Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

İslâmiyet ve Şia

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: İslâmiyet ve Şia

[quote author=AliDemir link=topic=18638.msg112386#msg112386 date=1292246115]
    İslâmiyet (ed-dînn mânâsı nedeniyle) mefhum ve terim olarak, sadece dinler yelpazesinde bir din (religionem, religio, religion) anlamına gelmediği gibi, Şia'da bir mezhepten (sect, denomination) ibâret değildir.

Şia, Arapça ş-y-a mastarından gelir; bir kimsenin peşinden (izinden) gitmek, taraftarı olmak gibi anlamlara sahip olan bir isimdir. Kelimenin tekili ise Şiî'dir.

Şahsî yolculuğumu ileride detaylandıracağım, şimdilik "rengimi belli etmek" için bu başlığı açıyorum.
    [/quote]

Yorum

şiilik alevilikle benzer mi?

Yorum

ŞEVVAL kardeş hoş geldiniz üyeliğiniz size de bize de hayırlar getirsin inşaAllah..

Şiilik alevilikle aynı şey de aynı şey değil de. Alevilik Ali a.s.'a uyanlar onun taraftarları demek. Daha önce (Osmanlının ilk ve orta dönemlerine kadar) Ali a.s. soyundan gelenlere alevi deniyordu. alevi kelimesi Peygamber s.a.a.'in soyundan olanlara verilen özel bir sıfattı. Tüm diğer zalim hükumetler için Peygamber soyu ve Ehlibeyt a.s. tehlike olduğu ve bu yüzden Ehlibeytin 11 masum imamı katledildiği gibi Osmanlı da Peygamber s.a.a.'in soyunu kendilerini yıkacak tehlike olarak görmekte idiler. Bu yüzden Ehlibeyt taraftarı olan alevilere göz açtırmadılar iktidarları boyunca. Bu politika içinse her yerleşim alanında alevilerin toplu ibadet yapacağı mescid/cami yapımını engellme yoluna gittiler. Mescid yapımını engellemenin sinsi yolu olaraksa her yerşelim merkezinde 20 aileden fazla alevi barındırmamak, ve alevileri başka yerlere göçe zorlamak şeklinde oldu. böylece aleviler cami yapamaz toplanamaz oldular ve bu günkü ibadetlerini ve camileri unutmuş aleviler çıktı ortaya. Ve onca baskı altında inançlarını Ehlibeyte bağlılıklarını ifade edemeyen aleviler bu inançlarını ve ibadetlerini saz şiir edebiyat yoluyla taraftarlarınan ve sonraki nesillere ulaştırmaya çalıştılar. Böylece ise sazlı ibadetler ortaya çıktı..

Günümüzde alevilerle şiilerin ortak noktaları çoktur ama aleviler eşittir şiiler dememiz mümkün değildir. Eşit noktaları Ehlibeytin 12 imamına imandır...

Ancak bunlar genel geçer kurallar değildir. Örneğin bizimle aynı olan aleviler de azımsanacak sayıda değildir. Örneğin bizim sitemizdeki inanç ve amel konularını inceleyin burası tam bir şii sitedir bir de alevi sitesini inceleyin:

Alevilik, Hz. Ali (a.s)'ın yolundan gitmektir.

bu iki sitedeki bilgilere güvenebilirsiniz...

Yorum

[quote author=AliDemir link=topic=18638.msg112386#msg112386 date=1292246115]
          İslâmiyet (ed-dînn mânâsı nedeniyle) mefhum ve terim olarak, sadece dinler yelpazesinde bir din (religionem, religio, religion) anlamına gelmediği gibi, Şia'da bir mezhepten (sect, denomination) ibâret değildir.

Şia, Arapça ş-y-a mastarından gelir; bir kimsenin peşinden (izinden) gitmek, taraftarı olmak gibi anlamlara sahip olan bir isimdir. Kelimenin tekili ise Şiî'dir.
          [/quote]
          Nihayet....
          İmanımı ifade açısından zorlukları aşmama yardımcı olabilecek satırlar...Devamını bekliyorum Ali bey.... Esasen felsefi ve dil bilgisini içeren bir sınıf oluşturulabilir; sorularımıza cevaplar arayabiliriz...Bu sınıfta Ali bey gibi konunun uzmanları bir arada öğretmenlik yapabilirler..(Tabi ki disiplin sorununu aşabilmek için söz konusu sınıfta cevaplar bir linke yönlendirilmeli topikler gereksiz yere bizler{öğrenciler} tarafından işgal edilmemelidir)
          Dualarımla
          Puro,bildiğiniz puro işte.Bir ucunda ateş diğer ucunda bir aptal.. Malcolm X

Yorum

İslâmiyet ve Şia

Forumda çok nitelikli kardeşler var; onlardan istifade etmeye çalışalım
            Hatti zatında sorun cevap verelim türünden bir bilgilendirme bölümü olursa paylaşımlar belli başlıklar altında yapılır. Forumdaki deneyimli arkadaşlar da başlıklara linkler ekleyerek konuların anlaşılmasına katkıda bulunabilir.
            HER GÜN AŞURA
            HER YER KERBELA

Yorum

bu çalışma arananın bulunmasını sağlayan bir indeks ya da içindekiler gibi mi olacak yoksa soru cevap şeklinde mi? hani genelde sitede cevaplanmamış soru çok nadir diye biliyorum da o açıdan sordum..

bu sitede daha çok bilgi olmaması değl bilgiye ulaşılamama sorunu var yoksa işlenmedik konu kalmadı gibi..

Yorum

[quote author=Qom_u_aşk link=topic=18638.msg124506#msg124506 date=1304534742]
                bu çalışma arananın bulunmasını sağlayan bir indeks ya da içindekiler gibi mi olacak yoksa soru cevap şeklinde mi? hani genelde sitede cevaplanmamış soru çok nadir diye biliyorum da o açıdan sordum..

bu sitede daha çok bilgi olmaması değl bilgiye ulaşılamama sorunu var yoksa işlenmedik konu kalmadı gibi..
                [/quote]

Evet çok bilgi var.Belkide soru-cevap daha yararlı olur.Ancak bunun sıkıntısı da tartışmanın cedele dönme tehliksiddir.Art niyetli müdahillerin ortalığı karıştırma riski de var. ŞU OLABİLİRMİ: sadece soru-cevap bölümüne gerçek kimliğini yazabilenler girsin.Bu disiplin sağlar. Ve samimiyeti arttırır.

Yorum

iyi fikir!

"şii" -veya başka bir adla- yeni bir üye kimliği oluşturulur ve sadece bu üyelere açık bir bölüm kurulabilir.
                  HER GÜN AŞURA
                  HER YER KERBELA

Yorum

[quote author=aykut111 link=topic=18638.msg124510#msg124510 date=1304536668]
                    Evet çok bilgi var.Belkide soru-cevap daha yararlı olur.Ancak bunun sıkıntısı da tartışmanın cedele dönme tehliksiddir.Art niyetli müdahillerin ortalığı karıştırma riski de var. ŞU OLABİLİRMİ: sadece soru-cevap bölümüne gerçek kimliğini yazabilenler girsin.Bu disiplin sağlar. Ve samimiyeti arttırır.
                    [/quote]

Üstad'ım iyi demissiniz de dediğiniz gibi bir alan olsa bile herkes faydalanamaz bu ayrımcılık demektir. Herkes faydalanamazsa böyle bir sitenin var oması bile gereksizdir. Öte yandan tartışılması gereken bir çok konu var ki bu daha faydalı diye düşünüyorum. Soru cevap bölümü yanlış hatırlamıyorsam site'de mevcut. Söyle olabilir ben başladım bile buna özelden görüsme imkanımız var bunu kullanmak daha iyi olur. Bunlar benim kendi fikrimdir. Yönetimimiz daha iyi bilir bunları.

Yorum

Bunun benim açımdan çok faydalı olabileceğini düşünüyorum.Çekinmeden ve yanlış anlaşılma tehlikesine düşmeden sorucağım ve cevabını merakla beklediğim o kadar çok şey varki...Bir o kadar önemli konuda Müçtehitlerin aynı konu(Siyasi konuları kastediyorum) hakkında farklı düşünceleri ve bu düşünceleri değerlendirebilecek(Ayetullah şunu demek istedi diyebilecek) İslami eğitim almış kardeşlerin açıklamalarıdır. Bu formda bu nitelikte arkadaşlar olduğunu öngörebiliyorum.

Yorum

yönetici arkadaşların yoğun müdahalesiyle böyle bir bölüm sağlanabilir.. gerçek kimlikler sorun olabilir. çünkü her insanın gerçek hayattaki her durumuna vakıf değiliz. nitekim takiyyesi olmayanın dini olmaz buyrulmakta hadislerde.. bu yüzden kimliğini açıkça yazan birisi kimliğini gizli yazan birine bir olumsuz düşünce ile bakması o kişiyi yeterince tanımamasında başka şekilde yorulamaz..

herkes soru sormalı. ama herkes konuşmamalı.. ve cevabı soran arkadaş ortaya mı yoksa belli şahsa mı sorduğunu belirtmeli. üstüne vazife olmayan da olaya müdahale etmemeli..

diye düşünüyorum o zaman da birisinin yanlışını görüp ses çıkarmamak nasıl olur diye aklıma geliyor.. burdan itibaren yöntem belirlemede tıkanan yerleri biraz da siz aydınlatın beraberce herkesin ihtiyacı olacak şekilde bir yönteme ulaşalım..

Yorum

[quote author=Serkan A. link=topic=18638.msg124513#msg124513 date=1304537383]
                          Üstad'ım iyi demissiniz de dediğiniz gibi bir alan olsa bile herkes faydalanamaz bu ayrımcılık demektir. Herkes faydalanamazsa böyle bir sitenin var oması bile gereksizdir.[/quote]

Kimseye ayrımcılık yapmak değildir amacım. Satırlarımı böyle değerlendirmenize üzüldüm.Vurgulamak istediğim; formdaki takma isminin arkasına saklanıp her türlü hakareti ve seviyesizliği yapanlara karşı bir önlem almak yerinde olur.Özellikle siyasi ihtilaflara (Yaşadığımız coğrafyada ve dünyada)çözüm aramak kardeşlerin fikirlerini almak benim için yapıcı olacaktır.Karşı fikirleri öğrenmekte.. Şayet bu açılımda katkıda bulunanların isim ve adresleri belli olursa klavyenin tuşları doğru ses çıkarır

Yorum

Söyle bir fikir geldi aklıma üstadım. Özelden bilgili üstadlarımıza sorular iletilir gerekli cevaplar gelir soru çözülünce genelde paylaşılabilir. Bunun için özel bir bölüm oluşturulur sadece yönetimin yazma yetkisi olabilir. Bu şekilde istediğiniz gibi bir alan oluşmus olabilir.

Yada canlı sohbet alanı oluşturularak üstad'larımıza gerekli görüşme yapılır konu çözülünce genelde yaplaşılır yine yönetimin yazma yetkisi olacaktır belli bir alanda hem konular dağıtılmamış hemde herkes en temiz hali ile bu konulara ulaşmış olabilir.

Ayrıca benimki genel bir fikir'di üzülmenize gerek yoktur üstadım. Niyetim sizi veya bir başkasını üzmek değildi. Özür dilerim.

Yorum

Herkesinde fayda alabilmesinin yolunun, soruların ve cavaplarının görüntülenebilir olmasıdır diye düşünüyorum

Yorum

[quote author=aykut111 link=topic=18638.msg124522#msg124522 date=1304539339]
                                Herkesinde fayda alabilmesinin yolunun, soruların ve cavaplarının görüntülenebilir olmasıdır diye düşünüyorum
                                [/quote]

Üstadım farkı birşey demedimki zaten sadece sorular özel bir alanda sorulur, sorular sonuçlanınca bir alanda yönetim yayınlar ve o alana sadece yönetim yazma yetkisi verilerek konuların en temiz hali sağlanmış olabilir. Herkes konulara girip okur sadece yazma yetkisi olmaz o kadar.

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X