Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Konu: Alevinin kılınmamış namazı !!

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Konu: Alevinin kılınmamış namazı !!

GÜNCEL SORULARINIZ BÖLÜMÜNE -s.a. Değerli hocam geçmişte namaz kılmayan, oruç tutmayan bu konularda bilgi sahibi olmayan bir Alevinin gerçek Aleviliği öğrenip (şialığı) namaz kılmaya kısacası şia fıkhını kabullenip amellerini yerine getirmeye başladığı taktirde geçmiş namazlarını, oruçlarını kaza etmesi gerekir mi? .. DİYE BİR SUAL SORMUŞ BU SİTEDE ARKADAŞIN BİRİ HOCA EFENDİ DE KİBARLIK VE BİLGELİKLE VERMİŞ CEVABINI AMA YETİNMEMİŞ BAŞKA BİR ARKADAŞ -hocam özdemir kardeşin bahsettiği nokta müstazaf olanların durumu değil midir? çünkü kardeşimiz, gerçeği bilmeyen fakat doğru yolu öğrendiğinde hakka yönelen eski yanlışlıklarını bırakan alevi kardeşlerimizden bahsetmiş. DİYE İKİNCİ BİR SUAL DAHA SORMAKLA KALMAMIŞ HOCANIN SUAL İ İDRAK EDEMEDİĞİNEDE KANAAT GETİRMİŞ hoca yine sabır ve selamet ile cevabını vermiş olsada bu ikinci arkadaş tatmin olmamış bir türlü ve.. -şimdi hocam tekrar sizden istirham edeceğim husus:
    alevilerin müstazaf kapsamına girip girmediğini öğrenmek?
    sunniler ile ortak bir namaz inancımız var fakat alevilerin böyle bir namaz inançları yok ve asıl sorun burda başlıyor
    bir ibadete inanmamakla, ona inandığın halde tembellik ederek yapmayıp günahkar olmak başka şey ler değil midir? DEMİŞ VE SONUNDA MÜRSEL AYDIN I KAÇIRTMIŞLAR.
    Öncelikle bir Alevi olarak sizlerin nezninde de hor görülüp dışlanmak yada başkası olmak beni ziyadesi ile şaşırtmaktan başka mutlu etmedi değil, ilk sual i soran arkadaş a cevabım: Senin iyi niyetinden şüphe etmesemde sen bizler için kaygılanma biz farzımız ı eda etmesini yalan dünyada nasip olmasada gerçek dünyada edeceğiz inşallah, sen yüreğinde insan sevgisi olmayan, ehlibeyt aşk ı olmayan hatta olanlara zulm eden sözde ve şekilde müslüman kardeşlerin için kaygılan, daha büyük bir sevaba girersin. ikinci sual i soran arkadaş a kelam ım ise: Sen nasıl bir kul isin ki bizleri günahkar ilan edebiliyorsun! evet zat ınızın sünnilerle ortak yanınız sadece namaz değil farkındamısın değilsen belirteyim onlar gibisin onlar gibi bakıyor görüyorsun bizi! hoş bundan şikayetcimim rahatsızmıyım hayır, orda cevaben hoca Mürsel Aydın zulm den naskı dan bahsetmiş neden bunu dikkat e almıyorsun,neden bunu araştırmıyorsun? neden bu seni etkilemiyor? zulm e görmemen bilmemen zalim e eş olmak değilmidir? neyse cenab ı Allah bilsin sen bilmesen ne olur. Geçen gün haber bülteninde şöyle bir alt yazı geçiyor - suriye de Alevi köyünde katliam! 200 e yakın insan çoluk çocuk genç kadın yaşlı katlediliyor! bundan çok etkilendim kendimce ararştırdım, her ne kadar türk basını Bessar essad askerleri yaptı diye lanse etmişsede gerçeği görmek uzun sürmedi, seninle ortak ibadeti olan kardeşlerin yaptı bunu her can aldığında her pala darbesinde 'Allahu ekber' diye çığlık atarak yaptılar bunu, cennete gideceğini sanıyor zavallı bunu yaparken oluk oluk Alevi kan ı akıtırken bu seni niye etkilemiyor? ben namaz kılmadığım içinmi yoksa o katil sürüsü ile saf tuttuğun içinmi namaz da? Bahreyn de bir genci sadece Alevi diye sünni polislerin sokak ortasında öldüresiye dövmeleri seni etkiliyormu peki? bu yaptığınız yada bu düşünceniz beni namaza çağırmıyor sadece uzaklaştırıyorsunuz, mezhepçi katil sürülerinin ekmeğine yağ sürüyorsunuz. söylenecek çok şey kurulacak çok cümle var ama beyhude. Mürsel Aydın a saygılarımı sunarım.
    bu arada Alevi liğin ne olmadığını sual eden bu arkadaşlara bir tavsiyem var. Ali Yeral 14.''Hz. Ali Gadir Hum Bayramı ve Kardeşlik" Konferansı

Ynt: Konu: Alevinin kılınmamış namazı !!

Hoş geldin !

gelir gelmez çivileme dalmışın olaylara, sakin canbegan kardeş biraz sakin...

İnsan tanımadığının düşmanıdır. Bizleri ilk önce tanı...
    [color=green][size=10pt]Akıllı kimsenin lisanı kalbindedir. Düşünerek söyler. [color=red]İmam Ali (a.s)

[color=black][size=10pt]Düştü Hüseyin atından sahray-ı Kerbelâ’ya...Cibril git haber ver Sultan-ı Enbiya’ya

Yorum

Sünnilere, nasibilere, dini çıkar kapısı olarak kullananlara, bakarak namazdan soğumak, ona ısınamamak ya da onu gereksiz görmeyi bir mazeret olarak bize sunup bunu kabul etmemizi beklemek yerine bu alevi kardeşlerimiz, sünni, nasibi dini çıkar malzemesi olarak edinenlere değil de namazı hakkıyla kılan ve Allah'a uçmak için bir fırsat olarak görenlere baksalar gerekmez mi? neden bakmazlar? bilmezler mi ki Ehlibeyt namazı hep kıldı! namazı bir miraç olarak gördüler. hangi alevi bilmez Kerbela'da ok yağmurları arasında namaz ikame edildi! hangi alevi bilmez Ali a.s namazdayken mimberde katledildi! hangi alevi bilmez Peygamber s.a.a namaz kıldırdı bir ömür, hangi alevi bilmez Ali a.s namaz kılarken dünyayla irtibatı kesilir bir haldeyken ayağındaki ok çıkarıldı ve dayanılmaz acıyı hissetmedi bile!

hadi bunları bildikten sonra alevi neden namaz kılmaz, kılmamak için bahaneler sunar!

elbette biz değiliz onun hesabını yazacak ve kabul edecek! Allah hesap tutanların en hayırlısıdır! Ancak biz namaz konusunda bir ömür sabit sabır dururken, alevilerin namazı küçümsemesi, namaz kılan Ehlibeyt a.s da boş iş yapmış demek anlamına gelmez mi! Hangi alevi, yemeği içmeyi, giyinmeyi sünniler, nasibiler yapıyor diye terk ediyor! etmiyor! çünkü onlar hayatın vazgeçilmezi değil mi! namaz da mana hayatının böylesine vazgeçilmezi değil midir?

İmamlarımızdan biri büyük günahları sayar der ki işte anne babaya asi olmak, haksız yere cana kıymak, ... İmamın şiilerinden biri sorar: Ey İmam namazı terk etmeyi saymadın büyük günahlar arasında? İmam a.s buyurur! namazı terk etmek büyük günah değildir ki! O küfürdür! yani namazı terk etmek kafir olmak anlamına gelir! böylesine önemli olan namaz dinin direğiyken aleviler neden bunu önemsiz görür, görmeye hakkı var mıdır?

namaz kılan alevilerden özür diliyorum. kastım elbette onlar değildir. ancak alevilerin namaz kılmamakla meşhur olmaları böylesine genel ifade kullanmamı gerektirdi. toplumda bu algı çok yanlıştır. buna neden olan aleviler ya da bir başkası çok büyük vebal altındadır. madem namaz kılmıyor bunu alevilik adı altında yapmamalıdır. Tv ya da başka bir kitle haber araçlarında alevi sıfatıyla birinin namazı küçümsemesine asla sessiz kalınmamalıdır. bizzat önce buna aleviler tepki koymalı ve alevi algısını şiddetle tez elden dönüştürmelidirler. bu alevilere bir vebaldir. ve namaz ya da şeriatın bir başka hükmünü küçümseyen inkar eden kimseleri alevilikten dışlamaları gerekir. böylece dini seven temiz fıtratlılar nezdinde alevilik müstesna yerine yeniden çıkabilecektir.

İmamlarımız şia için aynı tehlike olan gulatizmi aynı bu şekilde şiddetle lanetlemişler, gulatları şiilerin içine sokmamak ve onların yanlış şia algısına neden olmamaları için önemli uyarılarda bulunmuşlardır.

aleviler bizim canlarımızdır, biz de aleviyiz, gerçek alevi şiilerdir, şiilerle aleviler birliktir. şeriattan namazdan sakaldan ya da dinin herhangi bir görünümünden nefret eden bir insanın alevilikle uzaktan yakından alakası olmadığı gibi onun Ehlibeytle de alakası olduğunu düşünmüyorum. Çünkü Ehlibeytin a.s bir ömür mücadeleleri şeriatın ve namazı kurulması ve kökleşmesi içindi! İmam Hasan a.s şeriatın gerçekte yıktığı halde ancak zahirine bağlı olan Muaviyeye karşı bir şehadet hareketine girişmezken, İmam Hüseyin a.s, şeriatın zahirini de iptal edip açıktan günah işleyen Yezide karşı bir toptan şehadet harekatına girişmiş ve kendisini feda etmiştir. namazın ve şeriatın baki kalması için ey kılıçlar alın canımı demiştir! işte aleviliğin yolu budur canını malını her şeyini namaz ve şeriat uğruna feda etmek, onları öylesine kutsal bilmek!

Yorum

Sanırım ilk yazımda derdimi anlatamadım, algı ve ifade yanılgısı varsayıp daha anlaşılır ve net olarak tekrar yazmayı istedim. yazı ile ilgili iki arkadaşın biri tarzımı eleştrip diğeride inanç sorgulama gereği duymuş sadece. Aleviler neden namaz kılmaz,bu bir eksiklikmidir,yanlışmıdır,doğrumudur vs ne bu konuda bir ifadem nede haddimdir ki yorum yaptım buna rağmen neden asıl anlatmak istediğim konu görmezlikten geliniyor anlamış değilim doğrusu umarım bin yıllardır insanlarda artık normalleşmiş malum önyargıdan dolayı değildir. sonuç olarak anlıyor ve görüyorum ki kafalarda ki önyargı sabit aynı zamanda haksız ve acımasız! onun için selamcan git yazını başka bir bölüme yaz,benim yazdığımla uzaktan yakından ilgisi yok yazdıklarının eğer bir söyleyeceğin varsa buyur aydınlat fikrini okumaktan mutlu olurum şüphesiz ama son olarak ve altını çizerek yazıyorum tekrar; nedir bu önyargının sebebi? neden sizinde yaklaşımınız vahabi mezhepçi zihniyeti ile pareler mevzu Alevilik olunca? , Türkiye dışında yaşayan Alevilere karşı zulm ve baskılara karşı ne yaptınız ne dersiniz acaba? değilmidir zulm e ses etmeyen zalim den daha zalim! Ve .. gerçek Alevi Şiilerdir! cümlenin altında yatan inkarcı ve tekci zihniyetinle lütfen Alevi kardeşlerim diye cümlene başlama, bu kardeşlik olamaz, aynı ailenin çocukları birbirlerinin iyiliğini ve mutluluğunu ister ama şahsın alevilerin namaza küfür ettiğini,küçümsediğini iddia edecek kadar o kardeşlerine kafir diyecek kadar kardeşsin ne yazık ki!

Yorum

[quote author=canbegan link=topic=24593.msg165889#msg165889 date=1359685933]
          Sanırım ilk yazımda derdimi anlatamadım, algı ve ifade yanılgısı varsayıp daha anlaşılır ve net olarak tekrar yazmayı istedim. yazı ile ilgili iki arkadaşın biri tarzımı eleştrip diğeride inanç sorgulama gereği duymuş sadece. Aleviler neden namaz kılmaz,bu bir eksiklikmidir,yanlışmıdır,doğrumudur vs ne bu konuda bir ifadem nede haddimdir ki yorum yaptım buna rağmen neden asıl anlatmak istediğim konu görmezlikten geliniyor anlamış değilim doğrusu umarım bin yıllardır insanlarda artık normalleşmiş malum önyargıdan dolayı değildir. sonuç olarak anlıyor ve görüyorum ki kafalarda ki önyargı sabit aynı zamanda haksız ve acımasız! onun için selamcan git yazını başka bir bölüme yaz,benim yazdığımla uzaktan yakından ilgisi yok yazdıklarının eğer bir söyleyeceğin varsa buyur aydınlat fikrini okumaktan mutlu olurum şüphesiz ama son olarak ve altını çizerek yazıyorum tekrar; nedir bu önyargının sebebi? neden sizinde yaklaşımınız vahabi mezhepçi zihniyeti ile pareler mevzu Alevilik olunca? , Türkiye dışında yaşayan Alevilere karşı zulm ve baskılara karşı ne yaptınız ne dersiniz acaba? değilmidir zulm e ses etmeyen zalim den daha zalim! Ve .. gerçek Alevi Şiilerdir! cümlenin altında yatan inkarcı ve tekci zihniyetinle lütfen Alevi kardeşlerim diye cümlene başlama, bu kardeşlik olamaz, aynı ailenin çocukları birbirlerinin iyiliğini ve mutluluğunu ister ama şahsın alevilerin namaza küfür ettiğini,küçümsediğini iddia edecek kadar o kardeşlerine kafir diyecek kadar kardeşsin ne yazık ki!
          [/quote]

sayın canbegan derdini yine anlatamadın! ben anlamadım şahsen, niyetini bilmiyoruz,
          işimiz insanların kalbinde olanı bilmek değildir, dilinde olanı ameline nasıl yansıttığıdır önemli olan,
          buyur ne istiyorsan anlat, yaz, çiz, paylaş anlaşılır olsun!

İmam Ali(a.s)'yi Hepimiz Seviyoruz, ne kadar bağlı olduğumuzdur önemli olan,

tüm ümmet İstediği İmam Ali(a.s)'ye inanıyor,

Bizim İnandığımız İmam Ali(a.s) 11 evladının hayatları, mücadeleleri bu forumda oldukça geniş aktarılmakta,

biz Bu Ali'ye İman ettik. vesselam...
          [color=green][size=10pt]Akıllı kimsenin lisanı kalbindedir. Düşünerek söyler. [color=red]İmam Ali (a.s)

[color=black][size=10pt]Düştü Hüseyin atından sahray-ı Kerbelâ’ya...Cibril git haber ver Sultan-ı Enbiya’ya

Yorum

Anadolu alevileri ,alevilerin yetim çocuklarıdır.Maalesef yüzyıllarca süren zulüm ve baskıdan kurtulmak için yapılan takiyye ritüelleri, sonradan ibadete dönüşerek esasını kaybetmiştir.

belkide bu zulüm ve baskı altında bizde olsaydık aynı şey olabilirdi.
            Bu yüzden anadolu alevileri bizim özbe öz kardeşimizdirler.yalnızca ibadet boyutunda sorun var oda zamanla aşılır inşallah.

anadolu alevilerini muhaliflerle bir tutmak mümkün değildir.ömeri kendisine halife bilen bir insanla 14 masum aleyhisselamı hak bilen insanları karşılaştırmak zuldür.
            muhalifler, mevlana gibi insanları ajan olarak insanlarımzın arasına sokmuş ve amacınada ulaşmıştır bir nebzede olsa.
            Düşünün bakalım bir muhalif( sünni) bir şiayı,aleviyi,caferiyi ne derseniz deyin hiç severmi acaba?
            Ama gelin görünkü bu muhalifler Mevlanayı çok seviyorlar nedendir acaba hiç düşündünüzmü?
            "Allah'ım, sen, (Resul ve Ehl-i Beyt'ine) ilk zulmedeni benim özel lanetime mazhar eyle.

علی ♥علی ♥علی MEN ALİYYEL MURTAZA' NIN NÖKERİYEM علی ♥علی ♥علی

Yorum

Mevlanayı şiiler de çok sever. onun şii olduğu konusunda hiç şüphem yok. türbesinin kubbesinde onun emriyle 12 imamın isimlerinin yazıldığı söyleniyor.

Türkiye'deki aleviler bu ümmetin en barışsever, en dürüst, ticaretine günlük yaşamına nefis heva ve sahtekarlığı karıştırmayan insanlardır. bu konuda tüm dünyaya örnek olabilecek nitelikleri vardır. Ali a.s adaletinin bu alandaki canlı örnekleridir.

Aleviler Osmanlı İmparatorluğunun acımasız zulüm baskı katliam ve tecritleri sebebiyle fıkıhlarını unutmuş topluluktur. İnançlarını sazla sonraki kuşaklarına aktarabilmişlerdir. Türkiye'de Ehlibeyt sevgisini nesiller boyu birbirine aktarmış, edebiyata kültüre topluma kazımış insanlardır.

Aleviliğin çektiği kadar dünyada başka zulüm çeken bir topluluk zor bulunur. Buna rağmen aleviliği bitiremeyen zalimler onların içlerine ajanlarını salmışlardır. bu ajanlara bir sürü maddi imkanlar vermişler ve bu toplumu örgütleyip kurumlaştırmayı bunlar eliyle yürütmüşlerdir.

günümüzde bir çok ateist alevilerin arasına sızmış sultan adamları olarak gece gündüz çalışmaktadır. Aleviliği ateist ve İslamdan ayrı olarak tanıtma çabasındadırlar. Alevilikle şianın kaynaşmasına şiddetle karşı çıkmaktadır bu ajanlar.

ama Ehlibeyt sevgisi şia ile aleviliği aynı can yapmaktadır. şiiler dili kültürü alevilerden öğrenecek bu sayede daha yerli olacaklar, ırkçılığı (azericiliği) bu sayede aşacaklar, alevilerse şiilerden fıkıh öğreneceklerdir. böylece Ehlibeytin şiarını bu iki birliktelik ülkemizde layık olduğu İmam Zaman a.f'e hazırlayıp sunacaklardır. İnşaAllah...

Yorum

değerli kerrar arkadaş, duyarlılığınız ve insancıl yaklaşımınızdan ötürü bir anadolu Alevi si olarak teşekkürlerimi sunuyorum, belki yüzlerce sayfa ile izah edilebilecek tarihsel gerçekliği bir kaç cümle ile o kadar net belirtmişsiniz ki şahsınıza bir kez daha tesekkür ederim, sizin gibi güzel kardeşlerimizin olmasından ne kadar mutlu olduğumu anlatamam. Allah sizden razı olsun.

Sevgili abdar ı kerbala! niyetimi bilmediğinizi yazmışsın! Ben senin aynan ım ordan anlayabilirsin niyetimi. Şahsımın yazdıklarını okuyup vaktini aklını meşgul edenlerden hak larını helal etmelerini temenni ediyorum ve esasında niyetini açıkca beyan eden bu arkadaşı protesto ediyor artık bu siteye girmiyorum.

Yorum

1-2 sene evvel, Hüccet-ul İslam vel-Müslimin Rahmi Onurşan Rahmani'nin Alevi kardeşlerimizin tasavvufi gulatlıktan kurtulmalarını ve Hz. İmam-ı Asr (af) tarikiyle ilahi/gaybi irtibatları eksik olmayan -her dönem sırf hak 'Şia Mektebi'ne mahsus olan ve hepte öyle kalacak olan- mutlak merceiyyet müesseselerinin fıkhi nazarlarına -bir daha da hiç kaybetmemek üzere- tekrar kavuşmalarını salık veren, linguistik muhteva ve tarihsel hakikatlerden kaçılmadan ele alınmış, biraz kısa fakat çok muazzam bir makalesine denk gelmiş idim. Velayet.Com daki bu tartışmaları -ki kanımca bu tartışmalar abdarı_Kerbela kardeşimizin ilk mesajında belirtmiş olduğu gibi birbirimizi yeteri derecede tanımamaktan kaynaklanıyor olabilir- okuyunca, bahsi geçen yazıyı hemen bularak paylaşmak istedim. Umarım ki, Alevi canlarımız da bu aktarımdan oldukça yararlanırlar ve Osmanlı zulümleri/hileleri ile indirildikleri; eskiden yolcusu oldukları; 'kurtuluş gemisi'ne inmemek üzere binmeyi -zaten bizim de mektebi gayretimiz ve hassasiyetimiz bu eksendedir- yeniden başarırlar.

Vesselam

''Tasavvuf Aleviliğinden Caferi İmparatorluğuna''

TÜRK SEFEVİ İMPARATORLUĞU'NU KURAN ALEVİ SEFEVİLER, NASIL CAFERİ SEFEVİLER OLDULAR? TASAVVUFLA FIKHI BİRLEŞTİRMEYİ NASIL BAŞARDILAR? ALEVİ, CAFERİ VE ŞAH İSMAİL EKSENİNDE OLUŞAN İMPARATORLUĞUN SIRRI NE?

Şah İsmail’in kurduğu Sefevi Devleti'nin inancı iki önemli merkezden beslenmiştir. Bunlardan biri Anadolu diğeri ise İran’dı.

Anadolu asırlar boyu Şam ve Horasan'dan gelen Ehlibeyt taraftarlarına kucak açmıştır. Sefeviler, Ehlibeyt anlayışını iki ana damardan; yani Horasan merkezli, Larican, Serbedaran ve Mer’aşi sufilerden ve de Şam’dan asırlar içerisinde hicret edip Anadolu’ya yerleşen Alevilerden temin etmişlerdir.

Yüzlerce yıl öncesinden gelen toplumların kendilerine has eski gelenekleri bir taraftan, Anadolu Selçukluları arasından süzülüp gelen tasavvufi fikirler diğer taraftan bu bölgede din ve mezhep halinde karmakarışık bir yapıyı ortaya çıkarmıştır.

Hem ki Anadolu Alevileri hem de İran Alevileri; Hille, Necef, Cebel-i Amul gibi fıkhi imami mektepten kopuk olduklarından ve Şiraz ile Harat havzalarının etkisiz kalmasından dolayı genelde sufi ve tasavvufi boyutları güçlü, fıhki ve kelami boyutları ise zayıf kalmıştır.

Sekizinci Yüzyıl'ın ilk yarısında sonraları İslam dünyasında büyük etkiler bırakacak olan Muhakkik Hilli, Allame Hilli, Şemsuddin Mekki gibi alimler fıkhi mektebin önde gelen fakihlerindendi. Ama sufiliğin hakim olduğu İran’dan uzakta idiler.

Azerbaycan’daki fikri gelenek ise eski tasavvufi gelenekten ve buradaki felsefi düşünce ve kültürüyle yoğun bir etkileşim içindeydi. Suriye’nin kuzeyinde ve Anadolu’nun bazı bölgelerinde bulunan bu fikri akım Türkleri etkilemiş, dolayısıyla bir Türk hanedanı olan Sefeviler de bundan istisna olmamıştır.

Şeyh Safi hanedanı, Ehlibeyt inancını Anadolu’dan aldıklarını ve Alevi etkileşimini açıkça beyan etmişlerdir. Fıkhi merkezden uzak kalmaları bu Alevi-Kızılbaş inancının oluşmasında önemli rolü olmuştur.

Üstat Resul Ceferiyan’ın da dediği gibi; İmami Şiilik, İran’da 7. Yüzyıl ile 9. Yüzyıl arasında gerçekleşen siyasi karışıklıklar ve Moğol saldırıları döneminde fakih ve alimlerin İran’a gelmesiyle ortaya çıkmıştı. O döneme kadar İran da sufilik ve tasavvuf daha güçlüdür. İlmi, kültürel ve fıkhi yapılanma azdır.

Yani fakihler az fakat mutasavvıf şair ve mutasavvıf yazarlar çoktu. Serbedaran, Mer’aşiler, Muşa’şiler gibi daha çok sufiliğe meyilli gulat düşüncelerin siyasi hâkimiyeti vardı, ama fıkhi önderlikten yoksundular. Ehlibeyt’in fıkhi merkezi ise Irak ve Lübhan’da Cebel-i Amul’de toplanmıştı.

Ehlibeyt İmamları'nın temel kaynaklarından yoksun bir hareketin itidal noktasına gelmesi, sözlerini Kur'an ve Sünnet çerçevesine oturtması düşünülemez. Bu itidal ise, Hz. Ali (A.S.) mektebinin büyük alimlerinin ve kitaplarının Hille, Cebel-i Amul ve Bahreyn havzalarından İran’a getirtilmesiyle mümkündü.

Ehsenul’t Tevarih de geldiği kadarıyla; o dönemde halk -on iki imam- Caferi mezhebinin kaide ve kurallarını bilmiyorlardı. Bunun nedeni de -12 imam- fıkıh kitaplarının ve fakihlerin olmayışındandı.

Soru zaten bu ihtiyacın ne zaman anlaşıldığı ve bu büyük kültürel devrimin nasıl ve kimler eliyle yapıldığıdır.

Türk Sefevi İmparatorluğu'nu kuran alevi Sefeviler, nasıl caferi Sefeviler oldular? Tasavvufla fıkhı birleştirmeyi nasıl başardılar? Alevi, Caferi ve Şah İsmail ekseninde oluşan imparatorluğun sırrı ne?

Sefevilerin devlet olma süreci bitmişti. On İki İmam Şiiliği iddiasıyla ortaya çıkmış, fakat düşünceleri fıkhi Şiilikten çok tasavvufi gulati fikirlere yakındı. Tebriz'de kurdukları bu yeni devlet için artık ıslahat yapmak zorundaydılar. Tasavvufla devlet kurmak, anayasa oluşturmak ve devlet yönetmenin mümkün olmayacağı gün gibi açıktı.

Hicri onuncu yüzyılın ilk çeyreğinde hiç vakit kaybetmeden Ehlibeyt Mektebi'nin fıkhi ve ilmi öğretilerine dayalı bir hükümet için gerekli olan değişimi hızlı, korkusuzca ve programlı bir şekilde gerçekleştirdiler. Cabel-i Amul ve Hille’den getirdikleri alimlerle İran’daki alimleri eğitmeye başladılar. Bu yolla aşırı, içi boş ve gali düşünceleri ortadan kaldırdılar. Tasavvufun etkisini azalttılar. Bunu yapmaktan başka da çareleri yoktu.

Çünkü hükümetin anayasaya ve hakimlere ihtiyacı vardı. Dini işlerin idaresini bıraktıkları şeyhülislam ve sadrazam yeterli bilgi ve donanıma sahip olmak, İslam fıkhını çok iyi tanımak zorundaydı. Ayrıca ellerinde anayasa olmadan hüküm veremez, halkın toplumsal yaşamındaki dini boşlukları dolduramazlardı. Tasavvufun buna cevap verme imkânı ise yoktu. Tasavvufla ülke yönetilemezdi.

Başka bir deyişle; evinden dışarı çıkmayan bir alevi için tasavvuf yeterli olabilir. Fakat eline kitap alıp “ben varım” iddiasıyla dışarı çıkıyorsa, binlerce soruya cevap verebilecek ilme ve donanıma sahip olmalıdır.

Şah İsmail ve oğlu Tahmasip, Cebel-i Amul’den getirdikleri alim ve fakihlerle Caferi fıhık ve bilgilerini alimlerine öğrettiler. Şeyhulislam ve Sadrazamlar yetiştirdiler. Kendisine yapılan itirazlara Şah Tahmasip; “Ben, Cebel-i Amul’den müctehitler gelmesini istiyorum!..” derdi.

Bu dönem tam bir asır sürdü. Daha sonra İran alimleri kendi öğrencilerini yetiştirmeye başladılar ve yaklaşık 250 yıllık bir imparatorluğu kurmayı başardılar. İşte bu imparatorlukta gizlenen sır budur.

Aynı sorunu başka bir şekliyle Türkiye’deki Alevilerin de yaşadığını görüyoruz. Şimdiye kadar evinde oturan hiçbir iddiası olmayan alevi için “cem” yeterli olabilirdi. Fakat bugün aleviler sokağa çıkmış hak istiyor, kendini ifade etmek ve “ben buyum” demek istiyorsa kesinlikle tasavvuf yetersiz kalacaktır. Bunu hepimiz görüyoruz zaten…

Çünkü iddia yani binlerce soru, eleştiri, cevap ve kanıt demektir. “kimseye cevap vermek veya ıspat etmek zorunda değiliz” sözü çaresiz insanların sözüdür. Alevinin olamaz. Çünkü sözünüzün gücü kadar güçlüsünüzdür. Aksi halde kendi gençlerinizi dahi ikna etmekten aciz kalırsınız.

Bunlara da sadece tasavufla cevap vermek kesinlikle mümkün olmayacaktır. Bin yıl da geçse, bu gerçeğin değişmesi imkânsızdır. Misk ve amber kutusu dahi olsanız; içinizde misk ve amber yoksa; müşteriniz olmaz ve kabınız kadar size değer verirler.

Türkiye’de yaşayan Alevilerin, 2 milyara yaklaşan Müslüman ümmete diyecek çok şeyleri olduğuna inanıyorum. Bu da ancak, kaybettikleri veya kendilerinden alınan hazinelerini keşfetmeleriyle mümkündür.

YANİ SÖZÜN KISASI… Hz. ALİ MEKTEBİ'NİN TAKİPÇİLERİ OLAN ALEVİLERİN; Hz. ALİ’NİN, Hz. HASAN'IN, Hz. HÜSEYİN’İN, Hz. FATIMA’NIN (A.S.) FIKHİ MEKTEBİNİ ÖĞRENİP; ONA SAHİP ÇIKMAKTAN BAŞKA ÇARELERİ YOKTUR..
                  Tevekkülle elde edilen sırlar; bir tek yakîn haddini bilenlere mahsustur.

Hakikî Şialarımız da yakîn sınırını koruyanlardır, ki onlardan «Allah'ın varlığı sayesinde hiçbir şeyden korkmamaları»nı bekleriz!

İmam Cafer-i Sadık (a.s)

Yorum

Yukarıdaki makaleye katılmakla beraber şunları da belirtmek isterim;

...edit...

Bunun doğrultusunda, 14 masum aleyhisselamı kabul etmeden ve hatta onların düşmanlarını kendine dost edinenlere her türlü esnekliği,

yakınlaşmayı ve hoşgörüyü gösterenlerin ,14 masum aleyhisselamın dostlarına katbekat hoşgörü göstermesi beklenmektedir zannımca.
                    "Allah'ım, sen, (Resul ve Ehl-i Beyt'ine) ilk zulmedeni benim özel lanetime mazhar eyle.

علی ♥علی ♥علی MEN ALİYYEL MURTAZA' NIN NÖKERİYEM علی ♥علی ♥علی

Yorum

abdarı_Kerbela insanlarla böyle konuşamazsın. Yok cümle koyup sonuna ünlem eklemeler falan..
                      Bir diğeri de Mevlana'ya ajan demiş ama böylesi önemli bir konuya delil getirme gereği duymamış. Herhalde bu arkadaş 12 İmam'dan biri her dediğine inanıcaz.
                      Mevlana hakkında bir dipnot benden inanmanıza vesile olsun diye yalancıysam Allah 2 cihanımı kahretsin diyerek söze başlıyorum, yıllar önce bir akşam ya da yatsı namazının sonlarına doğru Mevlana'nın odama girdiğini gönül gözü olacak herhalde o şekilde gördüm.. Yavaş yavaş ilerliyordu. Ben de o sıra düşünce durdu sanki de namazı bitirip selam verdikten sonra odamın dağınıklığından rahatsızlık duydum ve dönüp çıktım odadan. Olaya o tahmin ettiğiniz kadar şaşırmamıştım zira sebebi bende kalsın bir beklentim vardı.. Şia fıkıhını pek bilmem ama Sünni fıkıhtan öğrendiğim kadarıyla kafir ölenlerin ruhu hapsedilir gezemez yani. Herhalde bu Mevlana'nın evliya olduğuna bir delildir. Bazen de düşünüyorum acaba cinden bir ifrit beni mi kandırdı artık sizin yorumunuzu bekliyorum bu konuda hepinizin. Ben işin içinden çıkamadım..

Alevi arkadaşa ayıp etmişsiniz hepiniz selmancan sen de . Siz de ciddi inanç problemi var. Buna delil olarak şunu söylüyorum: Siteye bir ateist girse sorular sorsa falanı filanı hepiniz iyi niyetle cevaplarsınız ama alevi girdi mi haliniz.. Acaba namazı inkar eden kafir ama ateist ondan da beter değil mi? Haliniz bu işte. Ki o arkadaşın namaza inanıp inanmadığını bilmiyoruz. ? Aynı beter huy sünnilerde de var. Onlar sizden de beter.

Sert Konuşmamın sebebi de arkadaşlar ben de alevi asıllıyım, laflarınız beni de incitti ve İmamımız Ali buyurur ki: "Taşı geldiği yere atın şerri ancak şer giderir." Sizin attığınız taş batıl, benimkisi hak o da ayrı dava.

Yorum

canbegan gardaşın niyetini anlayabilmek mümkün değil.
                        şu mevlanaya hiç girmeyecem. gereksiz bir mesele.
                        elle tutulur bir konu açında münazaraya davet edin.
                        [center]
                        ..ey ahle aalam agham Eli mazloome... یا ابا عبدالله الحسین
                        [center]
                        Bizleri öldürün! Zira Halkımızın bilinci daha da artacak!
                        Şehid Seyyid Abbas Musavi(Eski Hizbullah Lideri)

Yorum

[quote author=faramirofgondor link=topic=24593.msg168304#msg168304 date=1372032978]
                          abdarı_Kerbela insanlarla böyle konuşamazsın. Yok cümle koyup sonuna ünlem eklemeler falan..
                          [/quote]

Türkçe İmla Kılavuzunu zahmet edip okuyun sonra eleştirin olmaz mı?
                          Bu konuyla ilgili yazdıklarımı lütfen bir kez daha okur musunuz?
                          O ünlemi ve noktalama işaretlerini Sadece Anlaşılabilirliği arttırmak için kullanmadığımı nereden biliyorsunuz?
                          Konu en başında da aktardığım gibi çivileme bodoslama bir konu olmamış mı sizce de?
                          Hakaret yok, saygısızlık yok, noktalama işaretleriyle mi eleştirinizi aldık anlamak mümkün değil.

[quote author=faramirofgondor link=topic=24593.msg168304#msg168304 date=1372032978]
                          Alevi arkadaşa ayıp etmişsiniz hepiniz selmancan sen de . Siz de ciddi inanç problemi var. Buna delil olarak şunu söylüyorum: Siteye bir ateist girse sorular sorsa falanı filanı hepiniz iyi niyetle cevaplarsınız ama alevi girdi mi haliniz.. Acaba namazı inkar eden kafir ama ateist ondan da beter değil mi? Haliniz bu işte. Ki o arkadaşın namaza inanıp inanmadığını bilmiyoruz. ? Aynı beter huy sünnilerde de var. Onlar sizden de beter.
                          [/quote]
                          ALEVİ arkadaş foruma kayıt olup direk bu konu ve ileri düzeyde bir eleştiriyle vira bismillah demiş bunu da mı fark etmediniz!

Tepki gösterdiğimiz doğru ama ALEVİ olduğu için değil, anlaşılır olmadığı içindir.

son olarak lütfen forumda bulunan admin ve moderatörlere bizi şikayet edin başlıkla birlikte,

ayıbımız, hatamız, kusurumuz var ise özür dileriz, helallik isteriz olur biter bu kadar uzatmaya ne gerek var?

Yorum

faramirofgondor
                            bir alevi olarak sizi üzdüğüm için özür dilerim. Dikkatli yazdığımı sanıyordum. Ve hep alevilere yapılan zulme dikkat çektim. Alevilerin mazlum olduğunu yazdım. Buna rağmen alevilerin Ehlibeyt inancına yerli dil geliştirip en zor zulümler altında bu inancı ayakta tutacak yöntem geliştirdiklerini söyleyerek onları övdüm. hakkatten de böyle inanıyor alevilere sevgi ve takdirle bakıyorum. Ancak gerçekten incindiyseniz doğrudur. nerede incitici sözlerim vardır açıklarsanız daha iyi anlar daha doğru yazarım bundan sonra inşaAllah...

Yorum

[quote author=selmancan link=topic=24593.msg168343#msg168343 date=1372098964]
                              faramirofgondor
                              bir alevi olarak sizi üzdüğüm için özür dilerim. Dikkatli yazdığımı sanıyordum. Ve hep alevilere yapılan zulme dikkat çektim. Alevilerin mazlum olduğunu yazdım. Buna rağmen alevilerin Ehlibeyt inancına yerli dil geliştirip en zor zulümler altında bu inancı ayakta tutacak yöntem geliştirdiklerini söyleyerek onları övdüm. hakkatten de böyle inanıyor alevilere sevgi ve takdirle bakıyorum. Ancak gerçekten incindiyseniz doğrudur. nerede incitici sözlerim vardır açıklarsanız daha iyi anlar daha doğru yazarım bundan sonra inşaAllah...

[/quote]

Sünnilere, nasibilere, dini çıkar kapısı olarak kullananlara, bakarak namazdan soğumak, ona ısınamamak ya da onu gereksiz görmeyi bir mazeret olarak bize sunup bunu kabul etmemizi beklemek yerine bu alevi kardeşlerimiz, sünni, nasibi dini çıkar malzemesi olarak edinenlere değil de namazı hakkıyla kılan ve Allah'a uçmak için bir fırsat olarak görenlere baksalar gerekmez mi? neden bakmazlar?

Burası.. Nasıl olur arkadaş ben bir kaç gün öncesine kadar 27 küsür yıllık ömrümde 5 vakit namaza ramazan orucuna hep inandım. Ama geçen Hacı Bektaş Veli'nin, vs.. sözlerini okudum halen inanıyorum ama namaza illa şekil gerekir mi buna kez ilk defa kafam karıştı. Konu o da değil bu ülkenin çoğu sünnidir şii çok azdır adam nasıl görsün şiileri benim ömrümde hiç şii tanıdığım olmadı gibi misal. Hem sonuçta sünniler de sizin gibi 3 aşağı 5 yukarı aynı metod namaz kılıyor. Bu namaz bu kadar önemliyse neden bu adamlar ıslah olmuyor. Nehcul Belaga'da Hz. Ali'nin "Yeryüzünde öyle bir devir gelecek ki o devirde camide namaz kılan kesim o halkların en kötüleri olacak, fitne onlardan çıkacak" dediğini de duymuşsunuzdur? Yani bu bahsettiğim 2-3 gün öncesine kadar ben de namazı inkar edenlere kızardım ama onlar da kendine göre bir namaz şekli bulmuşlar. Yani diyeceğim o ki deliller üzerinden konuşun düşünceler üzerinden insanları yargılamayın böyle kimsenin haddi değil. Adam sizin gibi namaza inanmıyor diye diyelim cehenneme gidecek orda onunla beraber siz de mi yanacaksınız ki bu kadar husumet duyuyorsunuz. Son olarak ben de Aleviyim Kuran da yazan herşeye inanırım bu da beni müslüman yapmaya yeter. Allah'a gönlüm gördüğü için inanıyorum itikad konularında da gönlümün gördüğüne inanırım.

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X