Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Selamun aleykum arkadaşlar

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Selamun aleykum arkadaşlar

Sünniliğin katı bir yorumuna sahip anlayıştaydım. Ancak araştırdıkça, özellikle İslam Tarihini inceledikçe bazı çelişkilere rastladım. Mesela çok yaygın bilinen ama sahih olmadığına dair güçlü rivayetler olan "Ashabım gökte yıldızlar gibidir, hangisine uyarsanız kurtuluşa erersiniz" hadisinin uydurma olduğunu görebiliyorsunuz İslam tarihini inceleyince.

Daha sonra hadisler konusunda araştırmalarım, günümüzdeki hadis olarak görülen çoğu sözün aslında zayıf rivayetler hatta uydurma rivayetler olduğunu açıkça gösteriyordu. Böylelikle yavaş yavaş uzaklaşıyorsunuz geleneksel mezhep anlayışınızdan.

Şia mezhebini de iyi bilirim. Ancak İslam'ın bize yettiğini ve Sünnilikle Şialığın ayrılık sebebi olmaması gerektiğini düşünüyorum. Fıkıhtaki ihtilafların da rahmet olduğuna inanıyorum. Hatta günümüzde Şia'nın bazı fıkıh meselelerinin kesinlikle incelenmesi ve kullanılması gerektiğini savunuyorum. Zaten fıkıhta herhangi bir ictihad sırf başka bir mezhebe ait diye delillerini incelemeden reddetmenin de mezhepçilik olacağını biliyorum.

Allaha şükür ne Sünnileri ne Şiileri düşman bilmem. Hiçbirini tekfir etmem. Hiçbirini sapıklıkla suçlamam Gulat yollara sapmadıkça.

Ben İslam mezheplerinin yakınlaştırılması taraftarıyım. Şu anki halleriyle ne Sünniliğin, ne Şianın yüzde 100 yeteceğini düşünmüyorum.

Şia da ictihad kapısının açık tutulması artı bir özellik ancak yeterli ictihadların yapıldığını göremiyorum. Hatta cesur ictihadlarda bulunan bazı müctehidlerin pek sıcak karşılanmadıklarını duymuştum.

İctihad kapısının kapalı olduğunu savunan bazı Sünni anlayışların ise çağımıza uyum sağlayamadıklarını görmek zor değil. Zaten beni mezhep olayından uzaklaştıran diğer nedenlerden biride buydu. Aradan 1000 yıldan fazla zaman geçmiş ve o dönemdeki ictihadları sorgulamadan incelemeden kabul etmek bana hiç mantıklı ve tatmin edici gelmiyordu. Zaten Kuran'ın evrenselliğine de uymuyordu bu anlayış.

İslam Dünyasının yeniden ayağa kalkabilmesi için, Cemaleddin Efgani, Muhammed Abduh, Fazlurrahman, Ali Şeriati ve bu anlayıştaki gibi alim ve düşünürlerin izinden gidilmesi taraftarıyım. Yoksa ayağa kalkmak zor gözüküyor böyle gidersek.

Ynt: Selamun aleykum arkadaşlar

Hoşgeldiniz kardeş.

Yorum

[quote author=Mufazzal link=topic=22629.msg142083#msg142083 date=1328269616]
      Hoşgeldiniz kardeş.
      [/quote]
      En son Qom_u_ask tarafından düzenlendi; 08.08.2020, 01:44.

Yorum

Aleyküm selam,
        Hoşgeldiniz kardeşim değerli paylaşımlarınızı bekliyoruz
        Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
        İmam Ali (a.s)

Yorum

Ve aleyküm salam hoş geldin kardeşim..
          Haktır Allahım Muhammed mahım
          Ali'dir şahım efendim Allah eyvallah

Yorum

aleykum selam. siteye hoşgeldiniz.
            [center]
            ..ey ahle aalam agham Eli mazloome... یا ابا عبدالله الحسین
            [center]
            Bizleri öldürün! Zira Halkımızın bilinci daha da artacak!
            Şehid Seyyid Abbas Musavi(Eski Hizbullah Lideri)

Yorum

[quote author=Cihandar link=topic=22629.msg142100#msg142100 date=1328272473]
              Ve aleyküm salam hoş geldin kardeşim..
              [/quote]

Yorum

sizinle güzel sohbet ederiz inşaAllah.

ancak peşinen söylemeliyim ki henüz şiayı tanımamışsınız. yazdıklarınızdan benim şiayı tanımadığım zamanlardaki düşüncelerimin aynısını taşıdığınızı gördüm.. bundan dolayı diyorum

ama gelmeniz güzel olmuş, burada şianın hakiki iftirasız yönünü göreceksiniz. yani şiayı kendlerinden tanıyorsunuz. iftiracı düşmanlarından değil. ama malesef türkiyede müslümanlar şiayı en son şiilerden okuyorlar ya da tanıyorlar. yüzde 90'ı ise hiç şiilerden dinleyemeden, şia cahili olarak bu mektepten cahil ölüyorlar..

Yorum

hosgeldiniz kardes
                  görüs sizindir, öylece kabul etmek bizden
                  ancak, yazdiklariniz adeta bir psikolog dikkatinde!
                  sünniyi iyi tanirsiniz, siiyi iyi tanirsiniz, her ikisinde de begendiginiz ve elestirilir yanlarini buldunuz
                  selaminiz müslüman, nikiniz farkli bir dini cagristiriyor
                  bu nedenle mazur görün lutfen, sormadan edemiycem, inanc tercihiniz nedir?

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

[quote author=gulistan_2 link=topic=22629.msg142181#msg142181 date=1328353598]
                    hosgeldiniz kardes
                    görüs sizindir, öylece kabul etmek bizden
                    ancak, yazdiklariniz adeta bir psikolog dikkatinde!
                    sünniyi iyi tanirsiniz, siiyi iyi tanirsiniz, her ikisinde de begendiginiz ve elestirilir yanlarini buldunuz
                    selaminiz müslüman, nikiniz farkli bir dini cagristiriyor
                    bu nedenle mazur görün lutfen, sormadan edemiycem, inanc tercihiniz nedir?
                    [/quote]

Hoşbulduk. Nickimde hiçbir sakınca yok İslami açıdan. İranlı kardeşlerimiz Khoda (Hüda) derken nasıl sakınca yoksa, Allahı kastederek TANRI demekte de bir sakınca yoktur. Tanrı kelimesine gösterilen tepkiler duygusal tepkilerdir mantıksal değildir. Allah'ın 99 isminde yok derseniz, Hüda da yok 99 isimde.

Elhamdülillah Müslümanım.

[quote author=Qom u aşk link=topic=22629.msg142156#msg142156 date=1328310315]
                    sizinle güzel sohbet ederiz inşaAllah.

ancak peşinen söylemeliyim ki henüz şiayı tanımamışsınız. yazdıklarınızdan benim şiayı tanımadığım zamanlardaki düşüncelerimin aynısını taşıdığınızı gördüm.. bundan dolayı diyorum

ama gelmeniz güzel olmuş, burada şianın hakiki iftirasız yönünü göreceksiniz. yani şiayı kendlerinden tanıyorsunuz. iftiracı düşmanlarından değil. ama malesef türkiyede müslümanlar şiayı en son şiilerden okuyorlar ya da tanıyorlar. yüzde 90'ı ise hiç şiilerden dinleyemeden, şia cahili olarak bu mektepten cahil ölüyorlar..
                    [/quote]

Kardeş, ben Şiayı düşmanlarından öğrendiğim zamanlarda zaten Şia yı sapkın mezhep olarak görüyordum Allaha şükür kendi kaynaklarından da öğrendim Şiayı. Bir Ali Şeriatiyi 1000 mezhepçi zihniyete tercih ederim. Ancak Şianın olsun Sünniliğin olsun akaidlerinde sonradan ekleme fikirler olduğunu düşünüyorum. Düşünsenize peygamberimizin adı altında bile hadisler uydurulmuş 10 binlerce. 12 imamlar ve diğer mezhep imamlarının ağızlarından da neler uyduruldu Allah bilir.

Yorum

yanitimi aldim kardes, tesekkür ederim, gerisi teferruat

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

[quote author=Tanrı_kulu link=topic=22629.msg142196#msg142196 date=1328368720]

Hoşbulduk. Nickimde hiçbir sakınca yok İslami açıdan. İranlı kardeşlerimiz Khoda (Hüda) derken nasıl sakınca yoksa, Allahı kastederek TANRI demekte de bir sakınca yoktur. Tanrı kelimesine gösterilen tepkiler duygusal tepkilerdir mantıksal değildir. Allah'ın 99 isminde yok derseniz, Hüda da yok 99 isimde.

[/quote]

Tanrı lafzını duyunca aklıma Necip Fazıl'ın sözleri geliyor.

Yorum

"Kardeş, ben Şiayı düşmanlarından öğrendiğim zamanlarda zaten Şia yı sapkın mezhep olarak görüyordum Allaha şükür kendi kaynaklarından da öğrendim Şiayı. Bir Ali Şeriatiyi 1000 mezhepçi zihniyete tercih ederim. Ancak Şianın olsun Sünniliğin olsun akaidlerinde sonradan ekleme fikirler olduğunu düşünüyorum. Düşünsenize peygamberimizin adı altında bile hadisler uydurulmuş 10 binlerce. 12 imamlar ve diğer mezhep imamlarının ağızlarından da neler uyduruldu Allah bilir"

Şeriati şiayı anlatmaz tersine şia adına ortaya konmuş üzeri küllenmiş inanç ve yaşamı eleştirir. adı üzerine eleştirir. bu ne demektir biliyor musunuz? Şeriatiyi sadece şiiler doğru bir şekilde anlayabilirler. diğerlerinin doğru anlama şansları çok zordur. Çünkü şeriati şiileri eleştiriyor ve şia inançlarını savunuyor. yani şia nedir sorusunu sormak yerine, şia ne değildir sorusu üzerinde duruyor. bu ise şiayı tanımlamayacağı açıktır. Siz Allame Murtaza Askeriyi, ya da Musaviyi okuyun Peşaver Gecelerini okuyun, Abdullah Turanı okuyun, Mehdi Pişvaiyi ya da Muhammed Ticaniyi okuyun. O zaman şiayı tanıdığınızı söyleyebilirim. bunlar şia nedir şianın inançları nelerdir ve bu inançların akli ve nakli delilleri hangileridir, bu delillerin sağlamlığı ve tahkiki hakkında neler denebilir gibi konularda yazmışlardır. Ben sünniyken yılarca (20 yıl) şeriati okudum, ama şii olduktan sonra anladım ki şeriatiden şia hakkında hiç bir şey öğrenememişim. bir kültüre eleştiri, sadece o kültürü yaşayanların anlayabileceği bir yazı olsa gerek. oysa şeriatinin şiilere yönelik eleştirileri, tam da iran İslam inkılabının kurulduğu yıllarda revaçtaydı. neden? bence İslam adına nice kitap şeriat propagandası yapıyor, laikliğe karşı sakınca doğuruyor diye yasaklanırken şeriatinin kitaplarının peynir ekmek gibi tercüme edilip her tarafa dağıtılması, bir amaca matuftu. birileri şii inkılabın türkiyeye geçmemesi için set çekme adına ince planlar döşemişti. Şeriati işte bu noktada, türk okuruna şunu demiş oldu: şia da sünnilik gibi batıl ve bidat karışmış bir mezheptir. doğruları vardır yanlışları vardır. bu bakımdan sünnilikten farkı yoktur neden sünniliği bırakasınız ki!! halbuki şeriatinin gerçekte böyle söylediği yoktu. o kitaplarını iran toplumu için tasarlamıştı. açıktır ki eğer sünni olanlara yazması gerekseydi o zaman şiileri asla eleştirmez sünniliğe bol bol reklamını yapar, sünniliğin şia karşısında oynadığı muavye ve halife osman misyonunu bol bol irdelerdi.

kardeş şianın sistematiği sünnilikten çok farklıdır. bunları sitede işledik. ama tek tek yine bakabiiriz. siz şu an hala şiaya sünni gözle bakıyorsunuz. hatta kendinizi sünnilikten üstte dışarda tutsanız bile bu böyle. bunu örnekleriyle ispatlayabilirim..

şia hadis uydurmuş değildir. buna ihtiyacı yoktur. ve bu mümkün de değildir. şia sünnilik gib sahipsiz değildir. sünnilik konusunda dedikleriniz doğru, müctehidleri 1200 yıl önce ölüp yaşamı ve çıkacakları kontrol edebilecek güçte değiller. yine sünni teorisyenler masum olmadıklarından baştan beşer unsuruyla kurgulu bir sistem koydular ortaya. ama şia öyle mi? şia ta kuruluşundan kıyamete kadar masum gözetimindedir. hadis uydurması bu durumda mümkün müdür? Peygamber s.a.a hayattayken din ne durumda ve nasılsa şu an da şia için öyledir. Çünkü şia inançlarına göre masum Mehdi a.f. a.s. hayattadır ve şiileri kontrol etmektedir.

bu yüzden masum kontrolünde olan bir sistematiği incelemelisiniz. şianın dini öğreten kurumları da çok farklıdır. bunun ayrıntıları çoktur. ama zamanla bunları analiz ederiz inş..

şiayı tanımak için uygun yerdesiniz..

Yorum

[quote author=Cihandar link=topic=22629.msg142202#msg142202 date=1328371272]

Tanrı lafzını duyunca aklıma Necip Fazıl'ın sözleri geliyor.
                            [/quote]

Necip Fazılın bir kitabı var TANRI KULUNDAN DİNLEDİKLERİM diye. O zaman o kitabına bu adı niye koydu? Necip Fazıl çelişkiye düşmüş olmuyor mu sizce bu durumda?

Yorum

Kitabın çıkış tarihi kaç..

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X