Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Ramazan ayı kaç gündür?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Ramazan ayı kaç gündür?

[quote author=Mehmet UFUKALP link=topic=23732.msg157941#msg157941 date=1344349495]
    Gecenin mi gündüzün mü daha önce yaratıldığı konusunda bir fikrim yoktu. Tuheful Ukulda olduğunu büyük ihtimalde sanıyorum ehlibeyt imamlarından birisine atfedilen bir rivayette önce gecenin yaratıldığı belirtiliyordu. İnşallah bulabilirsem ekleyeceğim. Anlaşılan farklı rivayetler söz konusu.
    [/quote]

mehmet kardeşim bu rivayeti mutlaka görmek isterim ama tuhaful ukuldan başka bir kitapta istersen ara orada bu konuda bir şey bulacağını sanmıyorum. (Vallahu e3lem)

من لم يكن علويا حين تنسبه فما له في قديم الدهر مفتخر
    أبو النواس

Nesebini (inancını) sorduğunda Alevi değilse, o kişinin Ahiret günü övüneceği hiçbir şeyi yoktur.
    Ebu Nevves

Yorum

[quote author=Velayet_Nuru link=topic=23732.msg157854#msg157854 date=1344319550]
      Muhterem kardeşim, Bihar'ul-Envar'dan verdiğiniz kaynakların 10. cilt hariç diğerlerini bulamadım, o da mürsel bir hadismiş. Ama ben diğer kaynaklara da baktım, "velelleylü sabiqun nehar" ayetinin tefsirinde konuyla ilgili birkaç hadis nakletmişler. Bu ayet ve hadisler gecenin gündüzden önce yaratıldığını vurguluyor. Bunda bir şüphem yok. Ama biz meseleyi onların yaratılış açısından ele almıyoruz, amellerimiz hilale göre olduğu için o zaman durum değişiyor.
      Allame Meclisi (r.a) konumuzla ilgili şöyle buyuruyor: "La reybe fi ennel leyle be hasebiş şer' muqeddemun alel yevm..."
      "Şüphe yok ki gece Şeriate göre gündüzden öncedir. Cuma gecesi hakkında varit olan (hadis veya rivayet) onun gündüzden önce olduğu geceyi gösteriyor, sonraki geceyi değil. Bazı Arap veya müneccimlerin gecenin gündüzden sonra olduğu hakkındaki sözleri sadece onların arasında bir ıstılahtır. Şeriat hükümlerinden hiçbiri bu görüş üzere bina edilemez. Zira merhum Kuleyni Ravza kitabında sözümüzü destekleyen şöyle bir hadis naklediyor:
      Ömer b. Yezid, İmam Cafer Sadık'a (a.s), "Muğayyiriyye, bugünün gelecek geceye ait olduğunu sanıyorlar" dediğinde, İmam Sadık (a.s), "Yalan söylüyorlar, bugün geçmiş geceye aittir. Batn-i Nahle halkı, hilali gördüklerinde "haram ay girdi" dediler" buyurdu.
      (Bihar, c.59,s.16; Ravzat'ul-Kafi, s.332)

Allame Meclisi, bu hadisi aktardıktan sonra Muğayyire ve Batn-i Nahle hakkında açıklamada bulunuyor, bu konuda müfessir ve tarihçilerin sözlerini aktarıyor. Sonra şöyle diyor:
      ".. Siyer kitaplarında geçen bu haberden de anlaşıldığına göre, onlar da Receb'in hilalini gördükten sonra o işi yaptılar, İmam (a.s) da ashabın hilali gördükten sonra Receb'in girdiğine hükmetmeleriyle istidlal etmektedir. O halde gece gündüzden öncedir ve sonraki günle beraber sayılmaktadır. Gündüzün geceden önce yaratıldığıyla ilgili geçen söz, bununla çelişmemektedir, nitekim bu gizli değil, çok net ve açıktır."
      (Bihar,c.59s.16-17)
      [/quote]

velayet nuru kardeşim
      sana referans sundugum ve dahasını inşallah en kısa sürede paylaşacagım arapçalrını ama inan şuan biraz zaman ihtiyacım var ancak bazı kardeşlerimiz zaten yavaş yavaş bikısmını tercüme etmiş sagolsunlar.en kısa sürede hepsini arapçalarıyla paylaşıcagımdan hiç şüpheniz olmasın tabi benden önce paylaşılmazsa(çünkü gerek kalmıyacak) açıkçası bu bilgiyi görememenze çok şaşırdım çok yaygın bir bilgidir.neyse subhan allah her olur.

elimden geldigi kadar tüm yorum ve iddialarına aşama aşama cevap verecegim.
      şidi yukarıda paylaştıgın hadisler ile ilgili olarak şu bir gerçekki bu ve taban tabana zıt hadisler kitaplarda mevcuttur.yani sen bir hadisverirsin başkasıda tam zıttını verebilir 2 taraf birbirini kabul etmez bu böyle sürer gider.işte bu yüzden bazı açıklamalarımla beraber konunun daha saglıklı işlenebilmesi için bazı tanımlar ile ilgili ek sorularım olacak ki karşılıklı neyden bahsettiğimizi anlıyalım .

şimdi senin iddiana göre ay hilalle başlar.soru hilal nedir?ve senin bilgine göre yaklaşık kaç gün sürer?
      dolunay nedir ve hilalden kaç gün sonra görünür ve dolunay kaç gün sürer?
      çünkü bu kavramları bildikten sonra sonuçta ayın tabiatını hareketlerini evrelerini bilmezsek tüm tartışmalar boşadır.sadece zıt hadisler havada uçuşur!
      yani siz 21 temmuzda hilali gördüğünüzü iddia ediyorsunuz?aslında cevap çok açık dolunay sizin bilginize göre hilalden kaç gn sonra görülebilir?çünkü vereceginiz cevap çok önemli dolunayın bilimel olarak ne zaman görülecegi belli oldugu için saatine kadar bilim ve bu bilgiler arasında bir saglama yapabiliriz.

yani ayın evrelerini ögrenmek çok basit bunlar astronominin temel bilgileridir hatta bildigim kadarıyla ilk okulda bile ögretilmekle beraber teferruatlı gözlemlerle ilgili bilgilere tam anlamıyla ulaşabilirsiniz!çok basit bir mevzuaslında
      ayrıca mümkünse tüm kardeşlerimzden ricam bana delil sunacagı zaman sadece ehli beyti referans alarak sunsunlar sizi anlıyorum kutsallarınıza saygım var ama benim için asıl kıstas ehli beyt a.s dır.yani alimlerinizi ayetullahlarınızı mümkünse görüşlerini bize delil olarak sunmayın ben kabul etmem ,hele hele ehli beytin aktardıgı hadislerle zıt ise hiç kabul etmem.bunda anlaşmamız laızm kim neye inanır beni ilgilendirmez ama muhim bir meseleyi saglıklı bir şekilde çözeceksek kuran ve ehli beytin bize yetecegini düşünüyorum.

şimdi 1.mevzumuz olan hilalle ilgili meselede 2 görüşünde güçlü referansları oldugu için bunun çözümünün gözleme dayalı bilim olması gerekirki hangi ehli beytten gelen hadisin batıl uydurulmuş oldugu ortaya çıksın.
      2.mevzuya gelecek olursak ramazan ayının süresi ile ilgili olarakta aslında yine bilim bize ışık gösterecektir
      3.mevzuya gelecek olursak aslında bu mesele yukarıda bahsettiğim 2 meseleyide temelden etkiliyecek ve en azından şimdilikte olsa gözlemle (yani aklıma gelmiyor en azından benim)
      sadece ayet ve hadislerle çözülecegi için o devam edecegini düşünüyorum.
      bu ay meselesinin bu kadar karışık olabilecegini hiç düşünmemiştim oysa ayı hemen hemen hergün görüyoruz

Yorum

lütfen bazı üyeler demogoji yaparak provakasyon yapmasın nasılki biz sizin kutsallarınıza bişi demiyorsak sizde bizim degerlerimize saygı duymak zorundasınız.burada bir tartışma konusu var ve kıstas kuran ve ehli beyt olması gerektigine inanıyoruz.böyle demogoji olacaksa bunu hiç tartışmıyalım yada demogoji yapmıyalrla yapalım.böyle saçmalıgı ilk defa görüyorum.bazı kişiler lütfen haddini bilsin.bu şeklide bu yöntemle dogru düzgün saglıklı bilgi alışverişi yapılamaz

Yorum

[quote author=Velayet_Nuru link=topic=23732.msg157857#msg157857 date=1344321351]
          Keşke olay bu kadar basit olsaydı. Ben yorumlarınızı dikkatle okudum ve okuyorum ama merakımı daha gidermediniz, eğer size veya sizin halka, "cuma akşamı bize gelin ihsan vereceğiz" derlerse, siz bunu nasıl anlarsınız?
          [/quote]

ben merakınızı giderdigimi açık yadıgımı zannediyordum ama özür dilerim ısrarla yazdıgınıza göre zannettiğim kadar açıklayıcı olamamışım kusuruma bakmayın.
          biz cuma gecesini perşembe ,çarşamba yada cumartesi geceleri degil sadece cuma gündüzünden sonra gün batımı ile başlayıp cumartasi gün dogumu olan zamana deriz.yani önce gündüz sonra gece,bu tüm leyleler (geceler)içinde geçerlidir.bizde cuma gecesi, cuma gecesidir!

Yorum

[quote author=Velayet_Nuru link=topic=23732.msg157859#msg157859 date=1344322568]
            Bildiğiniz gibi her ayın hilali batı tarafında akşama yakın bir zamanda güzüküyor. Eğer mesela bugün hilal gözüküyorsa yarın ayın ilk günü demektir. Hilal göründükten sonra ilk önce gece başlıyor daha sonra gündüze giriliyor. Hilalin göründüğü günü ayın ilk günü sayamayız, çünkü arzettiğim gibi hilal gün batımına yakın bir zamanda görünüyor, böyle bir durumda o günü oruç tutmak mümkün değil, teklif-i ma la yutak olur. O halde hilalin kısa bir süreliğine gözükmesi yarının ayın başlangıcı olduğunu gösterir. Binaenaleyh, hilal göründükten sonra ilk önce gece giriyor, ondan sonra da gündüz başlıyor değil mi? Eğer hilalin görünmesiyle ayın girmesini kabul ediyorsanız, bunu da kabul etmek zorundasınız, ama eğer biz hilali milali kabul etmiyoruz diyorsanız o da sizin bileceğiniz iştir.
            Bu açıklamayla bir kısım sorularınızın cevabını da almış oluyorsunuz, eğer cevap alamadığınız sorular varsa teker teker yazın cevap verelim inş.
            [/quote]

şimdi madem farzı misal bugün 7 agustos hilali gördük diyelim sizin mantıgınıza göre 7 agustosu 8.agustosa baglıyan gece 1.gece yani ayın ilk günü olur 8agustos gündüzü ise ayın il gündüzü oluryani daha saglıklı zamanları degerlendirmek için günü gündüz ve gece olarak ve zaman tarih vererek degerlendirme yaparsak daha anlaşılır olacagını düşünüyorum o zaman yukarıda verdiğim örnek sizin söyleminize uyuyormu acaba?mantıken böyle olması gerekir!
            ayrıca daha öncede sordum tekrar soruyum ayın hilal durumu kaç gün sürer sizin kaynaklarınıza göre?ve dolunay ayın hilal durumundan kaç gün sonra oluşur(tüm bu soruların cevabı bilimsel olarak açıklanmış,sizin kaynaklarınız nedir)
            ayrıca ben anlamadım hilalin kısa sürede görünmesi ne demektir,benim anlıyacagım şekilde açıklıyabilirmisiniz yani hilalken birden bire ortadanmı kalkıyor?bunu açıklarmısınız çünkü eger maksadınız ayın sonundaki evresiyse ondan bi sonraki gün bilimsel olarak ve alevin 1400 yıldır kabul ettiği ayın hiç görülmedigi yeni ay evresidir.
            inanın sizi tam anlıyamadım neyi ispatlamaya çalıştınıgınız?mümkünse daha açıklayıcı yazarsanız sevinirim

Yorum

[quote author=Velayet_Nuru link=topic=23732.msg157866#msg157866 date=1344327727]
              demişsiniz.
              Ufukkalp kardeşimizin aktardığı ayetlerden biri şudur:
              Şimdi ben ayetleri tam olarak getiriyorum:
              1- Andolsun sarıp örttüğü zaman ge­ceye.
              2- Ve parıldayıp aydınlandığı zaman gündüze

Bence bu ayetler gecenin gündüzden önce olduğuna dair bir karine olabilir. Allah Teala, ilk önce gecenin sarıp örtmesine ve daha sonra parıldayıp aydınlanan gündüze yemin ediyor. Eğer gündüz geceden önce sayılsaydı önce gündüze ve sonra geceye deyinmesi gerekirdi. Sizce gecenin öne alınmasının bir hikmeti yok mu?
              Âhlak üstatları diyorlar ki, tezkiye talimden öncedir. Çünkü Kuran'da tezkiye talimden önce zikredilmiştir. Şu ayette olduğu gibi: "ve yüzekkiyhim ve yuallimuhul kitabe vel hikme." (..onları arındırıp temiz­leyen ve onlara kitap ve hikmeti öğreten bir pey­gamberi gönderendir.)
              Demek istediğim, ayetlerin bazılarının bazılarından önce zikredilmesi hikmetsiz değildir.
              [/quote]

şimdi ordaki ayette galiba kendi mantıgınızı kullanmışsınız kişisel yorum yapmışsınız yani ayette önce leylinin sonra neher kelimelerin sıralanmasını ben soruyorum bu mantıgın ehli beytte karşılıgı varmıdır?çünkü kuranda hangisinin hangisinden önce geldigine dair net en azından bizim bildigimiz açıklama yokken ancak tam tersine hadislerde gündüzün geceden önce yaratıldıgına dair onca hadisler (gerçi daha hepsini sunamadım en kısa sürede paylaşmaya çalışacagım) varken şimdi bu durumu nasıl yorumluyacagız?nasıl yorumlamamızı beklersiniz?

siz ahlak üstatlarının ayetlerle ilgili yorumlarını ve kendi kişisel tespitiniz olan hikmetinizin yanında ap açık hadisler var,ayrıca gündüz geceden önce yaratılmış ise bu gündüzün geceden önce oldugunun ispatıdır.yoksa allah geceyi sonradan yaratıp gündüzün önüne koydugunu iddia edersek o zaman bununda kaynagını sormak zorunda kalacagız?yada allahın gündüzü geceden önce yaratması gündüzün geceden önce gelecegi anlamına gelemiyecegini iddia etmek bunu tersini yada sürecin ve olayın nasıl olduguna dair delil sunulması gerekirki böyle birşey yok çünkü hadisler çok açık ve net(biz açık hadisler varken kuranda tam açıklanmamış meselelrde hikmet aramamız ne kadar dogru bir yöntem?)

Yorum

bu arada velayet nuru kardeşim,söylemeyi unuttugumu farkettim acaba aktardıgım ve senin tespit ettiğin hadislerin neden mursel oldugunu açıklarsan ayrıca sonradan açıklanan hadiler ve tefsirlerle sevinirim.ayrıca ehli beytten a.s gecenin gündüzden olduguna dair yada yaratıldıgına dair hadisiniz varmı(madem kesin mürselse) paylaşırsanız sevinirim
                saygılarımla

Yorum

biliyorum taksi taksit yazıyorum ama bunun için beni affedin,hatırlatmak isterim bu 2012 yılı bilimsel verilere göre hilalin ilk çıktıgı gün 19 temmuz gecesidir ve yeni ay 18 temmuz gecesiydi.ayrıca dolunyın görünme zamanı 1 agustos gecesiydi.ayrıca bende daha önce belirttigim gibi bunları gözlemledim(dolunayı),31 temmuzdan şuana kadar her gece dışarı bakarım.

şimdi bu durumda sizin rasatınızda sıkıntı olmuyormu?bunlar bilimsel veriler!hatayda biçok kişi tarafından her sene gözlemlenir

saygılarımla

Yorum

[quote author=harbeli link=topic=23732.msg157943#msg157943 date=1344349930]

velayet nuru kardeşim
                    sana referans sundugum ve dahasını inşallah en kısa sürede paylaşacagım arapçalrını ama inan şuan biraz zaman ihtiyacım var ancak bazı kardeşlerimiz zaten yavaş yavaş bikısmını tercüme etmiş sagolsunlar.en kısa sürede hepsini arapçalarıyla paylaşıcagımdan hiç şüpheniz olmasın tabi benden önce paylaşılmazsa(çünkü gerek kalmıyacak) açıkçası bu bilgiyi görememenze çok şaşırdım çok yaygın bir bilgidir.neyse subhan allah her olur.

[/quote]

harbeli kardeşim verdiğin kaynaklardaki gündüzün geceden önce yaratıldığı ile ilgli hadislerin hepsini inceledim.

biharul enver 10/187. sayfadaki geçen gündüz geceden önce yaratıldı hadisi çok uzun en azından 10 sayfa o yüzden o hadisi tam olarak incelemedim....
                    menakib 4/353 ferecel mehmum 96 ihticec 2/351 kitaplarındada gündüzün geceden önce yaratıldığının zikretmekte.

biharul envar 55/137. sayfadaki hadis benim paylaştığım bu hadisin aynısı sadece daha kısa olayı nakletmiş.
                    [quote author=sveydi link=topic=23732.msg157933#msg157933 date=1344346531]
                    velayet nuru kardeşim allame meclisi nin ne dediğini kenara koyalım biz imamlar ne demiş ona bakalım olur mu?

İmam Rıda 'nın bulunduğu ve Me'mun (l.a) önünde ceryan eden, gündüzün ve gecenin yaratılşması ile ilgili bir tartışmada: bazısı gündüz geceden önce yaratıldı bazısı da gece gündüzden önce yaratıldı dedi. sonunda İmam'a bu konudaki görüşleri soruldu. İmam (a.s) buyurdu ki: Allah (cc) gündüzü geceden önce yarattı ve ışığı karanlıktan önce eğer isteseniz size kur'andan isterseniz yıldızlardan delil göstereyim." (yıldızların burçların konumlarından bahsedip delilleri sundu sonrada ayet delilini verdi. verdiği ayet yasin suresi 40 ayeti.)

biharul envar 55/163
                    [/quote]

biharul enver 55/161 ve 57/78. sayfalarında ise geçen olayıda
                    [quote author=sveydi link=topic=23732.msg157936#msg157936 date=1344347236]

ihticec kitabında da geçen ve hişam bin hakeme dayanarak rivayet edilen bir hadiste zındık gündüz geceden öncemi yaratıldı sorusuna imam cafer sadık evet gündüz geceden önce yaratıldı cevabını vermiştir. biharul envar 55/161 ve 57/78

[/quote]

paylaştım. sanırım bu kadar başkası varsa da siz artık paylaşırsınız......

من لم يكن علويا حين تنسبه فما له في قديم الدهر مفتخر
                    أبو النواس

Nesebini (inancını) sorduğunda Alevi değilse, o kişinin Ahiret günü övüneceği hiçbir şeyi yoktur.
                    Ebu Nevves

Yorum

teşekkür ederim sveydi kardeşim
                      şimdi ayetlerin sıralamasına örnek veren kardeşlerime sorum olacak,egerki layli kelimesinden sonra neher kelimesini örnek olarak verip ard arda gelmesini önceliğin leyli sonra nejer kelimesini gelmesini öncelik olarak kişisel mantiki olarak degerlendirecek olursak kuranda her zaman şems kamardan önce gelir ve şems gündüzü temsil eder kamar ise geceyi,ve yaratılış olarakta zaten güneş aydan önce yaratılmıştır.o zaman burada çelişkiler dogar.neyse aslında daha önce kuranda açık yazmadıgını söylediğim gece gündüz önceliğinin hangisi oldugu mevzusunda aslında kuranda ap açık yazdıgını farkettim,zaten hadisleride okursanız verilen kaynaklarda ordanda farkedebilirsiniz.KURANDA;
                      لَا الشَّمْسُ يَنبَغِي لَهَا أَن تُدْرِكَ الْقَمَرَ وَكُلٌّ فِي فَلَكٍ يَسْبَحُونَ

kuranda YASİN SURESİ 40.AYETİNDE: apaçık bir şekilde açıklanmıştır
                      özellikle ;'' وَلَا اللَّيْلُ سَابِقُ النَّهَارِ ''
                      vele elleylu sebiku enneheri,gecenin gündüzü geçemiyecegi belirtilmiştir!!!!
                      o zaman önce gündüz sonra gece olur,tıpkı hadislerde gündüzün geceden önce yaratıldıgı bilgisi gibi!!! egere gece gündüzden önce dersek geceyi gündüzün önüne geçirmiş oluruz.ayet çok açık ve nettir,ayrıca hadisleride inceleminizi tavsiye ederim

Yorum

yazıda ayette kayma olmuş tekrar yazıyorum ben forumuzun acemisi oldugum için maalesef sürekli hatalar yapıyorum alışma sürecindeyim
                        yasin suresi 40.ayeti:
                        لَا الشَّمْسُ يَنبَغِي لَهَا أَن تُدْرِكَ الْقَمَرَ وَلَا اللَّيْلُ سَابِقُ النَّهَارِ وَكُلٌّ فِي فَلَكٍ يَسْبَحُونَ

'' وَلَا اللَّيْلُ سَابِقُ النَّهَارِ ''
                        yukarıdaki yazımı bu şekilde degerlendirmenizi rica ederim
                        saygılarımla

Yorum

[quote author=Muhammed Taki link=topic=23732.msg157850#msg157850 date=1344290749]
                          akşam da kılmıyoruz sabah da bunu vurgulamak istemiştim.
                          [/quote]
                          Sayın Muhammed Taki kardeş, ben bu sorumla Günün güneşin doğmasıyla başladığına işaret etmek istedim. Güneş doğmadan bayram namazı da kılınamaz. Bu da günün, güneşin batmasıyla değil güneşin doğmasıyla başladığını gösterir ve ispatlar. Eğer gece gündüzden önce geliyorsa o zaman günün ilk namaz vakti akşam ya da yatsı namazı olmalıdır. ama günün ilk namazı Öğle namazıdır. bu durumda gün gündüzle başlar gecenin bitimiyle biter.

Yorum

aslında cundep kardeşim çok güzel bir noktaya degindi!
                            eger şayet gece gündüzden önce olsaydı namaz vakitleri bile leyli'de(gece zamanı yani günbatımından -gün dogumuna kadarki süre) akşam vakti yada yatsı vakitlerinden biriyle(güneşin batmasına baglı oarak degişkenlik gösterecegi için) olurdu ! ancak durum böyle olmadıgına göre bunu nasıl izah edebiliriz? burada cundep kardeşimin çok isabetli bir mantıga işaret ettiğini söylemeliyim.val hasıl buradan bile 'gece'nin 'gündüzü' geçemiyecegini görebiliriz aslında!

Yorum

ilk vaktin öglen olması bunun en güzel örneklerinden biridir
                              saygılarımla

Yorum

Harbeli kardeşim, burada bilgi paylaşmakta yetkin olan kardeşlerimiz, kendi uygulamalarında günün ilk namaz vaktinin hangisi olduğunu açıklarlarsa konuya bakış açılarını daha iyi anlamış olacağız diye düşünüyorum. Bayram namazının kılınmasının şartlarından bir tanesinin "güneş doğduktan sonra" olması Gün'ün güneş'in doğuşuyla başladığına delil olabilir diye düşünüyorum. Allahu A'lem.

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X