Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Hz. Ömer'in Fazileti

Daraltma
Bu konu kapanmıştır.
X
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Hz. Ömer'in Fazileti

[quote author=HiLaLNuR link=topic=3091.msg21533#msg21533 date=1240914809]
    Hz Ömeri, cennetliktir hadisine yakistiramadiginiz gibi cehennemliktir de diyemeyiz bence.[/quote]

Bismillahirrahmanirrahim

Halife Ömer için kesinlike Cehennemliktir sözünü sarfetmedim. Zaten sözlerinizden sarfetmediğimi de bildiğinizi anlıyorum.

Diğer bir konu! Demişsiniz ya; Hatalarından dolayı insanlar cehennemlik olursa Cennete bir Tek Resulullah efendimiz kalırdı.

Muhterem kardeşim! Tarihin naklettiği ve hata dediği bir çok şey bizzat ve bizzat büyük GÜNAHTIR.

Bunun net örneğini Ashapla ilgili bir başlıkta bir kaç rivayet üzerinde gördük. Örneğin Buharide, Müslimde geçen rivayetin orjinal arapçasında Peygamber efendimizin Kadın elbisesi giyip, baldır bacak sere serpe döşeğine uzandığını, Halife Ebubekir ve Halife Ömerin içeri girdiğini ve Allah Resulünün kılının kıpırdamadığı yazılıdır. Bu rivayet uydurma bir rivayettir. Allah Resulüne büyük bir hakaret ve saygısızlıktır. Ama bakıyoruz ki, bu rivayeti Buhari ve Müslimden ötürü reddedemeyenler acaip, acaip şerhetmeye, türkçeye çevirmeye kalkmışlar. Kimisi demiş Kadın hırkası, kimisi demiş kadın bürgüsü, kimisi demiş kadın çarşafı giyinmiş. Kimisi demiş Bacakları sere serpe açıktı, kimisi demiş sadece dizleri açıktı...Artık sadece ayak kısmı açıktı deseler onada şaşmam zaten. Rivayetin orjinalini bu denli tahrif edebiliyorlar. Nitekim Buhariyi, Müslimi en önemlisi Halife Osmanın faziletini kurtarmak için yumuşatma operasyonu ile Allah Resulüne böyle bir leke yapıştırabiliyorlar.

Veya!

Muaviyenin yaptıkları. Muaviyenin yaptıklarını yazmama gerek yok sanırım.

Bakınız: http://www.welayet.com/index.php?topic=3236.0

Yukarıda ki başlıkta scan yaptığım Sünni kaynakların beyanına göre Muaviyenin, Hz. Ali a.s'a sövdüğü, sövdürdüğü, Ali düşmalığı, Ali dostlarına olan düşmanlığı had safhadaydı. Sıffin Savaşı başlı başına günahlar dolu ve günahlarla yoğrulmuştu. Ama bakıyoruz ki Ehl-i Sünnet Dünyası buna diyor ki: HATA...Ve ekliyor: İÇTİHAT HATASI...
    Ve ekliyor: İÇTİHAT HATASI AMA BİR SEVAP ALDI...

Şimdi Allah aşkına bunu hangi akıl sahibi kabul eder.

Kuranı Kerimde Şeytan and içmiyor mu? Demiyor mu: Cehennemi yarattığın insanlarla dolduracağım.

Allah aşkına şunu anlayalım. Cehennemin doluluğu veya boşluğuna göre HAK BATIL sorgulaması yapmak, Araştırmalarda en hatalı yöntemdir. Aynı insanların çoğunluğunun safına göre karar vermek gibidir.

Hz. Nuh a.s'ın oğlu, Hz. Hud ve Hz. Lüt a.s'ın hanımları, Hz. Adem a.s'ın oğlu Kabil, günahlarından, dolayı Kuranın beyanına göre Cehennemde yanmaktadır. Allah kimseye torpil geçmiyor. Geçtiği zaman Allah'ın Adaletini sorgulamamız gerekir.

Ayet demiyor mu: Kim zerre kadar iyilik yaparsa karşılığını ve kim zerre kadar kötülük yaparsa yine karşılığını alır.

Ve yine demiyor mu: Sizin en üstününüz Takvalı olanınızdır.

Bunları göz önüne aldığımızda kime neden torpil geçiyor, onca büyük günahı nasılda hataya çevirebiliyoruz. Bu kadar basit olamaz.

Sizden ricam: Allah rızası için Allah Resulünün Cenazsenin Defin anını, Allah Resulünün ölümünden hemen Sonra Hz. Fatıma s.a'nın başına gelenleri ve onun ölümünü iyice araştırınız.

Her yıl Kutlu doğum haftası düzenlenir. Basit insanların bile babası, kardeşi ölünce cenaze çadırları kurulur, ölenin hakkında konuşulur. Yad edilir. Ama bir tek Allah Resulünün ölümünün üzerine bir gün düzenlendiğine tanık olmuyoruz olamıyoruz.

Allah Resulü her yıl kutlu doğumlarla doğuyor ama maalesef bir türlü büyümüyor, büyüyemiyor. Öylece kalıyor. Yahu, insan biraz Ölümüne, dikkat çeker. Nasıl öldü? Ölünce başında kimler vardı? Ölmeden önce ne dedi, ne istedi? Vasiyeti var mı yok mu?

Vel hasıl biraz farklı konularada girmiş olsam, yüreğim yaz dediği için bunlarıda belirtmek istedim.

Allaha emanet olunuz.

Yorum

Ynt: 'Kürdistan sınırlarını belirledik!'

[quote author=serdarcan link=topic=3875.msg21528#msg21528 date=1240913489]
      Ben utandım bu haberi dün okuduğumda acaba ığdırı verenler utandımı..Hakkarinin kürdü IĞDIR dan vekil düşünün artık..Araslar resmen Türkiyenin kaderi ile oynamıştır..Çünkü ığdırdan vekil çıkmasaydı dtp meclise giremiyordu..Arasların bu vatana ihaneti kıyamate kadar boyunlarında günah olarak kalacaktır..ALLAH c.c ığdıra ihanet edenlerin azabını artırsın inşALLAH..İçim yanıyor yemin ediyorum içim yanıyor..ben istanbulda ikamet ettiğim halde kendime yediremiyorum ya..halkının 100/70 azeri olan bir yerde kürdün hem vekil hem belediye başkanı çıkartmasını kendime yediremiyorum..Ey nurettin aras ALLAH seni cehennem ateşinde yaksın..önce bu dünyada ciğerin yansın sonrada ahirette..
      [/quote]serdarcan kardeş inanın hepimizin içi yanıyor bu olaya fakat beddua etmemiz pek doğru olmaz bence..ekber yeşil veyahut Nurettin aras'ı suçluyana kadar bizim millet bilmiyormuydu sonu ne olacak ikiye ayrılmadılarmı onun yerine birlik olsaydılar birlikte bir karar alıp ekber yeşile veya nurettin arasa oy verseydiler bu olmazdı..bizimkiler birlik olacağına aksine ikiye ayrılıp dtpye kaptırdılar ığdırı..,...inş birdahaki seçimlerde bu tür şeyler yaşanmaz..[quote author=malik-i eşter link=topic=3875.msg21535#msg21535 date=1240915053]
      sa.Allah dtp'ye ve yandaşlarına hedeflerine ulaşmayı nasip etmesin inş.

we aleykum selam aminnnnnn

selamun aleykum;
      Bu forum beddua etme yeri değil(!)Tabikide bu durma uzulduk ki ığdırda yaşayanlar daha cok etkılendı ama her azerının bu duruma ıcı yanar haklısınız.Ama Allah(c.c) kalplerı bılendır ve Hakk'ı gorndır kım azerı halkına zulmettıyse bunun karsılıksız kkoymaz mutlaka HAKK.
      ALLAH SONUMUZU HAYR ETSİN VE MÜMÜN BAYAN VE ERKEKLERE MAĞRİFET EYLESİN AMİNNN

[/quote]Amin..
      [center]

[center][center]

Yorum

Ynt: 'Kürdistan sınırlarını belirledik!'

konu tarafımca kilitlenmiştir..!!
        vela hevla vela kuvvete illa billahul ALİYYUL AZİM
        [center]

Yorum

Yüreginin dedigini yap tabikide...benim demek istedigim bu degildi.Yukarida verdigin hadis örneklerinde ayni görüsteyim.Ve Peygamberin hasta yataginda isteginin reddedilisi ne olursa olsun bir kabahatdir ve bunun bir özürü yada nedeni olamaz...sadece kader diyorum.Peygamber döneminde müslüman gibi görünüp de iman etmeyen cokdu.Kalplerdekini yalnizca Allah bilir.Dolayisi ile kisileri cennet yada cehennemliktir diye ayirmayi Allaha birakalim.Evet en üstünümüz takvali olanimizdir,her cennete girecek kisiler takva bakimindan ayni derecede degillerdir kesin,aralarinda üstün olanlar elbetdeki olacak.Ömerden bahsederken muaviyeden örnek vermissinki bence aralarinda daglar kadar fark vardir.Eger ömer muaviye gibi olsaydi muaviye karsi savasanlar ömere karsi da savasirdi diye düsünüyorum zaten.Demek ki ömer devrinde islam daha tehlikede degildi.
          Benden rica ettigini yapmaktayim hatta bi kac yil önce Allahin bana Hak olani göstermesini dileyerekden basladim.Ama herkes kendince hakli...Bense daha emin degilim
          Allah Bize Yeter!
          O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

Mufazzal kardeşim;
            madem öyle neden sadece Hz.Ömer'i eleştirecek yönleriyle kaleme alıyorsunuz !.
            Hep hatalarıyla var olan bir halife midir?.
            Sizin yaptığınız sadece hataları dile getirmek. Demekki O'na karşı çok farklı bir husumetiniz var. Yok demeyin sakın. Zira yok olsa idi güzel vasıflarındanda bahsederdiniz.
            Bence bu kadar haksızlık etmeyin.
            Hataları vardır, zira inancımızda Peygamberler dışındakiler masum değildir. Ama siz hep eksiklik arar, hep eleştiri sunarsanız, onca iyiliği olan insanlara yapılan en büyük zulmü yapmış olursunuz.
            Bizim içinde geçerli bu.
            Düşünün hayatınızda birine hep iyilikler yapıyorsunuz. Topluma fayda verecek çalışmalar yapıyorsunuz. Sonra istemeden yanılgılarada düşebiliyorsunuz. Sizi tanıyanlar sadece bu yanılgılarınızı gözönüne alsa, yaptığınız onlarca iyi çalışmalarınızı görmezlikten gelse nasıl bir tutum sergilerdiniz?. Aslında böyle bir yorumada gerek yok ama, olaya birde empati gözüyle bakmanızı istedim. Bakalım değişen birşey olacak mı!
            En son Qom_u_ask tarafından düzenlendi; 07.08.2020, 18:28.
            hayat akşamlıdır...

Yorum

[quote author=Seyyah link=topic=3091.msg22503#msg22503 date=1241043703]
              Mufazzal kardeşim;
              madem öyle neden sadece Hz.Ömer'i eleştirecek yönleriyle kaleme alıyorsunuz !.
              Hep hatalarıyla var olan bir halife midir?.
              Sizin yaptığınız sadece hataları dile getirmek. Demekki O'na karşı çok farklı bir husumetiniz var. Yok demeyin sakın. Zira yok olsa idi güzel vasıflarındanda bahsederdiniz.
              Bence bu kadar haksızlık etmeyin.
              Hataları vardır, zira inancımızda Peygamberler dışındakiler masum değildir. Ama siz hep eksiklik arar, hep eleştiri sunarsanız, onca iyiliği olan insanlara yapılan en büyük zulmü yapmış olursunuz.
              Bizim içinde geçerli bu.
              Düşünün hayatınızda birine hep iyilikler yapıyorsunuz. Topluma fayda verecek çalışmalar yapıyorsunuz. Sonra istemeden yanılgılarada düşebiliyorsunuz. Sizi tanıyanlar sadece bu yanılgılarınızı gözönüne alsa, yaptığınız onlarca iyi çalışmalarınızı görmezlikten gelse nasıl bir tutum sergilerdiniz?. Aslında böyle bir yorumada gerek yok ama, olaya birde empati gözüyle bakmanızı istedim. Bakalım değişen birşey olacak mı!
              [/quote]
              Bismillahirrahmanirrahim

Sayın Seyyah Abim! Beni belki çok iyi tanıyanlardan birisisin. Halife Ömer hakkındaki düşüncelerimide çok iyi bilirsin. Ben Halife Ömere, hakaret eden ve edenlerin karşısında şiddetle durmaktayım. Yalnız Tarihi bir meseleyi veya kişileri Tarihin önünde araştırmayı ve Kişinin kimliğini hayatını sorgulamayı bana Akıl tavsiye ediyor ki kimi ve kimleri takip edeceğimi bileyim. Sende biliyorsun ki bizler Halife Ömerden uzak ve onu takip etmeyen insanlarız. Halife Ömerin kendine göre mutlakki fazileti, falan vardır ama bu faziletleri doğru ve sahih rivayetler ışığında gündeme getirmeliyiz. Halife Ömerin olumlu yönlerini benden yazmamı beklemeyin buyrun siz bunu bu forumda yapın ve inanın kimse de size karşı çıkamaz, çıktığı anda inanıyorum ki Adminler gerekeni yapacaktır. Siz istediğiniz her türlü başlığı açabilirsiniz. Yalnız önemli olan o başlıkta yazacaklarınızı karşılıklı olarak Tarih ışığında masaya yatırmak doğrusunu, uydurmasından ayırt etmektir.

İnşaallah yazdıklarımla bir şey-leri izah edebilmişimdir.
              En son Qom_u_ask tarafından düzenlendi; 07.08.2020, 18:29.

Yorum

[quote author=Mufazzal link=topic=3091.msg22517#msg22517 date=1241069904]

. Sende biliyorsun ki bizler Halife Ömerden uzak ve onu takip etmeyen insanlarız. .
                [/quote]

Nokta.
                hayat akşamlıdır...

Yorum

[quote author=Seyyah link=topic=3091.msg22626#msg22626 date=1241096312]

. Sende biliyorsun ki bizler Halife Ömerden uzak ve onu takip etmeyen insanlarız. .
                  [/quote]

Nokta.
                  [/quote]
                  Bismillahirrahmanirrahim

Teşekkür ederim abi. Nokta diyerek, öyle bir izlenim bırakıyorsun ki, zannedilecek ki; Şiiler takiyye yaparak Halife Ömeri takip ediyor, ama Mufazzal burada apçaık BİZLER diyerek meseleyi sonlandırıyor.

Nokte dediniz? Soru sormaktan kendimi alamıyorum. Acaba Özellikle İşaretlediğin, ve altını çizdiğin, ONU TAKİP ETMEYEN İNSANLARIZ sözümden dolayı nokta dediniz! Acaba, Halife Ömeri takip etmemizi emreden bir ayet veya bir Nas mı var? Halife Ömeri takip etmesek Kafir veya Münafık mı olmuş oluruz?

Bak abi! Yanlış anlamanın veya duygusal davranmanın anlamı yok.

Biz şiiler Allah Resulünün emri doğrultusunda, Kuran ve ehl-i Beyti takip eder, Hakiki sünneti yine emirler doğrultusunda Ehl-i Beytten öğrenmeye çalışırız.

Halife Ömerin Sünnetine uyma gibi bir zorunluluğumuz yoktur eğer var ise buna dair bir Nass buyrun delil sunun abi!

Şiiler, Sünnet ehlidir. Ömer Ehl-i olmasalar bile, Sünnet ehlidir, Kıble ehlidir, Tevhid ehlidir, Namaz ehli, Kuran ehlidir.

Ömeri takip etmeyen bir insanın bu açık itirafına neden NOKTA!

Takiyyemi yapsaydım abi! İnşaallah cevap bekliyorum.

Yorum

KIMSEYE SOYLEYEMEM -

KIMSEYE SOYLEYEMEM -

-Öyle çok pazarlık ettim ki Seninle ey Rabb’im. Sen çağırınca, kendime
                    ayırdığım vakitlerden çalındığını düşündüm.
                    Ezan okununca, sevdiklerimle geçirdiğim zamanların azalmasından korktum. Vakit girince, içim “cız” etti
                    hep. Odamdan uzaklaştım, bıraktım işimi, bozdum keyfimi; öylece namaza
                    durdum.
                    Ayak diredim, “az sonra kılsam da olur!” dedim. “Az sonra”larım
                    “çok sonralar”a döndü, geç kaldım, geç kalmaktan utanmadım. Sonunda
                    ayaklarımı sürüye sürüye vardım huzuruna. Pazarlığımı vaktin daralmışlığını
                    bahane ederek yeniden ileri sürdüm. Kaçıyordu namaz ya; o yüzden çabucak
                    kıldım, selam verdim, hemen kalktım, rahatladım.
                    Oysa rahatlığı Sana borçluyum. Ağrımayan her bir dişim kadar huzur borçluyum Sana. Damarlarımın
                    her bir noktasında pıhtılaşmayan kanım kadar sükûnet borçluyum Sana.
                    Tenimin kaşınmayan her bir noktası kadar rahatlık borçluyum Sana.
                    Dişlerim ağrıyacak olsa her biri için harcayacağım zaman Senin. Kanım pıhtılaşıp damarlarım tıkanacak olsa,
                    her defasında ızdırap ve korkuyla geçireceğim saatlerin hepsi Senin. Tenim
                    her noktasında yırtılacakmış gibi acıyacak olsa, kendi kendime dar
                    geleceğim huzursuz günler Senin.
                    Gün oldu; usandım. Sabrımı tükettim; tükendim. Kendimi yontmaya
                    heveslendim. Benden istediğin zamanı çok gördüm. Benden istediğini, benim
                    için istediğini bile bile, huzurunda huzursuz durdum. Fazla buldum namazın
                    rekatlarını; kısaltmak için bahaneler aradım. Günümü delik deşik etmeni,
                    işimin arasına kesintiler sokmanı, hayatımın ortasına duraklar koymanı,
                    uykumu bölmeni lüzumsuz gördüm. “Beni bana bırak!”larla durdum huzuruna;
                    içim başka bir yerlerin türküsünü söylerken, ben seccadende, belki sadece
                    bedenimle, mıhlı kaldım. Oysa Sen, dileseydin dar edebilirdin zamanı
                    bana! Bir uçurumun dibine savrulmuş bir arabada çaresizce Sana yalvartıyor
                    olabilirdin beni. Korkulu bir savaşın orta yerinde ateş ve kan kusan
                    bombaların altında günümü de, işimi de, uykumu da, hatta rüyalarımı da
                    delik deşik etmelerini takdir edebilirdin. Düşmeyen bombalar kadar, uçuruma
                    savrulmayan arabalar kadar genişlik borçluyum Sana.
                    İçten pazarlıktı benimkisi. Öyle içten ki kendime bile söyleyemedim.
                    Gözlerimle birlikte gönlümü de secdene kilitlemeyi çok gördüm. Kendimi
                    sıfırlamayı, benliğimi hiçe indirgemeyi beceremedim.
                    Ensemde kaderin sıcacık nefesini hissedecek o teslimiyetin vadisine inemedim. Acelem vardı;
                    alnımı koyduğum gibi kaldırdım seccadeden. Bütün benliğimle aşağı inemedim.
                    İşim vardı, secdemi işime zaman kazandım. Secdeye kalbimi de sığdırmaya
                    çalışmadım. Uykum vardı, secdemi sığ bırakıp uykumu derinleştirdim.
                    İtirafımdır: Bencilliğimi de sırtıma alıp
                    rükûlarda eritemedim. Bedenim eğilirken huzurunda, “emrolunduğum gibi
                    dosdoğru olma”nın ağırlığını sırtıma almayı erteledim. “Sırası değil!”di;
                    “hele dur; sonra da olur!”du. En Sevgili’ni bir gecede ihtiyarlatan emri
                    üzerime alınmadım.
                    Sen dileseydin, çocuğumun cılız nabızlarının eşliğinde, loş ve neşesiz bir
                    yoğun bakım odasında, gözümü de gönlümü de, umutsuzca, çaresizce,
                    ürpertiyle, korkuyla bir monitörün ekranına kilitleyebilirdin. Dileseydin,
                    yeryüzünün sükûnetini bir anda kesip, küçücük bir duvar kıpırtısının
                    gölgesinde, mini mini bir sarsıntının beklentisi içinde saçlarıma aklar
                    düşürebilirdin.
                    İçten pazarlık mı denir buna Sen bilirsin Seninle ettiğim pazarlığı.
                    Kendime sakladığım ve hatta kendimden de sakladığım sır bu. Dilime bile
                    değdirmekten korktuğum, ağzıma almaktan utandığım öyle bir sır işte.
                    Fısıldaması bile acı veriyor ya…
                    Meselâ, uzayınca Fatiha, uzayınca sûre,
                    heceler sanki özgürlüğe giden yolu taşlar gibi kestikçe, “bitmez şimdi bu
                    namaz!” dediğim çok oldu. Ama içimden. Kimseler duymadı.
                    Bir Sen duydun beni ey Rabb’im. Sırrımı bir Sen bildin.
                    Kendimi lüzumsuz
                    hissederken seccadenin üzerinde, dudağım anlamına yetişemediğim kelimeler
                    için oynarken, Sen beni söylediğimden fazlasıyla duydun, söyleyemediğimi
                    de, dile getiremediğimi de bildin.
                    Ruhumu alıp uzaklara gittiğim halde, bir bedenimi bıraktığım halde huzurunda, kovmadın beni, yakınlığında tuttun.
                    İtirafımdır; öyle anlatıldığı gibi özleyebilmeyi beceremedim henüz namazı…
                    “Aradan çıkarmaya çalıştığım” oldu namazı. Geçiştirdim namazı. Bir
                    “sorun”du çözdüm, hallettim. Selam verip sonra yaşamaya başladım… Yaşamayı
                    namazın içinde aramalıydım. Namazı yaşamanın içine sızdırmalıydım oysa.
                    Bilemedim.
                    Kafa tuttum, ayak diredim, pazarlık ettim; ama Sen utandırmadın, yine yine
                    yine huzuruna aldın beni. Her secdede rahmetinle okşadın alnımı. Her rükûda “aferinler”
                    fısıldadın gönlüme.
                    Her vakitte yeni bir sayfanın aklığına çağırdın ruhumu.
                    Yüzüme vurmadın. Azarlamadın. Aşağılamadın. Hepten umut kesmedin benden.
                    Yok saymadın. Utandırmadın.
                    Pazarlık ettiğimi Seninle bir Sen bildin ey Rabb’im. Kimselere söylemedin.
                    Sırdaşım Sensin, bir Sana açabilirim içimi, bir Senin beni ayıplamandan
                    korkmam.
                    Ben işte böyleyim; yine “bana ait”lerin hesabındayım. Başka kime
                    söyleyeyim Başka kimin anlayışından medet umayım

Kimseye Söyleyemem..

Allah bizleri seytanin vesvese sinden uzak tutsun.
                    Saygilarimla...
                    alinti

Yorum

ALLAH cümlemizi affetsin BEN HZ.ÖMER,İ çok sevdiğimi söyleyebilirim.ALLAH ondan razı olur inşallah

Yorum

lütfen hz.Ömeri bu kadar ağır eleştirmeyin ,ALLAH rızası için.

Yorum

[/quote]

Nokta.
                          [/quote] ben de şiilere nokta diyorum başka birşey demiyorum

Yorum

[quote author=veli link=topic=3091.msg22699#msg22699 date=1241100394]
                            ALLAH cümlemizi affetsin BEN HZ.ÖMER,İ çok sevdiğimi söyleyebilirim.ALLAH ondan razı olur inşallah
                            [/quote]

Bismillahirrahmanirrahim

Muhterem kardeşim, Halife Ömere olan sevginize son derece saygı duyuyorum. Allah sizi Halife Ömere Komşu etsin inş. Halife Ömere burada saygısızlık eden yok.

Yorum

[quote author=veli link=topic=3091.msg22702#msg22702 date=1241100487]
                              lütfen hz.Ömeri bu kadar ağır eleştirmeyin ,ALLAH rızası için.
                              [/quote]

Bismillahirrahmanirrahim

Her sözümün, her satırım mutlaka bir delili mutlaka bir kaynağı vardır. Halife Ömere Hakaret etmedim etmemde edenede karşıyım. Yalnız Halife Ömeri Eleştirmenin kişiselse sakıncalı olabilir ama bu eleştiri deliller ışığında ise bunda ne gibi bir sorun olabilir?

Yorum

[quote author=veli link=topic=3091.msg22704#msg22704 date=1241100728]

[/quote]

Nokta.
                                [/quote] ben de şiilere nokta diyorum başka birşey demiyorum
                                [/quote]
                                Bismillahirrahmanirrahim

O zaman yukarıdaki aynı sorularımı sizede soruyorum. Buyrun.

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X