Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

GÜNEŞİN DÖNDÜRÜLMESİ HADİSİ

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: GÜNEŞİN DÖNDÜRÜLMESİ HADİSİ

bu konuda bir şiir okudum bu şiiri sizinle paylaşmak istiyorum.

Ehlibeyt Şairi El-Himyeri tanınmış el-mezhebe kasidesinde Hz. Ali hakkında şöyle demiştir:

“Ruddet aleyhişşemsu lemma fatehü
    vaktussalati ve kad denet lil mağribi
    hatta tebellece nuruha min vaktiha
    lil asri sümme hevet heviyel kevkebi
    ve aleyhi kad ruddet bi Babil’in merreten
    uhra ve ma ruddet lihalkin mağribi
    illa li Yuşaa ev lehu velihabsiha
    veliraddiha tevilu emrin mu’cibi”

Açıklaması:
    “Hz. Ali, ikindi namaz vaktini geçirdiği zaman güneş akşam vaktinden ikindi vaktine onun için geri döndü, İkindi namazını kılınca güneş, yıldız kayar gibi kayarak akşam vaktine dönüverdi. Babil’de bir kez daha kendisine dönmüştü. (1) Başkasına ise sadece Yuşa’ya dönmüştü. Güneşin geri dönmesine acaip teviller vardır.”

Şazân bin Cibril el-Kummi “el-Fedâil” S.68-69 en-Nisaburi “Ravdat’ül Vahizin c.1 S.131; eş-Şeyh Müfid “el-İrşad” C.1, S.347; Menakıb c.2 S.318; keşful ğumme 1/283,,, sıratul mustakim.1/204,, hasais el eimme 53,,, i'lemil vara 180,,, biharul envar, 41/186

من لم يكن علويا حين تنسبه فما له في قديم الدهر مفتخر
    أبو النواس

Nesebini (inancını) sorduğunda Alevi değilse, o kişinin Ahiret günü övüneceği hiçbir şeyi yoktur.
    Ebu Nevves

Yorum

Ynt: GÜNEŞİN DÖNDÜRÜLMESİ HADİSİ

ayırca bu konuda
      İbni abbastan rivayetle Hassan b. Sabit dedi ki: Peygamber ve ashabı toplanmışken Peygamber buyurdu ki: Ey müslümanlar, Bu Ali B. Ebi Talib arapların seyyidi ve vasilerin büyüğü, onun benim yanımdaki yeri Musa'nın yanında Harun nasıl idiyse, benim yanımda öyledir. Ancak, benden sonra nebi gelmeyecektir. Tövbe edenin tövbesi ancak onu sevmesi ile kabul edilir. Ey Hassan onun hakkında bir şeyler söyle (birşeyler oku) hasan b. Sabit bu beyitleri okur:

Tövbesi kabul olmaz tövbe edenin
      Sadece Ali b. Ebi Talib'in sevgisiyle
      Peygamberin kardeşi ve damadı
      Ve sahabe damatla kıyaslanmaz
      Kim Ali gibi olabilir ki?
      Battıktan sonra güneş geri geldi ona
      güneş geri geldi ona ışığıyla
      Beyaz sanki batmamış gibi

biharul envar 37/261
      beşaratul mustafa 148

sadece şiiri rivayet eden kaynaklar:
      haraicil carih 2/503
      sıratul mustakim 1/203
      kasasul enbiya lil ravendi 291
      menakib 2/317

ayrıca şura günü Hz. Alinin diğer beş kişiye okuduğu uzun hutbesinde ... aranızda benim dışımda kendisine güneşin batttıktan sonr ageri geldiği ve ikindi namazını kıldıktan sonra batan oldu mu?....

bu olayın da kaynağı:

biharul envar 31/375
      beşaratul mustafa 410
      nehcul hak 392

من لم يكن علويا حين تنسبه فما له في قديم الدهر مفتخر
      أبو النواس

Nesebini (inancını) sorduğunda Alevi değilse, o kişinin Ahiret günü övüneceği hiçbir şeyi yoktur.
      Ebu Nevves

Yorum

YUKARI ÇIK
      Çalışıyor...
      X