Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

HULASA - Mizan’ul Hikmet

Daraltma
Bu sabit bir konudur.
X
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: HULASA - Mizan’ul Hikmet

598. Bölüm

Bir Şey Dilemenin Adabı

2196.İmam Sadık (a.s): “Birinin seni red edeceğinden korkuyorsan ondan bir şey dileme.” *4539

2197.İmam Sadık (a.s): “Üç şey mahrumiyete sebep olur: İstemekte ısrar etmek, gıybet etmek ve alaya almak.” *4540

4539* A’lam’ud-Din, 304
    4540* Tuhef’ul-Ukul, 321

Sürgünümüz hep çöle, sırr-ı hikmet ne ola?
    Sahra-yı KERBELA'da, Hüseynî Fermân'a sor...

Yorum

599. Bölüm

Bir Şey Dileyen Kimseyi Reddetmekten Sakınmak

“Ve sakın bir şey isteyeni azarlama.” *4541

2198.Resulullah (s.a.a): “Bir şey dileyen kimseyi reddetmeyin. Zira dilencilerin
      yalan söylemesi olmasaydı, onları reddeden kimse kurtuluşa eremezdi.” *4542

2199.Resulullah (s.a.a): “Fakire bakınız, eğer kalbinizde ona karşı bir merhamet duyarsanız ona verin. Çünkü o doğru söylemektedir.” *4543

2200.İmam Ali (a.s): “Bir şey isteyen kimseyi yarım üzüm veya hurma tanesiyle bile olsa reddetme.” *4544

2201.İmam Ali (a.s): “Az bağışlamaktan utanma. Zira mahrum kılmak bundan daha azdır.” *4545

2202.İmam Hüseyin (a.s): “Muhtaç insan bir şey dilemekle hürmetini korumamıştır. O halde sen reddetmemekle kendi hürmetini koru.” *4546

2203.İmam Bakır (a.s): “Eğer bir şey dileyen kimse, dilemesinde nelerin gizli olduğunu bilseydi, asla insanlardan bir şey dilemezdi. Eğer kendisinden dilenilen kimse de reddetmekte nelerin gizli olduğunu bilseydi, asla kimseyi reddetmezdi.” *4547

2204.İmam Sadık (a.s): “Birisi benden bir şey dileyince, onu karşılamaya koşarım. Zira iş işten geçmesinden ve teşebbüsümün ona yardım hususunda faydasız kalmasından korkarım.” *4548

2205.İmam Sadık (a.s): “Üç dilenciye yiyecek verin. Ondan sonrası size kalmıştır. Eğer isterseniz onlara da veriniz. Eğer vermezseniz yine de o gün görevinizi yapmış olursunuz.” *4549

2206.Masumlar’dan (a.s) şöyle nakledilmiştir: “Biz müstahak olanı reddetmiş olmak korkusuyla müstahak olmayana da bağışta bulunuruz.” *4550
      bak. el-Ma’ruf (1), 1277. Bölüm

4541* Zuha, 10
      4542* el-Bihar, 96/158/37
      4543* Nevadir’ur-Ravendi, 3
      4544* Tuhef’ul-Ukul, 172
      4545* Nehc’ul-Belağa, 67. hikmet
      4546* Keşf’ul-Gumme, 2/244
      4547* Tuhef’ul-Ukul, 300
      4548* Uyun-u Ahbar’ir-Rıza (a.s), 2/179/2
      4549* Uddet’ud-Dai, 91
      4550* el-Bihar, 96/159/37

Yorum

130. Konu: Hacet-İhtiyac

600. Bölüm

Hacet

2207.İmam Ali (a.s): “Kime emir olmak istersen ona iyilik et! Kime esir olmak istersen ona muhtaç ol. Kime de benzemek istersen ondan müstağni ol.” *4551

2208.İmam Ali (a.s): “Kime muhtaç olursan yanında hor olursun.” *4552

4551* el-Hisal, 420/14
        4552* Gurer’ul-Hikem, 8610

Yorum

601. Bölüm

İhtiyaçları Gidermek

2209.Resulullah (s.a.a): “Her kim kardeşine yardım etmek ve bir fayda vermek için yürürse ona Allah yolunda cihad edenlerin sevabı verilir.” *4553

2210.Resulullah (s.a.a): “Her kim mümin kardeşinin bir ihtiyacını giderirse ömrü boyunca Allah’a ibadet etmiş kimse gibi olur.” *4554

2211.İmam Sadık (a.s): “Allah’ın rizayetini elde etmek amacıyla Müslüman kardeşinin ihtiyacını karşılamak için çalışan kimseye, aziz ve celil olan Allah binlerce iyilik yazar.” *4555

2212.İmam Sadık (a.s): “Kim Müslüman ve mümin kardeşinin ihtiyacını karşılamaya çalışırsa, kardeşinin ihtiyacını karşılamaya çalıştığı sürece, Allah da onun ihtiyacını karşılar.” *4556

2213.İmam Sadık (a.s): “Aziz ve celil olan Allah şöyle buyurmuştur: “Yaratıklar benim ailemdir. Onlardan bana en sevimli olan, onlara en yumuşak davranan ve ihtiyaçlarını karşılamaya çalışandır.” *4557

2214.İmam Sadık (a.s): “Kardeşinin ihtiyacı hususunda yürüyen kimse Sefa
          ve Merve arasında sa’y eden kimse gibidir.” *4558

2215.İmam Sadık (a.s): “Mümin kardeşinin ihtiyacını karşılayan kimsenin aziz ve celil olan Allah da kıyamet günü bundan dolayı yüz bin ihtiyacını giderir ki ilki cennettir.” *4559

2216.İmam Sadık (a.s): “Mümin insanın ihtiyacını karşılamak Allah’a, sahibinin (hacca gidenin) her defasında yüz bin (dinar) infak ettiği yirmi hacdan daha sevimlidir.” *4560
          bak. 274. konu, el-Maruf (1)
          106. konu, el-İhsan; el-Eh, 41. Bölüm

4553* Sevab’ul-A’mal, 340/1
          4554* Emali et-Tusi, 481/1051
          4555* el-Kafi, 2/197/6
          4556* Emali et-Tusi, 97/147
          4557* el-Kafi, 2/199/10
          4558* Tuhef’ul-Ukul, 303
          4559* el-Kafi, 2/193/1
          4560* a.g.e, 2/193/4

Yorum

602. Bölüm

Müminin İhtiyacını Karşılamak İçin Yürümek

2217.İmam Bakır (a.s): “Bir Müslüman kendisini ziyaret etmek veya bir ihtiyacını bildirmek için yanına gelen bir Müslümanı, evde olduğu ve giriş izni istediği halde karşılamazsa onu görünceye kadar aziz ve celil olan Allah’ın lanetinde kalır.” *4561

2218.İmam Sadık (a.s): “Her kime mümin kardeşi darlık anında bir ihtiyacını bildirir de o bizzat veya başkası vasıtasıyla buna gücü yettiği halde yardım etmezse, Allah kıyamet günü onu, insanların hesabını görünceye kadar ellerini boynuna zincirlemiş olarak haşreder.” *4562

2219.İmam Sadık (a.s): “Şialarımızdan birine kardeşlerimizden biri gelir de bir ihtiyacı hususunda yardım diler de, o da gücü yettiği halde yardım etmezse aziz ve celil olan Allah da onu düşmanlarımızdan birinin ihtiyacını gidermeye müptela kılar ve kıyamet gününde de Allah bu sebeple ona azab eder.” *4563

2220.İmam Sadık (a.s): “Bir mümin ihtiyacı olduğu halde bir mümini malından mahrum bırakırsa Allah da ona cennet yiyeceğini tattırmaz ve mühürlenmiş saf şaraptan içirmez.” *4564

4561* el-Kafi. s. 365/4
            4562* el-Bihar, 74/287/13
            4563* a. g. e. 297/1
            4564* a. g. e. 286/2

Yorum

603. Bölüm

İhtiyaçları Karşılamada Acele Etmek

2221.İmam Sadık (a.s): “Biri benden bir şey isterse, ihtiyacını gidermede acele davranırım.
              Zira ihtiyacının kalmamasından ve ona yardım etmem gereğinin bulunmamasından korkuyorum.” *4565

4565* Uyun-u Ahbar’ir-Rıza (a.s), 2/179/2

Yorum

604. Bölüm

İhtiyacını Dileme Adabı

2222.İmam Ali (a.s): “Allahım! Yaratıklarının kötülerinin hiç birine bir hacetim hususunda beni muhtaç etme. Eğer beni birine muhtaç kılacaksan, en güzel yüzlü ve en cömert kimseye, ihtiyacımı güzel bir dille gideren ve bana en az minnet edecek kimseye muhtaç et.” *4566

2223.İmam Zeyn’ül Abidin (a.s) huzurunda, “Allah’ım! Beni yaratıklarından müstağni kıl” diyen birine şöyle buyurmuştur: “Böyle olmaz. İnsanlar birbirine muhtaçtırlar. Sen şöyle de: “Allahım! Beni yaratıklarının kötülerinden müstağni kıl.” *4567

2224.İmam Bakır (a.s): “Yeni nimete ermiş kimseden hacet dilemek, engerek yılanının ağzındaki dirhem gibidir. Hem ona muhtaçsın ve hem de ondan dolayı tehlikedesin.” *4568
                bak. Es-Sual (2); 911. Bölüm

4566* el-Bihar, 78/56/111
                4567* Tuhef’ul-Ukul, 278
                4568* a. g. e. 294

Yorum

603. Konu: Hadis

605. Bölüm

Hadis

2225.Resulullah (s.a.a): “Her kim ümmetime kendisiyle bir sünneti ikame
                  2226.edecek veya bir bidatı delecek bir hadis öğretirse ona cennet vardır.” *4569

2227.İmam Bakır (a.s): “Şüphesiz hadislerimiz kalpleri ihya eder.” *4570

2228.İmam Bakır (a.s): “Şüphesiz doğru konuşan birinden bir tek hadis alman senin için dünyadan ve dünyadaki her şeyden daha hayırlıdır.” *4571

2229.İmam Sadık (a.s): “İnsanların nezdimizdeki makamını bizden rivayet ettikleri kadar bilin.” *4572

4569* el-Bihar, 2/152/43
                  4570* a. g. e. s. 144/5
                  4571* Emali el-Mufid, 42/10
                  4572* el-Bihar, 2/150/24

Yorum

606. Bölüm

Muhaddis

2230.Resulullah (s.a.a) “Allahım! Halifelerime rahmet et!” diye dua edipte -üç defa bunu tekrarlayınca- “Ey Allah’ın Resulü! Halifelerin kimlerdir?” diye sorulunca şöyle buyurmuştur: “Hadis ve sünnetimi tebliğ edenler ve sonra da ümmetime onları öğretenlerdir.” *4573

2231.İmam Sadık (a.s): “Hadis rivayet eden ve dinde derinleşen kimse dinde derinleşmeyen ve rivayet etmeyen bin abidden daha üstündür.” *4574

4573* Emali’es-Seduk, 152/4
                    4574* el-Bihar, 2/145/9

Yorum

607. Bölüm

Kırk Hadis Ezberleyen Kimsenin Sevabı

2232.Resulullah (s.a.a): “Her kim dinleri hususunda faydalanacakları kırk hadisi ümmetim için ezberlerse Allah onu kıyamet günü fakih ve alim olarak diriltir.” *4575

4575* el-Bihar, s. 156/10

Yorum

608. Bölüm

Hadisleri Anlamak

2233.İmam Ali (a.s): “Siz (hadisleri) derketmeye bakın; rivayet etmeye değil.” *4576

2234.İmam Ali (a.s): “Beyinsizlerin himmeti rivayet etmektir. Alimlerin himmeti ise (hadisleri) anlamaktır.” *4577

2235.İmam Sadık (a.s): “Anladığın bir hadis naklettiğin bin hadisten hayırlıdır.” *4578

4576* Kenz’ul-Fevaid, 2/31
                        4577* el-Bihar, 2/160/13
                        4578* Mean’il-Ahbar, 2/3

Yorum

609. Bölüm

Resulullah’a (s.a.a) Yalan Şeyler İsnad Etmekten Sakındırmak

2236.Resulullah (s.a.a): “Her kim bilerek bana yalan şeyler isnad ederse ateşteki yerini hazırlasın.” *4579

2237.Resulullah (s.a.a): “Şüphesiz büyük günahların en büyüklerinden biri de birinin demediğim şeyleri bana isnad etmesidir.” *4580

bak. el-Bihar, 2/250

4579* Emali et-Tusi, 227/398
                          4580* Kenz’ul-Ummal, 29255

Yorum

610. Bölüm

Yalan Olduğu Belli Olmayan Bir Şeyi Yalanlamaktan Sakındırmak

2238.Resulullah (s.a.a): “Her kim bizden kendisine ulaşan bir hadisi reddederse kıyamet günü ben onun hasmı olacağım. Benden size anlamadığınız bir hadis ulaşırsa, “Allah daha iyi bilir” deyin.” *4581

4581* el-Bihar, 2/212/114

Yorum

611. Bölüm

Hadisin Sıhhati ve Kur’an İle Uyumluluğu

2239.Resulullah (s.a.a): “Hadisimi Kur’an’a arz ediniz; eğer Kur’an ile uyum içindeyse o bendendir ve onu ben demişimdir.” *4582

2240.İmam Sadık (a.s): “Hadislerden Kur’an’la uyuşmayan şey uydurmadır.” *4583

4582* Kenz’ul-Ummal, 907
                              4583* el-Kafi, 1/69/4

Yorum

612. Bölüm

шadisin Sıhhati ve Fıtrat İle Uyuşması

2241.İmam Bakır (a.s): “Al-i Muhammed’den (a.s) sizlere kalplerinizi yumuşatan ve tanıdığınız bir hadis ulaştığında onu kabul ediniz. Ama eğer kalpleriniz ürker, yabancı görürseniz onu Allah’a, Resulüne ve Al-i Muhammed’den olan alime havale ediniz.” *4584

4584* el-Bihar, 2/189/21

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X