Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Sakife Sonrası

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: HALİFE EBU BEKİR DÖNEMİ VE İLK İCRAATLARI

Şüphesiz Halife EbuBekir'in ilk icraatları arasında Ehl-i Beyt'i ekonomik açıdan zayıflatmak amacıyla aldığı iki önemli önlemi burada zikretmek istiyoruz ki, bunlardan biri de “Humus”un yasaklanmasıdır. Bilindiği gibi İslam Tarihinde Peygamber (s.a.a.), ilk kez Kaynukaoğulları savaşında (624) ele geçirilen ganimetlerden “Humus” almıştır ki bu, İslam'da tahmis olunan ilk ganimettir. İbnül Esir, El-Kamil, c. 2, s. 135.

Yorum

Keza Allah Resûlü, Kureyzaoğuları ile yapılan savaşta elde edilen ganimetten ve ele geçirilen Ketibe kalesinden humus alarak Ehl-i Beyt'ine ve Haşimoğulları’na dağıtmıştır. İbn Kayyım el-Cevziyye, Zadü'l Mead, c. 5, s. 181. İbn Kesir, El-Bidaye ve'n Nihaye, c. 4, s. 342.

Yorum

Nitekim Resûlullah da Allah'a imanın makbul olabilmesi için humus vermeyi şart koşmuştur. Bk. Sahih-i Buhari Tecrid-i Sarih Terc., c. 1, s. 61-63, 3. baskı.

Yorum

Nitekim Peygamber (s.a.a.), Zilkurba'ya (akrabaya) ayrılan humus hissesini Haşim ve Muttalib oğullarına taksim etmiştir. İmam Yusuf, Kitabü'l Harac, s. 51, Özek yayınları, İst. 1973.

Yorum

Peygamber “Ben ve Haşimoğulları cahiliyyede de İslam'da da ayrılmayız, biz ve onlar bir şeyiz” buyurdular. Sahih-i Buhari, c. 5, s. 79, Matbaa-i Amire, İstanbul 1315, İbn Sa'd, Tabakatü'l Kübra, c. 2, s. 315.
            İBNİ SADIN TABAKATINI BULAMADIM. TÜRKÇESİ YOK SANIRIM.

Arada yayın evi ve baskı farkı olmasına rağmen, bu alıntı aşağıdaki rivayetten alınmıştır.

EBU DAVUTUN RİVAYETİN DEVAMI HAKKINDAKİ AÇIKLAMASI

Yorum

[quote author=composer link=topic=8481.msg60871#msg60871 date=1257750460]

Tekrarlıyorum. Bu sözler Zadul Mead'ın arapçasında olsa dahi durum ortadadır. Araştırılmadan ve emin olunmadan kalkılıp buraya bir şeyler asılmıştır. ...
              [/quote]

Mufazzal her belgeyi rivayeti ve kaynağı tek tek asınca hemen çark edilmiş.
              Neyse buda bir gelişme en azından buraya asılan her dedililin bir kaynağı olduğu kafadan sallama olmadığının ispatı bizzat composer adlı üyenin ağzından alınmıştır.
              Böylece composerin yazdıklarının hava civa olduğu kanıtlanmıştır.Hala bu şahıs neyin peşindedir anlamak mümkün değildir.
              En son Qom_u_ask tarafından düzenlendi; 05.08.2020, 15:16.
              Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
              İmam Ali (a.s)

Yorum

[quote author=composer link=topic=8481.msg60871#msg60871 date=1257750460]

Şunu iyi bilinki gerçekten bilmiyorsunuz. Ve bilmediğinizi kabul etmiyorsunuz. Bunu kabul ettiğiniz zaman her şey çözülmüş olacak. Bunu kabul etmediğiniz sürece bu keşmekeş devam edecek...

[/quote]

Bilmiyorsak bize buyrun öğretin,Hem hayra girersiniz.Hadi bugünden başlayın günde bikaç saatinizi ayırarak bize bilmediklerimizi öğretin olur mu?
                Ne dersiniz?
                Tamam ben bilmediğimi kabul ediyorum ve öğrenmek istiyorum lütfen bana öğretin.
                İmam Ali (a.s)

Yorum

[quote author=composer link=topic=8481.msg60873#msg60873 date=1257750688]
                  [quote author=mikdat bin esved link=topic=8481.msg60762#msg60762 date=1257670282]
                  konunun kalan bölümü ehlibeytin izinde kardeşin açtığı konuya taşınmıştır
                  [/quote]
                  Siz kafanıza göre oradan oraya taşıyın ben buraya asacağım. Ve kimin okuduğu dahi umrumda değil. İsterseniz silersiniz.

Ben bu forumda her üye gibi istediğimi istediğim yere yazma hakkına sahibim. Siz de her girdiğinizde benim ne yazdığımı ve nereye yazdığımı kontrol ettikten sonra ilgili yere taşırsınız...

(!)

[/quote]

ben her kafasına esenin herşeyi yapmasına müsade etmem.Forumlar kurallarla yönetilir ve üye kayıt sözleşmesinde bu kuralları peşinen kabul eder.
                  İmam Ali (a.s)

Yorum

Görülüyor ki Resûlullah, hayatta olduğu asr-ı saadette ayette geçen “zilkurba” ile Efendimiz (s.a.a.)'in akrabaları kastediliyordu ve bu dönemde humus, sadece Haşimoğulları’na veriliyordu. Mevdudi, Tefhimü'l Kur'an, c. 2, s. 170, İnsan Yayınları, 2. bsk.

Yorum

Bismillahirrahmanirrahim

Arkadaşlar ben Zadul Mead c.5 s. 183'de geçiyor denilen, Ebu Bekire ait, "Benim bir şeytanım var..." sözünü araştırdım. Hudeyfe kardeşte araştırmasını sonuçlandırdı. Gördük ki Zadul Mead c.5 s.183'de bu söz geçmiyor. Ama az önce bir alimimizin ricamız üzere kaynakları incelemesi sonucu, bu sözün Zadul Meadda değil de, Mecmeuz Zevaidde geçtiğidir. Bu söz Mecmaüz Zevaidin c. 5 s. 183'de geçmektedir. Zadul Meaddaki cilt ve sayfa aynı.

Zadul Mead c.5 s.183 (HAYIR - BURDA GEÇMİYOR)
                      Mecmeuz Zevaid c.5 s.183 (EVET - BURDA GEÇİYOR)

Sadece ve sadece bir kitap ismi ve yazar hatası. Onuda düzelttim.

Bu hatadan dolayı başlıklarımı takip eden tüm okuyuculardan ve Forum üyelerinden bu konuda ÖZÜR DİLİYORUM.

Bu söze ayrıca ek kaynaklarda sunayım inş. Bu söz ayrıca şu kaynaklarda da geçmektedir.

Tarihi Taberi c.3 s.244
                      Tarihul Hulefa s.71
                      El İmame ve Siyase s.22
                      Kenzul Ummal

NOT: Son verdiğim kaynaklar Arapçadır.

Yorum

SELAM OLSUN ALLAH'IN HABİBİNE VE TEMİZ PAK KILDIĞI EHLİ-BEYTE

Bu gün İsam ( İslam Araştırma Merkezi)'ne gittim orda hem Çağdaş yayınlarından çıkan Zadul Mead hem İklim yayınlarından çıkan Zadul Mead hemde Mısır baskısı olan arapça Zadul Mead'a baktım ama iddia edilen söz belirtilen cilt ve sayfa numarasında yok.

İsam da iken sayın Mufazzal sizi arayıp bildirdim gönül isterdiki siz bunu yazmadan beni beklemeniz neyse sağlık olsun önemlide dedğil.

Şimdi kaynak hatası olduğunu beyan edip başka kaynak veriyorsunuz müslüman ben İsam da iken niye sizi aradığımda bildirmediniz. Şimdi tekrar taa İsam'a mı gideyim?

İkamet ettiğim yerden baya uzakta olduğunuda beyan ettim size sağlık olsun giderim tekrar inş. Zaten çarşamba günü tekrar gitmem gerek Umdetul Kari Buhari Şerhi'nin fotokopilerini almak için.
                        En son Qom_u_ask tarafından düzenlendi; 05.08.2020, 15:17.
                        EY AZİZAN, BİZ KAR-ZARAR HESABI YAPMAKSIZIN SEVGİ'YE TESLİM OLUR SELAMA ERERİZ. KİM NE DERSE SÖYLESİN, SEVDİM ALİ'Yİ. KAR-ZARAR http://www.nuvezan.com/

Yorum

SELAM OLSUN ALLAH'IN HABİBİNE VE TEMİZ PAK KILDIĞI EHLİ-BEYTE

Sayın Mufazzal sizden istirham ediyorum lütfen ilk beyan edilen Halife Ebubekirin sözü ile alakalı konu bitmeden başka şeyler eklemeyiniz.

Tarihi Taberi c.3 s.244
                          Tarihul Hulefa s.71
                          El İmame ve Siyase s.22
                          Kenzul Ummal

Bu verdiğiniz kaynaklarda Halife Ebubekirin hutbesi ile alakalımıdır?

Bide Ebi Bekir el-Heysemi'nin Mecmeuz Zevaid sizde varmı? Veya bu makaleyi yazan alimde varmı? mecmeuz Zevaid İbn-i Kayyum el Cevziyye'nin değil Ebi Bekir el-Heysemi'nin ben öyle biliyorum varsa yanlışım düzeltirmisiniz?

Taberi Tarihi bendeki sağlam yayınlarından çıkana bakarım.

El İmame ve Siyase İbn-i Kuteybe'nindir onada bakarım.

Kenzul Ummal kaçıncı hadis?

Tarihul Hulefa Celalettin Suyuti'nindir bulabilirsem onada bakarım.

Yalnız senden istirham ediyorum konu bitmeden başka konulara atlamıyalım ve tüm kaynakları taksit taksit vermeyiniz bir arada veriniz.
                          EY AZİZAN, BİZ KAR-ZARAR HESABI YAPMAKSIZIN SEVGİ'YE TESLİM OLUR SELAMA ERERİZ. KİM NE DERSE SÖYLESİN, SEVDİM ALİ'Yİ. KAR-ZARAR http://www.nuvezan.com/

Yorum

[quote author=Hudeyfe link=topic=8481.msg60896#msg60896 date=1257771402]
                            İsam da iken sayın Mufazzal sizi arayıp bildirdim gönül isterdiki siz bunu yazmadan beni beklemeniz neyse sağlık olsun önemlide dedğil.

Şimdi kaynak hatası olduğunu beyan edip başka kaynak veriyorsunuz müslüman ben İsam da iken niye sizi aradığımda bildirmediniz. Şimdi tekrar taa İsam'a mı gideyim? [/quote]

Hudeyfe kardeş sen beni İsmadan arayıp durumdan haberdar ettikten sonra ben çaresiz son bir kezde Musa AYDIN hocaya müracaat edeyim dedim. Durumu ona izah ettim. Araştırdıktan sonra beni aradı. O da Zadul Meadın c. 5 s.183'de öyle bir şey geçmediğini ama Mecmeuz Zevaidin c.5 s.183'de bu sözün geçtiğini muhtemelen (Büyük bir muhtemel) cilt ve sayfanın doğru olduğunu fakat kitap isminin yanlış yazıldığını söyledi. Ek kaynaklarda bana iletti. Bende Telefondan not aldım. Değerli kardeşim Musa AYDIN'dan bu sözleri aldıktan sonra Telefonu kapattım ve hemen sizi aradım. Ama Cep Telefonunuz MAALESEF KAPALIYDI. Size Ulaşamadım. Yani siz isamda iken benim bundan haberim yoktu.

Yorum

[quote author=Hudeyfe link=topic=8481.msg60899#msg60899 date=1257773104]
                              Sayın Mufazzal sizden istirham ediyorum lütfen ilk beyan edilen Halife Ebubekirin sözü ile alakalı konu bitmeden başka şeyler eklemeyiniz.[/quote]

Ebu Bekir ile alakalı olan sözün neyi kaldı Hudeyfe kardeş? Bitirilecek bir şey kaldı mı? Zadul Meadda bu söz geçmiyor. Mecmeuz Zevaidde geçiyormuş. El Bidayedede geçiyor. Başka ne kaldı Hudeyfe kardeş. Bu söz sonuçta var. Neyini devam ettireceğiz. Ben apaçık kaynak hatası demişim. Ve Zadul meadı silmiş yerine Mecmeuz Zevaid Yazmışım.

Tarihi Taberi c.3 s.244
                              Tarihul Hulefa s.71
                              El İmame ve Siyase s.22
                              Kenzul Ummal

Bu verdiğiniz kaynaklarda Halife Ebubekirin hutbesi ile alakalımıdır?[/quote]

Bilmiyorum! Onu sormadım Musa Hocaya. Mümkünse artık sen arar sorarsın.

Bide Ebi Bekir el-Heysemi'nin Mecmeuz Zevaid sizde varmı? Veya bu makaleyi yazan alimde varmı? [/quote]

Hudeyfe kardeşim konu neden uzanıp gidiyor anlamıyorum. Muhterem Mecmeuz Zevaidin bende olmadığını sende biliyorsun. Az yukarıda durumu zaten izah etmişim. Bunu neden soruyorsun anlamıyorum. Araştırmayı yapan şahısda var mı yok mu onuda bilmiyorum. Olsa ne olacak ki. Telefonuna ulaşamıyorum. Sonuçta Musa Aydın Hoca buna bakmış ve bulmuş. Bize yardımcı olmuş.

Taberi Tarihi bendeki sağlam yayınlarından çıkana bakarım.

El İmame ve Siyase İbn-i Kuteybe'nindir onada bakarım.

Kenzul Ummal kaçıncı hadis?

Tarihul Hulefa Celalettin Suyuti'nindir bulabilirsem onada bakarım. [/quote]

İyi kardeş sen bakarsın. Bize bildirirsin inş.

Yalnız senden istirham ediyorum konu bitmeden başka konulara atlamıyalım ve tüm kaynakları taksit taksit vermeyiniz bir arada veriniz.[/quote]

Kardeş bu konunun bitirilecek bir tarafı yok. Konunun kendimce kapandığını düşünüyorum. Konuyu ne kesmek ne yarıda bölme gibi bir niyetimde yok. Ama sizin bazı kaynaklar üzerinde duruşunuzdan ve şüphenizden yola çıkarak ve bana yardımcı olma isteiğinizi anlayarak Başlığın başından itibaren verilen kaynakların scan halini sunmaya gayret ediyorum ve edeceğim inş.
                              En son Qom_u_ask tarafından düzenlendi; 05.08.2020, 15:16.

Yorum

Ünlü müfessir Zemahşerî, ilgili ayetin tefsirinde Abdullah b. Abbas'ın şu sözlerine yer veriyor: “Humus altı paydır. Üçü, Allah, Resûlü ve Ehl-i Beytinindir. Bu, Peygamber'in vefatına kadar devam etti. Ebu Bekir, humustaki bu hisseleri kaldırdı”. Zemahşerî, El-Keşşaf, c. 2, s. 211, 1. baskı, Darü'l İhya et-Türas el-Arabi, Beyrut-1997.
                                Bildiğim kadarı ile El Keşşafın Türkçesi yok. Arapçası mevcut. Bunada siz bakarsanız memnun olurum.

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X