Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

GÜNEŞİN DÖNDÜRÜLMESİ HADİSİ

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: GÜNEŞİN DÖNDÜRÜLMESİ HADİSİ

Bazı sözlere itimadım yok diyeceğim ama, neyse...Tevekkül Allah'a...

Yorum

[quote author=Mufaddal link=topic=23239.msg150919#msg150919 date=1336736059]
      Bazı sözlere itimadım yok diyeceğim ama, neyse...Tevekkül Allah'a...
      [/quote]

Sizi anlıyorum, olabilir, saygı duyarım sadece.
      En son Qom_u_ask tarafından düzenlendi; 01.08.2020, 22:40.
      Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
      Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

Yorum

[quote author=Mehmet UFUKALP link=topic=23239.msg150924#msg150924 date=1336736976]
        Sizi anlıyorum, olabilir, saygı duyarım sadece.
        [/quote]

Sizle alakalı değil Abi...Genel...

Yorum

[quote author=Mufaddal link=topic=23239.msg150926#msg150926 date=1336737187]
          Sizle alakalı değil Abi...Genel...
          [/quote]

Teşekkür ederim.
          Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
          Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

Yorum

[quote author=Mufaddal link=topic=23239.msg150846#msg150846 date=1336723361]
            Demek ki Ravi Hz. Ali a.s'a cahilce iftira atıyor... Ravilerinden biriside Gulatdı zaten...
            [/quote]

hangi ravi gulattı?

من لم يكن علويا حين تنسبه فما له في قديم الدهر مفتخر
            أبو النواس

Nesebini (inancını) sorduğunda Alevi değilse, o kişinin Ahiret günü övüneceği hiçbir şeyi yoktur.
            Ebu Nevves

Yorum

[quote author=sveydi link=topic=23239.msg150952#msg150952 date=1336747961]
              hangi ravi gulattı?
              [/quote]

[quote author=Elmeddin link=topic=23239.msg150757#msg150757 date=1336667891]
              "Bihar el-Envar"dan nakeln hadisin aslı:
              • [li]محمد بن عبدالحميد ، عن أبى جميلة ، عن أبي عبدالله عليه السلام قال : صلى رسول الله صلى الله عليه و آله العصر ، فجاء علي عليه السلام ولم يكن صلاها ، فأوحى الله ( 2 ) إلى رسوله عند ذلك ، فوضع رأسه في حجر علي عليه السلام فقام رسول الله صلى الله عليه وآله عن حجره حين قام وقد غربت الشمس ، فقال : يا علي أما صليت العصر ؟ فقال : لا يا رسول الله ، قال رسول الله صلى الله عليه وآله : اللهم إن عليا كان في طاعتك، فردت عليه الشمس عند ذلك

II Meclisi r.a, "Bihar el-Envar", 41/169
                [/li]

hadisin senedinde işaretlediğim ravi Ebu Cumeyle zayıf, yalancı ve gulattır. Seyyid Tefşiri r.a onun biografisinde diyor ki:
              • [li]المفضّل بن صالح أبو جميلة الأسدي النخاس
                Mufaddal b. Salih, Ebu Cumeyle el-Esedi en-Nehhas

ضعيف ، كذاب يضع الحديث ، روى عن أبي عبد الله وأبي الحسن عليهما السلام ، رجال ابن الغضائري
                "Ricali ibni Ğadairi"de zayıf, yalancı ve hadis uydurucusu olarak vasf edilmiştir.

ونبه النجاشي على ضعفه عند ترجمة جابر بن يزيد
                Necaşi Cabir b. Yezid el-Cufi r.a'ın biografisinde onun için zayıf demiştir.

Seyyid Tefşiri r.a, "Nakdur Rical", 4/406-407, 5396-cı ravi
                [/li]

[/quote]

Yorum

[quote author=sveydi link=topic=23239.msg150818#msg150818 date=1336684572]
                bu konuda biraz incelme yaptım. saat geç olduğu içinde hadisleirn tercümesi ve çeşitleriyle ilgili bir çalışma yapmadım ama şia kitaplarında epey yerde Hz.. ALi nin güneşi geri çevirdiği ile ilgli hadislere rasladım. bazıları miktat kardeşimiz rivayetlerini yazmış bazıları ise farklı....
                ben kaynakları yazıyorum isteyen arkadaşlar bu kaynakları inceler sahihmi değilmi analizini yapar.

men le yazhirul fakih kitabında farklı iki hadis var c. 1 s. 204 te
                biharul envar kitabının 41. cildinin 166. sayfasında bulunan babın adı: "beb red şems lehu ve teklim şems me'ehu" güneşin ona geri dönmesi ve onunla konuşması babı. bu bab yaklaşık 166 ile 184. sayfalar arasında ben 10 tane hadis saydım güneşin geri dönmesi ile ilgili....

yine biharul envar c. 80 s. 317, 324 te ki hadisler.

el kısas lil cezairi: 372
                elkısas li revendi 292
                el'umde 374
                ravdatul vaizin 1/129
                ilel şarai' 2/352
                hisal 2/558
                keşful yakin 111
                keşful ğumme 1/282
                i'lemil vara 178
                emeli tusi 671
                emeli lil müfid 94
                basairul derecet 217 ve 219
                irşed (müfid) 1/345
                menakib 2/316
                irşedil kulub 2/227
                tevilul ayet 695
                tefsirul iyaşi 2/70
                tefsirul kummi 2/234
                hasaisul eimme 56

[/quote]

burada verdiğim kaynaklarda rivayet edilen hadislerin hepsi yukarıda ismini yazdığınız ve gulat dediğiniz kişiden mi rivayet edilmiş? bu ravileride bir rical alimlerinizde sorun bakalım rical alimleriniz bunlarada mı gali diyor?

Cevheriyyetu bin Mushir rivayetle dedi ki: Haricilerin savaşından Müminlerin Emiri Ali B. Ebi Talible döndük Babil topraklarına geçtik. İkindi namazı vakti geldi. Müminlerin emiri indi (atından) ve diğer insanlarda indi. Hz. ALi buyurdu ki: Ey İnsanlar bu yer lanetlidir. Tarihte üç defa azaba uğramıştır. (diğer bir haberde iki defa) ... burası puta ilk defa tapılan yer. Ne bir peygamberin nede bir Vasinin burada namaz kılması helal değildir. sizden namaz kılmak isteyen kılsın. İnsanalr yolun diğer tarafına geçti ve namaz kılmaya başladı. Hz. ALi Peygamberin atına binip gitti. Cevheriyyetu dedi ki: dedim ki: Allah'a yemin olsun ki, Hz. ALi'nin peşinden gideceğim ve namazda onu taklid edeceğim ve peşinden gittim. Sûrae köprüsüne ulaştık ve güneş battı. içime şüphe düştü, bana doğru baktı ve dedi ki: ey Cevheriyyu şüpheyemi düştün? dedim ki: evet ey Müminlerin Emiri. Atından indi ve abdest aldı. sonra bazı sözler söyledi sanki ibraniceydi sonra namaza diye seslendi. baktım ki Allah' yemin olsun ki Güneş iki dağın arasından çıktı... ikindi namazını kıldı, onunla kıldım. namazı bitirince gece eskisi gibi tekrar eski haline geri geldi. bana dğru baktı ve dedi ki: Ey Cevheriyyu b. Mushirin Allah (cc) diyor ki: (Fe sebbih bismi rabbikel azîm(azîmi).) " çok büyük Rabbinin adını tesbih et." vakia 74. ve ben Allah'a Azim ismiyle sordum ve bana güneşi geri çevirdi. [/size]Men le yahdiruhul Fakih c. 1 s.204

buda mı gulat rivayeti?

أبو النواس

Nesebini (inancını) sorduğunda Alevi değilse, o kişinin Ahiret günü övüneceği hiçbir şeyi yoktur.
                Ebu Nevves

Yorum

[quote author=sveydi link=topic=23239.msg150959#msg150959 date=1336750040]

burada verdiğim kaynaklarda rivayet edilen hadislerin hepsi yukarıda ismini yazdığınız ve gulat dediğiniz kişiden mi rivayet edilmiş? bu ravileride bir rical alimlerinizde sorun bakalım rical alimleriniz bunlarada mı gali diyor?

Cevheriyyetu bin Mushir rivayetle dedi ki: Haricilerin savaşından Müminlerin Emiri Ali B. Ebi Talible döndük Babil topraklarına geçtik. İkindi namazı vakti geldi. Müminlerin emiri indi (atından) ve diğer insanlarda indi. Hz. ALi buyurdu ki: Ey İnsanlar bu yer lanetlidir. Tarihte üç defa azaba uğramıştır. (diğer bir haberde iki defa) ... burası puta ilk defa tapılan yer. Ne bir peygamberin nede bir Vasinin burada namaz kılması helal değildir. sizden namaz kılmak isteyen kılsın. İnsanalr yolun diğer tarafına geçti ve namaz kılmaya başladı. Hz. ALi Peygamberin atına binip gitti. Cevheriyyetu dedi ki: dedim ki: Allah'a yemin olsun ki, Hz. ALi'nin peşinden gideceğim ve namazda onu taklid edeceğim ve peşinden gittim. Sûrae köprüsüne ulaştık ve güneş battı. içime şüphe düştü, bana doğru baktı ve dedi ki: ey Cevheriyyu şüpheyemi düştün? dedim ki: evet ey Müminlerin Emiri. Atından indi ve abdest aldı. sonra bazı sözler söyledi sanki ibraniceydi sonra namaza diye seslendi. baktım ki Allah' yemin olsun ki Güneş iki dağın arasından çıktı... ikindi namazını kıldı, onunla kıldım. namazı bitirince gece eskisi gibi tekrar eski haline geri geldi. bana dğru baktı ve dedi ki: Ey Cevheriyyu b. Mushirin Allah (cc) diyor ki: (Fe sebbih bismi rabbikel azîm(azîmi).) " çok büyük Rabbinin adını tesbih et." vakia 74. ve ben Allah'a Azim ismiyle sordum ve bana güneşi geri çevirdi. [/size]Men le yahdiruhul Fakih c. 1 s.204

buda mı gulat rivayeti?

[/quote]

Hz. Ali a.s'ın elbette ki bir çok özelliği vardı. Ama ben bu tür rivayetlere pek inanmıyorum. İnşaallah mümkünse Şerhi ile sunun belki tatmin edici olur. Bu tür sözler sanki övgü yarışına düşülmüş bir zamanda ortaya atılmış bir söz. Gören yok mu? Duyan yok mu? Yok mu başka gören, duyan...Ve İmam a.s bundan münezzehtir Namazını geciktirmekten... Ne gerek vardı ki Madem öyle İmam a.s bir anda yok olup diğer tarafada geçebilirdi. Onu neden yapmadı diye düşünüyorsun? Veya farklı bir şey...Şerhini sunabilir misin kardeş?

Yorum

böyle büyük olaylar mütevatüren gelirdi. bir iki raviyle değil.

mesela menzilet hadisi sayısız ravi ile gelmiş.
                    Tanrı "Beni arayacaksınız, bütün yüreğinizle arayınca beni bulacaksınız," dedi. Yeremya 29:13

Yorum

[quote author=Mufaddal link=topic=23239.msg150968#msg150968 date=1336751498]
                      Hz. Ali a.s'ın elbette ki bir çok özelliği vardı. Ama ben bu tür rivayetlere pek inanmıyorum. İnşaallah mümkünse Şerhi ile sunun belki tatmin edici olur. Bu tür sözler sanki övgü yarışına düşülmüş bir zamanda ortaya atılmış bir söz. Gören yok mu? Duyan yok mu? Yok mu başka gören, duyan...Ve İmam a.s bundan münezzehtir Namazını geciktirmekten... Ne gerek vardı ki Madem öyle İmam a.s bir anda yok olup diğer tarafada geçebilirdi. Onu neden yapmadı diye düşünüyorsun? Veya farklı bir şey...Şerhini sunabilir misin kardeş?
                      [/quote]

kardeşim alın değerlendirin bu rivayetleri siz utopik bulabilirsiniz ben bir şey demiyorum mesela abdullah b. sebe konusunda ilmeddin 3 hadis'in sağlam olduğunu söyledi sustuk ve düne kadar abdulah b. Sebe yok diyorken artık öyle birinin var olduğunu düşünmeye başladım.

şimdi ben size diyorum ki bu kadar hadis var bunların ravileri var bunları inceleyin ve diyin ki tüm bu rivayetler hepsi gulat uydurması bilelim....

mesela bir hadis verecem ama çok ütopik bulacağınızı bildiğim için sadece ravi zincirini verecem bana bu ravilerle ilgil görüşünüzü verin sonra bende hadisi vereyim:

: القطان ، عن عبدالرحمن بن محمد الحسني ، عن فرات بن إبراهيم ، عن الفزاري ، عن محمد بن الحسين ، عن محمد بن إسماعيل ، عن أحمد بن نوح وأحمد بن هلال ، عن ابن أبي عمير ، عن حنان قال
                      En son Qom_u_ask tarafından düzenlendi; 01.08.2020, 22:41.

أبو النواس

Ebu Nevves

Yorum

[quote author=Mufaddal link=topic=23239.msg150968#msg150968 date=1336751498]
                        [/quote]
                        Mufaddal sen sonradanmı şia oldun. yoksa doğuştanmı.yanlış anlama merak ettim
                        En son Qom_u_ask tarafından düzenlendi; 01.08.2020, 22:41.
                        Beni bir dağ sevse müsibete uğrar.

İmam Ali a.s

Yorum

[quote author=sveydi link=topic=23239.msg150978#msg150978 date=1336754506]
                          kardeşim alın değerlendirin bu rivayetleri siz utopik bulabilirsiniz ben bir şey demiyorum mesela abdullah b. sebe konusunda ilmeddin 3 hadis'in sağlam olduğunu söyledi sustuk ve düne kadar abdulah b. Sebe yok diyorken artık öyle birinin var olduğunu düşünmeye başladım.

şimdi ben size diyorum ki bu kadar hadis var bunların ravileri var bunları inceleyin ve diyin ki tüm bu rivayetler hepsi gulat uydurması bilelim....

mesela bir hadis verecem ama çok ütopik bulacağınızı bildiğim için sadece ravi zincirini verecem bana bu ravilerle ilgil görüşünüzü verin sonra bende hadisi vereyim:

: القطان ، عن عبدالرحمن بن محمد الحسني ، عن فرات بن إبراهيم ، عن الفزاري ، عن محمد بن الحسين ، عن محمد بن إسماعيل ، عن أحمد بن نوح وأحمد بن هلال ، عن ابن أبي عمير ، عن حنان قال

[/quote]
                          abdullah ibni sebe diye biri yok.bu muhaliflerin uydurduğu hayali bir kişidir
                          Beni bir dağ sevse müsibete uğrar.

İmam Ali a.s

Yorum

[quote author=miktat111 link=topic=23239.msg150979#msg150979 date=1336754729]
                            Mufaddal sen sonradanmı şia oldun. yoksa doğuştanmı.yanlış anlama merak ettim
                            [/quote]

Kendimi bildim bileli bu mektepteyim. Hiç sünni bir mezhebe mensum olmadım. İyi de ne alaka? Rica ve isteğimle ne alakası var?

Yorum

eğer doğuştan şia olan biriyle bir konuda anlaşamazsan ilk sordukları budur sonrada mı şia oldun ?

yani içine şiayı sindirememişsin anlamında söyler.
                              Tanrı "Beni arayacaksınız, bütün yüreğinizle arayınca beni bulacaksınız," dedi. Yeremya 29:13

Yorum

[quote author=Mousawi link=topic=23239.msg150983#msg150983 date=1336756134]
                                eğer doğuştan şia olan biriyle bir konuda anlaşamazsan ilk sordukları budur sonrada mı şia oldun ?

yani içine şiayı sindirememişsin anlamında söyler.
                                [/quote]

Her şeyin farkındayım Aziz dostum...

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X