RASULULLAH SAV’İN HASTALANMASI VE VEFATI BAHSİ
(El Kamil Fi’t-Tarih 2. Cilt 2. Bölüm)
(El Kamil Fi’t-Tarih 2. Cilt 2. Bölüm)
İbni Abbas anlatıyor:
“Perşembe günü, o perşembe günü neydi?” Dedikten sonra, gözyaşları yanaklarına aktı. “O gün Allah Rasulü sav’in hastalığı ve ağrıları artmıştı. Şöyle buyurdu: ‘Bana bir kalem ile bir beyaz kâğıt (veya üstüne yazı yazılan herhangi bir şey) getirin’ ona birşey yazacağım, benden sonra ebediyyen sapıtmazsınız.’ Bu sefer yanında bulunan sahabiler arasında anlaşmazlık çıktı. Halbuki hiçbir peygamberin huzurunda anlaşmazlık çıkmaması gerekir. Onlardan kimisi: ‘Rasulullah sav hastalığının etkisiyle böyle konuşuyor’ dedi. Fakat bu konuda yazsın veya yazmazsın diyenler arasındaki tartışma uzayıp gidince, Hz. Peygamber sav: ‘Beni kendi halime bırakınız. Benim bu durumum sizin beni kendisine çağırdığınız şeyden hayırlıdır.’ Daha sonra üç husus vasiyet etti: (Birincisi) Müşrikler Arap yarımadasından çıkartılsın, ikincisi, gelen heyetlere kendisi nasıl karşılık ve hüsnü kabul gösteriyorsa onun gibi davranılsın. Üçüncüsün de ise, (İbni Abbas’ın kendisi) kasti olarak sustu. Ya da: ‘Unuttum’ dedi.
Ali b. Ebi Talib, hastalığı esnasında Rasulullah sav’in yanından çıkınca, ona: ‘Rasulullah sav bugün nasıl?’ diye sorulunca, Hz. Ali: ‘Allah'a hamdolsun şifa buldu.’ diye cevap verince, Hz. Abbas onun elinden yakalayarak şunları söyledi: ‘Sen, üç gün sonra (başkasının) asasına (yani otoritesine) köle olacaksın. Gerçek şu ki; Rasulullah sav bu hastalığından yakında vefat edecektir. Ben, Abdulmuttalipoğulları’nın yüzünden ölümlerinin yaklaştıklarını bilirim. Bunun için Rasulullah sav yanına git ve ona bu işin (yönetimin) kimler arasında olacağını soruver. Eğer bizde ise bunu bilmiş oluruz. Bizden başkalarında olursa ona emreder ve hakkımızda tavsiyede bulunur’ deyince, Hz. Ali şöyle dedi: ‘Eğer biz bunu Rasulullah sav soracak olur ve O da bunu bizden men edecek olursa, bu sefer insanlar ebediyyen bize bunu vermeyecektir. Allah'a yemin ederim ki, bunu Rasulullah sav’e ebediyyen sormayacağım.’
Daha kuşluk sıcağı artmadan Rasulullah sav vefat etti.
Yorum