Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

selamun aleykum

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: selamun aleykum

kültür, vahyin üzerine bina edildiği ayaklar, kelimeler kavramlar renklerdir.

örneğin örtü emri, cahiliyede var olan örtünme kültürü üzerine iner, oradan devam eder. çıplak bir mankeni giyidiren ayet yok Kur'an'da.. bir insan cahiliyede örtünme kültürünü bilmiyorsa, başörtülerinizi yakalarınızın üzerine indirin ayetini anlayamaz.

kavramları biz tarihten alıyoruz. onların anlamlarıyla vahyi anlıyoruz. bu yüzden bir uydurma hadis ilahi hikmet gereği bir kavramı açıkladığı için sahih hadislerin aralarında kalıyor olabilir..

İmam Zaman a.f.'in kontrolünde olan alimler vardır olmayan alimler vardır. olan alimlerin hepsi hangi hadislerin zayıf olduğu konusunda ittifak halindedirler. olmayanların hata yapma ve yanlış fetva verme ihtimali de vardır.

Ancak İmamı Zaman a.f.'in şia toplumunu koruma ve mektebi bidatlardan kollama müdahalesi sadece alimlerin fetvaları aşamasında kendini gösteriyor değildir. bir alim yanlış fetva da verebilir. bir alim uydurma hadise sahih de diyebilir. Ancak İmam Zaman a.f. bu yanlışlardan şiilerin ve mektebin zarar görmesini engellemektedir. yanlış fetva verip hamileyken ölen bir bayanın çocuğunun kurtarması örneğinde olduğu gibi.

hiç kimse şia kaynaklarına bidat ve hurafenin karışmadığını iddia etmiyor. ancak herkesin ittifak ettiği, yaşayan imamın şiileri ve mektebi bu bidat ve hurafelerin şerrinden koruduğu, bunları mektepten temizlediğidir.

Örneğin ölen müctehidin fetvalarıyla ölmesi bile buna katkı içindir.. daha bir çok fıkhi kuralın öyle değil de böyle oluşu bu hikmete binaendir..

Yorum

"Allah'ın zatı hakkında düşünmek elbette güzeldir."

cümlem yanlış anlaşılabiir. değerli üstadımın uyarısıyla açıklamam gerekir ki bu Allah'ın zatı hakkında değil yani onun mahiyeti hakkında değil şu anlamdadır:

"Onlar, Allah'ı ayaktayken, otururken ve yan üstü yatarken anarlar ve göklerle yeryüzünün yaratılışını düşünürler de Rabbimiz derler, bunları boş yere yaratmadın, noksan sıfatlardan arısın sen, koru bizi ateşin azâbından." Ali İmran 191.

bu ayette Allah'ı anarlar yani onun ne yüce bir yaratıcı olduğu üzerinde düşünürler. yoksa üstadımın belirttiği gibi Allah'ın zatı bizim idrakimizi aşar.. gözler değil kalpler bile onu idrak edemez..

Yorum

[quote author=mirzehan link=topic=22296.msg136712#msg136712 date=1323700007]
        Şadiye kardeşim Rabbim(cc) en ksıa sürede en doğru olanla sizi tanşıştırsın inşAllah.
        Mehmet ufukalp e katılıyorum bulunduğunuz konum güzel bir konum Allahın izni ile su akar yatağını bulur ve bulanıklıklar kaybolup billur gibi akmaya başlar..

size her gün Hz Fatıma (s.a) ya tevessul ederek çok sayıda salavat çevirmenizi ve o yüce makamdan yardım istemenizi tavsiye ediyorum...

Allahumme Salli Ala Muhammed ve Al'i Muhammed ....
        [/quote]
        amin hocam inşallah dualarınızda benide bulundurun inşallah
        >>>size her gün Hz Fatıma (s.a) ya tevessul ederek çok sayıda salavat çevirmenizi ve o yüce makamdan yardım istemenizi tavsiye ediyorum...<<<
        bundan kastınız nedir yani hz Fatıma as ya tevessül etmk nasıl oluyor(medet ya Ali gibi birşey mi??) ve ben hep ayrıntılara takılan biri olarak niçin hz fatıma olduğunu da sorayım mesela hz Ali de diyebilirdiniz...
        birde daha önce başka bir konunun altında da sorduğumama cevaplanmayan sorumu burada sorayım umarım burada cevaplanır>> neden şiilerin salavatı ve sünnilerin salavatı farklı sünniler gibi salavat getirmenin şiilikte ki hükmü nedir??

Yorum

[quote author=mikdat bin esved link=topic=22296.msg136714#msg136714 date=1323701836]
          değerli şadiye kardeşim bende sizlere acizane bir kitap tavsiye etmek istiyorum benim hayatımda köklü değişikliklere yolaçan bir kitap pdf formatında okuyabileceğiniz link
          http://www.caferilik.com/kutuphane/d...ruya_dogru.pdf

Ayrıca mesaj ekinede kitap eklenmiştir.
          [/quote]
          tavsiyeniz için teşekkür ederim
          ben bahsettiğiniz kitabı geçen yıl almış ve okumuştum gerçekten değerli bilgiler içeriyor zaten o kitapta geçen konular hakkında sorum yok çünkü bir sünnin aklında ki sorular cevaplan mış ancak şuan ki sorularımın cevap bulacağı hakkında tereddütlerim var çünkü bu sitenin üyeleri olan siz şiiler bile bazı konularda aynı düşünmüyor sunuz ve birbirinizin yorumları hakkında yanlış bilgi içerdiğini söylüyorsunuz böyle olunca bende kime soracağımı ve kime inanacağımı şaşırdım doğrusu...
          aslında ortamın sanal olması ile de alakası var onun için yaşadığım şehirde dernek var mı diye sormuştum Qum u aşk hocamın verdiği numarayı aradım bugün. Aydın da sadece bi tane cami varmış oda söke de. ama söke nazilliye uzak. cami imamının numarasını verdiler belki o biliyordur diye aradım ama o da üç dört ay kadar bir süre önce geldiğini ve nazillide bildiği bir cami yada derneğin olmadığını söyledi ben zaten illa dernek olsun demiyorum sorularımı soracağım derdimi anlatacağım ilmi yönden kendini yetiştirmiş şii bir bayan var ise onunla görüşmek isterim çünkü canlı olunca kendimi ve soruları m daha iyi ifade edebilirim diye düşünüyorm en çok ta bu konuda yardımcı olmanızı istiyorum...

Yorum

kültür, vahyin üzerine bina edildiği ayaklar, kelimeler kavramlar renklerdir.

örneğin örtü emri, cahiliyede var olan örtünme kültürü üzerine iner, oradan devam eder. çıplak bir mankeni giyidiren ayet yok Kur'an'da.. bir insan cahiliyede örtünme kültürünü bilmiyorsa, başörtülerinizi yakalarınızın üzerine indirin ayetini anlayamaz.
            Qum u Aşk hocam böyle demişsiniz ama içkiyi haram kılan ayet için ne dersiniz peki biliyoruz ki (yani sünni kaynaklardan bildğim...) içki yasaklanın ca üç beş gün sokaklardan dere gibi içkilr akmış demek sahabe ruhen buna hazırmış evet ama evlerindede sokaklar da dere oluşturacak kadar çok içki varmış yani manken örneğ ile bağdaştıracak olsak evinde kıyafeti olduğu halde çıplak geziyor mankenler. İçki var, içiyor ve sarhoşta oluyorlar bunun sevimsizliğini de biliyorlar ama ayet gelene kadar da içkileri dökmüyorlar
            ve içki kültürünün onlar üzerinde ki etkisini gösterir... tabi bence

Yorum

bunun çok sebepleri olabilir:

1- o kitap hadisleri toplayıp kitabı oluşturanın kitabıdır ve onun izni olmadıkça içinden bir şey çıkarılamaz. kitaplar yazarlarının toplumlara emanetleridir. iyi de olsa kötü de olsa onları yazıldığı şekilde korumak hem dini hem etik bir görevdir.
              peki peygamber efendimize ait olmayan ve Ona isnat edilen sözleri söylemek ve o sözler insanlarda yanlış fikirler oluşturuyor yada insanları doğru olana yönelmekten alı koyuyorsa (bu linke baktığınız da ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz >>>http://velayet.wordpress.com/2011/02/24/17000-ayet-hadisi-hakkinda-arastirma/ )veya bunların tam tersine belki de insanda iyi duygular oluşturuyorsa bile
              [color=rgb(0, 51, 102)]"Ey insanlar bana yalan söz isnat eden ve benim adıma yalan söz konuşan çoğalmıştır; kim bilerek bana yalan söz isnat ederse, cehennemde yerini şimdiden hazırlasın." hadisi şerif (az önce http://aliyyenveliyullah.com/199.htm bu siteden buldum hadisi yani şii kaynaklı...) bu hadis üzerine hadis uydurmak ne kadar [/color]etik [color=rgb(0, 51, 102)]ne kadar[/color] dini[color=rgb(0, 51, 102)]???[/color]

Yorum

[quote author=Qom_u_aşk link=topic=22296.msg136748#msg136748 date=1323724582]
                İmam Zaman a.f.'in kontrolünde olan alimler vardır olmayan alimler vardır. olan alimlerin hepsi hangi hadislerin zayıf olduğu konusunda ittifak halindedirler. olmayanların hata yapma ve yanlış fetva verme ihtimali de vardır.
                [/quote]
                şimdi sünnilikte şiilikte ki gibi imam Zaman a.f(a.f ne demek bilmiyorum siz öyle yazdığınız için bende öyle yazdım)gibi toplumu korumak ve mektebi bidatlardan kollama müdahalesi bulunan biri olduğuna inanmadıkları için fetva vern çok. ama şiiler de ki imam Zaman a.f ile irtibatta olmayanlar niye fetva veriyor ki onun yerine sadece irtibatlı olan alimalerin fetvaları uygulanması daha doğru olmaz mı sonuçta onların fetvası imam Zaman a.f nin kontrolünden çıkıyor yani yanlış olma ihtimali yok

Yorum

[quote author=şadiye link=topic=22296.msg136752#msg136752 date=1323730342]
                  birde daha önce başka bir konunun altında da sorduğumama cevaplanmayan sorumu burada sorayım umarım burada cevaplanır>> neden şiilerin salavatı ve sünnilerin salavatı farklı sünniler gibi salavat getirmenin şiilikte ki hükmü nedir??
                  [/quote]
                  Salavatla ilgili sorunuza şu linkte cevap bulabilirsiniz: http://www.velayet.com/index.php?topic=7675.0
                  عاشق اگر رنگی از معشوق نگیرد در عشق خودش صادق نیست

Yorum

[quote author=Velayet_Nuru link=topic=22296.msg136759#msg136759 date=1323737385]
                    Salavatla ilgili sorunuza şu linkte cevap bulabilirsiniz: http://www.velayet.com/index.php?topic=7675.0
                    [/quote]
                    link için teşekkür ederim

Yorum

Rica ederim.
                      Şadiye kardeş öncelikle aramıza hoş geldiniz..
                      Sorularınız çok dağınıktır, belli konular üzerinde durursanız daha faydalı olur diye düşünüyorum.

Edit Serkan A.

Yorum

[quote author=Velayet_Nuru link=topic=22296.msg136761#msg136761 date=1323738404]
                        Rica ederim.
                        Şadiye kardeş öncelikle aramıza hoş geldiniz..
                        Sorularınız çok dağınıktır, belli konular üzerinde durursanız daha faydalı olur diye düşünüyorum.
                        Edit Serkan A.
                        [/quote]
                        hoşbulduk hocam haklısınız sorularım fazla dağınık çünkü aklıma geldikçe direk soruyorum ondan oluyor
                        ve dediğiniz gibi şii adı altında şii düşmanları varsa onlardan Rabbime sığınırım ve bunu tek başıma asla anlayamam ki...

Yorum

zamanla tanıyacaksınız inşaAllah. Qum-u aşk hocama, Elmeddin kardeşe ve ismini sayamayacağım birçok değerli kardeşlere güvenebilirsiniz. İran, rehber ve siyasi konularda mehmet ufukkalp kardeşten istifade edebilirsiniz..

Yorum

[quote author=Velayet_Nuru link=topic=22296.msg136763#msg136763 date=1323740086]
                            zamanla tanıyacaksınız inşaAllah. Qum-u aşk hocama, Elmeddin kardeşe ve ismini sayamayacağım birçok değerli kardeşlere güvenebilirsiniz. İran, rehber ve siyasi konularda mehmet ufukkalp kardeşten istifade edebilirsiniz..
                            [/quote]
                            isimlerini saymadığınız ama güvenmemi istediğiniz kişilere güvenemem çünkü kim olduklarını bilmiyorum
                            ama isimlerini verdiğiniz hocalarıma güveniyorum...

Yorum

[quote author=Alirezza link=topic=22296.msg136650#msg136650 date=1323610186]
                              Şadiye Bacım Hoş Gelmissiniz
                              Allah sizlere bu dünya Ehlibeyt Sevgisini,
                              Ahirette de Resullullah ve Cedd-i Resulullahın
                              Şefaatine nail etsin inşaAllah
                              Sizin vesilenizle de bizlere versin ve nail etsin inşaAllah
                              [/quote][quote author=şadiye link=topic=22296.msg136659#msg136659 date=1323623754]
                              hoşbulduk amin inşallah Rabbim sizlere aileme ve bana Peygamber efendimiz sav in şefaatine nail eder ve ehli beyt sevgisini hakkıyla yüreğimizde taşımayı nasip eder...
                              [/quote]

Amin Ya Rabbel Alemin
                              Ey Eba Abdullah... Gözler yaşlı kalmaya, kalpler zulmu sevmemeye söz verdi...

Yorum

[quote author=şadiye link=topic=22296.msg136762#msg136762 date=1323738790]
                                hoşbulduk hocam haklısınız sorularım fazla dağınık çünkü aklıma geldikçe direk soruyorum ondan oluyor
                                ve dediğiniz gibi şii adı altında şii düşmanları varsa onlardan Rabbime sığınırım ve bunu tek başıma asla anlayamam ki...
                                [/quote]
                                üstadımın güveni için Rabbime şükür ediyorum.. inşaAllah buna layık olurum..

site herkese açık bir site. her ne kadar şii ilkeler doğrultusunda yayın yapıyor, ve Ehlibeyt mektebini anlatıyorsa da, sövgü hakaret ve iftira olmadıkça insanların görüşlerine karşı koymuyor onları sansürlemiyoruz. onlar da fikirlerini beyan ediyorlar. herkesin aklı var kaliteliyi alsın, doğruyu seçsin...

kafa karışıklıkları ve bir an önce sonuca ulaşma azminde olan kardeşlerimiz için bu ara dönemler haddinden fazla can sıkıcı olabilir. bu konuda bizi affedin. Ancak bunlar sonunda sizin en kaliteli olanı seçmeniz için alternatif fikirlerdir. en doğrusunu siz seçeceksiniz.. hiç bir şeyi okumaktan ve anlamaktan korkmayın. sorgulayın sorun, yetinmeyin, yeni çıkan sorulara yeni delil ve yanıtlar isteyin. böyle olduğunda ilminiz artacaktır.

sünni iken sünni bir sohbet ortamına girdiğimde aklıma yatmayan bir söz hakkında soru sorsam aldığım cevaptan onlarca yeni soru çıkıyor ve bunlar cevaplanacak gibi de durmuyordu. Ancak şiayla tanıştıktan sonra tüm sorularımın burada cevaplandığını ve cevapların da akla Kur'an'a bilime, tarihi gerçeklere tam uygun hatta aklımın çok daha üzerinde ufuk açıcı olduğunu gördüm.. Rabbime beni bu kapıya layık gördüğü için ne kadar şükretsem azdır. istiyorum ki herkes bu metkebi tanısın..

eğer kabul eder telefonla görüşmeyi uygun görürseniz size istanbuldaki alimlerimizin bilgin eşlerininin telefonlarını verebiliriz. böylece onlarla daha rahat görüşme imkanınız olur her tür soruları sorarsınız. buradan da kardeşlerimiz size memnuniyetle yardımcı olmaya devam edeceklerdir.

[quote author=şadiye link=topic=22296.msg136758#msg136758 date=1323736450]
                                şimdi sünnilikte şiilikte ki gibi imam Zaman a.f(a.f ne demek bilmiyorum siz öyle yazdığınız için bende öyle yazdım)gibi toplumu korumak ve mektebi bidatlardan kollama müdahalesi bulunan biri olduğuna inanmadıkları için fetva vern çok. ama şiiler de ki imam Zaman a.f ile irtibatta olmayanlar niye fetva veriyor ki onun yerine sadece irtibatlı olan alimalerin fetvaları uygulanması daha doğru olmaz mı sonuçta onların fetvası imam Zaman a.f nin kontrolünden çıkıyor yani yanlış olma ihtimali yok
                                [/quote]
                                Hadislere göre İmamı Zaman a.f.'in iki gaybet (gizlilik) dönemi vardır. 70 yıllık ilk küçük gizlilik dönemi. bu dönemde İmam Zaman a.f.'in 4 tane direk vekili oldu. Onlar aracılığıyla düşmanlarından emin gizli bir yaşam sürerken, diğer yandan da şiileriyle haberleşti onlara direk mesajlar ulaştırdı. Onları büyük gaybet (gizlilik) dönemine alıştırdı. Bu dönemde aynı zamanda şianın 6. İmam zamanında oluşmuş ilim havzaları kurumları bir daha sarsılmayacak şekilde son haline kavuşturuldu. bu ilim havzalarına necef ve kum ilim havzalarını (medreselerini) örnek olarak verebiliriz. İmam Mehdi a.f. küçük gizlilik dönemindeki son vekiline, artık uzun gaybet (gizlilik) dönemi başlayacağını ve yerine kimse atamayacağını bildirdi. şiilerine yazdığı mektuplarda, bundan böyle şia hadislerinin belli olduğunu bu hadislere göre fetva veren müctehidlere uymanın kendisine uymak anlamına geldiğini söyledi. Kendisinin de şiilerden gafil kalmayacağını ve onları ve mektebini düşmanların müdahalelerinden koruyacağını bildirdi.

ve uzun gaybet dönemi başladı.

bu dönemde artık direk vekil yok. hadisler elimizde. Bunlara göre davranan ve fetva veren şia aimleri güvenilirdirler. aynı zamanda şia alimlerini yetiştiren onlara ilmi ünvanlar veren Kum ve Necef şehirlerindeki ilim havzalarından onay almayan şii alimi olamamaktadır. bunlar alim olanları sürekli denetlemektedirler. taklit mercii olup da eğer sonradan adaletten düşen ve İmam Zaman a.f.'in onayından çıkanlar olursa onları da bu makamlarından azledip bunu şiilere ilan etmektedirler.

alimleri sınırlayan çok sıkı kurallar vardır ve şia toplumunca bunlar bilinmektedir. örneğin bu günlerde gündemde olan herhangi bir kuruma bağlı olmak ve oradan maaş almak devlet gibi bir kurumdan maaş almak şia fıkhında caiz değildir. böyle yapan bir alim artık adaletten düşmüş olur. İranda bile bu böyledir ve hiç bir alim İslam devleti olmasına rağmen devlete bağlı değildir devletten maaş almaz, alimlerin devlet üstü ve onlardan bağımsız bir konumu vardır.

bu sayede hiç bir zaman alimler vasıtasıyla devlet zalim sultanlar dini kontrol etme oraya sızma hükümülerini çıkarları doğrultusunda değiştirme imkanlarını yitirmiş olurlar. şiaya bu yüzden devletler hiç bir zaman müdahale edememişlerdir. alimleri şiileri kesmişlerdir ama bir tek şia ilkesini bile şia inanç ve yaşam binasından sökememişler, oraya bir tek bidat ve hurafe tuğlası yerleştirememişlerdir.

bu konuda rasthaberde yazdığımız bir makale var, tavsiye ederim:

http://www.rasthaber.com/yazar_7208_...gayib-eli.html

İmam Zaman a.f. demek, Ehlibeytin 12. masum imamı İmam Mehdi (Allah onun açığa çıkışını çabuklaştırsın) demektir. yani İmam bir an önce kendini açıklasın, gizli (gabeyt) yaşam dönemi sona ersin ve dünya adalet savaşını başlatsını ve bizim de böylece o kutsal mücadelede bulunma imkanımız doğsun..biz ölmeden bu zaman gelsin demektir.

bir fetva veren müctehid, İmamla görüştüğünü söyleyip kendine insan çekmez. insanlar onu gördüm diyerek kendilerine çağırırlarsa bunu yanlış insanların kullanma imkanları vardır. bu yüzden onunla görüşenler bunu söylemezler yaymazlar. çoğu zaman görüştükleri ya ölümlerinden sonra ortaya çıkar ya da kullanma imkanı olmadığında..

kontrol mekanizmaları yeterince kurumlaştığından dolayı İmamla görüşmeyen insanlar fetva vermeleri çok zordur. ama ola ki verseler, (ya da görüşenler de her fetvayı İmama (a.f.) sorup da vermiyorlar ictihad ediyorlar,) yanlış olsa bu durumda İmam Zaten şiierin bunu gelenek haline getirmelerine ya da bundan zarar görmelerine bir şekilde engel oluyor. somut bir şekilde yani. gizemli ve sihirli şekilde değil.

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X