Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Şiilere imamet hakkında bir kaç soru

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Şiilere İmamet hakta Bir kac soru

[quote author=Osman_ufuk link=topic=21650.msg131039#msg131039 date=1315467914]
    Sen delil olarak getirdiğin ayetlerde, hiç bir tane delil yok senin akiden için. Diyorsun ki, Ben anladım, ama anlamamışsin, ben diyorum ki, Kuran'ı Kerim'de - ehli beyitten olan 12 imamın imametine iman getirmeye vacip eden ( AÇIKLAMAK İÇİN HADİSLERE, AKILLA İHDİYAÇ OLMAYAN ) bir tane ayet var mı ? Yani Kuranda kesin nass ( kesin delil ) yoktur, 12 imam say sadece hadislerde var.Kuran'da 12 imam diye kesin delil yok.

Hadisler ile acele etme, Kuranı kerimle söhbeti bitirelim, geceriz hadislere.

[/quote]

burada çözmemiz gereken cevabında anlaşmamız gereken soru şu:

inanılması şart olan şeyler sadece Kur'an'da geçenlerle sınırlı mı? Yoksa Kur'an'ın dışında da inanılması şart olan konular var mı? Yani Kur'an'ın Peygambere itaat edin diyerek bazı inanılacak konuları Peygambere havale edip Peygamberin açıklamasıyla iman etmemiz şart olan konular yok mu?

Yorum

[quote author=meşedi ali enis link=topic=21650.msg131041#msg131041 date=1315472823]
      sen deyirsen ki Allah Kuranın ayelerinde "12 imam" adıynan yazmıyıp ele?

men de deyirem ki Allah nisa suresinin 59. ayesinde AÇIKLAMAK İÇİN HADİSLERE VE AKLA İHTİYAÇ OLMADAN "itaat edin emir sahiplerine" ayesiynen neye işare eliyir??
      [/quote]

ben osman_ufukun vereceği cevaba yakın cevap verebilirim:

burda geçen emir sahiplerinin 12 imamla alakası yoktur. onlar olduğuna dair hiç bir delil karine ayette mevcut değildir. Burda geçen ulul emri minkum ibaresinin türkçe karşılığı sizden olan emir sahipleridir. Bunların içineyse her yönetici girer. Azerilere azerilerin içinden olan bir emir sahibi, farisilere farisi, türklere türk, koministlere kominist bir emir sahibi..

bunlar benim değil ayeti böyle anlayan sünnilerin görüşlerinden çıkan sonuçlar haşa düşünmesi bile iğrenç.. Allah zalimlere zalim olan bir yöneticiye itaati emredecek...

Yorum

hormetli,aziz wia kardewim bu izahlardan sonra kim imamete inanmirsa,artiq bunu iblisden bize xatire qalan tekebburunden dolayi edir.

Yorum

O ayette peygamber (sallalahu alaihi va ala alihi va sallam)-a itaat farz olmasına nass var. Ama o ayette 12 imamın imametine nass var diyen, söylemelidir ki, " Kuranı Kerimde her bir şeye nass var ", bunu da hiç bir Sünni yahut Şia alimi söylemeyip.

men de deyirem ki Allah nisa suresinin 59. ayesinde AÇIKLAMAK İÇİN HADİSLERE VE AKLA İHTİYAÇ OLMADAN "itaat edin emir sahiplerine" ayesiynen neye işare eliyir??
          Emir sahiblerini itaat emiri var. Ama onların kim olmasını siz yalnız hadislere baş vuranda subut etmeğe calişarsınız. Öyle değil mi ?

Ayeti kabul etmeyen kafirdir, öyle sorulara ihtiyac yok

Nass - katı delil, hiç bir başka izaha ihdiyac duymaz. Ey Şia! 12 imamın imametine Kurani Kerim'de öyle delil nerede ?

Yorum

[quote author=Osman_ufuk link=topic=21650.msg131068#msg131068 date=1315551441]
            Ayeti kabul etmeyen kafirdir,
            [/quote]

Allah necm suresin de buyurur ki:
            O (peygamber),heva ve heves üzere konuşmaz, ne söylerse VAHY'DİR."
            Bu nass'tır. Yani açıklamaya gerek yoktur. apaçıktır.
            Allah buyurup ki "ne söylerse Vahy'dir" ve Peygamber (s.a.a) buyurup ki NİSA SURESİNDE EMİR SAHİPLERİNDEN İŞARE BENİM HALİFELERİMDİR. VE BUNLAR 12 KİŞİDİR" ve isimlerini sayır

O HALDE BU BİR VAHY DEĞİL MİDİR?
            BUNU PEYGAMBER KENDİ FİKRİYLE Mİ SÖYLEMİŞTİR?

Değildir diyorsanız necm suresinin (3ve4.) ayelerini inkar eliyirsiz
            [center]
            ..ey ahle aalam agham Eli mazloome... یا ابا عبدالله الحسین
            [center]
            Bizleri öldürün! Zira Halkımızın bilinci daha da artacak!
            Şehid Seyyid Abbas Musavi(Eski Hizbullah Lideri)

Yorum

[quote author=Qom_u_aşk link=topic=21650.msg131051#msg131051 date=1315508311]
              evet bu her ikisi de nastır. biri ayetten diğeri hadisten. Ayetlerden çıkan Peygamberin (s.a.a.) söylediklerine iman etmekle istinbat var. Peygambere itaatin şart olduğuyla ilgili sorunun var mı? yoksa ikinci bölüme geçmemiz gerek..

hadislerde ise 12 imamın görevlendirildiği var. bu da inanılması şart olan imamların
              sayısının 12 olduğuyla ilgili istinbat..
              [/quote]
              [quote author=meşedi ali enis link=topic=21650.msg131087#msg131087 date=1315565539]
              Allah necm suresin de buyurur ki:
              O (peygamber),heva ve heves üzere konuşmaz, ne söylerse VAHY'DİR."
              Bu nass'tır. Yani açıklamaya gerek yoktur. apaçıktır.
              Allah buyurup ki "ne söylerse Vahy'dir" ve Peygamber (s.a.a) buyurup ki NİSA SURESİNDE EMİR SAHİPLERİNDEN İŞARE BENİM HALİFELERİMDİR. VE BUNLAR 12 KİŞİDİR" ve isimlerini sayır

O HALDE BU BİR VAHY DEĞİL MİDİR?
              BUNU PEYGAMBER KENDİ FİKRİYLE Mİ SÖYLEMİŞTİR?

Değildir diyorsanız necm suresinin (3ve4.) ayelerini inkar eliyirsiz
              [/quote]

Ey Adem evladı,Peygambere Kuranı Kerimde itaatin farz olması var.Ben onu kunuşmuyorum. Bana Kuranı Kerimde 12 imama iman getirmek şart olmasına bir tane ayet ver. Yahut kabul et ki, böyle bir ayet yok Kuranımızda.Sonra gecelim hadislere.

Vallahi ! Sen getirdiğin ayette 12 imama iman getirmek farz olmasına nass yok! Akisine iddia ediyorsansa,razıyım mubahile edim.

Bu arada meşedi ali enis kardeş belki nass ve istinbat ne olduğun bilmiyordur sebebi konu dışı konuşmasıdır.

çünkü nass kesin delil olan bilgi ve hüküm cümleleri, istinbatsa bir şeyden hüküm çıkarmak anlamına gelmekte..

Yorum

Kabul edin hadislere gecelim

Yorum

[quote author=Osman_ufuk link=topic=21650.msg131096#msg131096 date=1315569615]
                  Bu arada meşedi ali enis kardeş belki nass ve istinbat ne olduğun bilmiyordur sebebi konu dışı konuşmasıdır.[/quote]
                  hele sen mene dene qörüm Peyqember'in (s.a.a) her dediğini vahy diye qebul eliyirsen ya yoğ?
                  [center]
                  ..ey ahle aalam agham Eli mazloome... یا ابا عبدالله الحسین
                  [center]
                  Bizleri öldürün! Zira Halkımızın bilinci daha da artacak!
                  Şehid Seyyid Abbas Musavi(Eski Hizbullah Lideri)

Yorum

[quote author=meşedi ali enis link=topic=21650.msg131109#msg131109 date=1315576319]
                    hele sen mene dene qörüm Peyqember'in (s.a.a) her dediğini vahy diye qebul eliyirsen ya yoğ?
                    [/quote]

Sen söhbeti deyişme,ilk önçe Kurani Kerimde Her hangi ayet, hiç bir açıklama olmadan, 12 imama iman getirmeğe talep ediyor mu ? Görüyorum ki, nass konusunu firladiyorsun.

Yorum

Osman_ufuk,

demogojiyi bırakalım konunun ana noktasında anlaşalım

Allah'ın emrettiği, Peygambere (s.a.a.) itaat Kur'an'la sınırlı mı? yani biz Peygambere itaati sadece Kur'anda bahsedilen konularla mı sınırlayacağız?

Peygamber Kur'anda hiç bahsedilmeyen bir konuda bir inanç ilkesi veya helal haram beyan etse o zaman bu konuda da itaat şart mıdır?

Yorum

Allah'ın emrettiği, Peygambere (s.a.a.) itaat Kur'an'la sınırlı mı? yani biz Peygambere itaati sadece Kur'anda bahsedilen konularla mı sınırlayacağız?

Peygamber Kur'anda hiç bahsedilmeyen bir konuda bir inanç ilkesi veya helal haram beyan etse o zaman bu konuda da itaat şart mıdır?

Peygambere Kuranı Kerimde itaatin farz olması var.Ben onu kunuşmuyorum.Bana Kuranı Kerimde 12 imama iman getirmek şart olmasına bir tane ayet ver. Kuranda 12 rakam diyen bir şey yok. Şimdi gecelim hadislere,dediğin gibi bu konulara iki taraf ihtilafta.

Şimdi hadisler hakta konuşa biliriz.

Ama imamet şii inancı olduğuna için benim sorularım çok.

Qom_u_aşk

1) Masum İmamın bulunması niye vacip? Yani o niyçin lazımdı ?

2) Peygamber (sallalahu alaihi va ala alihi va sallam) 12 imamı net ve açık şekilde tayin etti mi ?

3) İmamları yalnız Allah tayin ede biler,yahut insanlar tayin edip,Allahın razılığını kazana bilerler mi ?

Yorum

dedim ben sorumun cevabını alamadım ama hala.. bu acele niye? soru çok açık değil mi?

şöyle demişsin:

"Peygambere Kuranı Kerimde itaatin farz olması var.Ben onu kunuşmuyorum.Bana Kuranı Kerimde 12 imama iman getirmek şart olmasına bir tane ayet ver. Kuranda 12 rakam diyen bir şey yok. Şimdi gecelim hadislere,dediğin gibi bu konulara iki taraf ihtilafta."
                          Şimdi hadisler hakta konuşa biliriz.

Ama imamet şii inancı olduğuna için benim sorularım çok.

bu yazdığın benim sorumun cevabı değil..

Peygamber s.a.a. Kur'an dışında bir inanç ve amel getirmiş mi getirmemiş mi? getirdiyse bunlara itaat şart mı değil mi? İtaat şartsa bunlarla Kur'an'daki emir ve inançların farkı ne oluyor?

Yorum

Qom_u_aşk

kardeşim ben ilk önce Kurandan bahs ettim, Rasulullahın Dediğilerine gelince bu hadis bölümündendir. Sabır edip sorularına cevap versen zaten sorun cözlecek

1)Masum İmamın bulunması niye vacip? Yani o niyçin lazımdı ?

2) Peygamber (sallalahu alaihi va ala alihi va sallam) 12 imamı net ve açık şekilde tayin etti mi ?

3) İmamları yalnız Allah tayin ede biler,yahut insanlar tayin edip,Allahın razılığını kazana bilerler mi ?

Yorum

iyi de sorun Kur'an'da bir inancın var olup olmadığı değil mi?

bu soruyu niçin soruyorsun? yani 12 imam inancının Kur'anda var olup olmadığını, bu inanca inanmanın şart oluşu ya da olmayışı açısından soruyor değil misin? bu anlamda soruyorsun. Kur'an'da yok dendiğinde bu inanç önemli değil var dediğinde bu önemli diye anlamış olacaksın.

bu durumda şu soruya hala cevap vermemekte diretiyorsun:

Allah'ın:

"1- şu inançlar Kur'andan olup inanmanız şart olan inançlardır
                              2- şu inançlarsa Kur'anı açıklayan Peygamberin açıkladığı Kur'ani inançlardır "

deme hakkı yok mu? bu durumda bu her iki konu da Kur'anda olmuş olmuyor mu?

bu soruyu cevapladığında hadislere geçebiliriz yoksa hadislere geçmenin ne anlamı olacak?

neden bu soruyu cevaplamıyorsun bu kaçıncı kez soruşum? yoksa bura doğru cevap verdiğinde diğerinde yenileceğini mi düşünüyorsun?

Yorum

Kardeş Kuranda 12 rakam yok bunu sende bende kabul ediyoruz.12 rakam peygamberin sözü olduğunu biliyoruz onun için Kuranı bitirip hadise geçiyoruz.

Yine soruyorum :

1)Masum İmamın bulunması niye vacip? Yani o niyçin lazımdı ?

Bu soruma cevap ver bu konu hadisler ile ilgili

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X