Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Hz Aişe gerçekten Resulullahla 9 yaşındamı evlenmiştir.?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Hz Aişe gerçekten Resulullahla 9 yaşındamı evlenmiştir.?

sanirim ben bu sitede saskinliktan saskinliga göc etmekten saglikli bilgi alamiyacagim...!

bu konu hakkinda googlede dolasirken mantikli ve inandirici bi yazi buldum...
    sanirim bu konuya biraz isik tutacaktir

erkek çocuklarin bile yoldan geri çevrildigi Uhud günü onun da cephede olusu,(Buhârî, Cihâd, 65.)
    ilmî meselelerdeki derinligi, Ifk Hadisesi karsisinda ortaya koymus oldugu olgun tavir ve beyanlari,
    Fâtima Vâlidemiz’le arasindaki yas farki, hicret ve sonrasinda yasanan gelismelere detaylariyla birlikte vukûfiyeti,
    Medine’ye intikal ettikten sonra evlilik isinin, bizzat babasi Hz. Ebû Bekir’in gündeme getirmesiyle ve mehir takdirinden sonra gerçeklesmis olmasi,(Taberânî, Kebîr, 23/25; Ibn Abdilberr, Istîâb, 4/1937; Ibn Sa’d, Tabakât, 8/63.)
    model bir sahsiyet olarak Efendimiz’in toplum önündeki rehberlik konumu, peygamberlik hassasiyeti ve baba sefkati,
    gelen ayetlerde evlilik yasiyla ilgili olarak rüsd sartinin getirilmis olmasi,(Nisâ sûresi, 6.)
    onun yasi ve evliligiyle ilgili rivayetlerin farklilik arz etmesi yönüyle kesinlik ifade etmiyor olusu,
    ("Hicretten bir buçuk, iki veya üç yil önce", "alti veya yedi yasindayken", "Hz. Hatîce’nin vefat ettigi yil veya vefatindan üç yil sonra",
    "hicretten yedi, sekiz ay sonra, hicretin ilk senesi" veya "Bedir’in akabinde" gibi farkli rivayetler için Bkz.: Buhârî, Menâkibü’l-ensar 20, 44; Müslim, Fedâilü’s-Sahâbe 74;
    Aynî, Umde, 1/45; Ibn Abdilberr, Istîâb, 4/1881; Nedvî, Sîretü’s-Seyyideti Âise, 40, 49.)
    o günkü yasini ifade ederken bizzat Âise Vâlidemiz’in, süphe ifade eden "alti veya yedi" tabirini kullanmasi,
    o günün toplumlarinda dogum ve ölüm tarihlerinin bugünkü kadar net tespit edilmiyor olusu gibi bilgiler üzerinde de durulabilir.

Ancak netice degismemekte ve bunlarin hepsi, onun risâletten önce dünyaya geldigi, on dört veya on bes yaslarindayken nisanlandigi
    ve on yedi veya on sekiz yaslarindayken de Allah Resûlü (s.a.s.) ile evlendigi seklindeki kanaati kuvvetlendirmektedir.

Bu durumda bize, nisanlandiginda 6 veya 7, evlendiginde ise 9 yaslarinda oldugu seklindeki rivayetleri,
    ‘O görünümde birisi idim.’ manasina hamledip te’lif etmek düsecektir.
    (Hatta konuyla ilgili degerlendirmelere tepkiyle yaklasan bazilari, "alti veya yedi yaslarinda idim" ifadesini ravinin bir hatasi olarak görüp bu cümlenin,
    "risâlet geldiginde alti veya yedi yaslarinda idim" seklinde olmasi gerektigini söylemektedirler.)

Hz. Âise Annemiz’in, fizikî durumu itibariyle zayif bir bünyeye sahip oldugu bilgisi de bu yorumu güçlendirmektedir.
    Zira o, fizikî sartlardan çabuk etkilenen ve yasitlarina göre kendini daha küçük gösteren bir beden tasiyordu; Medine’ye hicret sirasinda hastalanmasi, (Buhârî, Menâkibü’l-ensar 43, 44; Müslim, Nikâh 69; Ibn Mâce, Nikâh 13.)
    annesi tarafindan özel ilgi gösterilerek iyilestirilmeye çalisilmasi,
    (Buhârî, Menâkibü’l-ensar 44; Müslim, Nikâh 69; Ebû Dâvûd, Edeb 55; Ibn Mâce, Nikâh 13; Dârimî, Nikâh 56; Taberânî, Kebîr, 23/25; Ibn Abdilberr,
    Istîâb, 4/1938; Ibn Sa’d, Tabakât, 8/63; Ibn Ishâk, Sîre, Konya, 1981, 239)
    Benî Mustalik Gazvesi dönüsünde, içinde sanilarak hevdecinin deve üzerine yerlestirilmesi
    ve bu sirada onun hevdeç içinde olup olmadiginin bile anlasilamamis olmasi (Buhârî, Sehâdât 15; Megâzî, 34; Tefsîr, (24) 6; Müslim, Tevbe 56; Tirmizî, Tefsîr, (63) 4; Ibn Sa’d, Tabakât, 2/65; Ibn Hisâm, Sîre, 3/310.) gibi hadiseler de bu durumu desteklemektedir.

Özetle Âise Vâlidemiz, dokuz yasinda iken evlenmis olsa bile o günkü toplum telakkilerine göre bu çok tabii ve dogal olmakla birlikte
    hadiseye daha genel bakildiginda onun, 17 veya 18 yaslarinda iken ‘Mü’minlerin Annesi’ hüviyetini kazandigi anlasilmaktadir.

Burada akla, "Madem öyle; bugüne kadar bu mesele niye bu sekilde gündeme gelmedi?" seklinde bir soru gelmektedir.
    Basta da ifade edildigi gibi yakin zamana kadar bu hususta olumsuz hiçbir beyan serdedilmemis;
    ne Ebû Cehil gibi her firsati aleyhte degerlendiren muannit bir firavundan ne de Abdullah ibn Übeyy ibn Selûl gibi olmadik yerden fitne ve iftira üreten nifakin adresi olmus birisinden bu evlilige herhangi bir itiraz söz konusu olmamis, olamamistir.
    Çünkü ortada itiraz edilecek herhangi bir durum yoktur.
    O günkü telakkilere göre her iki durum için de tabii bir kabullenme söz konusudur ve muhtemelen bu durum, konuya farkli yaklasip yeni bir bakis açisi getirme ihtiyacini da netice vermemis,
    dolayisiyla söz konusu haberlerin dogrulugu veya alternatif bilgilerin varligi hususunda Islâm âlimlerinin farkli bir mütalaada bulunmalari da mümkün olmamistir.

Kara Bulutlar Rahmet icindir...!

Yorum

Gölge Kardeşim sizce Aşağıda gördüğünüz ve Sahihi Buharide geçen bu rivayet uydurma mıdır?

Sahihi Buhari

Yorum

selamun aleyküm
        o kadar bilgim olsaydi alim olurdum Mufazzal kardesim
        herseyden evvel "sultanlar sultani (sav) efendimiz"in cocuk ile izdivac edecegine ihtimal vermem mümkün degildir.
        ama söyle yorumlayabilirim haddim olmadan...
        sayet Aise validemizin yas belirtmesi yanlis tercüme edilmediyse:

1 eger Hz Aise validemiz gercekten böyle bisii dediyse buhari de dogrudur...!
        2 eger HZ Aise validemiz böyle birsey demeyipte ravilerden biri yanlis aktardiysa buhari yine dogrudur...!
        3 eger Hz Aise validemiz kesinlikle böyle birsey demediyse ve ravilerde böyle nakletmediyse buhari yanlistir...!
        4 yukariya astigin hadisin alintilandigi sahihi buharinin orjinal oldugundanda emin degilim...!
        (zira günümüzde o kadar cok (bilincli olarak) yanlis tercümeler varki evlere senlik...!)

yalniz dikkatimi ceken bisii var bu sitede...
        bu ve bazi konularda seyyah kardesimize yada ehl-i sünnet'im diyenlere cok sert tavirlar gösteriliyor...!
        müslümanin sifatlarindan degilmidirki tatli dil ve güler yüz ile dogruluga tesvik, yanlisliktan men...!
        acikcasi yakisriámadim ehl-i beytlige...
        eger ehli-i beytligi böyle yasiyor ve yasatmaya calisiyorsaniz ben arastirmalarimi baska yerlerde yapayim...!
        cünki okurken bile vebal altina girdigimi düsünüyorum...!

muhakkakki herseyin en dogru ve iyisini Rabbimiz bilir
        En son Qom_u_ask tarafından düzenlendi; 06.08.2020, 17:03.

Yorum

konuyla alakali olarak muhatabiniz mutlaka cevap verecektir gölge kardesim...ancak site geneli adina söylediginiz sözlere kendi adima cevap vermeliyim...

bu sitede sünni olarak ademtoprak kardesimiz var, hilalnur bacimiz var, su an isleri sebebiyle sitemize gelemeyecegini bildirerek, kisa bir müddet aramizda bulunamayacak olan ypa var, bakarsaniz onlara karsi azami saygi gösterildigini görürsünüz, bu baslikta ehlisünnete örnek olarak andiginiz sahsi bunlarla birlikte degerlendirmeden önce bir müddet daha izleyin ve siz bu uslubta iken sizede öyle tepki verilip verilmeyecegine bakarak karar verin.

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

gülistan kardesim... tepkinizi anliyorum ama gölge olarak acik sözlüyümdür ve icimden geldigi yada gördüklerim cercevesinde yaziyorum...
            eger üslubumda yanlislik oldugu görüldügünde lütfen sakin bi sekilde uyarilsin... hic gocunmam... cünki kisi nasil bakarsa öyle görür...
            haa... sakin yanlis anlasilmasin, kesinlikle siddet yanlisi degilim

Yorum

hayir kardesim, kesinlikle ben size tepki olarak yazmadim yazdiklarimi, yalnizca karar vermekte acele etmemenizi önerdim...sizin su uslubunuzla bu sitede kimse size sirf ehlisünnet oldugunuz icin sert tepki göstermez bu konuda rahat olabilirsiniz...

yanlislik yapmak ise hepimize mahsus, bu konuda benimde uyarilmisligim var, insaniz sonucta...

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

[quote author=Gölge link=topic=5072.msg39072#msg39072 date=1245884365]
                ama söyle yorumlayabilirim haddim olmadan...[/quote]

1 eger Hz Aise validemiz gercekten böyle bisii dediyse buhari de dogrudur...![/quote]

Gerçekten Aişe annemiz bunu demişse ve Buharide nakletmişse, amenna, bu konuda Buharide sorun yoktur.

2 eger HZ Aise validemiz böyle birsey demeyipte ravilerden biri yanlis aktardiysa buhari yine dogrudur...![/quote]

Bu konuda Buhariyi doğrulamamız mümkün değildir. Farz edelim Aişe 17-18 demiş ravilerden birisi 6-9 yapmış ve Buharide bunu kitabına almış. Peki Aişe annemiz dedi, Ravilerden biriside değiştirdi, e peki Buhari nasıl aldı kitabına? Ve yıllarca hatta günümüzün bir çok kırsal bölgelerinde bu rivayet adeta bir sünnet haline geldi. Ne iştir bu? Buhari nasıl bu rivayeti kitabına alır?

3 eger Hz Aise validemiz kesinlikle böyle birsey demediyse ve ravilerde böyle nakletmediyse buhari yanlistir...![/quote]

Amenna

4 yukariya astigin hadisin alintilandigi sahihi buharinin orjinal oldugundanda emin degilim...!
                (zira günümüzde o kadar cok (bilincli olarak) yanlis tercümeler varki evlere senlik...!)[/quote]

Değerli kardeşim yukarıya astığım rivayet Buharinin orjinal halidir. Bundan şüpheniz olmasın. Dilerseniz kendiniz bulun bir buhari bakın.

bu ve bazi konularda seyyah kardesimize yada ehl-i sünnet'im diyenlere cok sert tavirlar gösteriliyor...![/quote]

Kesinlikle yanılıyorsunuz. Detayına girmiyorum şimdi.

müslümanin sifatlarindan degilmidirki tatli dil ve güler yüz ile dogruluga tesvik, yanlisliktan men...![/quote]

Kesinlikle öyledir. Detayına girmiyorum şimdi.

Gölge kardeşim size şunu sormak istiyorum. Uzun bir kopya yapmadan kısa ve öz olarak bana şu sorunun cevabını verir misiniz.

Aişe Annemiz Allah Resulü ile nişanlandığında 6 yaşında gerdeğe girdiğinde ise 9 yaşındaydı. Siz bu rivayeti olduğu gibi kabul ediyor musunuz? Ediyorsanız etme sebebinizi kısaca açıklar mısınız?

Yorum

su an ki bildiklerim ve duygularim ile evet kardesim, kabul ediyorum.

(bu, hasa... sümme hasa, Efendimizin sübyanciligini kabul ediyorum anlamina gelmez, ki, ihtimal dahi vermem)

sebebine gelince; Nefsi, herseyi en iyi bilen Yaratanimizin elinde olan bir Peygamberin yanlis yapmasi mümkün degildir
                  yapilan izdivacin mutlaka, ama mutlaka ilahi bir sebebi vardir ve öyle oldugunada süphe olmamali...!

siteye üye oldugum ve bu konuyla karsilastigimda arastirip asagida nakledecegim ve su anki mantigimin kabul ettigi yaziya rastladim...

söyle ki:

Hz.Peygamber efendimiz, Hz. Aise ile küçük yasta evlenerek onun, diger hanimlarindan daha iyi bir sekilde islami bilgileri kendisinden almasini ve Müslümanlara aktarmasini amaçlanmis olabilir.
                  Çünkü, diger hanimlari, hem yaslari hem de zeka seviyeleri bakimindan Hz. Ãise ile kiyaslanamazlar.
                  Hz. Ãise'nin, erken yaslarda peygamber hanesine girmesinin en önemli nedeni bu olabilir.
                  Bu küçük ve zeki kiz sayesinde diger sahabenin göremedikleri Hz Peygamber'in evinde meydana gelen olaylarin, özellikle kadinlarla ilgili özel meselelerin,
                  Müslümanlara aktarilmasini ve Hz.Peygamber'in Müslüman kadinlarla olan bilgi alisverisini o saglamistir.
                  Bundan dolayi, kaynaklarimizda yer alan Islam'i bilgilerin neredeyse tümü Hz. Aise'den gelmistir, diyebiliriz.

Hz. Ãise'nin üstlenmis oldugu bu görevi diger hanimlari üstlenemez miydi diye sorulursa, su sekilde cevap verebiliriz:
                  Hz. Peygamberin diger hanimlari, daha önce birkaç evlilik hayati geçirmis, zeka olarak yorulmus ayni zamanda yaslanmis olan kadinlardi.
                  Bir kisminin, coçuk sahibi olmak gibi, zihinsel anlamda önemli mesguliyetleri de bulunuyordu ki bu durum, Hz. Ãise'nin bilgi edinmedeki konumu ile kiyaslandiginda, hanimlar arasindaki fark daha iyi görülebilir.
                  Hz.Aise ise, özel yetenekleri, diri zekasi ile müstesna bir kadin olarak, islam'in bütün Medine dönemi hadiselerini gözlemlemis ve bizlere aktarmistir.

Yukarida açiklamaya çalisilan Hz. Ãise'nin meziyet ve gayretleri konusunda "Siret Ansiklopedisi" yazari Afzalurrahman sunlari aktarmaktadir:

"Hz. Peygamberle erken yasta evlenen Hz.Ãise'nin egitim ve talimi bizzat Hz.Peygamber'in rehberligi ve nezareti altinda gerçeklesti.
                  Hz Aise çok zeki, tecessüs sahibi, hifzi kuvvetli, çok çabuk ögrenmeye kabiliyetli idi.
                  Hz.Peygamberden ne görüp duydu ise onu hatirladi ve baskalarina nakletti.
                  Bu sebeple Hz.Peygamber ona çok yakinlik duydu ki her söyledigini dinleyip izlesin ve yaptigini daha hevesli yapsin.
                  Böylece Hz.Aise, Islam prensiplerini ve Resulün sünnetini diger hanimlarindan daha fazla ögrendi ve hafizasinda tuttu.
                  O, bu ilmi Hz.Peygamberden sonra yaklasik 45 yil kadar anlatti. Hz.Peygamberden 2210 hadis rivayeti ile en fazla hadis rivayet eden altinci sahabi olmustu".

Sonuç

Hz. Aise'nin Hz.Peygamberle evlendigi evlilik yasi konusunda klasik kaynaklarda yer alan onun 18 yasinda evlendigini savunan bilginlerin görüslerinin isabetli olmadigini göstermektedir.

Bu kadar rivayet, sadece yorumla reddedilemez.
                  Rivayetlerin aksine getirilen deliller ise bilimsel olmaktan ziyade, tepkiseldirler.
                  Dolayisiyla, Hz.Aise'nin, Hz.Peygamber'in hanesine küçük yasta girmesinin pek çok hikmet ve hayrli sonuçlari dikkate alinmadan rivayetler degerlendirilmistir.
                  Ulasilan sonuçlar ise tatmin edici olamamistir.

Bölgenin iklim yapisini ve evlilik kültürünü göz önüne aldigimizda o zaman ve hatta günümüzde bu tür evliliklerin hiç de garip karsilanamayacagi ortadadir.
                  Onun küçük yasta olusu hiçbir zaman problem edilmemis, oyuncaklariyla oynamasina ses çikarilmadan, onun Hz. Peygamberle evliligi devam etmistir.

Bütün bunlardan sonra özetle diyebiliriz ki, Hz. Aise'nin Hz. Peygamberle nisanlandigi yas 6 dir. Bu da nübüvvetin 10. yilina tekabül etmektedir
                  Evlendigi yas 9 dur. Bu da Hicretin I. yilinda olmustur.
                  Genelde rivayetler de bu noktada odaklanmistir.
                  Bu evlilik o zaman hiçbir kimse tarafindan garipsenmemis ve o dönemde gerçeklesen buna benzer bir çok evlilik bulunmaktadir.

Bireyler ve toplumlar bir tarih dilimine ve kültürel gelenege aittir ve bundan kopmak imkansizdir.
                  Bu nedenle, her hangi bir tarihi olayi degerlendirirken onu, kendi tarihselligi ve kültürel çerçevesi içinde degerlendirmek gerekir.
                  Yoksa, kendi sartlarimizi ölçü alarak farkli bir tarih diliminde yasayan ve farkli toplumsal yapilanmalara sahip birilerini yargilamak: hem dogru degildir, hem de bilimsel bir yöntem olarak kabul edilemez

Mufazzal kardesim bu arada sunu da belirtmeliyimki acayip bir vebal altina sokmussun gölgeyi...!
                  En son Qom_u_ask tarafından düzenlendi; 06.08.2020, 17:02.

Yorum

Bismillahirrahmanirrahim

Değerli kardeşim gölge! Aktardığınız yazıyı önceden okumuştum. Siz aktardığınız için tekrar okudum. Değerli kardeşim, Aişe annemizin küçük yaşta evliliğini, Allah Resulünün ona bir şeyler öğretmesine kendisinden sonra özellikle kadınlarla ilgili meseleleri halka açıklaması için, onunla erken evlendiğini söylemektesiniz. Anlaşılan o ki Allah Resulünün, Aişe ile evlilik yaşı konusunda Sünniler arasında sadece ihtilaf yok ayrıca MÜTHİŞ BÜYÜK BİR İHTİLAF var.

Değerli kardeşim, Allah Resulü, Hz. Ali a.s hakkında buyuruyor ki: Ben ilmin şehriyim Ali onun kapısıdır. İlim isteyen kapıya müracat etsin. (Tirmizi) Bu hadisi bilmeniz lazım. Yine buyurmuştur ki: Benim Ehl-i Beytim Nuhun gemisi gibidir, binen kurtulur binmeyen helak olur.

Değerli kardeşim Eğer Allah Resulünün Aişeyle erken evliliğinin sebebi bu ise bu sebebi veya sebebin imasını dahi Allah Resulünden neden duymuyoruz? Örneğin Hz. Ali a.s hakkında söylediğini veya benzerini Aişe annemiz hakkında da söyleyebilirdi. Aişenin, özellikle kadın meselelerinde açıklamalar yaptığını söylüyorsunuz. Bunda haklısınız. Hatta kadın meselelerinden ziyade en ayıp, en hassas cinsel meselelere kadar, detayıyla Aişe annemiz anlatmıştır. Keşke Aişe annemiz bunları Erkek sahabelere (Esved - Abdurrahman-Ebu Musa vb.) değilde kadınlara anlatsaydı. Ama biz görüyoruz ki Aişe annemiz en ayıp, en hassas, en kritik cinsel meseleleri erkeklere anlatmış, yetmemiş özellikle Gusül konusunu ise uygulamalı olarak anlatmaya çalışmıştır.

Hep bunu sordum. Ashap hakkında denilir ki, onlar gökte ki yıldızlar gibidir hangisine uyarsanız kurtuluşa erersiniz. Hakeza Hz. ali hakkındada: Ben ilmin şehri Ali kapısıdır, ilim isteyen kapıya müracaat etsin denir.

Ama ben görüyorum ki Ehl-i Sünnet kaynaklarında hassas cinsel meselelerde dahi erkekler, sahabelere soruya gitmiyor tam aksine çoğunlukla Aişenin kapısı çalınıyor. Öyle ki cinselliğin en doruk noktası birleşme anına kadar Aişe annemiz anlatıyor. Bir erkek sahabe ki gökte ki yıldızdı, bilmiyor muydu? Allah Resulünden 23 yıl süre zarfında sorup öğrenmemişler miydi?

Veya ilim şehrinin kapısı Hz. Ali a.s! Bilmiyor muydu? İnsanlar neden ona müracaat edipde sormadı. O ki cahiliyet döneminde bile asla Puta tapmamış, 23 yıllık mübarek süre zarfında Resulullahın dizi dibinden ayrılmamıştı. Ona neden müracat etmemişlerdi? Öyleki Hz. Ali a.s’dan, Sünni kaynaklarda kayda değer rivayet, nakil, hadis göremiyoruz. Nedir acaba sebebi.

Ebu Musa Eşari konusunda sizin kaynaklarınız öyle bir Övme politikası uygular ki akıllara zarar. Ebu Musanın ilmini, yaşantısını, sünnetlere olan vakıflığını vb. Ama maalesef bakıyoruz ki, gökte bir yıldız olan Ebu Musa bile hassas bir meselede Aişenin kapısına koşuyor. Bir erkek gece yatınca, ihtilam olucak, menisi elbisesine veya yorganına bulaşacak ve hemen koşacak Aişe annemizin yanına, Ey annecim, meniyi nasıl temizleyeyim. Bunun neresi mantıklıdır? Açıklar mısınız lütfen?

Evet! Kaynaklarınızda aişe annemizden sürülerce hadis nakli vardır. Hatta kimileriniz der ki Aişe annemizin nakilleri olmasaydı Din olmazdı. Korkunç bir iddiadır bu.

Halbu ki Allah Resulü buyurmuştu ki: Ben size iki ağır emanet bırakıyorum. Biri Kuran diğeri benim Ehl-i Beytim. Bu ikisine sarıldığınız müddetçe sapıklığa düşmezsiniz. (Kütübü Sitte)
                    Şimdi şuna açıklama getirmek gerek.

Allah Resulü Aişe annemizle 6 yaşında nikah kıyarken kendiside 49 yaşındaydı. Cinsel temas sağlarken Aişe 9 kendisi ise 52 yaşındaydı. Aralarında 43 yaş fark vardı. Bu doğru mu? Bunu mu kabul ediyorsunuz?

Yoksa…

Allah Resulü Aişe annemizle evlenirken, Aişe annemiz 17-18 yaşlarındaydı. Bunu mu kabul ediyorsunuz?

Yoksa…

Aişe annemizle 6 yaşında nikah kıymış, 9 yaşında cinsel temas yapmış. Fakat O dönemin farkına göre 6-9 yaşındaki bir kız çocuğu fiziken 17-18 yaşında bir kız olgunluğundaydı. Yoksa bunu mu kabul ediyorsunuz?

Çünkü bu konuda sizler Müthiş ihtilaflı durumdasınız. Bu ihtilafa düşmenize ise sebep olan Ateistlerdir. Çünkü Ateistler ilk olarak bu meseleyi özellikle bu ülkede gündeme taşımış, eğmiş bükmüştür. Böylelikle Sünni dünyayı bir açıklama yapmaya zorlamıştır. Fakat maalesef her ağızdan bir ses çıkmış ve konu içinden çıkılamaz hale gelmiştir.

Bu arada sizi neden vebal altına sokmuş olayım. Anlamadım.

Bu arada baştan sona incelemenizi ümid ederim.

http://www.welayet.com/index.php?topic=4504.0

Yorum

Mufazzal kardesim
                      maksadim seninle didismek yada seni kirmak degil lütfen yanlis anlama

gölgeye bir soru yönelttin ve gölge de samimi sekilde icinden geldigi gibi ve arastirabildigi hadariyle yazmaya calisti haddini asarak.
                      ve konuya müdahil oldugum alintida mantigimin kabul edebilecegi ‘O görünümde birisi idim.’ cümlesini su anki düsüncelerimle kabul ettigim icin özellikle kalin olarak isaretlemistim.
                      eger senin okumak istedigin dibi HAYIR deseydim hem seni kandirmis olurdum hem de kendimi.

acikcasi üzüldüm "SENiN-SiZiN" diye hemen kutuplastirip gölgeyi harmanlamana...!

ve diyorumki, islami konularda o mübarek Ehl-i Beyt'in böyle hararetli ve saldirgan bir tavirla yaklastigina ihtimal vermiyorum
                      ama mektebi olarak bu tür yaklasimlar her zaman itici olur diye düsünüyorum...!
                      (hele ki gölge gibi arastirma icinde olanlar icin...!)

gölgeyi vebal altinda biraktin dedim ve israrla devam ediyorsun yazdiklarina yorum yapmami isteyerek...!
                      ama asiyorum yine haddimi ve diyorumki; Hz Aise validemizin uygulamali olarak gusül abdestini gösterdigine inanmiyorum.
                      o insanlarki, islam dini indikten sonra parmaklarini göstermekten cekinen, baslari önünde yürüyen insanlardi...!
                      bu ve kaleme aldigin iddilari her kim ortaya atmis ise ebedi cehennemliktir diye düsündügümüde belirteyim acizane...

sunuda belirteyim kisaca güzel kardesim
                      gölgenin ne o devirlerde yasamisligi var, ne de hadiscileri arastirip elestirecek kadar ilmi...
                      (o kadar ilmim olsaydi sanirim burada olmazdim...!)

simdi güzel kardesim
                      bu konu gölgeyi asti ve daha fazla vebal altina girmek istemiyor...
                      iddia ve suclamalar haricinde kaynakli ve gercekci bilgiler alamiyacagim inancina vararak bu konudan cekiliyorum...

son olarak
                      hayatimda en cok özen gösterdigim KUL HAKKI'dir
                      bu konudan cekilirken, astigim yazilarda bilmeden birilerini kirdiysam özür ve helallik diliyorum...

LÜTFEN HAKLARINIZI HELAL EDiNiZ

Esselamualeyküm
                      En son Qom_u_ask tarafından düzenlendi; 06.08.2020, 17:02.

Yorum

Sevgili gölge kardeş, seviyeli üslubunuzdan dolayı özellikle sizi tebrik etmek istiyorum, ben cahilane aynı üslupla yazmaya gayret gösterirken yapacağım hatalardan dolayı şimdiden özür dilerim.

Yukarda yazmışsınızki Hz. Aişe validemizin erken yaşta (9) Hz.Peygamber(s.a.a)in zevcesi olmasının ilahi bir sebebi olabilir , örneğin: erken yaşta zekası , hafızası, aklı tertemiz iken , o zeka - hafızadan dini mevzuları iyi kavrayıp anlatması beklentisi (amacı) olabilir. Çok mantıksız bir yaklaşım olmamakla berabber şu geliyor aklıma.
                        Deniyorki Ebu Hureyye için Hz Peygamber(s.a.a) dua etti ve o hiç bir zaman duyduğunu unutmadı ve en büyük muhaddis oldu.
                        E be güzel kardeşim Hz peygamber 9 yalındaki çocukla evleneceğine , Hafızası yorgun mevcut hanımlarından birisi içinde Ebu Hureyye için bulunduğu lütufda bulunamazmıydı.

Allaha emanet olun.
                        Allah, geçimsiz efendileri olan bir adamla, yalnız bir kişiye bağlı olan bir adamı misal olarak verir. Bu ikisi eşit midir? Övülmek Allah içindir, fakat çoğu bilmezler. (Zümer 27)

Yorum

[quote author=Gölge link=topic=5072.msg39700#msg39700 date=1246132607]
                          Hz Aise validemizin uygulamali olarak gusül abdestini gösterdigine inanmiyorum.[/quote]

Saygı değer gölge kardeşim buna emin olun ki bende inanmıyorum vede inanmakda istemiyorum. Yalnız maalesef en sahih kaynaklarınız yazmış işte.

Bakınız:

Sahihi Müslim - Kitabul Hayz Babı
                          Sahihi Buhari - Kitabul Gusl Babı
                          El Lu'luu Vel Mercan - Kitabul Hayz Babı

o insanlarki, islam dini indikten sonra parmaklarini göstermekten cekinen, baslari önünde yürüyen insanlardi...![/quote]

Şu başlığı detayıyla incelerseniz rivayet içeriklerine ve ravilerine bakarsanız maalesef en muteber kaynaklarınızın beyanına göre hiçde anlattığınız gibi olmadığını göreceksiniz. Buna emin olun ben inanamıyorum ve inanmakta istemiyorum.

http://www.welayet.com/index.php?topic=4504.0

bu ve kaleme aldigin iddilari her kim ortaya atmis ise ebedi cehennemliktir diye düsündügümüde belirteyim acizane...[/quote]

İnşaallah. Rabbim onları ebedi cehenneminde yaksın inşaallah. Duanıza yürekten amin diyorum.

iddia ve suclamalar haricinde kaynakli ve gercekci bilgiler alamiyacagim inancina vararak bu konudan cekiliyorum...[/quote]

En büyük özelliğimin kaynaklı konuşmak olduğuna inanıyorum. Kaynaksız hiç bir söze itimad etmem. Forumu inceleyerek buna emin olabilirsiniz.

Çekilmenize ise üzülmekle beraber saygı duyuyorum.

Yorum

Gölge kardeşim bu konuda bir araştırma yapma fırsatınız oldumu konu hakkındaki yorumunuzu çok merak ediyorum
                            Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
                            İmam Ali (a.s)

Yorum

Ya bazı kaynaklar 9 yaşında evlendi, bazı kaynaklar 12, bazı kaynaklar 15 yaşında evlendiğini belirtiyor Hz.Aişe'nin. Ve o zamanlar kızlar çabuk ergenliğe girip olgunlaşıyorlarmış. En doğrusunu Allah bilir. Benim araştırmalarım böyle.

Yorum

bir insan olgunlassa ne kadar olgunlasabilir 9 yasinda? belki fiziksel olgunlasabilir, ruhsal olgunluk nasil olacak? hem sonra ölmüs müctehidlerin gecmis fetvalari ile amel edilirse böyle olmasida kacinilmaz olur. gecen gün tv de iki tane genc erkek evladi ile sokaga atilmis bayani gördünüzmü? kendisinden 20 yas büyük bir adamla evlendirilmis, adam ölmüsmü yitmismi ne olmussa, kadincaz kalmis sokakta, esyalarda aynen sokakta, o iki evladin buruklugunu düsünebiliyormusunuz? ruhuna isleyen bu duygulari hissedebilirmisiniz? hic olmazsa, bu belli bir dönem icin, belli bir mekan icin uygundu fakat, su gün artik bu uygulama sakincalidir, nitekim bu bir kuran emride degildir diyebilen birileri cikmayacakmi hala?

ki bu rivayetlerde bir kenara birakilsin da, dinsiz imansizlara malzeme yapilmasin

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X