Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Ehl-i Şia Kardeşlerime Sorularım

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Ehl-i Şia Kardeşlerime Sorularım

evet tabi ki tüm cevaplar var.. ama çok gezmek gerekiyor..

"o hazretlerin de Ehli Beytden olduğuna deliller varmıdır?"

evet vardır. Örneğin İmam Ali, Hasan, Hüseyn a.s.'ın direk Ehlibeytin ali aba (siyah örtü) altına alınan imamlardan olduğunu biliyoruz. Ali aba altına alınanlar Ehlibeytin Peygamber s.a.a zamanında yaşayanlarındandırlar.

Peygamberimizin 12. İmam Mehdi a.f.'in de Ehlibeytten olduğu konusunda tartışmasız bol miktarda hadisler var.

böylece 4 imamımızın Ehlibeytten olduğu konusunda sanırım sizin de şüpheleriniz kalmamıştır bu hatırlatmalar üzerine..

diğer 8 imamımızın Ehlibeytten olduğuna dair de hadisler vardır ve bunlar sünnilerin kitaplarında yerlerini almışlardır. bu konuda en açık kaynak sünni kitap olan yenabiul mevedde adlı kitaptır. orada tüm 12 imamı isim isim sayıldığı ve hepsinin Ehlibeytten olduğu konusunda hadisler kaynaklarıyla belirtilmiştir.

Yine tüm sünni kütübü sitte hadis kitaplarında 12 halife veya sarılmamız emredilen iki ağır emanet olan Kur'an ve Ehlibeyt hadisi yer almakta. Ki bunlara Peygamberimiz s.a.a. kendinden sonra kıyamete kadar sarılmamızı emretmekte.

yine 12 halife/imam'ın kendinden sonra kıyamete kadar var olacağını ve bunların dini koruyacakları da bu hadislerin ayrıntıları olarak bize kadar gelmiştir

neden sünni kitaplardan deliller sunuyoruz? Çünkü bir düşüncenin düşmanları eğer o düşünceyi ispatlayacak deliller sunuyorsa bu iki kez daha güçlüdür ve çoğu insanlar bu eserlerin sahih olduğuna inanıyorlar.. (sünnilerden tabi ki)

neden 12 halife hadisi 12 imam ve Ehlibeyt anlamına gelmektedir?

Peygamberimiz kendinden sonra Kur'an ve ehlibeyti bıraktığını ve onlara sarıldığımızda yolumuzu asla şaşırmayacağımızı söylemiş. bir diğer hadiste de kendinden sonra dini koruyacak hepsi kureyşten, Fatıma evlatlarından olan 12 halife gelecek demiştir

bu iki tür hadis birbirini açıklar ve tamamlar aslında bunlar aynı anlama da gelirler.

neden?

halife demek peşpeşe gelip birinin diğerinin vekili olup onun işlerini üzerine alması ve hemen onun ardından gelmesi demektir. yani halifeler arasında kopukluk ve zaman ayrılığı olamaz.

bu kelimenin kendi içindeki anlamı. Peygamberimizin hadisi aynen şöyle:

"benden sonra 12 halife gelecek"

benden sonra ibaresi hangi zamanları kapsar?

Peygamberimiz s.a.a.'in vefatıyla başlayan ve kıyamete kadar sürecek olan tüm zamanlar Peygamberimiz s.a.a.'ten sonraki zamanlardır.

halife kopukluk olmayan peşpeşe gelen ve öncekinin işlerini misyonunu üzerine alan demekti.. birleştirdiğimizde Peygamberimiz s.a.a.den hemen sonra başlayıp kıyamete kadar aynı misyonu taşıyacak ve aralarında hiç boşluk bulunmayan tam 12 kişi gelecek.

Peygamberimiz bir de diyor ki benden sonra sarıldığınızda sapıtmayacağınız iki emanet: biri de Ehlibeyt.

o zaman Ehlibeytle 12 halife farklı olabilir mi? tabi ki hayır.. hiç ihtilafsız şekilde (sünni kaynakları kastediyorum çünkü şii kaynaklarda ali aba olmayan 8 imam hakkında da tam bir ittifakla onların Ehlibeytten oldukları bilgisi vardır) 4 imamın Ehlibeytten olduğunu biliyoruz. bunlar aynı zamanda imamlar. diğer 8 imamla birlikte 12 halife tamam oluyor ve bunların misyonu da dini korumak ve öncekinin işini devralmak. böylece bunların da Ehlibeytten olmaları kaçınılmaz olmuş oluyor..

sünni hadis kitaplarında geçen 12 halife hadislerinden 12 imam dışında başka kişilerin anlaşılması imkansızdır. Çünkü bu hadislerdeki ayrıntılardan bunların tamamının kureyşten Fatıma evlatlarından olduğunu bunların sonunda ehlibeytten Mehdi a.f.'in geleceğini görüyoruz. yine bazı hadislerde bunlara 12 emir bazılarında ise 12 zat deniyor.

ama misyonları aynı: dini korumak.

12 imam dışında bunlar normal halifeler olamaz çünkü emevi abbasi halifelerinin hepsi dini koruyanlar değil ittifakla dini yıkmak isteyen yezid ilk 12 sırada iken iyi sayılan Ömer b. Abdülaziz ise ilk 12ye giremiyor.

eğer yezidi atlasak o zaman halife kelimesi içinde bulunan kopuklul olmaması anlamı bozuluyor. ve bunlar gerçekten emevi abbasi halifeleri olsa o zaman 12 halifeden sonra kıyametin kopması gerekirdi. Çünkü bu zaman da peygamberimizin "benden sonra" dediği zaman içine giriyor ve şimdiye 12 halifenin kalması mümkün değil..

ve dünyada şianın inandığı 12 imam dışında 12 tane adil takva sahibi misyon sahibi insanlar var olmuş ve peşpeşe gelmiş değil..

"Ve neden imamlarımızın diger evlatlarıda Ehli Beytden sayılmıyor, yalnız imamet sahibi kişiler Ehli Beytden sayılıyor?" demişsiniz.

Fatıma s.a. imam değil ama Ehlibeyttendir.

Ehlibeytin Kur'anca masum olduğu Ahzab 33 ile sabittir.

o yüzden imamların masum olanlardan seçilmesi gerekiyor. Ehlibeyt ve imamet masumiyeti gerektirir. Masumiyetse soyla değil kişinin kendini arındırıp tüm günahlardan kendi iradesiyle uzaklaşması sayesinde mümkün oldu. Peygamber ve imamların tüm çocukları kendilerini kendi iradeleriyle günahlardan arındırmadılar ki hepsi İmam ve Ehlibeytten olabilsinler.. Bu soya değil takvaya bağlı bir seçimdir.. Soya bağlı olaydı, İmam Ali a.s. Peygamberimiz s.a.a'in soyundan değil, onun Ehlibeyt imamı olmaması gerekirdi..

kaynak demişsiniz.

bu konuda şu başlığı inceleyin orda kaynaklar var:

bir de Mehdi a.f.'in ehlibeytten olduğu hadisleri süneni İbn Macede var. o Mehdi a.f. ile ilgili özel bab açmış ve hadisleri oraya toplamıştır..

Yorum

Ehl-i Beyt Mektebinin alimleri, Ehl-i Beyt'ten maksat Peygamber'in döneminde Hz. Muhammed'in kendisi, Hz. Fatıma, Hz. Ali, Hz. Hasan ve Hz Hüseyin olduğunda ve Peygamber'den sonra ise Hz. Hüseyn'in soyundan olan dokuz İmâm olduğunda hiçbir kuşkuya kapılmamışlardır. Bu hususta en büyük delil Hz. Peygamber'den nakledilen kesin hadislerdir. Örnek olarak bu hususu açıklayan yüzlerce sahih hadisten bir kaçını aşağıda zikrediyoruz:

Ehl-i Beyt Mektebinin Büyük muhaddislerinden olan Şeyh Saduk, Uyun-i Ahbar-ir Riza kitabında İmâm Cafer Sâdık'tan o da babalarından şöyle nakleder: "Hz. Ali'den Peygamber'in 'Ben aranızda iki emanet bırakıyorum' hadisinde geçen itretten (ehlibeytten) maksat kimlerdir diye sorulunca Hz. Ali: 'Ben, Hasan ve Hüseyin ve dokuz İmâmlardır ki onların dokuzuncusu Hz. Mehdi'dir. Bunlar Kur'ân'dan Kur'ân da bunlardan ayrılamaz..' diye buyurmuştur." (Uyun-u Ahbar-ir Rıza, C.1, S.46)

Resul-i Ekrem (s.a.a):
      Cabir b. Abdullah el-Ensarî'ye hitaben:
      "Ey Cabir, benim vasilerim ve benden sonra Müslümanların imamları; önce Ali'dir, sonra Hasan, sonra Hüseyin, sonra Ali b. Hüseyin, sonra 'Bâkır' olarak meşhur olacak Muhammed b. Ali, -ey Cabir, sen onu göreceksin, onunla karşılaştığın vakit benim selâmımı kendisine ilet-, sonra Cafer b. Muhammed, sonra Musa b. Cafer, sonra Ali b. Musa, sonra Muhammed b. Ali, sonra Ali b. Muhammed, sonra Hasan b. Ali, sonra da Kaim (Mehdi)'dir ki, onun ismi benim ismim, künyesi benim künyemdir. O, Hasan (Askerî) b. Ali'nin oğludur. Allah onun eliyle yeryüzünün doğusu ve batısını fetheder. O, kendi dostlarına o kadar gizli kalır ki, artık Allah'ın, kalplerini iman ile imtihan ettiği kimselerden başka, kimse onun imametine inanmakta sabit kalmaz."
      (Yenabi'ul-Mevedde (Süleyman Kunduzi Hanefî), Bab: 94, s.494; Kifayet'ül-Eser, s.53. el-Menakıb, c.1, s.282.)

Resul-i Ekrem (s.a.a):
      Kur'an ve Ehlibeyt'ine işaret ederek:
      "O ikisinden öne geçmeyin; yoksa helâk olursunuz; onlardan geri kalmayın, yoksa helâk olursunuz; onlara (Ehlibeyt'e) bir şey öğretmeğe de kalkışmayın; zira onlar sizden daha bilgilidirler."
      (es-Savaik'ul-Muhrika, s.148; Mecma'uz-Zevaid, c.9, s.163; ed-Dürr'ül-Mensur (Suyutî), c.2, s.60; Kenz'ül-Ummal (Muttaki Hindî), c.1, Hadis: 958; Üsd'ül-Gabe, c.3, s.137; Yenabi'ul-Mevedde, (Eski İstanbul baskısı), s.37-296.)

İlk üç İmâm'ın (Hz Ali, Hz. Hasan ve Hz Hüseyin'in) imâm ve Ehl-i Beyt'ten oldukları kesindir. Diğer İmâmlar ise Hz. Hüseyn'in soyundan gelen -yukarıda isimleri anılan- dokuz İmâmdır. Bunların Ehl-i Beyt'ten oluşları ve İmâm oldukları, hem önceki İmâmların açık vasiyetleri ve hem de Peygamber'den gelen bir çok sahih hadisle sabittir.
      عاشق اگر رنگی از معشوق نگیرد در عشق خودش صادق نیست

Yorum

Allah razı olsun sizden kardeşler.. Hz Mehdi hakkında sunni kitablarından daha fazla deliller gösterseydiniz ve ya link bırakırsanız size müteşekkir olurum, bazı araşdırmalarımdan dolayı kopyalamam gerekiyorda.. birde son 9 imamımızın Ehli Beytden olduğuna dair sunni menbalarından 3-4 delil de vere bilirmisiniz? yalnış anlamayın lütfen, Uyun-u Ahbar-ir Rıza kiyabında keçen hadis beni tamamen tatmin etmişdir, yalnız bildiyiniz sebeblerden dolayı sunni kitablarından delilleri göstere bilmem için sizden böyle bir ricada bulundum.. Allahın selamı hepinizin üzerine olsun inşaallah..

Yorum

verdiğim link bu sitede ben gördüm adlı başlığımızdır ki ordaki kaynakların tamamı sünni kitaplardandır. ve sünnilerin en temel hadis kitaplarından..

9. imamımız Muhammed Taki a.s.'ın mı Ehlibeytten olduğu hakkında?

Yorum

muhterem kardeşim vermiş olduğunuz linki araşdırdım, Allah razı olsun, ama orada imam Mehdinin Ehli Beytden olduğuna dair bu hadisden başkasına rastlayamadım: "Benim Ehlibeytimden ismi benim ismime uygun bir adam hükmetmedikçe kıyamet kopmayacaktır. (Tirmizi'den nakil).
            Yeryüzü nasıl zulümle dolduysa, o da adaletle dolduracaktır. (Ebu Davud'daki ziyade)"
            İmam Mehdinin zuhur edeceyine dair daha 2 hadiste göstermişsiniz, Allah razı olsun. Ben acaba İmam Mehdi hakkında daha fazla delil göstere bilirmisiniz diye soruyorum. birde 9. diyilde imam Hüseynden sonraki 9 imamımız Ehli Beytden olduğunu gösteren delilleri sormuşdum.

Yorum

Anladım imam Zeynül Abidin a.s.ı diyorsunuz..

süneni ibni mace varsa yakınlarında onun Mehdi (a.s.)'ın çıkışı diye bir babı var ordaki hadisleri yazayım:

hadisler süneni ibn mace, kitabul fiten, 34, Mehdi'nin çıkması babı, cilt 10 kahraman yayınları sayfa 345-350

1-... O da (Peygamberimiz ) biz öyle bir ev halkıyız ki, Allah bizim için ahireti dünyaya tercih etmiştir, benim Ehli Beytim, muhakkak benden sonra bela, kaçırılma ve sürgüne uğrayacaktır. Nihayet beraberinde siyah bayraklar bulunan bir kavim doğu tarafından gelecek ve hayır isteyecekler. Fakat istekleri yerine getirilmeyecek. Bunun üzerine savaşacaklar ve onlara yardım edilecek. Bundan onra istedikleri kendilerine verilecek, fakat kendileri bunu kabul etmeyip emirliği Ehli beytimden bir adam tevdi decedkler. Bu da insanları yeryüzünü daha önce zulümle doldurdukları gibi yeryüzünü adaletle doldurcaktır. Artık sizden kim o güne yetişirse kar üstünde emeklemek suretiyle de olsa onlara varsın (katılsın), buyurdu.

2- Peygamber (s.a.v.) buyurmuştur:

Ümmetim içinde el-Mehdi olacaktır. (aranızda kalması) kısa tutulursa (kalacağı süre) 7 (yıl)dır. Kısa tutulmazsa dokuz yıldır. Benim ümmetim o devirde öyle bir fefah bulacak ki o güne dek onun mislini kesinlikle bulmamıştır. Yer, yemişini verecek insanlardan hiç bir şey saklamıyacaktır. Mal da o gün birikmiş olacak. Adam kalkıp, Ya Mehdi! bana mal ver diyecek Mehdi de: Al, diyecektir.

3- Sizin hazineniz yanında üçkişi çatışacak. Üçü de bir halfienin evladıdır. Sonra bunların hiç birisine olmayacaktır. Dha sonra doğu tarafından siyah bayraklar çıkıverecek ve hiç bir kavmin öldüremediği bir şekilde sizleri öldürecekler.

Ravi demiştir ki benim şeyhim şu anda hafızamda olmayan bir şey andı. Sonra O (hadise devamla dedi ki)

Siz o ordunun başında geleni görünce kar üstünde emeklemek suretiyle de olsa ona beyat ediniz. çünkü o Allah'ın halifesi Mehdidir. Buyurdu.

4- Ali r.a.ten rivayet edildi REsulullah buyurdu:

el-Mehdi bizden, Ehli Beyttendir. Allah onu bir gecede ıslah eder.

Not: Şia kaynaklarına göre Mehdi a.f. bir gecede anne karnında büyüyerek aynı gecede dünyaya gelmiştir. (Qom_u_aşk)

5- Ümmü selemenin yanındaydık. bir ara Mehdi hakkında münazara yaptık. Bunun üzerine Ümmü Seleme (r.a.) : ben, Resulullah (s.a.v.)'den işittim, buyurdu ki:

Mehdi (kızım) Fatıma'nın veled (nesl)indendir.

6- Resulullah buyurdu ki:

biz Abdulmuttalibin çocukları cennet halkının büyükleriyiz. Ben, Hamza, Ali, Cafer, Hasan, Hüseyin ve Mehdi.

7- ..Doğudan bir takım insanlar çıkacak ve Mehdi için ortam hazırlayacaklar, buyurdu. O, Mehdi'nin hükümdarlığını kasdeder.

bir diğer sünni kitap olan yanebiul mevedde kitabından

Her devirde ümmetime, Ehli beytten adil bir zat gelecek, bu dini tahrif edenlerin tahrifatını, ehli batılın butlanını ve cahillerin tevilini kaldıracaktır. Çok iyi biliniz ki bizi Allah'a götürecek olan siziin imamlarınızdır. onun için imamlarınızı çok dikkatle seçin.

Molla siretinden nakille yenabiul mevedde sayfa 104. şemsettin yeşil yayınları beşinci basım ist.

bu kitabın 238. sayfasından itibaren ise İbn Abbastan, Cabir bin Abdullahtan ve İmam Ali a.s.'dan gelen üç farklı hadiste 12 imam ad ad sayılmaktadır...

Yorum

Elmeddin Allah razı olsun. bu linki nereden buldun. şaşırdım doğrusu. ben aradım mahkeme kararıyla kapatıldı yazııyor link açılmıyordu. sonunda evimdeki kitaptan klavyeden yazdım..

ne mübarek adamsın aynı yerin linkini bulup orjinal halini yetiştirdin..

Yorum

Allah sizlerden razı olsun kardeşler, gerçekden çok yardımcı oldunuz. tüm linkleri okudum, tam tatmin oldum. sayın Qum_u_aşk kardeşim İmam Zeynülabidin hazretlerini degilde İmam Hüseynden sora gelen tüm imamlarımızı sormuşdum, ama imam Mehdi Ehli Beytdense bu digerlerininde Ehli Beytden olmalarına delildir zaten, başka delillere gerek yok diye düşünüyorum. inanmayan artık hesabını Allaha verir.. Allahın selamı hepinizin üzerine olsun..

Yorum

bu konuyu daha sistematik olarak şu başlıkta inceliyoruz:

Yorum

[quote author=Qom_u_aşk link=topic=18763.msg131245#msg131245 date=1315767586]
                      Elmeddin Allah razı olsun. bu linki nereden buldun. şaşırdım doğrusu. ben aradım mahkeme kararıyla kapatıldı yazııyor link açılmıyordu. sonunda evimdeki kitaptan klavyeden yazdım..

ne mübarek adamsın aynı yerin linkini bulup orjinal halini yetiştirdin..[/quote]

Allah sizlerden de razı olsun hocam. darulkitap.com sitesinden verdim linkleri. türkçe yayın yapan ehli sünnet kaynaklarının olduğu en iyi site orası.

Yorum

Allah razı olsun Qom_u_aşk kardeçim, vermiş olduğunuz linkide araşdırdım, hakikaten sabr sahibisiniz, Allah yardımcınız olsun, sayenizde çok şeyler öyreniyoruz.. Hocam size bir sorum daha olacak müsadenize sığınarak: Homeyninin kitabında bir fetvasının olduğu söyleniyor, inceliyib okumak imkanım olmadı, en iyisi size sormaktır diye düşündüm, küçük kız çoçuklarına bile şehvetle sarılmak olurmuş diye yazıldığı iddia ediliyor, bu doğrumudur? eger doğruysa nasıl izah edilir? doğru deyilse nasıl yalanlarız? belki bu mevzu daha önce incelenmişdir, eger böyleyse özür dileyerek bir link rica ediyorum sizden..

Yorum

Allah cümlemizden razı olsun.. bu hakikatler bizim ürettiklerimiz veya keşfettiklerimiz değildir biz aracıyız kutsal Şia mektebinin değerli alimlerinden öğrendiklerimizdir burda onların bize öğrettikleri gibi biz de kardeşlerimizle paylaşıyoruz.

dediğiniz konu alçak vahhabilerin kahpece iftiraları ve saptırmalarıdır. konu daha önce gündeme gelmişti ama biraz aradım bulamadım, Elmeddin kardeş daha iyi bilir çünkü onlar bunun iftira olduğunu ispatlamışlardı.

bu tür iftiralar bitmez. böyle bir iftirayla karşılaştığınızda yapmanız gereken iddia sahibinin iddiasını kanıtlaması. Yani bunu hangi kitabın kaçıncı sayfasından okumuş. bunu sorun. sonra da burada sitede iddiayı verilen kaynağıyla birlikte yazın burda cevaplanır inşaAllah..

Yorum

bende aracı olduğunuz için size minnetdarım zaten hocam Hakk bir şeyin öyrenilmesine vesile olmak, hele bu tip konularda, yüzlerce kızıl tüylü deveni Hakk yolunda infak etmekden daha hayırlıdır bilirsiniz, kazancınızın haddi hesabı yok maşaallah O zaman bende sabırsızlıkla Elmeddin kardeşimizi bekliyorum, gerçi iftira olduğunu söylemeniz yetdi bilgi edinmem için, ama birde göstere bilmem için delilleride görürsek daha etkili olacak inşaallah..

Yorum

iftiralara cevaplar bölümünde sizin sorunuza ve daha sorulacak bir çok soruya da cevap bulabileceksin kardeşim. Elmeddin kardeşin iftiralar ve zulümler karşısında nuru şiai ehlibeyt başlığı ve diğer başlıkları incelersen faydalı olacağı kanaatindeyim..

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X