Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

ABDESTTE AYAKLARIN YIKANMASI MI MESHEDİLMESİ Mİ?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: ABDESTTE AYAKLARIN YIKANMASI MI MESHEDİLMESİ Mİ?

[quote author=ypa link=topic=17621.msg108791#msg108791 date=1288129825]
    tuvaletten sonra ayaklarınızı yıkıyor musunuz sorusu mesh mi, yıkamamı tartışmasına devam edecek bir soru idi. çünkü abdestten önce tuvalete gidilir. tuvaletten sonra ayakların yıkanması başlangıçta abdest niyeti ile gidildiği için yeterli olur düşüncesinden dolayı sorulmuştu.

demek ki istibra meselesini açan ben değilim.

bunu demekten acizsiniz. evet ben başlattım demek bu kadar zor değil mi? nefis insana neleri inkar ettiriyor.
    [/quote]

bu dşünce ile sorulmadı. eğer böyle olsa o zaman tuvalete gitmeden ve kirlenmemiş ayakları da yıkamak gerekir diye cevap gelirdi. ama siz bizim necaseti ayakta olsun başka yerde olsun yıkamadan abdest alınmaz dediğimizi bile bile: abdestte ayaklarınızı yıkadığınızı biliyorum dediniz söver gibi.. böyle tahrif alay çarpıtma mı olur. biz yıkayacak olsak burda çelik çomak mı oynuyoruz bu kadar yorumu ayeti anlamayı boşuna mı konuşuyoruz..

bizim için ayak yıkama ile başka bi yerdeki necaseti yıkama aynı hüküm olup abdestin dışında bir amel olduğu için biz de size istibrayı sorduk.. çünkü bizim için ikisi de aynı..

Yorum

[quote author=ypa link=topic=17621.msg108793#msg108793 date=1288129947]
      siz abdestin bozulmadığını iddia ediyorsunuz. ilmi gerçekmiş.!!! komik olmayın.

yazıları iyi okuyun. başında link var. orada nasıl alınacağı detaylı yazıyor.. dileyen okusun diye.
      [/quote]

yani bizim de tuvalette istibra yapmayıp dışarıda sizin gibi kalıntıları dışarıda çamaşıra atmamızı mı istiyorsunuz. böyle olunca bu çamaşırla mı kılınan namaz geçerli olacak?...

bizdeki pak olma olayı ise vesvese ve şüpheye mahal vermemek içindir. zaten istibra şeklinde içeride bir necaset kalması mümkün değildir.. gidin doktora sorun...

Yorum

kabul etmeye başlamışsın ama hala eksik..
        istibra olayını ben başlatmadım.

çelik çomak değil. sorabilirsiniz. ben niye sordunuz demedim bak az yukarda arkadaşın aklı fikri orda demiş.

tartışma sırasında bazen iğneleyici sözler kullanırım evet. ama bu alay etme maksatlı değildir. helehakret hiç değildir. bu kadar araştırma biz de ekliyoruz ama tartıştığımız sadec siz olmuyorsunuz. değerlendirmeleri siz de okuyorsunuz.

Bu şehr-i Stambul ki bi misl ü bahadır.
        Bir sengine yek pare Acem mülkü fedadır. Nedim.

Yorum

ee sonuç ne? Tatatabai size göre neyi savunuyor ?

istibra dışarda mı içerde mi yapılır

kirli çamaşırla namaz kılınır mı kılınmaz mı?

ayak ya da başka yerdeki necaseti temizlemek abdestin normal farzlarından bir şey midir? daha açık söyleyeyim ayakta ya da başka yerde necaset var deyip orayı yıkayan birisi abdestte farz olan o uzvu yıkadı anlamına mı gelir. örneğin tuvalette başınıza ikinci kattan damla damladı. çıktınız başınızı yıkadınız şimdi ben size abdestte başınızı mesh etmeyip yıkamanın farz olduğuna inanıyorsunuz demem mi mantıklı?

Yorum

[quote author=Qom_u_aşk link=topic=17621.msg108795#msg108795 date=1288130227]
            [quote author=ypa link=topic=17621.msg108793#msg108793 date=1288129947]
            siz abdestin bozulmadığını iddia ediyorsunuz. ilmi gerçekmiş.!!! komik olmayın.

yazıları iyi okuyun. başında link var. orada nasıl alınacağı detaylı yazıyor.. dileyen okusun diye.
            [/quote]

yani bizim de tuvalette istibra yapmayıp dışarıda sizin gibi kalıntıları dışarıda çamaşıra atmamızı mı istiyorsunuz. böyle olunca bu çamaşırla mı kılınan namaz geçerli olacak?...

bizdeki pak olma olayı ise vesvese ve şüpheye mahal vermemek içindir. zaten istibra şeklinde içeride bir necaset kalması mümkün değildir.. gidin doktora sorun...
            [/quote]ben doktara sormadan ilmihal yazarı açıklamış..bi zahmet tekrar okuyun eklentiyi. sonra komik duruma düşmeyin. akıntı gelirmi gelmez mi yazmış ..

istibra yapmayacaksın akıntı gelecek sen de abdestliyim diye namaz kıcaksın.. komik dediğim bu..
            ama traji komik.

Yorum

[quote author=ypa link=topic=17621.msg108797#msg108797 date=1288130365]
              kabul etmeye başlamışsın ama hala eksik..
              istibra olayını ben başlatmadım.

çelik çomak değil. sorabilirsiniz. ben niye sordunuz demedim bak az yukarda arkadaşın aklı fikri orda demiş.

tartışma sırasında bazen iğneleyici sözler kullanırım evet. ama bu alay etme maksatlı değildir. helehakret hiç değildir. bu kadar araştırma biz de ekliyoruz ama tartıştığımız sadec siz olmuyorsunuz. değerlendirmeleri siz de okuyorsunuz.
              [/quote]

ypa'nın benimle ilgili açıklamaları benim görüşlerimi yansıtmaz. bu böyle biline..

kabul etmeye başlamışsın cümlesi okuduklarını anlamayan birine ait olup bizi bağlamaz...

Yorum

[quote author=ypa link=topic=17621.msg108773#msg108773 date=1288126619]
                [quote author=Velayet_Nuru link=topic=17621.msg108701#msg108701 date=1288045870]
                [quote author=ypa link=topic=17621.msg108686#msg108686 date=1288039900]

bizim gibi üzerinize değil de nereye istibra yapıyorsunuz. garip oldu 1.
                [/quote]
                Çamaşırlarına istibra yapıyorlarmış, hayret
                Bir de temizlikten bahsediyorlar!!
                Bunların ne istibraları, ne abdestleri, ne de namazları doğrudur, hatta hacları bile doğru değildir. Bunlar tavafun nisa'yı bile yapmazlar, yapmayınca da ihramdan çıkmış olmazlar, ihramdan çıkmayanlara da eşleri bile haram olur. Eşleriyle birlikte olurlarsa çocukları haramzade olur...
                Evet, Allah'ın kendilerini tertemiz kıldığı Ehlibeytten uzak kalınca işte böyle vahim durumlara düşüyorlar.
                [/quote]
                konu istibra değil... fakat sizi dinliyorum buyrun.. siz nerenize ne yapıyorsunuz. bizimle paylaşır mısınız? istibra beklemedir. çamaşırı kirletme değil. kirlenirse değiştirilir. abdest öyle alınır. bir emniyettir istibra. sizin anladığınız gibi çamaşırları kirletmek değildir...
                Ehl-i beyti yakın olduğunu zannedip uzak kalınca da sizin gibi olunuyor herhalde. Burada sergilediğiniz tutumlardan onlarcasını sayarım ki hiç bir ehl-i beyt imamı yapmamıştır. yapmaz tasvipte etmez.
                [/quote]
                Konu istibra değildi ama siz konuyu saptırdınız1
                2 bu sözünüz siz nerenize ne yapıyorsunuz. edepsizliktir, hala konuşmanızı düzeltmemişsiniz, aynı tas aynı hamam.
                3 İstibra bekleme mi?!! Bu sözünüz istibranın lugat anlamımı mı yoksa ıstılahî anlamı mı?!
                4 Çamaşır kirlenirse değiştirilir demişsiniz, bu görüş kendinize ait mi yoksa mezhep İmamlarınızın görüşü mü?!
                5 Yürüyerek veya öksürerek...istibra yaptığınızda, çıkan su damlası necis mi temiz mi? Eğer temizse istibra yapılmadığı takdirde, abdesten önce çıkarsa abdesti niye bozsun ki?!! Eğer necisse çamaşırınızı değiştirmeniz veya temizlemeniz gerekmez mi?
                6 üste şöyle bir cümle kullanmıştınız: "bizim gibi üzerinize değil de nereye istibra yapıyorsunuz. garip oldu 1."
                Bu sözünüzü biraz açar mısınız? Üzerinize nasıl istibra yapıyorsunuz, bu sözünüz çamaşırınızı kirletmek değil de nedir?!
                عاشق اگر رنگی از معشوق نگیرد در عشق خودش صادق نیست

Yorum

ben doktara sormadan ilmihal yazarı açıklamış..bi zahmet tekrar okuyun eklentiyi. sonra komik duruma düşmeyin. akıntı gelirmi gelmez mi yazmış ..

istibra yapmayacaksın akıntı gelecek sen de abdestliyim diye namaz kıcaksın.. komik dediğim bu..
                  ama traji komik.

bu işi uygulamadan olmaz siz bunu bilemezsiniz...

istibra yapmadığımızı nerden çıkardınız...

yine yanlış okuma...

Yorum

bir şii arkadaş burda yazılanları okuyunca evet ya dedi ben bi yurtta kalıyordum sünniler tuvaletten çıkınca kalıntıları boşatlmak için yürüyor sallanıyor öksürüyorlardı.. içerde değil giyinip de dışarı çıkınca..

daha ağırları var ama burda anlatamayacağım..

Yorum

istibra yapmadığınız derken neyi kasdettiğimi bile bile inkar etmeye ne deniyor.

istibra: tuvaletten sonra belirli bir süre bekleme veya yürüme.

sizde ise farklı bir işlem. istibra sizin anladığınız anamda yapıyorsunuz. bizim anladığımız anlamda yapmıyorsunuz.
                      sıvı geldiğinde de temiz deyip namaz kılıyorsunuz.
                      anlatabildim mi?
                      ,
                      anladınız anladınız da. amacınızı anlamaya çalışıyorum..

Yorum

[quote author=Musavi link=topic=17621.msg108852#msg108852 date=1288170426]
                        ypa ile tartışmak kısır dongu.adamda mantık çarpıklığı var.yani normal değil.
                        [/quote]

sorun değil, biz de sabır eğitimi yaparız..

Yorum

Son iki mesaja tam destek vermezsem,olmaz!

Înanin içimden gülüyorum...

Ayagini yika,mest ver v.s...

Hangi imam ve hamgi sekilde ögretmisse,birakin Ümmet'i nasil isterse yapsin...Ümmet'in imamlarinin görüslerini benmi elestirecegim?...Bu ne haddini bilmezlik?...

Takinti yapilan iki damla idrarin sallantisi,silkelenmesi,iç camasira bulasmasi ve bilmem ne?..

"Siz nasil yapiyorsunuz?" diye sormus ya,bilgic üye!

Ümmet'in birligi için aldigim terbiye geregi;

Kendi cemiyetimde mest ederim ve sünnî kardeslerimin arasinda bulundugumda yikarim...Neden biliyormusun sorgucu üye?

Fitne,fesat aramizda çikmasin adina!

Anlamak zor degil mi?

O adini verdigim güzel sitede çok çok begendigim bir imza vardi...Sevgili kardesim "casiye" nickli bir kiz-kardesimiz...Dünya tatlisi!...(Yazilarindan ötÚrü gördügüm kadariyla!)

Ayetullah Humeyni(r.a) in bir güzel sözünü imzasina eklemis;(Tam olarak yazamiyacagim,özür dilerim)

"Biz elimizi nasil baglayacagiz diye birbirimizi yerken,düsmanlarimiz elimizi kesmeye firsat ariyor!"

Haydi tekbir getirme!

ALLAH-U EKBER!

Allah askina,ne ile ugrasiyorsunuz?..

Îdrarla ugrasmak kardesligimize nasil zarar verir?

O büyük imam,Ayetullah Humeyni(r.a) simdi üyemiz olaydi,"BÎZ"e ne derdi?...

O mubaregin güzel mesajini hayata geçirmek için;

"MERHABA kardeslerim,MERHABA!"

SAYGILARIMLA...

Yorum

""Biz elimizi nasil baglayacagiz diye birbirimizi yerken,düsmanlarimiz elimizi kesmeye firsat ariyor!"

Haydi tekbir getirme!

ALLAH-U EKBER!"

kardeşim öncelikle hoş geldiniz siteye üyeliğiniz hayırlı mübarek olsun hızlı bir giriş yapmışsınız..

iyi niyetleriniz için Rabbim ödülünüzü Ehlibeytle olmakla versin size ve onların şefaatine layık olacak bir yaşam versin ..

alıntıladığımız söz bu sitede paylaşıldı biz de hepimiz heyecan duyduk ve aynen sizin dediğini gibi Allahüekber! bu ne güzel söz dedik..

aradan günler geçti sanırım bir alimimizdi: bu balonu patlatıverdi:

bu sözün kaynağı nedir?

cevap gelmedi.. Kaynaksız uydurma söz demiyorum Rehbere iftiradır da demiyorum. Ama size hoş gelen bu sözün kaynağını verebilir misiniz. Rehber bunu hangi konuşmasında kimlere söylemiş?..

çünkü bize söylenen sözleri ise Rehberin: Şiayı anlatmak cihad olduğu...

ihtilaf çıkarmak değil.. ihtilaflar zaten var. var olan bir şey gündeme getirildiğinde yaratılmış olmayacağı gibi halı altına süpürüldüğünde de yok olmaz.. bir gün kendini açığa çıkarır.

Önemli olan bu ihtilafları konuşmak ve nasıl bunlara rağmen vahdet edip bir arada yaşayı dayanışacağız onun yöntemini bulmaktır.

slogan atmak kolay. ama sloganlar gidip de kafirler zahirde çekilip ihtilaflarla nasıl yaşayacağımızı hiç konuşmamış bir toplum olarak birbirimize düştüğümüzde o süpürülenler birbirimize karşı katliam vesilesi olabilmektedir. Örnek İmam Ali a.s. ile Muaviye arasındaki hususlar..

Hariciler gayet tevhidi ve emperyalist bir zihin olmasına rağmen ihtilaflarla nasıl yaşanacağını bilmediği ve Ehlibeytten uzak kaldığı için..

el kaide taleban vahhabi yapılanmaları işte bu konularda müslümanların kendi içlerinde konuşmalarını engellemekte ve birbirlerini tanımayan ve çatışan toplumlar oluşturma peşindedirler..

Yorum

Kaynak olarak yukaridada yazdigim gibi casiye nickli bir kardesimin imzasinda okudum...

Înanin eger nerede ve nasil söylendigini bilsem yazardim ama bilmiyorum...

Benide bu dogru sözü sorgulamak hiç ilgilendirmiyor çünkü çok dogru olduguna inaniyorum...Eger bu söz Ayetullah Humeyni(r.a)'e iftiraysa,bana göre güzel bir iftira edilmis...

Ümmet'in ne ile ugrastigina bakinsaniza kardeslerim!

Birbirimizin abdestiyle ugrasacagimiza,tuvaletiyle ugrasacagimiza,sekillerle ugrasacagimiza kardesligimizi ön safa çikartmayi neden düsünmüyoruz?..

Size bir örnek vererek ne anlatmak istedigimi yazayim:

Zamanin birinde Süleymanci denen cemaatin icerisinde,bir odada kaliyordum...Bu vatandaslar bazi diyanet camilerinde imamlik yapiyorlardi...Bir cuma günü hocalardan birisi beni yaninda götürdü...Süleymancilarda dua sekli elleri birbirine yapistirir ve cit parmaklari kilitlenir...Namazdan sonra dua ederken hoca ellerini birlestirmemisti...Kendilerine neden birlestirmedigini sordugumda,bizi yanlis anlarlar dedi...

Bunun içerigini anliyormusunuz?

Yine bir örnekle;

Sünni camilerde bazen Marok yani Fas'li müslümanlarda gelirler...Kendi görüslerine göre namazlarini eda ederler...Sünnilerde "bu nasil namaz kiliyor?" diye düsünerek,namazlarini bozuyorlar...

Sana ne kardesim,sana ne?

O öyle ögrenmis,ben böyle ögrenmisim,öteki söyle ögrenmis...Bildiginle yol al ve yol üzerinde kimseye çelme takma...

SAYGILARIMLA...

Yorum

ben yoldaki işaretleri yeni okumuştum

ihl lise 2 ye falan gidiyordum.

bir hocamız bizi tarikatlarının sohbetine götürdü. sohbetin konusu taharetti. ve istibra anlatılıyordu. ilk sohbetmiş demek çünkü en baş konu en önemli konu bu diyorlardı. taharet olmazsa abdest abdest olmasa namaz namaz olmazsa iman miman olmaz kardeşim dediler bana.

çünkü ben önce tevhid o da lailahe illallahı doğru anlamak ve yaşamakla olur diyordum. Hayattan tüm putları çıkarmak gerekir ve Peygamberin Mekkedeki hayatı gibi bu dinin ameli pratik ayrıntısna dair ayet ve hükümleri yaşamak sonraya bırakılmalıdır diye söylüyordum...

söyledim ama bu benim orası için ilk ve son tarikat sohbeti denemem oldu..

yani siz de daha önemli meseleler varken vahdet de bunların en başında gelirken vahdeti bozacak ayrıntılara girmemeliyiz kim nasıl yaparsa yapsın saygı duymalıyız diyorsunuz öyle mi?

peki biz de bu ihtilafların sorun olmayacağını ve birbirimize düşman etmeyeceğini küfre karşı birlikteliğimizi bozamayacağını çünkü birlikteliklerimizin çok daha fazla olduğunu ancak din babamızın malı olmadığı için tüm inandığımız doğrularımızı kardeşlerimize tanıtmakla delillerini aktarmakla sorumlu olduğumuzu söylüyoruz.

sizce sakıncalı mı?

ya sorunlar sizin önemli dediğiniz ayrıntılarda yatıyorsa. Ya insanların pratikleri boş vermesini söylediğinizde onlarda dinde laçkalık ve başı boşluk oluşmaya neden oluyorsanız?..

ya gerçekten dinde istibra gerçekten bizim dediğimiz gibiyse ve bir iki damla abdeste ve namaza engelse.. namazlar hiç olmuyorsa...

sizin de bizim de tercihlerimizi savunacak makul gerekçelerimiz var bu durumda. o halde sizinle bu ihtilafımız hakkında her iki tarafı da hiç mağdur etmeyip en doğruya ulaştıracak bir masum otorite olmalı değil mi . Ve bu otoritenin bizim ulaşabileceğimiz yerde olması Allah'ın adaleti ve hikmeti gereği değil mdiir?

o halde bu otorite nedir?

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X