Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

14 MASUMDAN HADİSLER

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: 14 MASUMDAN HADİSLER

İmam Caferi Sadık Aleyhisselam, İmam Ali Aleyhisselamdan ve O da Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Alihi Vesellemden buyurmuştur:

İlim talep etmek her Müslümana farzdır.
    Allahumme salli ala Muhammed’in ve Al-i Muhammed ve accil ferecehum vel an ada ehum.

Yorum

İmam Caferi Sadık Aleyhisselam buyurmuştur:

İlim talep etmek Allahu Tealanın farz ettiklerindendir.
      Allahumme salli ala Muhammed’in ve Al-i Muhammed ve accil ferecehum vel an ada ehum.

Yorum

İmam Ali Aleyhisselam buyurmuştur:

İlim talep etmek Allahu Tealanın farzlarından bir farzdır.

Yorum

İmam Caferi Sadık Aleyhisselam, İmam Emirul Mu minin Aleyhisselamdan buyuruyor:

Hakiki fakihi (derin düşünceli âlim) size bildireyim mi? İnsanları Allahın rahmetinden umutsuzluğa düşürmeyen, onun azabından amanda olduklarını düşündürmeyen, Allahu Tealaya karşı günah ve isyana ruhsat vermeyen ve kuranı terk edip başkasına yönelmeyendir. İçinde fehm (anlama) olmayan ilimde hayır yoktur. Tedebbur (düşünüp algılama) olmayan okumada hayır yoktur. Tefekkür olmayan ibadette hayır yoktur.

Başka bir rivayette; Fehm (anlama) olmayan ilimde, tedebbur (düşünüp algılama) olmayan okumada, derin düşünce olmayan ibadette, vera (takva) olmayan gidişatta hayır yoktur.

Yorum

İmam Rıza Aleyhisselam buyurdu:

Fıkıhın (derin düşünce) alameti hilm,(kendini tutma, anlayış, yumuşak huyluluk, tahammül) ve yerinde sukuttur.

Yorum

İmam Emirul Mu minin Ali Aleyhisselam buyurdu:

Âlimin kalbinde sefihlik (aptallık), deneyimsizlik, acemilik ve aldanmışlık olmaz.

Yorum

Muhammed İbni Selman babasından nakletmiştir.
                Bir gün İmam Caferi Sadık Aleyhisselamın yanındaydım. Ebu Besir gelip içeri girdi. Derin bir nefes çektikten sonra yerine oturdu. İmam Caferi Sadık Aleyhisselam ona hitaben buyurdu: Ey Eba Muhammed neden böylesine derin bir nefes çektin?
                Eba Muhammed arz etti; Ey Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Alihi Vesellemin evladı sana feda olayım. Yaşım büyüdü, kemiklerim zayıflayıp inceldi ve ecelim yaklaştı. Oysa ben henüz ahiretle ilgili durumumdan haberdar değilim.
                İmam Caferi Sadık Aleyhisselam buyurdu: Ey Eba Muhammed bunu sen mi söylüyorsun?
                Eba Muhammed arz etti; sana feda olayım nasıl söylemeyeyim.
                İmam Aleyhisselam buyurdu: Ey Eba Muhammed Allahu Tealanın gençlerimize ikram ettiğini ve ihtiyarlardan da hayâ ettiğini bilmiyor musun?
                Eba Muhammed arz etti; Sana feda olayım Allahu Teala nasıl gençlerimize ikram edip ihtiyarlarımızdan haya eder?!
                İmam Aleyhisselam buyurdu: Gençlerinize azap etmeyerek ikram eder, ihtiyarlarınızı da hesaba çekmekten hayâ eder.
                Eba Muhammed arz etti; Sana feda olayım, bu bütün Tevhid ehli için mi, yoksa sadece bize has mı?
                İmam Aleyhisselam buyurdu: Hayır, Allaha yemin olsun ki bu başkaları için değil sadece size hastır.
                Eba Muhammed arz etti; Sana feda olayım, bize bir iftira attılar bununla belimiz kırıldı, kalplerimiz parça parça oldu ve fakihlerinin naklettiği hadisle bizim kanımızı helal saydılar.
                İmam Aleyhisselam buyurdu; Yani Rafizi mi? (terk edenler)
                Arz etti; Evet.
                İmam Aleyhisselam buyurdu: Hayır, Allaha yemin olsun ki bu ismi size onlar değil Allahu Teâlâ koydu. Bilmiyor musun ey Eba Muhammed, Firavun ve kavminin sapıklığı ve Hz. Musa nın hakkaniyeti ve hidayeti Beni İsrail den yetmiş kişiye aşikâr olunca bunlar Firavun ve kavmini terk edip Hz. Musa nın yanına geldiler. Hz. Musa nın ordusunda bunlara Rafizi denildi.(yani terk edenler) Çünkü onlar Firavunu terk etmişlerdi. Bunlar, ordunun içinde ibadette, Hz Musa, Hz Harun ve bu ikisinin zürriyesini sevmede en şiddetli olanlardı. Allahu Teâlâ Hz. Musa ya vahyetti. Bu ismi onlar için Tevrat ta kaydettim. Ve gerçekten de ben onları bu isimle adlandırdım, onları bu isimle bir kavim haline getirdim. Hz Musa bu ismi yazdı. Sonra Allahu Teâlâ size ulaşıncaya ve sizin onu sahiplenmenize kadar bu ismi zahire olarak sakladı. Ey Eba Muhammed onlar hayrı terk ettiler, sizse şerri terk ettiniz. İnsanlar fırkalara ayrılıp guruplara bölündüler. Siz ise peygamberinizin (Sallallahu Aleyhi ve Alihi Vesellem) Ehlibeytinin (Aleyhimusselam) yanında durdunuz. Onlar nere gittiyse oraya gittiniz. Allahu Teâlâ nın sizin için seçtiğini seçtiniz. Onun irade ettiğini irade ettiniz. Müjde verin, tekrardan müjdeleyin, Allaha andolsun ki sizsiniz merhum olanlar (rahmedilenler). İyilik yapanlarınızın iyiliği kabul edilir, günaha düşenlerinizin günahı bağışlanır. Her kim sizin inandığınız gibi inanmadan kıyamette Allahu Teâlâ nın huzuruna çıkarsa ondan iyilikleri kabul edilmez, günahlarından da geçilmez.
                Ey Eba Muhammed mesrur ettim mi seni?(sevindirdim mi?)
                Arz etti; Sana feda olayım artır.
                İmam Aleyhisselam buyurdu: Ey Eba Muhammed Allah Azze ve Cellenin melekleri vardır. Bu melekler rüzgârın yaprakları dalından döktüğü gibi bizim Şialarımızın sırtından günahları dökerler. Buna Allahu Tealanın şu ayeti işaret eder. Arşı ve etrafındakileri taşıyanlar işte onlardır rablerine tesbih edip hamd edenler onlar rablerine iman eder ve iman edenler için bağışlanma dilerler.(Ğafir7) Allaha yemin olsun ki onların istiğfarları (bağışlanma dilekleri) başkaları için değil sadece sizin içindir. Ey Eba Muhammed seni mesrur ettim mi?
                Arz etti; Sana feda olayım artır.
                İmam Aleyhisselam buyurdu: Ey Eba Muhammed Allahu Teâlâ sizi kitabında zikretmiş ve şöyle buyurmuştur. Müminlerden nice kişiler vardır ki onlar Allahu Teâlâ ya verdikleri ahit hususunda sadıktırlar. Kimisi tamamlamış, kimisiyse beklemektedir. Onlar asla değiştirmediler. (Ahzab 23) Sizler, Allahu Tealanın bizim vilayetimiz için aldığı ahde vefa ettiniz. Sizler bizi asla başkalarına değiştirmezsiniz. Eğer böyle yapmış olsaydınız Allahu Teâlâ onları (imamete iman etmeyenler) hiç saydığı gibi sizi de hiç sayıp serzeniş ederdi. Buna işaret kitabında şöyle buyuruyor. Onların çoğunu ahde vefa eden olarak bulmadık, çoğu gerçekten de fasıktırlar. (Araf 102)
                Ey Eba Muhammed seni mesrur ettim mi? Arz etti;
                Sana feda olayım artır.
                İmam Aleyhisselam buyurdu: Ey Eba Muhammed, Allahu Teâlâ kitabında sizi zikredip şöyle buyuruyor. Tahtlarda karşılıklı oturan kardeşler. (Hicr 42) Allaha yemin olsun ki bu ayette sizden başkasını irade etmemiştir.
                Ey Eba Muhammed seni mesrur ettim mi? Arz etti; Evet sana feda olayım artır.
                İmam Aleyhisselam buyurdu: Ey Eba Muhammed, Dostlar, o gün bazıları bazılarına düşmandır. Muttakiler hariç. (Zuhruf 67) Allaha yemin olsun, Allahu Teâlâ bununla sizden başkasını irade etmemiştir. Ey Eba Muhammed seni mesrur ettim mi? Arz etti; Evet sana feda olayım artır. İmam Aleyhisselam buy
                urdu: Ey Eba Muhammed Allahu Teâlâ kitabında bizi, Şialarımızı ve düşmanlarımızı zikretmiştir. Deki bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Ancak akıl sahipleri uyarıcıdırlar. (Zümer 9) Biz bilenleriz. Bilmeyenler düşmanlarımızdır. Şialarımız onlardır akıl sahipleri.
                Ey Eba Muhammed seni mesrur ettim mi?
                Arz etti; Evet sana feda olayım artır.
                İmam Aleyhisselam buyurdu: Ey Eba Muhammed Allahu Teâlâ, Emirul Mu minin (İmam Ali Aleyhisselam) ve Şiası dışında hiçbir peygamber vasisi ve takipçilerini istisna etmemiştir. Kitabında şöyle buyurmuştur. O gün hiçbir dost bir diğer dostun ihtiyacını gideremeyecek ve onlara yardım da edilmeyecek. Allahın rahmettiği hariç. (Duhan 41) Allahu Azze ve Cellenin rahmettiği İmam Ali Aleyhisselam ve O nun Şia sıdır.
                İmam Aleyhisselam buyurdu: Ey Eba Muhammed, Allahu Teâlâ sizi kitabında zikretmiştir. Ey nefislerini israf etmiş (günahlara düşmüş) kullarım Allahın rahmetinden umudunuzu kesmeyin. Allah günahların tümünü bağışlar. O dur çokça rahmedip çokça bağışlayan. (Zümer 53) Allaha yemin olsun bununla sizden başkasını irade etmemiştir.
                İmam Aleyhisselam buyurdu: Ey Eba Muhammed Allahu Teâlâ sizi kitabında şöyle zikretmiştir. Benim kullarım, senin onlar üzerinde bir hâkimiyetin yoktur. (Hicr 42) Allaha yemin olsun bununla sadece İmamlar (Aleyhimusselam) ve Şialarını irade etmiştir.
                İmam Aleyhisselam buyurdu: Ey Eba Muhammed Allahu Teâlâ sizi kitabında zikredip buyurmuştur. Onlar Allahın nimetlendirdiği nebiler, sıddıklar, şehitler ve salihlerle beraberdirler. Ne de güzel arkadaştırlar. (Nisa 69) Ayetteki nebi Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Alihi Vesellemdir. Bizse sıddıklar ve şehitleriz. Sizse salihlersiniz. Sizler salih olarak adlandırıldınız. Nasıl ki Allah Azze ve Celle sizi bu isimle adlandırdı.
                İmam Aleyhisselam buyurdu: Ey Eba Muhammed Allahu Teâlâ sizi kitabında zikretmiş ve düşmanlarınızın cehennemde olduğunu hikâye etmiştir. Onlar derler ki bize ne oluyor ki şerli ve kötü sayıp alay ettiğimiz o kişileri göremiyoruz. Yoksa gözler onları göremez hale mi geldi? (Sad 62) Allaha yemin olsun ki burada Allahu Teâlâ sizden başkasını kastetmemiştir ve irade etmemiştir. Bu âlem ehlinin yanında insanların en şerli ve kötüsü olarak bilindiniz oysa sizler cennette şad ve mutlusunuz. Cehennemde ise aranıp sorulanlardansınız.
                Ey Eba Muhammed seni mesrur ettim mi?
                İmam Aleyhisselam buyurdu: Ey Eba Muhammed, cennete götüren ve hakkında indiği kişinin hayrını bildiren ayetlerin tamamı biz ve bizim şialarımızın hakkındadır. Cehenneme götüren ve hakkında indiği kişiyi en şerli olarak bildiren ayetlerin tamamı bizim düşmanlarımız ve muhaliflerimiz hak
                kındadır. Ey Eba Muhammed seni mesrur ettim mi?
                İmam Aleyhisselam buyurdu: Ey Eba Muhammed İbrahim in milleti sadece biz ve bizim şialarımızdır. Diğer insanlar bundan uzaktır. Ey Eba Muhammed seni mesrur ettim mi? Arz etti; Evet sana feda olayım yeter.
                Kaynak: Şeyh Saduk Fezailul Şia S: 59, 19. Hadis, İhtisası Şeyh Müfid S: 104

Yorum

İmam Caferi Sadık Aleyhisselam buyurdu:

Allahu Teâlâ işleri sebepsiz yapmaktan imtina eder. Her şey için bir sebep, her sebep için bir şerh, her şerh için bir anahtar, her anahtar için bir ilim, her ilim içinse natık olan bir kapı karar kılmıştır. O nu tanıyan Allahı tanır, O nu inkâr eden Allahı inkâr eder. O, (tanınması gereken kapı) Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Alihi Vesellem ve biziz.

Yorum

İmam Muhammed Baqır Aleyhisselam buyurdu:

Allahu Teâlâ kıyamete kadar ümmetin ihtiyacı olan her şeyi kitabında nazil etmiş ve Resulu için de beyan edip açıklamıştır. Her şey için bir sınır ve ölçü koymuştur. Ve ona yönlendiren bir delil karar kılmıştır.

Yorum

İmam Caferi Sadık Aleyhisselam, İmam Ali Aleyhisselamdan buyurdu:

Âlimin hakkı şunlardır. Ona çokça sorular sorma, elbisesinden tutma, onun yanına gittiğinde, yanında cemaat varsa önce cemaatin hepsine selam ver sonra özel olarak âlime selam verip arka tarafına değil önüne geçip otur. Gözlerini kırpma, elinle işaret etme, sözü çoğaltıp onun sözünün tersine filani şöyle dedi filani böyle dedi yapma, onun sohbetinin uzamasından rahatsız olma. Zira âlimin durumu hurma ağacına benzer. Onun altında durup bir şey düşünceye kadar beklersin. Âlimin ecri (mükâfatı) Allah yolunda mücadeleye durmuş oruçlu kimseden daha büyüktür.

Yorum

[quote author=huge link=topic=21719.msg152363#msg152363 date=1337606758]

Allahu Teâlâ kıyamete kadar ümmetin ihtiyacı olan her şeyi kitabında nazil etmiş ve Resulu için de beyan edip açıklamıştır. Her şey için bir sınır ve ölçü koymuştur. Ve ona yönlendiren bir delil karar kılmıştır.
                        [/quote]

Bu hadis ne demek istiyor bizlere? Nazil Edilen Kitap nedir? Şayet Kuran ise bu Kuran tahrfi edilmemiş mi? Eğer öyle ise İmam Mehdi a.s'ın elinde ki Kuran mı? Eğer o ise, elimizde olmadıktan sonra faydası ne? Lütfen soruma cevap veriniz. Bu Hadisi şerh ediniz.

Yorum

Muhammed bin Hasan el Saffar, Besair kitabında Ahmet bin Hüseyin den oda Ahmet bin İbrahim den oda Hasan bin Berae den oda Ali bin Hassan dan oda Abdurrahman bin Kesir den şöyle rivayet eder:

İmam Ebi Ebdillah Ceferi Sadık Aleyhisselam ile beraber hac ettim bazı yollara ulaştığımızda bir dağa çıktı, insanlara baktı ve şöyle buyurdu: Ne kadar çok gürültü var ve ne kadar az hacı var! Davut el Reqqi İmam Aleyhisselama şöyle arz etti: Ya Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Alihi Vesellemin evladı! Allah, bu gördüğüm topluluğun duasına icabet eder mi?

İmam Aleyhisselam şöyle buyurdu: Vay olsun sana ya Eba Süleyman! (Doğrusu Allah kendisine şirk koşulmasını bağışlamaz. Nisa-116) İmam Ali Aleyhisselamın vilayetini inkâr eden puta tapan gibidir.

Yorum

[quote author=huge link=topic=21719.msg152363#msg152363 date=1337606758]

[/quote]

Bu hadis ne demek istiyor bizlere? Nazil Edilen Kitap nedir? Şayet Kuran ise bu Kuran tahrfi edilmemiş mi? Eğer öyle ise İmam Mehdi a.s'ın elinde ki Kuran mı? Eğer o ise, elimizde olmadıktan sonra faydası ne? Lütfen soruma cevap veriniz. Bu Hadisi şerh ediniz.

Yorum

[quote author=huge link=topic=21719.msg152502#msg152502 date=1337634306]
                              Muhammed bin Hasan el Saffar, Besair kitabında Ahmet bin Hüseyin den oda Ahmet bin İbrahim den oda Hasan bin Berae den oda Ali bin Hassan dan oda Abdurrahman bin Kesir den şöyle rivayet eder:

İmam Ebi Ebdillah Ceferi Sadık Aleyhisselam ile beraber hac ettim bazı yollara ulaştığımızda bir dağa çıktı, insanlara baktı ve şöyle buyurdu: Ne kadar çok gürültü var ve ne kadar az hacı var! Davut el Reqqi İmam Aleyhisselama şöyle arz etti: Ya Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Alihi Vesellemin evladı! Allah, bu gördüğüm topluluğun duasına icabet eder mi?

İmam Aleyhisselam şöyle buyurdu: Vay olsun sana ya Eba Süleyman! (Doğrusu Allah kendisine şirk koşulmasını bağışlamaz. Nisa-116) İmam Ali Aleyhisselamın vilayetini inkâr eden puta tapan gibidir.
                              [/quote]

İmam Alinin velayetini halifeler de inkar etmediler. Hatta Ömer Bin Hattab hem de Gadri Humda İmam Aliyi velayetinden dolayı tebrik bile etti. İnkar etmedi ki? İnkar etseydi tebrik edermiydi.
                              Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
                              Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

Yorum

[quote author=Mehmet UFUKALP link=topic=21719.msg152545#msg152545 date=1337678085]
                                İmam Alinin velayetini halifeler de inkar etmediler. Hatta Ömer Bin Hattab hem de Gadri Humda İmam Aliyi velayetinden dolayı tebrik bile etti. İnkar etmedi ki? İnkar etseydi tebrik edermiydi.
                                [/quote]

Evet Gadir'i Hum'da durum böyle idi. İlk Biat edenler arasında idi. Ya sonrası? İşte önemli olan sonrası abi...Sonra biatini bozdu ve Ehl-i Beyte Zulüm halkası içinde yer aldı.

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X