Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Mesnevi'den Yüz Kızartıcı Hikayeler

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Mesnevi'den Yüz Kızartıcı Hikayeler

[quote author=Mekteb-i Mülkiye link=topic=8021.msg52453#msg52453 date=1252209945]
    kızılbaş mesneviden paylaşacağım şeylerin islam ahlakına göre aykırı olduğunu ve bu yüzden paylaşmaktan vazgeçtiğimi söyledim bu sizi ilgilendirmiyoki

sizin inandığınız dine göre bunlar normal sıradan şeyler olabilir ama islam ahlakı bunları kaldırmaz değerlerimiz çok farklı çünkü

o yüzden bu müslümanların meselesidir siz araya girmezseniz sevinirim

verdiğin linkte ise ali şeriatinin eşini söylemlerini aktarmışsın

ben şeriatiyi kendi eserleriyle tanırım eşi bile olsa başkalarının yazdıklarıyla değil

kaldı ki celaleddin ruminin çok güzel tespitleri fikirleri görüşleri olabilir ama bu onun mesnevisindeki ahlaksız hikayeleri ve onun sapkın fikirlerini görmezden gelmeme engel değil

anladın?

[/quote]

Ben bi müslüman olarak görevimi yapıp senin bir Allah velisini kötülemenin cevabını verdim

Yoksa senle muhattap olmaya can atmıyorum.

Ali şeriatinin kendi mektubuda var orda İyi oku

Kullanılan ifadenin olağan olduğunda mantıkla açıkladım.

Kaç sıfır oldu ya ? ;D

İstersen dahada bişey yazmam yazacaklarımı yazdım zaten.

Yorum

kullanılan ifadeler kızılbaşlık dininde normal olabilir buna bişi diyen yokki ama islam dinine göre ahlaksızlıktır

hem ali şeriatinin mesneviyi okumuş olması onun ahlaksız ifadeler içerdiği gerçeğini engellemezki ben de okudum mesneviyi yine de okurum ama ailemle okuyamam, kalabalık bi ortamda sesli olarak okuyamam haya ederim utanırım

Yorum

Celaddin Rumi'nin "Mesnevi" isimli eserini müsbet şekilde değerlendiren saygıdeğer üyelere asla katılmıyorum. Çok ciddi bir hata içerisinde olduklarını düşünüyorum.

Bu eser hakkında bu şekilde düşünenler, bu eseri alıp ailelerinin bayan fertleriyle birlikte (anne, bacı, kız v.s...) okumalılar. Okuduktan sonra eser hakkında aynı müsbet fikri düşünüyorlarsa şahsım adına diyecek bir şey bulamadığımı belirteyim.

İman ettiğimiz, yolunda sabit kalma çabası verdiğimiz biricik rabbimizin hikmetlerinin, ortam ve şartlar ne olursa olsun, müstehzi hikayelerle anlatılmasını esefle kınıyorum. İnancımızdan referans alabileceğimiz hiçbir önderimiz (peygamber ve masumlar) bu yolu tercih etmemişlerdir. Bu konuda Celalddin Rumi gibi düşünenler kendilerine "Neden?" sorusunu sormalılardır.

Biz Celaleddin Rumi konusunda, saygı çerçevesi dahilinde, bu genel eleştiriyi yaptığımızda bize deniyor ki; "Kur'anda da bu şekilde benzetmeler vardır. Örnek olarak 'Kadınlarınız sizin tarlalarınızdır' ayeti de bu minvalde değerlendirilebilir."

Bu örneğin verildiği nokta, bizim kesinlikle anlaşılmadığımıza delil olan noktadır. Buraya Mesnevi'den "Eşek ve Kabak Hikayesi" ismiyle meşhur olarak bilinen hikaye ile, "Kadınlarınız sizin tarlalarınızdır" ayetini astığımızda olayın ne kadar yanlış değerlendirildiğini görmüş oluruz.

Ayrıca;

Celaleddin Rumi'yi bu şekilde eleştirmek ve görüşlerini bu yolla ifade etmesinin yanlış olduğunu dillendirmek kimseyi imanından, mezhebinden, meşrebinden etmez. Konuyu şahsileştirmeden mütala etme gayreti içinde olan saygıdeğer üyelerin dikkatini çekmek isterim.

Yorum

Mesnevi sarihlerinden Şefik Can’ın bu husustaki görüşleri şöyledir: “Mevlana’nın anlattığı hikâyeler arasında bazı güldürücü, bazı müstehcen olanları da vardır. Mesnevi’ye aldığı hikâyelerin kaynakları bir taraftan Hind, bir taraftan Yunan ve Roma edebiyatına uzanmaktadır. Bu hikâyelerden Kelile ve Dimne’den hayvanlara ait efsaneler aldığı gibi Latin şairi Apolla’dan da, eşeğe gönlünü kaptıran bir kadının hikâyesini almaktadır. Çünkü Mevlana çok sevdiği büyük peygamberin yolundadır. Çünkü büyük Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem ‘hikmet mü’minin yitik malıdır’ buyurmuşlardır. Onu nerede bulursa alır. Mevlana mü’minleri hakikatten haberdar etmek için uygun bulduğu yerlerden hikâyeler almıştır.

Bu hikâyeleri güldürmek, eğlendirmek için değil, ibret ve hikmet almak için iktibas etmiştir. Nitekim Mevlana, Mesnevi’de bulunan bir iki açık saçık hikâyeyi kastederek:

“Benim beytim beyt değildir, iklimdir
          Benim hezelim (şaka), hezel değil,
          ibret öğretmek için söylenmiştir.” demektedir.

Bu kıssaları, sosyolojik yorumlarla güncelleştirerek, Mevlânâ’nın sembollerle vermek istediği mesajı doğru algılamak lazım...

İNSANLAR UYKUDADIRLAR, ÖLDÜKLERİNDE UYANIRLAR!

Yorum

[quote author=uyku link=topic=8021.msg53142#msg53142 date=1252711913]
            Mesnevi sarihlerinden Şefik Can’ın bu husustaki görüşleri şöyledir: “Mevlana’nın anlattığı hikâyeler arasında bazı güldürücü, bazı müstehcen olanları da vardır. Mesnevi’ye aldığı hikâyelerin kaynakları bir taraftan Hind, bir taraftan Yunan ve Roma edebiyatına uzanmaktadır. Bu hikâyelerden Kelile ve Dimne’den hayvanlara ait efsaneler aldığı gibi Latin şairi Apolla’dan da, eşeğe gönlünü kaptıran bir kadının hikâyesini almaktadır. Çünkü Mevlana çok sevdiği büyük peygamberin yolundadır. Çünkü büyük Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem ‘hikmet mü’minin yitik malıdır’ buyurmuşlardır. Onu nerede bulursa alır. Mevlana mü’minleri hakikatten haberdar etmek için uygun bulduğu yerlerden hikâyeler almıştır.

Bu hikâyeleri güldürmek, eğlendirmek için değil, ibret ve hikmet almak için iktibas etmiştir. Nitekim Mevlana, Mesnevi’de bulunan bir iki açık saçık hikâyeyi kastederek:

“Benim beytim beyt değildir, iklimdir
            Benim hezelim (şaka), hezel değil,
            ibret öğretmek için söylenmiştir.” demektedir.

Bu kıssaları, sosyolojik yorumlarla güncelleştirerek, Mevlânâ’nın sembollerle vermek istediği mesajı doğru algılamak lazım...
            [/quote]
            Fikirlerinize saygılıyım. Ama Peygamber (saa)'in asla böyle bir yola başvurmadığı önümüzde duran en anlamlı gerçektir. Peygamber (saa), bırakın müslümanları tüm insanlık için en büyük referanstır...

Yorum

Benim fikrim değil, ben Mesnevi tercümanı Şefik Can'ın görüşünü aktardım, ayrıca biraz araştırma yaparsanız konuyla ilgili akademik yazılara da ulaşabilirsiniz...

Benim görüşüm şu: Mesnevi'nin içinde böyle hikayeler var diye de kalkıp da tamamen o kitabı yok saymam da mümkün değil... Almam gerekenleri alırım, almamam gerekenleri almam...
              İNSANLAR UYKUDADIRLAR, ÖLDÜKLERİNDE UYANIRLAR!

Yorum

[quote author=uyku link=topic=8021.msg53144#msg53144 date=1252712427]
                Benim fikrim değil, ben Mesnevi tercümanı Şefik Can'ın görüşünü aktardım, ayrıca biraz araştırma yaparsanız konuyla ilgili akademik yazılara da ulaşabilirsiniz...

Benim görüşüm şu: Mesnevi'nin içinde böyle hikayeler var diye de kalkıp da tamamen o kitabı yok saymam da mümkün değil... Almam gerekenleri alırım, almamam gerekenleri almam...
                [/quote]
                Ben kendi fikirlerimi beyan ediyorum. Körü körüne karşı değilim. Mesneviyi çeviren sayın mütercimden başka bir görüş beklememiz zaten düşünülemezdi. Alınması gereken bir şey varsa herkes gibi alırım. Eleştirilmesi gereken bir şey varsa da eleştiririm. Ben bir mesnevi okuyucusu isem eleştirmekte hakkımdır. Mesnevi bizim için masum değildir. Celaleddin Rumi'de öyledir. Hata yapabilir. Yapmış olabilir. Bunu saygı çerçevesi içinde dillendirmek yanlış değildir.

Yorum

Mevlana sapık değildir ,sapık diyen çarpılır .Sadece sekr hali olabilir .Sıradan insanlar tasavvufçulara yorum yapamazlar ,çarpılırlar .Bu konuda Tahir Büyükkörükçü hocayı dinleyin

Yorum

[quote author=zeynepcik link=topic=8021.msg157750#msg157750 date=1344097371]
                    Mevlana sapık değildir ,sapık diyen çarpılır .Sadece sekr hali olabilir .Sıradan insanlar tasavvufçulara yorum yapamazlar ,çarpılırlar .Bu konuda Tahir Büyükkörükçü hocayı dinleyin
                    [/quote]

Kim kimi çarpıyor ne sıradan insanları sıradan insan olan sensin.Mesneviyi kabül etmiyorum diye ALLAH beni mi çarpcak,bu tasavvufçuların arasında çok bulundum iyikide kurtulmuşum bence sende git çünki senin düşünme vede sorgulama güdünü elinden almışlar..
                    Haktır Allahım Muhammed mahım
                    Ali'dir şahım efendim Allah eyvallah

Yorum

[quote author=Cihandar link=topic=8021.msg157761#msg157761 date=1344115410]
                      Kim kimi çarpıyor ne sıradan insanları sıradan insan olan sensin.Mesneviyi kabül etmiyorum diye ALLAH beni mi çarpcak,bu tasavvufçuların arasında çok bulundum iyikide kurtulmuşum bence sende git çünki senin düşünme vede sorgulama güdünü elinden almışlar..
                      [/quote]
                      Allah razı olsun Cihandar hocam güzel cevap.
                      O'na yönelin ve O'na karşı takva sahibi olun. Salatı ikame edin ve müşriklerden olmayın;onlar ki, dinlerini parçalayıp fırkalar haline geldiler. Her fırka kendi elindekiyle sevinir. (Rum,31-32)

Yorum

[quote author=zeynepcik link=topic=8021.msg157750#msg157750 date=1344097371]
                        [/quote]Mevlanayı sapık ilan eden yok.Bu başlıkta mesneviden bikaç hikaye paylaşılmak istenmiş o kadar.Bu kadar hararetlenmeye lüzum yok.Ayrıca Mevlanayıda o bahsettiğiniz klasik tasavvufçulardan biri olarak görmüyorum Mevlana evrensel bir değerdir.
                        Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
                        İmam Ali (a.s)

Yorum

Celaleddin rumi tam bir.....edit...., "mesnevi" denen kitabi ise ....edit..... hikayeleri kendinde toparlamis olan ......edit.... bir kitaptir.

Yorum

Elmeddin kardeşim Mevlana hakkın çeşitli görüşler var. İyide var , aşırı kötüde var. Hatta iş Cinsiyete kadar dayanıyor. Bu konuda sağlam kaynaklar nereden ulaşabiliriz. ?
                            De ki: «İstediğinizi yapın; Allah, peygamberi ve mü’minler yaptıklarınızı görecektir. Sonra hepiniz, görülmeyeni ve görüleni bilen Allah'a döndürülecek­siniz. O size, yaptıklarınızı bildirecek­tir.»
                            (Tevbe Suresi 105)

Yorum

Mevlana ( 1207 - 1273 ) günümüzde evrensel bir değer olarak kabul ediliyor.
                              Hümanist görüşleri ile herkese elini uzatan bir Evliya görünümünde.
                              Mesnevi'de, güzel ve ibretlik çok kıssa var.

Ancak Mesnevi ile ilgili iddialar çok vahim. Bunlar, gerçek veya yalan ise ortaya çıkarılmalı.
                              İki konu açıklığa kavuşturulmalı :
                              1- Sözkonusu iddialar Mesnevi'de gerçekten var mı ?
                              2- Var ise hangi hikmet ve amaçla konulmuş ?

Şahsen Ben, İslam'a mal olmuş ve çoğu insanın İnançlı olmasında etkisi olmuş Mevlana hakkında bu iddiaların asılsız ve iftira olmasını isterim.
                              Ancak İslamiyet hiçbir insanın tekelinde değildir.
                              İddialar doğru ise, o zaman Mevlana'ya gereğinden fazla itibar gösterilmemeli, hatta hiç itibar edilmemeli.

Kendim araştırdığım kadarıyla maalesef iddia edilen sözlere Mesnevi'de rastladım.
                              Mesnevi ile ilgili yazılan şerhlerden 3 tanesine de baktım.
                              Ne yazık ki her üçünde de bu iddialar var. Hatta birisi bunları açıklarken ............. ............ gibi noktalar koymak zorunda kalmış.

Yanılmayı çok isterdim. ve bu konuda beni yanıltacak biri olursa şimdiden Teşekkür ederim.
                              Herkese Hayırlı sahurlar.

Saygılar...
                              http://www.youtube.com/user/TarihinTozu/videos https://vimeo.com/user12861987/videos

Yorum

Dun aratırmacı bir abim var ona bu konu üzerine sorduğumda Şia taraftarlarının bu konuda mevlnayı eleştirmesine şaşırıyorum bu ifitralar kendisini ehli sünnet itikatında zanneden kişilerdir diye söyle. Abdulbaki gölpınarlının bu konu da hem mesnevi çevirisi hemde mevlevilik üzerine kitabı varmış . o kitaplardan yararlanmamı söyledi. peki bu saydığım kitapları okuyan var mı ?
                                De ki: «İstediğinizi yapın; Allah, peygamberi ve mü’minler yaptıklarınızı görecektir. Sonra hepiniz, görülmeyeni ve görüleni bilen Allah'a döndürülecek­siniz. O size, yaptıklarınızı bildirecek­tir.»
                                (Tevbe Suresi 105)

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X