Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Ramazan ayı kaç gündür?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Ramazan ayı kaç gündür?

[quote author=cundep link=topic=23732.msg160143#msg160143 date=1346614060]
    Velayet_nuru hocam hadisi okumadım ama, Mümin erkek ile Mümin kadın arasında derecelendirme yapacacak isek birbirlerine üstünlükleri olur mu?
    [/quote]

Bence birbirlerine üstünlükleri yoktur, üstünlük ancaktakva ve amelledir:

"Şüphesiz, Allah katında sizin en yüce olanınız, takvaca en ileride olanınızdır." (Hucurat:13)

“Erkeklerin kadınlar üzerinde bulunan hakları gibi, kadınlarında erkekler üzerinde hakları vardır.” [Bakara:228]

Allah Teâlâ toplumu çeşitli kabiliyetler ve değişik şartlarda yaratmıştır. Eğer insanların kabiliyetleri bir düzeyde olsaydı varlık düzeni dağılırdı. Zira dünya işleri çeşitlidir ve işlerin çeşitliliği farklı kabiliyetleri gerekli kılar. Bunun için kabiliyetlerin farklı olması şarttır ve erkek ile kadın arasındaki farklılıkta bu yöndendir. Elbette bu ayrılık, hiçbir gurubun diğer bir guruba nisbetle üstün olduğu anlamına gelmez. Erkek kadın iki ayrı sınıf ve cisiyet olarak düşünüldüğünde bir sınıfın mutlak anlamda diğerinde üstünlüğünü ifade etmez. O halde bu farklılık ailede bir iş bölümü olarak bir ayrıcalık değildir. Neticede Nisa Suresinin otuz dördüncü ayetinde, Kuran’ın erkek üzerine bıraktığı bir vazife bu bakış açısına göre açıklanır ve bu ayetten üstünlük anlamı çıkmaz.
    [Ayetullah Cevadi Amuli, Celal ve Cemal Aynasında Kadın, s. 364–369]

Şu linke bakmakta yarar var: http://www.islamquest.net/tr/archive/question/tr2713
    عاشق اگر رنگی از معشوق نگیرد در عشق خودش صادق نیست

Yorum

Gönlüne sağlık hocam. makaleyi de okudum, ama nedense ikna olmadım.

Hocam Mewla Ali a.s.'ın hutbesinde geçen şu değerlendirmelere ne diyorsunuz?

[color=rgb(51, 51, 51)]معاشر الناس ! إن النساء نواقص الايمان , نواقص الحظوظ , نواقص العقول. فامّا نقصان ايمانهن : فقعودهنّ عن الصلاة والصيام في ايام حيضهنّ. وامّا نقصان حظوظهن: فمواريثهنّ على الأنصاف من مواريث الرجال. وأمّا نقصان عقولهن: فشهادة امرأتين منهنّ كشهادة الرجل الواحد.[/color]
      [color=rgb(51, 51, 51)][/color]
      [color=rgb(51, 51, 51)][/size](arapçasını yazdım, çünkü bu hutbe az önce facebook'ta tesadüfen gözüme ilişti, olduğu gibi kopyaladım)[/color]

Yorum

[quote author=cundep link=topic=23732.msg160484#msg160484 date=1347048144]
        Gönlüne sağlık hocam. makaleyi de okudum, ama nedense ikna olmadım.
        Hocam Mewla Ali a.s.'ın hutbesinde geçen şu değerlendirmelere ne diyorsunuz?

[color=rgb(51, 51, 51)]معاشر الناس ! إن النساء نواقص الايمان , نواقص الحظوظ , نواقص العقول. فامّا نقصان ايمانهن : فقعودهنّ عن الصلاة والصيام في ايام حيضهنّ. وامّا نقصان حظوظهن: فمواريثهنّ على الأنصاف من مواريث الرجال. وأمّا نقصان عقولهن: فشهادة امرأتين منهنّ كشهادة الرجل الواحد.[/color]
        [color=rgb(51, 51, 51)][/size](arapçasını yazdım, çünkü bu hutbe az önce facebook'ta tesadüfen gözüme ilişti, olduğu gibi kopyaladım)[/color]
        [/quote]

Sizin de gönlünüze, yüreğinize sağlık kardeş. Aktarmış olduğunuz rivayete gelince; şunu bilmeniz gerekir ki, Kurân'a aykırı olan her hadis ve rivayet ister Nehc'ul-Belağa'da geçsin, ister Kafi'de geçsin kabul edilemez. Kadınların ayın bazı günlerinde oruç tutamamaları ve namaz kılamamaları onların imanının eksikliğine delalet etmez. Amel de imandan değildir. Kadınlar Allah'ın emirine itaat ederek o birkaç günü oruç tutmuyor ve namaz kılmıyorlar. Orucun kazasını ise daha sonra zaten tutuyorlar. Namazın sevabını da abdest alıp zikir ve tesbihle meşgul olarak elde edebilirler. Yılda birkaç gün namaz kılamamak erkeklerin onlardan üstün olduğunu göstermez. Eğer buna kalırsa, kadınlar erkeklerden 6 yıl önce namaza ve oruca başlıyorlar, o zaman onların erkeklerden imanı daha güçlü oluyor ve dolayısiyle onlardan üstün oluyorlar.

Paylarının erkeklerden eksik olduğuna gelince; birinin malı parası çok olursa o diğerlerinden üstün mü sayılır?! Payı, parası çok olanın insaniyeti ve şerefi daha mı çok olur?! Kaldı ki erkeğin payı her yerde kadının payından çok değildir, bu fikhi kitaplarda açıklanmıştır. Mihir yoluyla eş oldukları ve bütün masrafları erkeğin üzerinde olduğu için kadınların mal payı erkekten çok degilse de az da değildir. Bu da bir üstünlük sayılmaz..
        Kadınların akıllarının noksanlığına gelince; bu söz Kuran'a ve sahih hadislere aykırıdır. Allah'ın yarattığı bir şey nakıs olmaz, Allah'ın yarattığı her şey mükemmeldir, onda bir eksiklik olmaz. Tanıklıkta bir erkek ve iki kadının olması, kadınların akıllarının noksan, erkeklerinkinin ise kamil olduğunu göstermez.
        İki kadının şehadette bulunması, kadının ev işleriyle,çocuk terbiyesi ve annelik problemleriyle mesğul olduğu için hafızasının zayıflığı olasıdır, aklın zayıflığıyla ilgili değil. Biri unutursa diğeri ona hatırlatır ama unutmadığı takdirde ikincinin tanıklıkta bulunmasına zaten gerek yoktur..
        Söz konusu rivayet, kadınla erkek arasındaki farklılığa da işaret etmiş olabilir, zahiri dışında batini manaları da içerebilir, kadınlardan belli bir kesimi de kastetmiş olabilir..Allah-u a'lem.
        Konunun yeri bura olmadığı için fazla uzatmak istemedim, link vereyim oradan okuyun, bu defa ikna olursunuz inş
        kadınların iman, akıl ve hisse almak açısından eksiklikleri
        http://www.islamquest.net/tr/archive/question/tr16636
        KADININ IMANININ EKSIKLIGI SÜPHESI
        http://www.velayet.com/kuran/celal_v...-t1303.75.html
        Ayet ve hadisler ışığında Kadın hakkında bilinmesi gereken her şey
        http://www.abna.ir/data.asp?lang=10&id=241060
        عاشق اگر رنگی از معشوق نگیرد در عشق خودش صادق نیست

Yorum

Değerli hocam elinize sağlık. Fakat sizin olaya yaklaşımınız ile benim/bizim yaklaşımımız farklı.

Siz dünyada varolunan koşullar içinde olayları değerlendirmeye çalışıp kadın ile erkek arasında fark olmadığını eşit olduklarını kanıtlamaya çalışıyorsunuz, bu yüzden İmam Ali a.s.ın o hutbesindeki sözleri sahih kabul etmediniz.

Ben erkek ile kadın arasında derece farkı olduğunu söylediğimde bunun yaratılıştan gelen bir durum olduğunu bu yüzden de kadın'a doğum zorluğunun, mirasta erkeğin yarısının verildiğini, boşama hakkının verilmediğini vs. söyledim.

Yani aralarında makam farkı vardır ve bu farkın taa yaratılıştan geldiğini söylemek istedim. Yoksa Allahuu teala eşit yaratmış olsa idi en azından boşama hakkını eşit verir, miras hususunda eşit paylaşım hakkıyla ekonomik eşitliklerini sağlardı.

Demekki Allah kadın ile erkek arasından doğan ve tüm topluma etki edecek uyumu sağlamak için birini diğerinden zayıf ve edilgen kıldı.

Ve bu zayıflık ve edilgenliğin sıkıntı sebebi olmaması için de bu zayıf ve edilgenliğe sahip olanı bu vasıflara uygun, yani farklı yarattı. demek istedim.

Yorum

YUKARI ÇIK
          Çalışıyor...
          X