Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

İslamda Çok Eşlilik (4 Kadın) Haramdır Görüşü

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: İslamda Çok Eşlilik (4 Kadın) Haramdır Görüşü

ama erkekler kelimesi geçiyor ayette bu evlenin ifadesi erkeklere yönelik bir tavsiye, kadın ve erkek için farklı kelimeler kullanılıyor arapçada

bu yazar hiç mi arapça bilmiyor?

hareke yanlış değil. Bu çok büyük bir iftira Kur'an'a. bir hareke diye küçümsemeyin bir hareke yanlış kondu demek Kur'an'ın tahrifi, korunmadığı anlamına gelir ki Allah'a iftiradır. bu işin şakası olmaz... cahillikle altından kalkamayacağınız günaha girmeyin. "bilmediğin bir şeyin ardına düşme çünkü göz kulak ve kalp bundan sorumlduru" ayetini hatırlatırım..

çok evlilikte kadının rızası gerekseydi adalet gibi o da zikredilirdi ayette. oysa "adalet" denerek erkeğe, "adaletli olamayacaksan yasak," kadına da, "adaleti uygulayacak işte daha ne istiyorsun, sus" denmiş oluyor.. Hatta sizin benim yazmış olmama rağmen, adaletteki açıklama ayetine hiç değinmiyorsunuz. Bu ayet çok evliliğin bizzat Kur'an tarafından yasandığını ve uygulamak için sizin gibilerin bahanesini kaldırmak için adalette (duygusal adalette) hafifletmeye gidildiğini açıklamıştım.. Böylece uygulanabilir bir adalet olan davranışta adalet şartı getirilmiştir çok evlilik için..

Yorum

[quote author=ehlibeytin_izinde link=topic=10836.msg67753#msg67753 date=1262712183]
      ama erkekler kelimesi geçiyor ayette bu evlenin ifadesi erkeklere yönelik bir tavsiye, kadın ve erkek için farklı kelimeler kullanılıyor arapçada

bu yazar hiç mi arapça bilmiyor?
      [/quote]

Ayette erkeklere mi kadınlara mı belli değil diyen ben değilim, Benim görüşüm ile yazarın görüşü arasında bu bağlamda benzerlik yok. Zira ben arapça bilmem. Ayet aslında Ey insanlar diye başlıyor ve erkeklere yönelik bir şey yok ama Arapça kuralları açısından Muhammed Esed, Taberi falan gibi benim Arapçasına güvendiğim insanlar burada kadınlar geçmemesine rağmen ve erkeklere hitap edilmemesine rağmen "kadınlar" demişse içinde kullanılan kelimelerin yapısı itibariyle erkeklere yönelik bir söylem olduğuna ben de güveniyorum.

[quote author=ehlibeytin_izinde link=topic=10836.msg67753#msg67753 date=1262712183]
      hareke yanlış değil. Bu çok büyük bir iftira Kur'an'a. bir hareke diye küçümsemeyin bir hareke yanlış kondu demek Kur'an'ın tahrifi, korunmadığı anlamına gelir ki Allah'a iftiradır. bu işin şakası olmaz... cahillikle altından kalkamayacağınız günaha girmeyin. "bilmediğin bir şeyin ardına düşme çünkü göz kulak ve kalp bundan sorumlduru" ayetini hatırlatırım..
      [/quote]
      Kardeşim hareke yanlış demekle Kuran tahrif oldu demek arasında bir bağlantı yok ki. Hareke ile kuranı tahrif etmek mümkün değil. Elma yazan bir şeyi hareke ile armut yapamazsınız Arapça yapısı itibariyle. Ama armudu yerine armuda diyebilirsiniz yanlış hareke ile. "Evlendirin" yerine "evlenin" diyebilirsiniz. Bu harekeler insan eliyle ve aklıyla, peygamberimizin bulunmadığı bir ortamda konduğuna göre benim de şüphe duyup araştırıyor olmam doğaldır. Büyük ihtimalle araştırmam da havada kalacak zira Arapça bilmiyorum. Ben de Kuran'ın şu anki halinin doğru ve eksiksiz olduğuna inanıyorum fakat bu düşüncem hareke konusunda şüphelenmeme engel değil ki.

çok evlilikte kadının rızası gerekseydi adalet gibi o da zikredilirdi ayette. oysa "adalet" denerek erkeğe, "adaletli olamayacaksan yasak," kadına da, "adaleti uygulayacak işte daha ne istiyorsun, sus" denmiş oluyor.. Hatta sizin benim yazmış olmama rağmen, adaletteki açıklama ayetine hiç değinmiyorsunuz. Bu ayet çok evliliğin bizzat Kur'an tarafından yasandığını ve uygulamak için sizin gibilerin bahanesini kaldırmak için adalette (duygusal adalette) hafifletmeye gidildiğini açıklamıştım.. Böylece uygulanabilir bir adalet olan davranışta adalet şartı getirilmiştir çok evlilik için..
      [/quote]

Bu yoruma diyecek bir şeyim yok kardeşim. Çok taraflı bakıyorsunuz bazen olaylara. Örneğin müşrikleri gördüğünüz yerde öldürün ayetini hemen "nerede müşrik görsek öldürmemiz lazımmış" şeklinde yorumlayacak kapasiteye sahipsiniz. Halbuki böyle bir yorum Allahın ayeti üzerinden "zulüm" demektir. Kuran'a bütün olarak bakmak gerekiyor.

Yorum

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

Sare'nin gerçekten cariyesini eşine alması sizce kolay bir durum mu günümüz kadınlarında hangisi çocuğu olmuyor diye hizmetçisini eşiyle evlendirir dolayısıyla sare'de fedakarlık yapıyor çocuğu olmadığı için kim bilir onun için ne zor bir durum.

islam düşmanı derken sizi kastetmedim neden üzerinize aldığınızı da anlamış değilim.Genelleme yaptım sadece...

hareke konusunda bilgim yok ama ALLAH'IN kitabında böyle hareke çelişkisi bence olamaz vay yetimleri kast ediyor vay erkekleri vb. Tabi ki erkeğin eşleri arasında adaleti sağlaması çok önemli Kur'an'ı kerim'de bile var adaleti sağlayamayanları hiç katmıyorum zaten yazılarıma.Günümüzde bunu yapabilen erkek var mı bunu da bilemem ama inşaAllah vardır.

Amacım sadece nefis tutkusunu en azından en az seviyeye indirgemek.Peygamber ve imamların eşlerini sadece diğer konularda değil tüm konularda örnek almalıyız diğer yönlerini önce demek pek doğru değil bana çok mantıklı gelmedi işimize geleni örnek alalım işimize gelmeyeni zor olanı yok ya ben bunu yapamam diyelim ALLAH kuluna taşıyabileceği yükü verir o bizi bizden daha iyi tanır şüphesiz.zorlandığımızı zaten vermez bize zulmetmez.Ama RABB'İMİZİN katında derecemiz yükseldikçe imtihanımız da zorlaşacaktır doğal olarak yani cennet kolay elde edilmiyor.

Doğu'da çok eşlilik az çok varlığını sürdürüyor sanırım. orada ki kadınlar çok mu kötü de ALLAH onların başına getiriyor söyler misiniz?

yazılacak çok şey vardır belki de ama bilgim engin değil maalesef ehlibeytin izinde beni az çok anlamış olmalı sağ olsun.

Belki de az çok düşüncelerimi ifade etmişimdir kim bilir...

Yorum

inkihu müzekker sigasıdır yani erkeklere sesleniyor, şayet kadınlara seslenseydi o zaman inkihne olurdu. Arapçada zamirler fiiller hatta bir çok isimler (özel isimleri kastetmiyorum) bile kadınlar ve erkekler için ayrı kelimelerdir. Örneğin arapçada tüm isimler erkek ve dişi die ikiye ayrılır. pencere (nafize) kelimesi dişi iken, kapı (bab) kelimesi erkek kelime sayılır. Bu kadar inceliğe kadar erkek dişi kelimeleri farklı farklı kullanılır.

Harekenin nelere sebep olacağını neyi değiştirdiğini bilmeden nasıl onu küçümseyebiliyorsunuz? Kur'an'ın harekelenmesini gerektiren ayetteki bir harekenin neleri değiştirdiğini örnekle vermiştim. tekrar edeyim:

Allah müşriklerden uzaktır, Resul de. (Rasülüh)
          Allah müşriklerden uzaktır, Resulden de. (Rasüleh) (haşa)

işte Kur'anda bir hareke bu kadar korkunç anlam değişikliğine neden olabilmektedir. Yine bazı kelimelerde bir hareke kelimenin anlamını tamamen değiştirebildiği gibi, bazen de aynı kelimeden başka bir kelime türetilir.. Yani hareke değişikliği öyle küçümsenemez. Her zaman; "ben eve gideceğiz" şeklinde garip anlamlar çıkmaz, korkunç anlam değişikliği olur hareke değişikliği..

"Kadınlar arasında ne kadar (adaletli olmaya) düşkün olsanız da (kalbi muhabbet yönünden) denge ve adalet oluşturmaya gücünüz yetmez. Öyleyse birine (eğilim göstererek diğerine) tam ilgisiz olmayın ki onu da askıdaymış gibi bırakırsınız. Eğer uzlaşır ve takvalı olursanız, (bilin ki) şüphesiz Allah bağışlayandır ve sürekli merhamet edendir" Nisa 129.

Bu kadar açık ayete rağmen siz hala nefsinizi konuşturuyor hevasını ilah edineneleri dinleyip burda konuşturuyorsunuz. Sonra söylediklerinin size de garip ve yanlış gelmesi üzerine ben ona katılmıyorum, yok o da söylediğine inanmıyor diyorsunuz.

Lütfen bizi oyalamayın size bu konuda bir daha yazmamak istiyorum. Çünkü açık olarak tutumunuzu ilimi ve ahlakiliğe aykırı görüyorum..

"Örneğin müşrikleri gördüğünüz yerde öldürün ayetini hemen "nerede müşrik görsek öldürmemiz lazımmış" şeklinde yorumlayacak kapasiteye sahipsiniz. Halbuki böyle bir yorum Allahın ayeti üzerinden "zulüm" demektir. Kuran'a bütün olarak bakmak gerekiyor."

bu bana açık bir iftiradır.. Bu sözle yanıltabileceğiniz bir okurum varsa (yazdıklarımda şüphe uyandırarak) vebalini size yüklüyorum...

Yorum

[quote author=ehlibeytin_izinde link=topic=10836.msg67790#msg67790 date=1262728803]
            Bu kadar açık ayete rağmen siz hala nefsinizi konuşturuyor hevasını ilah edineneleri dinleyip burda konuşturuyorsunuz. Sonra söylediklerinin size de garip ve yanlış gelmesi üzerine ben ona katılmıyorum, yok o da söylediğine inanmıyor diyorsunuz.
            [/quote]

Siz 100% haklı iseniz neden konuların konuşulması zorunuza gidiyor onu anlayamıyorum. Ofli Hoca haklı sanırım. Allaha kitaba küfür etseler BU KADAR sesiniz çıkmıyor ama iki müslüman bir şeyleri sorgulayınca canınız sıkılıyor. Bu yüzden söylediğimde iftira ettiğimi düşünmüyorum.

O kadının 4 erkek alınması ile ilgili ironik örneğini kadının nefsi için istediğini savunacak kadar komik duruma düşüyorsunuz. Mısırda devlet yasası ile şeriat diye Allahın yasaları çarpıtılıp da özgürlükleri alınan ve ezilen bir kadın ironik bir örnek olarak başkaldırıp "ben de 4 koca istiyorum" dediğinde bunu gizli olarak yapmak istese çok rahatlıkla kimsenin ruhu duymadan yapabileceğini akıl edemiyor ve bu örneklemesi nedeniyle kadını ahlaksız ilan ediyorsunuz. Mehmet Ufukalp ve diğer arkadaşlarınız ile birlikte devrim söylemleri yaparken bunları neden düşünemiyorsunuz. Nerede zulüm varsa orada başkaldırış vardır ve sorgulamalar başlar. İnsanlar sokağa boşuna çıkmazlar. Söylediğim gibi Allaha kitaba küfredilse BU KADAR FAZLA sesiniz çıkmaz ama iki tane müslüman "yahu bana neden bunu yapıyorsunuz" dediğinde daha çok ezmek ve susturmak istiyorsunuz.

Yorum

Siz 100% haklı iseniz neden konuların konuşulması zorunuza gidiyor onu anlayamıyorum. Ofli Hoca haklı sanırım. Allaha kitaba küfür etseler BU KADAR sesiniz çıkmıyor ama iki müslüman bir şeyleri sorgulayınca canınız sıkılıyor. Bu yüzden söylediğimde iftira ettiğimi düşünmüyorum.

"Âyetlerimiz hakkında dedikoduya dalanları gördüğün vakit başka bir söze dalıncaya kadar onlardan yüz çevir, uzaklaş. Şayet şeytan sana unutturursa hatırladıktan sonra (kalk), o zalimler grubu ile beraber oturma. En'am 68"

bu ayet kapsamına girmekten korkuyorum. açıkça Allah bir erkek 4 kadınla evlenebilir dediği ayetleri siz hevanıza göre yorumlayıp, sonra tersini, yani bir kadının 4 erkekle evlenmesi konusunu (hangi niyetle dile getirirseniz getirin farketmez) dillendiriyorsanız burda ben Allah'ın ayetleriyle dalga geçildiğini düşünürüm. Nasihat etme olayı da ortadan kalkıp protesto etmem gerektiğine inanırım..

Neyi sorguluyorsunuz.. Bizi mi Allah'ın kadın ve erkek için farklı hüküm hak sorumluluk koymasını mı? Allah ve rasülü bir konuda hükmetti mi inanmış kadın ver erkek için inandık teslim olduk demekten başka söz söylemek düşmez.. içinizden en ufak rahatsızlık hissetmeden tam olarak teslim olmadıkça iman etmiş olmazsınız...

Benim ataist hacıya niçin cevap vermediğimi sanıyorsunuz? Sırf bu ayet sebebiyle...Protesto için.. Bazen cevap vermek bile değer vermektir, hakaret etmek bile. oysa hiç adam yerine koyup cevap vermemek cevap vermekten daha ağırdır...

bir de aynı şeyleri tekrar yazmak ya da fayda etmeyeceğini bile bile yazmak can sıkıcı oluyo...

"O kadının 4 erkek alınması ile ilgili ironik örneğini kadının nefsi için istediğini savunacak kadar komik duruma düşüyorsunuz. "

nasıl yani başkası için mi istiyor... kendi sevmediğini başkası için mi seviyor yoksa sırf erkekler düşünsün diyerek çok kadınla evlenmeyi çok erkekle evlenmeye mi benzetiyor. Siz insan doğasına zıt bir şeyi düşünmemi nasıl sağlayabilirsiniz ki benim? mesela ben bir bayana erkekçe düşün desem, o bunu ne kadar düşünebilir? ben bu örnekle neyi kastettiğinizi o zaman anlamadım?

"Mısırda devlet yasası ile şeriat diye Allahın yasaları çarpıtılıp da özgürlükleri alınan ve ezilen bir kadın ironik bir örnek olarak başkaldırıp "ben de 4 koca istiyorum" dediğinde bunu gizli olarak yapmak istese çok rahatlıkla kimsenin ruhu duymadan yapabileceğini akıl edemiyor ve bu örneklemesi nedeniyle kadını ahlaksız ilan ediyorsunuz."

Bizim Mehdi hükumetimizde de böyle sizin, eğitilmemiş nefsinize ağır gelecek ahkamullah olacak görünüyor bu sözlerinizden. Bu durumda biz böyle dalga geçmenin bedelini bu tür insanlara fena ödeteceğiz biiznillah...

" Mehmet Ufukalp ve diğer arkadaşlarınız ile birlikte devrim söylemleri yaparken bunları neden düşünemiyorsunuz. Nerede zulüm varsa orada başkaldırış vardır ve sorgulamalar başlar. İnsanlar sokağa boşuna çıkmazlar. Söylediğim gibi Allaha kitaba küfredilse BU KADAR FAZLA sesiniz çıkmaz ama iki tane müslüman "yahu bana neden bunu yapıyorsunuz" dediğinde daha çok ezmek ve susturmak istiyorsunuz."

sokağa çıkmaktan kastınız İran idiyse onun cevabını Allah'ın şeriatı için yürüyen karşı tarafı da görmüş olmaları korkmaları için yetmiştir sanırım. bu ülkede ise eğer şeriat karşıtı yürüyüşleri örnek vermek sizin inancınızdan şüphe duyarım...

evet o benim devrimci kardeşim.. bu sitede nice şiiler bile beni, benim de onu anladığı kadar bu konuda anladığını sanmıyorum.. Allah yolunda onunla omuz omuza, saf saf çarpışmayı ve birlikte şehid olmayı isterim Allah Peygamber Ehlibeyt ve Allah'ın ayetlerinin düşmanları yalanlayıcıları hafife alıcıları ve dalga geçicileri ile... Tıpkı nerede iman etmemiş nefislerin, zulüm adına Allah'ın ayetlerine ve düzenine karşı oluşları gibi bizim de bu konudan zevk alacağımız tüm herkese ilanımızdır..

Allah'ın ayetlerini nefsine uydurmaya çalışan üstelik tersini söyleyip (dört erkekle evlenme) dalga geçen biri müslüman olamaz. inanmış görünüp de bu dalga geçtiği ona azap olarak geri dönmelidir. bu dünyadaki cezası öteki dünyadaki cezasının yanında çok hafif kalacaktır. Allah kafirleri çepeçevre kuşatmıştır...

Yorum

Sevgili kardeşim dalga geçilen Allahın ayeti değil zulümdür.

Tamam kadın erkek eşit seviyede değildir diyelim.

Hatta varsayalım kadın dünyanın en aşağılık yaratığı olsun.

Bu şekilde varsaydığınızda bile siz eğer o kişinin kalbini canını bilerek ve isteyerek acıtırsanız ve rızasını almazsanız bu zulümdür. Siz razı olmayan kadının acısını kalbine gömüp susup oturması gerektiğini düşünüyorsanız Allahı ve Kuranı anlamamışsınız demektir. Bu yolda ölürseniz Allah yoluna gitmezsiniz onu da belirteyim.

Yorum

[quote author=Apollonius link=topic=10836.msg67796#msg67796 date=1262732153]
                  Sevgili kardeşim dalga geçilen Allahın ayeti değil zulümdür.

Tamam kadın erkek eşit seviyede değildir diyelim.

Hatta varsayalım kadın dünyanın en aşağılık yaratığı olsun.

Bu şekilde varsaydığınızda bile siz eğer o kişinin kalbini canını bilerek ve isteyerek acıtırsanız ve rızasını almazsanız bu zulümdür. Siz razı olmayan kadının acısını kalbine gömüp susup oturması gerektiğini düşünüyorsanız Allahı ve Kuranı anlamamışsınız demektir. Bu yolda ölürseniz Allah yoluna gitmezsiniz onu da belirteyim.
                  [/quote]

Allah'ın çok evlilik hakkını verdiği için ben eğer bunu uygulayacak ve Allah'ın farz kıldığı adalete de dikkat edeceksem buna rağmen biri ezilecekse varsın ezilsin... derim.. herkes nefsini eğitsin olmaz mı.. siz baştan nasıl tedbir alır zihninize neyi emrederseniz öyle sonuç alırsınız. Çok evliliği zulüm gören bir kadın buna elbette katlanamaz.. ama katlananlar varsa bu da bunun zulüm olmadığını göstermektedir...

Yorum

Dolayısıyla bir ayetin hükmünü anlamak için tüm zamanlardaki şartları gözönüne almak gereklidir.
                    Evet kardesim yukarida sizden alinti yaptigim satirlar özetle benim anlatmaya calistigim düsüncedir!
                    „hangi kadin bunu normal sartlarda kabul ederki“ demissiniz
                    Kabul eden kadinlar hem tarihte hem günümüzde mutlaka var, sözkonusu olan da zaten durumun yalnizca kabul edenleri kapsamayisidir! Sartlar her zaman ayni olmayabiliyor, her insanin yaklasimi da ayni olmuyor, veya bugün böyle düsünen insan yarin fikrini degistirebiliyor, bütün bunlar ve daha bircok mesele gözönünde bulundurularak bu konuda daha titiz konusulmasi gerekir demek istiyorum…sonucta bu bir ruhsattir bir farz degil!
                    Yine, olayin ekonomik boyutunun yalnizca ilk es ve onun cocuklari acisindan negatif olacagini söylemiyorum, ayni sey ikinci es ve cocuklari icinde gecerlidir! Ki ekonomik kaynakli sorunlari gözardi edemeyiz.
                    Cihad erkeklere hos gelmiyor ama FARZ!
                    Acaba bu farizayi bu sitedeki erkeklerde dahil olmak üzere kac kisi yerine getirdi`? kac kisi „size ne oluyor ki ……..lar icin savasmaya yanasmiyorsunuz“ ayetine kac kisi kendisini muhatab gördü? Kaldi ki orada cennet garanti ediliyor!
                    Esinin cok evliligine dayanamayan bir bayanin cehennemlik olacagi gibi bir hükümde varmi? Kaldi ki erkegin cok esliligi bir fariza bile degil, ama savunulus tarzina baktigim zaman neredeyse farz sanacagim!
                    „demekki bazi kadinlar…“ diye basladiginiz paragraf!
                    Degerli kardesim, böyle birsey fitratin getirdigi bir durusmudur yoksa imani bilincin, zaman zaman sartlarin olusmasinin, bazende caresizligin getirdigi suskunlukmudur? Eger bu bir fitrat meselesi olsa idi, dünyada hic bir kadin buna karsi cikmazdi degilmi? Burada ayni kiyasi getirebiliriz, erkegin dogasinda savasmak, korumak, müdafa etmek yokmu? Buna ragmen neden onlar gerektigi zaman cihada kosmuyorlar? Fitrat degerlendirmesi yapmak istersek, erkegin cihada olan yatkinligi, kadinin cok esliligi kabul etmesine olan yatkinligindan daha yatkindir!!! Cihada gidersiniz, ya ölür ya öldürürsünüz, öldürürseniz farizanizi yerine getirmis olmanin hakli övüncü ile yasar, cok cok neden sehit olmadim diye hayiflanirsiniz, ölürseniz zaten inanc bellidir, ne gam! Fakat, fitne fesat bir kuma ile ayni evi, ayni hayati ömür boyu paylasmak her kadinin harci degildir! Ve hatta onlar arasinda adil davranmakta her erkegin harci degildir!
                    „Allah izin vermisse her insan kaldirabilecek demektir“
                    Olmadi sevgili kardesim; bir yanda Allahin farz kildigi cihadi her erkek kaldiramiyor, öte yanda Allahin izin verdigi bir evlilikte „adalet“ yine farz oluyor, peki her erkek bu adaleti uygulayabilecekmi? ASLA
                    Peki o zaman ne olacak? Ben isin bu yanini sorguluyorum, zulüm iste bu izni kullanirken, geregini yerine getirmemektedir, isteyerek veya istemeyerek, gerekli sartlarin olusmamasindan dolayi, veya bazi seylerin insani asmasindan dolayi siniri asmanin ne kadar kolay olabilecegini düsünmemektir! Bu ise razi olmayan bayanin haklarinin ve ilk es razi olmadigi taktirde erkegin üzerine düsen sorumluluklarinda yeteri kadar vurgulanmamasidir, dahasi bu isi kabul edemeyenin sanki cenneti kazanamayacagini söylemektir!
                    Son olarak verdiginiz alkol misali; kesin emir ve yasaklar, yapildigi veya yapilmadigi taktirde, yayildigi veya yok edildigi taktirde bütün bir toplumu ucuruma sürükleyecek olan seylerdir, kesin olan emir ve yasaklari, „yapabilirsiniz fakat yapmasaniz daha iyi olur“ ile ayni kefede tartamazsiniz
                    Emperyalistlerin eline müslümanlar bu konuya varasiya kadar cok daha farkli konular ve bu konuda dahil olmak üzere bir cok konudaki hükümleri keyflerince uygulamakla yeterli malzeme veriyorlar, ki buna „tükürükle bogabilecekleri israile seyirci kalmalari“da dahildir
                    Yoksa bu hususlardaki düsüncelerimi muta nikahi ile alakali olan uzun tartisma bölümünde daha yakindan taniyabilirsiniz, kuranda var olan bir seye benim „yoktur“ veya „olmamalidir“ diyebilecegimi nasil düsünebiliyorsunuz?

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

Ve mazlumiyet kardesim;
                      Iyi örnekler ne kadar kurani anlamakta gerekli ise kötü örneklerde bir o kadar gereklidir…insan herseyden önce, imanda sebat etmeyi hedef bilmeli ve kendisini orada sarsintiya ugratacak yüklerin altina girmekten kacinmalidir, „tasiyamayacaginiz yüklerin altina girmeyin sonra…“ diye bir ayet hatirliyorum, insaAllah bakmak ve bulmak kismet olursa sonu uyari ile biten bu ayeti paylasirim sizlerle…zaten benim demek istedigim de „cok evlilik bir zulumdür“ degil! Ancak insanin bazi zorluklar karsisinda ne kadar aciz ve sarsilabilen bir varlik oldugunu düsündügümüzde, günümüz dünyasinin sartlarinada baktigimizda, bu zorluklarin bollugunu hemen görebiliyoruz, ve ne yazikki günümüzde bütün bunlarin üstesinden gelebilecek insanlar cok azdir…demek istiyorum ki, insanlar kuranin bu cevazindan bahsederken olayi „kadinin sabri ve sonuctaki mükafati“ olarak sinirlamasinlar da, karsiliginda erkegin sabri ve ödülünüde „bir tane sizin icin DAHA HAYIRLIDIR“ ile hatirlatmaya calissinlar!
                      Insanin sapmasi, ayaginin kaymasi an meselesidir, acaba giristigi bu olaydan alninin aki ile cikabilecekmi, yoksa hic farkinda olmadan imaninida kaybedecekmi? Ha bunlar kisilerin imtihanidir, dikkat etselerdi de kaybetmeselerdi, AMENNA, fakat bu tasimasi her iki taraf ve hatta her üc taraf icinde oldukca agir olan yükü, cok hafif bir meseleymis gibi ifade etmeyi yanlis buluyorum
                      Müsade edilen birsey var evet, „yapabilir“ buna sözümüz olamaz, ancak toplum olarak bu konunun inceliklerini en az kurandaki bu hüküm kadar taze tutmaliyiz ki bu fiili islemek isteyen insanlar bir kez degil binlerce kez düsünsünler!
                      Acaba „sizin neyi savundugunuz belli degil“ sözü banamiydi? Bana ise kardesim, benim yazilarimin hepsi size degildi, dilediginiz yeri atlayabilirdiniz, diyecegim ama atladiginiz zaten belli zira ben yazilarim icerisinde bir defa da degil, defaatle „cok evlilige karsi olmadigimi“ belirttim
                      Su halde siz „peygamber hanimlari“ni örnek vermek yerine, peygamber veya imamlarin bu husustaki titizliklerini örnek verseydiniz daha yerinde olmazmiydi? Kaldiki ben satir satir hem erkegin hem de kadinin olasiligi cok büyük olan yanlislarindan bahsettim zaten!
                      Günlük yasam ile kendimizi sinirlamak veya sinirlamamak
                      Kardesim; elini dolaba veya bir yere carptigi anda „Allah kahretsin“ masa örtüsünü cektigi gibi üzerindekileri haliya döken cocuguna „geberesice“ eve gec gelen kocasina „boyu devrilesice“ demekten dahi vazgecememis bir insan bir sonraki asamaya atlayamaz! Böyle bir egitim sistemi hic bir yerde bulamazsiniz…siradan ve güncel aliskanliklarini dahi degistirememis, egitememis bir insanin, her alanda imana uygun davranabilecegini düsünemeyiz öyle degilmi? Bir seyi aliskanlik edinebilmek icin en az kirk gün yogun caba gerekiyor, bizler ol deyip olduran degiliz hasa!
                      Erkekler tabiki bunu kullanmamalidirlar, her zaman niyetleri böyle olmayadabilir, ancak daha önceki yazdiklarim gibi, insan olarak gelen zorluklar onlarida bir an yerlebir edebilir yazik olur…kullandiklari taktirde, kullanilanin ödül alacaginida garanti etmissiniz! Kullanilan bu kullanilma karsisinda imani ve ahlaki degerlerine kesin ve kesin sadik kalabilecekmi acaba? Yoksa adim adim kaybettiginin farkinda bile olamayacagi gibi bir olasilikta varmi?
                      Su „zulüm“ meselesinide hepinizden rica ediyorum bana yamamaya calismayin, ben bu cevazin bizatihi kendisine zulümdür demedim, nasil diyebilirim yahu? Ben islamin getirdigi her hükmün rahmet olduguna iman etmisim, asla toz kondurmam, ancak meselelerin basit bir sekilde gündeme getirilmesine karsiyim, ki bu rahmeti zulmete dönüstürmek gibi bir tehlikenin farkinda olmamak olur.
                      Bir bayanin bu konudaki görüslerine önem veriyor ve benim bu konudaki fikirlerim yanlis diyorsaniz, lutfen sizde muta nikahi ile alakali baslikta yazdiklarimi okuyunuz ve bu konuda ne kadar genis düsündügümü anlamaya calisiniz!
                      Allah düsmanlarinin, Allahin verdigi izni kötü tanitmak icin yaptiklari propagandalara hizmet olacak mahiyette islerin önünü acmamaliyiz, dikkatli ve titiz olmaliyiz, yoksa daha cooook malzeme cikar!
                      Nitekim, dünyada bu meselelerin madurlari az degildir, ha diyeceksiniz ki onlarin zinalarinin madurlari da var! Evet var, tabiki olacak, haram olan bir fiilin islenmesi elbette madurlar yaratacak, burada esas olan, helal veya cevaz olan bir fiilin madurlarinin olmamasi en azindan azaltilmasidir!
                      Umarim bu kez anlatabilmisimdir

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

Apollonius kardesin yazdiklarinda kendisinin dikkat etmedigi bir noktayi vurgulamak istiyorum:
                        Sunu unutmayin, kalben hic bir kadin böyle bir seye razi olmaz, kalbi riza bu hususta adalet sartlarina dahil edilseydi, bu konu bastan HARAM olurdu!
                        Birde diger türlü düsünün isterseniz, evlenmesi gerekli olmus bir erkek esini madur birakmak istemiyor, ona karsi davranislarinda herhangi bir degisimde sözkonusu olmuyor, ayni zamanda kendisinin de evlenmesi sarttir, kadinda bunu biliyor, buna ramen evlenmeyeceksin derse, bu erkege karsi zulüm olmazmi? Hem sonra böyle bir sartlanma ile karsi karsiya kalan erkek birgün gelip o esini madur birakmayi göze alsa bu kadin icin daha büyük bir zulüm olmazmi? Bu noktada sartlar her iki taraf hakkinda da esit düsünülmezse adaletten asla sözedemeyiz!
                        Yine size, hareke konusunda süpheye düsmeden önce veya bu süpheden kurtulmak amacli ehlibeytin bu konudaki önemini arastirmanizi öneririm, ehlibeyt diye bir kavram oldugu sürece, hareke veya baska bir noktada yanlis anlama veya anlasilma sözkonusu bile olamaz, onlarin hepsi bir bir kurani hükümleri savunma yolunda can verdiler!

Yorum

[quote author=gulistan_2 link=topic=10836.msg67800#msg67800 date=1262732698]
                          Apollonius kardesin yazdiklarinda kendisinin dikkat etmedigi bir noktayi vurgulamak istiyorum:
                          Sunu unutmayin, kalben hic bir kadin böyle bir seye razi olmaz, kalbi riza bu hususta adalet sartlarina dahil edilseydi, bu konu bastan HARAM olurdu!
                          Birde diger türlü düsünün isterseniz, evlenmesi gerekli olmus bir erkek esini madur birakmak istemiyor, ona karsi davranislarinda herhangi bir degisimde sözkonusu olmuyor, ayni zamanda kendisinin de evlenmesi sarttir, kadinda bunu biliyor, buna ramen evlenmeyeceksin derse, bu erkege karsi zulüm olmazmi?
                          [/quote]

Sevgili kardeşim; Ben de bunu kastediyorum. Hareke ile ilgili bir sorun olmadığını düşündüğümüzde izin verilen istisnai durumun bu olduğunu düşünüyorum zaten. Yukarıda daha önceden yazdığım gibi (çocuk, bakım, cinsellik, hayır işi vs.) GEÇERLİ Bir sebep nedeniyle ikinci üçüncü eş durumu gerekli olduysa ve bu mecburiyete rağmen kadın rıza göstermezse bencillik yaptığını ve erkeğe zulüm olacağını söyleyebiliriz. Diğer taraftan kocasına her yönden yeten bir kadın ise ve erkek geçerli bir sebep değil, sırf nefsani duyguları nedeniyle dondurma alır gibi "bir tane de kakaolu olsun, bir tane de vanilyalı olsun, bir tane de çilekli olsun nasılsa bana serbest, varsın eriyen fazlalığı kenarlardan aksın" gibi bir düşünce yapısı içindeyse o zaman kadına zulüm olur diye düşünüyorum.

Ayrıca ehlibeytin_izinde arkadaşın yazdığı savaş nedeniyle erkeklerin toplumda toplu olarak yok edilmesi gibi sebepler bence de geçerli sebepler. Ama bu ve yukardaki istisnai durumları her anda yapabiliriz gibi algılayıp zulüm haline dönüştürmemek gerekir.

Yorum

Allah Bize Yeter!
                            O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

Değerli Apollonius kardeşim;

Bildiğiniz gibi İslamın oluşturmaya çalıştığı insan tipi, dünyevi ve nefsani şeylerde helal ile iktifa edip ilahi özellikler kazanmaya çalışan, fücurdan uzaklaşıp takvayı esas alan insan tipidir.

Genel anlamda, insanı ilgilendiren her olgunun etkisi ile müslümanlar yüzde doksandan daha büyük oranda tek evlidirler. Kimsenin de bundan şikayeti yoktur. İkinci bir eşi yeşillik olsun diye tercih edecek insanlar yok denecek kadar azdır.

Sosyal hayatta, savaşlar, depremler, seller, tabii felaketler, sosyal felaketler, ölümler velhasıl hayatın bin türlü cilevsi vardır.

Tabiidir ki, bu durumlar genel itibari ile erkek nüfusunu azaltmaktadır. Ayrıca İslam ekonomi ve yönetimde belirgin ölçüde erkekleri görevlendirdiğinden (kadına bu yolu kapamadan) bir ailenin ayakta kalmasından erkeği sorumlu tuttuğundan, toplumda çeşitli vesilelerle eşini, ekonomik gücünü kaybetmiş kadınlar bulunabileceğinden, toplumu fahşadan korumak maksadıyla gerekli durumlar vicdanen oluştuğunda dört hanıma kadar evliliğe izin vermiştir.

Bu bir cevaz olsa bile, helal olsa bile, toplumun bu konudaki baskısı, erkekleri ikinci bir eş almaktan bile alıkoyabilmektedir. Yani müslümanların kendilerine helal kılına, cevaz verilen birden fazla evlilikten, heva ve hevesleri doğrultusunda yararlanmasını toplum baskısı doğal bir şekilde önlemektedir.

Demek oluyor ki, çok evlilik tabii bir şekilde toplumda gerçek bir sorun durumunda değil. buradan da anlıyoruz ki, tartışmalar, yaşana bir realite olup sosyal bir problem haline gelmiş olan fiziki olarak var olan bir sorun üzerinde yapılmıyor.

Sadece soyut bir savaşım verilmektedir İslama karşı. Vay efendim sen nasıl dörde kadar evliliğe izin verirsin. Yani tartışılan fiziki dört evlilik olayı değil, tartışılan, tartışılmaya çalışılan İslamdır.
                              Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
                              Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

Yorum

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

Madem çok evliliğe karşı değilsiniz bu kadar niye karşı cümleler yazıyorsunuz anlayamıyorum.

imamları ya da peygamberleri örnek vermeme gerek yok çünkü biz olaya kadın açısından bakıyoruz erkeklere düşen adalet kadınlara ise sabırdır.

Davranışları merdivene benzetiyorsunuz bu yanlış böyle birşey olsaydı ALLAH şu ibadeti yapabilen bundan sorumludur yapamayan değil biraz daha çalışsın gibi bir şey buyururdu.kocasına geberesice diyen bir kadın niye yapamasın bu ya da buna benzerlerini. kocasına çocuğuna söylemeyen kaç kişi vardır ki bu dünyada o zaman onlar kendilerini eğitsinler sonra diğerine geçsinler oh ne ala.Nefis her konu da eğitilmeli belirli konularla sınırlandırılamaz.

Kullanılan kelimesi uygun değil bi kere ikincisi ALLAH için böyle birşeye sabredene RABB'İMİZİN yardım edeceğine inanıyorum ALLAH yolunda olan zor durumda kalmaz bence.imtihanı için sabreden daha büyük sıkıntı çeker bunu biliyor olmalısınız peygamberleri ve imamları hatırlatırım sıkıntı ve sabır konusunda.Tabi böyle bir olasılık da olabilir ama buna girmek istemiyorum.

Umarım bende anlatabilmişimdir düşüncelerimi...

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X