Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

EHLİ BEYT HADİSLERİ

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: EHLİ BEYT HADİSLERİ

İmamımız Caferi Sâdık aleyhisselam buyurdu ki: “Şiilerimizin alimleri; İblis ve askerlerinin saldırdığı zayıf şiilerimizi koruyan ve İblis’in ve nasıbi askerlerinin onlara musallat olmasını engelleyenlerdir.Şiilerimizden her kim bu görevde olursa Rum’lara,Hazarlılara ve kafirlere karşı savaşanlardan binlerce kez daha üstündür.Çünkü onlar bizi sevenlerin dinini savunur.Bunlar ise sadece bedenlerini savunurlar.”
    Avâlim ul Ulûm c3 sf 292,83.hadisi şerif

Yorum

İmamımız Caferi Sâdık aleyhisselam buyurdu ki: “Her kim biz Ehli Beyt’i sevenleri ve inancı zayıf olan şiilerimizi düşmanımız karşısında korur ve düşmanımızın inancının batıllığını ortaya çıkarır ve bizi sevenlerin inancını onların karşısında savunur ve hedefi Âl-i Muhammed’in velayetini yaymak olursa,Allah düşmanlarının karşısında delil getirdiği her harfin karşılığında dünyadaki halkın sayısından daha fazla meleği ona cennette saraylar yapmakla görevlendirir.Her bir meleğin kudreti ise gökleri ve yeri taşıyacak derecededir.O alime verilecek nimetlerin ve sarayların değerini alemlerin rabbi olan Allah’tan başkası bilemez.

Avâlim ul Ulûm c3 sf 292,84.hadisi şerif.

Yorum

İmamımız Aliyy ür Rıza aleyhisselam buyurdu ki: “Kıyamet günü âbide şöyle söylenecek:Sen iyi bir adamdın ama hedefin sadece kendi nefsin idi. Geçimini de halk sağlıyordu.Cennete girebilirsin. Ama halka hayırı ulaşan ve onları düşmandan koruyan ve cennet nimetlerinden faydalanmasını ve Allah’ın rızasını kazanmasını sağlayan alim ve fakih ise böyle değildir.

Fakihe şöyle söylenecek: Ey Ehli Beyt aleyhimusselam’ın yetimlerine kefil olan!Ey Ehli Beyt dostlarından zayıf olanları hidayet eden!Dur ve senden ilim öğrenenlere şefaat et.Onunla birlikte gruplar halinde cennete girecekler.Bu gruplar ondan ilim öğrenenler ve ondan ilim alanlardan ilim öğrenenler ve kıyamete kadar dolaylı olarak ondan ilim alanlardır.
        Avâlim ul Ulûm c3 sf 293,87.hadisi şerif.

Yorum

İmamımız Hasan el Askeri aleyhisselam şöyle buyurdu: “Hz.Hüseyin aleyhisselam adamın birine şöyle buyurdu:Hangisi sence daha makbuldür?Bir miskini öldürülmekten kurtaran mı?Yoksa bizi sevenlerden mustaz’af birini sapıttırmak isteyen düşmanımızın elinden kurtararak Allah’ın delilleriyle o düşmanın delillerini batıl eden ve o düşmanı zelil eden mi?
          Adam dedi ki:Bu miskin mümini bu Ehli Beyt düşmanının elinden kurtaran!Allah azze ve celle buyurdu ki: “Her kim onu ihya ederse sanki halkın hepsini diriltmiş gibidir.”(1)Yani her kim onu küfürden çıkarıp imana hidayet ve irşad ederse sanki halkın hepsini diriltmiş ve ihya etmiş gibidir.Bu mana kılıçla öldürülmekten daha önce gelir.”2

(1)Mübarek “Maide “suresi 32.ayeti şerife.

(2)Avâlim ul Ulûm c3 sf 288,77.hadisi şerif.

Yorum

. İMAM ALİYYÜN NAKİ ALEYHİSSELAM Şİİ ALİMLERİNİN KIYAMET SAHRASINA GİRİŞLERİNİ ŞÖYLE ANLATIYOR:
            “Biz Ehli Beytin inancını kabul eden ama inancı zayıf olan şiilerimizin inancını güçlendirip takviye eden alimlerimiz kıyamet gününde alnı açık olarak gelecek ve her birinin başında behâ(değer) tacı olacak.O tacın nuru kıyamet sahasını ve etrafını üçyüzbin yıllık mesafeye kadar ışıklandıracak.Nurları her tarafı saracak ve yardım ettikleri yetimler ve cehalet karanlığından ve şaşkınlıktan kurtardıkları herkes onların nurundan bir parçaya sarılacak ve cennetin seviyesine çıkarak muallimlerinin,üstadlarının ve davet ettikleri imamlarının huzurunda olacaklardır.Diğer taraftanbu nurun ulaştığı bütün Ehli Beyt muhaliflerinin gözleri kör,kulakları sağır olacak ve dilleri tutulacak ve bu nur onlara ulaşırken ateşten daha yakıcı olacak ve onları cehennem ateşine sevk edecektir.”

Avâlim ul Ulum c3 sf 295 ve 296,92.hadisi

Yorum

“Her kim bizim düşmanımız karşısında bizim dostumuza yardım eder ve onu bizim faziletlerimizi savunmak yolunda cesaretlendirerek batıl inançların ve düşmanımızın alçaklığını ispatlar ve gafilleri uyandırarak kendisinden ilim alanları irşad ederse Allah azze ve celle kıyamet günü ona cennetin en yüce mevkilerinde yer verir ve şöyle seslenir;
              Ey kulum!Ey düşmanlarımı bozguna uğratan ve dostlarımıza yardım eden ve Muhammed’in peygamberlerin en üstünü ve Ali’nin de vasilerin en üstünü olduğunu ilan eden ve onların düşman olduklarına düşman olan ve o ikisinin ve halifelerininin isim ve lakaplarını alan kulum.
              Allah bunu bütün kıyamet meydanında ilan eder ve bütün kafir,zorba ve şeytanlar,Âl-i Muhammed’in düşmanlarını bozguna uğratan bu alime salât gönderirler.Muhammed ve Ali’ye düşman olan herkes düşmanlık ettiklerinden dolayı kendi kendilerine lanet ederler.”

Bihar ul Envar c2 sf 10 ve 11,20.hadisi şerif.

Yorum

“Ebu Hamza,İmam Zeynelâbidin aleyhisselam’dan rivayet eder ki adamın birisi Hz.Ali aleyhisselam’ın yanına gelerek şöyle sordu: Ey Ebel Hasan!Sen Emirülmüminin olduğunu iddia ediyorsun. Seni kim müminlere emîr olmarak karar kıldı?
                Buyurdu ki:Allah azze ve celle beni onlara emîr olarak karar kıldı. Adam Resulullah sallallahu aleyhi ve alihi ve sellem’in yanına giderek dedi ki: Ya Resulullah!Beni Allah müminlere emir olarak karar kıldı diyen Ali doğru mu söylüyor?
                Resulullah sallallahu aleyhi ve alihi ve sellem gazaplanarak buyurdu ki: Ali’nin müminler üzerindeki emirliği Allah’ın arşın üstünde karar kıldığı bir velayet akdidir. Melekleri de bu konuda şahit karar kıldı. Şüphesiz Ali Allah’ın halifesidir,Allah’ın hüccetidir,o müslümanların imamıdır. Ona itaat etmek Allah’a itaat etmekle birdir. Ona isyan etmek Allah’a isyan ile birdir. Her kim onu tanımazsa beni tanımaz,her kim onu tanırsa beni tanır. Onun imametini inkar eden benim nübüvvetimi inkar etmiş olur.Onun emirliğine karşı çıkan,benim risaletime karşı çıkmış olur. Onun faziletlerini reddeden beni kusurlu saymış olur. Ona karşı savaşan bana karşı savaşmış olur.Ona küfreden bana küfretmiş olur. Çünkü o bendendir,benim toprağımdan yaratılmıştır. Ve o kızım Fatıma’nın zevcidir. Evlatlarım Hasan ve Hüseyn’in babasıdır. Sonra o hazret buyurdu ki:
                Ben,Ali,Fatıma,Hasan ve Hüseyn ile Hüseyn’in dokuz evladı Allah’ın yarattıklarına hüccetleriyiz. Bizim düşmanımız Allah’ın düşmanı,bizim dostlarımız da Allah’ın dostlarıdır.”(1)
                (1)Mecalis-i Şeyh Sadûk r.a. sf 113 ve 114.8.hadisi şerif,27.meclisten.

Yorum

Şeyh Saduk,Tevhid kitabında İshak bin Rahveyh’den rivayet eder ki ;

“İmam Rıza aleyhisselam Nişabur’a geldiğinde Me’mun’a doğru gitmek isterken hadis ehli toplanarak dediler ki;Ey Resulullah’ın oğlu!Giderken bizim faydalanabileceğimiz bir hadis buyurmaz mısın?Devenin üstündeki hevdeçte oturan imam başını çıkararak buyurdu ki:Babam Musa bin Cafer’den duydum.O babası Cafer bin Muhammed’den,O babası Muhammed bin Ali’den,O babası Ali bin Hüseyn’den,O babası Hüseyin bin Ali’den,O babası Emirülmüminin Ali bin Ebu Talib’den,O Resulullah sallallahu aleyhi ve alihi ve sellem’den,O Cebrail’den duydu ki Allah azze ve celle şöyle buyurdu: Lailahe illallah benim kalemdir,her kim benim kaleme girerse kurtulur.
                  Kafile biraz ilerledikten sonra başını hevdeçten çıkararak bize şöyle nida etti: Şartları vardır ve ben onun şartlarındanım.”

Yorum

Şeyh Meclisî bu manada başka bir hadis rivayet etmektedir:
                    “Adamın biri İmam Muhammed Bâkır aleyhisselam’ın yanına gelerek Resulullah sallallahu aleyhi ve alihi ve sellem’den rivayet edilen şu hadisi sordu: “Her kim Lailahe illallah derse cennete girecek.” İmam buyurdu ki: Hadis doğrudur.Adam arkasını dönerek gitti.Adam dışarı çıktıktan sonra geri dönmesini emretti.Tekrar geldiğinde imam buyurdu ki:Lailahe illallah’ın şartları vardır.Bilesin ki onun şartlarından birisi de benim.”
                    Bihar ul Envar c3 sf 13,28.hadisi şerif.

Yorum

“İmam Caferi Sâdık aleyhisselam’ın hizmetçisi Mut’ib, o hazretten,o da babalarından rivayet eder ki Resulullah sallallahu aleyhi ve alihi ve sellem’e bir bedevi gelerek şöyle sordu:
                      Ey Resulullah! Cennetin bir bedeli var mıdır? Buyurdu ki:Evet!Nedir diye sorduğunda ise buyurdu ki: Lailahe illallah sözünü kulun ihlasla söylemesidir.Dedi ki:İhlasla nasıl denir? Buyurdu ki: Lailahe illallah üzerine gönderildiğim haklara amel etmek ve Ehli Beyt’imin sevgisidir.Dedi ki: Anam ve babam sana feda olsun!Ehli Beyt’i sevmek Lailahe illallah’ın bir parçası ve hakkı mıdır?Buyurdu ki: Onları sevmek Lailahe illallah’ın yerine getirilmesi gereken en büyük hakkıdır.”

Bihar ul Envar c3 sf 13,30.hadisi şerif.

Yorum

“İmam Caferi Sâdık aleyhisselam buyurdu ki:
                        Ey Ebân! Kûfe şehrine gittiğinde şu hadisi herkese söyle;Her kim ihlasla şehadet getirirse cennet ona vacip olur.
                        Dedim ki: Her türlü fırkadan insanlar yanıma geliyorlar.Hepsine bu hadisi söyleyeyim mi?
                        Buyurdu ki: Evet ey Eban!Kıyamet günü geldiği zaman Allah baştan sona bütün insanları biraraya toplayacak ve velayeti kabul edenler dışında herkesten Lailahe illallah sözünü çıkarıp atacaktır.”

Uyun ul Ahbâr Riza aleyhisselam “Şeyh Saduk r.a

Yorum

“İmam Muhammed Bâkır aleyhisselam şöyle buyurdu:
                          “Eğer onlar o yol üzerine istikamet gösterirlerse onları berrak su ile doyururuz.”(4)Buyurdu ki: “Yani eğer onlar Ali bin Ebu Tâlib aleyhisselam ve O’nun evlatlarının velayeti üzerine istikamet gösterirlerse Allah onların emir ve yasaklarındaki itaatlerini kabul eder. “onları berrak su ile doyururuz.” Yani kalplerine imanı içiririz.Ve yol,Ali ve vasilerinin velayetine iman etmektir.”5
                          (4)Mübarek “Cinn” suresi 16. ayeti şerife.
                          (5) Usul ü Kâfi c1 sf 220,1.hadisi şerif

Yorum

Allah razı olsun Kerrar kardeş.. hakkıyla istifade etmek dileğiyle inşaAllah.. bu hadislerde ilim ve hikmet var...

Yorum

Resululullah s.a.a buyuruyorki
                              Allahı c.c anmak, ibadettir; Ali ve evlatlarını anmak ta ibadettir.

Biharul envar c.9 s.69
                              Beni bir dağ sevse müsibete uğrar.

İmam Ali a.s

Yorum

İbni Abbas’ın Resulullah sallallahu aleyhi ve alih’ten naklettiği hadisin bir kısmında o Hazret’in şöyle buyurduğu geçer:

“Kızım Fatıma’nın benden sonra zulme uğradığını ve ‘babacığım!’ diye feryat ettiğini görür gibiyim, ümmetimden hiç kimse de kalkıp ona yardım etmemektedir.”

Fatıma selamullahi aleyha bu sözü duyunca ağlamaya başladı, Resulullah sallallahu aleyhi ve alih şöyle buyurdu: “Ağlama canım kızım!” O şöyle arz etti: “Ben sizden sonra göreceğim zulümlerden dolayı ağlamıyorum. “Ey Allah’ın Resulü! Benim ağlamam senin ayrılığındandır...
                                Allame Meclisi, Bihar'ul- Envar, 43. c. 156. s. 2.
                                Beni bir dağ sevse müsibete uğrar.

İmam Ali a.s

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X