Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Islamiyetle kafami kurcalayan sorular

Daraltma
Bu konu kapanmıştır.
X
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Islamiyetle kafami kurcalayan sorular

Selamun Aleykum abilerim ve ablalarim.
    Islamiyetle kafami kurcalayan sorular var, fakat tam aradigim (Ehlibeyt referansiyla ) cevaplari bulamiyorum. Sizlerden istegim bi zahmet kafami kurcalayan sorulara cevaplayabilmenizdir, mümkünse direkt link olarak vermeseniz daha iyi olur. (kisaca da olabilir) kendiniz anlatmaniz gerçekten yeterli olur

- Hz.Muhammedi Eminin ben-i kureyzada katliam yapmasi dogru mudur? Böyle iddiada bulunanlar (delilli olarak) nasil cevap verilir?
    - Hz.Muhammed Emin çok evlilik yapmasi ümeyyeogullarinin uydurmasi olabilir mi? Zira öyle degilse neden O temiz insan okadar evlilik yapmistir?
    -Islamiyette cezali veya mahkümü taslamak var midir?
    - Islamiyet esirlere nasil davraniyor?
    -Ebul Kasim, Aiseyle evlendiginde kaç yasindaydi? gerçekten Aise 9 yasinda miydi? Peki öyle degilse örnegin 17 veya 18 evlenmis olsa ozaman Hz.Muhammed 40 yasin üstünde mi evlenmisti? Öyleyse böyle birsey nasil olur ki?
    - Islamiyet, Ehli kitapla geçinmeyi nasil görüyor?
    - Kuran'da 4 evliligine izin veya ruhsat verilmesinin nedeni nedir?
    - Islamiyette kadinin mevki ne kadar önemlidir? Kadina siddet Islamiyette izin verilmismidir?
    - Islamda kölelik anlayisi nedir?
    - Islamiyette hicabin/ tesettürün felsefesi nedir?

Simdiden tesekkurler

Kardesiniz

Evrim

Ynt: Islamiyetle kafami kurcalayan sorular

İmam Ali (a.s):
    Kadın bir çiçektir,sadece koklanır sözü birşeyler anlatmıştır umarım.şiddet meselesi zaten islamda yoktur.

Yorum

Allah'ın Rahmeti, varlığına,başka ilah olmadığına inananların üzerine olsun.

Yorum

[color=rgb(0, 128, 128)]- Hz.Muhammedi Eminin ben-i kureyzada katliam yapmasi dogru mudur? Böyle iddiada bulunanlar (delilli olarak) nasil cevap verilir?[/color][color=rgb(0, 128, 128)]- Hz.Muhammed Emin çok evlilik yapmasi ümeyyeogullarinin uydurmasi olabilir mi? Zira öyle degilse neden O temiz insan okadar evlilik yapmistir?[/color][color=rgb(0, 128, 128)]-Islamiyette cezali veya mahkümü taslamak var midir?[/color][color=rgb(0, 128, 128)]- Islamiyet esirlere nasil davraniyor?[/color][color=rgb(0, 128, 128)]-Ebul Kasim, Aiseyle evlendiginde kaç yasindaydi? gerçekten Aise 9 yasinda miydi? Peki öyle degilse örnegin 17 veya 18 evlenmis olsa ozaman Hz.Muhammed 40 yasin üstünde mi evlenmisti? Öyleyse böyle birsey nasil olur ki?[/color][color=rgb(0, 128, 128)]- Islamiyet, Ehli kitapla geçinmeyi nasil görüyor?[/color][color=rgb(0, 128, 128)]- Kuran'da 4 evliligine izin veya ruhsat verilmesinin nedeni nedir?[/color][color=rgb(0, 128, 128)]- Islamiyette kadinin mevki ne kadar önemlidir? Kadina siddet Islamiyette izin verilmismidir?[/color][color=rgb(0, 128, 128)]- Islamda kölelik anlayisi nedir?[/color][color=rgb(0, 128, 128)]- Islamiyette hicabin/ tesettürün felsefesi nedir?[/color]

-böyle bir şey olmamıştır sitede daha önce işlenmiş kaynakları sanırım verilmişti
        - çok evliliği doğrudur. Kur'an'la sabittir: "

Ey Peygamber! Mehirlerini verdiğin hanımlarını, Allah'ın sana ganimet olarak verdiği ve elinin altında bulunan cariyeleri, amcanın, halanın, dayının ve teyzenin seninle beraber göç eden kızlarını sana helâl kıldık. Bir de Peygamber kendisiyle evlenmek istediği takdirde, kendisini peygambere hibe eden mümin kadını, diğer müminlere değil, sırf sana mahsus olmak üzere (helâl kıldık). Kuşkusuz biz, hanımları ve ellerinin altında bulunan cariyeleri hakkında müminlere neyi farz kıldığımızı biliriz. (Bu hususta ne yapmaları lâzım geldiğini onlara açıkladık) ki, sana bir zorluk olmasın. Allah bağışlayandır, merhamet edendir. ahzab 50. burdaki sırf sana mahsus diyerek 4ten fazla evliliğe izin veriyor.
        Peygamberin çok evliliği 50 yaşının üzerindeyken olmuştur. eğer o hazretin evlilikleri haşa nefsi için olaydı bu durumda o 25 yaşına kadar bekar kalmaz, kırk beş yaşına kadar tek evlilikle yetinmezdi. evlendiği kadınlar bir ikisi hariç yaşlı idi, ve genel olarak akrabalık ilişkisi yoluyla, normalde aşılamayacak iletişim ve bağ kurma işini halletti. böylece bir çok kabileyle akraba olup onlara tebliğ görevini rahatça yürüttü düşmanlığın ve yabancılığın yerini akrabalık sıcaklığına çevirdi böylece İslam'ı çok rahat yayabildi.

Cezalı ve mahkumdan neyi kastettiğini anlamadım ancak taşlamak sadece evli olarak zina edenler için olan recim cezasında vardır. Peygamberimiz bunu uygulamıştır. İmam Ali a.s.'ın da uyguladığını duydum. diğer imamlar devlet başkanı olmadıklarından bunu uygulayamadılar. İmamların arasında sadece Ali a.s emirul mu'minin olabildi.

- İslam esirlere kendi kardeşine davrandığın gibi davranmayı emrediyor. yediğinden yedirmeyi ve onu bir iş arkadaşı gibi görmeyi emrediyor. işlerinde onlarla istişare etmeyi giydiğinden giyirmeyi emrediyor. onları mal gibi cinsel eşya gibi görmeyi nehyediyor, ihtiyaçlarını düşürnerek nikahlanarak ilişkiyi meşru görüyor, ancak onları zinaya sürüklemeyi yasaklıyor. durup dururken esir aldırmıyor, savaşta karşı tarafın alması karşılığında esir alınır. eğer düşman esir alır sen almazsan bu durumda güç dengesi senin aleyhine gelişir. ancak İslam esirleri köleleştirdiğinde, onların özgürleştirilerek eritilmesini böylece köleliği kaldırmayı esas kılmıştır. bir çok suçun telafisi için ilk başta köle azad etmek denir. İmamlarımızın esirlere davranışları mükemmeldi, bu yüzden Peygamber ya da İmaların esirleri esir düşünce değil azad edilince üzülürlerdi.
        -Aişeyle (şayet evlendiyse) evlendiğinde 50'li, aişe 17'li yaşlarındaydı. alan razı veren razı verilen razıysa bize Allah mesud bahtiyar etsin demekten başka ne düşer?
        Ehli kitap yahudi ve hristiyanlarla iyi geçinmeyi emreder. sadece mütecaviz (saldırgan) olanlarla savaşmayı emreder. Ehli kitabı müşriklere tercih eder, onların dinlerine saygı gösterir. ancak onların velayet hakkı (yöneticilik yetkisi) yoktur. Müslümanlar sadece müslümanları kardeş ve dost olarak görür. diğerleriyle ise hayatın getirdiği doğal ilişkileri kurar ve sürdürür.
        -4 evliliğe izin erkek ve kadının yaratılışındaki farklılıklardan ve nüfus farkından kaynaklanmaktadır. erkek koruyucu kadın sığıngan bir varlıktır. erken bu yüzden birden fazla kadını koruyabilecek karakterde yaratılırken, kadın bir ve tam bir erkeğe sığınacak şekilde yaratılmıştır. erkek kadın nüfusuna göre sürekli daha azdır:
        1- erkek ergenliğe (evlilik yaşına) 12-15 yaşında girer kadın 9-12 yaş arasında girer burada üç sene fark vardır. yani dünyada üç yılda doğan kadın nüfusu kadar bir fazlalık her zaman vardır.
        2- erkekler dış işlerinde zor tabiat şartlarında çalıştıklarından iş kazalarında erkeklerin ölüm oranı daha fazladır bu yüzden erkeklerin nüfusu daha da azalır
        3- savaşlarda kırılan erkek nüfusudur bu yüzden erkek nüfusu daha da azalır.
        - erkekler yapı olarak daha uzun yıllar türeyebilecek şekilde yaratılmışlardır. bu ise onların daha çok ve genç kadına muhtaç olduğu anlamına gelir.

bu ve daha pek çok faktör topluca göz önüne alındığında erkek nüfusu her zaman kadın nüfusuna göre yüzde 20 veya daha fazla az olmaktadır. erkeklerden herkes çok evlilik taraftarı olmadığından geriye zaten az olan bir erkek nüfusu çok evlilik yapmak zorunda kalmaktadır. dolayısıyla bu durumda fazla olan bayan nüfusun eritilmesi zorunludur. aksi takdirde onların cinsel ihtiyaçları evli diğer aileleri tehdit eder ve fuhşun yayılması tehlikesi doğar. bu yüzden çok evlilik yoluyla bu toplumsal denge kurulmalıdır. İslam bu yüzden çok evliliğe izin vermiştir.

-İslam'da kadının Allah katında erkekten hiç bir farkı yoktur. her ikisini de Allah yaratmıştır ve eşit yaratmıştır, üstünlük takvadadır cinsiyette değil. toplumsal rollerde erkeklerin yapısı gereği sorumlulukları daha fazladır. bu sorumluluklar arasında kadını korumak ve ona bakmak da vardır. bu yüzden o kadından da sorumludur. bu sorumluluk oranında erkeğe emretme kadına itaat etme yolu çizilmiştir. erkek kadının işlediği günahlardan da sorumlu iken kadının yeme içme ve giyinmesinden sorumluyken kadının böyle bir görevi yoktur. ekonomik ve reislik düzenlemeleri bu esasa göre belirlenmiştir.

- kadının dövülmesi gerektiği zaman ayetle bildirilmiştir. ancak bu durum uzun aşamalardan sonra son çare olarak öngörülmüştür. hadislerle bu husus daha da zorlaştırılmış adeta kadının dövülmemesi daha zaruri hale getirilmiştir.

- tesettür kadını özgürleştirir. kadın etkilenen varlıktır hep kendini erkeklere göre şekle sokmaya meyilli bir tarzı vardır. İslam bunu kaldırıp kadına kendisi olma imkanı tanır. örtünen kadın kocası için güzellik üretmek ve kendini sadece ona takdim etme ÖZELliğine sahiptir. bu nedenle o başkaları için değil kendi için yaşamaya başlar. erkek bakan kadın bakılan varlık olduğundan kadın örtü yoluyla erkeklerin bakışlarından korunmuştur. bu sayede bakılmayı marifet saymaktan çıkaran kadın özgürleşir. kadın gibiminde zayıftır. ona verilecek birazcık bir taviz onun kendini kaybedip tamamen açılmasına neden olmaktadır. bunu bilen Rabbimiz kadının giyimini baştan sıkı tutmuştur. tesettüründeki kadın her yaşta kendi onuruyla yaşamaya onurunu kendi karakterinden ve ahlakından kazanmaya alışırken, tesettürsüz kadın genç ve güzelken onurunu başkalarından görmeye borçludur. kendisi olamaz başkalarının isteklerine göre şekillenmeye çalışır bu da onun özgürlüğünü elinden alır.

Yorum

İslamla ilgili kafa kurcalayan sorular

Bismihî Teâla
          Selamun Aleyküm
          Ayetullah il-Uzma Mekarim Şirazi'nin tefsirinden alıntılarla hazırlanmış "180 Questions Enquiries About Islam" (İslam hakkında 180 soru) adlı kitapta bunlar ve benzer çok soruya güzel açıklamaları okudum. Yabancılara onu tavsiye ediyorum ama Türklere tavsiye için çevirisi veya benzer kitaplar var mı bilmiyorum. Ayrıca, kabul eder misiniz bilemem. Ama, bence en iyisi bu güzel sorulara ayrı ayrı başlıklar açmak. Ki, iktibaslar, görüşler vs. karışmasın. İlgilenen istediği konuyu okusun?
          Ayrıca, -sıkıntım olduğundan değil- ilgilenenler için ağabeyler-bacılar yardımcı olsun diye benzer sorular sormayı düşünüyordum. Ayrı başlıklar açmak uygun mudur? Sayfa linkleri sonra buraya yazılır? Tabi en iyisini siz bilirsiniz. Hürmetle.

Yorum

Konu ve Başlık özü itibari ile çok güzel, faydalı bir başlık. Dolayısı ile lütfen, akli ve Nakli delillerden uzak olan şahsi düşüncelerimizi yazmayalım. Bu bağlamda kaynaksız olduğu itibari ile alias kardeşimize ait, Şia Ulemasının reddettiği bazı görüşleri sildim. Lütfen bu konularda hassas olalım. Şia'yı yakından uzaktan ilgilendirmeyen görüşleri cevap diye yazmayalım.

Yorum

[quote author=alias link=topic=24159.msg162977#msg162977 date=1350148380]
              Mufazzal,bu silme huyundan vazgeç,silecek birşey bulamayacaksın sonra.doğruyu hep sildin sen.müçtehidmisin nesin,neya karar veriyorsun siliyorsun.evrim zaten milletle dalga geçiyor,cevabınıda veremiyorsun.
              biz cevap verincede ,doğru ya,hemen sileceksin.niye bını yapıyorsun Mufazzal?.yazdıklarımın sansürlük nesi vardı cevabı varmı sende,alias yazdı diyemi siliyorsun.doğruyu söyle doğruyu.
              [/quote]

Selamun Aleykum, "evrim zaten milletle dalga geçiyor?" sizlere bunlari yakistiramadim, benim acziyetim ve cehaletimden dolayi aklima takilan sorular vardi, belki abilerim ve ablalarim beni mutmain veya rahatlatacak cevaplari bulurum sanmistim, fakat sizler bana milletle dalga geçtigimi arz ettiniz, ben kimim ki milletle dalga geçiyim, yoksa zana mi kapildiniz, hani Islam ve Ehlibeyt insanlari zandan nehy etmislerdi? Ne oldu size? Isminizi veya rumunuzu degistirmenizi tavsiye ederim, çünki sizler Ehlibeyt mektebine kötü örnek oluyorsunuz. Ben hollandada yasim daha 17 yasinda erkegim, eger sizler batida veya hele hele hollandada otursaydiniz (DÜNYANIN en fazla ATEIST OLAN ÜLKELERINDEN!) belkide dininiz elden verirdiniz, sizler bana yardimci olucaginiza sizler güya benim milletle dalga geçtigime zanna kapildiniz. Sizlere birsey diyemiyorum! Yaziklar olsun!

Mufazzal abim, lütfen bu insanlari Ehlibeyt mektebine ait herhangi mekana bulundurmayan böyle insanlar Ehlibeyt okuluna kötü örnek olmaktadirlar!

Mufazzal abim, benim ismimi bu siteden silin! Bosver

Kardesiniz

Evrim
              En son Qom_u_ask tarafından düzenlendi; 04.08.2020, 21:04.

Yorum

[quote author=Evrim link=topic=24159.msg162982#msg162982 date=1350150390]
                Ben hollandada yasim daha 17 yasinda erkegim
                [/quote]
                Ben de 16 yaşında erkeğim. Facen var mı aga?
                O'na yönelin ve O'na karşı takva sahibi olun. Salatı ikame edin ve müşriklerden olmayın;onlar ki, dinlerini parçalayıp fırkalar haline geldiler. Her fırka kendi elindekiyle sevinir. (Rum,31-32)

Yorum

[quote author=Muhammed Taki link=topic=24159.msg162983#msg162983 date=1350151340]
                  Ben de 16 yaşında erkeğim. Facen var mı aga?
                  [/quote]

Selamun Aleykum canim kardesim , Sahih mi? var kardesim fakat fazla kullanmiyorum, senin var mi? Nerelisin? Nerdesin?

Yorum

[quote author=Evrim link=topic=24159.msg162984#msg162984 date=1350151427]
                    Selamun Aleykum canim kardesim , Sahih mi? var kardesim fakat fazla kullanmiyorum, senin var mi? Nerelisin? Nerdesin?
                    [/quote]
                    Evet 16 yaşındayım. Lise3'e gidiyorum. Bizim okuldan Hollanda'ya giden bazı arkadaşlarım var. Onlar Hollanda'da gördükleri bazı şeyleri anlatmışlardı neyse,benim facem var aga. Sen bana özelden link at eklerim. Ben Iğdır-Kars'lıyım ama aslen azeriyim. İstanbul'da doğup büyüdüm hala İstanbul'dayım.
                    O'na yönelin ve O'na karşı takva sahibi olun. Salatı ikame edin ve müşriklerden olmayın;onlar ki, dinlerini parçalayıp fırkalar haline geldiler. Her fırka kendi elindekiyle sevinir. (Rum,31-32)

Yorum

evrim kardeşim siz bakmayın bu aliasye, o nickin hesabını da veremeyecektir o...

bana bunların hali yahudilerin halini hatırlatıyor. yahudiler de yahudi olunmaz doğulur diyerek ırkçı siyonist fikre sahipler bunlar da şii olunmaz şii doğulur diyorlar. yahudiler de kimseye yahudi anlatılmaz anlatılsa da sonradan yahudi olamaz kimse diyorlar. bunlar da bizim gece gündüz bir şeyler anlatarak Ehlibeyt ilmini yayma çabamızı takdir edip faydası için dua edip bizim yanımızda olacaklarına bizi engellemeye çalışıyorlar.

burda ne işiniz var gidin kendinize göre bir site kurun üç beş kişi aranızda yazışın durun...

Yorum

Ben,Evren ile faceden konuşuyorum. Emin ellerde rahat olun

Yorum

Elhamdulillah...Rabbim bizi Ehlibeytin yolundan zerrece ayırmasın...

Yorum

Qom_u_ask amcam, iyikide Muhammed Taki kardesimle tanistik, kardesimle konusuyoruz iyikide sizlerde varsiniz amcam.

Yorum

muhammed taki hocamın bana çok faydası dokunuyor

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X