Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Bu ayet çocuklarla evlenmeyemi onay veriyor? Yoksa insanlar mı yanlış anlıyor?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Bu ayet çocuklarla evlenmeyemi onay veriyor? Yoksa insanlar mı yanlış anlıyor?

evet anliyorum
    ilgi kuramadiginiz yer sanirim teorideki teslimiyetinizin pratige dökülmesi kismi oluyor!

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

Ynt: Bu ayet çocuklarla evlenmeyemi onay veriyor? Yoksa insanlar mı yanlış anlıyor?

3- mut'ayı fıtratlarına vidanlarına sığdıramayanların İmam a.s.'a demeleri ve İmamın yüz çevirmesini dedim.

4- evet tabi ki yanılabilr. ama ispatlanmadıkça yanıldığını söyleyemeyiz. ve siz bunu ispatlayacak delil sunmadınız. benim vicdanımı da ipotek altına alamazsınız..

5- bu inanç meselesi. nakli delillerle hareket etmeyi ve vicdan denilen ama asla dini hüküm çıkarmada bir delil sayılmayan yön delil olmaz.. İmam sizden daha vicdanlıydı kusura bakmayın. bunun ispatı deruni ve nefis terbiyesi konusunda eşi bulunmaz kitaplardan bellidir..

6- ispatı ayet ve İmamın yazdıklarıdır. aksi ispatlanmadıkça bunlar hükümdür. şahsi zanlarla yok edilemez. ve alimlerimizin bu dediklerini yazsam siz fıkıhtan anlamadığınız için faydası olmaz...

diğerleri yazdıklarımla ilgisiz..

Yorum

yok öyle

diger yazdiginiz hersey ilk yazdigimla dogrudan alakali
        siz bu söylediklerinizde samimiyseniz, pratik meselesini es gecmezsiniz
        vicdaninizin ipotekte olmamasi güzel, bakin is pratige gelince size gecenin gündüzden ayrildigi cizgiyi beyan ediyor...

muta veya dört evlilik meselesi, vicdana sigmaz diye bir sey yok, akla sigmayabilir veya egoya sigmayabilir...ancak vicdan ile süzülünce, her an, her ortam ve her sahsin durumunun farkliligi ve hükümlerin gerekliligi belli olur

eger bir kisi imamlardan birine, bebek meselesini danismis ve imam ondan yüz cevirmisse bunu bana örnek olarak verebilirsiniz

imam humeyni elbette benden vicdanliydi, ama sizden de vicdanliydi, buna kanaatiniz bu kadar sonsuz ise pratikte en az teori kadar mümkün olmali!

olamiyorsa, en azindan bu tür konulari bir daha siz siz olun gündeme getirmeyin
        gördügünüz gibi, sizi de asiyor!

ne getireyim delil olarak, ne getirsem imam bunu bilmiyormuydu diyeceksiniz nasilsa
        böyle bir durumda herkes kendisinden sorumlu olsun, ama kimse kalkipta dostun düsmanin okudugu bir ortamda böyle geregi olmayan bir konuyu gündeme getirmesin, helede pratige gelince kimsenin teslim olamayacagi bir meseleyi!

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

benim bi şeyden kaçtığımı ve yazdıklarımı savunamayacağımı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz, bunun için haddinden fazla nedenim var ama ben yazılanları alakasız gördüğümden onlara cevap vermedim..

Pratikte de imkansız gördüğüm sadece sizin sui zannınız benle alakasız..

benim boyumu aşan bir yönü olmadığı gibi, gündeme getiren de ben değilim. ben gündeme gelmiş bir konuda acabalara cevap verdim ve İmamın fetvasını tahkik ettim. sonra da savundum savunmaya devam ederim sizden de çekinecek tarafım yok.

ama sizin benim editlediğim yönleri hala açıklamamanıza ve bu pişkinliğinize akıl erdiremedim..

muta genelevi yetmezmiş gibi.. sözünü şiilere söylemediniz de kime söylediniz. bunu ne amaçla söylediniz. ve güya bunu savunurken, şiilerin kucağına bebeyi veremeyeceğiz mi gibi haddini aşan cümleleriniz bu konuyu hiç mi hiç anlamadığınızı gösteriyor..

önce anlayın sonra yazın derim. ve yazın da benim yazdıklarımla ilgili yazın..

fıkıhta, hüküm çıkarmada, alimlerin ve vicdanın yeri, taklidin gerekliliği, ihtiyati hükmü tercih edebileceğin taklitten muaf olduğu gibi konularla da yazdıklarınızı tartın bunları araştırın öyle yazın..

yoksa kıyas ve yoruma açık vicdanla bu işler yürümez "benim vicdanım sizinkini döver"e dönüşür mesele..

ilk üç maddenin hala yazdıklarımla ilgisini kurmanızı bekliyorum. hangi cümlemdeki hangi ifadem sizi bunları yazmaya itti? bekliyorum.. alıntı yapıp gösterin..

Yorum

meselede zaten sizin haddinizden fazla nedenler bulmanizdan kaynakli
            pratikte imkansiz görmüyorsaniz, uygulamadan sonra haber verin bende sizin buna teslim oldugunuza inanayim! uygulama olmadigi müddetce teoride savundugunuz birseyi bende hem teoride hem pratikte reddediyorum bu kadar basit...boyunuzu asip asmadigini basiniza geldiginde anlarsiniz...Rabbim sizi elbet bu iddianiz ile imtihan edecektir ve bunu sizin icin diliyorum...insaAllah kendi nefsinizde veya sevdiklerinizde bunu yasamak zorunda kalirsiniz!

konunun sizi asmasina yönelik iddiam ondan kaynaklidir ki, siz böyle bir mevzunun tartisilmasina müsade ettiginiz gibi acabalarina da cevap vermeye kalkistiniz...sonra da unutulmaya yüz tutmusken gidip konuyu canlandirdiniz...böyle bir konunun gündemde tutulmasinin sakincalarini düsünemedinizmi!?

benden cekinin demedim size, cekinmeniz icin bir neden de yok, ancak forum gündemini böyle sinir cizgilerimizi asasak konularla ön plana cikarmayin, yok asker les oldu, yok bebe es oldu...nedir bu?

nesini aciklayayim editlediginiz yerler gayet net
            muta genelevi meselesini kafamdan uydurmadim, bu siilikleri dilde kalmis bir takim sahsiyetsizlerin gerceklestirdigi bir faaliyettir, buda bu forumda sözkonusu olmustu...

siilerin kucagina bebek vermek meselesi benim konuyu kafamda ne kadar analiz ettigimi gösterir, bu sözün size agir gelmesi de sizin yeteri kadar analiz etmediginizi gösterir...eger bir bebekle alakali böyle bir konu gündeme geliyor ve bazilari kabul ediyor, bazilari red, bazilari cekimser kaliyorsa, bu durumda ben kimsenin kalbini acip bakamayacagima göre, bir siinin kucagina bebek verirken düsünmem gerekir degilmi??? ayrica bu caiz de olmamali zira evlilikte yas siniri yok, bu durumda nikah düser diyebilirmiyiz? e ne var simdi bu söyledigimde? konuyu özetliyor hepsi o kadar.

sizin yazdiklarinizla ilgili yaziyorumda, siz öyle düz gidiyorsunuz ki, analiz edilince, alaka kuramiyorsunuz....

yaptigim bir kiyas degildir bunu gayet iyi biliyorsunuz, yazdiklarim icerisinden es gectiginiz, atladiginiz cok sey var....benim vicdanim senin vicdanini döver meselesine sira gelmeyecek, cünki su siralar meydan sizin imaninizin diger insanlarin imanini dövmesine seyirci

ins. yazdiklarim aradiginiz cevaplari da iceriyordur
            kabul edin veya etmeyin size son kez tavsiye ediyorum
            böyle gereksiz konulara önayak olmayin, forumun vicigi cikti iyice

Yorum

bu arada sayet konuyu daha fazla tartismak istiyorsaniz, bana yukarida detayli olarak istedigim örnegi vermeyi unutmayin!

Yorum

[quote author=gulistan_2 link=topic=19836.msg132724#msg132724 date=1317381174]
                öyle saniyorum ki

bu konunun gündeme getirilmesinde lami cimi acabasinin tartisilmasinin amacinin ne olacagini sormustum?

sonra biraz analiz yapmaya calismis ve: yoksa kalbinizde bebeklerle cima yatiyorduda acilamiyormuydunuz diye sormustum

madem böyleydi karpuz fetvasi ile neden dalga gecildi, bu meseleden daha masum duruyordu demistim!

mutalar, dört evlilikler, genelevler önünde sirada beklemeler yetmedi bebelermi kaldi diye cikismistim!?

sonuna da edep ya Hu demistim

(özet olarak böyleydi sanirim bunu sildiniz) sorun yok[/quote]

BUNU HİÇ YAKIŞTIRAMADIM ABLA! HİÇ HOŞ OLMAMIŞ. BÖYLE BİR İTHAM VEYA ZANDA NASIL BULUNURSUNUZ? ESTAFİRULLAH SADECE...

[quote author=Qom_u_aşk link=topic=19836.msg132745#msg132745 date=1317407085]
                bu konuda aynı ifadeler İmam-ı Rahil Ruhullahil Humeyni (k.s.)'ün kitabında var. Alimimiz baktı ve ifadeleri bana okudu. 9 yaşından küçük çocukla ilişki kurmak caiz değildir, ellemek, şehvetli şekilde kucaklamakta sakınca yoktur. hatta süt emme yaşında bile olsa... (sakınca yoktur) diyor.[/quote]

AYRICA QOM-İ AŞK ABİ, BEN İMAM HUMEYNİ R.A'DEN SUNDUĞUNUZ FETVAYIDA ANLAYAMADIM. 9 YAŞINDAN KÜÇÜK KIZLARLA İLİŞKİ CAİZ DEĞİL FAKAT "ELLEMEK, KUCAKLAMAK, ŞEHVETLE DOKUNMAK, HATTA SÜT EMME ÇAĞINDA BİLE OLSA SAKINCASI YOKMUŞ" DEDİNİZ VEYA SUNDUNUZ...

ABİ BU NASIL OLUR YA. YA BUNDA BİR YANLIŞLIK OLMALI? SANA NAKLEDEN HOCA YANLIŞ SUNMUŞTUR, KİTABI BASAN GARAZLI BASMIŞTIR... YAHU SÜT EMME ÇAĞINDA OLAN ÇOCUK MASUM SEVGİYE MUHTAÇ DEĞİL MİDİR? ŞEHVETLE ELLEMEK, KUCAKLAMAK NE DEMEK YA...ESTAFİRULLAH...

BUNU BU GÜN ÖZELLİKLE VE TİTİZLİKLE ARAŞTIRACAĞIM. VE MANTIKLI İZAHINI BULMAYA ÇALIŞACAĞIM. AKSİ HALDE BUNU KABUL ETMİYORUM...TÖVBE TÖVBE...

Yorum

BU KONU BURDA KALSIN, FORUMA TAŞIMAYALIM LÜTFEN.

Yorum

[quote author=Mufazzal link=topic=19836.msg132783#msg132783 date=1317437889]
                    AYRICA QOM-İ AŞK ABİ, BEN İMAM HUMEYNİ R.A'DEN SUNDUĞUNUZ FETVAYIDA ANLAYAMADIM. 9 YAŞINDAN KÜÇÜK KIZLARLA İLİŞKİ CAİZ DEĞİL FAKAT "ELLEMEK, KUCAKLAMAK, ŞEHVETLE DOKUNMAK, HATTA SÜT EMME ÇAĞINDA BİLE OLSA SAKINCASI YOKMUŞ" DEDİNİZ VEYA SUNDUNUZ...

ABİ BU NASIL OLUR YA. YA BUNDA BİR YANLIŞLIK OLMALI? SANA NAKLEDEN HOCA YANLIŞ SUNMUŞTUR, KİTABI BASAN GARAZLI BASMIŞTIR... YAHU SÜT EMME ÇAĞINDA OLAN ÇOCUK MASUM SEVGİYE MUHTAÇ DEĞİL MİDİR? ŞEHVETLE ELLEMEK, KUCAKLAMAK NE DEMEK YA...ESTAFİRULLAH...

BUNU BU GÜN ÖZELLİKLE VE TİTİZLİKLE ARAŞTIRACAĞIM. VE MANTIKLI İZAHINI BULMAYA ÇALIŞACAĞIM. AKSİ HALDE BUNU KABUL ETMİYORUM...TÖVBE TÖVBE...
                    [/quote]

Seyyid Humeyni r.a-ın kitabında aynen öyle geçiyor.
                    En son Qom_u_ask tarafından düzenlendi; 02.08.2020, 00:13.

Yorum

Mufazzal
                      kardesim, bana bunlari yazmak öyle cok kolay gelmedi emin ol
                      muhtemel tepkileri ve yolacabilecegim yanlis anlasilmalari da düsündüm
                      ancak bu kadar net ve bu kadar damara dokunucu söylemeden bu konunun varabilecegi noktalara dikkat cekmem mümkün degildi
                      günlerdir uykularim dagildi, midem agrimaya basladi
                      elimi yüzümü yikarken düsünüyordum bugün, ya kitaba müdahale edildi kasitli birseyler yapildiysa diye...malum cin'de son zamanlarda hatali kuran bastiriliyormus! olmaz diye birsey yok...

buraya yazdiklarimin dahada ötesinde analiz ettim konuyu kafamda....
                      olay cok igrenc boyutlara ve toplumsal sorunlara gidiyor
                      bir kücük nokta da, hmmmm böylede olma imkani var diyebilecegim pozitif birsey yakalayamadim

simdiden söyleyeyim....Rabbim imam humeyninin güzel mekanini genisletsin
                      ancak, böyle birsey yaziyorsa dahi ben bunu reddediyorum
                      masumlarin hayatinda veya onlardan önce ve sonra herhangi bir tarihte bu konu ile alakali hafifletici bir sebep veya gerekliligine dair örnek yok

benim arastirma sürecimi biliyorsunuz, sagligimi kaybedecek dereceye varmisti
                      ben siiligi kabul ettimse, sorularima cevap verebildigi ve aklimida vicdanimida doyurdugu icindi....bunu anlattigim zaman aferinler, dualar alan aklim ve vicdanim simdi bu konudan dolayi seytani kiyas yapmis oluyor...

vallahi imtihan dedigimiz sey
                      korkularimiz, iddialarimiz, kinamalarimiz gibi bize ait seylerden cikiyor
                      bu konuya teslim oldum diyenler bununla imtihan edilmeye de hazirlansinlar
                      En son Qom_u_ask tarafından düzenlendi; 02.08.2020, 00:13.

Yorum

bu arada aklima takilan bir sey daha var
                        sayet bebege sehvetle dokunulabilir diye bir izin olsaydi, o zaman bebeklerle yetiskinler arasinda bazi hükümler sözkonusu olacakti....
                        varmi böyle bir hüküm?

Yorum

Mufazzal kitaba bakıyordu. sonuç ne oldu acaba?

fıkhın kendine has işleme yöntemleri vardır fakih bunlara bakarak tetva verir. tıpkı mahkemedeki delilleri değerlendiren hakim, ya da hesap yapan bilgisayar gibi..

vicdan ya da şahsi hisler mahkemede delil olmaz. fıkıhta da bunlara yer olmaz. Fakihin kuralları çıkardığı işlediği delilleri değerlendirdiği yöntem somut yöntemdir izafi soyut varsayımlar değildir.

o yüzden çıkan sonuçlarla şahsi zevkler önbeklentiler, vicdani çıkarımlar, çıkan fetvayla uyuşmayabilir. ama fakih böyle yapmak zorundadır çünkü onun sorumlu olduğu alan, elindeki malzemelerle parçalarla bir bütün oluşturmaktır.

İmam Humeyni r.a.'in böyle bir fetva verebileceği bana garip ve uzak gelmiyor. çünkü biz hayatı kendi cephemizden değerlendirirken fakih evren açısından değerlendirir. bu bakışta binlerce farklı cepheden olayı incelemek vardır..

konunun sen kabul eder misin ben eder miyim diye şahsileştirilmesi olayı çözmez.

bunun şiaya leke getireceğini de düşünmüyorum. Çünkü şia ortadadır. bu fıkhi bir hükümdür bizi şiayı kabule zorlayan şartlar bellidir. bunlar yok olmuş değildir. bu ise fıkhi hükümdür. en çok gülistan_2nin dediği gibi bu konuda müctehid hatası denir olay halledilir. ama şahsen ben bunu hiç de gerekli görmüyorum ve bu hükmün normal olduğunu düşünüyorum.. bu başlık altında yazmış olduğum Mekke Medine, iman oluşum eğitimi ya da hükümlerin kimler için geçerli olduğuyla ilgili yazımız bu konuyu aydınlatmaktadır. bu hüküm İslami bir hüküm olarak insana sunulduğunda bunu vicdani iman eğitiminden geçmiş olan ve Medine'deki İslami hükümlerin muhatabı olmayı hak etmiş bir kimsenin bunu suistimal edeceğini düşünmüyorum. kendi hayvani aşağılık zevklerinin bebeye işkenceye dönüştürecek bir patolojik bozukluğa sahip olan insan müsveddeleri zaten bu dinin muhatabı değildir.. bunları konu dışı bakarak bir kez daha fetvayı düşünmemiz yerinde olur diye düşünüyorum..
                          En son Qom_u_ask tarafından düzenlendi; 02.08.2020, 00:12.

Yorum

isteyen kabul etsin kardesim
                            ben kabul etmedim, etmeyecegim de böyle bir seyi
                            evet bizzat vicdani cikarim ve kisisel secme özgürlügümden dolayi kabul etmeyecegim....sizde imani zayif gülistan basliginda bir kitapcik yazin...akliniza gelen herseyi yapin, hic irgalamaz...ama ikna ve teblig adina bir cok seyi zaruri görecek kadar önemli bulan siz, keske bu konu da ki teslimiyetinizin pratigi ile beni de etkileyebilseydiniz...ama dedigim gibi bir cok sey teoride "islam hükmü..." diye baslayan cümlelerle bir yerlere oturtulabilir, dilesem bunu bende su an sizin kadar yapabilirdim, ancaaaak pratigini düsündügüm zaman yapamayacagimi, kabullenemeyecegimi biliyorum....demekki siz bunun pratigini düsündügünüzde size hos ve normal geliyor...enteresan
                            bu kadar savundugunuz bir mevzunun basiniza gelmesi icin israrla dua edecegim
                            bunun size bu kadar normal gelmesini söylemek icin de bu kadar acele etmeseydiniz keske, böyle bir fetva olmadigi gibi bir gelisme olursa durumunuz cok komik olur!

Yorum

[quote author=Elmeddin link=topic=19836.msg132786#msg132786 date=1317449768]
                              Seyyid Humeyni r.a-ın kitabında aynen öyle geçiyor.
                              [/quote]

Bu gün bir kaç alime sordum. Kitabı da açtık baktık. Kimseye mantıklı gelmedi. Arapça orjinalini bulup ve şerhe bakacaklar. Hatta bunun için Ayetullah Hamaneiye soru gönderilecek.

Kardeş İmam Humeyni r.a'e Canım feda olsun. Fakat bunun mantıklı bir açıklaması olmadığı sürece ben kabul etmiyorum.

Yorum

ben bugün türkce de olsa ayetullah hamanei sitesine soru gönderdim zaten
                                bu iste bir is var ve aynen katiliyorum, o yüce insana canim feda ama bu cevazin tarihten bugüne tek bir örnegi bile yok ve kabul edilebilmesi icin toplumdaki cesitlilik arasindan herhangi bir zaruret isareti de yok
                                faydadan cok zarar getirecek bir mesele

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X