Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

İslamda Çok Eşlilik (4 Kadın) Haramdır Görüşü

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: İslamda Çok Eşlilik (4 Kadın) Haramdır Görüşü

Kur'an'ın Ne Okunuşunda Ne Yazılışında Değişiklik Olmuştur

Kur'an başta nokta, hareke ve vakıf işaretlerine sahip olmaksızın yazılıp okunuyordu. Araplar bunu rahatça okuyorlardı. Hareke bir derece; noktalar bile yoktu. Ama ana dili Arapça olanları bunları rahatça okuyorlardı.
    Ancak o dönem arap toplumunu bu günkü şartlarda düşünmemek gerek. Herkes yazılı bir belgeden okuyor değildi. Her sure ve ayeti de okuyor değildi. Bir çok insan ezberden okuyor ezberi ise yine ezberlemiş birinden dinliyordu. İnsanlar hayatında yazıyı çok kullanmadıklarından hafızalarını bu güne oranla daha çok geliştirmişlerdi. Dolayısıyla bu günkü kadar bireysellik de olmadığından insanlar Peygamber (s.) ya da bilenlerden dinliyorlar öyle okuyorlardı. Öğretim kitap merkezli olmaktan daha çok insan merkezli idi.

Hareke aslında çok sorun değil. Hareke Türkçedeki sesli harflerin yerine geçer. Biz özellikle SMS alışkanlığından sonra harekesiz bir metnin rahatça okunabileceğini bu gün görebiliyoruz. Örneğin şu harekesiz şu metni okumayı deneyelim:

"Bn b gn kl gttm"

Bir çoğunuz bunu okumuştur. İşte ana dili Arapça olanlar da harekesiz arapça metni rahatça okuyabiliyorlardı.

Ancak ana dili Arapça olmayan insanlar Kur'an'ı yazıdan okuma konusunda sıkıntı yaşadılar. Tevbe suresindeki Rasulüh kelimesini Rasüleh diye okunup da anlamı Allah müşriklerden uzaktır Resulü (s.) de iken Allah müşriklerden uzaktır, Raslünden de (Haşa) gibi korkunç anlama dönüşünce Kur'an'ın harekelenmesi ihtiyacını doğdu ve Kur'an harekelendi. Ama bu harekelenme rastgele değildi ve kapalı bir şeyi birinin kendi okumasına göre olmadı.

Zaten okunan, herkesçe bilinen bir metni, usta ve güvenilir biri, okunduğu şekliyle harekeledi. Yani Peygamber s.a.a.'ten aynen duyulduğu şekliyle. Çünkü okunuş ve yazılışı da dahil olmak üzere Kur'an'ın korunuşu Allah'ın garantisi altında idi..

Kur'an'ın okunuşu gibi yazılışı da mütevatirdir. Şu an elimizdeki Kur'an'lar aynen Peygamber s.a.a. zamanındaki gibi yazılmış olup, ne bir harf eksik ne bir harf fazla yazılmıştır. Daha sonra hiç bir değişiklik olmamış ancak okumaya uygun şekilde nokta, hareke ve durak işaretleri eklenmiştir. Bu da Kur'an'a bir ekleme değil, var olan metni okumanın kolaylığı için bir işarettir.. Yine sure başlarındaki Hurufu Mukattalar da ne yazıldığı gibi okunur ne harekelidir. İşte bunlar da, harekelenmemiş olsaydı yine Kur'an'ın mütevatir okunuşunun yaşayacağı, ve bozulmadan günümüze kadar geleceği konusunu ispatlayabilecek bir örnektir.

Biz bunun gibi örneklere bakarak, Kur'an'ın nokta ve harekelerinin aslında Kur'an'ın yok olacağı ya da zamanla bozulacağı endişesinden değil; bireysel büyük hataları engelleme amacından doğduğunu söylememiz daha doğru olacaktır.

Bunu bu gün bizim test etme imkanımız vardır. Kur'an'da okunduğu gibi yazılmayan kelimeler vardır. Örneğin Allah kelimesi. Allah kelimesi okunduğu gibi yazılması için bir elif bir lam ve bir h den oluşması gerekirken bir elif, iki lam ve bir h den oluşmuş şekilde yazılmaktadır. Kur'an bilginleri zaman zaman bu Kur'an'ı aynen okunduğu gibi yazılmasını harfleri ona göre düzenlenmesini teklif ederler, ancak bu konuda bir birlik sağlanamaz ve her defasında sonuçsuz kalır. İşte bu nokta Kur'an'ın ilahi müdahale ile korunduğunun en kesin kanıtlarından biridir...

Kur'an'ın okunduğu gibi yazılmamasının hikmetleri vardır. Ancak burda şu noktayı hiçbir zaman gözden uzak tutmamalıyız: Kur'an'ın yazılışı da okunuşu da hiç değişmemiş Peygamber zamanındaki gibi olup bize mütevatir olarak gelmiştir.. Tüm bozuk fırkalar da dahil olmak üzere bu inanç herkeste vardır ve kat'idir.

Kur'an'daki bazı kelimelerin yazıldığı gibi okunmamasının ayrıca hikmetleri vardır. Örneğin Saffat Suresi 130. ayeti açıp inceleyin.

"Selamun ala ilyasin."

سلام علي ال ياسين burdaki ilyasin kelimesi tek kelimedir anlamı İlyaslara selam olsun'dur. oysa yazılışında bu kelime tek kelime olarak yazılmamış. Çünkü Arapçada kelimelerde harfler bitişik yazılır. eğer kendinden sonrakilere birleşmeyen harflerden olan 6 harf gelmemişse kelimenin tüm harfleri birbirine bitişir. Ancak burda "ilyasin" kelimesi okunduğu gibi yazılmamaktadır. Eğer yazıldığı gibi okunacak olsa kelime iki kelime olup "Âli Yasin" şeklinde okunması gerekmektedir. Bu durumda ayetin anlamı "Yasin ailesine selam olsun" şeklinde değişmektedir. Bazı şia alimleri ayette yazılıştaki bu farklılığın bir mucize olarak, Peygamber s.a.a.'in sıfatı olan Yasin kelimesi ile birlikte, "Peygamber s.a.a. ailesine selam olsun" şeklinde bir anlama geldiğini okunuşta ise ayetlerin akışı içerisinde "Selam olsun ilyaslara ya da ilyasilere" dendiğini ifade ediyorlar... bu müthiş bir mucizedir. Bunda da değişik hikmetler bulunmaktadır...

Kur'an ilimlerini okudukça bilhassa işin ehli Ehlibeyt alimlerinden ve İmamların a.s. hadislerinden okudukça Kur'an'a olan saygınız ve güveniniz kat kat artmakta ve bu muhteşem eserin karşısında saygıyla eğilmenizi gerektirecek yüceliği görmektesiniz..

Oysa bunlar müsteşriklerin eserlerinden okunduğunda Kur'an'la ilgili bir sürü şüphe ve tereddüde kapılmaktasınız.. Sünni olsun başka şekilde kendini nitelesin her müslüman Ehlibeyt mektebine sığınmaktan başka surette Kur'an'a bağlılığını sürdüremeyecektir. Eğer şu ana kadar Ehlisünnet diye büyük bir kesim Kur'an konusunda sapıtmadıysa, inancını koruduysa bu geçmişte var olan hadis kaynaklarına bağlı kalışı, geleneksel ilimleri arasında Ehlibeyt a.s. sevgisi ve bağlılığı, sayesinde idi. Malesef ki bir çok kendini sünni niteleyen insan özellikle akademik çevre kendi sünni geleneksel hadis kaynakları başta olmak üzere yazılı eserlerini bırakıp müsteşriklerin eserlerine yönelmiş ve bilgi kaynaklarını onlardan almaktalar. bu büyük bir tehlikedi. İşte bu yüzeen biz Ehlibeyt a.s.'ı daha da vurguluyoruz. Çünkü Ehlibeyt a.s. yaşayan Kur'an'dır ve Kur'anla Ehlibeyt a.s. kıyamete kadar birbirinden hiç ayrılmayacaklardır...

Yorum

[quote author=Apollonius link=topic=10836.msg67411#msg67411 date=1262380116]
      [quote author=Kerbela44 link=topic=10836.msg67405#msg67405 date=1262376856]
      imam Ali (A.s) ın tek eşli olduğunu nerden çıkardınız anlamış değilim..
      Hz fatıma (s.a) ile evliyken başka biriyle evlenmemiş, sonrasında çok eşlilik yapmıştır.
      [/quote]

Cahilliğimi bağışlayın evet öyleymiş. Ben de bilmiyordum.

Peki harekeleme konusunda Ali mushafı ile ilgili başka ne farklar vardır?
      [/quote]

s.a

sayın Apollonius ;

Rabbim hepimizin cehaletini bağışlasın, ve kendisine hakkıyla kullluk edenlerden karar kılsın...

Bende bu konuda acizane istifade ettiğim bir kaç linki size sunacağım, inşallah faydalı olacağı kanaatindeyim...

http://www.caferilik.com/kuran/mushaf.htm
      http://www.tebyan.net/islam/theholyq.../30/75646.html

daha doyurucu cevaplar için forumda bulunan

GÜNCEL SORULARINIZ bölümüne soru şeklinde yaza bilirsiniz..

selam hidayete tabi olanlara olsun...

Sürgünümüz hep çöle, sırr-ı hikmet ne ola?
      Sahra-yı KERBELA'da, Hüseynî Fermân'a sor...

Yorum

Allah razı olsun, uzun-ayrıntılı ve açıklayıcı yazılarınız harika. Gerçekten çok öğretici. ehlibeytin_izinde abime sonsuz teşekkürler.
        "Biz aşkı neynevada öğrendik hani o ihanet diyarında zulme meydan okuyarak baş kaldıran kızıl güllerle."

Yorum

Rabbim cümlemizden razı olsun. hangi güzellik varsa onu Ehlibeyt a.s. mektebine borçluyum. Hangi bozukluk varsa o da benden. Bu ne tevazu ne de gerçek dışı. Tamamen gerçek anlamda.. Çünkü Ehlibeyt mektebi olan şiayı tanımadan kendi sorularıma kendim cevap veremiyordum ki başkalarının sorularına başkalarını da ikna edecek şekilde cevap verebileyim..

Peygamber s.a.a.'in getirdiği o kutlu dinin tek sahih temsilcisi şianın yeni ve küçük bir öğrencisi olarak alimlerden daha çok öğrenecek şeylerim var. öğrendikçe burda paylaşıyoruz.. Rabbim onların ilmini yolumuzu aydınlatmaktan uzak etmesin...

Rabbim, Kendini Ehlibeyt öğretilerini öğrenip yaymaya verip bu alanda çalışan tüm site okurları ve paylaşımcılarından da razı olsun..

Yorum

Konuyu açan arkadaşa bir şey sormak istiyorum.Yazıdan anladığımız kadarıyla Peygamberin artık evlenmesi,başka bir eş alması yasaklanmış.Gerekçesine bakınca da,diğer eşlerine ''Zulüm'' olduğu vurgulanmış.
            Ama aynı ayette ''Peygamberin elinin altındaki cariyelerle ilişkisinin devam edeceği'' özellikle vurgulanmış.Sonuçta cariyelerde kadın değil mi?
            Bir cariye ile halvet olan peygamber sonuçta zevcelerine zulüm etmiş olmaz mı?

Yorum

Zulüm Allah'ın zulüm dediğidir.

Yorum

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
                Bugünlerde sanırım gündemde olan bir konu var.Erkeğin çok evlilik yapması evet gerçekten bir kadın için zor bir durum yıllar önce ne aşklar yaşadığın uğruna her şeyi feda edebildiğin kocan günün birinde gelip sana karıcığım ben ikinci evliliğimi yapmak istiyorum diyor.önce duyduklarına inanamıyorsun şaka gibi geliyor sonra eşinin ciddi olduğunu anlayınca başından aşağıya kaynar sular dökülüyor neye uğradığını bilemiyorsun kendini sorguluyorsun ben nerde yanlış yaptım acaba diye ama eşin ciddi olduğunu yineliyor bu arada senin bu konuda anlayışlı olmanı istiyor gerekçe olarak da kur’an’ı kerim’in buna yani ALLAH’ın buna müsaade ettiğini söylüyor.Bilinçli müslüman bir kadın değilsen sorun çok büyük değil konuşursun olmazsa boşanırsın tabi yıkılarak.
                Gelelim diğer seçeneğe ALLAH’ın emirlerini elinden geldiğince yapmaya çalışan, günahlardan kaçan bir bayan isen ne olacak şimdi?kabul etmeyip tartışmaya girsen sen zararlı çıkarsın erkek işte bu diline katlanamıyorum bu yüzden ikinci evliliğimi yapmak istiyorum der sıyrılır işin içinden ya tartışmasan konuşmayı denesen sadece zaman farkı olur evlilik süresini uzatır beyefendi.sonuçta kocanın aklına girmiş bir kere kolay kolay bırakmaz bu düşünceyi.baktık ki olmuyor ne olacak ağlamak,kavga vb. sonuç hüsranla sonuçlanan bir evlilik.
                Ama neden eski dönem kadınları düşünmüyoruz. peygamber eşlerini.. kocalarını kendi eliyle diğer hanımının yanına gönderenler, kendi eliyle eş bulanlar vb.(Hz. Sara’nın İbrahim a.s.’ı göndermesi gibi) biz onlardan çok mu üstünüz tövbeler olsun. Peki ne o zaman o kadınlar ve biz kadınlar arasındaki uçurum? onlar kendilerini ALLAH’a adamışlar tek amaçları onu razı etmek gerisi hiç de önemli değil.Ne olur ki kocan bu gece diğer eşinin yanına gitse kocan sana emanet değil mi diğer sahip oldukların gibi?Bizim bu dünyada belli bir süreye kadar kalacağımız bu sürede kendimize ahiret için iyi azık hazırlamamız gerekir bu azık için temel alt yapı da nefsimizi eğitmek öncelikle onu hallettik mi gerisi kolay ALLAH’ın izniyle. Evet biz kadınlar için zor gibi görünse de bu mesele peygamber eşlerini düşünüp onların yerine kendimizi koyduğumuzda aslında o hiç de zor değilmiş deriz kim bilir ALLAH’ın yardımı durur mu hiç o yüceler yücesi öyle bir sabır verir ki tek amaç cenneti kazanmak oluverir hedefimizde.
                Haydi hanımlar! düşünelim biraz, cehennemi biz kadınlar oluşturuyoruz çoğunlukla.. ALLAH’ın izniyle bunun için çalışalım bizler cehenneme ait olmayalım cennetin en güzel yerinde olmak için çabalayalım takvamızla,sabrımızla,iyi bir ana olarak,iyi bir eş olarak varsın kocamız yapsın üç evlilik biz bunu değil yaratılış gayemizi düşünelim onun için yukarıda belirttiğim özellikler için kolları sıvayalım nefsimize artık dur diyelim; ayağımızın altını alalım inşaAllah.Umarım bacılar beni yanlış anlamazsınız benim tuzum kuru değil bende evliyim ve günün birinde eşimin de bana hangi hakkını kullanmak istediğini söyleyeceğini bilmiyorum sadece RABB’imin sabır vermesini diliyorum bizlere. Amin.

Yorum

[quote author=mazlumiyet link=topic=10836.msg67584#msg67584 date=1262627411]
                  Ne olur ki kocan bu gece diğer eşinin yanına gitse kocan sana emanet değil mi diğer sahip oldukların gibi?Bizim bu dünyada belli bir süreye kadar kalacağımız bu sürede kendimize ahiret için iyi azık hazırlamamız gerekir bu azık için temel alt yapı da nefsimizi eğitmek öncelikle onu hallettik mi gerisi kolay ALLAH’ın izniyle. Evet biz kadınlar için zor gibi görünse de bu mesele peygamber eşlerini düşünüp onların yerine kendimizi koyduğumuzda aslında o hiç de zor değilmiş deriz kim bilir ALLAH’ın yardımı durur mu hiç o yüceler yücesi öyle bir sabır verir ki tek amaç cenneti kazanmak oluverir hedefimizde.
                  [/quote]

Çok yanlış bir bakış açısı. Aynı yazınızda kocalar yerine karılar, karılar yerine kocalar yazdığınızda bu bakış açısının saçmalığı ortaya çıkıyor. Erkekler de o zaman öyle düşünse olur mu? "Ne olacak karım 3-5 erkekle yatsa ne olacak ki, sevaptır" diye düşünse olur mu? Çok eşlilik benim kişisel olarak karşı çıktığım bir durum. Diğerlerine bir şey dediğim yok ama sizin şahsi açıklamanız hiç ilmi veya tatmin edici değil tam aksine saçmalık. Kusura bakmayın, böyle bir mantık kurmanız üzüntü verici. Siz açıkça bu işten üzüleceğinizi, kalbinizin yara alacağını ifade ediyor ama cennet için bunlara sabretmeniz gerektiğini savunuyorsunuz. Allah erkek veya kadın kuluna zulmeder mi? Allahın herhangi bir emrini gösterebilir misiniz zulüm çekmeniz ile ilgili?

Diğer arkadaşların bilgi verici açıklamaları ve verdikleri linkler için teşekkürler. Günlerdir bilgisayarım açık ve verilen linkler de karşımda açık ama halen okumaya fırsat bulamadım. Verilenleri net olarak okuyup anladıktan sonra bir şeyler yazabilirim.

Yorum

kadının kocasını kıskanması küfürden erkeğin karısını kıskanması imandandır şeklinde bir hadis hatırlıyorum.

Ayrıca sizi tatmin etmeyebilir hatta rahatsız da edebilir o sizin görüşünüz kadınların çok evlilik yapmasına ALLAH müsade etmiyor kur'an'ı kerim bunun delili bu yüzden erkekle kadın kıyaslanamaz.

hem ben sevap ya da günah demedim ikinci evliliğin yapılması farz değil zaten yazınız hiç de ahlaken uygun değil saçmalık kelimenizi kastettiğimi umarım anlamışsınızdır.kalbim yansa da parçalansa da bunu RABB'im için seve seve neden kabul etmeyeyim ki?ALLAH haşa tabi ki kuluna zulmetmez ama acı sıkıntı çekenin makamı bence daha büyüktür şehitler canlarını veriyorlar ama sonunda cenneti kazanıyorlar yani sonsuz bir mutluluk.

Bu ALLAH'IN emri değil ama eşim böyle birşey söylediğinde benim isyan etmem sizin mantığınıza göre doğru bir davranışsa sizin inancınızdan şüphelenirim kusura bakmayın.Peygamber ve imam eşlerinden çok mu üstünüz de onlar kabul edecek de biz etmeyeceğiz onlar nefisleriyle baş edebildilerse bizim de ALLAH'IN izniyle çabalamamız gerekir kusura bakmayın ama biraz objektif olun islami konularda.

Yorum

[quote author=mazlumiyet link=topic=10836.msg67602#msg67602 date=1262632512]
                      kalbim yansa da parçalansa da bunu RABB'im için seve seve neden kabul etmeyeyim ki?ALLAH haşa tabi ki kuluna zulmetmez ama acı sıkıntı çekenin makamı bence daha büyüktür şehitler canlarını veriyorlar ama sonunda cenneti kazanıyorlar yani sonsuz bir mutluluk.
                      [/quote]

Kardeşim saçmalık dediğim şey tam olarak bu yaklaşımınız. Eğer böyle bir şey varsa bile (çok eşlilik) Sizin kalben razı olmadığınız bir halde gerçekleştiğinde ZULÜM olur.

Şehitlikle kıyaslamanız ayrı bir saçmalık. Allah için ölmeye koşan insanların "dünya hayatı" için kalpleri üzüntüden parçalanarak koşmuyorlar ölüme. İşte bu yüzden zulüm değildir. Sizin söylediğiniz ile çok farklı yani.

Yorum

Çok yanlış bir bakış açısı. Aynı yazınızda kocalar yerine karılar, karılar yerine kocalar yazdığınızda bu bakış açısının saçmalığı ortaya çıkıyor.

Doğrusu sizi tam tanımadığım için nasıl yazacağımı bilemiyorum. Sizi bir müslüman olarak mı tanımalı ve ona göre mi yazmalıyım yoksa dinden haberi olup onu reddeden biri gibi mi görmeliyim şaşırıyorum.. Çünkü burdaki cümle daha önce sizin hakkınızda araştırıcı bir müslüman şeklindeki kafamdaki imaja hiç uyduramadım. Tarihte hiç bir peygamber ya da İmam'ın sizin bakış açısına sahip olduğuna dair en ufak bir kanıt görmüş değilim.

Bilimsel değil diye eleştirdiğiniz düşünce aslında doğası bozulmamış, İslam'da iyi örnekleri de bilen birinin görüşüne uygun bir görüş. Oysa sizinki? Kadınla erkek birbirine eşit, aynı yaratılış ve doğaya dahası sorumluluklara mı sahipler ki, cümlede kadın yerine erkek konup öyle düşünebiliriz! Bu mu ilmilik bu mu ahlakilik!

"Erkekler de o zaman öyle düşünse olur mu? "Ne olacak karım 3-5 erkekle yatsa ne olacak ki, sevaptır" diye düşünse olur mu?"

Erkeklerin öyle düşünmesini engelleyen çok sayıda dini akli ve ilmi delil mevcuttur. Bu işin doğası böyle değildir. Bir kadını erkekle aynı sayabilir misiniz?

"Çok eşlilik benim kişisel olarak karşı çıktığım bir durum."

Bir insanın şahsi görüşü olabilir mi? Allah ve Resulü bir işe hükmettiği zaman inanmış kadın ve erkek için şahsi görüş mü olur? İnandık teslim olduk demekten başka bir yol mu kalır. Şahsi görüşlerin yer aldığı bir ortamda insanları birleştirmek için gelmiş Kur'an ve diğer vahyler ne işe yarar?

"Diğerlerine bir şey dediğim yok ama sizin şahsi açıklamanız hiç ilmi veya tatmin edici değil tam aksine saçmalık. Kusura bakmayın, böyle bir mantık kurmanız üzüntü verici. Siz açıkça bu işten üzüleceğinizi, kalbinizin yara alacağını ifade ediyor ama cennet için bunlara sabretmeniz gerektiğini savunuyorsunuz."

Bir erkeğe cihad emredilir ve şehid olması ideal hedef olarak konur. Kadın içinse evinin işlerinin ve kocasının rızasını kazanmanın cihad olduğu geçer hadislerde. Erkek için canından geçmek sanki kolay mıdır. Onun kalbi yara almaz mı canı yara almaz mı. İslam kadını da erkeği de farklı ortamlar için farklı tabiatta yaratmış ve her ikisine de bu tabiatlarına uygun sorumluluklar yüklemiştir...

Cennet için. Cennet sizin için garanti kolaysa, ya da cennet için bu dünyada katlanılmaya değer bi şeyler olmayacak kadar basitse bu durumda tercihinizden dolayı bir şey diyemeyiz. Oysa cenneti kazanmak kolay değildir. Cennette yüksek makamları kazanmak da kolay değildir. Sizin için fitne olan şeyler olacak. Kalitenize göre sınava alınacaksınız. bu sınav gitgide yükselecek...

Hem nefis hem cennet... oh ne güzel... Bu durumda kim cehenneme gidecek söyler misiniz?

"Allah erkek veya kadın kuluna zulmeder mi? Allahın herhangi bir emrini gösterebilir misiniz zulüm çekmeniz ile ilgili?"

Cihadda canı feda etmek zulüm müdür? Zülüm nedir?

Yorum

kadının kocasını kıskanması küfürden erkeğin karısını kıskanması imandandır şeklinde bir hadis hatırlıyorum.
                          Böyle birsey varmi gercekden ?
                          Allah Bize Yeter!
                          O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

[quote author=ehlibeytin_izinde link=topic=10836.msg67608#msg67608 date=1262634096]
                            Çok yanlış bir bakış açısı. Aynı yazınızda kocalar yerine karılar, karılar yerine kocalar yazdığınızda bu bakış açısının saçmalığı ortaya çıkıyor.

Doğrusu sizi tam tanımadığım için nasıl yazacağımı bilemiyorum. Sizi bir müslüman olarak mı tanımalı ve ona göre mi yazmalıyım yoksa dinden haberi olup onu reddeden biri gibi mi görmeliyim şaşırıyorum.. Çünkü burdaki cümle daha önce sizin hakkınızda araştırıcı bir müslüman şeklindeki kafamdaki imaja hiç uyduramadım. Tarihte hiç bir peygamber ya da İmam'ın sizin bakış açısına sahip olduğuna dair en ufak bir kanıt görmüş değilim.

Bilimsel değil diye eleştirdiğiniz düşünce aslında doğası bozulmamış, İslam'da iyi örnekleri de bilen birinin görüşüne uygun bir görüş. Oysa sizinki? Kadınla erkek birbirine eşit, aynı yaratılış ve doğaya dahası sorumluluklara mı sahipler ki, cümlede kadın yerine erkek konup öyle düşünebiliriz! Bu mu ilmilik bu mu ahlakilik!

"Erkekler de o zaman öyle düşünse olur mu? "Ne olacak karım 3-5 erkekle yatsa ne olacak ki, sevaptır" diye düşünse olur mu?"

Erkeklerin öyle düşünmesini engelleyen çok sayıda dini akli ve ilmi delil mevcuttur. Bu işin doğası böyle değildir. Bir kadını erkekle aynı sayabilir misiniz?

"Çok eşlilik benim kişisel olarak karşı çıktığım bir durum."

Bir insanın şahsi görüşü olabilir mi? Allah ve Resulü bir işe hükmettiği zaman inanmış kadın ve erkek için şahsi görüş mü olur? İnandık teslim olduk demekten başka bir yol mu kalır. Şahsi görüşlerin yer aldığı bir ortamda insanları birleştirmek için gelmiş Kur'an ve diğer vahyler ne işe yarar?

"Diğerlerine bir şey dediğim yok ama sizin şahsi açıklamanız hiç ilmi veya tatmin edici değil tam aksine saçmalık. Kusura bakmayın, böyle bir mantık kurmanız üzüntü verici. Siz açıkça bu işten üzüleceğinizi, kalbinizin yara alacağını ifade ediyor ama cennet için bunlara sabretmeniz gerektiğini savunuyorsunuz."

Bir erkeğe cihad emredilir ve şehid olması ideal hedef olarak konur. Kadın içinse evinin işlerinin ve kocasının rızasını kazanmanın cihad olduğu geçer hadislerde. Erkek için canından geçmek sanki kolay mıdır. Onun kalbi yara almaz mı canı yara almaz mı. İslam kadını da erkeği de farklı ortamlar için farklı tabiatta yaratmış ve her ikisine de bu tabiatlarına uygun sorumluluklar yüklemiştir...

Cennet için. Cennet sizin için garanti kolaysa, ya da cennet için bu dünyada katlanılmaya değer bi şeyler olmayacak kadar basitse bu durumda tercihinizden dolayı bir şey diyemeyiz. Oysa cenneti kazanmak kolay değildir. Cennette yüksek makamları kazanmak da kolay değildir. Sizin için fitne olan şeyler olacak. Kalitenize göre sınava alınacaksınız. bu sınav gitgide yükselecek...

Hem nefis hem cennet... oh ne güzel... Bu durumda kim cehenneme gidecek söyler misiniz?

"Allah erkek veya kadın kuluna zulmeder mi? Allahın herhangi bir emrini gösterebilir misiniz zulüm çekmeniz ile ilgili?"

Cihadda canı feda etmek zulüm müdür? Zülüm nedir?
                            [/quote]

Sevgili ehlibeytin_izinde kardeşim. Görüşünüzü savunmak için benim söylediğimi ÇARPITMAYIN. Ben o lafı genele söylemedim. O lafı aşağıdaki SAÇMA PARAGRAFA cevaben söyledim.

Ne olur ki kocan bu gece diğer eşinin yanına gitse kocan sana emanet değil mi diğer sahip oldukların gibi?Bizim bu dünyada belli bir süreye kadar kalacağımız bu sürede kendimize ahiret için iyi azık hazırlamamız gerekir bu azık için temel alt yapı da nefsimizi eğitmek öncelikle onu hallettik mi gerisi kolay ALLAH’ın izniyle. Evet biz kadınlar için zor gibi görünse de bu mesele peygamber eşlerini düşünüp onların yerine kendimizi koyduğumuzda aslında o hiç de zor değilmiş deriz kim bilir ALLAH’ın yardımı durur mu hiç o yüceler yücesi öyle bir sabır verir ki tek amaç cenneti kazanmak oluverir hedefimizde.
                            Yani benim söylediğim her şey bu paragrafa dairdir.

Şimdi gelelim sizin söyleminize. Daha önce arkadaşa yanıtını vermiştim şehitr mevzusunun: "Şehitlikle kıyaslamanız ayrı bir saçmalık. Allah için ölmeye koşan insanların "dünya hayatı" için kalpleri üzüntüden parçalanarak koşmuyorlar ölüme. İşte bu yüzden zulüm değildir. Sizin söylediğiniz ile çok farklı yani"
                            Eğer aksini iddia ederseniz Allah için ölüme koşan mücahitlerin kalplerinde Dünya AŞKI varken onu içlerine bastırıp ölüme koştuklarını iddia etmiş olursunuz ki bu düpedüz saygısızlıktır.

Siz diyorsunuz ki bu Kuranda var hadiste var. Ben kesin bir görüşe sahip değilim. Kuranda hareke mevzusundan dolayı bir saptırma yok ise bile bu işin belli ve zor şartlara bağlandığını düşünüyorum ve araştırmaya devam ediyorum. Yani Allah bir kadının kalbi acı çekerken erkeğin bir başka kadınla birlikte olmasına razı olmaz. Bunu iddia eden kişi Allahı savunmuyor demektir!

[quote author=HiLaLNuR link=topic=10836.msg67617#msg67617 date=1262638173]
                            [/quote]

Yok kardeşim. Sana bu sözün/hadisin uydurma olduğunun garantisini veririm! Sadece naçizane aklımla düşünüyorum. Kurandaki ayetleri gözönüne getiriniz. Erkeklerden ve kadınlardan, inanan erkeklerden ve inanan kadınlardan, küfreden erkeklerden ve küfreden kadınlardan gibi sürekli EŞİTLİK içinde bir söylem mevcut. Eşitlik olmayan mevzu CARİYE mevzusudur. Buradan bir sonuca varabiliriz. Allah diyor ki cariye ile HÜR kadın eşit değildir, O halde bir konuda CARİYE'ye ceza verilecek ise hür kadının YARISI kadar ceza verilir. Yani buradan anlıyoruz ki cariyenin içinde bulunduğu sosyal duruma göre cezasının yarısı olarak belirlenmesi gerekiyor. YANİ CARİYE İLE HÜR KADIN EŞİT DEĞİL. Peki erkeğe farklı kadına farklı ceza var mı hiç? Erkeğe erkek cenneti, kadına kadın cenneti var mı hiç? Bizim yükümlülüklerimiz falan hep aynı. YANİ EŞİTİZ. Kurandaki bu eşitlik yukarıdaki hadisi yalanlar.

Yorum

Yani benim söylediğim her şey bu paragrafa dairdir.

kadının kocasını kıskanması küfürden erkeğin karısını kıskanması imandandır şeklinde bir hadis hatırlıyorum
                              "Yok kardeşim. Sana bu sözün/hadisin uydurma olduğunun garantisini veririm! Sadece naçizane aklımla düşünüyorum. "
                              .

Hem naçizane aklınızla düşünüyorsunuz hem de hadisi hiç anlamaya yanaşmadan uydurma diye garantisi veriyorsunuz..

Bu konuda sn gülistan2 kardeşimizin çok güzel tespitleri vardı. Sn Göktürk kardeşimizin de bilimsel açıklamaları baya eskide de kalsa arasanız bulursunuz...

sizin temel hatanız kadınla erkeği birbirine rakip ve karşı karşıya değerlendirmenizdir. Diyeceksiniz ki öyle görmüyoruz. ancak ben öyle anladım.. kadınla erkek birbirinin karşısında değildirler. Göstediğiniz ayetler de karşı karşıya olduklarına dair bir görüşle ilgili olarak gelmiş değildir. öyle bir zihne seslenmez..

Kadının yeri evidir erkeğin yeri ise dışarısı. program buna göredir. Göktürk kardeşimiz, erkeğin genlerine çoğalabileceğin kadar çoğalman için verimli tarlalara ekim yap şeklinde program konmuşken, kadının genlerine de en güçlü birini bul ki hem seni hem de neslini koruyabilsin şeklinde program konmuştur şeklinde bir açıklaması vardı. ki bu mükemmel bir tespittir. kadınların ve erkeklerin doğası buna göre programlanmıştır. bunu çok açık şekilde görürüz dünyada... dinin emirleri yasakları tavsiyeleri de bu farklılık üzerine bina edilmiştir.

ama erkekleşmiş kadınlarla kadınlaşmış erkekler bu tespitlerimizin dışındadır...

"Şimdi gelelim sizin söyleminize. Daha önce arkadaşa yanıtını vermiştim şehitr mevzusunun: "Şehitlikle kıyaslamanız ayrı bir saçmalık. Allah için ölmeye koşan insanların "dünya hayatı" için kalpleri üzüntüden parçalanarak koşmuyorlar ölüme. İşte bu yüzden zulüm değildir. Sizin söylediğiniz ile çok farklı yani"
                              Eğer aksini iddia ederseniz Allah için ölüme koşan mücahitlerin kalplerinde Dünya AŞKI varken onu içlerine bastırıp ölüme koştuklarını iddia etmiş olursunuz ki bu düpedüz saygısızlıktır.

Elbette şehadete doğru koşmuş olan bir erkek o anda cennetin kokusunu almış ve tüm adi duygulardan sıyrılmış müstesna bir insan olarak tabi ki mutlu ve huzurludur. ve hiç bir tasası kalmış değildir. Bu durumdaki biri evde erkeğini başkasıyla evlensin diyen kadınla karşılaştıramayız. siz de bizim karşılaştırmamızı çarpıtmışsınız...

Biz şehidin daha yolun başındaki haliyle kocasının çok evlilik için ilk işaretleri verdiği anı kıyasladık. Böyle kocasının çok evliliğini sırf Allah izin verdi diye sineye çeken bir kadın da elbette imtinı kazanıp da cennetin en iyi yerlerinin kokusunu alıp, kazandığını anladığında, bayağı ve adi duygulardan sıyrılıp istisna biri olduğunu görünce tabi ki aynı şehidin lezzetini alacaktır. bizim kıyaslamamız bu yöndendir...

"Siz diyorsunuz ki bu Kuranda var hadiste var. Ben kesin bir görüşe sahip değilim. Kuranda hareke mevzusundan dolayı bir saptırma yok ise bile bu işin belli ve zor şartlara bağlandığını düşünüyorum ve araştırmaya devam ediyorum. Yani Allah bir kadının kalbi acı çekerken erkeğin bir başka kadınla birlikte olmasına razı olmaz. Bunu iddia eden kişi Allahı savunmuyor demektir!"

bizim; dini epistemoloji açısından sanal alem ve velaye.com adında bir başlığımız vardı. orada ne bilgidir ne değildir, bilginin güvenilirliği, dini bilginin diğer bilgilerden güvenilirlik ve kaynak bakımından farkı gibi konuları işlemiştim. bu tür konuları aslında o başlık altında tartışabiliriz. Yani şunu demek istiyorum, milyarlarca insan Kur'an'da ve hadislerde var olan,Resul s.a.a ve imamların yaptığı ve hala da uygulanan bir fiilden bahsediyorlar, bu, edebiyat sanat, şiir, hadis gibi hayatın her alanına sinmiş tam anlamıyla bir sünnet (yaşanarak yerleşmiş değişmeyen gelenek) olmuş, ama siz hayır benim terbiye edilmemiş duygularım böyle demiyor deyip nefsinize kulak vereceksiniz. bunu da ilmi diyeceksiniz.. dier görüşleri de saçma diye niteleyeceksiniz...

sizce şeytani kıyasla Kur'ani akıl yürütme arasındaki fark nedir?

"Kurandaki ayetleri gözönüne getiriniz. Erkeklerden ve kadınlardan, inanan erkeklerden ve inanan kadınlardan, küfreden erkeklerden ve küfreden kadınlardan gibi sürekli EŞİTLİK içinde bir söylem mevcut. Eşitlik olmayan mevzu CARİYE mevzusudur. Buradan bir sonuca varabiliriz. Allah diyor ki cariye ile HÜR kadın eşit değildir, O halde bir konuda CARİYE'ye ceza verilecek ise hür kadının YARISI kadar ceza verilir. Yani buradan anlıyoruz ki cariyenin içinde bulunduğu sosyal duruma göre cezasının yarısı olarak belirlenmesi gerekiyor. YANİ CARİYE İLE HÜR KADIN EŞİT DEĞİL. Peki erkeğe farklı kadına farklı ceza var mı hiç? Erkeğe erkek cenneti, kadına kadın cenneti var mı hiç? Bizim yükümlülüklerimiz falan hep aynı. YANİ EŞİTİZ. Kurandaki bu eşitlik yukarıdaki hadisi yalanlar."

siz erkekle kadının sadece saydığını konuda mı farklı şeri hükümlere muhatab olduğunu düşünüyorsunuz... kadınların özel durumları ve bu durumlarda yapmadığı ibadetler, mihir konusu, çocuk emzirme konusu, miras şahitlik konusu, bakmak zorunda oldukları ve velayetinden sorumlu oldukları kimseler konusu, örtünme konusu, konuşma konusu, zinet konusu... daha bir yığın konuları hatırlamıyor musunz. Kadınla erkeğin farklı hukuki düzenlemeleri düşündüğünüzde bizim vardığımız sonuca siz de varacaksınız.

Sizin gösterdiğiniz eşitlikle ilgili ayetlere bakın onlar tamamen amellerin değerlendirilmesi konusundadır. Yükümlülükler konusunda değil... Üstünlük konusunda değil.. Zaten biz de farklılıkların olduğunu söylüyoruz üstünlüğün değil...

Siz yoksa kadına cihadın farz olduğunu mu iddia ediyorsunuz...

size bir kaç sorum olacak çok evlilikle ilgili:

her yıl, istatistiklere göre:

a) doğumlarda kızların sayısı erkekler oranla %52 ye %48 = % 4 gibi fazladır

b) Erkekler kızlardan 3-5 yıl daha geç ergenliğe dolayısıyla evlenme yaşına ulaşırlar burdan da % 6 farklılık erkeklerin azalacağı şekilde oluşur

c) Erkeklerin her yıl ölüm oranları incelendiğinde (kadınların daha uzun yaşadıkları görülmüştür) erkeklerin daha çok ölümcül hastalıklara yakalandığı tespit edilmiştir burdan da erkeklerin nüfusu kadınlara göre % 2 azalır

d) erkekler rislik işlerde çalışır ve kadınların maruz kalmadıkları iş kazaları sonucu hayatlarını kaybederler. Savaşlarda da en çok erkekler ölür bu şekilde de % 6 erkekler azalmış olur. Savaşların yoğun olduğu zamanlarda bu oran daha da artmaktadır.

e) erkekler evlenmeyip tek başlarına hayatlarını sürdürmekte kadınlara göre daha başarılı olduklarından, evlenmeyen erkeklerin sayısı daha çok olmaktadır. bu durumda da kadın nüfusu %2 çoğalmaktadır.

burada daha sayamadığımız başka nedenler de mevcut olup erkeklerin sayısı her zaman için dünyada kadınlara göre % 20 azdır. Yani birebir evlendirdiğinizde her yüz kadından 20 kadın açıkta kalacaktır. Şimdi bu her yüz kadından 20 kadını ne yapacaksınız. bunlara hiç mi evlilik hakkı vermeyeceksiniz yoksa bunların cinsellik ve çocuk ihtiyaçlarını (en doğal olanları saydım) gidermeleri için hangi hukuki düzenlemeyi yaparsınız, bir müslüman olarak ya da sizin inandığınız din bu konuyu nasıl düzenlemiş? bunları hiç evlendirmediğinizde çünkü erkek kalmamıştır, evli kadınların hayatları tehdit altına girmeyecek midir böylece tüm toplumda içten içe bir kaynama olmayacak mıdır. Bu gün rahipler doğal olan evlenmeyi ihtiyaç diye nitelemedikleri için doğaları onlardan intikam aldı. ve lutilik türedi.. Bunun vebali kimedir?

Konuşmak kolaydır.. Dine nefsani bakmak ve şeytani kıyasla yaklaşmak da kolaydır. Ama bunu bilimsel nitelemek çok çiğliktir, acemiliktir.. en azından sizin için en hafif yargı...

Yorum

bu vakte kadar foruma bakma imkanim olmadi, yazilanlari okudum, bu saatte yorum yaparken ne kadar toparlayabilecegim bilmiyorum fakat yarinada birakmak istemiyorum zira yine vaktim kisitli olacak gibi görünüyor...

ilk olarak mazlumiyet nikli üyemizin söyledikleri hakkinda yorum yapmak istiyorum...
                                yazilar gayet düz bir mantik iceriyor dolayisi ile biraz gerceklerden uzaklasilmis
                                a) ne peygamber esleri ne de imamlarin eslerinin hepsi böyle bir seviyeyi yakalayabilmisler diyemeyiz! onlarin iclerinde de bu hukuka aykiri davrananlar oldu, bunu unutmayalim lutfen, buna en büyük örnek ebubekrin kizidir, hz.nuhun hanimi, hz.hasanin hanimi vs. vs.
                                b) bu noktada "haydi hanimlar kollari sivadik, kocalarimiz evlenirse ne olurmus sanki " dedik ve bu sekilde nefsimize galebe caldik demek cok yanlis bir tutum olur, siz sayet güncel yasamda bir takim nefsi konulari asamamissaniz, böyle bir durumda kaldirabileceginizden fazlasini yüklendiniz ve elinizde olan degeride kaybetmeye adaysiniz demektir!
                                c) (yine yanlisim varsa düzeltilecektir ins.) hic bir hanim böyle bir seye riza göstermezse cehennemlik olacak diye bir kural yoktur! ayrica bir es yüzünden diger es birakilacaksa yani is ayriliga varacaksa da böyle bir durumda erkek o hanima dünya dolusu mal vermis olsa dahi ondan hic birsey alamaz!
                                d)kadinin kiskanmasi küfür erkegin kiskanmasi iman...meselesi
                                ilk etapta ihtiyaten "red" ile karsilanamasa dahi, sorgusuz sualsiz kabul edilir nitelikte degildir! zira buradan en basit tabirle kadinin insani bir duyguya kapilmasinin onun küfrüne alamet olmasi sözkonusu iken, erkegin kiskanmasi sanki onun imanini artirir veya imaninin göstergesidir gibi bir anlam da cikar! ki bunun vs.lerini düsünmeye inanin gücünüz yetmez, bu zincirleme bir felaket kapisi aralar!

unutmayalim ki, yalnizca ikinci bir evlilikte bile günümüz sartlari ile sonsuz sorunlar dogacaktir...böyle bir durumu cekip cevirebilecek kadar nefsine hakim üc kisiyi gercekten biraraya getirebilecek kadar cokmudur ruhlari nefslerine hakim olanlarin sayisi! yoksa böyle bir durumda bir kisi üc kisilik yükmü tasiyacak? hangi kadin böyle bir duruma sabredeyim derken aglamalarini gizleyecegi "kocali" günleri, Rabbine niyazla, ibadetle gecirerebilecegi "kocasiz" günlere tercih eder?
                                cenneti kazanmanin tek yolumudur bu?
                                peki ya erkeklere "bir tane sizin icin daha hayirlidir" denilirken, erkekler bu "bir"deki zorluga katlanarak kosamazlarmi cennete?
                                buraya daha o kadar cok incelik yazabilirim ki, fakat siz sevgili kardeslerimde bunlari eminim kendi kafalarinizda cogaltacaksinizdir!

bu arada ehlibeytinizinde kardesimin verdigi oranlarada tam manasiyla katilmiyorum, elimde bir kitap vardi "islam ve bati uygarliginin cehresi" bu kitapta yine bu konuyla ilgili de güzel istatistikler vardi, su an malesef baskasinda bu kitap...
                                su kadarini söyleyebilirim, erkeklerin nüfusundaki düsüs hesaplanirken, kadinlarin nüfusunda yalnizca artis hesaba katilmis!
                                bu kadinlar hic ölmezmi? dünyada karisini sakat birakan, öldüren, bosandigi halde evlenmesini engelleyen serkes kocalarin sayisi azmidir? bunlar hic özürlü dogmazlarmi? hepsi müslmanmidir veya bütün müslüman hanimlar bu yükü tasiyabilecek kapasitedemidir? hangi kocanin sartlari uygun degilken, ben bir tane daha evlenecegim, siz iki kadin ücer beserde cocuklariniz kit kanaat yasamaya razi olacak ve cennete gireceksiniz deme hakkina sahip? buraya da yine bir sürü vs. ekleyebilirim!

ancak, dünya da her yerde, her zaman bütün sartlar, bütün insanlar icin, ne sizlerden herhangi birinizin söyledigi gibidir, ne de benim söylediklerim gibi!
                                öyle olaylar, durumlar ve sartlar varki, evet gercekten hanimlar eslerinin ikinci evliligi yapmalarinda rol bile oynuyorlar
                                fakat bu hanimlardan kac tanesi sonuna kadar bu isi agiz tadi ile sürdürebiliyor, ikinci eslerden kac tanesi artniyeti ile herseyi altüst etmiyorlar burasi da ayrica bir tartisma konusudur...

bu meseleyi bir zulum olarak niteleyecekseniz, Allahin özel durumlar icin actigi bir kapida nitelemeyiniz
                                ancak, keyfince is yapmak icin bu kapidan saygisizca girenlerin cehrelerinde niteleyiniz

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X