Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Kurandaki apacik imam Hz.Ali a.s'dir

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Kurandaki apacik imam Hz.Ali a.s'dir

[quote author=adem_toprak link=topic=4130.msg27132#msg27132 date=1242243728]
    [quote author=HiLaLNuR link=topic=4130.msg27113#msg27113 date=1242240762]
    Ben katkindan dolayi tesekkür ederim adem_toprak kardesim...

Islam alimlerinin ne kadar cok degisik yorumlarina bakarsak o kadar daha aydinlatici olur diye düsünüyorum (kendi adima)

[/quote]

eyvallah HiLaLNuR kardeşim..
    ben de konulara sizin yaklaşımlarınızı ve -islami meselelerde aşağı yukarı
    tek tip düşünülen bir forumda- getirdiğiniz açılımları ilgi ile takip ediyorum..

[/quote]

olmadı şimdi alim şia değilse şia kaynakları dururken diğerlerine bakılır mı, ya da itibar edilir mi?

hani ehl-i sünnete yapılan suçlama var ya işte o. hani her mezhep kendisine göre yorumluyor diğerleri de karşı çıkıyor deniliyor ya işte tam o mesele.

açıklmalar hakkında tek söz yok sadece;

[quote author=gulistan_2 link=topic=4130.msg27014#msg27014 date=1242223974]
    adem toprak kardesim...yukarida düzinelerce kaynak var, bunlar icerisinde cogunluk tefsir, acaba simdi biz saidi nurside karar kilmamiz icin sebep nedir?
    [/quote]

bunu anlamak mümkün değil (mümkün) her mezhep (yol) kendine göre yorumluyor. Fakat konu bütünlüğü ne dendiği üzerinde durulmuyor.

ya gene beni bir sürü konuşturdunuz. bu sefer ne ilan edileceğiz bakalım. gene kaynaksız yazdım.
    Bu şehr-i Stambul ki bi misl ü bahadır.
    Bir sengine yek pare Acem mülkü fedadır. Nedim.

Yorum

ypa sana su siralar diyecek sözüm yok, dolunay siliklessin diye bekliyorum

adem toprak kardesim, neden her sözünüz igne igne!?
      konuyu tartisirken zaten cogunlugun imamun mubiynden, kitap manasini cikarmis, mahiyeti hakkindada neredeyse bütün yaklasimlar ayni diye yazmisiz okuduysan!?
      demekki okumamissin, ben okudugundan yola cikarak, bu yaziyi neden astigini anlayamadim,o yüzden sordum, cünki bir aciklamada yapmamissin, diger bazi tefsirlerde zaten benzeri fikirler beyan etmisler, fakat hic biri bundan emin degil!!!

ama bakiyorum saidi nursi bundan pek emin...kusura bakmayin beni bunu söylemeye mecbur biraktiniz...dogru saidi nursi bu eseri ilahi makamdan destekli ve onayli yazmisti degilmi!

su halde kardesim, size göre imamun mubiyn kitaptir, ben ise bu konuyu imamun mubiynin hz.Ali as. oldugunu ifade eden kaynaklarla actim...

ve o kaynaklarda kelime hz.ali olarak aciklaniyor, bunun dayanaklarida belli, saidi nursinin yazisida yalnizca izahtan ibaret, levhi mahfuz kelimesini neye, hangi hadise dayandiriyor, neyle bu fikre varyor hic bir aciklamasi yok...

bu sekilde hilalnur bacim icin faydali olmustur, fakat benim icin imamun mubiynin levhi mahfuz oldugunu kanitlayamamistir.

yok meseleye birde izahi yaklasalim derseniz, su halde bediüzzamanin son cümlelerinde "defter" hakkinda dedigi gibi, aklin mantigin dogrultusunda bunun imam ali olusunun makullügünün izahini en kapsmali bicimde yapabiliriz!

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

[quote author=gulistan_2 link=topic=4130.msg27158#msg27158 date=1242250955]
        [b][i]ypa sana su siralar diyecek sözüm yok, dolunay siliklessin diye bekliyorum

[/quote]

dolunay hep parlayacak. biz o ışığı kaybetmemek için çaba sarfediyoruz. güneşe bakamadığımızdan aks ine (yansımasına) bakıyoruz. Ama bakarken biliyoruz ki bu yansıma kendinden değil, O na ışık veren gerçekte güneş. güneşe de ışığını veren Allah tabiki ama teşbih yapıyoruz. hani derler ya teşbihte hata olmaz.

Yorum

sen dolunaydan ne anladin ypa kardesim?

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

siz dolunayda şekil değiştirdiğimizi ima etmişsiniz. biz ise dolunay veya güneş farketmediğini hep aynı olduğumuzu dolunayı ise benzettiğimiz veya anlam yüklediğimiz konuların farklı olduğunu belirtmişim.

imaya ima yani.

Yorum

hayir yanildiniz sayin ypa kardesim

dolunayda bazi insanlar gergin olur ben yalnizca bir latife yapmistim...yani gerginligin biraz gecmesini bekliyorum demek istemistim

Yorum

[quote author=ypa link=topic=4130.msg27617#msg27617 date=1242418697]
                siz dolunayda şekil değiştirdiğimizi ima etmişsiniz. biz ise dolunay veya güneş farketmediğini hep aynı olduğumuzu dolunayı ise benzettiğimiz veya anlam yüklediğimiz konuların farklı olduğunu belirtmişim.

imaya ima yani.
                [/quote]
                [quote author=gulistan_2 link=topic=4130.msg27624#msg27624 date=1242419293]
                hayir yanildiniz sayin ypa kardesim

dolunayda bazi insanlar gergin olur ben yalnizca bir latife yapmistim...yani gerginligin biraz gecmesini bekliyorum demek istemistim

[/quote]

Demekki neymiş arkadaşlar böyle ciddi mevzularda ima ederek konuşmak yanlış anlaşılmalara sebep olabilirmiş.
                gülistan ve ypa kardeşlerim daha dikkatli yazarsanız bizlerde okuyucu olarak daha net istifade ederiz inşAllah

(hakkınızı helal edin arada olur bazen haklısınız ama genede biraz daha dikkat lütfen)
                Allah, geçimsiz efendileri olan bir adamla, yalnız bir kişiye bağlı olan bir adamı misal olarak verir. Bu ikisi eşit midir? Övülmek Allah içindir, fakat çoğu bilmezler. (Zümer 27)

Yorum

haklisin kardesim, ypa kardes biraz gergindi, birbirimizi kirmayalim diye ara vermek istedigimde, sana sözüm yok dolunayin siliklesmesini bekliyorum demistim ama o nerden bileydi ki bununla ne kastettigimi, yanlis anlasilmaya sebebiyet verdigim icin özür dilerim.

Yorum

kimse yanlis anlamasin, yanlis anlayanlarda yazdiklarima yorum yapmasin derim, ama söyle bir düsünenler dilerlerse düsüncelerini yazsinlar, dilemezlerse kendilerine saklasinlar, ehlisünnet kaynaklari sayet bu ayeti ömer'e yoracak olsaydi, yine böyle itiraz ederlermiydi burada yazanlara? sanki ali sizi yoldan cikarir, sapkinliga götürür, sanki o hazret degildir, kiyamete kadar hak üzere olacagi belirtilen, sanki hz.ali degildir kendisine uyanin mümin, kendisinden kopanin sapkin olacagi anlatilan.

Yorum

[quote author=Zulfikar link=topic=4130.msg29135#msg29135 date=1242913482]
                      kimse yanlis anlamasin, yanlis anlayanlarda yazdiklarima yorum yapmasin derim, ama söyle bir düsünenler dilerlerse düsüncelerini yazsinlar, dilemezlerse kendilerine saklasinlar, ehlisünnet kaynaklari sayet bu ayeti ömer'e yoracak olsaydi, yine böyle itiraz ederlermiydi burada yazanlara? sanki ali sizi yoldan cikarir, sapkinliga götürür, sanki o hazret degildir, kiyamete kadar hak üzere olacagi belirtilen, sanki hz.ali degildir kendisine uyanin mümin, kendisinden kopanin sapkin olacagi anlatilan.
                      [/quote]

Yanlis anladigimi sanmiyorum ama kusura bakma cok mantiksiz bir düsüncen var.
                      Ordaki kasit imam ali degil, baska bir imam olmasi lazim diyen yokki.

Siilerin her mealinde bile imami mubiynden kasit hz ali diye gecmiyor.Hadi hz.Ali diyelim...neden Allah dirilttigi ölüleri yaptiklari eserleri hz.Alide yaziyor? nasil yaziyor? Benim anlamadigim sadece burasi yoksa hz.Alinin imamligi degil tabikide.
                      Allah Bize Yeter!
                      O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

[quote author=Zulfikar link=topic=4130.msg29135#msg29135 date=1242913482]
                        [/quote]

arkadaşım öyle olsaydı böyle olsaydı ne olurdu. O o zamanın meselesi ama öyle değil. Hz Ali r.a. uyan hiç kimseye biz sapkın demedik, yoldan sapmış demedik bunu diyenleri de şiddetle her ortamda kınadık. bizim sözümüz Peygamber s.a.v. diğer sahabelerine kötü söyleyenler, askerlik arkadaşından bahseder gibi bahsedenlere. Hayat verdiler dini islam için önce hayatınızı koyun ortaya ondan sonra konuşun. 5 kuruş din için hizmette bulunmayanların yapılan hizmetlerin önüne her defasında geçenlerin hayatlarını İslama vakfetmiş sahabe, tabiin, tebei tabiin, evli veli, vs. sıralamayı arttırabilirsin yaptıklarını eleştirirkin eleştiri ve insaf sınırlarının dışına çıkılmasıdır karşı çıktığımız.

Onlar hatasız mıydı? değildi, kul olmanın gereği, Yüce Mevlanın kanunu biz insanlar hata yaparız. onlarında hataları vardır. Ama onların hatalarının olması sizin onları dinden çıkarmanızı gerektirmez. kaldiki böyle bir yetkinizde yok zaten.

Yorum

hilalnur, mantik benim degil baci; gördügün gibi kaynaklari verdim, onlari incele, elestir, sacma bul, dogru bul, bu senin meselen, ama bana mantigin cok sacma demen icin her hangi bir neden yok. yalnizca su kadarini biliyorum, bunu sizlerde biliyorsunuz, ömer resulullaha karsi cikar, adini ictihad koyarsiniz, buda yetmez, hemen ayet nazil olur onu dogrulardi dersiniz, bu mantik sacma olmaz, resulün kim oludugunu kaybedersiniz. ama bir ayette imam ali olunca sacma bulursunuz. ayette sözkonusu olan toplamalar falan, verdigim kisa tefsir özetlerinde kisim kisim isleniyor, yani bütn o sözcükler imam kelimesine dahil degil zaten.

Yorum

beraderem ypa, ben bu cümlelerimle dikkat cekmek istedim. hilalnur kardese yazdiklarima bir bak, evet insanlar ömer ve muaviye hakkinda anlatilanlara, bilhassa ömer hakkindaki rivayetlere pek cabuk kanaat getiriyorlar, oysa imam ali hakkinda siilerden gelen rivayetleri aninda kurani tahrif etmek olarak yorumluyorlar, bunun son örnegi burada yasandi. bakin siz sahabeler olarak algiladiginiz icin onlara kötü söz söylendigii saniyorsunuz, oysa sahabe/arkadas olmak cok farkli sartlar barindirir, bu sartlarda ahde vefa önplandadir, ahde vefada bulunmamis olan insanlara biz ashab demeyiz, ancak hatasiyla sevabiyla ümmetten biriydi deriz. ancak bu ümmetten birinin islam adina yaptigi önemli yanlislari dile getirmek zorundayiz. o yüzden misal bir muaviyeye ehlisünnet hazret demek istiyor diye biz ona hazret demeyiz, adamin isim manasini okudum az önce, muhammed b. ebubekir neden müminlerin dayisi sayilmiyor bahsinde, gercekten sizler bir cok seyden bihabersiniz. hayat verdiler degil, hayat aldilar, hayatlar söndürdüler, hemde müminlerin hayatini, hemde müminlere emanet birakilan ehlibeytin hayatini, hayatlarini dine vakfedecek olsalardi, ammar gibi, mikdat gibi, ebu zer gibi, aliye hizmet ederlerdi, onlarin tek hizmetleri kendi ictihadlarinaydi

biz onlarin din adina yaptiklari vahim hatalara ümmetin uymamasi gerektigini, bu hatalarin dogurdugu sonuclari anlatiyoruz, bunu kimse kabul etmek zorunda degil, fakat sizler yalnizca onlarin hatalari elbette vardir demekle yetiniyorsunuz, ancak o hatalari aynen uygulamaktanda vazgecmiyorsunuz, vazgecmediginiz gibi bu hatalara uymayanlarida tekfir ediyorsunuz (genel manada)

Yorum

[quote author=Zulfikar link=topic=4130.msg30035#msg30035 date=1243169901]
                              fakat sizler yalnizca onlarin hatalari elbette vardir demekle yetiniyorsunuz, ancak o hatalari aynen uygulamaktanda vazgecmiyorsunuz, vazgecmediginiz gibi bu hatalara uymayanlarida tekfir ediyorsunuz (genel manada)

[/quote]
                              biz kimseyi tekfir etmedik tekfir edenlere cevap yazıyoruz yaptıklarının yanlış olduğunu söylüyoruz.

Hz Ebubekr, Hz Ömer, Hz Osman, Hz Aişe, Hz. Hafsa (radiyallahu anhum ecmain. ) meselelerinde anlaşamadıkki biz sizinle Muaviye HAzretmiydi değildi diye konuşalım. Peygamber s.a.v.in en yakınları konusunda aramızda görüş açısından uçurumlar var. O meseleleri halletsek yezit konusunda anlaştığımız gibi Muaviye konusunda da anlaşırız. Ama bu anlaşmamız dinden çıkarma üzere olmaz. biz kimseyi dinden çıkaramayacağımız gibi dine de sokamayız. Vefat etmiş olanlar hakkında en doğrusunu Allah Teala bilir. deriz.

Yorum

bizde diyoruz ki, bu tekfirleri biz uydurmadik, sizin kitaplarinizda var bunlar, onlarin birbiri hakkinda söylediklerini aktarmak, asil hatalari örtbas edip dinde yapilan hatalari görmezden gelerek, o hatalar üzerine israr etmektir.

tam tersi, henüz muaviyenin cirkin icraatlarin dahi itiraf edemediniz ki digerlerinin hatalarindan bahsetmeye cesaretiniz olsun.

yezit konusunda da bir kisminizla anlasamiyoruz. cünki "imam huseyn beyat etseydi yezid ona bisey yapmazdi, kellesi geldiginde cok üzülmüstü vs. gibi yorumlar var ehlisünnet camiasinda.
                                bak üstte yazdiklarimin bütünlügünü birakmissin. madem onlar kuran ve sünnete aykirilik etmekten cekinirlerdi, neden diger büyük sahabeler gibi aliye yoldas olmadilar, neden onunla savastilar? yani bütün bunlar, aisenin aliye düsmanligi, osmana düsmanligi, osmanin akraba kayirma ugruna dine actigi yaralar, daha cok sey var, bütün bunlari görmekten kacmak niye?

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X