Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Hilal göründü mü?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Hilal göründü mü?

bence silseniz iyi olur
    kırıcı olmak mümine yakışmaz
    hele ki ramazanlığın günü
    Aşksızlara verme öğüt, öğüdünden alır değil.
    Aşksız adem hayvan olur, hayvan öğüt bilir değil. / Yunus Emre

Yorum

Melek,cevabin icin cok tesekkür ederim,ramazan sali günü basladigina göre saban takvimle olamaz diye düsündüm,ve o aylarda gözlemlense bile hic duyurulmuyor galiba.

Qum'a birsey demiyorum,bu ilk degil...herkes nasil Allaha havale ettiyse bende öyle ediyorum.Gerisini kendi düsünsün.
      mesajini silmesinden yana da degilim,klavyeden cikan kelimler agizdan cikan sözler dir.geri alinmasi birsey ifade etmez,söylenmistir bir kere.
      Allah Bize Yeter!
      O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

Bir şey değil hilalnur
        ramazanda oruç farzdır ya hayati bir mesele olduğu için çok önem veriliyor bunca duyuru o yüzden
        şabanda ise iran televizyonlarında vs duyuru yapılıyor ama maalesef türkiyedeki şialar o kadar üstüne düşüp duyurma gereği hissetmiyorlar
        ancak alimlere sorsak bilebiliriz herhalde. biz irandaki akrabalardan sorup ona göre amel ediyoruz
        sesimizi duysunlar da diğer ayları da duyursunlar
        genelde çoğu ayda fark ediyor, nerden biliyorum? çünkü ehlibeyt imamlarının (as) ve peygamber efendimizin (saa) doğum ve ölüm günlerine çok önem veririz , asıl gününü aya göre ayarlamaya çalışırız
        tabi yine duyuru olmaz da iran ile irtibata geçmek zorunda kalırız

kum aşığına hiç yakıştıramadım bu cevabı
        neyse, inşaallah helallik ister sizden
        Aşksızlara verme öğüt, öğüdünden alır değil.
        Aşksız adem hayvan olur, hayvan öğüt bilir değil. / Yunus Emre

Yorum

[quote author=HiLaLNuR link=topic=7322.msg129143#msg129143 date=1312330136]

Qum'a birsey demiyorum,bu ilk degil...herkes nasil Allaha havale ettiyse bende öyle ediyorum.Gerisini kendi düsünsün.
          mesajini silmesinden yana da degilim,klavyeden cikan kelimler agizdan cikan sözler dir.geri alinmasi birsey ifade etmez,söylenmistir bir kere.
          [/quote]

buna üzüldüm. başka nerede size böyle yazdım hatırlamıyorum. ilk değil demişsiniz.. size şu ana kadar ilmi cevaplar dışında hiç bir şekilde yazmadım diye biliyorum.. bu da son olur inşaAllah. mesajımı tashih ettim. tekrar özür dilerim..

Yorum

Yanilmiyorsam Hz.Hüseyn'e ait bir söz "Özür dilenilecek hareketlerden sakinin..."
            Allah Bize Yeter!
            O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

evt:

Mü'min hata da yapmaz özür de dilemez, ama münafık her gün hata yapar her gün özür diler..

Yorum

Merhaba. Şu resimdeki ramazan hilalini ben hiç göremedim; çıplak gözle görmek imkansız gibi bir şey. Kendisi zaten tırnak ucu kadarcık; bir de batan güneşin ufukta bıraktığı kızıllığın içinde silikleşiyip güneş battıktan çok ama çok az sonra batıveriyormuş.

Dün gördüm. 3 günlüktü. . 21:30'da battı. Aklım karıştı. Size anlatırsam açıklar mısınız.

Lütfen aşağıdaki tabloya bakın. 30 ve 31 Temmuzda görüntü sıfır. Çünkü o esnada dünyamız güneş ile ayın arasındadır; ay, dünyaya ışık yollayamıyor.

Şu da ayın Ağustostaki evreleri:

Hilal 31 Temmuz PAZAR (Sunday) akşamı yok, tamam; 1 Ağustos PAZARTESİ (Monday) akşamı görünmüş. Allah'ın Bakara 185'teki buyruğunu hatırladım: O "şehr"e tanık olanlarınız onu oruçlasın - ve men şehide minkum uş "şehr"e fel yesumhu...

Allah "hilal"e değil "şehr"e tanık olanlarınız, diyor. ŞEHR dolunay demek. Hadi onu bir an göz ardı edelim.

İyi ama tanık olanlarınız, diyor - men şehide minkum. Yani? Yani önce tanık olacağız, sonra oruçlayacağız. Oysa biz 1 Ağustosta oruç tuttuk, henüz tanık olmadan.

Bunun açıklaması nedir?

Sevgi ile,
                Hasan Akçay

Yorum

bizim taklit merciimiz pazar günü hilalin görünmediğini zaten açıkladı ve biz o yüzden pazartesi oruçlamadık.. Ramazanın birinci günü tüm dünya şiilerinde salı günü idi..

Yorum

Merhaba sayın qom_u_aşk. Cevap için teşekkür ederim. "Bizim taklit merciimiz" derken "bizim"den kastın Caferî fıkhının bağlıları olduğu anlaşılıyor. O halde konusu Caferî fıkhına göre 2011 yılı ramazan ayına ait imsakiye olan aşağıdaki açıklama doğrudur?

Biraz daha bilgi verirseniz sevinirim. Örneğin aşağıdaki açıklamada "hilale göre" deniyor; hilal hangi günün akşamı görülürse oruca hangi günün sabahı başlanır?

Sevgi ile,
                    Hasan Akçay

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÇOK ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Türkiye Diyanet İşlerinin hazırladığı imsakiyeye göre Ramazan Ayının ilk günü 1 Ağustos Pazartesi günüdür. Biz burada, bugünü Ramazan Ayının ilk günü olarak getirmedik, çünkü bugünün hilale göre olması gerekmektedir o da şu anda belli olmadığı için (bugün Ramazan Ayının ilk günü de olabilir Şaban Ayının son günü de olabilir) bugün “Yevmu’ş Şek” Şek Günü dür.

Şek Günü: Kamerî aylardan Şaban ayının 29'undan sonraki gündür. Bu günün Şaban'ın son günü mü yoksa Ramazan'ın ilk günü mü olduğunda şüphe edilirse, bu güne "şek günü" denilir.

Yorum

bu bilgi yani sözü edilen sitede ya da abna.ir'deki yazı türkiyedeki Ehlibeyt mektebi alimlerimizce ramazan hilalinin daha görülmesi imkansız olan şaban ayı içinde hazırlandı. bu yüzden diyanete göre 1 ramazan olan pazartesi günü şek günü olarak geçmekte. Velayeti fakih olan taklit merciimiz İmam Hamenei'nin 150 kişilik hilal izleme komitesinin raporları açıklandı. Buna göre pazarı pazartesiye bağlayan akşam hilal görünmedi. bu yüzden pazartesi ramazanın birinci günü olarak ilan edilmedi. bu fetvaya ulaşamayanlar pazartesi şek günü olarak ihtiyati oruç tuttu. pazartesiyi salıya bağlayan akşam İmam Hamenei'nin hilal izleme komitesinin açıklamaları doğrultusunda taklit merciimiz salı günü ramazanın birinci günü olarak ilan etti. ve dünyada tüm şiiler tam bir birlik içinde salı günü ramazana başladılar. hicri kameri takvime göre günler hilalin doğuş zamanı olan akşama yakın başlar. güneş gibi güneşin doğduğu gündüz değil. yani önce gündüz değil gece vardır hicri kameri günlerde..

Yorum

takvim rasthaberde mevcut değildi benim baktığımda, ama abna ir'de var:

Yorum

hicri kameri takvime göre günler hilalin doğuş zamanı olan akşama yakın başlar. güneş gibi güneşin doğduğu gündüz değil. yani önce gündüz değil gece vardır hicri kameri günlerde.. (Qom_u_aşk)

Önemli olan, hilale tanık olunması. Biz "ramazan hilali"ndan söz ediyoruz, ki gökteki ayın güneş ile dünyanın arasından sıyrılırken verdiği görüntüdür.

Lütfen aşağıdaki hareketli çizime bakın.

Ramazan hilali sabah doğar; akşam, güneşten hemen sonra batar. Görülebilirse işte ona zaman tanık olunur. Geceleyin cinsel ilişki, yemek, içmek helal olduğuna göre oruca o hilali izleyen sabah başlanması gerekir.

Tabii bu, "O dolunaya (eş şehr -الشهر) tanık olanlarınız onu oruçlasın!" diyen Allah'ın sözüne razı olmayanların tuttuğu yol. Allah onları bağışlasın.

Doğrusu, 2:185'te ŞEHRU RAMAZÂN diye anılan ve (21 Haziran) yaz dönencesinden sonraki ilk dolunay olan "sıcak dolunay"a tanık olunduktan SONRA (örneğin bu yıl 16 Temmuz sabahı) başlanıp o dolunay küçüle küçüle hilal haline gelinceye kadar yani 10 gün oruç tutulmasıdır.

Sevgi ile,
                          Hasan Akçay

Yorum

birinci bölüme evet ama subjektif kendi görüşünüz olan ikinci bölüme hayır.

şehr kelimesi meşhur olmak, bir şeyin zahir olup açığa çıkması anlamlarına geliyor. ayın şehr olması da açığa çıkması anlamına geliyor. ayın açığa çıkması dolunay olma hali olmayıp hiç görünmezken hilalin en ince hali olan ilk gündür. çünkü o zaman açığa çıkıyor. Eğer dolunay hali kastedilseydi o zaman açığa çıkma anlamı olan şehr değil mükemmel hali olan kelime kullanılması gerekirdi.

Sonra şehr kelimesinin bir başka anlamı da bir senenin 12de biri anlamıdır. ki buradan da kim o şehre şahit olursa o zaman onda yani yılın 12de birinde oruç tutsun anlamı da zorunlu olarak çıkıyor ki senenin 12de biri ayın dolunaydan hilale dönüşe kadarki 10 günlük süreyi değil 29 ya da 30 günlük süreyi kapsadığı çok açıktır.

şehru ramazan sadece dilsel bir ifadeyle bize ulaşmış değildir. tüm ümmetin fiili olarak uyguladığı mütevatir inkar edilemez sünnet olarak da naklolunmuştur.

Bu mütevatir sünnete karşı çıkma cesareti sadece İslam aleminin sünneti ve yaşantısından bihaber, bunun ne denli köklü bir gelenek olduğunu bilmeyen batılı gayri müslim oryantalistlerdir. cahil çünkü ramazanın ne denli tevatür ve vahdet şekliyle yaşandığından habersizdirler. ya da haberlilerdir de güya akıllarınca birilerini saptırabileceklerini sanmaktadırlar..

siz onların oyunlarına gelmeyin hocam.. İçinde yaşadığınız toplumun tevatür bilgilerine sırt dönmeyin.. bu sizin zararınıza olur. Saygınızı ve ilmi güvenilirliğinizi kaybedersiniz..

Yorum

Merhaba sayın Qom_u_aşk.

Size ters gelen görüşlerimi açıklamamın nedeni elbet sizi üzmek değil. Ama onların yüzde yüz doğru olduğuna inanıyorum. O yüzden açıklamak isterim.

Eğer iletinizin son iki paragrafında görülen kişisel düzeysizlik bir daha boy göstermezse Allah'ın izniyle şunları açıklamaya çalışacağım:

ŞEHR
                              1.gökteki ayın görüntüsü olarak dolunaydır, hilal değil.
                              2.zaman birimi olarak ise ay dünyamızı bir kere dolanınca geçen süredir.

3.Kuran'daki ŞEHR kelimelerinin hiç biri yılın on ikide biri anlamına gelmez. Arapların yılın on ikide biri anlamında kullandığı kelime YERH idi.

Ben şunun bunun ürettiği dinin değil Kuran'daki İslamın müslümanıyım. Allah'ım Kuran'ın sahibidir; tevatürlerin sahipleri değil.

Sevgi ile,
                              Hasan Akçay

Yorum

Hilal göründü mü başlığı altında ne tür tartışmalar yapılıyor böyle. Herkes alim ve kendinden alim olduğuna zannetme cüreti göstereni alt etmeye uğraşıyor. Öğrenilen üç beş bilgi alakasız yerlere delil olarak gösteriliyor ve ancak kendi dediğinden başkaca da doğru olacağı ihtimalini asla vermiyor.
                                Arkadaşlar ne hilali gördüm diye oruca başlayanı nede bu gün hilal görünmedi ramazan değil diye o gün oruç tutmayanı kimsenin kınamaya ve batıl ilan etmeye hakkı yoktur.
                                Unutmayalım ki bazan İslam Cumhuriyetinde meraci arasında bu konuda farklılıklar oluyor maalesef.
                                Demek ki biri hak biri batıl diye tabir edilemez. Eğer öğle olsaydı başta Rehber olmak üzere bu konu da mutlaka bir mutabakat sağlanır bir kesimin batılda kalması önlenirdi.
                                Bırakın kim kendi imkanıyla yada güvendiği birileri vasıtasıyla hilalin görünmesine kanaat ediyorsa orucunu tutsun görünmediğine kanaat edende ertesi gün başlasın oruca.
                                Allah her ikisininkini de kabul etsin.

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X