Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Nasıl Şii Oldum - 11 / Abdulgaım

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Nasıl Şii Oldum - 11 / Abdulgaım

Bismihitela!İmam Hatip Lisesinde okuyordum.Lise ikinci sınıfta Tevhidi İslamla tanıştım.Meslek dersleri hocamız vardı,bizlere okuma bilincini verdi.Geleneksel anlayışlardan farklıydı söyledikleri.Mezhepler üstü bakış açısı vardı.İslamın fikri,siyasi ve toplumsal mesajı ile böylece tanıştım.Sürekli okuyordum.Okumada kendime sınırlar koymadan okuyordum.O tarihlerde dışardan tercümeler revaştaydı.Mevdudi,Seyyid Kutup,Mutahhari,Dr.Şeriati,Hasan El Benna,Keilm Sıddıkı,Fadlallah ve İkbal gibi birçok evrensel entellektüel ve alimlerin eserleri türkçeye kazandırılıyordu.
    Yerel olarakta tevhidi çizgide yazan yazarlar vardı,onları okuyorduk.Mehmet Alagaş,Hüseyin Hatemi,Ercüment Özkan,Nurettin Şirin,Atasoy Müftüoğlu,Yaşar Kaplan,Ali Bulaç gibi aklıma gelenleri söyleyebilirim.1983'li yıllar da dergicilik yaygındı.Aylık dergiler takip diyorduk.İnsan,İktibas,Girişim,Tevhid,Selam,Yeryüz ü v.s Bu arada sünni tarih ve toplumsal yapıya sahip tevhidi fikir ekseninde kabuk değiştirmeler ve farklı kavramlar etrafında tartışmalar yaşanıyordu.Tevhidi düşünce yapısında olanlar ilk dönemlerde İran İnkılabını ve İmam Humeyni(r.a) ı takdirle karşılıyorlar ve mücadele tarihini inceliyor okuyorlardı.İmamın ilk eserlerini ben bu yapı içinde tanıma fırsatı buldum.İslam inkılabınıda bu insanlar vesilesiyle tanıdım.Fakat daha sonra dediğim gibi bazı kavramlar etrafında tartışmalar başladı.Vahyi Metluv-Vahyi Gayri Metluv,Hadis ve sünnetin yeri ve önemi,Tasavvuf ve Mezhep,Yerli-Yabancı,Türkçe Namaz,Meal Okuma olarak başlıklandırabileceğimiz konular etrafında tartışmalar yaşanmaya başlandı.Bu fikri oluşum ve tartışmalar içinde ben Liseyi bitirdim.Kendimi Kuran eksenli fikri oluşuma daha yakın buluyordum.Kuranın ilahi mesajı,geleneksel sünni inanç sistemini ve tarihini sorgulamada bana aydınlatıcı ışık sunuyordu.Fakat Kuran merkezli çalışan etrafımda ki insanların tavırlarında oluşan benim anlamakta zorlandığım durumları karşısında da ne yapacağımı bilemiyordum.Türkçe namaz kılmaya başlamışlardı.Hz.peygamber hakkında küçümseyici yaklaşımlar gösteriyorlardı.İmam Humeyni hakkında olumsuz söylemler filizlenmeye başlamıştı.Kuran kalbimi aydınlatıyor ama sanki kalbim ikiye bölünmüş gibi ikizini arıyordu.Aziz İmama olan aşkım beni çevremdeki bu olumsuz davranışlar göstermeye başlayan insanlara tam olarak bağlanmaktan koruyordu.İmamı ve İranı çok seviyordum.Gece gündüz inkılap marşlarını dinliyor ve hayal alemimde islam devletinde yaşamak nasıl bir yer diye hülyalara dalıyordum.Çok okumuştum.1980 yılından sonra ülkemizde gelişen tüm islami akımları yakından tanıyordum.Farklı cemeatlerin sohbetlerine katıldım,dinledim,sorular sordum.Okulda hocalarımla tartıştım.İlimizde islami harekete öncülük eden abilerimizle birlikte oldum,konuştum,dinledim.Hatta bir keresinde bize okumayı ve tevhidi islamı tanıtan hocamıza "biat" yapmak için evine gidip kapısını çaldım.Fakat ya ben kafamda bu insanlara ters gelen birşeyler canlandırıyorum yada bu insanlar fikri bakımdan kendilerini tatmin etmekten başka bir dertleri yok diye düşünüyordum.Kalbimde giderek büyüyen bir boşluk vardı.Bu konjöktür içinde Liseyi bitirdim.Din görevlisi olmaya karar verdim.O tarihlerde merkezi KPSS falan yok.O zaman İlde yapıyor sınavlar.Bende okulu bitirip 1988 yılında Kars'a gidip vekil olarak bir köyde imam hatip olarak çalışmaya başladım.Nedenmi Kars?Bilmiyorum kader diyelim.Bizim köyün hocası Karstan gelmişti,bana Karsta Vekil olarak bir görev ayarlayabileceğini söylemişti.Bende yorganımı yatağımı sırtıma atıp Sivastan Tiren(Doğu Exspresi) ile Karsın yolunu tuttum...

Ynt: Nasıl Şii Oldum-10/Abdulgaım

selamunaleykum şia olma sürecinizi ilgiyle takip edeceğim
    karsın hangi köyüne gitmiştiniz acaba
    devamını bekliyoruz
    selam ve dua ile
    "eğer sıffinde engellenebilseydi cansız kuranın mızraklanışı o zaman kerbelada mızraklanmazdı canlı kuranın başı"

Yorum

Karsın Merkez Hacı Halil Köyü idi.Türkmen Alevi idi köy.

Yorum

Allah razi olsun kardesim, bende ilgi ile okumaya devam edecegim

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

Ynt: Nasıl Şii Oldum-11/Abdulgaım

basliginizdan "10"u "11" ile degistirdim kardesim
          onuncu sirada imam seccad'in hikayesi var.
          hakkinizi helal edin

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

hacı halil köyü benim bildiğim kadarıyla terekeme köyü olması lazım
            forumdaki arkadaşlar terekeme nedir bilmeyebilirler
            terekeme azeri sünnilere denir karsta[quote author=ABDULGAIM link=topic=5381.msg32182#msg32182 date=1243771890]
            Karsın Merkez Hacı Halil Köyü idi.Türkmen Alevi idi köy.
            [/quote]
            "eğer sıffinde engellenebilseydi cansız kuranın mızraklanışı o zaman kerbelada mızraklanmazdı canlı kuranın başı"

Yorum

Yorum

[quote author=Ebul Fazl link=topic=5381.msg32340#msg32340 date=1243799783]
                [/quote]

Yorum

[quote author=Ebul Fazl link=topic=5381.msg32340#msg32340 date=1243799783]
                  [/quote]

Yorum

Allah razı olsun ..zamanım oldukça sizinde yazınızı okuyacağım inş..
                    [center]

[center][center]

Yorum

bende İlgi ile takib ediyorum
                      Allah, geçimsiz efendileri olan bir adamla, yalnız bir kişiye bağlı olan bir adamı misal olarak verir. Bu ikisi eşit midir? Övülmek Allah içindir, fakat çoğu bilmezler. (Zümer 27)

Yorum

Kardeşlerim Hacı Halil Köyü Türkmen alevi köyü.Ama içinde birkaç kürt ve terekeme aile var.Köyün yakın komşusu Karakale diye bir terekeme köyüdür.Her neyse.Bu köye bir sonbahar mevsiminde vasıl oldum.Margırus bir münübüsü vardı köyün.Eski dökük bir araba...Köye varıp azanın evine misafir oldum.İki göz bir ev.damlı,tezek kokulu.Eksik olmasınlar beni çok hoş tutmaya çalıştılar.Burda kalırken bir zamanlar bizim Tokatta kalmış daha sonra tekrar köyüne Karsa dönmüş İbrahim amcayla tanıştık.Kendisi ibadetinde ameli olan bir amcaydı.Sonradan Caferi fıkhına göre amel ettiğini büyük oğlunun Gumda tahsil gördüğünü öğrendim.Böylece görevime başladım,namaz vakitlerinde camiye gidiyor ezanımı okuyor ve gelen olursa namazı kıldırıp dönüyordum.Fazla bir cemaat bulunmuyordu,cuma namazlarında toplanıyorlardı daha çok.Değerlendireceğim zamanım boldu.Okumayı sevdiğimi önceden söylemiştim.Elimde okumadığım kitap kalmamıştı.Bu arada İbrahim amcayla dostluğumuz gelişmiş evine gidip gelmeye başlamıştım.İbrahim amca babası bir alim olduğu için bir zamanlar kendisi çocuk yaşta iken Tokatın bazı yerlerinde bulunmuşlardı.Tokat üzerine de aramızda bir sıcak duygudaşlık olmuştu.Kendisi islam tarihi hususunda da Köydeki genel insan profiline göre bilgili bir insandı.Karşılıklı sohbet ve mülakat etmekten ikimizde ziyadesiyle zevk alıyorduk.Beni ev halkından biri gibi görmeye başlamıştı.Allah onun her ne haceti varsa kendisine ihsan etsin.İbrahim amcanın küçük çaplı bir kitaplığı vardı.Ama kılasik diyebileceğimiz eserler bulunuyordu.Kumru,Hüsniye,Saadete Ermişlerin Bahçesi,Risale ve tarih eserleri.Hatırımda kaldığı kadarıyla önce Kerbela Vakası diye roman dilinde yazılmış Ziya Şakir'in kitabını alıp okumaya başladım.Çünkü "Her yer Kerbela Her Gün Aşura" sıloganına aşina biriydim.Küçük çaplı Bir Uyarı Bir Sembol isminde Kerbelayı anlatan eseri lisede okumuştum.İmam Hüseyin ve Kerbela kıyamı üzerine önceden okuduğum eserler,konunun siyasi ve toplumsal kıyam yönünü ele alan eserlerdi.Ama okumaya başladığım Kerbela Vakası isimli eser ise,tamamen doğal bir şekilde zorunlu Hicret yürüyüşünden başlayıp Şehadete varan hadiseleri,insani olarak yaşanmışlıkları ele alıyordu.Siyasi ve toplumsal bir felsefe ve yorum ortaya koymadan,Hz.Zeynep(sa) nın bir bacı olarak duygularını,acılarını,hasretlerini anlatıyordu.Kitap adeta sizi Kerbela sahrasına götürüyordu.Okuyanı;acı,hasret ve gurbet diyarına götürüyordu...Hz.Hüseyn(as) ın Konaklarda irat ettiği hutbeler ve dostlarıyla mektuplaşmaları bu kutlu yürüyüşün mukaddes ve ilahi bir hedef uğruna yapıldığını çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyordu.Kitabı okudukça bu anlatılanlar gerçekten tarihte yaşanmışmı diye insan sormaktan kendini alamıyordu.Bizler Lisede konunun siyasi ve devrimci açılımlarını okumuştuk ve olayın insani dert ve ızdıraplarının bu kadar derin olduğunu bilmiyorduk.İmam Hüseynin Kerbeladaki şehadetini de devrimci bir tavır olarak bilip özgürlük ve adalet uğruna bu davranışın takdire şayan olduğunu ifade ediyorduk.Bu açıdan bakınca böyle bir şehadetin bizler içinde kolay olacağını düşünüyorduk.Fakat bahsettiğim kitabı okudukça Kerbela vakasının yalnız siyasi ve felsefi açıdan değerlendirmenin yanlış olacağı kanatına varmaya başladım.Çünkü yaşanılan olayların sıradan siyasi bir devrim manifestosu ile açıklanamayacağını anlamaya başladım.Kitabı okudukça kendimden utanmaya ve hicap duymaya başladım.Hz.Müslümin çocukalrının gurbette yabancı diyarlarda aç ve sefil sokaklarda babalarını bulmak için dolaşıp durmaları,Hz. Zeynebin bir hanım olarak görüp yaşadıkları,Hz.Hüseyn(as)in öpüp koklayarak büyüttüğü dilaverlerini,yeğenlerini elleriyle düşman saflarına gönderip daha sonra ölmüş (Şehid)bedenleri başında yaşadıkları, beni başımdan ayağıma sarsıyor ,tüm bildiklerimin ve inandıklarımın saman alevi gibi yanıp duman olmasına sebep oluyordu.Kendimi sorgulamaya bu kitapla başladım arkadaşlar.Tarihimi,ait olduğum geleneksel din ve kültür çevremi sorgulamaya bu kitapla başladım.Siyasi ve fikri olarak inandığımı sanıp mücadelesini verdiğim inkılabi düşünce çizgimin(Bunun içinde İmam Humeyniye duyduğum siyasi sempati ve muhabbet de dahil)aslında hiç bir şey olmadıklarını anlamaya başladım.Nasıl omuştuda bizler sünni kutsallık adına peygamber evlatlarının melekleri bile gıbta bırakan hayatlarını tanımaktan mahrum bırakılmıştık.Bizlere;Peybamber evlatlarını tanıyıp bilenleri,Alevi,Kızılbaş,Sıraç diye sanki değersiz mahluklar gibi göstermeyi nasıl başarmışlardı.Bizim Köy komşularımızda Alevilerdi Tokatta.Birbirimizle alış veriş halindeydik.Ama köyümüzde onlar hakkında şöyle böyle sanki başka şeyler söylerlerdi.Ama nasıl olur işte hakiki İslam ve Kuranın muhafızları onların sevip baş tacı ettikleri Peygamber evlatları 12 İmamlardı.Ya beni sünni olarak yetiştiren toplumun,yüce islam için tarihte kendini feda etmiş bir kahramanı varmıydı?Hayır.Varda ben mi bilmiyordumum acaba?Hayır,ben sünnilerin İmam Hatip Lisesinde okudum,Kur an Kurslarında okudum,özel olarak kendimde çok farklı eserler okudum ama hiç böyle bir şecaat sahibine rastlamadım.Yani ben öyle sünnilerin okumayan,kulaktan duyma bilgilerle dindar olan biri değildim.Ben gerçekten okuyan ve dini okuyarak kendine din olarak belirlemiş biriydim.Ama nedense ait olduğum sözde kutsal sünni tarih ve kültür içinde Alevilerin sahip olduğu gibi şanlı bir tarihe sahip değildim.Nedense Hz.Peygamberden sonra Kuran ve İslam uğruna düşmanlara ve tahrif edicilere karşı ilmiyle,kılıcı ile zırhı ile muhafız olanlar hep Alevilerin övünçle zikrettikleri aşka gelip semah döndükleri 12 İmam dedikleri peygamber evlatlarıydı.Evet aziz kardeşlerim böylece kalbimde o ana kadar inanıp amel ettiklerimi boşa çıkaran bu çaresizliğin acısı ile okumaya devam ettim.Sünni alimlerle tartışan bir hanım alimin münazaralarını anlatan Hüsniye ve Kumru gibi diğer kılasik kitapları bir bir ardı ardına bitirdim.Bu arada Karsta Azeri/Şielerin olduğunu öğrenmiştim.Biraz İbrahim amcadan bu hususta bilgi aldım.Camilerinin yerini öğrendim.Fakat tabi yinede serde bir yabancı psikolojisi var,kendimi rahat hissedemiyorum.Sonuçta bende bir Din Görevlisiyim.Fakat o vakitler kabuğuna sığmayan,kurallara fazla aldırmayan kendi başına özgürlük yanlısı bir kişiliğim var.Her neyse bir şekilde Azerilerin Ahund dedikleri bu alimle bir şelikde konuşup munazara etmem gerektiğine karar verdim.Ardından ilk tanışmayı yaşamak için Kars Merkez İstasyon Camisine gittim.

Yorum

hüsniye ve kumru ayri iki kitapmi yoksa bir kitabin adi "hüsniye ve kumru"mu kardesim? ve hatirliyorsaniz bunlarin yazarlarini bildirirmisiniz? bende arastirayim yinede, bulamayabilirim diye simdiden sormak istedim.

Yorum

Maşaallah. İlgi ile takip ediyorum abi. Harika bir anınız var.

Yorum

oooo baya ihl var demek ki şii olan
                              ben de ihl liler sunni diktalar sonucu asla şii olmaz sanıyordum demek ki hidayetin önünde hiç bir engel olmuyor
                              peki hak yolcusu
                              sizin ne zaman şii oluş hikayenizi okuyacağız???

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X