Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

''Ramazanda ^Ehli Sünnet^ arasında Şii olmak daha da zor"

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

''Ramazanda ^Ehli Sünnet^ arasında Şii olmak daha da zor"

Evet welayet.com ailesi konunun başlığını okuyunca ne kadar ayrımcı wahdet dışı olarak algılayabilrisniz amacım bu değil..! Hem şia hemde sonradan şia olan kardeşler Ehli sünnet bir ülkede Ramazanda yaşadıkları zorlukları öğrenmek ve bunlara karşı nasıl bir çözüm bulduklarını öğrenmemde bir sakınca yoktur inş.?

1- Ehli sünnetten sonra iftar ediyoruz bu konuda çevreden tepki aldınız mı ve ne çözüm ürettiniz?
    2-Ben konuya şu soruyla başlayayım biliyorsunuz ki mektebimizde Teravih namazı mevcut değildir (Aslında mekteb değil İslamda böyle bir namaz yoktur..! ) Bu namaz için nasıl bir çözüm aldınız yada Teravihe gitmediğiniz için Çevrenizden tepki alıyor musunuz?

De ki: «İstediğinizi yapın; Allah, peygamberi ve mü’minler yaptıklarınızı görecektir. Sonra hepiniz, görülmeyeni ve görüleni bilen Allah'a döndürülecek­siniz. O size, yaptıklarınızı bildirecek­tir.»
    (Tevbe Suresi 105)

Ynt: ''Ramazanda ^Ehli Sünnet^ arasında şii olmak daha da zor"

rahman Rahim Allah'ın adıyla
    muntazar kardeşim neden böyle bir konuyu açtığın için özür diliyorsun ki
    burası herkesin fikir duygu ve düşüncelerini özgürce beyan ettiği bir site. değil şiiler için sünniler için bile

bir şii kardeşin hem de amacı şiayı inandığı gibi yaşama konusunda kimseyi de kırmadan çözüm arayan birisinin welayette fikirlerini açıklayıp rahatça soru sormasından çekinmesi beni üzdü doğrusu umarım yönetimin bu konuda bir payı yoktur...

konuya gelecek olursak bu konu başka bir başlık altında başlamıştı burda devam edecek inşallah

sonradan şii olmuş biri olarak her zaman bedel ödüyorum bu sadece ramazana mahsus bir olay değil. ancak ramazanda ek ibadet ve gelenekler, toplumların dini duygularının artması nedeniyle bu baskı daha da artıyor. o yüzden konunun ramazan başlığı altına açılması isabet olmuş zaten yönetim ramazan ayında münazara bölümünü kapatacakmış biz de buraya taşırız...=) çünkü biz yokken bu görüş alınmış sanırım olsaydık ne değişecekti sanki..

daha konuya gelemedim ne kadar gevezeyim...

farklı mezheplerin çoğunluk arasında zorluk çekmesi doğaldır. Ancak şia'nın, güya çok sahih, kendinden emin farklı mezheplere saygılı olduğunu ifade eden sünnilerce baskı altına alınması bir çok konuyu açıklığa kavuşturmaktadır..

bir camiye gidin mühürünüzü koyup ortada değil köşede namaza durun tepkileri görün...

adam bilmem hangi hanedeki çocuundan habersizdir ama siz camiye gelmişsiniz namaz kılıyorsunuz hakkında hiç bilgi sahibi olmadığı ilk kez gördüğü yanlışlığını hiçbir ilmi delile dayandırmadığı mühür konusunda olumsuz düşünüyor yargılayıp asıyor sizi...

o yüzden şiiler bir çok konuda takiyye yapmak zorunda kalıyorlar... sonra yine takiyyeci olmakla suçlanıyorlar. deniyor ki siz şiilere güvenmeyin şimdi onlar size çok doğru ve sahih görünüyorlar ama takiyye yapıyorlardır, çünkü onlar ku'anın bile değişik şekline inanıyorlar..

iftarı 15 dk geç yapma teravihe gitmeme gibi konularda mektebin takiyye sınırları nelerdir izin var mıdır bunun uzmanı ben değilim ve bu takiyye konusunda benim de baya bir dinlemeye ihtiyacım var..

ancak ben de kendi ailemden görmesem de eşimin ailesinden korkunç bir baskıya maruz kalıyorum. ama hiç bir zaman takiyye yapmadım. Çünkü:

1- şia sahih sünnilik yanlış. sahih olan yanlış olandan üstündür ve yanlış olandan üstte olması gerekir gizlenecekse yanlış yapanlar gizlensin...

2- sahih şiayı tercih ettiğim için o kadar tutarlı huzurlu ve mutluyum ki bu içime sığmayacak, başkalarıyla paylaşmazsam patlayacağım bir duygu, takiyye yaparak rahat yaşamam açık yaşayarak çekeceğim eziyetlerden daha ağır gelir bana Allah'ın izniyle

3- Kendi ailem Allaha şükürler olsun dediler ki: oğlum biz seni yıllar yılı okuttuk dier kardeşlerine yapacağımız masrafı da sana aktardık. biz okuyup gerçek ilmi kazanamadık doğru yanlış bilmeden çevremize uyduk şimdi sen bize doğrunun şia olduğunu söylüyorsun okuyan ilim sahibi biri olarak biz cahillere uy deme hakkına sahip değiliz. madem seni kendimize uyduracaktık nie okuttuk biz sana tabi olmalıyız..." Ve şiayı uygulayabildikleri kadar uygulayacaklarını ifade ettiler. Herkesin beni yalanladığı köyümüzde bana hep destek oldular. Allah onlardan razı olsun. bu sebeple ben de hep takiyyeden uzak durdum. şu ana kadar hiç pişman olmadım. zorluk çektim iş hayatımda çevremde ama cahillerin kapattığı her kapıya karşın Allahım bana şahsi çabamla asla ulaşamayacağım daha mükemmel kapılar açtı... çoğu zaman buna layık mıyım diye düşündüm...

4-Takiyye yapmamam anlattıklarımın kabulünü engellemekle ve insanların tanıdıkları bir şiiyi dinlememeleri dışında bir zararını görmedim kendi adıma ama bazen mektebi bağlamda düşünmediğim için korkularımı da gidermiş değilim... Çünkü

İmam zaman a.f. yanlış hatırlamıyorsam gaybeti kübranın ikinci asrında zuhur edecekti ancak şiilerin takiyye amelini ihlal etmeleri nedeniyle zuhur süresiz şekilde ertelendi... beni korkutan en büyük mesele de bu.. şahsım adına takiyyeden zarar görmüyorum...

hatta mektep açısından da yararlı görüyorum. çünkü şu ana kadar mertçe hiç bir korku taşımaksızın mektebi yaşamam ve açıklamam mektebin sahih ve güçlü oluşuna delilden başka benim deli oluşuma yorulabilir ki bu da sünni değerlendiricilerin samimiyet ve hakedişlerine göre değişecektir...

kardeşim muntazar sen de bu konular ışığında ve takiyyeyinin ve sınırlarının nasıl olduğunu iyice öğren buraya yazsın şii arkadaşlarımız da ona göre tercihini yap

şayet şiayı açık yaşaman gerekirse o zaman sana çatışmaları nasıl en zararsız hale getirebileceğini yazayım bu yazı çok uzun oldu uzun yazıları okumak sıkıcı olabiliyor. hemen istersen inşallah bu gün bile yazabilirm...

Rabbim seni korusun sıkıntılarını gidersin...

Yorum

Bu konuda geçen ramazandan beri en çok sıkıntı çeken ben olsam gerek... Heleki kalabalık bir ailenin ortamında Ramazanı yaşamak ve her akşam ya iftara gitmek yada iftara misafir gelmesi bana Ramazanın bir sınav dönemim olduğunu hatırlatıyor.. Ben kendi açımdan iftarımı Ehlisünnetn sonra açma konusu akrabalarımca büyük bir tepki ile karşılaştırdı ilk önce deneme aşamasında herkesin yanında bekledim insanlar benim yüzüme bakarak gülüyorlar sinirlenmeden anlatmaya çalıştığımda bir daha gülüyorlar -oysa onların annelerindne babalarından öğrendikleri din imiş..! bunun farkına vardığımda artık misafirliğe gitmekten kendimi alıkoydum yoksa hem iftarım konusunda hemde teravih konusunda büyük tepki alıyordum... artık misafirler geldğindede tek sığınağım mutfak olmuştu odamda oyalanıp mutafağa kaçıyordum buda ne zmaan kadar olucaktı? Ev bark sahibi olduğumdada akarabalarım iftara geliceklerdi bu sefer mutfağa kaçmam imkansız Bu sene akraba çevrem birazdaha büyüyor ve yeni insanlar evmize girip çıkmaya başladı bu yüzden bu sende ayn olayı yaşamamam için engin fikirlerini bekliyorum...
      De ki: «İstediğinizi yapın; Allah, peygamberi ve mü’minler yaptıklarınızı görecektir. Sonra hepiniz, görülmeyeni ve görüleni bilen Allah'a döndürülecek­siniz. O size, yaptıklarınızı bildirecek­tir.»
      (Tevbe Suresi 105)

Yorum

[quote author=Muntazar link=topic=7422.msg49227#msg49227 date=1250765703]

1- Ehli sünnetten sonra iftar ediyoruz bu konuda çevreden tepki aldınız mı ve ne çözüm ürettiniz?
        2-Ben konuya şu soruyla başlayayım biliyorsunuz ki mektebimizde Teravih namazı mevcut değildir (Aslında mekteb değil İslamda böyle bir namaz yoktur..! ) Bu namaz için nasıl bir çözüm aldınız yada Teravihe gitmediğiniz için Çevrenizden tepki alıyor musunuz?

[/quote]
        Aslında kısa ve öz olarak ben Caferi Mezhebine geçtim.Caferi Mezhebinde`de akşam ezanı-iftar yaklaşık 15 dakika sonra oluyor.Diye açıklama yapmak en mantıklısı ama cesaret isteyen bir iş çünkü bu kezde Caferilikte ne?4 Mezhebin içinde öyle bir Mezhep varmıydı?Niye Mezhebini değiştirdin?gibi sorularla uğraşacaksın
        biraz bilgisi olanlarda vay sapık olmuşsun, batıl mezhebe geçmişsin v.s. v.s.
        Teravi Namazını Peygamberimiz evde tek başına kılarmış.Ehli Sünnette bunu kabul ediyor.Ama malum 2. Halife zamanında cemaatle kılınmaya başlanmış.Bunuda biliyorlar ama bu kezde koskaca 2.Halife cemaatle kıldırmaya başlamışsa cemaatle kılınır diyorlar.
        Ama ülkemizde Teravi Namazından başka namaz kılmayanlar var.Teravi Namazı olmasa kadınlar, kızlar cami yüzü görmemiş olacaklar.
        Bence Teravi Namazını evde usuline uygun olarak evde yalnız başına kılarak örnek olmalıyız.

Yorum

Kardeşlerim eğer şii olduğunuzu söylemediyseniz yada bilmiyorlarsa ;

- İnsanların bilmediği bir ehl-i sünnet mezhebinden olduğunuzu söyleyin ki en uygunu türkiyede malikiliktir.Tabisi fazla yok burda bu yüzden biz malikiyiz İmam malik şu zamanda açmanın daha sevap olduğunu söyledi bizde onun için şuy kadar geç açıyoruz deyin.Tabi dikkat edin bunu dediğiniz insanlar maliki fıkhını bilmesin

Bunun dışın elinizden geliyorsa eve geç gidin mesela iş çıkışı biraz oyalanın yada evdeyseniz bi işim var gibisinden çıkın iftar zamanı gelirsiniz illahi sünnilerle beraber açacaksınız diye bişey yok

Teravihide bidattir ama eğer kılmak isterseniz takiyye yapıp cemaatle kılın.Ki takiyye yapıp sünnilerin arkasında namaz kılmak İmamın arkasında namaz kılmak gibidir diye bir hadis vardır yanlış hatırlamıyorsam.

Sonuç olarak Takiyye yapın.

Yorum

[quote author=Kızılbaş link=topic=7422.msg49260#msg49260 date=1250776746]
            Kardeşlerim eğer şii olduğunuzu söylemediyseniz yada bilmiyorlarsa ;

- İnsanların bilmediği bir ehl-i sünnet mezhebinden olduğunuzu söyleyin ki en uygunu türkiyede malikiliktir.Tabisi fazla yok burda bu yüzden biz malikiyiz İmam malik şu zamanda açmanın daha sevap olduğunu söyledi bizde onun için şuy kadar geç açıyoruz deyin.Tabi dikkat edin bunu dediğiniz insanlar maliki fıkhını bilmesin

Bunun dışın elinizden geliyorsa eve geç gidin mesela iş çıkışı biraz oyalanın yada evdeyseniz bi işim var gibisinden çıkın iftar zamanı gelirsiniz illahi sünnilerle beraber açacaksınız diye bişey yok

Teravihide bidattir ama eğer kılmak isterseniz takiyye yapıp cemaatle kılın.Ki takiyye yapıp sünnilerin arkasında namaz kılmak İmamın arkasında namaz kılmak gibidir diye bir hadis vardır yanlış hatırlamıyorsam.

Sonuç olarak Takiyye yapın.
            [/quote]KARDEŞ PEK ÇÖZÜM GİBİ DEĞİL ÇÜNKÜ HER RAMAZAN AYNI TAKİYEYİ YAPAMIYORSUN ...BENİM AİLEM BİLİYOR ŞİA OLDUĞUMU AMA AKRABALAR BİLMİYOR BU YÜZDENDE SORUN OLUYOR....
            (Tevbe Suresi 105)

Yorum

Kardeş eve geç gelme her zaman ilgi çeker belki ama mesela o maliki olayını yapabilirsin her sene.Ama ailen nasıl tepki verir bilmiyorum.Gerçi yardım ederler hani hanefiyse ailen millete bizim çocuk şii demektense maliki demeyi tercih ederler ama tanımadığım için bilemem.Ya sadece bunlar değil yapabiliyorsan takiyye yap yapamıyorsan öldürecek değillerya sen mezhebini uygula isterlerse hakaret ets,inler karşılık bile verme

Yorum

Evet welayet.com ailesi konunun başlığını okuyunca ne kadar ayrımcı wahdet dışı olarak algılayabilrisniz amacım bu değil..! Hem şia hemde sonradan şia olan kardeşler Ehli sünnet bir ülkede Ramazanda yaşadıkları zorlukları öğrenmek ve bunlara karşı nasıl bir çözüm bulduklarını öğrenmemde bir sakınca yoktur inş.?

[/quote]

Bırakın ailesi sünni kendisi şii olan kardeşlerimizi, bu gün maalesef, doğma Şiilerin ailelerinde bile bu tür sorunlar yaşanıyor. Mesela Iğdırda her yıl Ramazan ayında bir çok Azeri ailelerinde yaşanan sık sorunlardan bazılarını yazayım mesela:

Ezanlar arasında ki farkda bir çok azeri Aile reisi önce okunan sünni ezanı dikkate alırlar.

Ezan okunmadan (Allah'u Ekber)'in A'sı dendiği anda sigaralar, çaylar, yemekler...

Gençler Şii ezanını dikkate almak isteyince Aile reisleri "siz çok mu biliyorsunuz" "iran ezanına mı uyacağız" "humeyniye mi uyacağız" "ezan ezandır" gibisinden cahilane sözler duyardık. Halende duyarız.

Her yıl Ramazan ayında, ığdırda 30 gün boyunca Ezanlar arasında ki farklardan doğan tartışmalara tanık oldum.

Açık söyleyeyim: Ramazan ayında Iğdır merkezde, Şii camilerinin (1'si hariç) geri kalanı sınıfta kaldı.

Yorum

Ezan okunmadan (Allah'u Ekber)'in A'sı dendiği anda sigaralar, çaylar, yemekler...

canlarına tak etmiş artık ne yapsınlar

ayrıca adam ne yapsın şii ayrı ezan okuyor sünni ayrı. günde 10 defa ezan duyunca kafa karışıyo tabi :P

Yorum

[quote author=Murtazaali link=topic=7422.msg49270#msg49270 date=1250777745]

[/quote]

Bırakın ailesi sünni kendisi şii olan kardeşlerimizi, bu gün maalesef, doğma Şiilerin ailelerinde bile bu tür sorunlar yaşanıyor. Mesela Iğdırda her yıl Ramazan ayında bir çok Azeri ailelerinde yaşanan sık sorunlardan bazılarını yazayım mesela:

Ezanlar arasında ki farkda bir çok azeri Aile reisi önce okunan sünni ezanı dikkate alırlar.

Gençler Şii ezanını dikkate almak isteyince Aile reisleri "siz çok mu biliyorsunuz" "iran ezanına mı uyacağız" "humeyniye mi uyacağız" "ezan ezandır" gibisinden cahilane sözler duyardık. Halende duyarız.

Her yıl Ramazan ayında, ığdırda 30 gün boyunca Ezanlar arasında ki farklardan doğan tartışmalara tanık oldum.

Açık söyleyeyim: Ramazan ayında Iğdır merkezde, Şii camilerinin (1'si hariç) geri kalanı sınıfta kaldı.

[/quote]EVET BEN BUNA KENDİ ARKADAŞIMIN AİLESİNDE ŞAHİT OLDUM AYNI DURUMDALAR SÜNNİ EZANI İLE ORUÇLARINI AÇIYORLAR BEN DURUMU ANLATTIĞIMDA ÖYLE ŞEY OLMAZ HEM SEN SÜNNİLİĞE GERİ DÖN GİBİ SÖZLERDE BULUNMUŞLARDI BU YÜZDEN HEPİMİZE ÇOK BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR BU ZAMANDA EHLİBEYTİN HAKLILIĞI VE İSLAMIN GERÇEKLERİ BÖYLECEK BİDATLERE DÖNÜŞÜYOR... ALLAH SAHBİMİZİN ZUHRUNU ACİL ETSİN....
                    (Tevbe Suresi 105)

Yorum

[quote author=Murtazaali link=topic=7422.msg49270#msg49270 date=1250777745]

[/quote]

[/quote]

Bu bahsettiğiniz durum maalesef Tuzluca'da da vardı-belki hala devam ediyor-.10 dakika sonra açmak sanki rejime başkaldırmakla,Türkiye düşmanı olmakla eşdeğer.Murtaza kardeşin dediği gibi Ezan'da A harfini duyar duymaz oruçlar açılır. Hayatlarına sünniliğin hiç bir ibadetini sokmayacak insanlar ezan konusunda Ehli Sünnete uymaktan hiç çekinmezler.

Şia'nın kendi içindeki durum böyleyken varın ehli sünnet kardeşler karşısındaki durmunu siz düşünün.

Ramazan girdiğinde hanımla aklımıza ilk gelen " Bizi misafirliğe çağırdıklarında iftarı geç açma konusunda sıkıntı yaşayacağız."
                      Yezid,bu yaptıklarınla ancak kendi derini yüzdün ve kendi etini parçaladın. Çok sürmeyecek;Peygamberin evlatlarının kanını akıtmak ve Ehl-i Beyt'ine saygısızlıkta bulunmakla yüklendiğin bu vebalin altında Peygamberin huzuruna çıkacaksın.Ogün Allah onları bir araya toplayacak ve haklarını alacaktır.

Yorum

[quote author=Kızılbaş link=topic=7422.msg49269#msg49269 date=1250777684]
                        Kardeş eve geç gelme her zaman ilgi çeker belki ama mesela o maliki olayını yapabilirsin her sene.Ama ailen nasıl tepki verir bilmiyorum.Gerçi yardım ederler hani hanefiyse ailen millete bizim çocuk şii demektense maliki demeyi tercih ederler ama tanımadığım için bilemem.Ya sadece bunlar değil yapabiliyorsan takiyye yap yapamıyorsan öldürecek değillerya sen mezhebini uygula isterlerse hakaret ets,inler karşılık bile verme
                        [/quote]AİLEM 4 mezhep diye birşey bilmiyor sadece tek doğrunun hanefilik olduğunu biliyor açıkçası dediğim gibi anneden babadan ne gelirse dinde o doğrudur diye kabul ediliyor bu Kastamonu yöresinde yaygın olarak karşılaşılan bir durum hatta ve hatta bizim ailede 4 hak dedikleri mezhepte şafilere bile çok çok zor kız verirler ben gidipte maliki oldum dersem millete geçen bayram aldığım KAFİR DAMGASINI yine alıcağım... :-\ :-\
                        (Tevbe Suresi 105)

Yorum

[quote author=Muntazar link=topic=7422.msg49274#msg49274 date=1250778494]
                          [/quote]AİLEM 4 mezhep diye birşey bilmiyor sadece tek doğrunun hanefilik olduğunu biliyor açıkçası dediğim gibi anneden babadan ne gelirse dinde o doğrudur diye kabul ediliyor bu Kastamonu yöresinde yaygın olarak karşılaşılan bir durum hatta ve hatta bizim ailede 4 hak dedikleri mezhepte şiafilere bile çok çok zor kız verirler ben gidipte maliki oldum dersem millete geçen bayram aldığım KAFİR DAMGASINI yine alıcağım... :-\ :-\
                          [/quote]

Kardeş sende sınırlan zorlanmış yapacak bişey yok.Boşver banada kafir satanist diyen hatta bunlara bile söylemedikleri şeyleri söyleyen oldu.Söylenenleri duyma eğer yakınınsa Allahın onları bağışlaması için ve seni koruması için dua et.Başka yapılabilecek bişey yok gibi.Yada müezzine biraz para ver ezanı 15 dk geç okusun

Yorum

[quote author=Kızılbaş link=topic=7422.msg49275#msg49275 date=1250778745]
                            [quote author=Muntazar link=topic=7422.msg49274#msg49274 date=1250778494]
                            [/quote]AİLEM 4 mezhep diye birşey bilmiyor sadece tek doğrunun hanefilik olduğunu biliyor açıkçası dediğim gibi anneden babadan ne gelirse dinde o doğrudur diye kabul ediliyor bu Kastamonu yöresinde yaygın olarak karşılaşılan bir durum hatta ve hatta bizim ailede 4 hak dedikleri mezhepte şiafilere bile çok çok zor kız verirler ben gidipte maliki oldum dersem millete geçen bayram aldığım KAFİR DAMGASINI yine alıcağım... :-\ :-\
                            [/quote]

Kardeş sende sınırlan zorlanmış yapacak bişey yok.Boşver banada kafir satanist diyen hatta bunlara bile söylemedikleri şeyleri söyleyen oldu.Söylenenleri duyma eğer yakınınsa Allahın onları bağışlaması için ve seni koruması için dua et.Başka yapılabilecek bişey yok gibi.Yada müezzine biraz para ver ezanı 15 dk geç okusun
                            [/quote]KESİNLİKLE BÖYLE BİR ŞEY OLAMAZ ÇÜNKÜ BİZİM BURDAKİ HOCA SIFATINDAKİ DİYANET MOLLASI ÖNÜNEN GELENİ MÜEZZİN YAPIP EZAN OKUTTURUYOR ÖNÜNE GELENİ HOCA YAPIP NAMAZ KILDIRTIYOR BEN HANGİSNE PARA VERİYİM :-X
                            (Tevbe Suresi 105)

Yorum

yıl 2000 sultanahmette çalışıyorum bir ramazan, çalıştığım yerdeki birkaç arkadaş ile lokantaya yemeğe gittik.
                              oturudk yemekler söylendi başladık beklemeye ezanı. okundu ezan millet çorbasını kaşıklıyor.

benim çorbam önümde (arkadaşlarım -abim amcam yaşta adamlar- biliyorlar beni ve yadırgamıyorlar )
                              garson geldi efendim begenmedinizmi çorbayı. yok dedim ben birazdan başlıycam. gitti.

biraz sonra başka bir garson geldi efendim değiştirelim begenmediyseniz. yok ben birazdan başlıycam dedim yok bir sorun.

Neden efendim dedi.

o an aklıma geleni söyledim
                              ben dedim Edirnede sahur ettim oranın ezanını bekliyorum. tamam efendim dedi gitti garson.

Yan masada oturan iki adamdan birisi - Helal olsun işte budur dedi.
                              diğeri yok cnaım öyle şeymi olur nerde isen oranın ezanına göre iftar edersin dedi. Başladılar tartışmaya. Kavga etmeye ramak kaldıki sustular)

Ben misafirliğe gittiğimde eğer çok sıkışacağımı hissedersem ezana 3-4 dk kala namaza bir başlıyorum kılmadığım kaza kalmıyor ee namazımıda bozamazlar ya...

Allah, geçimsiz efendileri olan bir adamla, yalnız bir kişiye bağlı olan bir adamı misal olarak verir. Bu ikisi eşit midir? Övülmek Allah içindir, fakat çoğu bilmezler. (Zümer 27)

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X