Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Bu ayet çocuklarla evlenmeyemi onay veriyor? Yoksa insanlar mı yanlış anlıyor?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Bu ayet çocuklarla evlenmeyemi onay veriyor? Yoksa insanlar mı yanlış anlıyor?

isteyen kabul etsin kardesim
    ben kabul etmedim, etmeyecegim de böyle bir seyi
    evet bizzat vicdani cikarim ve kisisel secme özgürlügümden dolayi kabul etmeyecegim....sizde imani zayif gülistan basliginda bir kitapcik yazin...akliniza gelen herseyi yapin, hic irgalamaz...

etmeyin? sizi zorlayan mı oldu? ne zaman bunu kabul edin yoksa dininize zarar gelir diyen oldu ki ki size? eğer vicdanınıza aklınıza zıt geliyorsa, İmamların (a.s.) direk delillerini görmediğinizde bunuzaten kabul etmemelisiniz. Çünkü akıl ve vicdan az şey değildir. İmam Humeyni r.a. masum değildir dediğiniz gibi. ona inanmamak dinden çıkarmaz hiç kimseyi..

ama ikna ve teblig adina bir cok seyi zaruri görecek kadar önemli bulan siz, keske bu konu da ki teslimiyetinizin pratigi ile beni de etkileyebilseydiniz...ama dedigim gibi bir cok sey teoride "islam hükmü..." diye baslayan cümlelerle bir yerlere oturtulabilir, dilesem bunu bende su an sizin kadar yapabilirdim, ancaaaak pratigini düsündügüm zaman yapamayacagimi, kabullenemeyecegimi biliyorum....

benim böyle bir iddiam yok. kimseyi etkileme ikna etme gibi bir becerim de iddiam da hedefim de yok. alim değilim. alimlerden öğrendiğimiz bildiğimce aktarıyor paylaşıyorum doğrularım şiadan yanlışlarım nefsimdendir, sorumluluk duygusuyla bildiklerimi cevaplıyorum. yanlış görünmeyeyim.. eğer iddia ettiğim bir şey varsa ortada bu bi şeyler bildiğim değil, şianın çok sağlam olduğuna dair bir söylemdir.

"demekki siz bunun pratigini düsündügünüzde size hos ve normal geliyor...enteresan
    bu kadar savundugunuz bir mevzunun basiniza gelmesi icin israrla dua edecegim
    bunun size bu kadar normal gelmesini söylemek icin de bu kadar acele etmeseydiniz keske, böyle bir fetva olmadigi gibi bir gelisme olursa durumunuz cok komik olur!

duygularınızı ilmi dini konularla ve insani ilişkilerle karıştırmayın. duygularınızı içinizde tuttuğunuz sürece bir sıkıntı çıkmaz ve sorumluluk almazsınız üzerinize. ama burada olduğu gibi duygularınızı insani ilişkilerde ön plana çıkarırsanız başınız dertten kurtulmayacağı gibi çözülmesi gereken sorunları daha da karmaşık hale getirirsiniz. benden demesi, benim için hava hoş.

bu konuyu eğer şahsi duygularımla değerlendiriyorsam dediğiniz duaya amin derim hiç çekinmem. Ama şahsi duygularımı bir kenara atıp olayı hiç düşünmeden mektep ve İmam Humeyni r.a.'i anlama adına böyle yaptığımdan eminim.

eğer bir şia olmasaydınız sizinle başka şekilde konuşurdum burdaki bu cümlelerinizle ama şii olmanızdan dolayı size saygıda kusur edemem, içinde Ehlibeyt sevgisi taşıyanlar için saygım sonsuzdur.

bu konu buradaki olay ve benim şahsi bakışımla alakalı değildir. Ama konuyu şahsileştirmedek seviyesizlik sebebiyle bunu sarf ediyorum..

böyle bir fetva yoksa sizin için çok şeydir. rahatlarsınız.

benim için hiç bir şey değişmez. Çünkü ben bu gün İmam Humeyni r.a. dediği için böyle diyorum. yarın demediğini öğrenirsem o zaman İmam Humeyninin ne dediği diğer şey için öyle derim. İmamı Rahil ne dediyse ben onu savunurum. ÇÜnkü onun bulunduğu yerde olmaya canı gönülden arzu ederim..

Yorum

Ynt: Bu ayet çocuklarla evlenmeyemi onay veriyor? Yoksa insanlar mı yanlış anlıyor?

daha nasil bir zorlama olacakti? aklimla seytani kiyas yaptim, duygularimla ilmi karistirdim, vicdanimla hükümleri fetvalari sahsilestirme seviyesizligine düstüm (sizin tabirleriniz) daha nasil bir zorlama olacak???

benim böyle bir iddiam yok. kimseyi etkileme ikna etme gibi bir becerim de iddiam da hedefim de yok.
      ne zamandan beri? eveli geceye kadar tagut devletin maasini yemeyi teblig hedefi dogrultusunda mübah görüp, sizden baska bu devletin hizmetinde bulunanlari les sayiyordunuz? koskoca okulun tek tebligcisiydiniz?

duygularınızı ilmi dini konularla ve insani ilişkilerle karıştırmayın. duygularınızı içinizde tuttuğunuz sürece bir sıkıntı çıkmaz ve sorumluluk almazsınız üzerinize. ama burada olduğu gibi duygularınızı insani ilişkilerde ön plana çıkarırsanız başınız dertten kurtulmayacağı gibi çözülmesi gereken sorunları daha da karmaşık hale getirirsiniz. benden demesi, benim için hava hoş.
      sizin icin her halükarda hava hos zaten...duygularimi bu zamana kadar karistirmadim konulara, asker meselesi ise kastiniz, oradan anlayabildiginiz tek sey duygusalliksa dönüp yazismalarimizi tekrar okuyun ve kimin duygusal hareket ettigine kendiniz karar verin...bu konu ise kastiniz burada da duygusalliktan cok daha öte seyler var...yalniz sizin her ne olursa olsun ben kabul ediyorum demeniz tam anlamiyla EMOTION dur! analizden yoksun bir duygusallik...ortada meseleleri sizden fazla karmasaya dönüstüren birini göremiyorum mkaradas aslinda bunu cok güzel ifade etmis size ama, sözü bizden anlamiyorsunuz ki elden anlayasiniz.

şahsi duygularımı bir kenara atıp olayı hiç düşünmeden mektep ve İmam Humeyni r.a.'i anlama adına böyle yaptığımdan eminim."düsünmeden" "anlama adina" nasil oluyor bu...aklinizla anlayacaksaniz düsünmeniz sart, düsünmeden anlayacaksaniz duygusalliga dönüsür! bizim yaptigimizda sahsi duygulardan ziyade bütünsel bir bakis acisi, böyle bir seyin toplumda herhangi bir zarureti, gerekcesi, lazim olmasi ihtimali yoktur bir kere...kendinizle celismeniz dahi ne kadar emotiona ne kadar entellektüellige yakin oldugunuzu gösteriyor

eğer bir şia olmasaydınız sizinle başka şekilde konuşurdum burdaki bu cümlelerinizle ama şii olmanızdan dolayı size saygıda kusur edemem, içinde Ehlibeyt sevgisi taşıyanlar için saygım sonsuzdur. buna inansaydim size tesekkür ederdim...ancak söyledigim bütün sözleri, "seviyesizlik" "kisisellestirme" "duygusallastirma" "dogal annelik sefkati" vs. olarak degerlendirdiniz, gösterebileceginiz sayginin son haddi bumu? götürün siz bunu azsoya verin, zira en azindan ona hocam dediniz ve ettigi küfürlere karsi bir kez "seviyesiz" deme cüretini gösteremediniz!

yaniliyorsunuz, böyle bir fetva yoksa benim icin hicbirsey degismez, zaten olsada reddetmisim pesinen....ama yoksa sizin icin cok sey degisir, meselenin ucunun nereye vardigini bir düsünün isterseniz ha!?

ehlibeytin yolunda böyle birseyin olmayacagina dair en ufak bir kusku, böyle birseyi sorgusuz sualsiz kabullenirken en ufak bir ürperti duymazsiniz yani...hakikaten ben ürperdim su an

yine de tercih sizin, neye inaniyorsaniz inanin, ancak daha öncede söyledigim gibi bu tür konulari gündemde tutmayin, tutulmasina da müsade etmeyin bu bize yeter!

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

kıymetli ve saygıdeğer adminler, gelen cevapları aktarmanızı merakla bekliyoruz...
        [color=green][size=10pt]Akıllı kimsenin lisanı kalbindedir. Düşünerek söyler. [color=red]İmam Ali (a.s)

[color=black][size=10pt]Düştü Hüseyin atından sahray-ı Kerbelâ’ya...Cibril git haber ver Sultan-ı Enbiya’ya

Yorum

Yahu 2 yaşındaki çocuğa şehvetle nasıl dokunulur birisi izah etsin ben anlamadım.Birde var mı yok mu kitaptan birisi resim çeksin bunedir.
          Haktır Allahım Muhammed mahım
          Ali'dir şahım efendim Allah eyvallah

Yorum

Gerçekten bende merak ettim? Nasil is bu? Hangi hadiste bu geçiyor? Veya hangi ilmihalde? Deliliniz nedir?

Yorum

Suudi Arabistan’ın vahabi yasalarında erkeklere kendi kız ve kız kardeşlerini evlilikten men etme veya her kimle isterse evlendirme hakkı verilmiştir; halbuki öz ve asil İslam’da –ki Peygamberin Ehl-i Beyt’i tarafından açıklanmıştır- zevcenin rızalığı olmadan ve zorla nikah, batıldır.

Ehl-i Beyt Haber Ajansı ABNA- Suudi Arabistan’da kadınlar kendi evlenecekleri kişileri seçme hakkına sahip değiller, Arabistan’da hakim olan kabile kanunları ve Vahabilik öğretileri babalara veya kadınların kayyumlarına kadınların gelecekteki eşlerini seçme hakkı vermektedir.
              Örneğin geçtiğimiz günlerde, Suudi Arabistanlı 42 yaşındaki bir bayan doktor mahkemeye başvurarak cerrah olan iş arkadaşlarından biriyle evliliğinin onaylanmasını istemiş, ancak mahkeme bu hakkı bu bayan doktorun baba ve erkek kardeşlerine vermişti. Bu bayan doktorun baba ve erkek kardeşleri şöyle demekte: kızımız başka bir kabileden birisiyle evlenmek istemekte, ama başka bir kabileden biriyle evlenmeye hakkı yoktur!
              Arabistan’daki insan hakları aktivistlerinden biri olan “Süheyla Zeynelabidin” bu konuya itiraz ederek şunları söyledi: Arabistan’da bazen 10 yaşındaki bir kız çocuğu zorla evlendirilerek, eşinin evine gönderilir ve bazen de 42 yaşında birinin evliliğine izin verilmez!
              Bu habere göre, her ne kadar İslam dini bakire kızların evliliğinde babanın rızalığını gerekli görse de, Arabistan’daki Vahabi yasaları ve kabile kanunları erkeklere kendi kız çocuklarının veya kız kardeşlerinin geleceklerini kontrolleri altına alma hakkı vermektedir.
              Halbuki Suudi Arabistan da kadın haklarının çiğnendiğine dair düzinelerce raporlar olmasına rağmen şimdiye kadar batı tarafından insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle en küçük bir adım atılmadı. Bunun yerine Amerika Birleşik Devletleri tarihinin en büyük silah anlaşmasını 60 milyar dolarla Suudi Arabistan’la gerçekleştirme kararı aldı.
              Bu yasalar Arabistan da İslam adına yapılmaktadır. Ama öz ve asil İslam da –ki Peygamberin Ehl-i Beyt’i tarafından açıklanmıştır- zevcenin rızalığı olmadan ve zorla nikâh, batıldır. Aynı şekilde “reşide kızlar” ve “kadınlar” başkalarının dehaleti olmadan kendi kararlarını alabilir ve gelecekteki eşlerini seçebilirler.
              Tüm taklit mercilerin fetvasına göre, eğer baba ve anne kendi çocuklarını (erkek olsun kız olsun) kendi istekleri dışında başka biriyle evlendirirlerse nikah batıldır.

Yorum

[quote author=Cihandar link=topic=19836.msg163593#msg163593 date=1352217735]
                Yahu 2 yaşındaki çocuğa şehvetle nasıl dokunulur birisi izah etsin ben anlamadım.Birde var mı yok mu kitaptan birisi resim çeksin bunedir.
                [/quote]
                O'na yönelin ve O'na karşı takva sahibi olun. Salatı ikame edin ve müşriklerden olmayın;onlar ki, dinlerini parçalayıp fırkalar haline geldiler. Her fırka kendi elindekiyle sevinir. (Rum,31-32)

Yorum

Ne oldu? isterseniz bunu yazan İmam Humeyni r.a'in kişiliğinden şüphe edin!

Yorum

[quote author=Qom u aşk link=topic=19836.msg163618#msg163618 date=1352319121]
                    Ne oldu? isterseniz bunu yazan İmam Humeyni r.a'in kişiliğinden şüphe edin!
                    [/quote]

Ben çoktan şüphe ettim vede bunu yazan düşünen insan değildir.Bunu yazarken aklından ne geçmiş çok merak ettim.Şayet bunun farklı bir makul açıklaması varsa tamam yoksa anladığım türlü ise Humeynin yeri ayaklarımın altıdır.

Yorum

İmam Humeyni belgeselin izledin mi? Onun nasıl nefis arzularından dünya zevklerinden geçtiğini öğrendin mi? Onun değil dünya zevkleri, dünyaya ait korku ve sevinçlere karşı bile duyarsız hale geldiğini bunları hiç umursamadığını; insanların korktuğu ve heyecandan ölecek gibi olduğu, çok sevindiği dünyevi makamlar ve meseleler karşısında hiç bir his ve duygu hissetmediğini, şehvetten çoktan geçtiğini hiç görmedin mi? bence o belgeseli izlemeli biraz İmam Humeyni r.a'i tanımalısın.

çok üzüldüm. bu kadar zamandır şiayı tanıdığını sanıyordum. Şianın taklit merciiliğine yükselmiş birinin nasıl buraya yükselebileceğini bildiğini sanıyordum. ama yanılmışım.

demek ki inanmamışsın!, demek ki şiayı tanıdığını sanmışsın.. ya da biz seni yanlış tanımışız.

Yorum

[quote author=Qom u aşk link=topic=19836.msg163628#msg163628 date=1352326027]
                        İmam Humeyni belgeselin izledin mi? Onun nasıl nefis arzularından dünya zevklerinden geçtiğini öğrendin mi? Onun değil dünya zevkleri, dünyaya ait korku ve sevinçlere karşı bile duyarsız hale geldiğini bunları hiç umursamadığını; insanların korktuğu ve heyecandan ölecek gibi olduğu, çok sevindiği dünyevi makamlar ve meseleler karşısında hiç bir his ve duygu hissetmediğini, şehvetten çoktan geçtiğini hiç görmedin mi? bence o belgeseli izlemeli biraz İmam Humeyni r.a'i tanımalısın.

çok üzüldüm. bu kadar zamandır şiayı tanıdığını sanıyordum. Şianın taklit merciiliğine yükselmiş birinin nasıl buraya yükselebileceğini bildiğini sanıyordum. ama yanılmışım.

demek ki inanmamışsın!, demek ki şiayı tanıdığını sanmışsın.. ya da biz seni yanlış tanımışız.
                        [/quote]

Ruhullah belegeselini diyorsan seyrettim.Bak yazımda yukarıda dediğim gibi şayet öyleyse değilse başka birşey anlattıysa eyvallah ama benim gözümde tartışılmaz insanlar bellidir.ALLAHın kitabı kuran vede peygamberidir.Bunların dışındakileri babam bile olsa böyle diyen ezerim.

Buda bir insandır hata yapabilir öldü gitti zaten ictihatıda kapandı humeyni şialık değildir.Sadece taklit merci olmuştur.

Yorum

Cihandar, Seyyhd Humeyni r.a'in kitabinda bu ifadeler var. yani Seyyid Humeyni 2 yasinda olsa bile nikah akdini caiz saymaktadir, ancak cinsel iliski icin 9 yasi sart bilmektedir. cinsel iliski haric sehvetle dokunmayi, öpmeyi de caiz kabul eder. Ancak bu onun ne nefsi istegi ve ne de baska bir seyden kaynaklanmamaktadir. Onun buna fetva vermesine sebep, seriatin tayin ettigi ana kuraldir. O ana kural, ilke sudur: eger ayet veya hadisle bir sey hakkinda tahrim hükmü yoksa bu sey caizdir.

Bu ana kural ve ilke hem sünni ve hemde sia kaynaklarinda sahih senedlerle imamlar a.s ve sahabe r.a'dan varid olmustur. Ancak Seyyid Humeyni r.a'in bu görüsüne diger alimler, hatta ögrencileri bile muhalefet etmektedirler, mesela Seyh Cafer es-Subhani.

Yorum

[quote author=Elmeddin link=topic=19836.msg163634#msg163634 date=1352359993]
                            Cihandar, Seyyhd Humeyni r.a'in kitabinda bu ifadeler var. yani Seyyid Humeyni 2 yasinda olsa bile nikah akdini caiz saymaktadir, ancak cinsel iliski icin 9 yasi sart bilmektedir. cinsel iliski haric sehvetle dokunmayi, öpmeyi de caiz kabul eder. Ancak bu onun ne nefsi istegi ve ne de baska bir seyden kaynaklanmamaktadir. Onun buna fetva vermesine sebep, seriatin tayin ettigi ana kuraldir. O ana kural, ilke sudur: eger ayet veya hadisle bir sey hakkinda tahrim hükmü yoksa bu sey caizdir.

Bu ana kural ve ilke hem sünni ve hemde sia kaynaklarinda sahih senedlerle imamlar a.s ve sahabe r.a'dan varid olmustur. Ancak Seyyid Humeyni r.a'in bu görüsüne diger alimler, hatta ögrencileri bile muhalefet etmektedirler, mesela Seyh Cafer es-Subhani.
                            [/quote]

Selamun Aleykum Elmeddin abim. " Seyyid Humeyni 2 yasinda olsa bile nikah akdini caiz saymaktadir, ancak cinsel iliski icin 9 yasi sart bilmektedir " yazmissiniz, bunun delili veya herhangi ilmihalde nerede yazdigini gösterebilirmisiniz? Zira Imam Humeyninin böyle dedigini inanmiyorum, bence bu iftiranin ta kendisi, Bu hüküm Islam'a zit oldugunu düsünüyorum. Bildigim kadariyla taklit merciiler zorla evliligi batil bilmektedir, peki buna bakarsak çocucugun ne suçu varki o yasta evlendirilsin? Çocuk o yasta çocuklugunu yasasin, ne yapsin o evliligi, bu hem psikoloji hem bedeni konuda çocuk için zulümdür! , Islam böyle birseyi kabul edemez! Hele hele Imam Humeyni dediginide inanmiyorum, ne biçim seyki bu çocugu sehvetle öpmek caizdir?! bu sübyancilik degilde nedir? Böyle seyler Ehlibeyt okuluna alet edilmesin lütfen.
                            Saygilarimla.

Yorum

Evrim kardesim, ben "2 yasindaki kiz ile nikah caizdir" veya "islam fikhinda bu is böyledir" demiyorum, "Seyyid Humeyni r.a nezdinde bu caizdir" diyorum ki, bunun da delili Seyyid r.a'in "Tahrirul Vesile" adli fikih kitabidir, bkz: Seyyid Humeyni r.a, "Tahrirul Vesile", Nikah kitabi, mesele 12

Yorum

[quote author=Elmeddin link=topic=19836.msg163654#msg163654 date=1352382400]
                                Evrim kardesim, ben "2 yasindaki kiz ile nikah caizdir" veya "islam fikhinda bu is böyledir" demiyorum, "Seyyid Humeyni r.a nezdinde bu caizdir" diyorum ki, bunun da delili Seyyid r.a'in "Tahrirul Vesile" adli fikih kitabidir, bkz: Seyyid Humeyni r.a, "Tahrirul Vesile", Nikah kitabi, mesele 12
                                [/quote]
                                Selamun Aleykum Elmeddin abim
                                Abim, peki bu kona açikca Imam'in ilmihalinde geçiyor mu? Bu kitabin yazari gerçekten Imam Humeynimi? Bu konu kafama takildi, çocukla evlilik nasil olabilir ki? Bu konuyu biraz daha aciklarmisiniz?

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X