Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

***FARSÇAYA BAŞLIYORUZ...! ***

Daraltma
Bu sabit bir konudur.
X
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: FARSÇAYA BAŞLIYORUZ ÖĞRENMEK İSTEYNLER İÇİN YENİ BİR SAYFA

[quote author=gulistan_2 link=topic=3873.msg22132#msg22132 date=1240997193]
    Allah razi olsun faydali olmus...evet yazmak en iyisi. ilerleyen sayfalarda kolaylik olur
    [/quote]hem yazarak daha çok idrak ediyoruz abla..bilgiler daha kalıcı oluyor..
    [center]

[center][center]

Yorum

Allah razı olsun muallim ağam.
      inşaallah sizin önderliğinizle başladık. Muvaffak olmak dileğiyle

men zebani farsi ra dust darem inşaallah men hem şuma ra şakirdem
      doğru oldumu acaba?
      KERBELA; Cennet ile Cehennemin FURKANIDIR.
      KERBELA; Vefa ile İhanetin MEYDANIDIR
      KERBELA; Hidayetle, Delaletin SAVAŞIDIR
      KERBELA; İslamın yeniden kıyamıdır

Yorum

Allah sizlerden de razı olsun değerli kardeşlerim, dualarınız için de teşekkürler. Muntazar kardeş, katkılarınızdan dolayı tşk mikonem.

Kerbela kardeş, siz farsçayı çözmüşsünüz artık, ben olmadığımda siz ve Muntazar kardeş devam edersiniz inş. Farsça şöyle yazmışsınız:

"men zebani farsi ra dust darem inşaallah men hem şuma ra şakirdem"
        doğru oldumu acaba?

Cümlenizde küçük bir hata vardır, onu düzeltin inş. Şöyle olmalıydı:
        "men zeban-i farsi ra dust darem inşaallah, men hem şagirdi şuma hestem."
        Yani ben farsça dilini seviyorum inş, ben de sizin öğrencinizim.

Sizin gibi şagirtlerin olması bizi mutlu ediyor. Allah yar ve yardımcımız olsun inş

Resulullah (s.a.a): “Kim bir mümini üzerse, daha sonra buna karşılık dünyayı ona verirse, günahının kefareti olmaz ve bu işi için ona mükafat verilmez.” (Müstedrek’ul-Vesail, hadis: 10336)

Yorum

2. DERS

Bu dersimizde öğrendiklerimizi kısa cümleler içerisinde kullanmaya çalışacağız inş.

Men tu ra diydem = Ben seni gördüm
          Tu ma ra diydi = Sen bizi gördün
          U ma ra diyd = O bizi gördü

Men an ra danistem = Ben onu bildim
          Tu an ra danisti = Sen onu bildin
          U an ra danist = O onu bildi.

Men tu ra diydem xendiydem = Ben seni gördüm güldüm
          Tu an ra diydi xendiydi = Sen onu gördün güldün
          U ma ra diyd xendiyd = O onu gördü güldü

Şimdi çoğul olarak cümle kuralım:

Ma şuma ra diydiym = Biz sizi gördük
          Şuma ma ra diydiyd = Siz bizi gördünüz
          Anha ma ra diydend = Onlar bizi gördüler

Ma an ra danistiym = Biz onu bildik
          Şuma an ra danistiyd = Siz onu bildiniz
          Anha an ra danistend = Onlar onu bildiler

Ma anha ra diydiym xendiydiym = Biz onları gördük güldük
          Şuma anha ra diydiyd xendiydiyd = Siz onları gördünüz güldünüz
          Anha ma ra diydend xendiydend = onlar bizi gördüler güldüler

Bu yazdıklarımızı olumsuz da yapabilirsiniz. Örn.

Tu an ra nediydi = Sen onu görmedin
          Şuma an ra nediydiyd = Siz onu görmediniz
          Anha ma ra nediydend = Onlar bizi görmediler

Diğer cümleleri de kendiniz olumsuz yapın inş.
          Yazdığım kelimelerden yüzlerce cümle türetebilirsiniz.
          Ne kadar yazsanız, cümle kursanız o kadar çabuk öğrenirsiniz.

Şimdi birkaç yeni kelimeler yazalım:

Ameden = (gelmek)
          Amedem-amedi-amed amediym- amediyd-amedend
          Geldim-geldin-geldi geldik-geldiniz-geldiler

Reften = (gitmek)
          Reftem-refti-reft reftiym-reftiyd-reftend
          Gittim-gittin-gitti gittik-gittiniz-gittiler

Xandem = (okudum)
          Xandem-xandi-xand xandiym-xandiyd-xandend
          Okudum-okudun-okudu okuduk-okudunuz-okudular

Siz aşağıdaki kelimelerin altı fiilini çekin:

Xurden = (yemek)
          Porsiyden = (sormak)
          Nivişten: = (yazmak)
          Xabiyden =(uyumak)
          Resulullah (s.a.a): “Kim bir mümini üzerse, daha sonra buna karşılık dünyayı ona verirse, günahının kefareti olmaz ve bu işi için ona mükafat verilmez.” (Müstedrek’ul-Vesail, hadis: 10336)

Yorum

YEMEK: XURDEM-XURDE-XURD-XURDİYM-XURDİYD-XURDEND(YEEİM- YEDİN- YEDİ-YEDİK-YEDNİZ-YEDİLER)

SORMAK:PORSİYDEM -PORSİYDİ- PORSİYD- PROSİYDİYM- PROSİYDİYD- PORSİYDEN(SORDUM SORDUN SORDU SORDUK SORDUNUZ SORDULAR)

YAZMAK: NİVİŞTEM-NİVİŞTİ-NİVİŞT-NİVİŞTİYM-NİVİŞTYD-NİVİŞTEN(YAZDIM-YAZDIN-YAZDI-YAZDIK-YAZDINIZ-YAZDILAR)

UYUMAK:XABİYDEM-XABİYDİ-XABİYD-XABİYDİYM-XABİYD-XABİYDEN(UYUDUM- UYUDUN-UYUDU-UYUDUK-UYUDUNUZ-UYUDULAR)

HOCAM BEN ÖDEVİMİ YAPTIM : : :İNŞ. DOĞRUDUR...
            De ki: «İstediğinizi yapın; Allah, peygamberi ve mü’minler yaptıklarınızı görecektir. Sonra hepiniz, görülmeyeni ve görüleni bilen Allah'a döndürülecek­siniz. O size, yaptıklarınızı bildirecek­tir.»
            (Tevbe Suresi 105)

Yorum

[quote author=Muntazar link=topic=3873.msg22479#msg22479 date=1241040832]
              YEMEK: XURDEM-XURDE-XURD-XURDİYM-XURDİYD-XURDEND(YEEİM- YEDİN- YEDİ-YEDİK-YEDNİZ-YEDİLER)

SORMAK:PORSİYDEM -PORSİYDİ- PORSİYD- PROSİYDİYM- PROSİYDİYD- PORSİYDEN(SORDUM SORDUN SORDU SORDUK SORDUNUZ SORDULAR)

YAZMAK: NİVİŞTEM-NİVİŞTİ-NİVİŞT-NİVİŞTİYM-NİVİŞTYD-NİVİŞTEN(YAZDIM-YAZDIN-YAZDI-YAZDIK-YAZDINIZ-YAZDILAR)

UYUMAK:XABİYDEM-XABİYDİ-XABİYD-XABİYDİYM-XABİYD-XABİYDEN(UYUDUM- UYUDUN-UYUDU-UYUDUK-UYUDUNUZ-UYUDULAR)

[/quote]

Maşaallah
              mavi yaptığım yerler hatalıdır, hatanı bakalım şagirtlerim düzeltebilecek mi?

Yorum

[quote author=muallim link=topic=3873.msg22490#msg22490 date=1241041569]
                [quote author=Muntazar link=topic=3873.msg22479#msg22479 date=1241040832]

[/quote]

Maşaallah
                mavi yaptığım yerler hatalıdır, hatanı bakalım şagirtlerim düzeltebilecek mi?
                [/quote]EE GECE GECE BU KADAR OLUR HOCAM
                De ki: «İstediğinizi yapın; Allah, peygamberi ve mü’minler yaptıklarınızı görecektir. Sonra hepiniz, görülmeyeni ve görüleni bilen Allah'a döndürülecek­siniz. O size, yaptıklarınızı bildirecek­tir.»
                (Tevbe Suresi 105)

Yorum

+1

Yorum

hocam ben düzelttim muntazar kardeşin hatalarını,hataları düzeltiyim derken belki bende hata yapmışımdır :-\ Benimkide hazıra konmak gibi oldu muntazar kardeş hakkını helal et ödevimi yapmadım senin yanlışlarını düzelterek hocadan artı almaya çalışıyom :

YEMEK: XURDEM-XURDİ-XURD-XURDİYM-XURDİYD-XURDEND(YEEİM- YEDİN- YEDİ-YEDİK-YEDNİZ-YEDİLER)

SORMAK:PORSİYDEM -PORSİYDİ- PORSİYD- PORSİYDİYM- PORSİYDİYD- PORSİYDEND(SORDUM SORDUN SORDU SORDUK SORDUNUZ SORDULAR)

YAZMAK: NİVİŞTEM-NİVİŞTİ-NİVİŞT-NİVİŞTİYM-NİVİŞTYD-NİVİŞTEND(YAZDIM-YAZDIN-YAZDI-YAZDIK-YAZDINIZ-YAZDILAR)

UYUMAK:XABİYDEM-XABİYDİ-XABİYD-XABİYDİYM-XABİDYD-XABİYDEND(UYUDUM- UYUDUN-UYUDU-UYUDUK-UYUDUNUZ-UYUDULAR)
                    [center]

[center][center]

Yorum

UYUMAK:XABİYDEM-XABİYDİ-XABİYD-XABİYDİYM-XABİYDİYD-XABİYDEND(UYUDUM- UYUDUN-UYUDU-UYUDUK-UYUDUNUZ-UYUDULAR)

Doğrusu takva kalplerinizin hastalığının devası ve kalp gözlerinizin körlüğünün basiretidir. Hz. Ali (as)

Yorum

[quote author=yebne-zehra link=topic=3873.msg22511#msg22511 date=1241067135]
                        hocam ben düzelttim muntazar kardeşin hatalarını,hataları düzeltiyim derken belki bende hata yapmışımdır :-\ Benimkide hazıra konmak gibi oldu muntazar kardeş hakkını helal et ödevimi yapmadım senin yanlışlarını düzelterek hocadan artı almaya çalışıyom :

YEMEK: XURDEM-XURDİ-XURD-XURDİYM-XURDİYD-XURDEND(YEEİM- YEDİN- YEDİ-YEDİK-YEDNİZ-YEDİLER)

SORMAK:PORSİYDEM -PORSİYDİ- PORSİYD- PORSİYDİYM- PORSİYDİYD- PORSİYDEND(SORDUM SORDUN SORDU SORDUK SORDUNUZ SORDULAR)

YAZMAK: NİVİŞTEM-NİVİŞTİ-NİVİŞT-NİVİŞTİYM-NİVİŞTYD-NİVİŞTEND(YAZDIM-YAZDIN-YAZDI-YAZDIK-YAZDINIZ-YAZDILAR)

UYUMAK:XABİYDEM-XABİYDİ-XABİYD-XABİYDİYM-XABİDYD-XABİYDEND(UYUDUM- UYUDUN-UYUDU-UYUDUK-UYUDUNUZ-UYUDULAR)

[/quote] KOPYACI SENİ
                        (Tevbe Suresi 105)

Yorum

:'( ben kopya çekmedim..(Ç)Alıntı yaptım
                          [center]

[center][center]

Yorum

[quote author=yebne-zehra link=topic=3873.msg22536#msg22536 date=1241081153]
                            :'( ben kopya çekmedim..(Ç)Alıntı yaptım
                            [/quote]
                            (Tevbe Suresi 105)

Yorum

men be ığdır reftem..

men be ığdır nereftem.. olumlu ve olumsuz cümle kurdum oldumu acaba :-\
                              [center]

[center][center]

Yorum

men imşeb xabiydem..

men imşeb nexabiydem..
                                [center]

[center][center]

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X