Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Aleviliğin tanımı

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Aleviliğin tanımı

Alevi kelimesi iki anlama gelir. Birinci anlam ‘İmam-ı Ali’nin soyundan gelen kişi’ şeklinde karşımıza çıkar. Böyle bir Alevi, İmam-ı Ali’ye bağlı olabilir yada olmayabilir. İkinci anlam ‘İmam-ı Ali’ye sevgi bağı ile bağlı ile bağlanan kişi’ şeklinde karşımıza çıkar. Böyle bir Alevinin İmam Ali’ye bağlı olması ve onun yolundan başka bir yolu izlememesi şarttır. Bu iki farklı Alevinin durumu İmam-ı Ali’nin şu sözü çok iyi açıklar: “Akrabalık, sevgiye ihtiyaç duyar. Sevgi ise akrabalığa ihtiyaç duymaz.” Bizim konumuz ikinci anlamda beliren Alevi kimliktir.
    İmam-ı Ali’ye bağlılığın temelini atan, hidayet ve rahmet peygamberi Hz. Muhammed’tir. Peygamberimiz, insanları Allah’a davete başladığı ilk andan itibaren kendisinden sonra vasi ve halifenin İmam-ı Ali olduğunu, ona itaat etmenin Müslümanlara farz kılındığını açıklamıştır. Peygamberimiz Müslümanlara her fırsatta İmam-ı Ali’yi takip etmelerini ve sevmelerini, ona itaat etmelerini ve uymalarını emretmiştir. Bu konudaki sayısız hadislerinden birinde Peygamber efendimiz şöyle der: “Bana İnan ve beni doğrulayana, Ali B. Ebi Talib’e uymasını tavsiye ediyorum. Ona uyan bana, bana uyan Allah’a uymuş olur. Onu öfkelendiren beni, beni öfkelendiren Allah’ı öfkelendirmiş olur.” (Kenzul ummal c.6 s.154) başka bir hadisinde şöyle buyurur: “ Bana inanan ve beni doğrulayan herkes Ali b. Ebi Talib’e uysun. Ona uymak bana, bana uymak yüce Allh’a uymak demektir.” (Kenzul ummal c.6 s.155)

Mahmut Salih, “Gerçeklerin Işığında Aleviler, s.19”
    Aleviler Peygamberin (s.a.a) bunlara benzer söylediği bir sürü hadise dayanarak Hz. Ali’nin velayetinde olmuş ve Alevi ismiyle anılmışlardır. Hz. Ali’yi seven ve onun velayetinde olan, ona tabi olana Alevi denir.

من لم يكن علويا حين تنسبه فما له في قديم الدهر مفتخر
    أبو النواس

Nesebini (inancını) sorduğunda Alevi değilse, o kişinin Ahiret günü övüneceği hiçbir şeyi yoktur.
    Ebu Nevves

Ynt: Aleviliğin tanımı

Türkiyedeki aleviler gibi değilse iyidir...
    Haktır Allahım Muhammed mahım
    Ali'dir şahım efendim Allah eyvallah

Yorum

Türkiyedeki bektaşi Alevilerin suçu yok. Suç onları bu hale getiren Osmanlınındır.....

أبو النواس

Nesebini (inancını) sorduğunda Alevi değilse, o kişinin Ahiret günü övüneceği hiçbir şeyi yoktur.
      Ebu Nevves

Yorum

Hemen Osmanlıya kaydın bidat ehli olmak onların suçu ..

Yorum

[quote author=Cihandar link=topic=23074.msg148013#msg148013 date=1335036947]
          Hemen Osmanlıya kaydın bidat ehli olmak onların suçu ..
          [/quote]

bidat ehli derken bektaşileri kastediyorsan sünniler kadar bidat ehli değiller.... ayrıca osmanlı döneminde çaldıran savaşı öncesinde anadoludaki alevilerin itikadı bu şekildemiydi?

أبو النواس

Ebu Nevves

Yorum

Sünniler kadar değil mi göz var nizam var arkadaş sırf mezhebine yakın diye savunuyorsun.Bana çaldıranı anlatma çokda iyi biliyorum...

Yorum

Alevilere bid'at ehli diyenlere bak hele. bir kere mezheplerin kendileri BİDATTİR. Ehlibeytten sapmak bidatın dik alasıdır, ALlaha işini öğretmeye kalkışmaktır.
              insanda biraz ar olur.

Yorum

Ne diyorsun ...edit... sen ar felan hemen...edit... başladın önce insan olmayı öğren sonrada konuşmayı...

Yorum

Alevilere laf söylemek pisleşmek değil de aklanmak mı oluyor?

hem benimle doğru konuş.

Yorum

Önce sen konuşmayı öğren ...edit...

Yorum

Çaldırana gelince, yavuz yezidini aklamak için alevilere ihanet iftirası attılar. Hem gerçekten öyle olsa bile bu insana katliam hakkı mı verir. Peygamber efendimiz münafık hainleri kılıçtan mı geçirdi. Yavuz ki babasını kardeşlerini yeğenlerini öldürmüş alevilere iftira atması uzak ihtimal değil.
                      O'na yönelin ve O'na karşı takva sahibi olun. Salatı ikame edin ve müşriklerden olmayın;onlar ki, dinlerini parçalayıp fırkalar haline geldiler. Her fırka kendi elindekiyle sevinir. (Rum,31-32)

Yorum

Yahu Yavuz Sultan Selimin kardeşlerinin öldürmesinin sebebi Şah İsmaildir.Şah İsmailin Yavuzun kardeşlerini desteklemesi hem askeri hemde maddi bu kaynaklarda geçer bkz.Şehzade Korkut ayaklanması.Şah İsmail Yavuz ile kardeşlerini hasım etmiştir sonuçda bu doğmuştur..

Yorum

kardeşlerini öldürmek yerine başka bi ceza veremez miydi? babasını ve yeğenlerini öldürmesine (daha doğrusu kanuni hariç tüm akrabalarını öldürmüş) ne diyosunuz? ben şah ismail'i de yavuzu da sevmem. bide siz osmanlıyı sütten çıkmış ak kaşık yapanlardan mısınız?

[color=rgb(85, 85, 85)][/color]
                          Osman Bey, amcası Dündar Bey`i kendi elleri ile boğdu.
                          1. Murat, kendi öz oğlu Savcı Bey`i katletti.Yıldırım Bayezid, on kardeşini birden taht için öldürttü. Çelebi Mehmet, kardeşi İsa`yı öldürttü. 2. Murat, kardeşi Mustafa`yı öldürmekle yetinmedi, diğer kardeşlerinin gözünede mil çektirdi. 2. Murat, amcası Mustafa`yı saltanatı için Edirne surlarına astırdı. Fatih, kundaktaki kardeşi Ahmet`i saltanatı için boğdurttu. 2. Bayezid, İtalya`ya kaçan kardeşi Cem`i ve oğullarını öldürttü. Yavuz, saltanatı için tüm akrabalarını öldürttü (kanuni hariç). Kanuni, öz oğlu Mustafa`nın öldürülmesini seyretti. Kanuni, oğullarından başka dört torununu da öldürttü. 3. Murat, tahta çıkar çıkmaz beş kardeşini birden öldürttü. 3. Mehmet, saltanatı için ondokuz erkek kardeşini katletti. 2. Osman, kardeşi Şehzade Mehmet`i öldürttü. 4. Murat, taht için üç kardeşini birden öldürttü. 2. Mahmut, 4. Mustafa`yı öldürdü. 2. Beyazid`i, oğlu Yavuz Sultan Selim öldürttü. 2. Selim, hamamda kadınlarla alem yaparken öldü. 2. Osman Yedikule zindanında öldürüldü. Sultan İbrahim, sarayında öldürüldü. Sultan 2. Ahmet zehirletilerek öldürüldü. 3. Selim, sarayda kılıçla parçalanarak öldürüldü. Yavuz, Yunus Paşa`yı atı üstünde kılıcıyla öldürdü. Yavuz, Derviş Paşa`yı önce boğdurdu, sonra kendi elleriye kellesini kesti. 3. Selim, sadrazam Dukak`ın oğlu Ahmet Paşa`yı, kendi elleriyle hançerleyerek öldürdü.Osmanlı`da Uygulanan Bazı Ceza Türleri Padişah önünde öldürme, Padişaha kelle gönderme, Kelleden piramit yapma, Fetvalarla adam öldürme, Kazığa vurularak öldürme, Kol ve ayaklar kırılarak öldürme, Ata bağlayıp parçalayarak öldürme, Çengele asarak öldürme, Çarmıha gererek öldürme, Vücudu parçalara ayırarak öldürme, Cinsel organı demirle dağlayarak öldürme, Derisi yüzülerek öldürme, Ağzından kurşun akıtarak öldürme...

osmanlıcılara bunları sorunca genelde 'sen ceddine mi sövüyosun' diye küfür etmeye başlarlar da...
                          O'na yönelin ve O'na karşı takva sahibi olun. Salatı ikame edin ve müşriklerden olmayın;onlar ki, dinlerini parçalayıp fırkalar haline geldiler. Her fırka kendi elindekiyle sevinir. (Rum,31-32)

Yorum

padişahlar yarı-türk olmasına rağmen

Yorum

[quote author=Cihandar link=topic=23074.msg148018#msg148018 date=1335038639]
                              Sünniler kadar değil mi göz var nizam var arkadaş sırf mezhebine yakın diye savunuyorsun.Bana çaldıranı anlatma çokda iyi biliyorum...
                              [/quote]

İstersen mezhebime yakın diye düşün....

Onlar ne kadar itikadi yönden geri olsalar da Hz. Ali ve Ehli beytin velayetini kabul etmişlerdir. bu yüzden onların kurtulma şansları sünnilerden daha fazladır. İbadet yeterli değildir Velayet olmadıktan sonra kişinin işine yaramaz kıldığı namazı tuttuğu orucu.

çaldıran savaşından önce 45 bin Anadolu Alevisi katledildi?_Halep ele geçirilince de orada ve civar bölgelerde 70 bin Arap Alevisi katledildi.... halepteki katliam sonrasında bir köyde sadece çoçuklar kaldı diye köye "değatul atfal" çoçukların köyü adı verildi. bunlar resmi tarihe geçmedi yazılmadı... bunlar kime destek vermişti? peki yavuz dönemindeki Alevilerin katli helaldir fetvaları niye verildi? ırzı namusu helaldir fetvaları? bunların verilmesinin sebebi neydi? bumu osmanlının İslamiyeti?

أبو النواس

Ebu Nevves

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X