Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Ramazan ayı kaç gündür?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Ramazan ayı kaç gündür?

[quote author=HiLaLNuR link=topic=23732.msg158195#msg158195 date=1344624455]
    Size göre bugün ramazanin kaci? Kadir gcesi size göre hangi gün?

[/quote]

Bize göre;(10 Ağustos 2012) Ramazan ayının 24'üdür, Kadir gecesi ise Ramazan ayının 27 nci gecesidir.
    Bu gün (12 Ağustos 2012) Ramazan ayının 26'sıdır.

Bu arada harbeli kardeşim iletilerinde "iyd el fatır" demiş. Türkçe karşılığı "Ramazan bayramı" dır.
    "İlmin cevherini ehlinden men etmeyin, ilmin cevherinin ehline zulmetmiş olursunuz. İlmin cevherini ehlinden olmayanlara vermeyiniz, aksi takdirde ilmin cevherine zulmetmiş olursunuz."

İmam Hz. Cafer-i Sadık (a.s)

Yorum

Merhaba.

Bakara 185'ten benim anladigim o kadar farkli ki o anladigimi aciklarsam siz her halde tahammül edemezsiniz. Belki duymamis gibi yaparsiniz ya da ilgilenmezsiniz.

Yine de aciklayayim mi?

SEHRU RAMAZÂN ramazân ayi degil "dolunay"dir. Yani "Ramazân ayi kac gün?" diye sormanin lüzumu yok. Allah orada "Sizden kim o dolunaya tanik olursa onu oruclasin!" buyuruyor. Oruclanmasi gereken, kamerî yilin 1/12'i anlamindaki ay degil dolunaydir.

Kac gün? Eyyâmen ma'dûdât. MA'DÛDÂT iki elin parmaklari sayisinca demek. O halde 10 gün.

Bütün bu söylediklerimin Kur'ân'dan, arti, evrenin düzeni ve isleyisi anlaminda "sünnetullah"tan kanitlari var. O kanitlari getireyim mi ya da duymamayi mi tercih edersiniz?

Sevgi ile,
      Hasan Akcay

Yorum

itikatlarin izledikleri yollarin öncüleri bellidir kardes, herkes buna göre hareket eder böylece cemiyetler, cemaatler olusur,öyle anliyorsaniz saygi duyariz, yalniz bizim anlayisimizin kuranin izahi sünnet/ehlibeyt/hadis temellidir
        acaba sizin bu söylediginizin de benzeri bir temeli varmidir, yoksa tamamiyle kurandan anladiginiz kadariylami bu fikri kabul ettiniz?

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

...yoksa tamamiyle kurandan anladiginiz kadariylami bu fikri kabul ettiniz?

Kur'ân'dan, arti, evrenin düzeni ve isleyisinden, ki "sünnetullah"tir; inkar edilemez. Tipki günesin dogudan gelmesi gibi (Bakara 158).

Örnegin Tevbe 36'da Yüce Allah diyor ki: "...IDDET es-suhûri indellah isna asere sehran..."

Mecut meallerde IDDET ES SUHÛR görmezden geliniyor ve Allah'in "Aylarin sayisi 12'dir" dedigi öne sürülüyor. Sanki 1 kamerî yilda ya da 1 semsî yilda 12 ay bulunmasi Allah'in hükmüymüs gibi.

Oysa ayette kamerî yildan, semsî yildan ya da her hangi bir yildan söz edilmiyor; öyle bir sey ima dahi edilmiyor.

Ayetin konusu: iddet es-suhûr.

IDDET süre demek. Bkz Diyanet'in Talâk 1'e düstügü dipnot. IDDET ES SUHÛR: dolunaylarin süresi. Bir dolunay dogunca baslayan ve o ayni dolunay bir sonraki sefer bir daha dogunca sona eren süre.

Dolunaylarin süresi bazan 12 dolunaya sahiptir bazan 13. Bakara 185 dahil, Kur'ân'daki bütün SEHR kelimeleri iste o 12 dolunayin ya da 13 dolunayin bir tanesidir. Yilin 1/12'i degil.

Sevgi ile,
          Hasan Akcay

Yorum

Hasan Akçay kardeş, Kuranda ŞEHR kelimesi zaman olarak ayı temsil ediyor o anlama geliyor. Gökteki ay ise KAMER olarak gçmektedir. Evreleri ile ilgili ise çeşitli isimler almıştır gökteki ay. Hilal gibi.
            ŞEHR kelimesinin dolunay olduğuna nasıl karar verdiniz. Arapçada öyle bir şey yok. Ayrıca ŞEHR kelimesinin Kuranda 12 defa geçtiği ve bunun da zaman olarak 12 aya tekabül ettiği bildirilmektedir.
            Ayrıca Kuran Tevbe Suresi 36. ayette ayların sayısının 12 olduğunu da belirtiyor. Buradaki ay için kullanılan kelime de kamer değil şehr dir.
            Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
            Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

Yorum

Mehmet kardesim,

Arapcada SEHR "dolunay"dir. Kocaman, yuvarlak sey. Anlamca göze carpan cagrisi yapar. Örnegin SeHir göze carpan yerlesim alanidir; meSHuR göze carpan kisi ya da sey; teSHiR etmek göze carpar hale getirmek.

Kamer uydudur; büyüklük acisindan hic degismez. Hilal, ceyrek ay, dolunay... ise onun görüntüleridir; onlarin büyüklügü degisir.

Sevgi ile,
              Hasan Akcay

Yorum

Yilin en uzun gündüzünü 21 Hazirandaki "yaz dönencesi"nde yasariz. O yüzden herkes bilir onu. Ondan sonra dogan ilk dolunayi alalim. Adini da sicak dolunay koyalim cünkü en sicak günlerin habercisidir.

Miladî 624'ün sicak dolunayi 6 Temmuz aksami dogdu. Süremiz onunla baslasin ve bir sonraki sicak dolunay dogdugunda sona ersin. Kac dolunaya sahiptir, görelim.

01.6 Tem 624
                02.4 Agu
                03.2 Eyl
                04.2 Eki
                05.1 Kas
                06.30 Kas
                07.30 Ara
                08.29 Ocak 625
                09.28 Sub
                10.29 Mar
                11.28 Nis
                12.27 May

12 dolunaya sahip. Iste bu. Allah "Dolunaylarin süresi 12 dolunaydir," diye uyariyor. 11 olmaz. 11 dolunay bir süre etmez. En az 12 olacak.

Uyarilmasi gerekenler mi var? Elbette. Kafirler. Tevbe 37: NESî katmerli küfürdür -inneman NESîU ziyâdetun fîl kufr.

NESî,
                bir sürenin sonundaki dolunayi
                arkadan gelen süreye ertelemek
                demek.

Ertelenince

1.elimizdeki sürenin dolunaylari eksiliyor
                2.bir sonraki sürenin HARAM aylari kitabina uydurulup HELAL ilan ediliyor.

Allah'in aciklamasi Tevbe 37'nin devaminda:

kafirler o ertelemeyi bir yil yapar bir yil yapmazlar ki

iddeti kitabina uydursunlar ve
                Allah'in haramlarini helal, helallarini haram ilan etsinler -
                li yuvâtiû iddete mâ harramallâhu fe yuhillû mâ harramallâh.

Allah'in "Dolunaylarin süresi 12 dolunaydir!" demesinin nedeni bu. 11 dolunay OL-MAZ. 11 dolunay bir süre etmez. En az 12 dolunay olacak.

Sürenin son dolunayini ertelemek suretiyle,
                dolunaylari 11'e indirgemeyin!

Yorum

[quote author=Hasan Akçay link=topic=23732.msg158407#msg158407 date=1344780454]
                  Mehmet kardesim,

Arapcada SEHR "dolunay"dir. Kocaman, yuvarlak sey. Anlamca göze carpan cagrisi yapar. Örnegin SeHir göze carpan yerlesim alanidir; meSHuR göze carpan kisi ya da sey; teSHiR etmek göze carpar hale getirmek.

Kamer uydudur; büyüklük acisindan hic degismez. Hilal, ceyrek ay, dolunay... ise onun görüntüleridir; onlarin büyüklügü degisir.

Sevgi ile,
                  Hasan Akcay
                  [/quote]

Yanılıyorsunuz. Arapça dolunay şehr değil BEDR dir.
                  Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
                  Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

Yorum

BEDR; dolunay anlamina gelmek üzere, hangi ayette geciyor? Kur'ân'daki "sehr"e gelince onun iki anlami var:

1.Dolunay
                    2.O dolunayin temsil ettigi 29 gün 12 s 44 dk 3 saniyelik zaman birimi.

Bir önceki iletimde basladigim
                    dolunaylarin süresi
                    konusuna devam edebilir miyim.

*

Yüce Allah Tevbe 36'da mealen "bir yil 12 aydan meydana gelir," diyor olamaz mi?

Hayir. Cünkü sözü edilen o aylarin her biri 29 gün 12 s 44 dk 3 sn sürer. 12'si birden yani bir kamerî yil = 354 gün. Vakti bildiren günes yili ise 365 küsur gün. Kamerî yil ondan 11 gün kisa.

Kamerî yil diye bir vakit birimi yok; tamamen sanaldir.

O yüzden "kamerî yil"a göre Hz Muhammed bir ilk baharda dogar, bir yazin, bir son baharda, bir kisin. Kamerî yilda "Hz Muhammed hangi mevsimde dogdu?" sorusunun cevabi yok.

"Peki, ya süre 13 dolunaya sahip ise?"ye gelince, ise degil öyledir. Her üc süreden biri 13 dolunaya sahip. Allah'in gökleri ve yeri yarattigi gün (Tevbe 36) evrene verdigi düzen bu.

Örnegin Miladî 625 yilinin "sicak dolunay"i 25 Haziran aksaminda dogdu. Baslangici o olan sürede 13 dolunay var:

01.25 Haz 625
                    02.25 Tem
                    03.23 Agu
                    04.21 Eyl
                    05.21 Eki
                    06.19 Kas
                    07.19 Ara
                    08.18 Ocak 626
                    09.17 Sub
                    10.18 Mar
                    11.17 Nis
                    12.17 May
                    13.15 Haz

Gecmiste ve günümüzde ulema bunun ayirdina varmis degil. Oysa o 13 ncü dolunaylar bir mucize cünkü kamerin gökteki görüntüleri olan hilalleri ve dolunaylari VAKTEN SABIT hale getirip dolunay sürelerini "semsî yil"a uyarliyorlar. Allah'in yalnizca semsî yili onayladiginin bir kaniti da bu.

Yorum

enteresan bir yaklasim....tartisma devam ederse ilgiyle takib edecegim

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

Hicri takvime geçiş - Ramazan

Prof Abdülaziz Bayindir'in, bu video kaydindaki, aciklamasi:

Diyor ki Allahu taâle. "Fe men sehide minkum us-sehra fel yesumh". Kim bu aya sahid olursa yani bu ayın girdigine sahid olursa. Peki, Ramazana sahidlik nasil oluyor? Günes battiktan sonra ayin battigini gördügün zaman sahid oluyorsun iste.

Elmalarla armutlari toplayip "Su kadar elma eder" demenin tipik örnegi.

Battigini gördügün ay vakten SABIT oldugu halde kamerî takvimdeki ay OYNAR. O yüzden kamerî yilda zaman kavrami yoktur.

IDDET ES SUHÛR ise bazan 12 aya sahiptir bazan 13. O yüzden Kur'ân'daki AY bazan "12 ayin biri"dir (1/12) bazan 13 ayin biri (1/13). Kamerî yildaki AY ise daima 12 ayin biri (1/12).

Matematik bu. 1/13 = 1/12 midir ki battigini gördügün ay ile kamerî yildaki ay ayni imis gibi yapiyor, sayin profesör?

Yorum

[quote author=Hasan Akçay link=topic=23732.msg158403#msg158403 date=1344778345]
                          Merhaba.

Bakara 185'ten benim anladigim o kadar farkli ki o anladigimi aciklarsam siz her halde tahammül edemezsiniz. Belki duymamis gibi yaparsiniz ya da ilgilenmezsiniz.

Yine de aciklayayim mi?

SEHRU RAMAZÂN ramazân ayi degil "dolunay"dir. Yani "Ramazân ayi kac gün?" diye sormanin lüzumu yok. Allah orada "Sizden kim o dolunaya tanik olursa onu oruclasin!" buyuruyor. Oruclanmasi gereken, kamerî yilin 1/12'i anlamindaki ay degil dolunaydir.

Kac gün? Eyyâmen ma'dûdât. MA'DÛDÂT iki elin parmaklari sayisinca demek. O halde 10 gün.

Bütün bu söylediklerimin Kur'ân'dan, arti, evrenin düzeni ve isleyisi anlaminda "sünnetullah"tan kanitlari var. O kanitlari getireyim mi ya da duymamayi mi tercih edersiniz?

Sevgi ile,
                          Hasan Akcay
                          [/quote]

Hasan kardeşim bildiğinin bir kaynağı olmalı bu anlattıklarını da ben hayatımda ilk defa duyuyor ve özellikle kelimelere verdiğin anlamların sözlükte bu karşılığa geliyor mu?

ayrıca Ehli beytle alakası varmı?

من لم يكن علويا حين تنسبه فما له في قديم الدهر مفتخر
                          أبو النواس

Nesebini (inancını) sorduğunda Alevi değilse, o kişinin Ahiret günü övüneceği hiçbir şeyi yoktur.
                          Ebu Nevves

Yorum

[quote author=Hasan Akçay link=topic=23732.msg158414#msg158414 date=1344782596]
                            Hicri takvime geçiş - Ramazan

Prof Abdülaziz Bayindir'in, bu video kaydindaki, aciklamasi:

Diyor ki Allahu taâle. "Fe men sehide minkum us-sehra fel yesumh". Kim bu aya sahid olursa yani bu ayın girdigine sahid olursa. Peki, Ramazana sahidlik nasil oluyor? Günes battiktan sonra ayin battigini gördügün zaman sahid oluyorsun iste.

Elmalarla armutlari toplayip "Su kadar elma eder" demenin tipik örnegi.

Battigini gördügün ay vakten SABIT oldugu halde kamerî takvimdeki ay OYNAR. O yüzden kamerî yilda zaman kavrami yoktur.

IDDET ES SUHÛR ise bazan 12 aya sahiptir bazan 13. O yüzden Kur'ân'daki AY bazan "12 ayin biri"dir (1/12) bazan 13 ayin biri (1/13). Kamerî yildaki AY ise daima 12 ayin biri (1/12).

Matematik bu. 1/13 = 1/12 midir ki battigini gördügün ay ile kamerî yildaki ay ayni imis gibi yapiyor, sayin profesör?
                            [/quote]

hasan akçay kardeşim şehr kelimesinin (ayın döngüsel olarak evrelerini tamamlaması 29/30 günlük) bilinen ay anlamında degilde arapçada senin iddia ettiğin şekilde olduguna dair bir delil getirebilirmisn.kaynagıyla beraber ispatını sabırsızlıkla bekliyorum

ayrıca iddeti eşşehur'un bazen 12 bazende 13 ay olabilecegini yazmışsın.bunu en diğer sorumla birlikte en acil sürede paylaşmanı rica ediyorum yoksa insanlarla dalga geçtigini düşünecegim.özellikle bilimden kurandan hadislerden hiç farketmez!13 ü nerden çıkarttıgını paylaşmanı rica ediyorum.ayrıca kameri yılda zaman kavramı yoktur demişsin bunuda bilimsel olarak anlamızı saglarsan sevinirim.(yazılarının çoguna söylenecek çok şey var ama çncelikle mümkünse bunlara cevap verki ona göre yorumluyalım )

Yorum

[quote author=Velayet_Nuru link=topic=23732.msg158337#msg158337 date=1344754605]
                              Demek bir kısmına cevap verildi, bir kısmına verilemedi öyle mi? İşte bu sözünüz iftiradır. Bir kısmına cevap verilmedi diyebilirdiniz ama uslubunuz gerçekten kırıcı. Elmeddin'nin de hatırlattığı gibi; "atiyorsunuz", "ya tutarsa mantigi ilemi hareket ediyorsunuz", "zoruna mi gitti" sözleriniz münazara adabına aykırıdır.
                              Velhasıl; bildiğiniz gibi bugünler çook önemli günlerdir, bunları, özellikle kadir gecelerini iyi değerlendirmek gerekir. Bu ay Kuran ayıdır, hadislerde Kuran baharı olarak geçer, gün ve geceleri için de özel dua ve amelleri vardır, bunun yanı sıra diğer sorun ve meşguliyetlerimiz de vardır. Onun için eğer cevap gecikirse cevap veremediler demeniz çok yanlış ve aynı zamanda iftirada oluyor. Sen bizim yazdıklarımızı görmemezlikten gel, kabul etmiyorum de sonra da cevap vermediler de. Bu insaf mı?! Ben vakit bulamadığım için yazamıyorum, bunu ilk baştan da belirttim, yoksa cevap verilemeyecek bir şey yoktur.
                              Kuran ve hadisle açıkça muhalefet ediyorsunuz, bir de cevap verilemedi diyorsunuz? Atadan gelme inancınızı korumak için sahih hadisleri bırakıp reenkarnasiyon meselesinde olduğu gibi zayıf hadislere sarılıyorsunuz bu da sizi hak ve hakikattan uzaklaştırıyor. Alevisesi.com sitesinde reenkarnasiyon hakkında Nusayri kardeşlerle tartışıyorduk, onlardan biri (nickini söylemeyeceğim) bana öyle hakaretler yağdırdı ki, o gün duyduğum rahatsızlığı hatırlayınca hala rahatsız oluyorum. Sizin diliniz de çok keskin, belki tartışmalarımız biraz sertleşirse yine o hakaretleri duyacağımdan korkuyorum.
                              Cevaplarmız gecikirse bu delilimiz olmadığından veya cevap evremediğimizden değil sorunlarımızdan ve daha önemli işlerimiz olduğundan kaynaklanmaktadır. Bakın ben daha uyumadım, ama sen büyük ihtimalle geceyi rahat uyudun, şimdi de normal işlerinle meşgulsün. Onun için bizi anlamanız gerekir..
                              [/quote]

bakın ben insanların konuyu saptırmalarından konu ile ilgili cevap vermek yerine demogoji yapılmasından tribünlere oynanmasından sıkıldım!varsa cevabınızı yazın ben bekliyorum,ben cevap verilmeme olayını konu hariç herşeye cevap velimesi fakat konuya nedense cevap verilmemesine bagladım,uslup konusna hiç girmiyelim bunun tartışmıyalım yoksa konudan uzaklaşır(eminim herkesn diyecek bişeyi vardır) herşey zaten kayıtlı tek tek kelime analizi yapmaya gerek yok!bunuda yapabiliriz ama ben buraya sizlerle ilmi konularda paylaşımlar için yazıyorum ,yani saın kendinizi öyle allayıp pullamayın yazılar sabittir.kimin ne ima ettiği neyazdıgı kayıtlı zaten.

yalnış anlaamayın neden konuya odaklanmak yerine konu ile ilgisi olmayan mevzulara girme geregi hissettiğinizi anlıyamıyorum ,şahsen geçmişteki yaşantılarınızdan ben sorumlu degilim benide ilgilendirmez.lütfen böyle gereksiz detaylara girecegimize konuya odaklanalım.böyle inançları hedef alan söylemlerde bulunmuyalım ayrıca hatırlatmak isterim bana hitap ederken nusayri degil alevi diye hitap etmeni rica ederim,çünkü bizim adımız alevidir.ve biz kendimizi bu şekilde tanımlıyoruz.suriyede olsun türkiyede olsun dini liderlerimiz bu şekilde tanımlar(özellikle suriyedeki alimlerimiz başta olmak üzere hatay mersin adanada bu şekildedir).bu hassasiyetimizide lütfen göz önünde bulundurunki sıkıntı olmasın! yeni polemikler yaşamıyalım!

bir kere tartışma konusu bikaç yönde gidiyor!
                              tekrar hatırlatmak gerekirse!
                              -ramazan ayının kaç gün oldugu(bunda sana göre zayıf bana göre güçlü hadisler paylaşıldı bu itikadara göre degişiyor,ben sana saygı duydugum gibi sende bana saygıduymak zorundasın senin zayıf gördügün hadisler aleviler ve caferilerin belli bir kısı tarafından güçlü oldugunu hatırlatmak isterim)
                              -ramaza ayının başlangıcını ruyetmi yoksa hesaplamı oldugu?
                              ilginçtir benim basit ay ile ilgili sorularıma hiç kimse cevap vermedi?oysa sorum çok basitti
                              size göre hilal hangi gündü?
                              dolunay hilalden kaç gün sonra oluryani size göre hangi gün dolunay?

(şahsen bu açıklamaların yapılmamasını geçmişte verdiğim bilimsel tarihlere göre hatta halk tarafındanda gözlemlenmiş olan günlerin sizin hesabınıza uymadıgının ortaya çıkmasından duyulabilecek endişe gibi görmeye başladım en azndan bana bunu hissettirdiniz!)
                              bunlara bile cevap verilmedi?olabilirki hadislerin senedlerinin zayıflıgı güçlülüğü mursel olup olmaması vs vs araştırma gereken mevzulardır imkan olmuyabilir bunu anlarım ama bana şu cevabı yolarken diğer hemen cevaplanabilecek sorularımıza cevap verilseydi durumu daha iyi anlardım.(bu arada foruma girince maşalla sizlerinde dilinizn keskin olmadıgını kimse söylüyemez,ne ekilirse o biçilir,sadece senin şahsın anlamında söylemiyorum genel anlamda)
                              ayrıca gece gündüz meselesine göre gündüz geceden önce olursa sizin hesaplarınız tamamen otomatikmen yalnış oluyor !ve sonraki mevzularda yalnış olacagı için önelikle bu mevzunun çözülmesi gerekir yoksa anlamsı olacaktır
                              ayrıca kuranda ramazan ayı ile ilgili ne zaman oruç tutulması ile ilgili yöntem çok açıktır.ha sen hilal dersin başkası hesap der sonuçta kuran da bakara suresi net bişekilde açıklamış

فَمَن شَهِدَ مِنكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ
                              yani bunun neresini tartışıyoruz ,bilemiyorum.bence bu ayeti dikkatlice okumakta fayda var
                              işte bunu gözlerimizle gözlemliyerek ilimden faydalanarak degerlendirmemiz saglıklı olacaktır yoksa sadece kendimizi kandırmış oluruz!

Yorum

[quote author=Velayet_Nuru link=topic=23732.msg158345#msg158345 date=1344759866]
                                Daha önce; şeriate göre geceler gündüzlerden önce gelir dedik. Buna bir takım deliller de sunduk ama maalesef görmezlikten gelindi. O delillerden biri şu hadisti:
                                Ömer b. Yezid, İmam Cafer Sadık'a (a.s), "Muğayyiriyye, bugünün gelecek geceye ait olduğunu sanıyorlar" dediğinde, İmam Cafer Sadık (a.s), "Yalan söylüyorlar, bugün geçmiş geceye aittir. Batn-i Nahle halkı, hilali gördüklerinde "haram ay girdi" dediler" buyurdu.
                                (Bihar, c.59,s.16; Ravzat'ul-Kafi, s.332)
                                يَسْأَلُونَكَ عَنِ الأهِلَّةِ قُلْ هِيَ مَوَاقِيتُ لِلنَّاسِ
                                "Sana hilâllerden soruyorlar. De ki: Onlar insanlar için de, hac için de vakit ölçüleridir." Bakara:189

"(Ramazan) Hilali(ni) gördünüz mü oruç tutun, (Şevval) Hilali(ni) gördünüz mü bayram edin."

Buna benzer birçok hadis delil olarak sunuldu. Onların hepsini toplayacak vaktim yoktur maalesef..

Şimdi başka bir delil sunalım, bakalım bunu nasıl reddedeceksiniz.
                                Allah Teala Kuran-ı Kerim'de dini konularda gecenin gündüzden önce olduğunu açıkça beyan buyurmuştur Bakara 187'de şöyle buyurmaktadır:
                                أُحِلَّ لَكُمْ لَيْلَةَ الصِّيَامِ الرَّفَثُ إِلَى نِسَآئِكُمْ..
                                وَكُلُواْ وَاشْرَبُواْ حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَكُمُ الْخَيْطُ الأَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ
                                ثُمَّ أَتِمُّواْ الصِّيَامَ إِلَى الَّليْلِ..
                                "Oruç tuttuğunuz günlerin gecesi kadınla­rınıza yaklaşmanız size helal kılındı..
                                Sizin için şafağın beyaz ipliği, siyah ipliğinden seçilinceye kadar yiyin için, sonra oru­cu geceye kadar tamamlayın."

Gördüğünüz gibi oruç tuttuğumuz günlerin geceleri; yemek içmek, eşlere yaklaşmak müslümanlar için helal kılınmıştır. Oruç tutmak için yemek içimek vs. oruç tutacağımız günden önceki gece gerçekleşmiyor mu? Sahura, oruç tutacağımız günden önceki gece kalkmıyor musunuz? Allah aşkına bundan daha açık ve net ne istiyorsunuz? Yoksa sizler gece bir şeyler yemeden mi oruç tutuyorsunuz?!
                                La havle..

Ahbari olan Feyzi kaşani de Tefsir-i Safi'de oruç gecesinin hangi gece olduğunu şöyle açıklıyor:
                                (187) أحل لكم ليلة الصيام أي الليلة التي تصبح منها صائما الرفث إلى نسائكم كنى به عن الجماع
                                "O gece öyle bir gecedir ki, oruç olarak sabahlıyorsun (yani gündüze giriyorsun.."

Bu da ayetin nüzul sebebi hakkında da şu rivayetleri aktarmıştır:
                                وفي الكافي والفقيه والعياشي عن الصادق عليه السلام أنها نزلت في خوّات بن جبير الأنصاري وكان مع النبي صلى الله عليه وآله وسلم في الخندق وهو صائم فأمسى وهو على تلك الحال وكانوا قبل أن تنزل هذه الآية إذا نام أحدهم حرم عليه الطعام والشراب فجاء خوّات إلى أهله حين أمسى فقال هل عندكم طعام فقالوا لا تنم حتى نصلح لك طعاما فاتكى فنام فقالوا له قد فعلت فقال نعم فبات على تلك الحال فأصبح ثم غدا إلى الخندق فجعل يغشى عليه فمر به رسول الله صلى الله عليه وآله وسلم فلما رأى الذي به أخبره كيف كان أمره فأنزل الله فيه الآية ، وزاد القمي فيما زاد وكان النكاح حراما بالليل والنهار وفي شهر رمضان قال وكان قوم من الشبان ينكحون بالليل في شهر رمضان فأنزل الله ، في الجوامع عن الصادق عليه السلام قال كان الأكل محرما في شهر رمضان بالليل بعد النوم وكان النكاح حراما بالليل والنهار وكان رجل من أصحاب رسول الله صلى الله عليه وآله وسلم يقال له مطعم بن جبير نام قبل أن يفطر وحضر حفر الخندق فأغمي عليه وكان قوم من الشبان ينكحون بالليل سرا في شهر رمضان فنزلت الآية فأحل النكاح بالليل والأكل بعد النوم فذلك قوله وعفا عنكم .
                                [right]Vaktim olmadığı için zahmet olmazsa siz tercüme edin.
                                http://rafed.net/books/olom-quran/al-safi-01/14.html
                                [/r][/quote]
                                şimdi muhterem kardeşim ortada ciddi anlamda bir sıkıntı var sen bana hadis sunuyorsun ben sana hem kurandan çok açık bir ayet sunuyorum üstelik sen kabulde etmiştin öyle hatırlıyorum yani gündüz geceden önce yaratıldıgına dair,ve buna ragmen gündüzün geceden önceligine ragmen sen kuranla taban tabana çelişen bir hadis sunuyorsun ,yani şimdi ne yapalım biz üstelik o ayeti destekliyecek hadislerde var!tefsirlerdende deliller sunuldu.onların hangisine itiraz edipte bu belgeyi sundugunu anlıyamadım?ayetimi yalanlıyoruz yoksa tefsir ve hadislerimi?hadisi hadisle çürütürsün ama ayeti hadislemi çürütme yöntemine girecegiz?tekrar paylaşmamızı istermisin ayet ve hadisleri?

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X