Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Ramazan ayı kaç gündür?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Ramazan ayı kaç gündür?

[quote author=Velayet_Nuru link=topic=23732.msg158906#msg158906 date=1345244758]
    Sizin de verdiğiniz zayıf hadisler onlarca sahih hadisle, bilimle ve kuranla çelişmektedir.
    [/quote]

Hocam zayıflıklarının nedenlerini sıralarmısınız? ravilerinden dolayıı şia bu hadisleri zayıf görmekte?

من لم يكن علويا حين تنسبه فما له في قديم الدهر مفتخر
    أبو النواس

Nesebini (inancını) sorduğunda Alevi değilse, o kişinin Ahiret günü övüneceği hiçbir şeyi yoktur.
    Ebu Nevves

Yorum

[quote author=harbeli link=topic=23732.msg158433#msg158433 date=1344788344]
      ilginçtir benim basit ay ile ilgili sorularıma hiç kimse cevap vermedi?oysa sorum çok basitti
      size göre hilal hangi gündü?
      dolunay hilalden kaç gün sonra oluryani size göre hangi gün dolunay?[/quote]

Dolunay, Ay'ın Güneş'e göre Dünya'nın ters tarafında kaldığı evresi. Dolunay, Ay ile Güneş'in jeosentrik zahir (ekliptik) boylamlarının farkı 180 derece olduğunda gerçekleşir. Bu durumda Ay, Dünya'ya göre Güneş ile ters noktalardadır.[1]

Dolunay, Ay'ın Güneş'e göre Dünya'nın ters tarafında kaldığı evresi. Dolunay, Ay ile Güneş'in jeosentrik zahir (ekliptik) boylamlarının farkı 180 derece olduğunda gerçekleşir. Bu durumda Ay, Dünya'ya göre Güneş ile ters noktalardadır.[1]

Sinodik aya göre Ay'ın aynı evreleri arasındaki zaman ortalama 29.53 gündür. Bu sebeple yeniay ile başlayan Ay takvimine göre dolunay 14 veya 15. günde gerçekleşir. Kameri ay hep tam sayılardan oluştuğu için 29 veya 30 gün sürer.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Dolunay
      عاشق اگر رنگی از معشوق نگیرد در عشق خودش صادق نیست

Yorum

[quote author=sveydi link=topic=23732.msg158965#msg158965 date=1345262847]
        hocam biyruni kaynak olrak kabul edemeyiz bizim için kaynak Kuran ve ehlibeyttir.
        [/quote]

Bizim için de kaynak Kuran ve hadislerdir ama bunların sözleri de konunun aydınlanmasına yardımcı olur.

Yorum

[quote author=sveydi link=topic=23732.msg158966#msg158966 date=1345262959]

Hocam zayıflıklarının nedenlerini sıralarmısınız? ravilerinden dolayıı şia bu hadisleri zayıf görmekte?
          [/quote]
          Değerli kardeşim, eğer ingilizceniz varsa bu adreste ( http://www.shiachat.com/forum/index..../#entry2261816) konuyla ilgili açıklamalar var, benim zamanım olursa inşaAllah neden zayıf olduklarını da size bir bir açıklarım inş..

Yorum

[quote author=Velayet_Nuru link=topic=23732.msg158908#msg158908 date=1345245343]
            Alıntı yapılan: Velayet_Nuru - 2012-08-09, 11:08:13

CUMA GECESİ VE CUMA GÜNÜNÜN AMELLERİ

İmam Sadık'tan (a.s) ise şöyle rivayet edilmiştir:
            "Kim Perşembe gününün öğlesinden Cuma gününün öğlesine kadarki zaman diliminde ölürse Allah Teala onu kabir sıkmasından korur."

Ve yine İmam Sadık'tan şöyle rivayet edilmiştir:
            "Cumanın çok büyük bir hakkı ve saygınlığı vardır. O halde onun saygınlığını zayi etme, o günde Allah Teala'nın ibadetlerinden herhangi birinde kusur yapma, iyi amellerle Allah'a yaklaşmaya çalış ve Allah'ın bütün haramlarını terk et; çünkü o günde Allah Teala ibadet ve itaatin sevabını artırır, günahların cezasını siler, dünya ve ahirette müminlerin derecesini yükseltir. O gecenin fazileti gündüzüyle aynıdır. Cuma gecesini sabaha kadar namaz ve dua ile geçirebilecek durumda isen onu yap. Şüphesiz Alemlerin Rabbi Allah Cuma gecesi müminlerin iyiliklerini artırıp günahlarını silerek saygınlıklarının fazlalaştırmak için melekleri gökyüzünün birinci katına gönderir. Kuşkusuz Allah Teala bağışı geniş ve kerem sahibidir."

Hz. Emirulmüminin Ali'den (a.s) şöyle rivayet edilmiştir:
            "Allah Teala Cumayı diğer günlerden seçmiş, gündüzünü bayram ve gecesini de gündüzü gibi kılmıştır. Cuma gününün faziletlerinden biri şudur: O gün Allah'tan istenen her hacet reva olur. Bir grup azabı hakketseler, Cuma gecesi ve Cuma gününe ulaşıp dua etseler Allah o azabı onlardan geri çevirir. Allah Teala takdir edilen işleri Cuma gecesi sağlamlaştırır. O halde Cuma gecesi gecelerin ve gündüzü de gündüzlerin en üstünüdür."

Hz. Muhammed (s.a.a) ve Ehl-i Beytine (a.s) Perşembe günü ikindi namazından Cuma gününe kadar çok salavat göndermek müstehaptır. Sahih senetle İmam Cafer-i Sadık'tan (a.s) şöyle rivayet edilmiştir: "Perşembe günü ikindi vakti ulaşınca melekler altın kalemler ve gümüş sahifelerle gökten yere iner ve Perşembe'nin ikindi vakti, Cuma gecesi ve Cuma günü güneş batıncaya kadar Hz. Muhammed (s.a.a) ve Ehl-i Beyt'ine (a.s) gönderilen salavattan başka bir şeyi yazmazlar."

İmam Sadık'tan (a.s) başka bir yerde de şöyle rivayet edilmiştir: "Kim Cuma gecesi veya gündüzü Ahkaf Suresini okursa, dünyada bir korkuyla karşılaşmaz; kıyamette ise o günün dehşet ve korkusundan güvende olur."

İmam Cafer Sadık'tan (a.s) şöyle rivayet edilmiştir: "Kim Cuma gecesi veya gündüzünde Ahkaf suresini okursa dünyada bir korkuyla karşılaşmaz ve kıyametin de büyük korkusundan güvende olur."

Bu hadislere dikkatle bakacak olursanız, cuma gecesinin cuma gününden önce olduğunu gösterdiklerini göreceksiniz. Bu konuda daha çok hadis bulmak mümkündür, ama bu kadarı yeterli olur inş.Ben bunları türkçe "Mefatih'ul-Cinan" kitabından yazdım, Mefatih'in farsça olduğunu biliyordum ama Arapçasını da gördüm, linkini vereyim oraya bakın: http://www.najaf.org/arabic/book/15/
            Dua kitabı olduğu için kaynak yazmamış, o hadisleri Bihar'dan veya diğer kitaplardan bulmak mümkündür ama onları araştırmaya benim zamanım yok, gerçi bulsak da sizin için bir anlam ifade etmiyecekler..
            [/quote]
            hocam verdiğiniz hadisler her ne kadar bazısı açıkolmasada en azından sizlerin neye dayanarak geceyi gündüzden öne çıkardığınız anlamış oldum. peki hocam bu hadis ve görüş yasin suresinin 40 ayeti ile çelişmiyor mu? imamalr cuma gecesini öne çıkarın sonrasında cuma gününün geldiğinden bahsetmesi Kurana aykırı değilmidir?

أبو النواس

Nesebini (inancını) sorduğunda Alevi değilse, o kişinin Ahiret günü övüneceği hiçbir şeyi yoktur.
            Ebu Nevves

Yorum

[quote author=Velayet_Nuru link=topic=23732.msg158909#msg158909 date=1345245961]
              Allame Meclisi'nin yanılma ihtimali olursa sizin yanılma ihtimaliniz yok mu? Biz de Kuran ve hadislerle delil getiriyoruz ama maalesef onlarca hadisi görmek istemiyorsunuz. Sizn Kuran'dan aktardığınız ayet hiç de açık değildir, Ramazanlıkla ilgisi bile yoktur ama bizim aktardığımız ayet çok açık ve net, Ramazan orucu gecesiyle de ilgilidir..
              [/quote]

hocam bizde kuran ve hadislerden delil getiriyoruz bu konuda verdiğimiz hadisler ve delilleri görmezden gelemezsiniz onun dışında bilimsel verileri de delili olarak sizlere sunduk.

أبو النواس

Ebu Nevves

Yorum

[quote author=harbeli link=topic=23732.msg158454#msg158454 date=1344800138]
                أُحِلَّ لَكُمْ لَيْلَةَ الصِّيَامِ الرَّفَثُ إِلَى نِسَآئِكُمْ..
                وَكُلُواْ وَاشْرَبُواْ حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَكُمُ الْخَيْطُ الأَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ
                ثُمَّ أَتِمُّواْ الصِّيَامَ إِلَى الَّليْلِ..
                "Oruç tuttuğunuz günlerin gecesi kadınla­rınıza yaklaşmanız size helal kılındı..
                Sizin için şafağın beyaz ipliği, siyah ipliğinden seçilinceye kadar yiyin için, sonra oru­cu geceye kadar tamamlayın."

velayet nuru kardeşim beni gerçekten şaşırtıyorsun!bu ayetin neresinden gecenin gündüzün önünde oldugu anlamını çıkarttın pes dogrusu!gerçekten gitgide okuyanları daha fazla şaşırtıyorsunuz.kuranda apaçık ayet varken o ayete karşı alakasız ve senin dediğin anlama gelemiyecek bir ayet sunuyorsun.hayret gerçekten bence alimlerine bir danış artık olay sanki hakkı bulmaktan çok bir yarışa girdi bence böyle zorlamalı yorumlara hiç gerek yok.tüm okuyucuların insafına bırakıyorum bu ayetin neresi gecenin gündüzden önce oldugunu gösteriyor.[/quote]

Daha önce gereken açıklamayı yaptım, ama yine böyle konuşmanız gerçekten beni şaşırtıyor. Oruç gününün gecesi bu işler helal kılındı diyor, artık gece fecre kadar yiyip içebilirsiniz diyor. Sahi, ayetten oruç gecesinin gündüzden önce olduğu anlaşılmıyor mu? Ramazanın 1. günü için sahura kalktığınız gece işte Ramazanın ilk gününün gecesidir ve gündüzden önce gelmektedir. Siz orucun ilk günü için hangi gece sahura kalkıyorsunuz? Ben de kararı okuyuculara bırakıyorum..

Yorum

[quote author=Velayet_Nuru link=topic=23732.msg158910#msg158910 date=1345246382]
                  Sen bu konuda yanılıyorsun, 30 günden eksik değildir diyen hadisleri de gördük, matemkar kardeş onunla ilgili size bir link vermişti, orada onların zayıf olduğunu açıklamışlardı, bir de bunlar mütevatir ve sahih hadisler karşısında şazdırlar, siz genelde böyle yapıyorsunuz, kadir gecesini de Ramazan'ın 27si kabul ediyorsunuz ama Kadir gecesinin Ramazan'ın 19, 21 ve23. geceleri olduğu hakkındaki onca hadisleri görmezden geliyorsunuz..
                  [/quote]

pardon metemkar kardeş hangi linkte onların zayıf olduklarını bize gösterdi? bir hadisin muhammed bin sinandan dolayı zayıf olduğu söylendi ama ben sadece bir hadis paylaşmadım. diğer hadislerinde neden zayıf kabul edildini merak ettiğimi söyledim....

kadir gecesi konusunda doğru söylüyorsunuz biz 27 de kutlarız. ama 19 21 23. geceleride kutlarız ama onlar kadir gecesi olarak değil... bizim için ramazanın her gecesi gündüzü gibi kutsaldır....

أبو النواس

Ebu Nevves

Yorum

[quote author=Velayet_Nuru link=topic=23732.msg158914#msg158914 date=1345247549]
                    Buna tarden lil bab derler, konu hilal olduğu için Rehberin bu konu hakkındaki fetvalarını da sundum ki arkadaşlar istifade etsinler, yoksa size delil olarak sunmamıştım.. Kuran'dan ve hadislerden delillerimizi sunduk ve sunmaya da devam edeceğiz inş, vaktim kısıtlı olduğu için biraz sabredin demiştim ama siz durmadan yazdınız, mahkum ettiniz, kendinize göre haklı çıktınız. Oysa durum sizin düşündüğünüz gibi değildir, siz Kuran'ı ve hadisleri bırakıp atalarınızın yoluna sarılmışsınız maalesef, doğal takvim olan hilalı bırakıp takvime yani hesaba sarılmışsınız, hilali görmeden görmeden oruca başlıyorsunuz, yine onu görmeden bayram yapıyorsunuz. Hepiniz birer müçtehit olmuşsunuz...
                    [/quote]

hocam biz atalarımızın değil ehli byetin rivayetlerine dayanarak hareket ediyoruz. biz hesabı falanca allameden öğrenmedik. ehlibeyten öğrendik.... onların rivayetlerine dayanarak biz bu hesabı yapıyoruz...

أبو النواس

Ebu Nevves

Yorum

[quote author=sveydi link=topic=23732.msg158970#msg158970 date=1345263900]
                      hocam verdiğiniz hadisler her ne kadar bazısı açıkolmasada en azından sizlerin neye dayanarak geceyi gündüzden öne çıkardığınız anlamış oldum. peki hocam bu hadis ve görüş yasin suresinin 40 ayeti ile çelişmiyor mu? imamalr cuma gecesini öne çıkarın sonrasında cuma gününün geldiğinden bahsetmesi Kurana aykırı değilmidir?
                      [/quote]
                      Muhterem kardeşim, Yasin Suresinin 40. ayetinde şöyle buyuruyor:
                      40- "Ne güneşin aya çatması yaraşır, ne de gece gündüzü geçebilir; onların her biri kendi yörüngesinde yüzerler."

Bu ayet aslında kainattaki düzenin ne kadar mükemmel olduğunu açıklıyor, eğer bunlar kendi yörüngelerinden çıkar ve birbirlerini solarlarsa düzen bozulur. Eğer bu ayetten gündüzün geceden önce olduğunu kabul edersek, ayın da güneşten önce olduğunu kabul etmemiz gerekir, çünkü güneş de aya çatamaz diyor. Bu bir.
                      İkincisi; biz bunların yaratılışı hakkında konuşmuyoruz, ayet de onların yaratılışı hakkında bir şey demiyor. Gündüz geceden önce yaratılmış olsa bile, insanların düzene girmesi için Allah Teala dini konularda doğal takvim olan ayı bizler için karar kılmıştır. Ayın da çeşitli halleri vardır, ona göre insanlar daha kolay dini vazifelerini yapabiliyorlar. Siz hesap diyorsunuz ama bunu da ayet ve hadislerden ispatlayamıyorsunuz. Ayı görmeden hesap yapıyorsunuz, şimdi rasathaneler var gürmek mümkündür ama siz yüz bin yıl bundan önceyi düşünün onlar nasıl hesap yapıyorlardı. Ayı görmeden oruç tut, ayı görmeden bayram et, bu dinin neresindedir? Ay uzak ülkelerde ufuk farklılığından görülse bile, bizim ufukta görülmediği için bizi bağlamaz. Dünyanın başka yerinde öğle olur ama bizde gece olursa biz öğle namazı mı kılmamız gerekir? Konu bence çok açık ama yine de anlaşamıyoruz.

Yorum

Geçmiş yazılarınıza kısa cevaplar verdikten sonra hadislere başlamak istiyorum ama siz yazıyorsunuz onlara bakamıyoruz. Neyse bugünlük bu kadar, devam ederiz inş. Ben de yatmaya gideyim. Size hayırlı günler, güzel paylaşımlar..
                        selam ve dua ile..

Yorum

[quote author=Velayet_Nuru link=topic=23732.msg158969#msg158969 date=1345263660]
                          Değerli kardeşim, eğer ingilizceniz varsa bu adreste ( http://www.shiachat.com/forum/index..../#entry2261816) konuyla ilgili açıklamalar var, benim zamanım olursa inşaAllah neden zayıf olduklarını da size bir bir açıklarım inş..
                          [/quote]

ne yazık ki hocam ingilizcem yok ama arapçası varsa türkçeden daha makbule geçer.... inşallah cevabı bekleyeceğim...

أبو النواس

Ebu Nevves

Yorum

[quote author=Velayet_Nuru link=topic=23732.msg158972#msg158972 date=1345264252]
                            Daha önce gereken açıklamayı yaptım, ama yine böyle konuşmanız gerçekten beni şaşırtıyor. Oruç gününün gecesi bu işler helal kılındı diyor, artık gece fecre kadar yiyip içebilirsiniz diyor. Sahi, ayetten oruç gecesinin gündüzden önce olduğu anlaşılmıyor mu? Ramazanın 1. günü için sahura kalktığınız gece işte Ramazanın ilk gününün gecesidir ve gündüzden önce gelmektedir. Siz orucun ilk günü için hangi gece sahura kalkıyorsunuz? Ben de kararı okuyuculara bırakıyorum..

[/quote]

iyide hocam burada gündüz geceden önce olduğunu sizde kabul ettiğinizi düşünelim. oruç tutacağınız günün ilk gecesi mi sahura kalkılır yoksa oruç gününden önceki gecemi sahura kalkılır? zaten gece sahura kalkmak zorundasınız bu geceyi öne çıkarmıyorki. bu gece kalkıp sahur yapmak geceyi gündüzden önce yapmaz. bunun başka bir yöntemi olmaz....

أبو النواس

Ebu Nevves

Yorum

[quote author=Velayet_Nuru link=topic=23732.msg158975#msg158975 date=1345265115]
                              Muhterem kardeşim, Yasin Suresinin 40. ayetinde şöyle buyuruyor:
                              40- "Ne güneşin aya çatması yaraşır, ne de gece gündüzü geçebilir; onların her biri kendi yörüngesinde yüzerler."

Bu ayet aslında kainattaki düzenin ne kadar mükemmel olduğunu açıklıyor, eğer bunlar kendi yörüngelerinden çıkar ve birbirlerini solarlarsa düzen bozulur. Eğer bu ayetten gündüzün geceden önce olduğunu kabul edersek, ayın da güneşten önce olduğunu kabul etmemiz gerekir, çünkü güneş de aya çatamaz diyor. Bu bir.
                              İkincisi; biz bunların yaratılışı hakkında konuşmuyoruz, ayet de onların yaratılışı hakkında bir şey demiyor. Gündüz geceden önce yaratılmış olsa bile, insanların düzene girmesi için Allah Teala dini konularda doğal takvim olan ayı bizler için karar kılmıştır. Ayın da çeşitli halleri vardır, ona göre insanlar daha kolay dini vazifelerini yapabiliyorlar. Siz hesap diyorsunuz ama bunu da ayet ve hadislerden ispatlayamıyorsunuz. Ayı görmeden hesap yapıyorsunuz, şimdi rasathaneler var gürmek mümkündür ama siz yüz bin yıl bundan önceyi düşünün onlar nasıl hesap yapıyorlardı. Ayı görmeden oruç tut, ayı görmeden bayram et, bu dinin neresindedir? Ay uzak ülkelerde ufuk farklılığından görülse bile, bizim ufukta görülmediği için bizi bağlamaz. Dünyanın başka yerinde öğle olur ama bizde gece olursa biz öğle namazı mı kılmamız gerekir? Konu bence çok açık ama yine de anlaşamıyoruz.
                              [/quote]
                              ne yazık ki anlaşamıyoruz hocam çünkü konu o kadar açık değil. hilali görmek diyorsunuz ama gördüğünüz hilal ayın ikinci yada üçüncü gününe denk gelmektedir. işte bu yüzden sizin iki üç gün oruca geç başlama olayınız oluyor....

أبو النواس

Ebu Nevves

Yorum

[quote author=Velayet_Nuru link=topic=23732.msg158976#msg158976 date=1345265325]
                                Geçmiş yazılarınıza kısa cevaplar verdikten sonra hadislere başlamak istiyorum ama siz yazıyorsunuz onlara bakamıyoruz. Neyse bugünlük bu kadar, devam ederiz inş. Ben de yatmaya gideyim. Size hayırlı günler, güzel paylaşımlar..
                                selam ve dua ile..
                                [/quote]

hocam bende sırayla gidiyordum dün bayram nedeniyle hiç internete girmek kısmet olmadı. yazı birikmiş... ama diğer cevaplarınızı da bekliyorum...
                                saygılar...

أبو النواس

Ebu Nevves

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X