Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Ramazan ayı kaç gündür?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Ramazan ayı kaç gündür?

işte gülistan kardeşim en büyük sıkıntıda zaten buradan kaynaklanıyor.yani siz yeniay(ayın görülmedigi alevi arapların 1000küsür yıldır kullandıgı ve günümüz bilimsel anlamda ayın ilk günü) dan sonraki gece hilal olması gerekir ancak ilk gece hilali görmek çok zor,hilal genellikle 2.hatta 3.gecelerde ancak görülebiliyor.işte bu durum toplumlar arasındaki ramazana başlama süresiyle ilgili sıkıntıların kaynaklarından sadece bir tanesidir.şimdi bazıları hesap der ve gözlemle bunun teidini yapar bazıları ise rüyet ile ilgili hadisleri referans alır ona göre amel eder.ama oysa bunun tespiti için sadece nasanın verilerine ihtiyaç yok gözlemlede (deneyimli kişiler tarafından) yapılabilir.ayrıca nasayı hep örnek veriyorum ama dünyadaki tüm uzay yada meteoroloji birimleri kurumları aynı verileri veriyor.yani mesele sadece nasa meselesi degil ben en gelişmiş kurum oldugu için onu örnek verdim.yoksa ay meselesi bizim zannettiğimiz kadar karmaşık zor bir mesele degil batılılar için.biz kendi kendimize galiba sorun çıkarıyoruz gibime geliyor.zaten bu kadar farklı tarihlerin zuhur etmesi bunun en belirgin örnegi olsa gerek

Yorum

ayrıca gülistan hanım bakara suresi 185.ayeti incelersek aslında ne zaman başlanacagı ile ilgili bilgi veriyor.bence bunu sanki gözden kaçırıyoruz gibi geliyor.

şimdi mesele hilal yada başka bişey meselesi degil mesele ramazan ayının başlangıcı ile ilgili mesele.
      kuranda bakara suresi 185.ayetinde;

[font=]شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِيَ أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَن شَهِدَ مِنكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ وَمَن كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ يُرِيدُ اللّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلاَ يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُواْ الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُواْ اللّهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ[/font]

[font=]Şehru ramadânellezî unzile fîhil kur’ânu huden lin nâsi ve beyyinâtin minel hudâ vel furkân(furkâni), fe men şehide minkumuş şehra fel yesumh(yesumhu), ve men kâne marîdan ev alâ seferin fe iddetun min eyyâmin uhar(uhara) yurîdullâhu bikumul yusra ve lâ yurîdu bikumul usra, ve li tukmilûl iddete ve li tukebbirûllâhe alâ mâ hedâkum ve leallekum teşkurûn(teşkurûne).

bakın ayette özellikle
      فَمَن شَهِدَ مِنكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ
      der(bitürlü şu yazı formatını ayarlıyamadım kusuruma bakmayın şuan alışma sürecindeyim)
      [/font]

Yorum

yani ayette fe men şehide minkumu ş şehra fel yesumh(yesumhu),
        diyor burada hilal ,kamar vs bişeyden bahsedilmiyor.yani kıstas şehrin görülmesi şahit olunması(yani ramazan ayına girdigini bilinmesiyle oruca başlanması)şehr 29/30 günlük zaman dilimi anlamındaki ay anlamına geliyor,yani maksat göksel cisim anlamındaki dünyamızın uydusu ayı direk kastetmiyor öyle olsaydı hilal kamar vs kelimeler olurdu.bence burada asıl amaç aya başlama zamanını tespit edilmesi kuranın hükmü böyledir.lütfen bu ayetide inceleyiniz.

saygılarımla

Yorum

bu durumda, ister nasa veya baska meteoroloji birimleri, ister deneyimli kisilerin gözlemleri araciligi ile olsun, oruca baslayip, 30 günü tamamlamak suretiyle ramazan-i serifi gecirmekte sakinca olusmuyor!? dogrumu anlamisim?

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

[quote author=gulistan_2 link=topic=23732.msg158291#msg158291 date=1344695252]
            bu durumda, ister nasa veya baska meteoroloji birimleri, ister deneyimli kisilerin gözlemleri araciligi ile olsun, oruca baslayip, 30 günü tamamlamak suretiyle ramazan-i serifi gecirmekte sakinca olusmuyor!? dogrumu anlamisim?
            [/quote]

bunun bir hesabı var 30 gün tutmak yetmez 30 günü zamanında tutmak gereklidir. bunun için bilimsel veriler ile dini verileri beraber değerlendirmekte yarar vardır.

من لم يكن علويا حين تنسبه فما له في قديم الدهر مفتخر
            أبو النواس

Nesebini (inancını) sorduğunda Alevi değilse, o kişinin Ahiret günü övüneceği hiçbir şeyi yoktur.
            Ebu Nevves

Yorum

Amenna....

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

[quote author=harbeli link=topic=23732.msg158281#msg158281 date=1344690144]
                burada bir çok hadisler ayetler paylaşıldı bir kısmına cevap verildi bir kısmına cevap verilemedi.[/quote]
                Demek bir kısmına cevap verildi, bir kısmına verilemedi öyle mi? İşte bu sözünüz iftiradır. Bir kısmına cevap verilmedi diyebilirdiniz ama uslubunuz gerçekten kırıcı. Elmeddin'nin de hatırlattığı gibi; "atiyorsunuz", "ya tutarsa mantigi ilemi hareket ediyorsunuz", "zoruna mi gitti" sözleriniz münazara adabına aykırıdır.
                Velhasıl; bildiğiniz gibi bugünler çook önemli günlerdir, bunları, özellikle kadir gecelerini iyi değerlendirmek gerekir. Bu ay Kuran ayıdır, hadislerde Kuran baharı olarak geçer, gün ve geceleri için de özel dua ve amelleri vardır, bunun yanı sıra diğer sorun ve meşguliyetlerimiz de vardır. Onun için eğer cevap gecikirse cevap veremediler demeniz çok yanlış ve aynı zamanda iftirada oluyor. Sen bizim yazdıklarımızı görmemezlikten gel, kabul etmiyorum de sonra da cevap vermediler de. Bu insaf mı?! Ben vakit bulamadığım için yazamıyorum, bunu ilk baştan da belirttim, yoksa cevap verilemeyecek bir şey yoktur.
                Kuran ve hadisle açıkça muhalefet ediyorsunuz, bir de cevap verilemedi diyorsunuz? Atadan gelme inancınızı korumak için sahih hadisleri bırakıp reenkarnasiyon meselesinde olduğu gibi zayıf hadislere sarılıyorsunuz bu da sizi hak ve hakikattan uzaklaştırıyor. Alevisesi.com sitesinde reenkarnasiyon hakkında Nusayri kardeşlerle tartışıyorduk, onlardan biri (nickini söylemeyeceğim) bana öyle hakaretler yağdırdı ki, o gün duyduğum rahatsızlığı hatırlayınca hala rahatsız oluyorum. Sizin diliniz de çok keskin, belki tartışmalarımız biraz sertleşirse yine o hakaretleri duyacağımdan korkuyorum.
                Cevaplarmız gecikirse bu delilimiz olmadığından veya cevap evremediğimizden değil sorunlarımızdan ve daha önemli işlerimiz olduğundan kaynaklanmaktadır. Bakın ben daha uyumadım, ama sen büyük ihtimalle geceyi rahat uyudun, şimdi de normal işlerinle meşgulsün. Onun için bizi anlamanız gerekir..
                عاشق اگر رنگی از معشوق نگیرد در عشق خودش صادق نیست

Yorum

Size bir soru sormuştum ama cevabını görmedim, zor bir soru da değildi. Soru şuydu: "Size göre; İmam Hüseyin (a.s) Aşura gecesi şehit olmuş muydu?!"
                  Sizin, sveydi kardeşin ve diğer kardeşlerin sorularının cevabını yakında vereceğim, biraz sabır inş.

Yorum

[quote author=Velayet_Nuru link=topic=23732.msg158338#msg158338 date=1344754859]
                    Size bir soru sormuştum ama cevabını görmedim, zor bir soru da değildi. Soru şuydu: "Size göre; İmam Hüseyin (a.s) Aşura gecesi şehit olmuş muydu?!"
                    Sizin, sveydi kardeşin ve diğer kardeşlerin sorularının cevabını yakında vereceğim, biraz sabır inş.

[/quote]
                    İmam Hüseyin (a.s) şehit edildi ama bildiğim 10 muharrem gündüzü şehit edildi, gece değil. yanlış biliyorsam da düzeltin....

أبو النواس

Nesebini (inancını) sorduğunda Alevi değilse, o kişinin Ahiret günü övüneceği hiçbir şeyi yoktur.
                    Ebu Nevves

Yorum

[quote author=Velayet_Nuru link=topic=23732.msg158337#msg158337 date=1344754605]

Kuran ve hadisle açıkça muhalefet ediyorsunuz, bir de cevap verilemedi diyorsunuz? Atadan gelme inancınızı korumak için sahih hadisleri bırakıp reenkarnasiyon meselesinde olduğu gibi zayıf hadislere sarılıyorsunuz bu da sizi hak ve hakikattan uzaklaştırıyor. Alevisesi.com sitesinde reenkarnasiyon hakkında Nusayri kardeşlerle tartışıyorduk, onlardan biri (nickini söylemeyeceğim) bana öyle hakaretler yağdırdı ki, o gün duyduğum rahatsızlığı hatırlayınca hala rahatsız oluyorum. Sizin diliniz de çok keskin, belki tartışmalarımız biraz sertleşirse yine o hakaretleri duyacağımdan korkuyorum.

[/quote]

ben yazınızın kendime muhattap aldığım kısmını kopyaladım. işinize yoğunluğunuza saygım var ve acil bir cevapta beklemediğimi belirtmek isterim...

reenkarnasyon meselesinde bu forumda tartıştık zayıf dediğiniz hadislere siz yorum yapmadınız isterseniz yoğun olmadığınız bir dönem gelin bu konuyu burada tartışalım alevisesi forumunda kim ne demiş beni ilgilendirmiyor edepsizlik yapmışsa onun edepsizliğidir bu bizi ilgilendirmez.
                      gelelim en önemli soruya biz nerede Kuran ve hadislere muhalefet ediyoruz? Sahih hadisleri bırakmadık bizler sahih hadislere tutunmuşur. bakın hocam sizin hadis ilmi konusundaki düşüncenize saygım var ama sizin kriterleniz ile biizm kriterimiz bir değil. bu konuyu daha önce elmeddinle tartışmaya geldik konu kilitlendi. benden kaynaklanmadı orada elmeddin kendisi usluben kötü konuştu.... sonuç itibarı ile size göre sahih bana göre değil. bana göre sahih size göre değil ben yine saygı duyarım... ama benim orada paylaştığım kaç hadis var? bir tanesine mürsel dendi peki diğerleri? bana bunlarıda açıklayın ki neden bu hadisleri kabul etmediğinizi bileleim... neden sahih değiller?

saygılar...

أبو النواس

Ebu Nevves

Yorum

Daha önce; şeriate göre geceler gündüzlerden önce gelir dedik. Buna bir takım deliller de sunduk ama maalesef görmezlikten gelindi. O delillerden biri şu hadisti:
                        Ömer b. Yezid, İmam Cafer Sadık'a (a.s), "Muğayyiriyye, bugünün gelecek geceye ait olduğunu sanıyorlar" dediğinde, İmam Cafer Sadık (a.s), "Yalan söylüyorlar, bugün geçmiş geceye aittir. Batn-i Nahle halkı, hilali gördüklerinde "haram ay girdi" dediler" buyurdu.
                        (Bihar, c.59,s.16; Ravzat'ul-Kafi, s.332)
                        يَسْأَلُونَكَ عَنِ الأهِلَّةِ قُلْ هِيَ مَوَاقِيتُ لِلنَّاسِ
                        "Sana hilâllerden soruyorlar. De ki: Onlar insanlar için de, hac için de vakit ölçüleridir." Bakara:189

"(Ramazan) Hilali(ni) gördünüz mü oruç tutun, (Şevval) Hilali(ni) gördünüz mü bayram edin."

Buna benzer birçok hadis delil olarak sunuldu. Onların hepsini toplayacak vaktim yoktur maalesef..

Şimdi başka bir delil sunalım, bakalım bunu nasıl reddedeceksiniz.
                        Allah Teala Kuran-ı Kerim'de dini konularda gecenin gündüzden önce olduğunu açıkça beyan buyurmuştur Bakara 187'de şöyle buyurmaktadır:
                        أُحِلَّ لَكُمْ لَيْلَةَ الصِّيَامِ الرَّفَثُ إِلَى نِسَآئِكُمْ..
                        وَكُلُواْ وَاشْرَبُواْ حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَكُمُ الْخَيْطُ الأَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ
                        ثُمَّ أَتِمُّواْ الصِّيَامَ إِلَى الَّليْلِ..

"Oruç tuttuğunuz günlerin gecesi kadınla­rınıza yaklaşmanız size helal kılındı..
                        Sizin için şafağın beyaz ipliği, siyah ipliğinden seçilinceye kadar yiyin için, sonra oru­cu geceye kadar tamamlayın."

Gördüğünüz gibi oruç tuttuğumuz günlerin geceleri; yemek içmek, eşlere yaklaşmak müslümanlar için helal kılınmıştır. Oruç tutmak için yemek içimek vs. oruç tutacağımız günden önceki gece gerçekleşmiyor mu? Sahura, oruç tutacağımız günden önceki gece kalkmıyor musunuz? Allah aşkına bundan daha açık ve net ne istiyorsunuz? Yoksa sizler gece bir şeyler yemeden mi oruç tutuyorsunuz?!
                        La havle..

Ahbari olan Feyzi kaşani de Tefsir-i Safi'de oruç gecesinin hangi gece olduğunu şöyle açıklıyor:
                        (187) أحل لكم ليلة الصيام أي الليلة التي تصبح منها صائما الرفث إلى نسائكم كنى به عن الجماع
                        "O gece öyle bir gecedir ki, oruç olarak sabahlıyorsun (yani gündüze giriyorsun.."

Bu da ayetin nüzul sebebi hakkında da şu rivayetleri aktarmıştır:
                        وفي الكافي والفقيه والعياشي عن الصادق عليه السلام أنها نزلت في خوّات بن جبير الأنصاري وكان مع النبي صلى الله عليه وآله وسلم في الخندق وهو صائم فأمسى وهو على تلك الحال وكانوا قبل أن تنزل هذه الآية إذا نام أحدهم حرم عليه الطعام والشراب فجاء خوّات إلى أهله حين أمسى فقال هل عندكم طعام فقالوا لا تنم حتى نصلح لك طعاما فاتكى فنام فقالوا له قد فعلت فقال نعم فبات على تلك الحال فأصبح ثم غدا إلى الخندق فجعل يغشى عليه فمر به رسول الله صلى الله عليه وآله وسلم فلما رأى الذي به أخبره كيف كان أمره فأنزل الله فيه الآية ، وزاد القمي فيما زاد وكان النكاح حراما بالليل والنهار وفي شهر رمضان قال وكان قوم من الشبان ينكحون بالليل في شهر رمضان فأنزل الله ، في الجوامع عن الصادق عليه السلام قال كان الأكل محرما في شهر رمضان بالليل بعد النوم وكان النكاح حراما بالليل والنهار وكان رجل من أصحاب رسول الله صلى الله عليه وآله وسلم يقال له مطعم بن جبير نام قبل أن يفطر وحضر حفر الخندق فأغمي عليه وكان قوم من الشبان ينكحون بالليل سرا في شهر رمضان فنزلت الآية فأحل النكاح بالليل والأكل بعد النوم فذلك قوله وعفا عنكم .
                        Vaktim olmadığı için zahmet olmazsa siz tercüme edin.
                        http://rafed.net/books/olom-quran/al-safi-01/14.html

Yorum

[quote author=Velayet_Nuru link=topic=23732.msg158345#msg158345 date=1344759866]
                          Daha önce; şeriate göre geceler gündüzlerden önce gelir dedik. Buna bir takım deliller de sunduk ama maalesef görmezlikten gelindi. O delillerden biri şu hadisti:
                          Ömer b. Yezid, İmam Cafer Sadık'a (a.s), "Muğayyiriyye, bugünün gelecek geceye ait olduğunu sanıyorlar" dediğinde, İmam Cafer Sadık (a.s), "Yalan söylüyorlar, bugün geçmiş geceye aittir. Batn-i Nahle halkı, hilali gördüklerinde "haram ay girdi" dediler" buyurdu.
                          "Sana hilâllerden soruyorlar. De ki: Onlar insanlar için de, hac için de vakit ölçüleridir." Bakara:189

"(Ramazan) Hilali(ni) gördünüz mü oruç tutun, (Şevval) Hilali(ni) gördünüz mü bayram edin."

Buna benzer birçok hadis delil olarak sunuldu. Onların hepsini toplayacak vaktim yoktur maalesef..

Allah Teala Kuran-ı Kerim'de dini konularda gecenin gündüzden önce olduğunu açıkça beyan buyurmuştur Bakara 187'de şöyle buyurmaktadır:
                          وَكُلُواْ وَاشْرَبُواْ حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَكُمُ الْخَيْطُ الأَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ

"Oruç tuttuğunuz günlerin gecesi kadınla­rınıza yaklaşmanız size helal kılındı..
                          Sizin için şafağın beyaz ipliği, siyah ipliğinden seçilinceye kadar yiyin için, sonra oru­cu geceye kadar tamamlayın."

Gördüğünüz gibi oruç tuttuğumuz günlerin geceleri; yemek içmek, eşlere yaklaşmak müslümanlar için helal kılınmıştır. Oruç tutmak için yemek içimek vs. oruç tutacağımız günden önceki gece gerçekleşmiyor mu? Sahura, oruç tutacağımız günden önceki gece kalkmıyor musunuz? Allah aşkına bundan daha açık ve net ne istiyorsunuz? Yoksa sizler gece bir şeyler yemeden mi oruç tutuyorsunuz?!
                          La havle..

Ahbari olan Feyzi kaşani de Tefsir-i Safi'de oruç gecesinin hangi gece olduğunu şöyle açıklıyor:
                          (187) أحل لكم ليلة الصيام أي الليلة التي تصبح منها صائما الرفث إلى نسائكم كنى به عن الجماع
                          "O gece öyle bir gecedir ki, oruç olarak sabahlıyorsun (yani gündüze giriyorsun.."

وفي الكافي والفقيه والعياشي عن الصادق عليه السلام أنها نزلت في خوّات بن جبير الأنصاري وكان مع النبي صلى الله عليه وآله وسلم في الخندق وهو صائم فأمسى وهو على تلك الحال وكانوا قبل أن تنزل هذه الآية إذا نام أحدهم حرم عليه الطعام والشراب فجاء خوّات إلى أهله حين أمسى فقال هل عندكم طعام فقالوا لا تنم حتى نصلح لك طعاما فاتكى فنام فقالوا له قد فعلت فقال نعم فبات على تلك الحال فأصبح ثم غدا إلى الخندق فجعل يغشى عليه فمر به رسول الله صلى الله عليه وآله وسلم فلما رأى الذي به أخبره كيف كان أمره فأنزل الله فيه الآية ، وزاد القمي فيما زاد وكان النكاح حراما بالليل والنهار وفي شهر رمضان قال وكان قوم من الشبان ينكحون بالليل في شهر رمضان فأنزل الله ، في الجوامع عن الصادق عليه السلام قال كان الأكل محرما في شهر رمضان بالليل بعد النوم وكان النكاح حراما بالليل والنهار وكان رجل من أصحاب رسول الله صلى الله عليه وآله وسلم يقال له مطعم بن جبير نام قبل أن يفطر وحضر حفر الخندق فأغمي عليه وكان قوم من الشبان ينكحون بالليل سرا في شهر رمضان فنزلت الآية فأحل النكاح بالليل والأكل بعد النوم فذلك قوله وعفا عنكم .
                          [/quote]

Eyvallah üstadım. Gerçekler budur, ötesi mezhebi taasup değerlendirmelerinden başka bir şey değildir.
                          Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
                          Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

Yorum

[quote author=sveydi link=topic=23732.msg158339#msg158339 date=1344757397]
                            İmam Hüseyin (a.s) şehit edildi ama bildiğim 10 muharrem gündüzü şehit edildi, gece değil. yanlış biliyorsam da düzeltin....
                            [/quote]
                            Siz mi soruyu anlamadınız ben mi anlatamadım. Verdiğiniz cevap sorumun cevabı değil. Ben İmam Hüseyin gece mi şehit edildi gündüz mü şehit edildi sormuyorum.
                            Aşura gecesi şehit olmuş muydu? diye soruyorum.

Şimdi çıkmam gerekir sonra devam ederiz inş
                            saygılarımla..

Yorum

[quote author=Velayet_Nuru link=topic=23732.msg158348#msg158348 date=1344760229]
                              Siz mi soruyu anlamadınız ben mi anlatamadım. Verdiğiniz cevap sorumun cevabı değil. Ben İmam Hüseyin gece mi şehit edildi gündüz mü şehit edildi sormuyorum.
                              Aşura gecesi şehit olmuş muydu? diye soruyorum.

Şimdi çıkmam gerekir sonra devam ederiz inş
                              saygılarımla..
                              [/quote]

hocam sorunuzun cevabı yazımın içinde siz mi anlamadınız?

saygılar....

أبو النواس

Ebu Nevves

Yorum

[quote author=Velayet_Nuru link=topic=23732.msg158345#msg158345 date=1344759866]
                                [/quote]
                                verdiğiniz delil görmezden gelinmedi ama sadece mantıklı bulunmadı ayrıca sizin kitaplarınızla çelişmekte. nitekim tefsir ayşiden verdiğimiz ayetin tefsirine göre bu hadis zıt. ihticec kitabındaki hadislede çelişiyor kusubakmayın ama yasin suresi 40 ayeti ilede çelişiyor

Alıntı yapılan: sveydi - 07 Ağustos 2012, 16:47:16

gündüzün önce yaratıldığıyla ilgili başka hadislerde var bunlarında incelenmesi gerekli özellikle tefsiz kitaplarını incelemek lazım yasin suresinin 40 ayeti ile ilgili.[

tefsiz ayeşi bu ayetin tefsizinde imam rıdaya dayanarak gündüz geceden önce yaratıldı demektedir.

ihticec kitabında da geçen ve hişam bin hakeme dayanarak rivayet edilen bir hadiste zındık gündüz geceden öncemi yaratıldı sorusuna imam cafer sadık evet gündüz geceden önce yaratıldı cevabını vermiştir. biharul envar 55/161 ve 57/78

mümkünse başka hadis varsa paylaşırsanız sevinirim

sizin mantığınıza göre bu doğru çünkü siz geceyi öne alıp gündüzü sona bırakıyorsunuz o yüzden hilali görüp oruca başlamak doğru olabiir ama bilim ve size verdiğim hadisleri incelerseniz o hadislerde gündüzün geceden önce yaratıldığını görecek biliminde ayın ilk halinin görülmeyeceğini söylediğinide göreceksiniz....

[Allah Teala Kuran-ı Kerim'de dini konularda gecenin gündüzden önce olduğunu açıkça beyan buyurmuştur Bakara 187'de şöyle buyurmaktadır:
                                La havle..

şimdi kusura bakmayın ama sorun inkar etme değil ama ben bunun konumuzla alaksını ve size nasıl delil olduğunu anlamadım. açıklarsanız çok sevinirim....

أبو النواس

Ebu Nevves

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X