Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

bir çelişki hakkında

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

bir çelişki hakkında

bir hadisi kendimiz yorumlayamayacağımız alim görüşlerine bakmamız gerektiği söylenir kuran içinde böyle.

bizim ilmimiz yeterli değilidir denir alimin yorumu lazım.

peki o zaman insanların hadislere bakıp şii olmasını nasıl bekleyeceğiz.

gadir hum hadisini ben yorumlayamam alim yorumu lazım deyince ne diyeceğiz.

yani eğer hadis ve ayetler alimlerin yorumuyla açıklanıyorsa adamın o hadis ve ayetlerle doğruyu bulmasını nasıl bekleyeceğiz.

ve daha ilerisi akıl herşeyi bulamıyorsa bir insanın aklıyla islamı bulmasını nasıl isteriz ondan.

bulamayınca onun cayır cayır yakılmasını nasıl kabul ederiz.
    Tanrı "Beni arayacaksınız, bütün yüreğinizle arayınca beni bulacaksınız," dedi. Yeremya 29:13

Ynt: bir çelişki hakkında

Neden meseleyi Cayır Cayır yakılma meselesine getirip duruyorsun Kardeş. Yanmaktan çok mu korkuyorsun? Sorduğun soruyu eminim ki sen daha iyi bilmektesin. Her Hadisde bir alime müracaat etmenin ne gerekliliği var? Muhkem Hadisler ki okunduğu zaman anlaşılır. Müteşabih Hadisler ki, işin uzmanı sen isen Anlarsın yorar, tefsir edersin. Fakat Uzmanı sen değilsen konunun uzmanına müracaat edersin. Burada Alim'e soralım, Müracaat edelim meselesi budur. Aynı mesele Kuran içinde Geçerlidir. Kuran Namaz Kıl der. Daha bunun için Alime ŞOK yaşatmanın anlamı yok. Fakat bir de var ki, Müteşabih ayetler...İşte onlar için müracaat edilir.
    Gadir-i Hum Hadisinde zor olan, anlaşılmayacak bir söz veya kelime göremiyorum. Fakat Muhatabı anlayamıyor ise bu noktada Alimlerden ve Alimlerinden destek alınabilir. Bunda ne gibi bir aksilik var anlayamadım. Şayet Kuran'ı Kabul ediyor isen veya Hadis sistemini kabul ediyor isen hangisini tam manada biliyorsun veya biliyoruz ki! Diyemeyiz böyle bir şey.

Mesele şu: Gadir-i Hum Hadisini ve Ek Hadisleri Muhatabın kendi kaynaklarından, Kuran ve Tarih ışığında sunup hiç bir açık kapı bırakmamak şartı ile sunum yapılır ise ve halen İnat ve İnkar söz konusu ise bu Kulun Yanmaması mı gerekir? Halen aynı bakış açısı ile bakmalı mıyız?

Yorum

usulu kafideki bazı hadislerde mana olarak açık ama onları bazı alimler kabul ediyor bazı alimler etmiyor.
      Tanrı "Beni arayacaksınız, bütün yüreğinizle arayınca beni bulacaksınız," dedi. Yeremya 29:13

Yorum

Musavi kardeş bir hadis : "Köpek olan eve melek girmez" ben sıradan bir müslüman olarak bu hadisi zahiri anlamı ile anlıyorum ama bunun birde batini anlamı vardır. Yani demek isteniyor ki "Bir insanın Kalp evi köpek gibi olmuş ise o eve nur inmez". Ben bunu Zehra Tv'de Muhterem Mehdi AKSU hocamdan dinlemiştim. Şimdi bir alimin izahı daha iyi olmadımı, (tabiiki hocamız daha güzel anlattı, ben aklımda kalan kısmıyla anlattım). Vesselam.

Yorum

[quote author=Mousawi link=topic=23433.msg153921#msg153921 date=1338296413]
          usulu kafideki bazı hadislerde mana olarak açık ama onları bazı alimler kabul ediyor bazı alimler etmiyor.
          [/quote]

Bir tane Örnek Manası Açık Hadis sun ve de ki Falan, Falan Alimler Bu hadisi şu sebeplerden dolayı kabul ediyor, Falan, Falan alimlerde şu, şu sebeplerden dolayı Kabul etmiyor...Ve Mümkünse Alim isimleri ve Kaynaklarda olsun...En azından bu vesile ile bir şeyler öğrenmiş oluruz. Buyrun...

Yorum

11-(485) ...Ebu Seleme şöyle rivayet etmiştir:
            Ebu Abdullah (Cafer Sadık aleyhisselâm)’ın şöyle dediğini duydum:
            «Biz, Allah'ın itaatimizi farz kıldığı kimseleriz. İnsanların bizi tanımaktan başka çareleri yoktur. İnsanlar bizi tanımamış olmakla mazur kabul edilmezler. Bizi tanıyan mü'mindir, bizi inkâr eden kâfirdir. Bizi bilmeyen ve inkâr etmeyen kimse, Allah'ın vacip kıldığı itaatimize dönünceye kadar sapıktır. Eğer bu sapıklığı üzere ölürse, Allah onun hakkında dilediği gibi hareket eder.» kafi

Yorum

Şimdi Bu hadis bağlamında soruma cevap ver. Hangi alimler bu hadisi neden Kabul ediyorlar Nasıl yoruyorlar, Hangi alimler bu hadisi neden kabul etmiyorlar nasıl yoruyorlar?

Yorum

usuli alimler bu hadisten imamı inkar edenlerin kafir oldugu hukmunu çıkarmıyorlar , ahbari alimler ise çıkarıyor. hadisin zahirinden imamı inkar edenin kafir olduğu çıkıyor.

Yorum

[quote author=Mousawi link=topic=23433.msg153931#msg153931 date=1338298106]
                  usuli alimler bu hadisten imamı inkar edenlerin kafir oldugu hukmunu çıkarmıyorlar , ahbari alimler ise çıkarıyor. hadisin zahirinden imamı inkar edenin kafir olduğu çıkıyor.[/quote]

Kardeş bu soruma cevap değil. Sözlerinden çok emin olduğunu düşünüyorum. Emin bir tavrın olduğuna göre isimler ve kaynaklarda mevcuttur. Senden ricam bunu yap ki konu daha da güzelleşsin. Kim bu Usuli Alimler ile Ahbari Alimler? Ve tam olarak anladıkları ne?

Yorum

mesela musa aydın usulidir mesela cevad allahverdi ahbaridir.

Yorum

[quote author=Mousawi link=topic=23433.msg153948#msg153948 date=1338299821]
                      mesela musa aydın usulidir mesela cevad allahverdi ahbaridir.[/quote]

Pes diyorum başka da bir şey demiyorum diyeceğim ama Şeytana Lanet okuyarak kenara çekiliyorum. Neyse kardeş sen devam et...

Yorum

niye pes anlamadım

Yorum

[quote author=Mousawi link=topic=23433.msg153931#msg153931 date=1338298106]
                          usuli alimler bu hadisten imamı inkar edenlerin kafir oldugu hukmunu çıkarmıyorlar , ahbari alimler ise çıkarıyor. hadisin zahirinden imamı inkar edenin kafir olduğu çıkıyor.[/quote]

Bu söz öncesi şunu demiştin:

Bu iki cümle arasında bir uyum var mı? 1 Kabul eden var. 1 Kabul etmeyen diyorsun. Ardından Usuliler şöyle, Ahbariler ise böyle inanıyor diyorsun. Ne oldu şimdi? Hani kabul etmeyen vardı? Cümleleri doğru kur kardeş. Ve gelip Forumda kullanılmasından ciddi derecede rahatsız olduğum bir ismi kullanıyorsun. Ne anlatmaya çalışıyorsun anlamıyorum. Ve devam etsem işin sonu yine medrese, yine iran yine Iğdırlılar meselesine doğru gelecek. En iyisi neyse deyip çekilmek dedim. Şeytana Lanet olsun...

Yorum

ben o ismi niye kullanmak istemediğini anlamıyorum. yanlışın yanlış oldugunu açıkça söylemek lazım değil mi ?

Yorum

[quote author=Mousawi link=topic=23433.msg153962#msg153962 date=1338305119]
                              ben o ismi niye kullanmak istemediğini anlamıyorum. yanlışın yanlış oldugunu açıkça söylemek lazım değil mi ?
                              [/quote]

İsmi boş ver kardeş. Yukarıda ki Çelişkiyi açıkla istersen. Rica ederim...

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X