BİSMİLLAHİR RAHMANİR RAHİM
HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE
HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE
malum olduğu gibi nasibiler kendi kralları Ebu Bekir ve Ömer'in sahabe içerisinde en üstün kişiler olduğuna inanmaktadırlar. oysa Şura ve sahabenin adaleti gibi (bu 2 akide hakkındaki çalışma için bkz: ilk devir müslümanlar arasında Şura düşüncesi varmıydı? ve sahabe’nin adaleti konusu üzerine bir inceleme) Ebu Bekir ve Ömer'i fazileti inancı da ilk dönemin müslümanları arasında mevcut olmamış, hatta Ebu Bekir ve Ömer'in bile haberdar olmadığı sonralar ortaya çıkmış olan bir bidattir. inşaAllah bu yazımızda bunu nasibilerin kendi kaynaklarında Ebu Bekir ve Ömer'den rivayet edilmiş sahih rivayetlerle ortaya koyacağız.
[img width=224 height=350]http://nasibiler.files.wordpress.com/2014/01/fezail-ebu-bekir-taberi.jpg[/img][img width=224 height=350]http://nasibiler.files.wordpress.com/2014/01/fezail-ebu-bekir-taberi1.jpg[/img]
resimde gördüğünüz ehli sünnetin büyük tefsir, hadis ve tarih imamı Taberi'nin "Tarihi Taberi" adı ile meşhur olan kitabıdır, işaretlenmiş yerde şu ifadeler var:
- [li]حدثنا ابن حميد قال حدثنا سلمة عن محمد بن إسحاق عن الزهري قال حدثنا أنس بن مالك
ثم تكلم أبو بكر فحمد الله وأثنى عليه بالذي هو أهله ثم قال أما بعد أيها الناس فإني قد وليت عليكم ولست بخيركم فإن أحسنت فأعينوني وإن أسأت فقوموني الصدق أمانة والكذب خيانة والضعيف فيكم قوى عندي حتى أريح عليه حقه إن شاء الله والقوى منكم الضعيف عندي حتى آخذ الحق منه إن شاء الله لا يدع أحد منكم الجهاد في سبيل الله فإنه لا يدعه قوم إلا ضربهم الله بالذل ولا تشيع الفاحشة في قوم إلا عمهم الله بالبلاء أطيعوني ما أطعت الله ورسوله فإذا عصيت الله ورسوله فلا طاعة لي عليكم قوموا إلى صلاتكم رحمكم الله
bana ibni Humeyd anlattı, dedi ki: Seleme bana Muhammed b. İshak'dan, o da ez-Zührü'den anlattı, dedi ki: bana Enes b. Malik anlattı, dedi ki: Ebu Bekir'e bey'at edildiğinin ertesi günü minbere oturdu ve bu sefer insanlar ona umumi bey'atte bulundular. Daha sonra bir konuşma yaptı. Allah'a hamd-ü senada bulunduktan sonra şunları söyledi: «Ey insanlar, ben sizlerin en hayırlınız olmadığım halde başınıza geçirilmiş bulunuyorum. İyilik yaparsam bana yardımcı olunuz. Kötülük yaparsam beni doğrultunuz. Doğruluk bir emânettir, yalancılık ise bir hiyanettir. Sizin aranızdaki zayıf bir kimse onun başkasındaki hakkını alıp kendisine verinceye kadar benim yanımda güçlüdür. Güçlü olan bir kimse ise, ondaki başkasının hakkını alıncaya kadar da benim yanımda güçsüzdür. Allah'ın izniyle; aranızda hiçbir kimse cihadı terketmeyecektir. Çünkü cihadı hangi kavim terketmişse mutlaka Allah o kavmi zelil etmiştir. Ben Allah'a ve Rasûlü'ne itaat ettikçe siz de bana itaat ediniz. Eğer Allah'a ve Rasûlü'ne karşı gelip isyan edersem o zaman benim sizden itaat beklemek hakkım olmaz. Haydi namaza kalkınız. Allah'ın rahmeti üzerinize olsun.»
Taberi, "Tarihi Taberi", 3/210[/li]
aynı rivayeti ibni Hişam "Siyeri Nebeviyye", 2/661'de aynı sened ile; Abdurrezzak "Musannaf", 11/336, hadis 20701'de başka bir sened ile; Beyhaki "Sünenul Kubra", 6/353'de yine başka bir sened ile rivayet etmiştir.
rivayetin sıhhatine gelince, Abdurrezzak'ın senedi zayıf, Taberi ve ibni Hişam'ın senedi ise sahihtir. nasibi hadis alimlerinden ibni Kesir bu rivayeti Taberi'den rivayet ettikten sonra senedi hakkında diyor ki:
- [li]وهذا إسناد صحيح
ve bu sened sahihtir.
ibni Kesir, "el-Bidaye ven Nihaye", 6/333[/li]
işte bu Ebu Bekir'in kral olduktan sonra irad ettiği hutbesidir ve hutbesinde açıkca "ben sizin en hayırlınız değilim" demektedir. bu ise bugün nasibilerin Ebu Bekir'in faziletine dair delil getirmeye çalıştıkları hadislerin o dönemde mevcut olmadığının yani nasibilerin bu konudaki rivayetlerinin uydurma olup sonradan ortaya çıktığının en güzel delilidir.
[img width=224 height=350]http://nasibiler.files.wordpress.com/2014/01/fezail-umar-buhari.jpg[/img][img width=224 height=350]http://nasibiler.files.wordpress.com/2014/01/fezail-umar-buhari1.jpg[/img]
resimde gördüğünüz nasibilerin en güvenilir muhaddisi Buhari’nin "es-Sahih" adlı kitabıdır, işaretlediğim yerde şu ifadeler var:
- [li]فقال عمر حين رأى أسماء من هذه قالت أسماء بنت عميس قال عمر الحبشية هذه البحرية هذه قالت أسماء نعم قال سبقناكم بالهجرة فنحن أحق برسول الله صلى الله عليه وسلم منكم فغضبت وقالت كلا والله كنتم مع رسول الله صلى الله عليه وسلم يطعم جائعكم ويعظ جاهلكم وكنا في دار أو في أرض البعداء البغضاء بالحبشة وذلك في الله وفي رسوله صلى الله عليه وسلم وايم الله لا أطعم طعاما ولا أشرب شرابا حتى أذكر ما قلت لرسول الله صلى الله عليه وسلم ونحن كنا نؤذى ونخاف وسأذكر ذلك للنبي صلى الله عليه وسلم وأسأله والله لا أكذب ولا أزيغ ولا أزيد عليه فلما جاء النبي صلى الله عليه وسلم قالت يا نبي الله إن عمر قال كذا وكذا قال فما قلت له قالت قلت له كذا وكذا قال ليس بأحق بي منكم
Ömer, Esma'yı görünce Hafsa'ya dedi ki: "Bu kadın kimdir?" Hafsa dedi ki: "Umeys kızı Esma'dır." Ömer dedi ki: "Bu kadın Habeşli Esma mıdır? Bu kadın deniz yolcusu Esma mıdır?" bunun üzerine Esma dedi ki: "Evet." Ömer, Esma'ya dedi ki: "Medine'ye hicret faziletinde biz sizi geçtik! Biz Rasulullah'a sizden daha layık, daha yakın bulunuyoruz." Esma bu sözlerden öfkelenerek şöyle dedi: "Hayır Vallahi! Rasulullah ile hicret eden sizlerin Rasulullah açlarını doyurdu, cahillerini va'z edip okuttu. Biz ise Habeşistan'da müslümanlara uzakların ve öfkelilerin yurdunda yahud toprağında bulunuyorduk. Bütün bu sıkıntıları biz, Allah'ın ve Rasülü'nün rızası uğrunda yüklendik. Ey Ömer! Allah adına yemîn olsun ki, bütün bu dediklerini gidip Rasulullah'a söyleyinceye kadar ne bir lokma yemek yiyeceğim, ne de bir yudum su içeceğim. Ey Umer! Biz uzak illerde eziyet olunuyorduk ve korku içinde yaşıyorduk. Bu hakikatleri şimdi gidip Peygamber'e zikredeceğim ve O'na soracağım. Ey Umer, Peygamber'e bunları söylerken yemin olsun ben ne yalan söylerim, ne de haktan meylederim. Bu konuşmamızı bir kelime bile artırmam. " Bu sırada Hafsa'nın odasına Peygamber geldi, Esma dedi ki: "ya Rasulullah! Ömer şöyle şöyle söyledi." Rasulullah s.a.a dedi ki: "Sen ona ne cevap verdin?" Esma dedi ki: "Ben de şöyle şöyle cevap verdim." Bunun üzerine Rasulullah s.a.a dedi ki: "Ömer bana sizden daha layık ve yakın değildir."
Buhari, "es-Sahih", 3/140, Meğazi kitabı, 38-ci bab, hadis 4230[/li]
hadisi Müslim "es-Sahih", 4/1946-1947, Sahabenin fazileti kitabı, 41-ci bab, hadis 2503'de rivayet etmiştir. hadisin "Sahihi Buhari" ve "Sahihi Müslim"de yer alması nasibiler nezdinde hadisin sıhhati için yeterlidir. hadisin metninde dikkat çekici 3 nokta var:
1. Ömer hatta sıradan bir kadın olan Esma binti Umeys r.a'a karşı bile fazilet arayışı içerisindedir.
2. Esma binti Umeys r.a Ömer'in faziletinden ve onun sıradan bir kadına bile üstünlüğünden habersizdir.
3. Rasulullah s.a.a bu hususta Esma r.a'yı doğrulamakta ve Ömer'i yalanlamaktadır.
bu açıkca göstermektedir ki, bugün nasibilerin Ömer'in faziletini ıspat ede bilmek için Rasulullah s.a.a'e nispet ettiği rivayetler o dönemde mevcut değildi ve bu rivayetler sonradan uydurulmuştur.
velhamdulillahi Rabbil alemin.
Yorum