Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

ABDESTTE AYAKLARIN YIKANMASI MI MESHEDİLMESİ Mİ?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: ABDESTTE AYAKLARIN YIKANMASI MI MESHEDİLMESİ Mİ?

Estagfirullah kardesim!

Tabiki mezhebimizin dogru bilinenlerini paylasacagiz,ögrenecegiz,ögretecegiz...Ama birileri gibi inat ederek kargasa çikartmadan,incelikle konusarak paylasmak gerektigine inaniyorum...

Ne yapalim,felan mezhep böyle demis,filan mezhep imami söyle demisler...Mezhep imamimiz bize ne ögretmis ise onu uygulamak zorundayiz ve zaten baska türlüsüne de gücümüz yetmiyor...

Hangi baslikta okudugumu tam olarak hatirlamiyorum ama "VAHDET,nasil ve kiminle" gibi çok güzel bir makale okudum...Oraya tesekkür mahiyetinde yazmak istedim ama konu basligi kilitliydi...Tüm gerçekler orada sakli...Nefis bir yaziydi...

Bir düsünün...(Misal,insaAllah gerçek olur)

Îran ve Türkiye isbirligiyle tüm kardeslerimiz,müslüman ülkeler tevhid sancagi altinda birlestiler...Mezhepleri sartli olmaksizin bir hükümet kurmuslar ve hepimiz birlikte yasiyoruz...Mezhepleri farkli olupta birligi "BÎR" olanda bagli...Sizce olamaz mi?

Bence çok güzel olur!

Bundan farkli birsey demiyorum,inanin...

SAYGILARIMLA...

Yorum

AMİN Allah razı olsun kardeşim..

sizin bu güzel temenni ve heyecanınız beni ziyadesiyle heyecanlandırdı.. inşaAllah burda paylaşımlarınız daim olur..

Yorum

[quote author=Qom_u_aşk link=topic=17621.msg109018#msg109018 date=1288287376]
        AMİN Allah razı olsun kardeşim..

sizin bu güzel temenni ve heyecanınız beni ziyadesiyle heyecanlandırdı.. inşaAllah burda paylaşımlarınız daim olur..
        [/quote]

Cümlemizden güzel kardesim...

Mesele bu kadar basitken,zorlastirmak sadece düsmanlarimizi güldürür...Yeni olmam sebebiyle biraz zaman verirseniz,bu fakir kardesinizde güzel okuduklarini güzel kardesleriyle paylasmaktan seref duyacaktir insaAllah...

SAYGILARIMLA...

Yorum

estağfirullah kardeşim,

bana en ilginç gelen Ypa sayesinde buraya gelmeniz oldu. Böylece Ypa'nın siteye hayrı yok diyenler de yanılmış oluyorlar..

vahdet adına ve diğer alanlarda şiaya sünnilerin iyi bakışları adına İslamoğlu'dan paylaşımlarda bulunacağınızı umuyoruz...

Yorum

[quote author=Qom_u_aşk link=topic=17621.msg109031#msg109031 date=1288295742]
            estağfirullah kardeşim,

bana en ilginç gelen Ypa sayesinde buraya gelmeniz oldu. Böylece Ypa'nın siteye hayrı yok diyenler de yanılmış oluyorlar..

vahdet adına ve diğer alanlarda şiaya sünnilerin iyi bakışları adına İslamoğlu'dan paylaşımlarda bulunacağınızı umuyoruz...
            [/quote]

Gülmeme vesile oldunuz...Allah razi olsun...

Aslinda yazismalardaki sorumlulugun farkinda olsa ypa kardesimiz gerçegi görecek ama biraz gurur ve inat yüzünden kaybedenler safina geçiyor...Allah yardimcisi olsun,ne diyelim?..

Rabbim izin verirse ileriki günlerimizde paylasimlarimiz artacak insaAllah...

SAYGILARIMLA...

Yorum

[quote author=ypa link=topic=17621.msg109682#msg109682 date=1289084720]
              [quote author=Ebul-Hasan link=topic=17621.msg109679#msg109679 date=1289084288]
              Allahın saptırdığını kimse hidayet edemez.
              [/quote]

eyvAllah. aynen öyle katılıyorum .Allah ın saptırdığına kimse hidayet edemez. Aceba bunu Allah Resulü s.a.v. bilmiyor muydu da ebu cehilin kapısını sürekli çaldı...
              Ben ce biliyordu. Ama O s.a.v. görevini yapıyordu. Tebliğ. Bize düşen de odur. Doğru olanı söylemek. Elimizden geldiğince yapılan hataları (kendi hatalarımız da dehil) düzeltmeye çalışmak.
              [/quote]

sen kendine tebliğ et de dogru yolu bul.
              ey Besmelenin sırrı mevlam Ali, sensin Muhammed ve Muhammed sensin ey mevlam Ali, ey ebel hasan mevlam Ali ey en güzel ame

Yorum

rahmetli humeyniye nispet edilen bi söz aklıma geldi;

biz namaz kılarken kollarımızı yanamı salacaz yoksa bağlayacazmı diye tartışırken ehli küfür o kolları nasıl keseceğinin planlarını yapıyor..

bu sözün konuya uyarlanmış şeklinide ben yazayım bari tam olsun;

biz abdestte ayaklarımızı yıkayacazmı mesh mi edecez diye tartışırken ehli küfür o ayakları nasıl keseceğinin planlarını yapıyor

Yorum

[quote author=zeydiyye link=topic=17621.msg109934#msg109934 date=1289337201]

biz namaz kılarken kollarımızı yanamı salacaz yoksa bağlayacazmı diye tartışırken ehli küfür o kolları nasıl keseceğinin planlarını yapıyor..

biz abdestte ayaklarımızı yıkayacazmı mesh mi edecez diye tartışırken ehli küfür o ayakları nasıl keseceğinin planlarını yapıyor

[/quote] Qum bu sözün humeyniye ait olmadığını söylüyordu ama ne derce doğru bilemiyorum.

ben tartışmanın en başından secde edenin nasıl ettiği konusu üzerinde durmanın anlamsızlığından bahsetmiştim. milyonların Allah ı bilmediği bir yerde başı Allah c.c. karşısında secdeye gelmiş birisine sadece dua edilir. teşvik edilir.

burada sünni şia ayrımından ziyade nasıl olmalı üzerinde biraz detay bir tartışma içerisindeyiz. her zaman olduğu gibi şia arkadaşlar burada bir tahrif ve gizleme olduğu yönünde düşünüyorlar.

malum her şeyi oraya bağladıkları için burada da böyle bir gizleme olduu fikrindeler. halbuki bu konuda gizlemenin nasıl bir faydası var. yok. bu kısım düşünülmediği için hadislerin reddi de var tabiki. sonuç bize buraya kadar getirdi.

bir de genel adet ednilmiş arkadaşlar (sünni) yazmayınca kaçırdık yendik alt ettik düşüncesi oluşuyor. bu da beni rahatsız ediyor açıkçası. Bizim bilgilerimizin eksik olması ehl-i sünnetin bu konuları es geçtiği üzerinde fikri olmadığı sonucunu çıkarmaz. arkadaşlar kaynakların çok olmasından dolayı ulaşamaması imkanların yetersiz olduğundan şia arkadaşların kopyala yapıştır ile yazıp hayatınlarında görmedikleri eserlerden alıntılar yapması işi çıkmaza sokuyor.

malum 3 ayet tefsiri hala bekliyor. ellerinde bir şia tefsiri bile olmayanların ehl-i sünnetten 20 -30 kaynaklı makaleler eklemeleri bize manidar geliyor. birileri oturmuş bu işe hayatını vakfetmiş ehl-i sünnet kaynaklarda kendince açık aramaya uğraşmış ama genelde de ehl-i sünnet olmayan alimleri ehl-i sünnet değerlenedirip hataya düşülmüş.

biz ler de bilmediğimiz konuya uzak olduğumuz için doğru bilgiye uzun araştırma ve zaman sonra ulaşıyoruz. al böyle olunca bir süre sonra sıkıcı oluyor. her alıntıya bak. uydurmaları ortaya dök.. ilgili kaynakta aslında verildiği gibi geçmediğiini ispatla ... velhasıl uzun iş.

bir süre sonra işte doğrusu bu deyip ilgili kısmı çekiliyorsunuz kenara...
                  Bu şehr-i Stambul ki bi misl ü bahadır.
                  Bir sengine yek pare Acem mülkü fedadır. Nedim.

Yorum

ypabir de genel adet ednilmiş arkadaşlar (sünni) yazmayınca kaçırdık yendik alt ettik düşüncesi oluşuyor. bu da beni rahatsız ediyor açıkçası. Bizim bilgilerimizin eksik olması ehl-i sünnetin bu konuları es geçtiği üzerinde fikri olmadığı sonucunu çıkarmaz. arkadaşlar kaynakların çok olmasından dolayı ulaşamaması imkanların yetersiz olduğundan şia arkadaşların kopyala yapıştır ile yazıp hayatınlarında görmedikleri eserlerden alıntılar yapması işi çıkmaza sokuyor.

Kör kendinden bilirmiş gibi anlatmışsınız ypa kardeşim. Yukarıda yazdıkların çocuksu hezeyanlar. Aklıma İzmir Ankara arasında bir tren seyahatimi getirdin.

Bir trende kompartmandayız. Yolcular çok renkli. Ben o zaman bir üniversite öğrencisiyim. 50, 55 yaşlarında bir emekli albay ve bir de aynı yaşlarda bir kapıcı aynı kompartmandayız. Tartışmaya katılmayan bir iki vatandaş daha var bu arada.

Kimin ne olduğu bilinmeden bir tartışma başladı. Allahtan emekli albay amerikan karşıtı biri idi. Parçası kırılan bir helikopteri kademede askerlere yaptırmış helikopterin uçmasını sağlamış, ancak abd li askeri uzman, bu helikopterin parçası amerikadan gelecek, sizin yaptırdığınız parça olmaz demiş. Parçayı çıkarttırmış. Helikopterde abd den dört ay sonra gelecek parçayı beklemek zorunda kalmış.

Bu albayla kapıcı devlet millet sakarya kalıbı üzerine kapıştılar. Kapıcıya laf anlatmak ne mümkün. Albayı devlet karşıtlığı ile suçluyor. Albay ne anlatsa mümkün değil. Adam bayağı sıkıldı. Karşıdakinde anlama yetisi yoksa, sen anlatmada ne kadar yetenekli olsan boştur.

Şimdi ypa kardeşim. Size hakaret olsun diye söylemiyorum, tutumundan çıkardığım doğal bir sonucu ifade ediyorum. Anlamıyorsun, anlamadığının suçunu anlatamıyorlar diye tefsir ediyorsun. Yukarıdaki ifadelerine göre söylüyorum kusura bakma.
                    Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
                    Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

Yorum

[quote author=zeydiyye link=topic=17621.msg109934#msg109934 date=1289337201]

[/quote]

biz de size uyarlayalım bari:

Ehli küfür sizin Kur'an'ın bütünlüğünden çıkardığımız bakış, Kur'ani değerlendirme, Kur'an'ın ruhu gibi soyut ve sınırlarıyla ölçüsü belli olmayan sloganlarınızı üretti bunların içlerini bizzat müsteşriklerinin yazdığı kitaplar ve yerli işbirlikçileriyle içinize kadar soktu.. Böylece artık siz Kur'an çevresinde asla birlik olamayacak, başkalarını tekfirden başka bir İslami iş yapamayacak, kibirli, sadece müslümanlarla uğraşan, özellikle de İslami iran ve onun şiileriyle didişen insanlar oldunuz. Kur'anın ruhu diye bozulmuş toplumun Kur'anla alakası olmayan seküler hümanist soyut modernist İslami düşüncenin savunucuları oldunuz. böyle bir düşünce sisteminde ne hadislerin yeri var ne şeriatın ne de vahdeti sağlayabilecek İslami düşüncenin..

sizler bir zamanlar Kur'an ayetlerini Ehlibeyt ve taraftarlarını kesmek için kılıç gibi kullanan Haricilere ne de çok benzemektesiniz bu halinizle.. Biz müslümanları birbirleriyle uğraşanlar olarak görürken aslında kendiniz bizimle uğraşmaktasınız.

bunun altında kutsal şia mektebinin çığ gibi büyüyüp gelişmesi ve özgür beyinlere ulaşıp temiz fıtratla vicdanlarda akis bulmasını hazmedememekten başka bir şey yok..

ama korkunun ecele faydası yok. Kutsal Ehlibeyt Mektebi her geçen gün bu sitede olduğu yeni beğeni ve tercih edenleriyle daha da güçlenmekte hem nitelik hem de nicelik bakımından harikulade yol kat etmektedir.. Ve bizim zaferimiz 12. İmamımız Sahibuz Zaman a.f. ile zirve yapacaktır.. İnşaAllah...

Yorum

Sekillere takinti ve aklini bir kalipta birakan cahilin sözü üzerine yazmakta cahilliktir...

Îsim geregi emaillere bakarken bu basliga cevap geldi mesajiyla kisada olsa sizleri selamlayip,çikayim istedim...

ESSELAMU ALEYKUM VERAHMETULLAHI VEBERAKATUHU EBEDEN DAIMEN...

Sekilcilik sünnî cemaatlerde çokca yaygin bir hâldir...

Ayakta su sekilde duracaksin...

Ayak araliklarin bilmem kaç cm açik sekilde olacak...

Rukûde seklin su sekilde olacak...

Secdede el ve ayaklarin su sekilde olacak...

Olacakta olacak...

Cogunlugu sii olan bir toplulukta hangi sekillerden ve neden bir sünnî dogru görüsünün oldugundan bahseder?

"Ben dogrulari konusurum" diyecek bir babayigit,ister bes vakit namazlarinda,ister cuma müslümanliginda kaç defa ve hangi camide sekillere uyamayan,uymayan bir sünni kardesini,arkadasini uyarmis?

Bu anlamsiz tartismayi alevlendirmek için yazdiklarini kendisi okumayan bir insana neyi anlatmaya çalisiyorsunuz?

Bilgi eksikligi herkeste olabilecek bir husustur ama arastirmaktan ve cevap olarak yazilan onca yazinin ne deger tasidigini ögrenmek adina arastirmayan insana ne demeli?

Bir cemaat lideri bir digeri hakkinda olur olmaz iftiralar atiyor ve o iftiralarin gercek disi oldugunu gözüne parmagini sokarcasina yaziyorsun ama adam "ODUNUMUN PARASI" diye tutturuyor...

Ya okusana kardesim...Verilen cevaplari arastirsana kardesim...

Birilerinin cemaat liderlerinin eteginden çektigin zaman,çeken kötülük yapiyor ama tersi olunca Ehl-i Sünnet cigliklari ars-i âlâyi salliyor...

Bu fakir bir kisinin eteginden çekti ama o etek sahibi 10larca müslümani hiç gözünü kirpmadan "ZINDIK,MÜNAFIK,KAFÎR,MÜRTED" gibi vasiflarla vasiflandirdi...O zaman dogrular neredeydi?

Vicdansizligin geregi yok...

Dogru her yerde dogrudur...

Savunulacaksa her yerde ayni biçimde savunulursa dogru olur...

Kitabina uyduranlardan degil,kitaba uyanlardan ol...

Vesselam,veddua...

Yorum

Ehli küfür sizin Kur'an'ın bütünlüğünden çıkardığımız bakış, Kur'ani değerlendirme, Kur'an'ın ruhu gibi soyut ve sınırlarıyla ölçüsü belli olmayan sloganlarınızı üretti bunların içlerini bizzat müsteşriklerinin yazdığı kitaplar ve yerli işbirlikçileriyle içinize kadar soktu..
                          siz Kuran söylemlerini ehli küfrün icadı olarak sunsanızda bu sizin Kurana olan yaklaşımınızı ortaya koyan batıl iddiadan öteye geçmez. ne kadar kininizden kudursanızda biz Allah'ın kitabını zikretmekten bir an geri adım atmayacağız.

Böylece artık siz Kur'an çevresinde asla birlik olamayacak, başkalarını tekfirden başka bir İslami iş yapamayacak, kibirli, sadece müslümanlarla uğraşan, özellikle de İslami iran ve onun şiileriyle didişen insanlar oldunuz.
                          vahdetten en son söz edecek kişi en başta siz olmak üzere sabah akşam ehlisünnetin mukaddesatına hakaretler yağdıranlardır.hele hele humeyniye ithad edilen naklettiğim söz ne kadarda canınızı sıkmış böyle..e haklısınız eğer gerçekten bu söze göre amel edilse ve müslümanlar birlik olsa o zaman neyden nemalanacaksınız.. bizler Kuran çevresinde zaten birliğiniz siz olsa olsa Kurana karşı türettikleriniz karşısında birlik olursunuz.müslümanla uğraşmayız amma islama israiliyat sokanlarla, ehlibeyti batıl inancına kılıf edenlerle, birlik olmak isteyen ve ayrılıkları aradan kaldırmak isteyenlerin önüne dinamit koymaya çalışan fitnecilerle uğraşmayı kendimize borç biliriz.

Kur'anın ruhu diye bozulmuş toplumun Kur'anla alakası olmayan seküler hümanist soyut modernist İslami düşüncenin savunucuları oldunuz. böyle bir düşünce sisteminde ne hadislerin yeri var ne şeriatın ne de vahdeti sağlayabilecek İslami düşüncenin..
                          bizim innacımızda hadislerinde yeri var şeriatında fıkhında tarihinde tefsirinde... ancak tek şartla, bunlar kurana aykırı olmayacaklar. sizin inancınızda ise ise bunlara güvenmenin ölçüsü mezhebinize aykırı olup olmamasıdır. biz hiçbir zaman şeriata küfredenlerle namaza hacca oruca savaş açanlarla kardeşiz demedik onları müslüman bilmedik. itikadımızda bu safsatalara yer yoktur.

sizler bir zamanlar Kur'an ayetlerini Ehlibeyt ve taraftarlarını kesmek için kılıç gibi kullanan Haricilere ne de çok benzemektesiniz bu halinizle.. Biz müslümanları birbirleriyle uğraşanlar olarak görürken aslında kendiniz bizimle uğraşmaktasınız.
                          ehlibeyt ve taraftarları kuran ayetleri ile kesilemez bunu kafanız zorlada olsa zamanla algılayacak...ehlibeyt ve taraftarlarını kesen zulümdür.. kuran ayetleri ise zulme alet olmaz. kuran diyenleri haricilere benzetip kurana tavır almak kişinin bu dünyasınıda ahiretinide kendisine zindan eder . biz hiçbir zaman haricide olmadık, ehlibeyti 5 kuruşa satan küfe şiileri gibide olmadık, ehlibeyti savaş meydanında yalnız bırakıp kaçanlardanda olmadık..ve olmayız elh.

bunun altında kutsal şia mektebinin çığ gibi büyüyüp gelişmesi ve özgür beyinlere ulaşıp temiz fıtratla vicdanlarda akis bulmasını hazmedememekten başka bir şey yok..
                          yine biz hiçbir zaman kelle sayarak haklılığı ispat etmeye yeltenmedik. çünkü biz çoğunlukla övünenlerin, sayı artmasıyla böbürlenenlerin, hakkı kelle miktarında arayanların allah tarafından nasıl kınandığını bilenlerdeniz.

ama korkunun ecele faydası yok. Kutsal Ehlibeyt Mektebi her geçen gün bu sitede olduğu yeni beğeni ve tercih edenleriyle daha da güçlenmekte hem nitelik hem de nicelik bakımından harikulade yol kat etmektedir..
                          amenna...ehlibeyt mektebi tertemiz resul evlatlarının yolu her zaman hidayete ulaştıran rehberdir. ancak safevi şiilerinin bu yoldan kendilerine pay çıkarmaya kalkışması abestir.

Ve bizim zaferimiz 12. İmamımız Sahibuz Zaman a.f. ile zirve yapacaktır.. İnşaAllah...
                          biz zaferimiz ancak allahın ayetleri yeryüzünde hakim kılındığında ilan edilecektir. bu da Allahın ayetleri ile olacaktır. başka kurtarıcılara ihtiyacımız yoktur.

Yorum

abdest

ABDEST
                            Allah buyuruyor; “Ey İman edenler! Namaz için kalktığınızda (abdestsiz iseniz) yıkayınız yüzlerinizi ve dirseklerle birlikte ellerinizi, meshediniz başınızın bir kısmını ve kaab kemiklerine kadar ayaklarınızı…” (Maide-5

Beşinci İmamımı...z İmam Muhammed Bagır(as), Resulullah(sav) efendimizin abdest alışını fiili olarak şöyle tarif ettiler; “İmam, su dolu bir kap istedi. Önce ellerini yıkadı, sonra kabdan bir avuç su aldı, onunla yüzünün üst tarafından aşağıya doğru çekerek yüzünü yıkadı. Sonra bir avuç su alıp, dirsekten parmak uçlarına kadar sağ kolunu yıkadı. Sol kolunu da aynı şekilde yıkadı. Sonra, elindeki kalan ıslaklık ile başının ön tarafından bir kısmını meshetti, yine ellerinin ıslaklığı ile parmak uçlarından kaab kemiklerine (bilek hizasına) kadar ayaklarını meshetti.” (Furu-u kafi; c.3, s.24)

İşte, Allah’ın emrettiği ve peygamberimizin de almışoldugu abdest
                            Hz. Hüseyin (as) bunlardan hiçbirine yanaşmadı. Pazarlığa ve uzlaşıya varacak hiçbir istekte bulunmadı. Yezit’e biat etmesi durumunda, fasıkların yönetimini kabul etmiş olacaktı. İslam hilafetinin yerine saltanata dönüştürülen sistemi kabul edecekti. İslam’la alakası olmayan Yezid’in din işlerinin b

Yorum

[quote author=murat şahin link=topic=17621.msg111844#msg111844 date=1291627844]
                              ABDEST
                              Allah buyuruyor; “Ey İman edenler! Namaz için kalktığınızda (abdestsiz iseniz) yıkayınız yüzlerinizi ve dirseklerle birlikte ellerinizi, meshediniz başınızın bir kısmını ve kaab kemiklerine kadar ayaklarınızı…” (Maide-5

Beşinci İmamımı...z İmam Muhammed Bagır(as), Resulullah(sav) efendimizin abdest alışını fiili olarak şöyle tarif ettiler; “İmam, su dolu bir kap istedi. Önce ellerini yıkadı, sonra kabdan bir avuç su aldı, onunla yüzünün üst tarafından aşağıya doğru çekerek yüzünü yıkadı. Sonra bir avuç su alıp, dirsekten parmak uçlarına kadar sağ kolunu yıkadı. Sol kolunu da aynı şekilde yıkadı. Sonra, elindeki kalan ıslaklık ile başının ön tarafından bir kısmını meshetti, yine ellerinin ıslaklığı ile parmak uçlarından kaab kemiklerine (bilek hizasına) kadar ayaklarını meshetti.” (Furu-u kafi; c.3, s.24)

İşte, Allah’ın emrettiği ve peygamberimizin de almışoldugu abdest

[/quote]

biz de başka şekilde okuduk. bir çok sayfa içerisinde geçiyor. ne olacak şimdii..

bence sizin aktardığınız imama ait değil. İmam Muhammed Bakır Peygamber s.a.v. in abdest alışını nerde görmüş ki?

iki satır okumadan söze birşeyler yazmak için katılma babında herhalde.

bakıyorum benim başlıklar tekrar gün yüzüne çıkırılıyor. bu yeni kullanıcı da eskilerden herhalde. adını değiştirip gelenlerden. hayırlısı olsun. her zaman herkişiye cevabımız vardır. selam ve dua ile.
                              Bu şehr-i Stambul ki bi misl ü bahadır.
                              Bir sengine yek pare Acem mülkü fedadır. Nedim.

Yorum

ypa can, sana zahmet ibni Abbas r.a, Ebu Cafer a.s ve Musa b. Caferden a.s rivayet edilen bu hadisler hakında konuş biraz. birde ibni Kesirin "Ehl-i Beyt'in seyyidlerinden rivayet edilen haberlere gelince; bu konuda sayılmayacak kadar çoktur." sözü hakkında açıklama yap.

[quote author=Elmeddin link=topic=17621.msg107961#msg107961 date=1287510480]
                                îbn Abbâs, Rasûlullah'ın abdest alışını anlatırken; iki ayağına mesh etti, der. Yine ondan rivayet edilir ki, şöyle demiştir : Allah'ın kitabında mesh varken, insanlar kaçıp yıkıyorlar. Ve yine demiştir ki: Abdest iki yıkama ve iki meshtir. Katâde der ki; Allah, iki yıkamayı ve iki meshi farz kılmıştır... Ehl-i Beyt'in seyyidlerinden rivayet edilen haberlere gelince; bu konuda sayılmayacak kadar çoktur. Nitekim Hüseyn İbn Saîd el-Ehvazî, Fudâle İbn Fudâle kanalıyla Hanımâd İbn Osman'dan nakleder ki; ona Gâlib İbn Hüzeyl şöyle demiş: Ebu Ca'fer'e ayaklara mesh konusunu sorduğumda dedi ki: Cebrail'in indirmiş olduğu hüküm budur. Yine Hüseyn İbn Saîd'in Ahmed İbn Muhammed'den naklettiğine göre; Ebu Hasan, Mûsâ İbn Ca'fer'e ayaklara mesh nasıl olur, diye sordum? demiş. O da ellerini parmaklarının üzerine koyarak topuklara kadar ayağını mesh etti, demiş. Ona bir kişi iki parmağıyla mesh etse ne olur? deyip böylece aşıklara kadar göstermiş. O, hayır, elinin bütün ayasıyla, demiş

Ebu’l-Fida İsmail İbn Kesir, "Hadislerle Kur’an-ı Kerim Tefsiri", Çağrı Yayınları: 5/2153-2160
                                [/quote]

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X