Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Hilal göründü mü?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Hilal göründü mü?

Türkiye Sünni toplumu bu sene de ramazanın başlangıcında yanlış başlayacak. 9 Temmuz Salı 2013 günü 29 Şaban olduğundan Ramazana başlama ihtimalimiz sıfır. Bir ihtimal 10 Temmuz Çarşamba 2013'te 1 Ramazan olma ihtimali vardır. Ama Şaban ayı 30 gün sürerse Çarşamba da başlamayacak Perşembe ilk orucumuzu tutacağız. Şahsi kanaatim bu zayıf ihtimal.

Bu yazıyı Şiasms'in gönderdiği mesajı doğrultusunda yazdım. Şimdi Farshaber ajansı ve İslamidavet sitelerini açtım oralarda hicri olarak şuanki (18:10) tarih:

Tahran - 19:23 / GMT - 14:5316 Tir 1392 / [/size]Pazar 07 Temmuz 2013 / 28 Șaban 1434

şeklinde. Bu 28 şaban yarınki mi bu günkü mü tarih? [size=78%]

Yorum

Yarın başlamıyor muyuz? Kesin bir bilgi var mı?
      Akıllının cahile şaşırmasından daha çok cahil akıllıya şaşırır (ve onun davranışlarına hayret eder).‏

Yorum

[color=rgb(0, 0, 0)]
        Ramazan'ın İlk Günü Büyük İhtimalle Çarşamba Günü Olacak
        Veliyi Emri Müslim'in İmam Seyyid Ali Hamaney'e bağlı Hilal Gözlemleme Ekibi üyelerinden Hüccetü'l İslam ve'l Müslim'in Muvahhid Nejad Ramazan Ayı hilali hakkında şunları söyledi: Ülke (İran) genelinde 150 hilal gözlemleme ekibi hilali gözlemlemek için Pazartesi günü çalışmalarına başlayacak.

Ehlibeyt (a.s) Haber Ajansı ABNA- Hüccetü'l İslam ve'l Müslim'in Muvahhid Nejad, Ramazan Ayı hilalinin Pazartesi (bugün) görülmesinin çok zor olduğunu belirterek şunları söyledi: Uzmanların öngörüsüne göre Ramazan Ayı hilali Pazartesi günü görülmeyecektir. Dolayısıyla Çarşamba günü (10 Temmuz 2013) Ramazan Ayının ilk günü olacaktır.
        Hilal Gözlemleme Ekibi üyelerinden Muvahhid Nejad, bu konudaki belirsizliğin giderilmesi için Salı günü de ekiplerin çalışmalarını sürdüreceklerini belirterek bu konudaki her türlü şüphe ortadan kaldırılacaktır dedi. http://abna.ir/data.asp?lang=10&id=438207[/size][/color]

Yorum

[quote author=yusuf83 link=topic=7322.msg168688#msg168688 date=1373235443]
          Yarın başlamıyor muyuz? Kesin bir bilgi var mı?
          [/quote]

Veliyyi Emri Müslimin İmam Seyyid Ali Hamenei'ye bağlı ekibin buna benzer açıklaması geçen yıl da olmuştu ve aynısı çıktı.

Yarın oruca başlayıp başlamayacağımız kesin olarak inşaAllah bu akşam TR saatiyle 22:00 gibi belli olur.

Yorum

18 Tir 1392 /
            [/size]
            Salı 09 Temmuz 2013
            / 01 Ramazan 1434
            [/size][/size]
            diyor fars haber ajansında..

Yorum

Ben de tam bilgi var mı diye açmıştım forumu. Bu durumda bu gece sahura kalkıyoruz. Çok teşekkürler.
              Akıllının cahile şaşırmasından daha çok cahil akıllıya şaşırır (ve onun davranışlarına hayret eder).‏

Yorum

Bilmiyorum hala bir açıklama yok sitelerde, İran TV'lerini izleyen varsa paylaşırsa bilgi sahibi oluruz

Yorum

[color=rgb(51, 51, 51)]Ehlibeyt Alimine sordum cevabı:[/color]
                  [color=rgb(51, 51, 51)][/size][/color]
                  [color=rgb(51, 51, 51)][/size]Bir cok islam ulkesinde carsamba gunu ramazan ayının ilk günüdür. Lübnan filistin misir suud suriye iran vs.hilal yok yani[/color]

Yorum

[color=rgb(51, 51, 51)]Ehlibeyt Alimine sordum cevabı:[/color]

"[color=rgb(51, 51, 51)]Bir cok islam ulkesinde carsamba gunu ramazan ayının ilk günüdür. Lübnan filistin misir suud suriye iran vs.hilal yok yani"[/color]
                    [/size][color=rgb(51, 51, 51)][/color]
                    [/size][color=rgb(51, 51, 51)]Bu durumda ben yarın oruçlu değilim...[/color]

Yorum

Fars Haber Ajansı'ndaki bilgi halen aynı bir ramazan diye duruyor. Demek otomatiğe bağlamış, yanlış yazmışlar. :

http://turkish.farsnews.com/

Yorum

Selamun Aleykum
                        Ramazanin ilk günü büyük ihtimal carsamba günü.
                        http://rasthaber.com/86499_ramazan-i...nu-olacak.html

Yorum

Artık ihtimal kalmadı kardeş, Ramazanın ilk günü Çarşamba

2013 Temmuz 9 Salı günü 30 Şaban.

Yorum

simdiden tüm kardeslerime hayirli ramazan ayi diliyorum, ins tüm günahlarimizdan arimis olarak orucumuzu tamamlariz.

Yorum

Ehlibeyt Alimimizin açıklamasına göre bu gece hilal görülmedi. İmam Ali Hamenei'nin, Ramazanın başlangıcının nasıl tespit edileceğini belirten ayetin de belirttiği gibi verdiği fetva, kişisel olarak tatminliktir. Yani kişi bireysel olarak hilalin görüldüğüne mutmain olmuş, kesin bilgi sahibi olmuşsa o zamana onun için Ramazan başlamıştır. Bakın fetva:

"Ramazan ayının başlangıcını bilme yolları

Soru: Eğer bir kaç adil şahıs iki adil insanın ayı gördüklerine şahitlik ederlerse buna dayanarak ramazan ayının ilk günü veya bayram günü olduğu kanısına varılabilir mi?

Cevap: Hayır, iki adil kişinin ayı gördüklerine dair bizzat şahsın kensine şahitlik etmeleri gerekir ve eğer ayı gören başka birisinden naklederlerse yeterli değildir. Elbette onların bu sözlerinden itminan hasıl olursa ayın ilk gününün belirlenmesi için yeterlidir.

Ayın görüldüğünü bilme şekli

Soru: Eğer bir grup insanın sözlerinden dolayı yarının bayram olacağına ihtimal verirsek yarın oruç tutabilir miyiz?

Cevap: İnsan yarının bayram olduğuna mutmain olmadığı sürece orucunu iftar edemez.

Ufukların bir olmasındaki ölçü

Soru: Aynı ufukta olmaktan maksat nedir ve hangi bölgelerin ufuku birdir?

Cevap: Aynı ufukta olmaktan maksat, ayın görülüp görülmeme ihtimali açısından aynı konumda olan şehirlerdir.

Güneş batmadan hilalin görülmesi

Soru: İsveç gibi bazı ülkelerde güneşin batışından sonra yeni ayın görülebilmesi bazen iran gibi ülkelerde ayın görülmesinden iki üç gün sonra mümkün oluyor; çünkü bu bölgelerde ay güneşten önce batmaktadır. Bu durumda adı geçen bölgelerde güneş batmadan ayın görülmesi şevval ayının başladığını ıspat etmek için yeterli midir?

Cevap: Güneş batmadan önce ayın görülmesi bir sonraki günde yeni ayın başladığını ıspat etmek için yeterlidir.

Taklit merciileri bayram gününde ihtilafa düştüklerinde mükellefin görevi

Soru: Eğer taklit merciileri bayram günü hakkında ihtilafa düşerlerse mükellefin görevi nedir? Acaba her mükellef kendi taklit merciinin görüşüne mi uymalıdır?

Cevap: Ayın ilk gününün belirlenmesinde taklit söz konusu değildir. Dolayısıyla bir taklit merciinin ayın ilk gününü ilan etmesi eğer mükellefte itminan hasıl olmasına neden olursa o günün orucunu yemelidir, ama şüphe ederse o günün orucunu tutması gerekir. "

http://abna.ir/data.asp?lang=10&id=438186

İşte hilalin görülmesinin kişisel olduğuna dair ayet:

"Ramazan ayı... insanlar için hidayet olan ve doğru yolu ve (hak ile batılı birbirinden) ayıran apaçık belgeleri (kapsayan) Kuran onda indirilmiştir. Öyleyse sizden kim bu aya şahit olursa artık onu tutsun..."(Bakara 185)

görüldüğü gibi Ehlibeytin Müctehidi İmam Hamenei (ömrümüz ona feda olsun) ayetten zerre sapmamıştır. Verdiği fetva tam olarak ayete göredir. Bu da şu hadisin gerçekleştiğini gösterir:

Size iki ağır emanet bırakıyorum. Bunlara sarıldığınız sürece asla sapıtmazsınız: Allah'ın kitabı ve Ehlibeytim itretim.

Yorum

Çarşamba netleşti sanıyorum. Allah kabul etsin şimdiden hepimizin oruçlarını.

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X