Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Konu: Alevinin kılınmamış namazı !!

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Konu: Alevinin kılınmamış namazı !!

[quote author=faramirofgondor link=topic=24593.msg168367#msg168367 date=1372111089]
    Allah'a gönlüm gördüğü için inanıyorum itikad konularında da gönlümün gördüğüne inanırım.
    [/quote]
    diğer bütün sözlerini geçtim de.. Allahı görme meselesini açıkla
    [center]
    ..ey ahle aalam agham Eli mazloome... یا ابا عبدالله الحسین
    [center]
    Bizleri öldürün! Zira Halkımızın bilinci daha da artacak!
    Şehid Seyyid Abbas Musavi(Eski Hizbullah Lideri)

Yorum

[quote author=ali enis link=topic=24593.msg168384#msg168384 date=1372151560]
      [/quote]

kendisi daha iyi açıklayacaktır ama benim anladığım, Ali a.s'ın şu sözündeki gibi: Görmediğim Rabbim'e kulluk mu ederim!

Gözler ve gönüller onu idrak edemez ancak o onları idrak eder, hakkıyla görüp kuşatır hükmeder. bu şekilde ayet var. Tabi ki Allah görülmekten münezzehtir. Ancak İmam Ali a.s: eğer gayb perdesi açılsa imanımda artmaz buyruyor. insan görmediğine de görüyormuş gibi kesin iman edebilir. kastedilen bu olmalı...

Yorum

[quote author=faramirofgondor link=topic=24593.msg168367#msg168367 date=1372111089]

Burası.. Nasıl olur arkadaş ben bir kaç gün öncesine kadar 27 küsür yıllık ömrümde 5 vakit namaza ramazan orucuna hep inandım. Ama geçen Hacı Bektaş Veli'nin, vs.. sözlerini okudum halen inanıyorum ama namaza illa şekil gerekir mi buna kez ilk defa kafam karıştı. Konu o da değil bu ülkenin çoğu sünnidir şii çok azdır adam nasıl görsün şiileri benim ömrümde hiç şii tanıdığım olmadı gibi misal. Hem sonuçta sünniler de sizin gibi 3 aşağı 5 yukarı aynı metod namaz kılıyor. Bu namaz bu kadar önemliyse neden bu adamlar ıslah olmuyor. Nehcul Belaga'da Hz. Ali'nin "Yeryüzünde öyle bir devir gelecek ki o devirde camide namaz kılan kesim o halkların en kötüleri olacak, fitne onlardan çıkacak" dediğini de duymuşsunuzdur? Yani bu bahsettiğim 2-3 gün öncesine kadar ben de namazı inkar edenlere kızardım ama onlar da kendine göre bir namaz şekli bulmuşlar. Yani diyeceğim o ki deliller üzerinden konuşun düşünceler üzerinden insanları yargılamayın böyle kimsenin haddi değil. Adam sizin gibi namaza inanmıyor diye diyelim cehenneme gidecek orda onunla beraber siz de mi yanacaksınız ki bu kadar husumet duyuyorsunuz. Son olarak ben de Aleviyim Kuran da yazan herşeye inanırım bu da beni müslüman yapmaya yeter. Allah'a gönlüm gördüğü için inanıyorum itikad konularında da gönlümün gördüğüne inanırım.
        [/quote]

haşa, ben kimsenin cehennemlik olduğunu kast ve ima etmedim. Özellikle Ehlibeyte benden önce ulaşıp bu inancı yaşamı boyunca hep taşımış bulunan alevilere, benim gibi sonradan Ehlibeyti tanıyan birinin eleştiri getirmesi ne haddime! İman ayrıdır ibadet ayrıdır. İbadeti eksik olanı Rabbim elbette nasıl değerlendirecek bize soracak değildir. bizim ibadetimiz tam mı? O acımazsa vay halimize bizim.

Biz Ehlibeyt takipçileri/bağlıları 12 İmam'a bağlıyız. Onlardan gelen hadislere göre amel ediyoruz. Ve onlardan gelen hadislerde namazın kılınışının bir şeklinin olduğu doğrultudadır. Kur'an'da da namazın şeklinin olduğunu, okumasının olduğunu görüyoruz. Ruku ve secdesinin olduğunu görüyoruz. Şiilerle sünnilerin namazı birbirine çok benzer, ancak sünnilerin namazlarında şiaya göre namazı batıl eden çok sayıda uygulama vardır.

Namazı fıkhi olarak doğru kıldığımızda bile eğer niyetimiz samimi değilse örneğin Maun suresinde buyrulduğu gibi gösteriş içn kıldığımızda namazımız olmaz ki! Eğer kabul olunmuş namaz kılsak namazlarımız bizi kesinkes kötülüklerden uzaklaştıracaktır. Namaz kıldığı halde Ehlibeyte inanmayan canlı bir İmamı kabul etmeyen kimselerin durumları mustaz'af olarak Allah'a kalmıştır. Rabbim onların halini daha iyi bilir ama Ehlibeyt hadislerinde bu insanların hiç namaz kılmayanlar (kastım aleviler değildir) ve inanmayanlar kategorisinde değerlendirilmemesinin doğru olmadığı anlatılmaktadır.

Kim zerre miktarı iyilik yapsa karşılığını görecek kim de zerre miktarı kötülük yapsa karşılığını görecektir. Hesapları biz tutmuyoruz. Rabbim bize acısın...

Yorum

[quote author=ali enis link=topic=24593.msg168384#msg168384 date=1372151560]
          [/quote]

Ali enis emredersin beyefendi. Kıldığım namazların sevabını sana da göndereyim mi?
          Allah'ı gönlü gören inanır İmamım Ali'nin dediği gibi inanmayan inkar edenin kalbi bile Allah'ın varlığını onaylar durur. Artık sen inananı ordan düşün. Nechul Belaga'yı okuduysan bir yerde istersen yazıyı atarım sana "Yatışsın o yürekler ki boyuna çarpar boyuna titrer"(Bu hal bu sözü görene kadar kalbin cehennem korkusuyla sürekli çarpması ve titremesi halidir(hiç durmadan ki uykuda bile rahat vermez adama) ) ben bunu yaşamışım. O halde kiminle konuştuğuna dikkat et. Ali'nin karşısındaki Muaviye durumuna düşme. Selam ona ehil olana.

Selmancan kardeşim siz çok iyi niyetli birine benziyorsunuz. Hakeza eskiden namazı inkar edenlere ben de sizin gibi kızardım içten içe. Aslında haklısınız da bu Allah için kızmak oluyor. Ama o arkadaşın namazı inkar ettiği bir söz ben göremedim o yüzden öyle yazdım. 5 vakit namaza inanırım, Kuran da Hazreti Muhammed ve 12 İmam'ın sahih hadislerinde yazan herşeye inanırım. Onun dışında alevi sünni şii olmayı birini seçmeyi çok gerekli görmüyorum kendime. Netice de imanım düzgün.

Yorum

Anlayışın için teşekkürler,
            bir sorum olacak müsadenle,
            Kur'an dışında hadisleri kabul ediyor musun? kabul ediyorsan sahih hadis kaynakların neler?
            bir de, tamam alevi caferi şii fark etmez bunlar aynı da, sünniyi anlamadım? Sünnilik bunlardan Ehlibeyt ile ayrılır. Ehlibeyt diye bir kavrama inanmamanın adıdır sünnilik.

Yorum

Ehl-i beyt'e sevgi aynı zamanda sorumluluk gerektirir. Bu bağlamda @canbegan arkadaşımız ki ortayaşı geçmiş bir üye olarak kardeşimiz diye hitap etmek istiyorum; sert bir tepkiyle konuya giriş yapmışsa da haklı olduğu kanısındayım.

Ehl-i beyt'e tabiiyeti olmayıp aksine biz Alevi toplumuna önyargı ve art niyetle bakan cemiyetlerin iftiralarını doğrular şekliyle, onların ağzıyla bizleri yargılamak yanlıştır.
              Şu gerçeği de kabullenmek gerekir ki Anadolu'da ki Alevi'liğin temeli Ehl-i beyt eliyledir bu soydan devam eden kabileler ve alimlerde tahmin edilenden fazladır. Birbirimizin hakkında Onur kırıcı söz veya davranışlarda bulunmamız doğru değildir.

Şu soruyu sormak gerekir hangi Alevi Namazı inkâr etmiş?

Alevi veya Ali evi diyelim ister soyundan ister yolundan gelsin Hz. Ali a.s dahil çocukları Ehl-i beyt'i şehid edilmiş, önderleri olduğu dinin mabedinde sövülmüş (Emevi zulmü) ise; yanlışlığı Alevi'de değil katilinde aramak gerekir.

Yorum

[quote author=selmancan link=topic=24593.msg168415#msg168415 date=1372196471]
                Anlayışın için teşekkürler,
                bir sorum olacak müsadenle,
                Kur'an dışında hadisleri kabul ediyor musun? kabul ediyorsan sahih hadis kaynakların neler?
                bir de, tamam alevi caferi şii fark etmez bunlar aynı da, sünniyi anlamadım? Sünnilik bunlardan Ehlibeyt ile ayrılır. Ehlibeyt diye bir kavrama inanmamanın adıdır sünnilik.
                [/quote]
                Hadisleri kabul ederim. "Hikmet müminin yitik malıdır." hadisinde olduğu gibi şii ya da sünni okuduğum hadiste o hikmeti görürsem inanırım.
                Sünnilik neden ehli beyte inanmamanın adıdır dediniz. Açar mısınız bir zahmet?

Yorum

[quote author=faramirofgondor link=topic=24593.msg168463#msg168463 date=1372375913]
                  Hadisleri kabul ederim. "Hikmet müminin yitik malıdır." hadisinde olduğu gibi şii ya da sünni okuduğum hadiste o hikmeti görürsem inanırım.
                  Sünnilik neden ehli beyte inanmamanın adıdır dediniz. Açar mısınız bir zahmet?
                  [/quote]

Sünnilerde Ehlibeyt kavramı bizdeki gibi yani gerçek anlamda yoktur. Ehlibeyt her insanın sıcaklık duyduğu kendi ailesi olduğu gibi Peygamberin de sevdiği aile efradı vardır. Bunlar Ehlibeyt olup dini bir makam değildir. Örneğin ben çok denedim sordum. Ehlibeytin Allah katında fazileti, üstün makamı ifade eden, itaati gerektiren bir makam olup olmadığını sünnilere ve sonuçta bu yargıya vardım. Sünnilerde Ehlibeyt kavramı yoktur. Vardır desek etkisiz bir kavramdır hiç bir fazilet getirmez sahibine. Yani bir insanın Ehlibeytten olmasıyla olmaması sünniler açısından hiç bir anlam ifade etmez. örneğin soralım:

Ebubekir Peygamberle akraba mı? Akraba.
                  Ali? evet o da akraba.
                  Ebubekir Sahabi mi? evet sahabi
                  Ali? Evet o da sahabi
                  Ebubekir Halife mi? Evet
                  Ali de.
                  Ebubekir ilk Müslüman mı? Evet
                  Ali de.

Buraya kadar Ebubekirle Ali eşit. Hatta Akrabalıkta Ali Ebubekirden daha yakındır Peygambere.
                  Buraya kadar eşit diyelim sünnilere göre. Bu soruları ne kadar uzatırsak uzatalım Ali Ebubekirden aşağı kalmaz.
                  Ancak Ali'de bir özellik vardır ki Ebubekirde bu yoktur. Ehlibeyt! Ali Ehlibeyttendir ama Ebubekir Ehlibeytten değildir.

Peki Ali Ebubekirden sünnilere göre üstün müdür? Hayır! Yani Ehlibeytten olmak Ali'ye Ebubekir karşısında hiç bir tabiri caizse puan getiriyor mu? Hayır! Tam tersine sünnilere, göre Ehlibeytten olan Ali, Ehlibeytten olmayan Ebubekirden daha aşağıdır. Çünkü Ebubekir Ulul emrdir. bu yüzden Ali'nin ona itaati şarttır. Ama Ali'nin Ulul emr olduğu zaman Ebubekir hayatta olmadığından sünniliğe göre Ebubekirin Aliye itaat gerekmemiştir.

E şimdi sorayım sünnilerde Ehlibeyt inancı var mı?

Yorum

Usulu Kafide bir hadis var. Namaz kılmakla ilgili. Ehlibeyt İmamımız büyük günahları sayıyor. 7 tane falan. ama bunların arasında namazı terk etmek yok. şiilerden biri soruyor Ey İmam neden namazın terkini saymadın diye? İmamımız; namazı terk etmek büyük günah değildir ki, o küfürdür (kafir olmaktır) buyuruyor. Bu hadisi nasıl anlamamız lazım?

Yorum

Ben namaza inanıyorum çok kısa bir kafa karışıklığı geçirdim o kadar. 12 İmam'dan biri madem namaz kılmamak küfürdür dedi o zaman öyledir. Zaten Kuran'da bir yerde namaz iman anlamında ya da iman yerine geçen şey anlamında kullanılıyor bunu çok net hatırlıyorum.

Sünnilerde Ehl-i Beyt inancı Şiilerdeki kadar yoktur. Dediğinizde yanlış birşey yok. Hatta Hz. Ali'den biri bahsetse diyelim üst üste 2 kere ya alevi ya şii damgası yer onlarda. Ama bu durumu içlerinde kabul eden iyi niyetlilerde az da olsa var. Misal Hz. Ali, Fatma, Hasan ve Hüseyin demeye korkar olduk derler.

Yorum

Tabi namaz ya da diğer bir konuda terk edene hemen kafir diyemeyiz. Bu tekfirci vahhabi selefilerin sünnetidir. Bizde tekfircilik yoktur. Biz onlara mustaz'af deriz. Rabbim onların ne olup nereye gideceğine karar verecek olan tek Otoritedir. İnsanlara doğruların delilleri ulaştıysa onlar bile bile inkar ettilerse durumu kötüdür, diğerleri içinse Allah çok şefkatlidir. Delillerin ulaşmadığı kimselerin bağışlanması umulur. Kesin demiyoruz ama umuyoruz. En iyisini Rabbimiz bilir.

Sünnilerde Ehlibeyt inancı Şiilerdeki kadar değildir görüşüne de katılmıyorum. Sünnilerde Ehlibeyt kavramı sıfırdır. Etkisizdir. Ehlibeyte itaat şart mı? Hayır! İtaat edilip örnek alınacak kimseler arasında Ehlibeyt sıralamaya giriyor mu? Hayır! ne diyorlar Allah Peygamber ashab, tabiin, tebeut tabiin diyorlar. Bunların arasında Ehlibeyt yok! Ehlibeyt bir ayrı makam olarak sayılmıyor. Ehlibeytin sahabe olarak bir değeri kabul ediliyor. Sahabe olmayan Ehlibeytin adı bile yok! örneğin İmam Sadık a.s'ın bir değeri bir adı var mı sünnilikte? Yok! Ehlibeyt olduğu kabul edilmesine rağmen Fatıma ile Ebubekir arasındaki tartışmada hangi sünni Ebubekir haksız Fatıma haklı diyebiliyor? Ebubekir yanlış yaptı Fatıma'ya haksızlık yaptı diyebiliyor? Fatıma mı üstün sünnilere göre yoksa Aişe mi? Aişe'den 3500 hadis nakledilirken Fatıma'dan, sıradan bir insan kadar bile hadis nakledilmez.

sünnilik dediğimizde istisnai ve özellikle biz şiilerden Ehlibeyti dinlemiş olanları kastetmiyoruz. onlar istisnadır ve sayıları yok denecek kadar azdır. Sünnilik dediğimizde temel sünni kaynakları, tüm sünnilerce kabul edilen otoritelerin dediklerini kastediyoruz. Ebu hanife fıkhında Ebubekiri mi kabul ediyor Fatıma'yı mı? Fatıma Ehlibeytten olduğu halde adı bile geçmez hanefi fıkhında. Ya sünni akaitçi (inanç teorisyeni) Maturidi ya da Eş'ari'de? durum farklı değil ki. Fatımanın adı bile geçmez. Ama Ebubekirin dedikleri din sayılır. Ömerin, bidat dedikleri bile din sayılır. Ama Hasan ve Hüseyinin a.s adı geçmez sünnilikte. Geçse bile ergenliğe bile ulaşıp akıllanamamış bebe gibi geçer Hasan Hüseyin a.s sünnilikte.

Ehlibeyt katillerine hz deyip cinayetlerini gündeme getirenlere kızmak nedendir? bunları çoğaltmak mümkündür. Ama Ehlibeyt demek otoritedir itaati imandır. Bu anlamda bir inanç hangi sünnide var?

Yorum

Dedikleriniz hepsi bana göre de doğru katılıyorum.
                          Birşey söylemek istiyorum bu konuda İmam Ali Nechul Belaga'da Kuran için karanlıklar ondan başka birşeyle aydınlanmaz diyor. Bu bağlamda Şii- Sünni itilaflı konuları karanlıktır net biçimde, bunu Kuran ile aydınlatmalıyız diyorum ben kendime. Kuran ile bakacam artık bu konulara gerek okuyarak gerek internnetten araştırarak netleştircem kafamda. Ve kafa karışıklığı yaşayan her kardeşime de sünni olsun şii olsun yardım edicem.

Yorum

"Birşey söylemek istiyorum bu konuda İmam Ali Nechul Belaga'da Kuran için karanlıklar ondan başka birşeyle aydınlanmaz diyor. "
                            ne kadar doğru bir söz. Ancak doğru kullanmak ne mümkün! İmamın a.s kastettiği gibi uygulamak ne mümkün!

"Bu bağlamda Şii- Sünni itilaflı konuları karanlıktır net biçimde,"
                            şöyle diyelim mi: bir çok insana göre karanlıktır. yoksa bazılarına göre bu ihtilafların sonuçları yanlış yargıyla net şekilde sünniler doğrudur, bazılarına göre net bir şekilde şiiler doğrudur bazılarına göreyse karanlıktır. üzerinde çalışılması gerekir.

ihtilafları Allah ve Resulüne götürmek Allah'ın emridir.

Ancak Kur'an'a götürmek öyle net, objektif değil ki! malesef Kur'an kelimelerinin ayetlerinin anlamları mealci tefsirci ya da toplumsal kültürler tarafından büyük oranda değiştirilmiş tahrif edilmiş. Eğer Kur'an kelimelerine doğru anlam ve yorum katılsaydı zaten ihtilaflar olmazdı ki! dünyada her İslami gurup kendine göre meselelerini Kur'an ışığında çözmüştür. Ancak hangi Kur'an?

Kur'an tek anlamları çok! sünni kültür içinde yaşayan biri ile şii kültür içinde yaşayan biri ayetlere aynı anlamı vermiyor ki? napacağız?

Yorum

Evet doğru benim için ve benim durumumda olanlar için karanlıktır. Yoksa çözümü bulanlar bulmuş.
                              Kuran meali.org diye bir site vardı kelime kelime 26 farklı meal içeriyor bu site hala var mı bilmiyorum . Orada arapçam yok ama Maide suresinde abdest ile ilgili yerde bariz ayakları meshedin diyor. Ordaki meallerin hepsi yıkayın diye çevirmiş. Bir Süleyman Ateş hariç. Bir de Yaşar Nuri Öztürk "Yıkayın yahut meshedin" diye çevirmiş.(Burdaki de tam rezillik Allah karar verememiş herhalde tevbe haşa ne yapılacağına) Yani ben böyle anladım. Arapçam olsa kesin emin de olurdum. Bu da doğru mezhebi seçmek için bir ipucu.

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X