Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Ramazan ayı kaç gündür?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Ramazan ayı kaç gündür?

[quote author=harbeli link=topic=23732.msg158096#msg158096 date=1344509923]
    yine kuranda daha öncede belirttigim gibi namazla ilgili ayet gündüzün gecden önce olduguna delil oldugunu düşünüyorum yani eger gün geceyle başlamış olsaydı ilk vakit daha önce nedenleriyle belirttiğim gibi akşam yada yatsı olurdu,ancaak ilk vakit ögle vaktidir ve son vakit fecr dir
    kuranda isra 78.ayet namazla ilgili önemli oldugunu düşünüyorum.
    أَقِمِ الصَّلاَةَ لِدُلُوكِ الشَّمْسِ إِلَى غَسَقِ اللَّيْلِ وَقُرْآنَ الْفَجْرِ إِنَّ قُرْآنَ الْفَجْرِ كَانَ مَشْهُودًا
    Ekımis salâte li dulûkiş şemsi ilâ gasakıl leyli ve kur’ânel fecr(fecri), inne kur’ânel fecri kâne meşhûdâ(meşhûden).
    bence çok önemli bir ayet namaz bile gündüzle yani öglenle başlayıp fecrle bittigini çok açık ve net birşekilde göstermektedir
    lütfen ama lütfen bize sadece ehli beyte a.s ve imamlarından a.s,kurandan,bilimden delil sunun yoksa boşa çabalamış oluruz sadece zaman kaybederiz.bunlardan delil sundugunuz zaman dogal olarak kabul etmeyecegimizi hesap edinizlütfen
    saygılarımla
    [/quote]
    Bu ayet gündüzün geceden önce olduğuna asla delil olamaz, çünkü namaz öğle vaktinden itibaren başlamıştır yani ilk olarak öğle namazı farz kılınmıştır, bu gündüzün geceden önce olmasına nasıl delil olabilir, böyle deliller getirirsek bir yere varamayız.
    Aslında böyle bir konu açtığınız için ben teşekkür ediyorum, bu konu üzerinde daha önce bir çalışmam olmamıştı, araştırdıkça istifade ediyorum ve sizin görüşü de öğrenmiş oluyorum..
    عاشق اگر رنگی از معشوق نگیرد در عشق خودش صادق نیست

Yorum

suan pc basinda olmadigim icin sadece telden yaza biliyorum.

konunun baslangicinda sveydi bir hadis aktarmis, matemkar kardesimiz ise hadisin ibni Sinan sebebinden zayif oldugunu söylemis. Buna cevaben sveydi "ibni sinan size göre zayif ola bilir ama arap alevilerince güvenilirdir" demis. O yüzden burada bir meseleye dikkat cekmek isterim:

1. bilindigi gibi iki muhalif bir biri ile munazara ettiklerinde mutlaka muhalifine muhalifin kriterlerine uygun deliller sunmalidirlar. Sveydi bir arap alevisi, kendi hadis kaynaklari var, Sia kaynaklari, hadis ilmi ve muhaddislerini kabul etmemektedir; bizler ise Sia'yiz, kendi hadis kaynaklarimiz var, arap alevilerinin kaynaklarini, alimlerini ve hadis ilimlerini (hadisleri redd ve kabuldeki ölcülerini) kabullenmeyiz. Simdi sveydi bize ilk hadiste "el-Kafi"den delil getirmis, buna cevaben diyoruz ki: bu hadis bizim kaynagimizdandir ama hadis ilmimize göre zayiftir, binaenaley bize karsi delil degildir ve burada kalkip "ibni Sinan arap alevilerince güvenilirdir"demenin anlami yoktur.

2. Burada sözü edilen ravi ibni Sinan senin asik oldugun Muhammed b. Sinan degil, Abdullah b. Sinan'dir ki, zaten Muhammed b. Sinan es-Sadik a.s'dan rivayet etmemistir.

Yorum

Bismillahirrahmanirrahim.

Bu konuda müsadeniz olursa bir kaç sorum olacak.Bu soruları konuyla ilgili merakımı gidermek,bilmediklerimi öğrenmek için soruyorum.Asla farklı bir düşünce içinde değilim.Cevap vereceklerden Allah razı olsun-veremeyeceklerdende olsun-

Sveydi ve harbeli kardeşler;

1)Ramazanın 30 gün olduğuna dair hadislerin olduğunu siz aktardınız ama bunun yanı sıra HİLAL'in görülmesi ile Ramazan'ın başlanacağına ve bitirileceğine-dolayısıylada bunun bazen 29 güne denk geleceğine- dair hadislerde burada yazıldı.Bu rivayetler konusunda sizlerin görüşü nedir?

2)Bu rivayetler zayıfmıdır?Zayıf ise neden zayıftır?

3)Ramazan'ın başlangıcı ile iligi kriterleriniz anladığım kadarıyla-yanlışım varsa lütfen düzeltin- bilimsel veriler,ramazanın 30 gün olduğuna dair hadisler ve HİLAL...Hilal'in her sene Ramazan başlangıcı ve bitişi arasındaki süre 30 günmüdür?Bu sürede oynama olmazmı?

4)Siz Arap Alevi kardeşler örneğin 10 yıl sonraki Ramazan'ın başlagıcını ve bitişini biliyormusunuz?

“Hüseyin her müminin göz yaşıdır.”

Doğrusu ben Hür’üm
        Sizleri kılıçtan geçiririm.
        Ve bu toprakta inen en üstün kimseye yardım ederim.
        Sizleri öyle öldürürüm ve bu yolda asla şüphe etmem.

Yorum

elmeddin kardeşim bazen bazı şeyler ifade edilmelidirki,görüşler net olsun.birileri birilerinin degerlerine saldırmasın.ayrıca takıldıgınız konuyu görünce şaşırdım yoksa bizim szin yazılarınızda takılabilecegimiz çok şey var ama es geçiyoruz.
          velahsıl velayet nuru kardeşim senin kendi dogmalarına tabiki saygım var senin şeriat anlayışınada saygım var,ancak burada madem bir ilmi tartışma yapılıyor benden delil istedin ve bende senden!

kuranda o kadar açık bir ayette ki hadislerde ve tefsirlerindede kurana uyumlu i şekilde gündüzün geceden önce oldugu açıktır yaratılma hasebiyle ,ben anlamıyorum şeriat nasıl oluyorda geceyi gündüzün önüne alabiliyor?(bak senin kişisel inançlarına saygım var),hiçbir zaman sizleri tekfirde etmem fikir ayrılıkları olabilir ama burada tüm bu ramazan ayı geceleri dahil olmak üzere bayramlar diğer mubarek leyleler hep tarihleri farklı oluyor.
          nesye ayrıva ben isra suresindeki ayeti yasin suresindeki ayete delil olarak sundum yani uyumlulugunu anlatmaya çalıştım ama maalesef anlamamışsın
          yani namaz vakitlerinin başlangıcı bile senin gün başlangıcı anlayışınla taban tabana ters!bunugöstermeye çalıştım,çünkü namaz vakitleri senin anlayışındaki gece vakitleriyle degil gündüz öglen vaktiyle başlamasıdır!!farz olma sebebleri mantıga ve yaratılma şekline uyumlu olmalı degilmi?

neyse buradan anlaşılıyorki sizin şeriatınıza göre gece gündüzden önce kurana ragmen hadislere ragmen.diyecek bişi yok hayırlısı olsun
          yalnız sadece hatırlatmak isterimki maalesef diğer sorularımıda cevaplamadın mesela hilallden kaç gün sonra dolunay olur gibi ayrıca senin verdiğin hilalin ilk görünme günü ile bilimsel veriler çelişiyor,yani hilali ilk gördüğün gün hilalin ilk hali degildi.ha ama sen yok ben buna u şekilde inanmak istiyorum dersen onada saygım var zorla kimse kimseye bişi ispat etmek zorunda degil

saygılarımla

Yorum

[quote author=Elmeddin link=topic=23732.msg158100#msg158100 date=1344515458]

konunun baslangicinda sveydi bir hadis aktarmis, matemkar kardesimiz ise hadisin ibni Sinan sebebinden zayif oldugunu söylemis. Buna cevaben sveydi "ibni sinan size göre zayif ola bilir ama arap alevilerince güvenilirdir" demis. O yüzden burada bir meseleye dikkat cekmek isterim:

1. bilindigi gibi iki muhalif bir biri ile munazara ettiklerinde mutlaka muhalifine muhalifin kriterlerine uygun deliller sunmalidirlar.Sveydi bir arap alevisi, kendi hadis kaynaklari var, Sia kaynaklari, hadis ilmi ve muhaddislerini kabul etmemektedir; bizler ise Sia'yiz, kendi hadis kaynaklarimiz var, arap alevilerinin kaynaklarini, alimlerini ve hadis ilimlerini (hadisleri redd ve kabuldeki ölcülerini) kabullenmeyiz. Simdi sveydi bize ilk hadiste "el-Kafi"den delil getirmis, buna cevaben diyoruz ki: bu hadis bizim kaynagimizdandir ama hadis ilmimize göre zayiftir, binaenaley bize karsi delil degildir ve burada kalkip "ibni Sinan arap alevilerince güvenilirdir"demenin anlami yoktur.
            [/quote]

öncelikle elmeddin ben şianın yani sizin hadis kriterlene uygun hadilserde aktarıyorum verdiğim hadisler sizlerin kitaplarından sizlerin kaynaklarından. ha ban diyorsunuz ki muhammed bin sinanı kabul etmeyiz o sizin bileceğiniz şeydir ama ben sadece muhammed bin sinandan hadis nakletmedim naklettiğim diğer hadilseride kabul etmiyorsanız niçin kabul etmediğinizi açıklamanızı istedim ki bu görüşte olmanızı anlayabileyim. sadece muhammed bin sinana dayalı hadis vermiş olsam ben konuyu uzatmam "tamam derim bunları bu adamın rivayetlerine inanmıyor o yüzden yeri geliyor 29 gün oruç tutyorlar" ama diğer hadisleri ne yapacağız???

2. Burada sözü edilen ravi ibni Sinan senin asik oldugun Muhammed b. Sinan degil, Abdullah b. Sinan'dir ki, zaten Muhammed b. Sinan es-Sadik a.s'dan rivayet etmemistir.
            pardon neye dayanarak abdullah bin sinan diyorsun?
            oysaki bak sana hadisin tüm kitaplarda geçtiği şeklini nakladeyim:

1-Ali b. Muhammed, salih b. Ebi Hammadtan oda İbni sinandan oda huzayfe b. Mansurdan Ebi Abdullah Cafer Sadık'Tan buyurdu ki: Ramazan ayı 30 gündür eksilmez Kafi 4/78.

2-Muahmmed b. Yahyadan oda Muhammed b. Hüseyinden oda İbni sinandan oda huzayfe b. Mansurdan oda Muaz bin kesirden Ebi Abdullah Cafer Sadık'Tan buyurdu ki: Ramazan ayı 30 gündür eksilmez Kafi 4/79. veseil şia 10/269.

3- Muhammed bin Sinandan rivayetle oda huzayfe b. Mansurdan oda Ebi Abdullah Cafer Sadık'Tan buyurdu ki: Ramazan ayı 30 gündür eksilmez el'istibsar 2/65, 2/67. menle yazhirul fakih 2/169. Tehzibul ehkem 4/169, 4/170. veseil şia 10/269.

4-Huzayfe b. Mansurdan rivayetle Muaz b. Kesirden ona denilir ki Muaz b. Müslim elHarrau oda Ebi Abdullah Cafer Sadık'Tan buyurdu ki: Ramazan ayı 30 gündür eksilmez menle yazhirul fakih 2/169.

5- Şeyh Müfid'in 'adadiyye risalesinde: Muhammed b. Hüseyin b. Ebi Hattab oda Muhammed b. Sinandan oda Huzeyfe b. Mansurdan Ebi Abdullah Cafer Sadık'Tan buyurdu ki: Ramazan ayı 30 gündür eksilmez müstederekil vesail 7/413.

6- Hisal kitabından Babam allah rahmet etsin dedi ki: Sa'd bin abdullah ve Abdullah bin Cafer humeyriden ve muhammed b. Attar ve Ahmed b. İdris hepsi ibin İsa ve ibni ebi hattab'a dayanarak Muhammed b. Sinandan oda Huzayfe b. Mansurdan oda Muaz b. Kesirden ona denilir ki Muaz b. Müslim elHarrau oda Ebi Abdullah Cafer Sadık'Tan buyurdu ki: Ramazan ayı 30 gündür eksilmez. biharul envar 93/297. Hisal 2/530.

benim okuduğum rivayetlerin ravi zincileri ile beraber halleri bu senin okuduğun abdullah b. Sinan rivayetinide görmek isterim....

ayrıca sanki tek verdiğim hadis buymuş gibide davranmayın....

من لم يكن علويا حين تنسبه فما له في قديم الدهر مفتخر
            أبو النواس

Nesebini (inancını) sorduğunda Alevi değilse, o kişinin Ahiret günü övüneceği hiçbir şeyi yoktur.
            Ebu Nevves

Yorum

[quote author=hürr link=topic=23732.msg158110#msg158110 date=1344520302]

Bu konuda müsadeniz olursa bir kaç sorum olacak.Bu soruları konuyla ilgili merakımı gidermek,bilmediklerimi öğrenmek için soruyorum.Asla farklı bir düşünce içinde değilim.Cevap vereceklerden Allah razı olsun-veremeyeceklerdende olsun-

1)Ramazanın 30 gün olduğuna dair hadislerin olduğunu siz aktardınız ama bunun yanı sıra HİLAL'in görülmesi ile Ramazan'ın başlanacağına ve bitirileceğine-dolayısıylada bunun bazen 29 güne denk geleceğine- dair hadislerde burada yazıldı.Bu rivayetler konusunda sizlerin görüşü nedir?

[/quote]
              hilali görmek ile igili hadis bence zayıftır zayıf olmasnın delilide hem ona zıt hadislerin olması hemde bu hadisin bilimle çelişmesidir. İmamlar bilimin kaynağıdır bilime aykırı bir bilgiyi asla bize öğretmediler.

3)Ramazan'ın başlangıcı ile iligi kriterleriniz anladığım kadarıyla-yanlışım varsa lütfen düzeltin- bilimsel veriler,ramazanın 30 gün olduğuna dair hadisler ve HİLAL...Hilal'in her sene Ramazan başlangıcı ve bitişi arasındaki süre 30 günmüdür?Bu sürede oynama olmazmı?
              bu sürede oynama asla olmaz hilali takip edin özellikle dolunay dönemlerini takip ederseniz ramazan aynın ortasında tam dolunay döneminde herşey açıkça ortaya çıkar. sizler de sizin tuttuğunuz hesaba göre ramazanın ortasında dolunaya baksaydınız sizde ramazanın tam ortasında dolunayın küçülmeye başladığını görecektiniz.

4)Siz Arap Alevi kardeşler örneğin 10 yıl sonraki Ramazan'ın başlagıcını ve bitişini biliyormusunuz?
              bu konuda uzman hesap yapan alimlerimiz var diye biliyor ve onların hesabına göre 10 yıl sonra ramazanın birinci günün hesaplanabileceğini biliyorum.....

من لم يكن علويا حين تنسبه فما له في قديم الدهر مفتخر
              أبو النواس

Nesebini (inancını) sorduğunda Alevi değilse, o kişinin Ahiret günü övüneceği hiçbir şeyi yoktur.
              Ebu Nevves

Yorum

ben imam caferi sadık a.sdan gelen özel bi hesap yönteminin oldugunu alimlerimizden biliyorum(ebcedli)buna göre sadece ramazan ayının degil tüm önemli iyd ve leylileri hesaplanır 10 yıl degil istediginiz zamanı hesaplıyabilirler ama ben bu hesabı bilmiyorum.
                ben bişi farkettim usulilerden biri bişi diyor sonra öyle olmadıgı ortaya çıkıyor ilginç geldi bana yani yerlerse misali,niye bu yollara giriorsunuz arkadaşlar biz tüm delillerimizi mesnedli kaynaklı sunduk bildigimizi sunduk bilmedigimizi bilmiyoruz deriz.ama yani yok bu hadis mursel yok bu abdullah bin sinandan gelme yok bilmem ne...bu nedir ya ,atıyormusunuz yoksa ya tutarsa bunlar zaten bişi bilmiyor mantıgıylamı hareket ediliyor bundan sonra sizin her söylediginize kaynak isteyecegimi belirtmek isterim.ayrıca benim sundugum hadislere velayet nuru mursel dedi lütfen sunulan hadislerin neden mursel oldugunu paylaşırlarsa sevinirim.yani resmen tartışma sanki kimkimi karambole getirise mantıgına dönüştürülmeye çalışıyor gibi hissettim.neden bölye?

niçin sorularımıza cevap veremiyorsunuz?ben çok basit sorular soruyorum mesela sşze göre dolunay ne zamandı?buna bile cevap verebilen kimse yokmu?

kuranda apaçık gecenin gündüzden sonra olacagına dair ayet var onu kabule diyor ve benimle bu ayeti destekliyen namaz vakitleriyle ilgili ayeti tartışıyorsunuz? bu nedir

bilimle çelişir diyoruz yok bilmle çelişmez diyip bana yine bana göre yalnış hadisleri aktarıyorsunuz,oysa yapmanız gereken şey bilimle çelişir iddiasına bilimle çelişmedigine dair delil sunmak degilmidir!!!

bakın sizi yeni yeni tanımaya başladım inançlarınızı yöntemlerinizi ama tartışma bence böyle olmaz!!!eger yönteminiz buysa hiçbir zaman sonuca ulaşmaz çünkü ulaştırmamak için herşeyin yapıldıgını düşünüyorum

bakın mesela yoruma bakın
                velayet nuru kardeşim ne demiş:
                Bu ayete diyeceğimiz bir şey yok, gündüz geceden önce yaratılmış olabilir, buna karşı çıkmıyorum ama dini amellerimiz kameri ayına göre olduğundan şer'i olarak geceler gündüzlerden öncedir. Çünkü hilal akşam gözüküyor, çok geçmeksizin de batıyor ve geceye giriyor, gündüzü ise geceden sonra geliyor.. Bunu kaç defa tekrarladım, kabul etmiyorum diyebilirsin ama bunu kabul edene de saygı duymalısınız..

bakın kuranda gece gündüzü geçemez derken ne anlamamız gerekir,çok geçmeksizin hilalin batması ve geceye girilmesi gündüzün geceden sonra oldugunumu göstrir şimdi bu delilmi? yapmayın akıllı olmamız gerekmezmi bu yazılara mantıga siz kendiniz tatmin oldunuzmu?biraz insaflı olun!

bu şekildemi ilmi tartışma olucak?

Yorum

[quote author=hürr link=topic=23732.msg158110#msg158110 date=1344520302]

[/quote]

kardeşim ramazan ayı bizde 30 gündür,oynama olmaz.sabittir.zaten görüş ayrılıklarından biride ayın başlangıcıdır!yani siz hilalle başlıyorsunuz bizdeyse hilal 2.gündür oda eger görebilirsen çünkü hilal genelikle 2.gün bile görünemiyebilir,zaten sıkıntının kaynagı bu hilalin görünebilirliği ve ayın başlangıç referansı.bizde takvim yeni ayla başlar ve ay ilk günü hiç bişekilde görülmez!ayrıca gündüz geceden öncedir.bizde daha önce açıkladıgım gibi özel sadık a.sdan geldigine inandıgımız özel hesabı vardır ve atalarımızdan beri bu hesapla iş yaparız ve şimdiye kadar hiçbir sene tereddüt etmedik,yok bu günmü şugünmü,haa hesabın yanında gözlemde temel ilkemizdir,yani ayın evrelerini takip ederiz en önemli zaman teid için ayın ortası dolunaydır.velhasıl teferruatlı ama basit bilgiler günümüzde ilkokulda bile bu bilgiler ögrtilmektedir.
                  rivayetlerin zayıflıgı tartışıldı.burada diyecek bişeyim yok hatta karşı taraftan cevap bekliyorum ama daha gelmedi.kurana zır hiçbir hadisi kabul etmeme gibi bir yöntemimiz var.sizde nasıl bilmiyorum.
                  yeni aydan yeni aya30 gün geçer ramazan için
                  yeni ay bizde 1.gündür!!!!!
                  degil 10 yıl sonra 50 yıl sonrasınında hesabı yapılır ,bu bir hesap sistemi,olay bu.
                  lütfen ilimlerinizi bilimlede saglamasını yapın.ehli beyti bu kadar basit ilimleri bilmeyen aciz göstermekten uzak duralım.

saygılarımla

Yorum

daha önceden de söyledigim gibi bazi sorunlardan dolayi internete sadece telefondan gire biliyorum. O yüzden yazmak pek kolay degil, kismet olursa insaAllah sonra devam ederim.

Yorum

[quote author=sveydi link=topic=23732.msg158112#msg158112 date=1344524324]
                      öncelikle elmeddin ben şianın yani sizin hadis kriterlene uygun hadilserde aktarıyorum verdiğim hadisler sizlerin kitaplarından sizlerin kaynaklarından.[/quote]

bizim kaynaklarimizdan oldugu dogru ama bizim kriterlerimiz hadisin sadece bizim kaynaklardan olmasi degildir. Bunun yaninda muttasil ve sika (güvenilir) ravilerden olusan senedi de olmalidir.

ben sadece muhammed bin sinandan hadis nakletmedim
                      biliyorum fakat ben munazara icin degil aciklama icin yazdim. Cünkü belirttigim sebeplerden dolayi yazamiyorum.

Yorum

[quote author=harbeli link=topic=23732.msg158117#msg158117 date=1344527466]ben bişi farkettim usulilerden biri bişi diyor sonra öyle olmadıgı ortaya çıkıyor ilginç geldi bana yani yerlerse misali,niye bu yollara giriorsunuz arkadaşlar biz tüm delillerimizi mesnedli kaynaklı sunduk bildigimizi sunduk bilmedigimizi bilmiyoruz deriz.ama yani yok bu hadis mursel yok bu abdullah bin sinandan gelme yok bilmem ne...bu nedir ya ,atıyormusunuz yoksa ya tutarsa bunlar zaten bişi bilmiyor mantıgıylamı hareket ediliyor[/quote]

hakikatte ise "ya yerlerse" diyerek atanlar size ve sizin gibilere "bizde es-Sadik a.s'in cifr hesabi var ama siz zahmet etmeyin biz hesaplariz" diyenlerdir, söyler misin bunun gibi daha kac tane sözde es-Sadik a.s'dan gelip de sizin bilmediginiz, sizin yerinize alimlerinizin bilmesinin yeterli oldugu daha kac ilim, kac konu var?

"su hadis mürseldir", "su raviden dolayi zayiftir" ve benzeri ifadeleri anlamamaniza ise sasmiyorum, cünkü siz isnadin ne anlama geldigini, hadis, rical ve dirayet ilimlerini okumamis hatta bu konuda tek makale bile incelememis birisiniz. Fakat sunu bilin ki, bu ilk defa burada dile getirilmis bir sey degildi, cok uzaklara degil II Meclisi r.a'in "el-Kafi"ye yazdigi "Miratul ukul" adli serhe bakarsaniz orada hadisler hakkinda "falan ravi sebebinden zayiftir", "mürseldir", "mechuldür" ve s. gibi ifadeleri göre bilirsiniz. Hadis ilminde belirli kaide ve kriterler var ki, hadisler bu kaidelere göre redd veya kabul edilmektedir. kaide sabittir ve "ben bu hadisi sevmedim hadi mürsel olsun" ve s. gibi durumlara göre degismez.

Yorum

Hadis ilimleri hakkinda kisa bilgi icin link birakiyorum, gerekirse konu hakkinda kitaplar da sunarim: http://www.velayet.com/index.php?topic=5172.0

Yorum

[quote author=Elmeddin link=topic=23732.msg158100#msg158100 date=1344515458]

1. bilindigi gibi iki muhalif bir biri ile munazara ettiklerinde mutlaka muhalifine muhalifin kriterlerine uygun deliller sunmalidirlar. Sveydi bir arap alevisi, kendi hadis kaynaklari var, Sia kaynaklari, hadis ilmi ve muhaddislerini kabul etmemektedir; bizler ise Sia'yiz, kendi hadis kaynaklarimiz var, arap alevilerinin kaynaklarini, alimlerini ve hadis ilimlerini (hadisleri redd ve kabuldeki ölcülerini) kabullenmeyiz. Simdi sveydi bize ilk hadiste "el-Kafi"den delil getirmis, buna cevaben diyoruz ki: bu hadis bizim kaynagimizdandir ama hadis ilmimize göre zayiftir, binaenaley bize karsi delil degildir ve burada kalkip "ibni Sinan arap alevilerince güvenilirdir"demenin anlami yoktur.

[/quote][quote author=Elmeddin link=topic=23732.msg158120#msg158120 date=1344532568]
                            bizim kaynaklarimizdan oldugu dogru ama bizim kriterlerimiz hadisin sadece bizim kaynaklardan olmasi degildir. Bunun yaninda muttasil ve sika (güvenilir) ravilerden olusan senedi de olmalidir.

biliyorum fakat ben munazara icin degil aciklama icin yazdim. Cünkü belirttigim sebeplerden dolayi yazamiyorum.
                            [/quote]

valla ben gördüğüm kadarıyla sen insanlara neyin anlamı olup olmadıgını anlatmaya çalışmışsın muhatabında sana gerekli cevabı göndermiş!bu arada sizler şianın usuli kolundansınız ve şiilik içerisinde başka kısımlar kesimler vardır.bu ve tür ilimler senin tekelinde degil böyle ahkam kesecegine cevap yazman gerekirdi.ayrıca hadislerin zayıf mursel,ravilerin durumu meselesi ile ilgili zaten geçmişte tartışmalar yapımıştı.siz şunu bunu bilmezsiniz diye suçluyacagına buyrun cevaplarınızı görelim.acaba bazı şeyleri bu şekilde örtemeyemi çalışıyorsun bakın ben çok netim herşeyi açık yazıyorum,ayrıca seni sveydi DÜZELTMİŞ yalnış bilgini göstermiş tek tek ravileri aktarmış bence senin amacın tartışmak degil,bu şekilde yazmaya devarsan seninle tartışmamın anlamı kalacagını zannetmiyorum.

Yorum

[quote author=Elmeddin link=topic=23732.msg158121#msg158121 date=1344534395]
                              hakikatte ise "ya yerlerse" diyerek atanlar size ve sizin gibilere "bizde es-Sadik a.s'in cifr hesabi var ama siz zahmet etmeyin biz hesaplariz" diyenlerdir, söyler misin bunun gibi daha kac tane sözde es-Sadik a.s'dan gelip de sizin bilmediginiz, sizin yerinize alimlerinizin bilmesinin yeterli oldugu daha kac ilim, kac konu var?

"su hadis mürseldir", "su raviden dolayi zayiftir" ve benzeri ifadeleri anlamamaniza ise sasmiyorum, cünkü siz isnadin ne anlama geldigini, hadis, rical ve dirayet ilimlerini okumamis hatta bu konuda tek makale bile incelememis birisiniz. Fakat sunu bilin ki, bu ilk defa burada dile getirilmis bir sey degildi, cok uzaklara degil II Meclisi r.a'in "el-Kafi"ye yazdigi "Miratul ukul" adli serhe bakarsaniz orada hadisler hakkinda "falan ravi sebebinden zayiftir", "mürseldir", "mechuldür" ve s. gibi ifadeleri göre bilirsiniz. Hadis ilminde belirli kaide ve kriterler var ki, hadisler bu kaidelere göre redd veya kabul edilmektedir. kaide sabittir ve "ben bu hadisi sevmedim hadi mürsel olsun" ve s. gibi durumlara göre degismez.
                              [/quote]

bak öncelikle söyledigim şeylerle ilgili yorum yap söylemedigim şeylerle ilgili şeyleri uydurma!!!!seni uyarıyorum!!!
                              hatırlatırım öncedende yazdıgım gibi şiiliğin usuli kanadındansın!senin gibi düşünmeyen şiilerde var!!!!hadis ilmi konusundada uzmanlar!!!!sen kendi kıstasların olabilir başkalarınında alimlerinin kıstasları olabilir!!!!

nerden biliyorsun anlamadıgımızı delil isteyincemi ZORUNA GİTTİ.bir aktarılan hadisin kişilere göre neden murle olup olmadıgını sormamın neresi yalnış!!ben gece ve gündüz ile ilgili hadis ve tefsirlerin nasıl mursel oldugunu sordum bunda ne sıkıntı var,buyrun tamam ben bilmiyorum buyrun anlatta ögrenelim.o zaman anlarız yersemi mantıgıylamı yada samimi oldugunu görürüz!

biraz önce aktardım sakınbebim demediğim şeyleri kendi kafandan uydurma!!!sakın!!!
                              niyet okuyuculuguda yapma !!!konusu açılmamış mevzuları kendi kafandan uydurma,ögrenmek istediğin konular varsa gidersin bizim alimlerimizle konuşursun,uygun görürlerse sana ilim verirler uygun görmezlerse zaten alamazsın bukadar basit.bence gidip sorarsan ögrenebilecegini düşünüyorum ama bu usluple alevilerin yanına gidersen sadece geri dönersin!!
                              sen bu kadar şeyi yazacagına sorulara cevap verebilseydin zaten yazardın eminim.bu kadar şey kaynak var ama cevap yok sıkıntını anlıyorum kardeşim anlıyorum.ama bu şekilde olaylar çözülmüyor sadece hedef alarak alay ederek suçlamalrarda bulunarak hiçbir yol kat edemezsin bunu unutma!hayatın boyunca bu mevzu açıldıgında hayatın boyunca bu ve daha birçok soru ve çelişkilerinizin tespitiyle yüzyüze geleceksin.sen hep örtbas etmeye olayları çrpıtmaya devam edersin bu şekilde artık ne yapalım.taaaki ortak aklı buluncaya kadar.sana tavsiyem fazla zaman kaybetme!insanları grupları inançları hedef alırsan ( ilmi tartışmaları kastetmiyorum) karşılıgını alırsın bunu unutma!bu yüzden kardeşlik şiarını bozmadan fitne yaratmadan dogru düzgün yazalım!

Yorum

[quote author=Elmeddin link=topic=23732.msg158121#msg158121 date=1344534395]
                                [/quote]
                                Harbeli kardeşim sizde taklid ve müçtehidlik makamı, yani "sizin yerinize öğrenip bilen, sonra size sadece taklit etme görevi veren makam ehli insanlar var mı?"
                                Çünkü Elmeddin arkadaş bunu ima etti de. Ben bunun sadece şiada var sanırdım.

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X