Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Zurare b. Ayun r.a hakkında ortaya atılan şüphelere cevap

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Zurare b. Ayun r.a hakkında ortaya atılan şüphelere cevap

BİSMİLLAHİR RAHMANİR RAHİM
    HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
    VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE
    bundan sonra... son zamanlarda nasibilerin üzerinde çok ciddiyetle çalıştıkları konulardan birisi Ehli Beyt imamları a.s'ın sahabeleri olan Zürare, Cabir, Muhammed b. Müslim, Hişam b. Salim, Hişam b. Hakem ve benzeri raviler hakkında şüpheler ortaya atmaktadır. inşaAllah bu başlık altında bu sahabelerden Zurare r.a hakkında ortaya atılan şüphelere cevap vereceğiz.

Zurare r.a ve diğer sahabeler hakkındaki zemmedici rivayetler "Rical el-Keşşi" kitabında varid olmuştur ki, bunun sebebi Keşşi r.a'ın her hangi bir ravi hakkındaki tüm bilgileri zemmedici veya medhedici olduğu ayırımı yapmadan bir araya toplama yöntemidir. Zurare hakkındaki zemmedici rivayetler 3 kısımdır:

1. imam Cafer es-Sadık a.s tarafından Zurare'nin yerildiğini, lanetlendiğini bildiren hadisler.
    2. Zurare'nin imam Cafer es-Sadık a.s hakkında menfi düşünceler taşıdığı yönündeki hadisler.
    3. Zurare'nin imam Musa Kazım a.s'ın imametine şüphe ettiğini bildiren hadisler.

biz şimdilik bunlara derli toplu şekilde değilde malum bazı nasibi sitelerinde ortaya atılanlarına cevap vereceğiz. inşaAllah daha sonra fırsat oldukca bu konuyu düzenleyeceğiz.

nasibi diyor ki:

• [li]زرارة قال: (سألت أبا عبد الله عن التشهد .. قلت التحيات والصلوات .. فسألته عن التشهد فقال كمثله، قال: التحيات والصلوات، فلما خرجت ضرطت في لحيته وقلت: لا يفلح أبداً) (رجال الكشي 142).
      Zürare naklediyor ki: “Caferi Sadik (a.s)-a teşehhüt hakkinda sordum ve o, şöyle cevap verdi: “Ettehiyatu vas-salavatu….” Ben
      yine teşehhüt hakkinda sordum ve o, yine şöyle cevap verdi: “Ettehiyatu vas-salavatu….” Ben oranı terkeden zaman onun sakalina hava yeli sesi (gaz) biraktım ve ona dedim ki: “Biz senden hiç bir zaman hayir götürmeyeceğiz.” ("Rical el-Keşşi", sayfa.142)
      [/li]
    hadisin "Rical el-Keşşi" kitabından aslı:
    • [li]يوسف قال حدثني علي بن أحمد بن بقاح، عن عمه، عن زرارة، قال : سألت أبا عبد الله (عليه السلام) عن التشهد فقال أشهد أن لا إله إلا الله وحده لا شريك له و أشهد أن محمدا عبده و رسوله، قلت التحيات الصلوات قال التحيات و الصلوات، فلما خرجت قلت إن لقيته لأسألنه غدا، فسألته من الغد عن التشهد فقال كمثل ذلك، قلت التحيات و الصلوات قال التحيات و الصلوات، قلت ألقاه بعد يوم لأسألنه غدا، فسألته عن التشهد فقال كمثله، قلت التحيات و الصلوات قال التحيات و الصلوات، فلما خرجت ضرطت في لحيته و قلت لا يفلح أبدا
      Yusuf dedi ki: bana Ali b. Ahmed b. Bekkah amcasından, o da Zurare'den şöyle rivayet etti:

Keşşi r.a, "Rical", 2/159
      [/li]

bu hadisin senedinde işaretlediğim üç ravi (Yusuf, Ali b. Ahmed ve onun amcası) sebebinden hadis zayıftır. şimdi bu 3 ravi hakkında bilgi veriyoruz:

1. Yusuf (يوسف): zayıf bir ravidir, Şeyh Tusi, Allame Hilli ve Erdebili onun zayıf olduğunu söylemiştirler:

Şeyh Tusi r.a, "İhtiyaru marifet er-Rical", 1/379
    Allame Hilli r.a, "Hulasa", sayfa 265
    Erdebili r.a, "Cami er-Ruvat", 2/352

2-3. Ali b. Ahmed b. Bekkah ve amcası: her ikisi meçhuldür, Şia rical kitaplarında onlar hakkında bilgi yoktur.

Seyyid Ebul Kasım el-Hoi r.a bu hadis hakkında diyor ki:

nasibi şöyle devam ediyor:

İmam Cafer arkadaşlarinin birinden sordu: “Zürare ile ne zaman görüştün?” O da kaç gündür onu görmediğini söyledi. Sonra imam ona dedi: “İşin olmasın, hastaysa yanına gitme ve ölmüşse cenzasine katilma!” O, imamın sözüne şaşirarak sordu: “Zürareninmi?” İmam ise cevabinda şöyle söyledi: “Evet, Zürare yagudilerden, hristianlardan ve “Allah üçün üçüncüsüdür” diyenlerden de kötü adamdır.” (Ricalul-Keşşi sayfa.142, “İhtiyaru marifetur-ricalil-maruf bi ricalil-keşşi” 2/237)
    • [li]محمد بن أحمد عن محمد بن عيسى، عن علي بن الحكم، عن بعض رجاله، عن أبي عبد الله (عليه السلام) قال، : دخلت عليه فقال متى عهدك بزرارة قال، قلت ما رأيته منذ أيام، قال لا تبال و إن مرض فلا تعده و إن مات فلا تشهد جنازته قال، قلت زرارة متعجبا مما قال، قال نعم زرارة، زرارة شر من اليهود و النصارى و من قال إن مع الله ثالث ثلاثة
      Muhammed b. Ahmed Muhammed b. İsa'dan, o Ali b. Hakem'den, o bazı ricalinden, o da Ebu Abdullah (imam Cafer es-Sadık a.s)'dan şöyle rivayet etmiştir:

Keşşi r.a, "Rical",
      [/li]

hadisin senedinde kırmızı ile işaretlediğim gibi Ali b. Hakem'in bu rivayeti kendisinden aktarmış olduğu "bazı ricalin" kimliği meçhuldür. Seyyid Ebul Kasım el-Hoi r.a hadis hakkında diyor ki:

yine Ebu Galib Zerari r.a bu hadis hakkında diyor ki:

nasibi devam ediyor:

Gördüğünüz resim,Şii Şeyh Tusinin “Ihtiyar Marifatul Rical” isimli kitabinin 170-ci sayfasidir ve bu sayfada şu sözler geçmekte: Ebu Abdullah(a.s) dedi:”Allah Bureydeye ve Zurarehe lanet etsin”
    hadisin "Rical el-Keşşi"den aslı:
    • [li]حدثني حمدويه، قال: حدثني محمدبن عيسى، عن يونس، عن مسمع كردين أبي سيار، قال: سمعت أبا عبدالله عليه السلام يقول: لعن الله بريدا ولعن الله زرارة
      Hamdaveyh bana anlattı ve dedi ki: bana Muhammed b. İsa anlattı ve dedi ki: bana Yunus b. Abdurrahman Ebu Seyyar'dan anlattı ve dedi ki: Ebu Abdullah (imam Cafer es-Sadık a.s)'ın şöyle dediğini duydum: "Allah Bureyde ve Zurare'ye lanet etsin"

Keşşi r.a, "Rical",
      [/li]

hadisin senedinde kırmızı ile işaretlediğim gibi Yunus b. Abdurrahman Ebu Seyyar'dan vasıtasız olarak rivayet etmiştir. rivayet mürseldir, çünkü Yunus b. Abdurrahman r.a'ın Ebu Seyyar r.a'la görüşmemiş ve ondan rivayet etmemiştir.

Ynt: Zurare b. Ayun r.a hakkında ortaya atılan şüphelere cevap

yediği tokatların etkisi ile çılgına dönmüş olan nasibi devam ediyor:

Ibni Miskan dedi:Zurareni şöyle derken duydum:

رحم الله أبا جعفر واما جعفر فان في قلبي عليه لعنة
    Allah Ebu Caferi affetsin benim kalbimde ona karşi bir lanet bulunmaktadir
    • [li]حدّثنا محمد بن مسعود، قال: حدّثنا جبرئيل بن أحمد الفارابى، قال: حدّثنيالعبيدي محمد بن عيسى، عن يونس بن عبد الرحمان، عن ابن مسكان، قال: سمعت زرارةيقول: رحم اللّه أبا جعفر وأما جعفر فإنّ في قلبي عليه لفتة. فقلت له: وما حملزرارة على هذا؟ قال: حمله على هذا أنّ أبا عبد اللّه أخرج مخازيه
      bana Muhammed b. Mesud anlattı ve dedi ki: bana Cibril b. Ahmed el-Farabi rivayet anlattı ve dedi ki: bana Muhammed b. İsa el-Ubeydi Yunus b. Abdurrahman'dan, o da ibni Muskan'dan anlattı ve dedi ki: Zürare'nin şöyle dediğini duydum:

Keşşi r.a, "Rical",
      [/li]

hadisin senedinde kırmızı ile işaretlediğim ravi Cibril b. Ahmed meçhuldür, Seyyid Ebul Kasım el-Hoi r.a bu hadis hakkında diyor ki:

nasibi devam ediyor:

عن ليث المرادي قال: سمعت ابا عبد الله عليه السلام يقول: لا يموت زرارة الا تائها.
    El Leys El Merdi:”Ebu Abdullahtan(a.s) duydum dedi ki:”Zürare kayip bir kimseden başkasi gibi ölmeyecektir”
    "Rical el-Keşşi"den naklen hadisin aslı:
    • [li]وبهذا الاسناد [محمد بن مسعود، قال: حدّثني جبرئيل بن أحمد، عن العبيدى]، عن يونس ، عن خطّاب بن مسلمة، عن ليث المرادى. قال: سمعتأبا عبد اللّه عليه السلام يقول: لا يموت زرارة إلاّ تائهاً
      bana Muhammed b. Mesud anlattı ve dedi ki: bana Cibril b. Ahmed, Ubeydi'den, o Yunus'dan, o Hattab b. Seleme'den, o Leys el-Muradi'den anlatı ve dedi ki:

Keşşi r.a, "Rical",
      [/li]

önceki hadis gibi senedinde Cibril b. Ahmed vardır. Seyyid Ebul Kasım el-Hoi r.a hadis hakkında diyor ki:

nasibi devam ediyor:

Şii Şeyh Tusinin “Ihtiyar Marifatul Rical” isimli kitabinin 171-ci sayfasinda Imamin Zürare hakkında şu sözleri geçmekte:

فقال لعن الله زرارة لعن الله زرارة لعن الله زرارة ثلاث مرات
    Allah Zürareye lanet etsin,Allah Zürareye lanet etsin,Allah Zürareye lanet etsin
    "Rical el-Keşşi"den naklen hadisin aslı:
    • [li]حدّثني حمدويه بن نصير، قال: حدّثني محمد بن عيسى عن ع‏ؤمّار بن المبارك،قال: حدّثني الحسن بن كليب الاسدي عن أبيه كليب الصيداوى، أنهم كانوا جلوساًومعهم عذافر الصيرفي وعدّة من أصحابهم معهم أبو عبد اللّه عليه السلام، قال: فابتدأ أبو عبد اللّه من غير ذكر لزرارة فقال: لعن اللّه زرارة لعن اللّه زرارةلعن اللّه زرارة ثلاث مرات
      bana Hamdaveyh b. Nesir anlattı ve dedi ki: bana Muhammed b. İsa Ummar b. Mübarek'ten anlattı ve dedi ki: bana Hasan b. Kuleyb el-Esedi babası Kuleyb es-Seyavi'den anlattı ve dedi ki:

Keşşi r.a, "Rical",
      [/li]

bu hadis de aynı şekilde zayıftır, Seyyid r.a hadis hakkında der ki:

Yorum

Delirdi bu ebu ali yorumlarımı dakka başı siliyor.. ALLAH razı olsun abi bu köpeğe iyi bir ders oldu.
      Haktır Allahım Muhammed mahım
      Ali'dir şahım efendim Allah eyvallah

Yorum

Cihandar, haberin var mı bilmiyorum ama bu sapık nasibi önceleri rafiziler.wordpress.com diye bir blog kurmuştu, yediği tokatlardan sonra kapatarak kaçtı. şimdi gelmiş bu blogu kurmuş, ziyanı yok yine tokat atarız, ellerimiz dert görmesin

blogum hack'lendiği için şimdi ona vermiş olduğum cevapları sunamıyorum ama önbellekten eski kayıtları sana göstere bilirim, linke tıkla: http://webcache.googleusercontent.co...ient=firefox-a

Yorum

[quote author=Elmeddin link=topic=23824.msg159130#msg159130 date=1345509755]
          Cihandar, haberin var mı bilmiyorum ama bu sapık nasibi önceleri rafiziler.wordpress.com diye bir blog kurmuştu, yediği tokatlardan sonra kapatarak kaçtı. şimdi gelmiş bu blogu kurmuş, ziyanı yok yine tokat atarız, ellerimiz dert görmesin

blogum hack'lendiği için şimdi ona vermiş olduğum cevapları sunamıyorum ama önbellekten eski kayıtları sana göstere bilirim, linke tıkla: http://webcache.googleusercontent.co...ient=firefox-a

[/quote]

Evet duymuştum.Sanırsam bu adamın mesleği gibi buna bu iftiraları atması için para veriliyor.
          Haktır Allahım Muhammed mahım
          Ali'dir şahım efendim Allah eyvallah

Yorum

Allah razı olsun kardeş. Allah razı olsun. Bu hayvan oğlu hayvanlara güzel cevap veriyorsun. Nasibi Köpekler...

Yorum

[quote author=Murtazaali link=topic=23824.msg159260#msg159260 date=1345672817]
              Allah razı olsun kardeş. Allah razı olsun. Bu hayvan oğlu hayvanlara güzel cevap veriyorsun. Nasibi Köpekler...
              [/quote]
              Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
              İmam Ali (a.s)

Yorum

YUKARI ÇIK
              Çalışıyor...
              X