Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

El-Kamil Fi't-Tarih (İbnu-l Esir) Okumaları

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

El-Kamil Fi't-Tarih (İbnu-l Esir) Okumaları

RASULULLAH SAV’İN HASTALANMASI VE VEFATI BAHSİ
    (El Kamil Fi’t-Tarih 2. Cilt 2. Bölüm)

İbni Abbas anlatıyor:
    “Perşembe günü, o perşembe günü neydi?” Dedikten sonra, gözyaşları yanaklarına aktı. “O gün Allah Rasulü sav’in hastalığı ve ağrıları artmıştı. Şöyle buyurdu: ‘Bana bir kalem ile bir beyaz kâğıt (veya üstüne yazı yazılan herhangi bir şey) getirin’ ona birşey yazacağım, benden sonra ebediyyen sapıtmazsınız.’ Bu sefer yanında bulunan sahabiler arasında anlaşmazlık çıktı. Halbuki hiçbir peygamberin huzurunda anlaşmazlık çıkmaması gerekir. Onlardan kimisi: ‘Rasulullah sav hastalığının etkisiyle böyle konuşuyor’ dedi. Fakat bu konuda yazsın veya yazmazsın diyenler arasındaki tartışma uzayıp gidince, Hz. Peygamber sav: ‘Beni kendi halime bırakınız. Benim bu durumum sizin beni kendisine çağırdığınız şeyden hayırlıdır.’ Daha sonra üç husus vasiyet etti: (Birincisi) Müşrikler Arap yarımadasından çıkartılsın, ikincisi, gelen heyetlere kendisi nasıl karşılık ve hüsnü kabul gösteriyorsa onun gibi davranılsın. Üçüncüsün de ise, (İbni Abbas’ın kendisi) kasti olarak sustu. Ya da: ‘Unuttum’ dedi.
    Ali b. Ebi Talib, hastalığı esnasında Rasulullah sav’in yanından çıkınca, ona: ‘Rasulullah sav bugün nasıl?’ diye sorulunca, Hz. Ali: ‘Allah'a hamdolsun şifa buldu.’ diye cevap verince, Hz. Abbas onun elinden yakalayarak şunları söyledi: ‘Sen, üç gün sonra (başkasının) asasına (yani otoritesine) köle olacaksın. Gerçek şu ki; Rasulullah sav bu hastalığından yakında vefat edecektir. Ben, Abdulmuttalipoğulları’nın yüzünden ölümlerinin yaklaştıklarını bilirim. Bunun için Rasulullah sav yanına git ve ona bu işin (yönetimin) kimler arasında olacağını soruver. Eğer bizde ise bunu bilmiş oluruz. Bizden başkalarında olursa ona emreder ve hakkımızda tavsiyede bulunur’ deyince, Hz. Ali şöyle dedi: ‘Eğer biz bunu Rasulullah sav soracak olur ve O da bunu bizden men edecek olursa, bu sefer insanlar ebediyyen bize bunu vermeyecektir. Allah'a yemin ederim ki, bunu Rasulullah sav’e ebediyyen sormayacağım.’
    Daha kuşluk sıcağı artmadan Rasulullah sav vefat etti.

Ynt: El-Kamil Fi't-Tarih (İbnu-l Esir) Okumaları

Bismillahirrahmanirrahim.Selamun Aleykum

Allah(cc) razı olsun paylaşım için.

Allah(cc) nasip ederse İbni Esir'in "El-kamil fi't Tarih" adlı eserinden çıkadığım notları sizlerle paylaşmak isterim.Allah(cc) ömür ve güç verirse en kısa zamanda başlarım

Selametle
    “Hüseyin her müminin göz yaşıdır.”

Doğrusu ben Hür’üm
    Sizleri kılıçtan geçiririm.
    Ve bu toprakta inen en üstün kimseye yardım ederim.
    Sizleri öyle öldürürüm ve bu yolda asla şüphe etmem.

Yorum

Allah razı olsun abi. Bu çok iyi olur inş. Bekliyoruz...

Yorum

merakla bekliyoruz efendim
        Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
        İmam Ali (a.s)

Yorum

KAYNAK : EL-KAMİL FİT TARİH, BAHAR YAYINLARI (Türkçesi Toplam 12 cilt olan bu kitap Diyanet Yayınları tarafında Ankara’ a şubesinde satılmaktadır.Bahar Yayınlarından sonra başka bir yayın evi tarafından tekrar basıldı.)
          YAZAR : İBNÜL ESİR

1. Halid b.Velid'in Resulullah(s.a.a.)in sahabesi Malik b. Nuveyr'i katli, eşi ile zorla birlikte olması,Ömer'in Halid'i tehdidi ve Halife Ebu Bekr'in İslam'ın emrini uygulamayıp;"Halid bir görüşte bulundu ve hata etti. Ben Allah'ın kafirlere çektiği kılıça herhangi bir şekilde gölge düşüremem"demesi Cilt,2 syf,330

2. Halife Ebu Bekir'in yerine halife olarak Ömer'i bırakacağı düşüncesinin duyulmasından sonra Talha b. Ubeydullah Ebu Bekr'in yanına gelerek ;"Sen insanlara Ömer'i halife mi tayin ettin? Halbuki sen onunla birlikte olduğun halde insanların ondan neler çektiğini görüyorsun.Peki onları Ömer ile baş başa bırakıp Rabb'inle kavuşmaya giderken Rabb'in sana raiyetinden sorarsa ne diyeceksin”.dedi Cilt,2 syf,389

Selametle

Doğrusu ben Hür’üm

Yorum

El kamilde geçen ilk rivayette Halife Ebu Bekir'in bahanesi ne kadar İslam'i acaba?

Bir insanın İslam için kılıç sallaması o kişinin istediğini yapabilmesi anlamına gelir?

Bir Müslüman'ı hem de Peygamberi görmüş ve Peygamberle konuşmuş bir müslümanı katletmek,hanımıyla zorla birlikte olmak cezası verilmeyecek bir suç mu ki Halife Ebu Bekir İslam'ın bu konulardaki emrini uygulamıyor?

Bu konuda o kadar soru var ki.Düşünen kişiye işaret yeter.

İkinci rivayet ise başka soruları içermekte.

Mesela Halife Ömer Talha b. Ubeydullah'ı bile usandıracak ne davranışlar sergilemişti?

Ömer Talha'nın ifadesiyle halka karşı bu davranışları sergilerken Halife Ebu Bekir nasıl bir tavır takınmıştır?

Bu rivayette akla takılan bir başka soruda şu değilmidir?

Halife Ebu Bekir yerine halife olarak Ömer'i bırakıyor.Peki değerli kardeşler Halife işi ŞURA veya SEÇİMLE değilmiydi? (ehli sünnete göre)

Siz kardeşlerinde değerli yorumlarını bekleyerek yazımı sonlandırıyorum

Selametle

Doğrusu ben Hür’üm

Yorum

merakla ve ibretle okumaya devam ediyorum

Yorum

Hz.Ali as’ ın Yemen' e Gönderilmesi ve Hemdan' u İslama Girmesi
                İbnul Esir El-Kamil fi-t Tarih Cilt:2 Bölüm:2

Ehli Beyt bilginleri dışında kalan bilginlerin Gadir Hum hadisesine getirdikleri eleştirilerden bir tanesi de; Yemenlilerin Hz. Ali as’ ı sevmediklerinden hatta aralarında bir husumet olduğundan dolayı, Allah Rasulü saa’ in bu durumu gidermek amacıyla böyle bir yola başvurduğu ve aradaki buz dağlarının erimesi yönündeki hareketi uygun görmesidir.

Halbuki bütün müslümanlarca kaynak kitap olma özelliğini taşıyan, İbnul Esir’ in El-Kamil fi’ t Tarih isimli eserinden yaptığımız okumalarda, Yemenlilerle Hz.Ali as arasında böyle bir durumun olması ihtimalinin kesinlikle mümkün olmadığını ve hatta bu durumun tam aksine bir durum var olduğu gerçeğini görüyoruz. El Kamil fi’ t Tarih isimli eserden aşağıdaki alıntıyı yapıp, yorumu internet kullanıcılarına bırakıyoruz…

Ehli Beyt sevgisi tüm dünyaya hakim olsun… (amin)

"Hz. Ali as’ ın Yemen' e Gönderilmesi ve Hemdan' u İslama Girmesi

Bu yıl içerisinde Rasulullah saa Hz. Ali' yi Yemen' e gönderdi. Ondan önce, Yemenlilere Halid b. Velîd' i onları İslama çağırmak üzere göndermişti. Fakat onun çağrısını kabul etmemişlerdi. Hz. Ali' yi göndererek Halid' i ve onunla birlikte bulunan arkadaşlarından dilediklerini tutuklamasını emretmişti. Hz. Ali’ de bu emri yerine getirdi. Hz. Ali Rasulullah sav’ in Yemen' lilere yazdığı mektubu okuyunca, bütün Hemdanlar bir günde müslüman oldular. Bunu Rasulullah saa’ e yazınca: «Hemdan' a selam olsun» diye üç defa tekrarladı. Daha sonra Yemenliler peşpeşe İslama girdiler. Bunu da Rasulullah saa yazılı olarak bildirdi. Hz. Peygamber saa bu nedenle Allah' a şükür secdesine vardı.”

Yorum

[size=14pt]Bismillahirrahmanirrahim.Selamun Aleykum

3. Efendimiz Resulullah (s.a.a.) hanımlarına şöyle buyurmuştu ;İçinizden birisi mühim bir fitnenin başına geçecek. Etrafında çokları öldürülecek ve ona HAVEP kabilesinin köpekleri havlayacaktır. Cemel Savaşından Havep köpekleri havlamaya başlayınca Aişe köpeklerin hangi kabileye ait olduğunu sormuş sonrada bu hadisi hatırlamıştır. ( Kaynak: Dünden Bugüne Tercüman Gazetesi Onbir Ayın Sultanı Ramazan sayfası Gaybın Haberleri bölümü, Safvet Senih-hazırlayan- )

4. Havep köpeklerinin Aişe’ye havlaması ve Aişe'nin ;"Beni geri çeviriniz. Ben Havep köpeklerinin kendisine havladığı kadınım." Demesi. Cilt,3 syf,214

[color=brown]Selametle

NOT: Buradaki ilk rivayet farklı bir kaynaktan.İkinci rivayetle alakalı olduğu için paylaşmak istedim.

İlk rivayeti yazan Safvet Senih'in "Gaybın Haberleri" adında bir kitabı vardır.

Doğrusu ben Hür’üm

Yorum

5. Osman b. Huneyf ( İmam Ali (a.s.)ın Basra valisi ve Resulullah(s.a.a.)ın sahabesi ) yakalanıp getirildiğinde Aişe'ye durumu hakkında sorular sormuş ve istişare etmişlerdi. Aişe;Onu öldürünüz diye emir verince orada bulunan bir kadın şöyle demişti : Hay Allah kahrını versin! Bu adamın Resulullah(s.a.a.) ile arkadaşlığı ve sohbeti vardır.Ne yapıyorsunuz ?Bu kadının sözleri üzerine Aişe O halde onu hapsediniz diye emir verdi.( Burada Ahzap suresini inceleyiniz ve Resulullah(s.a.a.)ın eşleriyle ilgili yerlere dikkat ediniz.)(cilt,3)

6. Hz. Ali (a.s.) I.halifeye 6 ay biat etmedi. Cilt,2 syf,298

Selametle

Doğrusu ben Hür’üm

Yorum

[quote author=hürr link=topic=217.msg11504#msg11504 date=1237304920]

5. Osman b. Huneyf ( İmam Ali (a.s.)ın Basra valisi ve Resulullah(s.a.a.)ın sahabesi ) yakalanıp getirildiğinde Aişe'ye durumu hakkında sorular sormuş ve istişare etmişlerdi. Aişe;Onu öldürünüz diye emir verince orada bulunan bir kadın şöyle demişti : Hay Allah kahrını versin! Bu adamın Resulullah(s.a.a.) ile arkadaşlığı ve sohbeti vardır.Ne yapıyorsunuz ?Bu kadının sözleri üzerine Aişe O halde onu hapsediniz diye emir verdi.( Burada Ahzap suresini inceleyiniz ve Resulullah(s.a.a.)ın eşleriyle ilgili yerlere dikkat ediniz.)(cilt,3)

6. Hz. Ali (a.s.) I.halifeye 6 ay biat etmedi. Cilt,2 syf,298

Selametle
                      [/quote]

Buradaki ilk rivayeti okuyan insanlar acaba hala Şia'yı sahabe düşmanı ilan etmekten sıkılmaycak mı? Peygamber eşi ve Cemel ordusu Hz.Resulullah(saa)ın sahabeler hakkındaki onca rivayetini(ehl-i sünnetin delil olarak getirdiği) görmüyor mu? Hepsinin cennettlik olduğunu bilmiyorlar mı?(ehl-i sünnete göre). Anlaşılan Cemel Ordusu Osman b. Huneyf'i vakit geçirmeden cennete göndermek istemişte(!!!) orada bulunan bir kadın(itiraz eden kadın) bunaa mani olmuş.

İkinci rivayette hilafetle ilgili bir gerçek,İmam Ali(as)nin aylarca biat etmediği ortaya çıkmakta.

Selametle

Doğrusu ben Hür’üm

Yorum

7."Aşiretinden yakın olan kimseleri,Allah'ın azabıyla korkut."emri geldikten sonra gelişen olayları İmam Ali(a.s.)den nakletmesi.Mesel bilindiği için sadece son kısımlarını yazacağım."Hz.Resulullah(s.a.a.)"....... ....... Ben sizlere dünyanın da, ahretinde hayrını getirmiş
                        bulunuyorum.Yüce Allah da bana,sizleri bu hayra çağırmamı emretmiştir.Bu işte kim bana
                        KARDEŞİM,VASİM ve HALİFEM(bu ifade aynen vardır.kendim yazmadım.) olmak üzere yardımcı olur. Hazır bulunanların tümü bu işe yanaşmadı.Bense,aralarında yaşça en küçük,gözleri hepsinden çapaklı,karnı hep*sinden büyük,bacakları hepsinden ince olduğum halde "Ey Allah(cc)ın peygamberi,bu işte ben senin yardımcın ve destekçin olacağım."dedim.Bunun üzerine Resulullah(s.a.a.) boynumdan tutup;"İşte bu,benim kardeşim,vasim ve BENDEN SONRA ARANIZDAKİ HALİFEMDİR; onu dinleyip itaat edeceksiniz."dedi.Bundan sonra orada bulunanlar,gülüşerek kalkıp gittiler.Giderken de babam Ebu Talibe;"Oğlunun dediklerini dinleyip itaat etmen için sana emir verdi." Diye takılıyorlardı. (CİLT,2 SYF 63,64)

Selametle

Doğrusu ben Hür’üm

Yorum

Bismillahirrahmanirrahim.Selamunn Aleykum

Bu rivayet bir çok meseleyi net bir şekilde çözmekte.Daha İslam'ın ilk zamanlarından itibaren İmam Ali(as) bizzat Allah(cc) tarafından Hz.Resulullah(saa)ın vasıtasıyla ümmete Halife olarak bırakılmıştır. Bu toplantıyı yapma emri bizzat Allah(cc) tarafından verilmiştir. Toplantıda geçen Hz.Resulullah(saa)ın konuşmaların Allah(cc)ın bilgisi ve onayı dışında olduğunu düşünmek büyük bir haksızlıktır. Allah Resulü(saa) kendi hevasından konuşmayacağına göre bu sözleri yani İmam Ali(as)nin ümmete halife bırakılması bizzat Allah(cc)ın emridir.

Orada dikkat çeken bir başka konuda İmam Ali(as)nin ümmete halife olarak tayin edildiğinin oradaki herkes tarafından net bir ekilde anlaşıldığıdır ki, orada bulunanlar Hz.Ebu Talib'in İmam Ali(as)ye uyması gerektiğini alay ederek söylemekteler.

Ve öyle bir uyma ki, baba oğlunun hilafetine,emirlerine uymak zorunda.

Bunu orada bulunanlar anladı da günümüzde hala anlamak istemeyenler var.

Selametle

Doğrusu ben Hür’üm

Yorum

8."İşkence gören zayıf müslümanlarda biri de Müemmil b.Hudeyb b. Adiy b. Ka'boğullarının cariyesi Lebibe idi.Hz.Ömer b.Hattab'ın müslüman olmasından önce İslam'a girmişti.Ömer dininden dönsün diye ona işkence eder,sonra da bırakır ve "Seni ancak usandığım için bırakıyorum." der buna karşılık Lebibe ona;"İslama girmeyecek olursan Allah da sana böyle yapacaktır."diye cevap verirdi.
                            İşkence gören bu zayıf müslümanlardan birisi de Zinnire'dir.Beni Adiy'in cariyesi idi.Ömer ona işkence yapardı. CİLT,2 SYF,71"

Selametle

Doğrusu ben Hür’üm

Yorum

9."Uhut da müslümanlar bozguna uğradıktan sonra gelişen meydana gelen bir olay: ".......Peygamber müşriklerden bir grup gördü ve Hz Ali ye "Haydi onlara hamle yap"diye emretti.Hz.Ali onları dağıttı ve bazı kimseleri öldürdü.Daha sonra bir topluluk daha gördü.Yine aynı şekilde Peygamber emretti, O da onları dağıttı,aralarında bazı kimseleri öldürdü.Hz.Cebrail şöyle dedi"Ey Allah(cc)ın Resulü ,işte korumak böyle olur."Bunun üzerine Resulullah :"O BENDENDİR,BEN DE ONDANIM"diye buyurunca Hz.Cebrail"Ben de sizdenim"diye cevap verdi.(Ravi(Ebu Rafi) der ki) :"Etrafta şöyle bir ses işitildi :"Zülfikardan başka kılıç,Ali'den başka genç yoktur." CİLT,2 SYF,147"

Selametle

Doğrusu ben Hür’üm

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X