzuri, c. 1, s. 581-582.
[479] Ahmed, c. 1, s. 21, Belâzuri, c. 1, s. 580.
O sırada, Ensardan Numan b. Beşir, Übeyy b. Ka'b'a giderek kapısını çaldı. Übeyy b. Ka'b elbisesine bürünmüş olarak dışarı çıktı.Numan b. Beşir "Ben seni ne diye evinin kapısını üzerine kapatıp evinde oturmuş görüyorum!? Halbuki şu senin kavmin Beni Saidelerin içinde bulunuyor ve Muhacirlerle çekişip duruyorlar?! Haydi, hemen kavminin yanına git!" dedi.
Übeyy b. Ka'b hemen çıkıp Beni Saidelerin suffasında toplanmış bulunan Ensarın yanına vardı.Onlara: "Vallahi siz bu yönetim işinden hiçbir şeye müstahak değilsiniz! Bu iş, sizin dışınızda, (Hz. Ebu Bekir'le Hz. Ömer'e eğilerek) şu iki zata aittir! Sonra üçüncüsü öldürülecek, yönetim çekilip alınarak orada olacak!" dedi ve "orada" derken de eliyle Şam tarafına işaret etti. [515]
[515] İbn Abdi Rabbih. Ikdu'l-ferid. c. 4. s. 259.
M. Asım Köksal, İslam Tarihi, Köksal Yayıncılık: 8/292-303.
Ebu Ubeyde b. Cerrah:"Hayır! Vallahi hayır! Bu işte biz sana bey'at edeceğiz!
Çünkü sen Muhacirlerin üstünü ve mağarada ikinin ikincisisidir! [524] Resulullah Aleyhisselamınnamaz kıldırmaya yetkili kıldığı halifesisindir!
Namaz ise, dininde en üstün ibadettir! [525]Senin önüne geçmeye veya sana karşı bu işi üzerine almaya daha lâyık kim vardır?[526]Vallahi, biz bu hususta senin önüne geçici değiliz!Sen, Resulullahın arkadaşı ve ikinin ikincisisin!" dedi. [527]Hz. Ömer de, aynı şekilde konuşup, Hz. Ebu Bekir'e: [528]"Sen bizim ulumuzsun! Sen bizim hayırlımızsın!Sen bizim Peygamberimiz Aleyhisselama sevgili olanımızsın! [529]Resulullah Aleyhisselamın koymuş olduğu makamından seni sağ iken geri çekecek bir kimse bulunamaz!" [530]Ensara da:"Peygamber Aleyhisselamın ileri sürdüğü onun iki ayağını geri çekmeye hanginizin gönlü razı olur?" dedi.Abdurrahman b. Avf, kalkıp:
"Ey Ensar cemaati! Siz, fazilet ve üstünlük davasındasınız ama, içinizde Ebu Bekir, Ömer ve Ali gibi bir kimse yoktur!" dedi.Münzir b. Erkam kalkıp:
"Andığın zatların fazilet ve üstünlüğünü inkâr etmiyoruz.Onların içinden bu işi o, yani Ali b. Ebu Talib istemiş olsaydı, ona hiç kimse itiraz etmezdi" dedi. [531]
[524] Taberî, c. 3, s. 209
[525] Taberî, c. 3, s. 209, İbn Esir, Kâmil, c. 2, s. 330.
[526] Taberî, c. 3, s. 209.
[527] Yâkubî, c. 2, s. 123.
[528] İbn Kuteybe, el-İmâme ve's-siyâse, c. 1, s. 16.
[529] İbn Sa'd, Tabakât, c. 2, s. 269, Buhâri, c. 4, s. 194.
[530] Belâzurî, Ensâb, c. 1, s. 582.
[531] Yâkubî, Tarih, c. 2, s. 123.
Ben, babam Hz. Ali’ye:
“–Babacığım, Resulullah (s.a.v) Efendimiz’den sonra insanların en hayırlısı kimdir?” diye sordum.
“–Hz. Ebu Bekir!” dedi.
“–Sonra kimdir?” dedim.
“–Hz. Ömer!” dedi.
Bir daha sorduğumda “Hz. Osman!” demesinden korktum da:
“–Sonra sen!” deyiverdim. Lakin babam:
“–Ben mi? Ben sıradan bir müslümanım” dedi. (Buharî, Ashâbu’n-Nebî, 5; Ebu Dâvûd, Sünnet, 7/4629)
3-Madem ki bu şahıs Ehl-i Sünnet kaynaklarından bize delil getirmektedir..
Ehl-i Sünnet hadis kitaplarında Şeyheynin efdal olduğu noktasında hiç şüphe yoktur ki böyle bir taktik başarıya ulaşsın..(2)
4-Şeyheynin üstünlüğü Hz. Ali'den gelen Mütevatir haberlerle de sabittir.(3)
Sayfa 323 :Peygamber Hz. Ebu Bekir'e :Ya Eba Bekir ! dedi. O ahiret cihanında benimle olursun. Eğer ben Hak Tealadan başka bir kimseyi dost edinseydim , Ebu Bekir'i dost edinirdim ki onun kadar hiç kimse benimle dostluk etmedi. Ve kimsenin malı, bana onun malı kadar yaramadı.
Syf 321 : Vefat ettiği hastalığında Hz. Ebu Bekir'e emir yollayıp namazı kıldırmasını istemesi ,
(2)http://www.hadis.resulullah.org/index.php?s=oku&id=2601
(3)http://ahmednazif.blogspot.com.tr/
Görebileceğim en saçma iddialardan biri olduğu için (sadece şia değil ehl-i sünnet kaynaklarında da böyledir dediğin için) iddiaya kısa cevap verdim..:
Cevap:
1."Ebu Bekir ve Ömer’i fazileti inancı da ilk dönemin müslümanları arasında mevcut olmamış, hatta Ebu Bekir ve Ömer’in bile haberdar olmadığı sonralar ortaya çıkmış olan bir bidattir"
Cevap:Çok basitçe tevazuya yorulması gereken bu rivayet muhakemeden yoksunrobotbakış ile; kelimelerin seçiliş amacı göz ardı edilerek, ince espri kaba taassuba feda edilerek (bu yazıların sahibi Rafizi arkadaş normalde zeki, donanımlı bir kişidir..Ancak mezhebi gerçeğe değil de gerçekleri mezhebe uydurma emeli onu bu kadar absürt çıkarımlar yapmaya itmektedir) yapılan bu akla zarar okumada ilginç sonuçlara varılmaya çalışılmıştır..Oysa Taberi tarihinde ve herhangi bir hadis veya islam Tarihi kaynağında Hz. Ebu Bekir'in (r.a.) Ashabın en efdali olduğu yazılmaktadır..Açık ifadeler ve ittifakla kabul görmüş fikirler varken rivayetlerden ilgisiz deliller toplayarak bu hakikati yok saymaya kalkmakRafizi mezhebinin ne kadar dolambaçlı olduğunun ve ne derece zor yokuşa tırmandığının delili olsa gerek..Bir kaç örnekle meselemizi delillendirelim:
a-Elimdeki Taberi baskısının yukarıda alıntılanan rivayetin üzerindeki rivayette şöyle denmektedir:
Hz. Ömer hutbe okuyup :
-Ey Halk ! Dedi. Hak Teala Hazretlerine şükredin ki sizi ulunuz katına getirdi..O, Ebu Bekiri's Sıddıktır. O ki Hz. Resul Aleyhissalatu vesselamın mağaradaki yari ve arkadaşıydı..(1)
b-Siret-i İbni Hişam, Ravza Yayınları , Syf 403:
Sonra şöyle dedi:
-Mescide açılan bu kapıları kapatınız.Ancak Ebu Bekir'in evi müstesna.
Aynı sayfada İbni İshak'tan şu nakil var:
-Ben kullardan birini dost edinseydim elbette Ebu Bekir'i dost edinirdim..
Sfy 408: İbni İshak'tan nakille :
Resulullah, Ömer'in namazdaki tekbirini işittiği zaman :
'Buna Allah Razı olmaz ve Müslümanlar da razı olmaz' dedi.Şayet vefatı esnasında Hz. Ömer'in sözü olmasaydı müslümanlar Ebu Bekir'i yerine geçirdiği hususunda şek etmezlerdi.
c-Hubab b. Münzir: [476] "Bir emir bizden, bir emir de sizden olsun! [477]
Ensarın dinî hizmeti yanında Muhacirlerin hizmeti az bir şey kalır!" dedi.
Hz. Ömer: "Asıl Muhacirlerin dinî hizmeti yanında Ensarın hizmeti az bir şey kalır!" dedi.
Hubab b. Münzir, Hz. Ömer'in sözünü reddetti. [478]
Hz. Ömer: "Ey Ensar cemaati! Resulullah Aleyhisselamın halka namaz kıldırmaya Ebu Bekir'i memur ettiğini bilmiyor musunuz?" diye sordu. Ensar "Evet! Biliyoruz!" dediler. Hz. Ömer: "Bundan sonra, Ebu Bekir'in önüne geçmeye hanginizin gönlü razı olur?" dedi.Ensar: "Ebu Bekir'in önüne geçmekten Allah'a sığınırız!" dediler. [479]
[476] İbn Sa'd, Tabakâtü'l -kübra, c. 3, s. 182, Belâzuri, c. 1, s. 581 -582.
[477] İbn İshak, İbn Hişam, Sîre, c. 4, s. 310, İbn Sa'd, c. 3, s. 182, Ahmed b. Hanbel, Müsned, c. 1, s. 56, İbn Abdi Rabbih, c. 4, s. 257.
[478] İbn Abdi Rabbih, c. 4, s. 257, Belâzuri, c. 1, s. 581-582.
[479] Ahmed, c. 1, s. 21, Belâzuri, c. 1, s. 580.
O sırada, Ensardan Numan b. Beşir, Übeyy b. Ka'b'a giderek kapısını çaldı. Übeyy b. Ka'b elbisesine bürünmüş olarak dışarı çıktı.Numan b. Beşir "Ben seni ne diye evinin kapısını üzerine kapatıp evinde oturmuş görüyorum!? Halbuki şu senin kavmin Beni Saidelerin içinde bulunuyor ve Muhacirlerle çekişip duruyorlar?! Haydi, hemen kavminin yanına git!" dedi.
Übeyy b. Ka'b hemen çıkıp Beni Saidelerin suffasında toplanmış bulunan Ensarın yanına vardı.Onlara: "Vallahi siz bu yönetim işinden hiçbir şeye müstahak değilsiniz! Bu iş, sizin dışınızda, (Hz. Ebu Bekir'le Hz. Ömer'e eğilerek) şu iki zata aittir! Sonra üçüncüsü öldürülecek, yönetim çekilip alınarak orada olacak!" dedi ve "orada" derken de eliyle Şam tarafına işaret etti. [515]
[515] İbn Abdi Rabbih. Ikdu'l-ferid. c. 4. s. 259.
M. Asım Köksal, İslam Tarihi, Köksal Yayıncılık: 8/292-303.
Ebu Ubeyde b. Cerrah:"Hayır! Vallahi hayır! Bu işte biz sana bey'at edeceğiz!
Çünkü sen Muhacirlerin üstünü ve mağarada ikinin ikincisisidir! [524] Resulullah Aleyhisselamınnamaz kıldırmaya yetkili kıldığı halifesisindir!
Namaz ise, dininde en üstün ibadettir! [525]Senin önüne geçmeye veya sana karşı bu işi üzerine almaya daha lâyık kim vardır?[526]Vallahi, biz bu hususta senin önüne geçici değiliz!Sen, Resulullahın arkadaşı ve ikinin ikincisisin!" dedi. [527]Hz. Ömer de, aynı şekilde konuşup, Hz. Ebu Bekir'e: [528]"Sen bizim ulumuzsun! Sen bizim hayırlımızsın!Sen bizim Peygamberimiz Aleyhisselama sevgili olanımızsın! [529]Resulullah Aleyhisselamın koymuş olduğu makamından seni sağ iken geri çekecek bir kimse bulunamaz!" [530]Ensara da:"Peygamber Aleyhisselamın ileri sürdüğü onun iki ayağını geri çekmeye hanginizin gönlü razı olur?" dedi.Abdurrahman b. Avf, kalkıp:
"Ey Ensar cemaati! Siz, fazilet ve üstünlük davasındasınız ama, içinizde Ebu Bekir, Ömer ve Ali gibi bir kimse yoktur!" dedi.Münzir b. Erkam kalkıp:
"Andığın zatların fazilet ve üstünlüğünü inkâr etmiyoruz.Onların içinden bu işi o, yani Ali b. Ebu Talib istemiş olsaydı, ona hiç kimse itiraz etmezdi" dedi. [531]
[524] Taberî, c. 3, s. 209
[525] Taberî, c. 3, s. 209, İbn Esir, Kâmil, c. 2, s. 330.
[526] Taberî, c. 3, s. 209.
[527] Yâkubî, c. 2, s. 123.
[528] İbn Kuteybe, el-İmâme ve's-siyâse, c. 1, s. 16.
[529] İbn Sa'd, Tabakât, c. 2, s. 269, Buhâri, c. 4, s. 194.
[530] Belâzurî, Ensâb, c. 1, s. 582.
[531] Yâkubî, Tarih, c. 2, s. 123.
*
2-Aynı zahiri ve kelime odaklı, kısmi/tüm rivayetlerden çıkan genel sonucu değil tek rivayeti öne çıkaran, tevatürü yok sayan bakışa göre Hz. Ali'nin sıradan bir müslümanolduğu sonucuna varmak gerekirdi..Oysa Hz. Ali (r.a.) selefi Hz. Ebu Bekir (r.anhum) gibi tevazu yapmaktadır: Hz. Ali’nin oğlu Muhammed bin Hanefiyye Hazretleri anlatıyor:Ben, babam Hz. Ali’ye:
“–Babacığım, Resulullah (s.a.v) Efendimiz’den sonra insanların en hayırlısı kimdir?” diye sordum.
“–Hz. Ebu Bekir!” dedi.
“–Sonra kimdir?” dedim.
“–Hz. Ömer!” dedi.
Bir daha sorduğumda “Hz. Osman!” demesinden korktum da:
“–Sonra sen!” deyiverdim. Lakin babam:
“–Ben mi? Ben sıradan bir müslümanım” dedi. (Buharî, Ashâbu’n-Nebî, 5; Ebu Dâvûd, Sünnet, 7/4629)
3-Madem ki bu şahıs Ehl-i Sünnet kaynaklarından bize delil getirmektedir..
Ehl-i Sünnet hadis kitaplarında Şeyheynin efdal olduğu noktasında hiç şüphe yoktur ki böyle bir taktik başarıya ulaşsın..(2)
4-Şeyheynin üstünlüğü Hz. Ali'den gelen Mütevatir haberlerle de sabittir.(3)
*
Sonuç:Bize bizim kaynaklardan delil getirmeye çalışan arkadaşın Biharül Envar'ın hikayelerine dönmekten başka çaresi yoktur..*
(1) Tarih-i Taberi , Sağlam Yayınevi, 3. Cilt , Syf. 335 ;bu rivayetin bir benzeri İbni Hişam'da da vardır..Sayfa 323 :Peygamber Hz. Ebu Bekir'e :Ya Eba Bekir ! dedi. O ahiret cihanında benimle olursun. Eğer ben Hak Tealadan başka bir kimseyi dost edinseydim , Ebu Bekir'i dost edinirdim ki onun kadar hiç kimse benimle dostluk etmedi. Ve kimsenin malı, bana onun malı kadar yaramadı.
Syf 321 : Vefat ettiği hastalığında Hz. Ebu Bekir'e emir yollayıp namazı kıldırmasını istemesi ,
(2)http://www.hadis.resulullah.org/index.php?s=oku&id=2601
(3)http://ahmednazif.blogspot.com.tr/
Yorum