Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

Mut`anın yasaklandığını bildiren sünnet delili:

Mut`anın tam olarak hangi tarihte yasaklandığı belirli değildir. Buhari`deki rivayette onun Hayber günü yasaklandığı (Buharî, Nikâh, 7/16); Müslim`deki rivayette Mekke`nin fethinde nehyedildiği (Müslim, Nikâh, 22); Müslim`in başka bir rivâyetinde Huneyn savaşının bir kolu olan Evtas savaşı sırasında yasaklandığı (Müslim, Nikâh, 3, H.18); İbn Mâce ve Ebû Dâvud`un Sünenlerindeki hadislerde ise Vedâ haccı sırasında nehyedildiği (İbn Mâce, Nikâh, 44; Ebû Dâvud, Nikâh, 14, H.No: 2072) bildirilmektedir.

Hz. Ali`den (r.a). şöyle dediği rivayet edilmiştir: "Nebî (s.a.s), Hayber gününde mut`a nikâhını ve evcil eşeklerin etini yasaklamıştır" (Buhârî, Nikâh, 31; Müslim, Nikâh, 29-32; İbn Mâce, Nikâh, 44).
    hayat akşamlıdır...

Yorum

Semre b. Ma`bed el-Cühenî`den çeşitli yollarla nakledilen bir hadîs, mut`anın sonsuza kadar yasaklandığını belirtmektedir. Rasûlullah (s.a.s) ile birlikte Mekke fethine katılan Seleme, orada Allah elçisinin izin vermesi üzerine bir câriye ile mut`a yapmış, rivâyete göre bir veya üç gün câriye ile beraber olduktan sonra, sabahleyin Rasûlullah`ın (s.a.s) Hacer-i Esved ile Kâbe kapısı arasında durarak şöyle buyurduğunu nakletmiştir: "Ey insanlar, ben size kadınlarla mut`a yapmanız konusunda izin vermiştim. Şüphesiz Allah, onu kıyamet gününe kadar haram kılmıştır. Kimin yanında (mut`a nikahı ile tuttuğu) kadın varsa, onu serbest bıraksın. Onlara verdiklerinizden hiçbir şey geri almayınız" (Müslim, Nikâh, 19, 22, 24; İbn Mâce, Nikâh, 44; Dârimî, Nikâh, 16; Ahmed b. Hanbel, Müsned, III, 406). Bazı rivayetlerde bu yasaklamanın Vedâ haccı sırasında yapıldığı belirtilir (bk. İbn Mâce, Nikâh, 44, H. No: 1962).

Mut`anın ne zaman yasaklandığını bildiren hadisler arasındaki bu çelişkiler, hadisçiler tarafından giderilerek, mut`anın birkaç kez yasaklanıp serbest bırakıldığı belirlenmiştir. İmam Nevevî`ye göre, mut`a hakkındaki nehy ve serbest bırakma iki kez vuku bulmuştur. O şöyle der: "Hayber`den önce helaldi. Hayber`de yasaklandı. Mekke fethinde mübah kılındı. Evtas vak`ası da Mekke`nin fethini müteakip olmuştur. Bundan üç gün sonra da mut`a ebediyyen haram kılınmıştır" (en-Nevevî, Şerhu Sahihi`l-Müslim, IX, 193, Alûsî, a.g.e., V, 5, 6).
      hayat akşamlıdır...

Yorum

Mut`a konusunda sahabe uygulaması:

Hz. Ömer`in halifeliği sırasında, mut`anın hükmü üzerinde bazı tereddütler olunca, Hz. Ömer, mut`anın haram olduğunu ilân etmiş ve hiç bir sahabî O`na karşı çıkmamıştır. O, halife seçildiği gün yaptığı konuşmada şöyle demiştir: "Rasûlullah (s.a.s) bize üç defa mut`a yapmaya izin verdi, sonra bunu haram kıldı. Allah`a yemin olsun ki, evli bir kimsenin mut`a yaptığını bilsem, Rasûlullah`ın, mut`ayı, haram kıldıktan sonra, yeniden helâl kıldığına dair bana dört şahit getirmezse onu taşla recmederim" (İbn Mâce, Nikâh, 44, H.No: 1963).

Hz. Ali`ye göre Mut`a Hz. Peygamber tarafından Hayber günü yasaklanmıştır (bk. Buhârî, Nikâh, 29-32).

İbn Abbas`ın mut`a ya ilişkin görüşü:

Mut`anın neshedilmediğini öne sürenler bu görüşlerini İbn Abbas`a dayandırmak istedikleri görülür. Şîa mut`a ile ilgisi kurulan en-Nisa sûresi 24. ayette İbn Mes`ud ve Ubey b. Ka`b`ın okuyuşlarında "ilâ ecelim müsemmâ (belli bir süreye kadar evlenme)" ilâvesi şâz bir kıraattır. İbn Abbas`ın da bu kıraatı benimsediği nakledilir. Bu yüzden İbn Abbas`ın; "Onlarla belli bir süreye evlendiğinizde, süre dolunca mehirlerini verin" (en-Nisa, 4/24) âyetini "belli bir süreye kadar" ilâvesiyle birlikte te`vil ederek, mut`ayı helal gördüğü ileri sürülür. Kimileri de ibn Abbas`ın, mut`ayı yalnız seferde zarûret halinde mübah gördüğünü söylerler (el-Cassâs, a.g.e., III, 95; Alûsî, a.g.e., V, 5, 6).

Saîd b. Cübeyr İbn Abbas`a; "Senin fetvan aldı yürüdü ve onun hakkında şairler şiir söyledi" diyerek bir beyit okuduğu zaman o buna hayret ederek şöyle demiştir: Sübhânellah, ben böyle bir fetvâ vermedim. Mut`a; "murdar ölmüş hayvan eti, kan ve domuz eti gibi bir şeydir. Bu yüzden ancak zarûret hâlinde helâl olur" (Alûsî, a.g.e., V, 6; el-Cassâs, a.g.e., III, 95).

Atâ`, İbn Abbas (r.a)`ın şöyle dediğini nakletmiştir: "Allah, Hz. Ömer`e rahmet etsin. Mut`a, Allah`ın Muhammed Ümmetine bir rahmetinden başka bir şey değildir. Hz. Ömer bunu yasaklamasaydı, çok az kimse dışında zinaya düşen olmazdı" (el-Cassâs, a.g.e., III, 96). Abdullah b. Vehb`in naklettiği bir haberde de, bir adam İbn Abbas`a gelerek şöyle der: "Câriyemle ve arkadaşlarımla bir seferde iken cariyemi arkadaşlarıma helal kıldım ve ondan faydalandılar (yestemtiûne)" der. İbn Abbas bunun üzerine; "Bu apaçık bir zinadır (sifâh)" diye cevap verir" (el-Cassâs, a.g.e., III, 96, 97).
        hayat akşamlıdır...

Yorum

Yukardaki rivayetler sizin söylediklerinizin zıddını söylüyor
          İlk Hz.Ömer'in yasaklamadığını, Efendimiz zamanında yasaklandığı ifade ediliyor
          İnanır inanmazsınız sizin bileceğiniz iş.
          Biz sadece yazmakla mükellefiz.

Vesselam.

hayat akşamlıdır...

Yorum

başta diyorsun hz muhammed in (saa) haram kıldığı bir şeyi .. vs
            şimdi de diyorsun ki halife ömer yasaklamış evet doğru vs
            önce hangisi doğru neyi kabul ediyorsun ona karar ver !
            biraz tutarlı konuş bence

biz onları araştırdık zaten ...
            KArdeşim Resullullahın haram kıldığına dair bir sürü kaynak var..
            sonrada Hz.Ömer r.a da buna dayanarak haram ediyor zaten sizin gibi kardeşlere binaen!
            ne farkedecekkki yine Efendimizin verdiği hükümlere dayanarak hükm koyuyor!!
            tutarsız bakan sensin ben geyet tutarlıyım!!!
            Çünlü Hz ömer yasaklaması gene REsullullahın yasaklamasına binaendir!!
            yani aynı şeydir..
            Hz:Ömer Allah Resulunun haram ettiği şeyi helal edemez helal ettiği şeyide haram edemeyecek kadar aşeri mübeşşeredendir!!

siz de muta nikahının haram olmasıyla ortaya çıkan sorunları araştırın isterseniz
            niye zina bu kadar artı vs !
            bunların hepsi geçen sayfalarda tartışıldı zaten zahmet edip okusanız göreceksiniz

ayrıca ben erkek deyilim sorun benin nefsimde olsun !
            kardeş sen ne dediğinin farkındamısın!!
            zinalar artttı diye muta caizse ozaman bir sürü nefis isteklerine biz ruhsatlar koyalım hadi..
            KArdeş evlenin diyor Efendimiz zinanın artmasını engellemek için muta yapın demiyor..
            Birinci hanımın neye yetmiyorda yazlık kışlık baharlık sonbaharlık alternatifi üretiyorsunuz..
            Allah aşkına bakış açısına bakın!!
            pesssssss...
            Bunların hepsi geçen sayfada tartışıldı ise birde beni davet eden sizsiniz buralya o zaman bu kelimenizde tutarsız.
            ne oldu birden nezaketiniz karşı taraf zor diye kaba kuvvetemi geçti!
            kardeş ben okuyorum sen müsterih ol bana ikide bir oku oku deme ben okuyorum zaten okuduğum şeylerin antimutasını söylüyorum!!

ayrıca ben erkek deyilim sorun benin nefsimde olsun !

o zaman bırakda formun erkekleri savunsun!!
            sen erkek değilsende bu davayı savunuyorsan aynı düşünce içindesin ve taşıyorsun demekdir!!!,

Yorum

[quote author=Seyyah link=topic=1684.msg14178#msg14178 date=1238841047]
              Mut'a nikâhı, ücret mukabilinde belli bir süre için kadınla evlenmektir. Câhiliyette mubah olduğu gibi İslâm'ın ilk günlerinde de mubahtı. Sonra nesh edilip yürürlükten kaldırıldı.

Tirmizî şöyle diyor: "Mut'a nikâhı İslâm'ın ilk günlerinde idi. Adam bir şehre gittiğinde kimse ile tanışmadığından orada kalacağı süre kadar bir kadınla evlenebilir. O da eşyasına bakar, muhafaza eder, işini düzene kordu."

Mut'a nikâhının haram olduğuna dair ittifak vardır. Rafiziler ile Şiîler hariç bütün ulema haram olduğunu kabul ediyor. İbnü Abbas, mut'a nikâhının uzun zaman nesh edilmediğini söylüyordu. Bilahare mensuh olduğunu kabul ederek ilân etti.
              Bir gün İbn Zubeyr ile İbn Abbas arasında mut'a nikâhı hususunda ihtilaf oldu. İbnü Zübeyr. İbn Abbas'a ta'rizen: "Ne oldu, bazı kimselerin gözü kör olduğu gibi basireti de kapandı. Resûlullah'ın mut'a nikâhına cevaz verdiğini söylüyorlar." dedi. Bundan anlaşılıyor ki İbn Abbas neshden yani Muta nikahının haram kılındığından habersizdi, nesh durumunu öğrenince görüşünden döndü. Nitekim Said bin Cübeyr'den şöyle rivayet edilmiştir: "İbn Abbas bir gün bir hutbe okudu, dedi ki: Mut'a nikâhı leş, kan ve domuz eti gibidir

al-Fıkh ala'l-Mezâhib al-arba'a VI. 90-93 Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar II. 122
              [/quote]

ALLAH c.c ın bir ayetini ancak ve ancak bir ayet ortadan kaldırabilir ömer kim oluyor ki peygamberin yasaklamadığı bir şeyi o yasaklasın. bu iş çamur at izi kalsınla olmuyor delilli konuşacaksınız kaynakla konuşacaksınız.burda asıl önemli olan şu peygamberin şehit olmadan önce kaldırmadığı bir hükmü sıradan bir ashab olan ömerin kaldırıp kaldıramayacağıdır bunu tartışalım isterseniz..çünkü bilmeyenler bilsinler ki ehlisünnet bunu biliyor ama ömer yasakladı diye ona uyuyorlar ama peygamberi hiçe sayıyorlar açıkcası...varsa bildiğiniz ve iddaanızı destekleyen bir ayet yazın bizde bilelim..şiaya göre ALLAH ve Resulünün haramı kıyamete kadar haramdır helelide kıyamete kadar helaldir..
              ALLAH'ım Bütün Güzel Sözler Sana Söylemekle Güzeldir,Kırık Dökük de Olsa Kabul Eyle Sözlerimi.

Yorum

sayın serdarcan, yazıyı ne kadar zamanda okuyuverdiniz hemen hışımla cevap yazmışsınız!
                Okuyun kim yasaklamış grürsünüz.

Yanlı bir yaklaşımla yazacaksanız ben yokum
                Hani diyorsunuzya bunlar Ehli Sünnetin muteber kaynakları Buharide geçiyor diye.
                Yasaklandığına dair Buhariden alıntı yaptım.
                İşinize gelincemi Buhariyi öne sürüyorsunuz.
                Buyrun alıntılarım yukarda
                hayat akşamlıdır...

Yorum

Rasûlullah`ın (s.a.s) Hacer-i Esved ile Kâbe kapısı arasında durarak şöyle buyurduğunu nakletmiştir: "Ey insanlar, ben size kadınlarla mut`a yapmanız konusunda izin vermiştim. Şüphesiz Allah, onu kıyamet gününe kadar haram kılmıştır. Kimin yanında (mut`a nikahı ile tuttuğu) kadın varsa, onu serbest bıraksın. Onlara verdiklerinizden hiçbir şey geri almayınız" (Müslim, Nikâh, 19, 22, 24; İbn Mâce, Nikâh, 44; Dârimî, Nikâh, 16; Ahmed b. Hanbel, Müsned, III, 406). Bazı rivayetlerde bu yasaklamanın Vedâ haccı sırasında yapıldığı belirtilir (bk. İbn Mâce, Nikâh, 44, H. No: 1962).
                  çünkü bilmeyenler bilsinler ki ehlisünnet bunu biliyor ama ömer yasakladı diye ona uyuyorlar ama peygamberi hiçe sayıyorlar açıkcası..ALLAH c.c ın bir ayetini ancak ve ancak bir ayet ortadan kaldırabilir ömer kim oluyor ki peygamberin yasaklamadığı bir şeyi o yasaklasın.

serdarcan asıl peygamberin emrini nefisleri uğruna hiçe sayan sizsiniz..
                  bak ne diyor hadisde Resullullah daha neyin arayışı içindesiniz!!!
                  "Ey insanlar, ben size kadınlarla mut`a yapmanız konusunda izin vermiştim. Şüphesiz Allah, onu kıyamet gününe kadar haram kılmıştır. Kimin yanında (mut`a nikahı ile tuttuğu) kadın varsa, onu serbest bıraksın. Onlara verdiklerinizden hiçbir şey geri almayınız" (Müslim, Nikâh,

ha ama diyorsan ben buhariyi müslimi kaale almam o zaman bize kaynak sunarken buhariyi bize sunma kardeş..
                  işine gelmiyorken sahih kabul etmiyorsan işine geldiğindede etmede samimi ve dürüst ol!!

Yorum

sıradan bir ashab olan ömerin kaldırıp kaldıramayacağıdır
                    serdarcan

Bakınız ben bir Ehli Sünnetim
                    ve Ehli sünnetin Hz. Ömeri nasıl gördüğünü iyi bilirsiniz.
                    Şayet saygısızlık edecekseniz bizim değer verdiğimiz ölçülere forumunuzdan çekilelim.
                    Yok anlayarak yazacaksanız amenna.

Hz.Ömerin önemli şahsiyet olduğuna dair bikaç alıntı yapayım belki şimdiye kadar duymamışsınızdır.

Hz. Ömer dünyadayken cennetle müjdelenen sahabilerdendir. Ayrıca Peygamber Efendimiz hayattayken, Hz. Ömer'in savunduğu fikirlerini doğrulayan ayetler inmiştir. (Müslim, Fedâilüs-Sahabe, II; Suyûtî, 137-140).

Rivayetlere göre Ömer (r.a)'ın müslüman oluşu, Resulullah (s.a.s)'ın yapmış olduğu; Allahım! İslâmı Ömer b. el-Hattab veya Amr b. Hişam (Ebû Cehil) ile yücelt" şeklinde bir duanın sonucu olarak gerçekleşmişti (İbnul-Hacer el-Askalânî, el-İsâbe fi Temyîzi's-Sahâbe, Bağdat t.y., II, 518; İbn Sa'd, aynı yer; Suyûtî, a.g.e., 125).

Ömer (r.a), risaletin altıncı yılında müslüman olmuştur. O, iman edenlerin arasına katıldığı zaman müslümanların sayısı yetmiş seksen kişi kadardı (İbn Sa'd, aynı yer).

Biraz daha dikkatli yazın.
                    hayat akşamlıdır...

Yorum

KArdeşim Resullullahın haram kıldığına dair bir sürü kaynak var..
                      sonrada Hz.Ömer r.a da buna dayanarak haram ediyor zaten sizin gibi kardeşlere binaen!
                      ne farkedecekkki yine Efendimizin verdiği hükümlere dayanarak hükm koyuyor!!
                      tutarsız bakan sensin ben geyet tutarlıyım!!!
                      Çünlü Hz ömer yasaklaması gene REsullullahın yasaklamasına binaendir!!
                      yani aynı şeydir..
                      Hz:Ömer Allah Resulunun haram ettiği şeyi helal edemez helal ettiği şeyide haram edemeyecek kadar aşeri mübeşşeredendir!!

[/quote]

Bravo gerçekten bravo..düşüncenizde süperisiniz..Bir kere mutayı hz Resulullah kendi kafasından helal etmediki kendi kafasına görede yasaklasın..ayetle sabit olan bu hükmü ancak ve ancak bir ayet ortadan kaldırabilir.

demek ömerin yasaklaması hz Resululalhın yasaklamasıdır öylemi bir bravoda buradan sana.tabi canım peygamber olacak adamdı zaten ömer biraz erken doğsa belki peygamber bile olurdu..yazık ya peygamberi getirip eş ettiğiniz kişilere bak..ne hikmetse peygamber neyi serbet etmişse ömer yasaklamış neyide ysak etmişse onuda serbest etmiş..mesela teravih namazını camide cemaatle kılınmasını terkeden hz Resulullah ömerin halifeliği zamanında zorla camilerde cemaatle kılınmaya başlamış..

daha önce Hayye alâ hayri'l-amel (En hayırlı amele koşun) olan ezanın bir sözünü es-Salâtu hayrun mine'n-nevm (Namaz uykudan daha hayırlıdır) olarak değiştirende ömer..sanki hz Resulullah bunları değişmeyi bilimiyordu eksik bıraktıda ömer tamamladı..
                      ALLAH'ım Bütün Güzel Sözler Sana Söylemekle Güzeldir,Kırık Dökük de Olsa Kabul Eyle Sözlerimi.

Yorum

Bismillahirrahmanirrahim

Biraz işim çıkmıştı, fatura falan kesiyordum. İşim bitti, başlığa baktım oda ne! Seyyah Kardeşim 10 tane alıntı yapmış, kopyalamış. Hakeza Dilara kardeşimizde Müddesirle yazışmadan kaynaklanan sebeple baya yazmış.

İnşaallah bende katılayım ama önce sıra, sıra ta en üstlerden gelelim...

Yorum

madem ehlsiünnetsin bekle o zaman ehlisünnet kanalı ile bu nikahın helal olduğuna dair kaynakve delilleri yazayım

sende baştan sona oku..

Yorum

Hz. Ömer'e aynı saygısızlığını devam ettireceksen seni muhatap almam.
                            Önce tavrını değiştir
                            hayat akşamlıdır...

Yorum

Bravo gerçekten bravo..düşüncenizde süperisiniz..Bir kere mutayı hz Resulullah kendi kafasından helal etmediki kendi kafasına görede yasaklasın..ayetle sabit olan bu hükmü ancak ve ancak bir ayet ortadan kaldırabilir.

demek ömerin yasaklaması hz Resululalhın yasaklamasıdır öylemi bir bravoda buradan sana.tabi canım peygamber olacak adamdı zaten ömer biraz erken doğsa belki peygamber bile olurdu..yazık ya peygamberi getirip eş ettiğiniz kişilere bak..ne hikmetse peygamber neyi serbet etmişse ömer yasaklamış neyide ysak etmişse onuda serbest etmiş..mesela teravih namazını camide cemaatle kılınmasını terkeden hz Resulullah ömerin halifeliği zamanında zorla camilerde cemaatle kılınmaya başlamış..
                              şu yazzdıklarının ilmi bir tarafı yok ama hadi şevkin kırılmasın da cevab veriyim..
                              bir kere yazdıklarınız tamamı ile sizi bağlıyor bu bir..
                              asıl hadisleri isteklerinize göre kullanan toplum sizsizniz..
                              bizim kaynaklarımızda Resullullah ın s.a.v yasakladığı ve Hz!!!ÖMER!!! de ona binanen güncelledi..
                              kardeşim sen iyice uçtun valla peygamber olcakdı adam diyecek kadar böyle seviyeni düşürdün sen!
                              ben sizi daha fazla kaale alamıcam ilmi değil aklisiniz!!
                              cemaatle namaz kılmanın bana zararını söylermisiniz?
                              zorla filan diyerek acitasyon ve mazlumiyet havası vermeyin kardeşim kaynaklarınla konuş nefsinle değil..
                              seviyemde değilsin!!!!

daha önce Hayye alâ hayri'l-amel (En hayırlı amele koşun) olan ezanın bir sözünü es-Salâtu hayrun mine'n-nevm (Namaz uykudan daha hayırlıdır) olarak değiştirende ömer..sanki hz Resulullah bunları değişmeyi bilimiyordu eksik bıraktıda ömer tamamladı..
                              Allah ım ilme bak kardeş dur aynayı ben senin tarafınada çevirem bir sor bakalım şiii abilerine neden ezana aliyyen veliyullahı katmışlar?
                              ama dur şiiler ne yaparsa ehlibeyt aşkından ne eklerse sahihdir deme !!
                              Hz.REsullullah bilmiyordu haşa aliyyen veliyullahı eklemeyide kalkdı şiiller tamamladı..
                              afedersiniz siz ehlibeyt aşığıydınız değilmi !!

Yorum

Bende bir ehli sünnetim ve bizim için HZ.Ömer değerlidir ve Mübarekdir!!
                                burada kendini bilmeyen,zerre kadar münazara ahlakı taşımayan,saygısız,seviyesiz ilim anlayışı olan insanlarla münazara olamaz..
                                kendileri adını kaçış koysun ben ilmi olan insanlarla ve saygılı münazara ahlakına uyan insanlara münazara ederim..
                                haddini bilmeyen acizlerle işim olmaz....

yöneticiler nerde acaba!!!

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X