Ynt: rical ilmi ve bu konudaki bazı eleştirilerin cevapları
[quote author=sveydi link=topic=22748.msg143575#msg143575 date=1329987253]Muhammed b. Sinan ile ilgli bu ihtilaf için bir yorum yapmamışsın.[/quote]
yazdıklarının hepsi tek tek cevaplanacak sadece biraz sabırlı ol. çünkü benim fazla vaktim yok.
Şeyh Müfid r.a’ın onun için güvenilir dediği doğrudur ancak bu Müfid r.a’ın hatasıdır, çünkü ne imamlar a.s’dan ve nede rical ulemasından onun güvenilirliği hakkında hiç bir şey rivayet edilmiş değildir, aksine onun lanetlendiği, gulat ve yalancı olduğu hakkında hem hadisler rivayet edilmiştir, hemde Fazl b. Şazan başta olmakla rical uleması onu cerh etmiştirler. dolayısı ile Müfid r.a’ın bu konuda görüşü hatalıdır, çünkü hem kendi itirafı ile ve hemde hadis ve rical ulemasının beyanı ile yalancı, gulat, melun olduğu bilinen biri güvenilir olamaz.
bunun için söyleyeceğim şey "Sahifetul Ebrar" diye bir kitaptan ve muellifinden haberim yoktur. O yüzden
1. kitap ve müellifi hakkında bilgi veriniz.
2. kitabın online linkini veya ilgili sayfanın resmini ekleyin.
şunu da ekleyeyim ki, üç imamdan a.s değil bir imamdan bile onun medhi hakkında hiç bir şey yoktur, olanlar sadece Muhammed b. Sinanın ve kendi arkadaşlarının uydurmasıdır.
[quote author=sveydi link=topic=22748.msg143583#msg143583 date=1329990862]
Sehil bin ziyad gelince nacaşi, ibn Davut ve el-ğadari gibler onun ğali zayıf olduğunu söylerken Tusi s.387 de “Ebu Said lakabıyla anılır, (suka) güvenilir” demiştir.[/quote]
Sehl b. Ziyad hakkında Tusi r.a’ın sözleri:
yine "İstisbar" kitabında kendisine Sehl b. Ziyad senedi ile ulaşan bir hadis için diyor ki:
"el-Kafi"de ondan yapılan rivayetlere gelince, bu sözlerinde hadis ve rical ilmindeki cehaletinden kaynaklanmaktadır başka bir şeyden değil. Zira hadis ve rical ilminde sayıya değil ravinin durumu önemlidir. Senin bu cahilane mantığına göre Ebu Hureyre, Aişe ve benzeri Ehli Beyt a.s düşmanları hadis konusunda en güvenilir kişiler olmalıdırlar ha?
her şeyden sonra böylesine cahiane sözler yokmu
işte nasibilerle bir ortak yönünüz de budur. Sizde onlar gibi :::::::::, aksi takdirde anlardınız. Madem böylesin o zaman anlaman için biraz daha açayım. Senin kitaplarından hadis aktardığın alimler şunlardı: Ayyaşi, Tusi, Meclisi
benim de ravilerin durumu kendilerinden aktardığım rical alimleri şunlardı: Ayyaşi, Keşşi, Tusi, Meclisi
şimdi sen diyorsun ki, rical alimleri 9Ayyaşi, Tusi, Meclisi) güvenilmezdir, değersizdirler, eski rical kitaplarından alıntı yaparken emanete hıyanet edip etmedikleri belli değildir. Bende diyorum ki, madem rical alimleri (Ayyaşi, Tusi, Meclisi) güvenilir değildir, madem senin nezdinde onlar emanete hıyanet etmiştirler o zaman sen kendi delillerini baltaladın. çünkü senin kitaplarından hadisler aktardığın alimler işte bu rical alimleri (Ayyaşi, Tusi, Meclisi)dir. Halen anlayamadın mı?
[quote author=sveydi link=topic=22748.msg143575#msg143575 date=1329987253]Muhammed b. Sinan ile ilgli bu ihtilaf için bir yorum yapmamışsın.[/quote]
yazdıklarının hepsi tek tek cevaplanacak sadece biraz sabırlı ol. çünkü benim fazla vaktim yok.
Rical Allemetil Hilli sayfa 252 de şöyle diyor: Ulemamız onun hakkında ihtilafa düştüler; Şeyh Müfid onun hakkında: “Güvenilir” derken Şeyh Tusi ise onun zayıf olduğunu söylemiştir.
ve ayrıca bunun için:
Ayrıca Sahifetul ebrar kitabının c.1 sayfa 80 de “Makam ve keramet sahibi Ali b. Tavus, Muhammed b. Sinan El-Zahiri’yi zikrederken dedi ki: “Onu neden kötülediklerine şaşıyorum. Üç imamdan (a.s.a) da onu metheden haberler rivayet eden kendileri değil midir?” Sonra sözlerine şunu ekledi: “Öyle ki, bazı muasırlardan bazı şeyler kendileri arasında olmaktadır. Zira Fadıl b. Şazan şöyle demiştir: ‘Ben yaşıyor oldukça, Muhammed b. Sinan ile ilgili benden rivayet nakletmeyin. Ben öldükten sonra rivayet edin.’. Bununla birlikte seyidimiz (rahamuhullah): Kötülük edenlere kötülük etmeye koşmayın…”
Ayrıca Sahifetul ebrar kitabının c.1 sayfa 80 de “Makam ve keramet sahibi Ali b. Tavus, Muhammed b. Sinan El-Zahiri’yi zikrederken dedi ki: “Onu neden kötülediklerine şaşıyorum. Üç imamdan (a.s.a) da onu metheden haberler rivayet eden kendileri değil midir?” Sonra sözlerine şunu ekledi: “Öyle ki, bazı muasırlardan bazı şeyler kendileri arasında olmaktadır. Zira Fadıl b. Şazan şöyle demiştir: ‘Ben yaşıyor oldukça, Muhammed b. Sinan ile ilgili benden rivayet nakletmeyin. Ben öldükten sonra rivayet edin.’. Bununla birlikte seyidimiz (rahamuhullah): Kötülük edenlere kötülük etmeye koşmayın…”
1. kitap ve müellifi hakkında bilgi veriniz.
2. kitabın online linkini veya ilgili sayfanın resmini ekleyin.
şunu da ekleyeyim ki, üç imamdan a.s değil bir imamdan bile onun medhi hakkında hiç bir şey yoktur, olanlar sadece Muhammed b. Sinanın ve kendi arkadaşlarının uydurmasıdır.
[quote author=sveydi link=topic=22748.msg143583#msg143583 date=1329990862]
Sehil bin ziyad gelince nacaşi, ibn Davut ve el-ğadari gibler onun ğali zayıf olduğunu söylerken Tusi s.387 de “Ebu Said lakabıyla anılır, (suka) güvenilir” demiştir.[/quote]
Sehl b. Ziyad hakkında Tusi r.a’ın sözleri:
- [li]سهل بن زياد الآدمي الرازي، أبو سعيد ضعيف
Sehl b. Ziyad el-Ademi er-Razi, Ebu Said, zayıftır.
Tusi r.a, "Fihrist", sayfa 80, ravi 329[/li]
yine "İstisbar" kitabında kendisine Sehl b. Ziyad senedi ile ulaşan bir hadis için diyor ki:
- [li]وأما الخبر الاول فراويه أبوسعيد الآدمي وهو ضعيف جدا
ama ilk habere gelince, o Ebu Said el-Ademi'nin rivayetidir ve o çok zayıftır.
"İstisbar", 3/261, hadis 935[/li]
Ayrıca dikatimi çekti usulul kafide ravi zinciri içerisinde yaklaşık 1537 dafa geçmiş. Zayıf olmasına rağmen ondan epey çok yararlanılmış.
çelişkiye cevap ver
çok komik bir yorum yapmışsın..
ben sana senin kaynağının güvenilmez olduğunu söylüyorum ve bunun delillerini sunuyorum nasıl oluyor da seni teyid etmiş oluyorum?
ben sana senin kaynağının güvenilmez olduğunu söylüyorum ve bunun delillerini sunuyorum nasıl oluyor da seni teyid etmiş oluyorum?
benim de ravilerin durumu kendilerinden aktardığım rical alimleri şunlardı: Ayyaşi, Keşşi, Tusi, Meclisi
şimdi sen diyorsun ki, rical alimleri 9Ayyaşi, Tusi, Meclisi) güvenilmezdir, değersizdirler, eski rical kitaplarından alıntı yaparken emanete hıyanet edip etmedikleri belli değildir. Bende diyorum ki, madem rical alimleri (Ayyaşi, Tusi, Meclisi) güvenilir değildir, madem senin nezdinde onlar emanete hıyanet etmiştirler o zaman sen kendi delillerini baltaladın. çünkü senin kitaplarından hadisler aktardığın alimler işte bu rical alimleri (Ayyaşi, Tusi, Meclisi)dir. Halen anlayamadın mı?
Yorum