Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

EHLİ BEYT HADİSLERİ

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: EHLİ BEYT HADİSLERİ

- Resulullah sallallah'u aleyhi ve âlihi ve sellem Emirulmüminin Ali aleyhisselam'a işaret ederek şöyle buyurdu:
    "Ey insanlar! Evlatlarınızı (helâlzade olup olmadığını öğrenmek için) onun sevgisiyle imtihan edin; doğrusu Ali dalalete davet etmez ve hidayetten de uzak olmaz; dolayısıyla kim onu severse, sizdendir ve kim de ona düşmanlık ederse, sizden değildir
    (İbn-i Asakir “Tercümet-u İmam Ali min Tarih-i Medinet-i Dimaşk” c.2, s.225/ 730
    Beni bir dağ sevse müsibete uğrar.

İmam Ali a.s

Yorum

İmam Caferi Sadık Aleyhisselam şöyle buyurdu: Hz. Nuh Aleyhisselam gemisinde köpek ve domuz taşıdı ama veledi zina taşımadı. Nasibi ise veledi zinadan daha şerdir.
      Kaynak: İğab-ul Emal s. 251

İmam Ali a.s

Yorum

İmam-ıZaman aleyhisselam buyurdu ki;
        [color=rgb(0, 0, 0)][/color] "[color=rgb(0, 0, 0)][/color][/size][color=rgb(0, 0, 0)][/color]Allah bizim şiilerimizi kendisine ibadette başarılı kılsın.Eğer bize verdikleri ahte uyar ve sıdk-ı dilden kalpleri birleşirse,mutlaka beni görür ve böylece büyük saadete ulaşmış olurlar.Bunu engelleyen şey ise onların bizim hoşumuza gitmeyen işler yapmalarıdır.Allah hepinize yardımcı olsun[color=rgb(0, 0, 0)][/color]."[color=rgb(0, 0, 0)][/color]Bihar ul Envar [color=rgb(0, 0, 0)]53-177[/size][/color][size=12pt]

İmam Ali a.s

Yorum

Eban bin Tağlib, Eba Abdullah İmam Cafer Sadık Aleyhisselam’ın şöyle buyurduğunu rivayet eder:
          “Ashabımın dinde derin kavrayışa ulaşıncaya kadar başlarına kırbaçlarla vurulmasını isterdim”.
          Usuli Kafi, Türkçe baskı 42. hadis

İmam Ali a.s

Yorum

İmam Caferi Sadık Aleyhisselam’dan şöyle naklolunmuştur:[/size]Bir gün Ebu Hanife, İmam Caferi Sadık Aleyhisselam’la yemek yiyordu. İmam Aleyhisselam yemeği bitirip ellerini havaya kaldırarak şöyle buyurdu: ‘’Elhamdu lillahi Rabbil âlemin. Allah’ım! Bu nimet senden ve senin Resulünden dir.’’ Ebu Hanife, İmam Aleyhisselam’a şöyle arzetti:"Ey Cafer-i Sadık! Acaba Allah’a şerik mi koşuyorsun? İmam Caferi Sadık Aleyhisselam buyurdular: Yazıklar olsun sana. Allah-u Teala kendi kitabında şöyle buyurmuştur: “Allah'ın ve Resulünün onlara verdiği nimetleri bir kenara bırakıp intikam almaya kalkıştılar. Tevbe–74 ve başka bir yerde de buyurmuştur ki: “ Eğer onlar Allah'ın ve Resulünün verdiklerine razı olsaydılar şöyle söylerlerdi. Allah bizim için yeterlidir. Allah ve Resulü bize kendi nimetlerinden bahşederler. Tevbe–59 Ebu Hanife: ‘’Vallahi ben bu ana kadar bu iki ayeti Allah’ın kitabında ne görmüş ve nede duymuş gibiyim’’ dedi. İmam Caferi Sadık Aleyhisselam şöyle buyurdu: "Bu iki ayeti daha önce hem görmüş ve hem de okumuştun. Ama Allah-u Teala sen ve senin gibiler hakkında şöyle buyurmuştur: ‘’Yoksa kalplerine kilit mi vurulmuş. Muhammed–24 ve yine buyurmuştur ki: İş öyle değil hayır, kazandıkları şeyler üst üste kalblerine yığılmıştır da kalbleri pas tutmuştur. Mutaffıfin–14"[color=rgb(204, 204, 204)][/size][/color]
            [/size]Kaynak: Bihar-ul Envar c. 10 s. 216, Kenz-ul Fevaid c. 2 s. 36,[color=rgb(204, 204, 204)][/size][/color][/size]Vesail-uş Şia c. 16 s. 482[/size]

İmam Ali a.s

Yorum

İmam Muhammed Bagır Aleyhisselam şöyle buyurdu: Gerçektende bizi yâd etmek ve zikretmek Allah’ı yâd edip zikretmektir. Düşmanlarımızı yâd etmek ise şeytanı yâd edip zikretmektir.
              [/size]Kaynak: İddet-ud Dai s. 241, Bihar-ul Envar c. 75 s. 468

İmam Ali a.s

Yorum

İmam Rıza Aleyhisselam yüce babalarından ve onlar Hz. Resulullah Sallallahu aleyhi ve alihi ve sellem’in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: Ben kıyamet günü şu dört gurubun şefaatçisi olacağım, gerçi onlar yeryüzü ehlinin bütün günahlarıyla gelmiş olsalar bile. Benim Ehli Beyt’ime yardım eden kimseler. Onlar ihtiyacı olduğu anlarda hacetlerini gideren kimseler. Benim Ehli Beyt’imi kalpleri ve dilleriyle seven kimseler. Güçlerinin yettiğince onları savunup himayet eden kimseler.

Kaynak: Hisal c. 1 s. 196, Bihar-ul Envar c. 96 s. 225, Emaliy-i Tusi c. 1 s. 376[/size][/size]

İmam Ali a.s

Yorum

Müfezzel bin Ömer İmam Caferi Sadık Aleyhisselam’dan şöyle rivayet eder:[/size][/color]Bir gün İmam Caferi Sadık Aleyhisselam’ın huzuruna müşerref olduğumda bana buyurdular: Ey Müfezzel! Hz. Muhammed Sallallahu aleyhi ve alihi ve sellem, İmam Ali Aleyhisselam, Hz. Fatime Selamullah Aleyha, İmam Hasan ve İmam Hüseyin Aleyhimusselam’ı gerektiği gibi tanıyıp onların marifetinde hakikata vardın mı?[color=rgb(204, 204, 204)][/size][/color][/size]Arz ettim: Ey Mevlam! Onlar’ın marifet hakikatı nedir? Buyurdular: Her kim onları marifetlerinin hakikatınca tanırsa mümindir ve imanın en üst derecesine varmıştır. Arz ettim: Ey mevlam! Onu bana tanıt. Buyurdular: Bil ki Onlar, Allah’ın yarattığı ve yoktan var ettiği her şeyi bilmektedirler. Onlar, takvanın mazharı, yerlerin, dağların ve denizlerin hazinedarlarıdırlar. Gökyüzünde ne kadar yıldız olduğunu, dağların ağırlığını, denizlerin ve nehirlerin su miktarını çok iyi bilmektedirler. Ağaçtan düşen her yapraktan haberdardırlar. Yerin karanlıklarında oluşan her şeyi bilirler. Hiçbir ıslak veya kuru yer yoktur ki mubin kitapta yani Onlar’ın ilminde yazılmamış olsun. Arzettim: Ey mevlam! Söylediklerinizi anladım ve onlara ikrar edip iman getirdim. Buyurdular: Ey Müfezzel! Sen, nimet verilmiş ve temizlerdensin. Cennet sen ve senin gibilere helal ve tatlı olsun.[color=rgb(204, 204, 204)][/size][/color]
                  [/size]
                  Kaynak: Misbah-ul Envar s. 287, Bihar-ul Envar c. 26 s. 116, Tefsir-i Burhan c. 4 s. 7[color=red][/size][size=3]

İmam Ali a.s

Yorum

İmam Ceferi Sadık Aleyhisselam şöyle buyurdu:Her kim bize laik olduğumuzdan aşağı bir nisbet veren biriyle oturur, veya bize yüz çeviren birini methedip överse. Veya bizimle irtibatını kesen biriyle irtibat kurar, veya bizimle irtibat kuran birinden irtibatını keserse. Veya bizim düşmanlarımızla dost olur, veya bizi seven birisiyle düşman olursa gerçekten de Kuran’ı ve Hamd suresini indiren Allah’a kafir olmuştur.
                    Kaynak: Emaliy-i Saduk s. 111, Bihar-ul Envar c. 27 s. 52, Mişkat-ul Envar s. 84

İmam Ali a.s

Yorum

Resulullah Sallallahu aleyhi ve alihi ve sellem şöyle buyurdu: Ali ibn-i Ebu Talib Aleyhisselam’a bakmak ibadettir. Allah-u Teala hiçbir kulunun imanını kabul etmeyecektir illa onun imanı Ali Aleyhisselam’ın vilayetiyle ve onun düşmanlarından beraat etmekle birlikte olsun.
                      Kaynak: Emali-i Saduk s. 138, Cami-ul Ahbar s. 14, Keşf-ul Gumme c. 1 s. 112, Bihar-ul Envar c. 26 s. 229

İmam Ali a.s

Yorum

Abdullah İbn Abbâs, Resulullah'tan (s.a.a) nakletmiştir; buyurdu:

"Kim benden sonra Ali'nin (a.s) imâmetini inkâr ederse, benim hayatımda benim nübüvvetimi inkâr eden kimse gibi olur; kim de benim nübüvvetimi inkâr ederse, aziz ve yüce Rabb'inin rubûbiyetini inkâr eden kimse gibi olur."

Bihârü'l-Envâr, c.38, s.109, El-Emâlî (Şeyh Sadûk), s.522, İsbâtü'l-Hüdât, c.2, s.71.

İmam Ali a.s

Yorum

364- Resulullah (s.a.a): "Ali, insanların en iyisidir; kim bunu reddederse, kâfir olur (hakkın üstünü örtmüş olur)." [417]

365- İmâm Rızâ (a.s) kanalıyla babalarından, bilahare Emirü'l-Müminin'den (a.s) Resulullah'ın (s.a) şöyle buyurduğu nakledilmiştir:

"Ya Ali, sen insanların en iyisisin; sende ancak kâfir olan şüphe eder." [418]

366- Yine Hz. Ali'den (a.s) Resulullah'ın (s.a.a) kendisine hitaben şöyle buyurduğu nakledilmiştir:

"Sen insanların en iyisisin; bu (gerçeği) ancak kâfir olan inkâr eder." [419]

367- Resulullah (s.a.a): "Ya Ali, sen insanların en hayırlısısın; kim bunda şüphe ederse kâfir olur (hakkın üzerini kapatmış olur)." [420]

[417]- İsbâtü'l-Hüdât, c.2, s.2, s.171, Eş-Şehâb, s.33, El-Müsterşed, s.279 (az farkla).

[418]- El-Emâlî (Şeyh Sadûk), s.72, Uyûn-u Ahbâr-ir Rızâ, c.2, s.59, İsbâtü'l-Hüdât, c.2, s.30 (az farkla).

[419]- İhkâkü'l-Hak, c.15, s.274, Bihârü'l-Envâr, c.38, s.4, El-Emâlî (Şeyh Sadûk), s.72 (cüzi farklılıkla).

[420]- İhkâkü'l-Hak, c.4, s.255.

İmam Ali a.s

Yorum

Ehli Sünnet’in büyük alimlerinden Hakim el Hasekâni “Şevahid ut Tenzil” adlı kitabında İmamımız Muhammed Bâkır aleyhisselam’dan şöyle rivayet eder:
                            Ruh ve melekler sıra halinde dizilip kıyam edecek ve o gün Rahman’ın izin verdiği doğru konuşanlar dışında hiçbirisi konuşamayacaktır.” ayeti hakkında Ebu Câfer dedi ki; Kıyamet günü geldiği zaman Hz.Ali aleyhisselam’ın velayetine ikrar edenler dışında herkesin kalbinden Lailahe illallah sözünü çıkarıp alacaktır.İşte bu Allah’ın şu buyruğudur: “Rahman’ın izin verdiği dışında...” Yani Ali aleyhisselam’ın velayet ehli.İşte sadece onlara Lailahe illallah için izin verilmiştir.”
                            Şevahid ut Tenzil c2 sf 321

İmam Ali a.s

Yorum

Yine aynı Şevahid kitabının aynı sayfasında şöyle rivayet eder; Ebu Hamza el Somâli dedi ki:Muhammed bin Ali’nin yanına giderek şöyle arzettim; Bana faydalı olacak bir hadis buyurur musunuz?
                              Buyurdu ki: Ey Ebu Hamza!Çekinenler dışında herkes cennete girecektir.
                              Dedim ki:Cennete girmeye çekinenler olur mu hiç?Buyurdu ki:Evet!Lailahe illallah ve Muhammedün Resulullah demeyenler.
                              Dedim ki: Eğer öyleyse ben neden Kaderiler ,Emeviler ve diğer mezheplerden olanları “Lailahe illallah ve Muhammedün Resulullah” demelerine rağmen reddettim.?Buyurdu ki: Öyle değil,öyle değil.Kıyamet günü geldiğinde Allah onlardan bu sözü çıkaracaktır.Kıyamet günü Lailahe illallah’ı sadece biz ve şiilerimiz söyleyecek.Geri kalanlar bundan uzaktır.Allah’ın şu buyruğunu duymadın mı; “Ruh ve melekler sıra halinde dizilip kıyam edecek ve o gün Rahman’ın izin verdiği doğru konuşanlar dışında hiçbirisi konuşamayacaktır.” Yani Lailahe illallah ve Muhammedün Resulullah diyenler dışında.”

İmam Ali a.s

Yorum

Bizi rabb edinmeyin,faziletlerimiz hakkında ne isterseniz söyleyin.”

Hz. Ali a.s

İmam Ali a.s

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X