Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Şiilere imamet hakkında bir kaç soru

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Şiilere İmamet hakta Bir kac soru

Cevap (1) Allah Resülünden sonra, ümmet yolunu şaşırmasın diye insanlara İslam'ı öğretmek.
    1) - İmam islamı öğretiyorsa , de bana 12 imam esirler ile cemaati nasıl öğretir ?

Cevap (2) " Ehli beytin uca makamı " İmam Ali (as) ile başlar İmam Mehdi (a.f) ile biter.
    2) - Bu sizin iddianız. Bana delil lazım. Ben misal için derim ki : " imamlar imam Huseyinden yok,imam Hasan'dan gelmelidir. " Ve delili ele aynı hadisi getirerim. İsmailiye aynı hadise esasen kendi akidelerini ispat etmeğe çalışır, Zeydiye de aynen.

Cevap (3) Elmeddin kardeşimiz size cevap verecek inşaallah. Yukarıda
    görüyoruz kardeşini konuya alakası olmayan link veriyor. :-\. Allah ıslah etsin.

Yorum

Nitekim 12 pınar fışkırdı ayetinin nuzül sebebi olarak da peygamberimizin 12 imamı tanıttığına dair hadisleri okudum..
      Qom_u_aşk

İnan senin daha mesajlarına gülüyorüm. Ben sana nass istiyorum sen bana istinbatsa ediyorsun. Kusura bakma laf ' a ayıracak zamanım yok.

Yorum

[quote author=Osman_ufuk link=topic=21650.msg131251#msg131251 date=1315770168]
        Qom_u_aşk

İnan senin daha mesajlarına gülüyorüm. Ben sana nass istiyorum sen bana istinbatsa ediyorsun. Kusura bakma laf ' a ayıracak zamanım yok.

[/quote]

zamanın imanını kurtaracak kadar yoksa bu senin bileceğin iş.. istinbat demek hüküm çıkarmak demek. ve benim de yaptığım bu ayet ve hadislerle yapılan istinbatları, Peygamberin ayetten yaptığı istinbatı burada paylaşmak yoksa benimle alakası yok. ben değilim istinbat yapan. Peygamberin s.a.a. hadislerinden naklediyoruz..

bu ayetlerin ve imamete kesin olarak iman etmenin şart olduğunu anlatan nisa 41 ve isra 71. ayetlerin doğrultusunda Peygamberimiz imamların 12 olduğunu kesin olarak ortaya koymuş ve bunu sizin sünni alimleriniz de kitaplarında nakletmişlerdir.

bunun için delillerimiz olan hadisler 12 halife hadisleridir tüm sünni hadis kitaplarında var.. isterseniz geçtiği yerleri söyleriz..

Yorum

Peygamberimiz imamların 12 olduğunu kesin olarak ortaya koymuş ve bunu sizin sünni alimleriniz de kitaplarında nakletmişlerdir.

Peyğamber (sallalahu alaihi va ala alihi va sallam) hadiste açık şekilde ümmetine dedi ki : 12 imama iman getirmek lazım ?

Bana bir delil lazımdı ki 12 imamların adları bir - bir çekilsin. Sahih hadis nerde rasulullah (sallalahu alaihi va ala alihi va sallam) diyor ki (misal için) : 12. İmam iman getirin ! Ve onlar şunlardır ( isimleri ) ?

Hadis talep ederken bana ne lazım :

1) Tanınmış ve ehli - sünne taraftan kabul olunmuş alim.

2 ) Onun kitabında ne yerde ( cild, sayfa, bab )

yine delil yazmayıp laf etsen yazma daha iyi.

Yorum

tanınmış ve ehli sünnetçe kabul olunmuş alimlerini say biz onlardan getirelim..

Yorum

[quote author=Qom_u_aşk link=topic=21650.msg131257#msg131257 date=1315775482]
              tanınmış ve ehli sünnetçe kabul olunmuş alimlerini say biz onlardan getirelim..
              [/quote]
              Kutub Sitte alimlerinden delil getir.

Şuna dikkat et :
              Peyğamber (sallalahu alaihi va ala alihi va sallam) hadiste açık şekilde ümmetine dedi ki : 12 imama iman getirmek lazım ?

Bana bir delil lazımdı ki 12 imamların adları bir - bir çekilsin. Sahih hadis nerde rasulullah (sallalahu alaihi va ala alihi va sallam) diyor ki (misal için) : 12. İmam iman getirin ! Ve onlar şunlardır ( isimleri ) ?

Hadis talep ederken bana ne lazım :

1) Tanınmış ve ehli - sünne taraftan kabul olunmuş alim.

2 ) Onun kitabında ne yerde ( cild, sayfa, bab )
              NOT : İstersen Sebzivar yardım et , ona verdiğim soru ve cevabı sen yanıtla.

Yorum

"Bu din, hepsi kureyşten gelecek olan on iki halifeye kadar aziz ve güçlü olacaktır."

Resulullaha sonra ne olacak diye soruldu:
                Sonra herc (fitne ve kargaşa) gelecek diye cevap verdi. (Bu hadis Buhari, Ahkam, 51; Müslim, İmaret 5-9 (1821); Tirmizi, Fiten, 46, (2224). Bu üç kitap, hadisin "Kureyş'ten kelimesine kadar kısmını: "Ebu Davud da (Mehdi 1, (4279), (4280) tamamını tahriç etmiştir.
                (Not: kureyşten kısmı arapça metindeki kureyştir ki o zaman hepsi kureyşten olan 12 imam bölümü bu kitaplarda geçmektedir. Qom_u_aşk)

Hadisin ve açıklamaların geçtiği yer :

(Kütübü Sitte) Hadis Ansiklopedisi İbrahim Canan Zaman gazatesi Akçağ yayınları Cilt 5, Hilafet ve İmametle ilgili bölüm İmamlar Kureyştendir babı.

hadiste imamlar kelimesi geçmiyor nerden çıktı bu 12 imam diyen itirazcılar için, açıklama kısmında bu hadisin çeşitli versiyonları alınmış:

"Bu iş ümmtim arasında 12 imam geçmedikçe sona ermez"

"İnsanların işi, kendilerine 12 kişi hükmettiği müddetçe yürümekte devam edecektir."

"benden sonra 12 emir gelcek.. hepsi de Kureyş'ten olacak"

"12 imam üzerinize halife oldukça din ayakta kalacaktır."

"Hepsinin etrafında ümmetin toplanacağı 12 halife üzerinizde oluncaya kadar bu din ayakta kalacaktır." vs.

görüldüğü üzere hadisler kendi aralarında farklıdır ve yeterli açıklıktan uzaktır. bu yüzden şarihler, tatminkar ve birbiriyle uyuşan açıklama sunamamışlardır.
                ...

(s: 382)

Yorum

hangi soru?

Yorum

[quote author=Qom_u_aşk link=topic=21650.msg131262#msg131262 date=1315776530]
                    hangi soru?
                    [/quote]

« Yanıtla #60 : Dün 22:21:46 »

Bu saat'e bak görürsün.

Yorum

çok değerli Sebzivar abimden izin alarak onun hoş görüsüne sığınarak haddime olmadan müdahil olup soruyu kendime muhatap kabul ediyorum. ve cevap yazıyorum. kendisinin buna cevabı vardır elbette ancak biz de dilimizin döndüğü kadarıyla müdahil olalım..

[quote author=Osman_ufuk link=topic=21650.msg131250#msg131250 date=1315768906]
                      1) - İmam islamı öğretiyorsa , de bana 12 imam esirler ile cemaati nasıl öğretir ?

2) - Bu sizin iddianız. Bana delil lazım. Ben misal için derim ki : " imamlar imam Huseyinden yok,imam Hasan'dan gelmelidir. " Ve delili ele aynı hadisi getirerim. İsmailiye aynı hadise esasen kendi akidelerini ispat etmeğe çalışır, Zeydiye de aynen.

[/quote]

1- eğer soru şuysa: on iki imam esir oldukları için imametlerini nasıl ifa etsinler? esir olduklarından bunlar görevlerini yapabilecek durumda olamadılar bu yüzden bunlar imametle görevlendirilmiş kişiler değillerdi, eğer bunların görevi dini anlatan imamlar olsaydı, o zaman Allah bunların esir edilmelerine müsade etmezdi.

cevap şudur: Nice peygamberler vardı ki görevleri tebliğdi ama kavimleri onlara bu hakkı vermedi, dinlemediler işkence eziyet ettiler şehid ettiler kimilerini yurtlarından sürdüler de peygamberlerden biz yenildik bu zalim kavimle aramızdaki hükmünü sen ver diye bedduada bile bulundular.

bir kavime uyarı için peygamber ya da imam gönderilmiştir. ancak kavimleri bunları esir etmişse bu ne imamın ne de onu görevlendiren Allah'ın suçudur. Onları üzerine düşeni yapmışlardır ama kavimler kendi zalimlikleri nedeniyle bu hidayet imamlarından mahrum kalmışlardır ve cezalarını da hak etmişlerdir.

Eğer kavimlerin yaptıkları sebebiyle Allahın bir imamı görevlendirmeyeceği düşünülürse o zaman görevini yapamayan Peygamberleri de Allah seçmemiştir demek lazım ki bunun da Kur'an'ın açık naslarına zıt olduğu ortadadır.

2. soru.

İmamların İmam Hasan a.s. soyundan gelip Hüseyn a.s. soyundan gelmeyeceği konusunda istidlal edilen hadisler.

bu hadisler şiada değil sünnilikte vardır bize delil olmaz. burada bir konuyu biz ispat etmekle mükellefiz biz savunmakla değil. çünkü siz soruyorsunuz biz cevaplıyor ve ispatlıyoruz. siz bize ispatlamak yolunda değilsiniz. başlık buna göre ve tartışma da ona göre dizayn edilmiş. Eğer bize bir şey ispatlamak istiyorsanız bizim inandığımız kendi kaynaklarımızdan bu istidlali yapmalısınız.

biz ise bir konuyu ispat ve sizin sorunuza cevap için sizin kaynaklarınızdan delil göstermek zorundayız ve böyle yapıyoruz.

Bu durumda imamların sayılarının kaç olduğu ve kimin soyundan geldiğiyle ilgili hadisleri bizim şia kaynaklarından getirmelisiniz ki ne zeydiler ne ismaililer ne de sünniler şii değildir. Biz şia deyince 12 imama inananları anlıyor ve sadece onları kendimizden kabul ediyoruz..

ama soru, "biz (sünniler) hangisine inanmalıyız bize, imamların Hasan a.s. soyundan değil Hüseyn soyundan geldiğini ispatlar mısınız" şeklinde sorulursa o zaman cevabımızı veririz..

Yorum

"Bu din, hepsi kureyşten gelecek olan on iki halifeye kadar aziz ve güçlü olacaktır."

Resulullaha sonra ne olacak diye soruldu:
                        Sonra herc (fitne ve kargaşa) gelecek diye cevap verdi. (Bu hadis Buhari, Ahkam, 51; Müslim, İmaret 5-9 (1821); Tirmizi, Fiten, 46, (2224). Bu üç kitap, hadisin "Kureyş'ten kelimesine kadar kısmını: "Ebu Davud da (Mehdi 1, (4279), (4280) tamamını tahriç etmiştir.
                        (Not: kureyşten kısmı arapça metindeki kureyştir ki o zaman hepsi kureyşten olan 12 imam bölümü bu kitaplarda geçmektedir. Qom_u_aşk)

12 Halife hadisi sizin 12 imamın imametine imanın vacip olmasına bir delil olmaz. Sebebi şu :

1) bu halifelerin isimleri hadiste acılmayıp. Siz 12 adamı sectiniz, başkaları başka 12 adam seçebilir.

2) Bu hadiste 12 imama iman getirmeye , ve onları imanın iman şartı olmasına bir işaret yok. Yani çok saylı şekilde açıklana biler.

3) Sizin 12 imamlarınızdan yalnız 2 halife olup, hadis ise 12 halifeden bahs ediyor.

Gel ben sana bir misal çekeyim,Cibril (alaihi salam)in hadisi.

Ömer b el-Hattab (ra)’dan şöyle demiştir: Bir gün biz Rasulullah (sav)’ın yanında iken birden baktık ki elbisesi bembeyaz , saçları simsiyah, üzerinde yolculuk alameti olmayan biri karşımıza çıkageldi Onu bizden kimse tanımıyordu Nihayet Peygamber (sav )’in yanına oturdu Dizlerini dizlerine dayadı, iki avucunu iki uyluğu üzerine koydu ve “Ya Muhammed, İslam hakkında bana haber ver” dedi Rasulullah : “İslam; Allah’dan başka ilah olmadığına ve Muhammed (sav)’in Allah’ın Rasulü olduğuna şahitlik etmen, namazı dosdoğru kılman, zekatı vermen, Ramazan’da oruç tutman ve yoluna gücün yeterse Beyti (Kabe’yi) haccetmendir” buyurdu Adam: “Doğru söylüyorsun” dedi Biz onun hem peygambere soru sorup hemde cevap vermesine taaccüb ettik Adam: “İman hakkında da bana haber ver” dedi Rasulullah : İman; Allah’a Meleklerine, Kitaplarına, Peygamberlerine, ahiret gününe iman etmendir Kadere, hayrına ve şerrine de iman etmendir” dedi Adam: “Doğru söylüyorsun” dedi ve “İhsan; hakkında bana bilgi ver” diye yine sordu Rasulullah (sav): “ihsan; sanki görüyormuşsun gibi Allah’a ibadet etmendir Her ne kadar sen O’ nu görmüyorsan da, O seni görüyor” buyurdu Adam: “Doğru söylüyorsun” dedi ve “Kıyamet hakkında bana haber ver” diye tekrar sordu Rasulullah : (Bu konuda) sorulan sorandan daha alim değildir” diye cevap verdi Adam: “Öyle ise kıyametin alametlerinden haber ver” dedi Rasullah (sav): “Cariyenin efendisini doğurması, yalınayak sırtı çıplak fakir davar çobanlarının bina yaptırmada yarıştıklarını görmendir” diye cevap verdi Hz Ömer (anlatmaya devam ederek) şöyle dedi: Sonra adam gitti Rasulullah (sav) bir müddet öyle durdu, sonra bana “ya Ömer,soran kimdir biliyor musun? dedi Ben: “Allah ve Rasulü daha iyi bilir” dedim Rasulullah (sav): “O, Cibril’dir Size dininizi öğretmek için gelmişti” buyurdu

Bu hadisi Müslim rivayet etmiştir

Bana hadis göster ki, rasulullah (sav) desin ki iman - 12 imama iman getirmektir, ve onların isimleri ile söyleyin. Var böyle hadis ?

Yorum

burada geçenler emevi abbasi halifeleri olmayıp şianın iman ettiği 12 imamdır.

hadislerde geçen 12 halife kelimesini 12 Ehlibeyt imamı dışında bir şekilde anlamak imkansızdır. Çünkü,

1- Peygamber s.a.a. : "benden sonra" diyor. bu ifade Peygamberimiz s.a.a.'in vefatıyla başlayıp günümüzü de içine alıp kıyamete kadar sürecek tüm zamanları kapsamaktadır. Çünkü Peygamberimiz veciz konuşan biridir. Eğer sadece bir zaman dilimini kastetseydi benden sonra demez yerine derdi ki şu zamanlar diliminde..

2- Halife kelimesinin anlamı birbiri ardınca gelip arada zaman boşluğu olmayan demektir. bir öncekinin misyonunu aynen üzerine alıp onu sürdüren demektir.

bu maddeyi önceki maddeyle birleştirdiğimizde zorunlu olarak çıkan sonuç, Peygamberimizin vefatıyla başlayıp kıyamete kadar, hiç ara vermeksizin peşpeşe gelip ve birbirinden görevi devralıp sürdüren dini koruyan, insanların bidatlarını bu dinden uzaklaştıran vs. dini temsilciler olacak..

12 imam hadislerinden bazıları emir deniyor ki bu ayetlerde, Allah'a itaat edin Peygambere itaat edin sizden olan emir sahiplerine itaat edin şeklinde ifade edilen, müslümanlar üzerinde emredici yönetici vasfına işaret olunur.

eğer hadislerde geçen 12 halife kelimesini tam karşılayacak, Peygamberimiz s.a.a.'in vefatıyla başlayıp kıyamete kadar sürecek bir silsile varsa buyrun dinleyelim.

var mı böyle bir silsile?

Ama şiadaki 12 Ehlibeyt imamı inancı şöyledir: Peygamber daha sağken İmam Ali a.s.'ın imametini açıkladı duyurdu ve tüm ilmini ona öğretti ona kıyamete kadar olacak olan olayları da aktardı. o da bunları camia ve cifr adlı kitabına kaydetti. Sonra o da bunları İmam Hasan ve İmam Hüseyne öğretti. Ali a.s.'ın şehadetinden hemen sonra imamet hiç boşluk olmaksızın Hasan a.s.'a geçti ondan da Hüseyn a.s., ondan sonra onun soyundan gelen 9 soy nesline. arada hiç boşluk yok. Ve 12. imam Hasan askeriden doğan Mehdi a.f.idi. kıyamete kadar yaşayacak ve son zamnda zuhur ederek dünyayı adalete kavuşturacaktır. Allah onun zuhurunu acil etsin.. Mehdi a.f. de Ehlibeyttendir. ilgili hadisler de vardır

Bu inanışın sağlamasını test eden bir hadis daha vardır ki bu da mütevatirdir. "benden sonra tutunduğunuzda yolunuzu asla şaşırmayacağınız iki ağır emanet, Kur'an ve Ehlibeytimdir." (ya da bu anlama yakın) Ehlibeyt işte bu 12 imamdır..

Yorum

1- eğer soru şuysa: on iki imam esir oldukları için imametlerini nasıl ifa etsinler? esir olduklarından bunlar görevlerini yapabilecek durumda olamadılar bu yüzden bunlar imametle görevlendirilmiş kişiler değillerdi, eğer bunların görevi dini anlatan imamlar olsaydı, o zaman Allah bunların esir edilmelerine müsade etmezdi.

cevap şudur: Nice peygamberler vardı ki görevleri tebliğdi ama kavimleri onlara bu hakkı vermedi, dinlemediler işkence eziyet ettiler şehid ettiler kimilerini yurtlarından sürdüler de peygamberlerden biz yenildik bu zalim kavimle aramızdaki hükmünü sen ver diye bedduada bile bulundular.

Sen beni anlamadın.

Ben arkadaşından hadis talep ettim ki , 12 imama iman getirmeye vacip etsin. İmamlar adları ile degilsin. Senin arkadaşın sakaleyn hadisini.

Ben dedim ki o hadiste 12 imamın imametine delil yok. Yani o hadisi başkası götürüp der ki şurda İmam Hasanın evladları bahs edliyor.

Anladın mı ?

Bana hadis göster ki, rasulullah (sav) desin ki iman - 12 imama iman getirmektir, ve onların isimleri ile söyleyin. Var böyle hadis ?

ZATEN BU KONUYU KONUŞUYORUZ. BUNA CEVAP BEKLEMİYORUM.

Yorum

burada geçenler emevi abbasi halifeleri olmayıp şianın iman ettiği 12 imamdır.

hadislerde geçen 12 halife kelimesini 12 Ehlibeyt imamı dışında bir şekilde anlamak imkansızdır. Çünkü,

1- Peygamber s.a.a. : "benden sonra" diyor. bu ifade Peygamberimiz s.a.a.'in vefatıyla başlayıp günümüzü de içine alıp kıyamete kadar sürecek tüm zamanları kapsamaktadır. Çünkü Peygamberimiz veciz konuşan biridir. Eğer sadece bir zaman dilimini kastetseydi benden sonra demez yerine derdi ki şu zamanlar diliminde..

2- Halife kelimesinin anlamı birbiri ardınca gelip arada zaman boşluğu olmayan demektir. bir öncekinin misyonunu aynen üzerine alıp onu sürdüren demektir.
                              Bak kardeşim sorularımdan kaçıyorsun yine laf ediyorsun.

Ben bir soru sordum. Neden o soruya cevap veremiyorsun ?

Gel seninle bir anlaşma yapalım " bir Madde'ni o biri maddeye birleştirmeden " ilk önce bu kolay soruya cevap tapalım.

Resulullah (sallalahu alaihi va ala alihi va sallam) acik ve net şekilde bir defa olsun söyledi mi ki : Ey Müslumanlar siz Ali, Hasan , Huseyin , Ali ibn Huseyin, Bakir , Cafer ve.s. İmametine iman getirmelisiniz ?

Cevap iki çur ola biler.

1) Evet net sekilde deyip. O zaman hadis göster.

2) Yok, demeyip.

Sonra bütün senin "delillerini " inşallah bir - bir konuşuruz.

Yorum

Osman_ufuk kardeşimiz; yanılana 1 sevap isabet edene 2 sevap açıklamasına ne zaman gelecek merak etmeye başladım....
                                Birde azerice mi yazışıyorsunuz ve bu yazışmalar şimdiki kullanılan azericemidir???
                                Birbirinize hakaret mi ediyorsunuz dalga mı geçiyorsunuz pek anlaşılmıyor da ...
                                Puro,bildiğiniz puro işte.Bir ucunda ateş diğer ucunda bir aptal.. Malcolm X

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X