Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

EHLI SUNNET KAYNAKLARINDA ALLAHIN SIFATLARI

Daraltma
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

    #16
    Ynt: EHLI SUNNET KAYNAKLARINDA ALLAHIN SIFATLARI

    BİSMİTEALA

    SELAM OLSUN ALLAH'IN HABİBİNE VE TEMİZ PAK KILDIĞI EHL-İ BEYTE

    Bu gün ikinci rivayete geçecektim ama sen dün yazdığını silmişsin demek hala anlaşılmayan noktalar var.

    Metin üzerindeki farklılıklar tabiki vardır ve olmalıda çünkü iki rivayetin ravileri farklıdır aynı değil. Buna takılmana da anlam veremedim sen metindeki ana kaideye bak bırak metin üzerindeki farklılıkları. (Tabi bu metin üzerindeki ana temayı değiştirmiyorsa)

    İmama sorulan hadis yukarda sunni kaynakta geçen hadisteki aynı değil mi? Ademin Allah'ın suretinde yaratılma meselesi.

    Ayni hadisi şerh ederken senin yukarda yazdığını beyan ediyor ki özet olarak aynı.

    Farklı olan ne?

    EY AZİZAN, BİZ KAR-ZARAR HESABI YAPMAKSIZIN SEVGİ'YE TESLİM OLUR SELAMA ERERİZ. KİM NE DERSE SÖYLESİN, SEVDİM ALİ'Yİ. KAR-ZARAR http://www.nuvezan.com/

    Yorum


      #17
      Ynt: EHLI SUNNET KAYNAKLARINDA ALLAHIN SIFATLARI

      tamam sonraki hadislere geç onları açıkla

      Yorum


        #18
        Ynt: EHLI SUNNET KAYNAKLARINDA ALLAHIN SIFATLARI

        [quote author=Musavi link=topic=15552.msg96826#msg96826 date=1279561453]



        Fasil : ALLAH`IN SIFATLARI BÖLÜMÜ
        Konu : Allah`ın Sıfatları
        Ravi : Enes
        Hadis : Resulullah (sav) şu duayı çok yapardı: "Ey kalbleri çeviren Allahım! Kalbimi dinin üzerine sabit kıl!" Ben (bir gün kendisine): "Ey Allah`ın resulü! Biz sana ve senin getirdiklerine inandık. Sen bizim hakkımızda korkuyor musun?" dedim. Bana şöyle cevap verdi: "Evet! Kalpler, Rahman`ın iki parmağı arasındadır. Onları istediği gibi çevirir."
        HadisNo : 3484


        [/quote]

        BİSMİTEALA

        SELAM OLSUN ALLAH'IN HABİBİNE VE TEMİZ PAK KILDIĞI EHL-İ BEYTE

        Bu rivayette karşı geldiğin sanırım bu cümle olsa gerek "Evet! Kalpler, Rahman`ın iki parmağı arasındadır. Onları istediği gibi çevirir."

        Öncelikle ben bu rivayeti şerh edenlerin açıklamalarına bakayım.

        Vede rivayetin arapçasına da bakayım benim bildiğim kadarı ile elindedir anlamına gelen bir tabir vardı genede tam emin değilim bakayım inş.

        EY AZİZAN, BİZ KAR-ZARAR HESABI YAPMAKSIZIN SEVGİ'YE TESLİM OLUR SELAMA ERERİZ. KİM NE DERSE SÖYLESİN, SEVDİM ALİ'Yİ. KAR-ZARAR http://www.nuvezan.com/

        Yorum


          #19
          Ynt: EHLI SUNNET KAYNAKLARINDA ALLAHIN SIFATLARI

          BİSMİTEALA

          SELAM OLSUN ALLAH’IN HABİBİNE VE TEMİZ PAK KILDIĞI EHL-İ BEYTE

          وعن أنس رَضِيَ اللّهُ عَنْه قال: ]كَانَ رسولُ اللّه # يُكْثِرُ أنْ يَقولَ: يَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ ثَبِّتْ قَلْبِي عَلى دِينِكَ. فَقُلْتُ: يَا رسولَ اللّهِ قَدْ آمَنَّا بِكَ وَبِمَا جِئْتَ بِهِ فَهَلْ تَخَافُ عَلَيْنَا؟ قالَ: نَعَمْ. إنَّ الْقُلُوبَ بَيْنَ إصْبَعَيْنِ مِنْ أصَابِعِ الرَّحْمنِ يُقلِّبُهَا كَيْفَ يَشَاءُ[. أخرجه الترمذي .
          3. (3484)- Hz. Enes (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şu duayı çok yapardı:
          "Ey kalbleri çeviren Allahım! Kalbimi dinin üzerine sâbit kıl!"
          Ben (bir gün kendisine):
          "Ey Allah'ın resulü! biz sana ve senin getirdiklerine inandık. Sen bizim hakkımızda korkuyor musun?" dedim. Bana şöyle cevap verdi: "Evet! Kalpler, Rahmân'ın iki parmağı arasındadır. Onları istediği gibi çevirir."

          AÇIKLAMA:

          1- Hadiste zikredilen kalb, insan göğsünde yer alan ve etten yaratılmış olan maddî kalb değildir. Çünkü bu, hayvanlarda da var. Kalbten murad ruhânî bir latife-i Rabbaniyedir. Bu latife insanın hakikatını teşkil eder: İdrak sâhibi emir ve yasağa muhatap, yaptıklarından sorumlu olan bu latifenin eskiler, maddî kalple bir ilişkisi bulunduğunu kabul etmiştir: Âlet kullananın o âletle ilgisi nevinden veya bir yere yerleşinin o yerle olan ilgisi nevinden bir ilgi.
          2- Kalbin itâat-isyan, huzurgaflet, imanküfür gibi pek değişik halleri vardır. Sadedinde olduğumuz hadis, Cenâb-ı Hakk'ın kalb üzerindeki tasarrufunu, kişiyi bu hallerden dilediğine çevirebileceğini belirtmektedir. Allah hakkında bu inanç, İslâm itikadının gereğidir. Zira Allah'ın gücüne, tasarrufuna hiçbir hudud konamaz. Aksini düşünmek acz nisbet etmek olur. Allah acz dahil hiçbir noksan sıfatla muttasıf değildir.
          3- Hz. Enes'in "...bizim hakkımızda korkuyor musun?" sorusunun ma'nâsı şudur: "Senin bu sözün, kendi hakkında söylenmemiş olmalıdır. Zira sen hataya ve zelleye karşı ismete (korunmaya) mazharsın. Hususan din hususunda kalbin dönmesi mevzubahis olamaz. Öyleyse bu duadan murad ümmetin tâlimidir. Acaba sizde, bize Cenâb-ı Hakk'ın lutfettiği iman nimetinin zevâli veya kemâlden noksana düşmesi endişesi mi var?"
          Resûlullah bu ma'nâyı taşıyan soruya, "Evet!" diye cevap vermiş, ümmeti hakkında korkmakta olduğunu te'yid etmiştir: "Allah kalbleri dilediği gibi çevirir."
          Tebliğci açısından son derece ehemmiyetli bir prensibi Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm), bu hadiste vaz'etmiş olmaktadır:
          "İnsanın ne iman üzere, ne de fısk ve küfür üzere devamlılığı yoktur." İnsan hâricî te'sirlerle her an değişebilir. Ne "ben iyiyim" deyip hal-i hazır halimize güvenmeliyiz, ne de herhangi bir insan için "Bu iyidir!" veya "Bu kötüdür!" diye kestirip atmalıyız. Bugün için iyidir ama, yarın değişebilir. Öyle ise iyilik üzere devamı için gayret gereklidir. Kötü de bugün kötüdür, ama düzelebilir, düzeltmek için gayret göstermelidir.
          Yani insanlar hakkında kesin hüküm verip atâlete düşmemelidir. İyiler kötüleşebilir, kötüler iyileşebilir. Zira kalb, değişkendir. Allah dilediği gibi değiştirir.
          4- Allah'a parmak nisbeti, müteşâbih bir ifadedir. Cenâb-ı Hakk'ın zâtıyla ilgili bir kısım şuûnu anlayabilmemiz için bu çeşit teşbihlere sıkça yer verilmiştir. Bu teşbihler hakikatı üzere alınmamalıdır. Müteahhir ülemâ, kullanılış gayesine uygun bir ma'nâ ile tevil eder. Parmak burada Allah'ın meşiet ve iradesini ifade etmek için kullanılmıştır. Parmağın cemi değil de tesniye olması yani "parmaklar" şeklinde değil de iki parmak şeklinde ifade edilmesi Kudret-i Rabbaniyye'nin kalbte, "hayır" ve "şer" şeklinde zuhur edeceğine işaret kabul edilmiştir.
          Keza "el" değil de "parmak" kelimesinin kullanılması bir ma'nâ inceliği taşımaktadır. Zira parmak, küçüklüğü sebebiyle, kalbi değiştirmede elden daha süratli, daha mâhirdir. Âlimler: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm), Allah'ın bu husustaki sür'atini muhataplara daha iyi duyurabilmek için parmak kelimesini tercih etmiştir" derler.
          (Kutub-i Sitte İbrahim Canan Tercüme ve Şerhi Akçağ yayınları Cild 10 sayfa 289-290)



          HADİS NO 2140- Enes (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v.), sık sık “Ey kalpleri halden hale değiştiren Allah’ım kalbimi dinin üzere sabit kıl demeyi çokça yapardı. Ey Allah’ın Rasûlü dedim sana ve getirdiğin şeriata inandık bu durumda hala bizim hakkımızda korkuyor musun? Rasûlullah (s.a.v.) buyurdu ki: Evet çünkü kalpler Allah’ın iki parmağı arasındadır, onları dilediği şekilde evirip çevirir.” (Müslim, Kader: 3)
          Tirmizî: Bu konuda Nevvâs b. Sem’an, Ümmü Seleme, Abdullah b. Amr ve Âişe’den de hadis rivâyet edilmiştir. Bu hadis hasendir. Aynı şekilde pek çok kişi bu hadisi böylece Â’meş’den, Ebû Sûfyân’dan ve Enes’den rivâyet etmişlerdir. Bazıları da Â’meş’den, Ebû Sûfyân’dan, Câbir’den rivâyet etmişlerdir. Ebû Sûfyân’ın Enes’den rivâyeti daha sahihtir.
          (Sünen-i Tirmizi Mütercim Abdullah Parlıyan Konya Yayıncılık 1. Baskı Cilt 2 Sayfa 201)




          3- Allah Teâlâ’nın Kalbleri Nasıl Dilerse O Şekle Çevireceği Babı

          17- (2654) Bana Züheyr h. Harb ile İbnü Nümeyr ikisi birden El-Mukrî'den rivayet ettiler. Züheyr dedi ki: Bize Abdullah b. Yezîd El-Mukrî rivayet etti. (Dedi ki): Bize Hayve rivayet etti. (Dedi ki): Bana Ebû Hâni' haber verdi. Kendisi Ebû Abdirrahman El-Hubulî'den, o da Abdullah h. Aitit b. Âs'dan dinlemiş. O da Resûlüllah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) den şöyle buyururken dinlediğini söylemiş:
          «Şüphesiz ki, bütün Âdemoğullarmm kalpleri bîr kalp gibi Rahmanın parmaklarından iki parmak arasındadır. Onu dilediği yere çevirir.»
          Bundan sonra Resûlüllah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
          «Allahım! Ey kalbleri çeviren! Bizim kalblerimizi itiâtına çevir!» diye dua etmiş.
          Bu rivayet dahi sıfat hadîslerindendir. Az yukarıda beyân ettiğimiz iki tevcih, bunda da carîdir. Yâni parmak el ayak gibi şeyler mahlûkatın şânmdandır. Binâenaleyh Allah Teâlâ hakkında zahiren bu gibi mânâları ifade eden kelimeler ya hiç te'vil olunmazlar, zahirinin murad edilmediği bilinerek bunların hak olduğuna itikad edilir. Yahut makama münasib şekilde tevil olunurlar. Bu takdirde parmak kelimesi mecazdır.» «Filân avucumun içindedir» tâbirinden filân benim kudretim dâhilindedir ve keza: «Filân benim parmağımın ucundadır, onu istediğim gibi çeviririm.» cümlesinden nasıl filâna gücüm yeter mânâları kastediliyorsa, buradaki parmak da kudret mânâsına te'vil edilir. Şu halde hadîsin mânâsı: Allah Teâlâ kullarının kalblerinde mutasarrıfdır. Onları dilediği gibi idare eder. Ona hiç bir şey mâni olamaz» demek olur.
          Arapların mânâsını anlamadıkları şeyleri iyice anlatmak için hissî şeylerle temsil etmeleri âdetleridir. Burada şöyle bir sual hatıra gelebilir: Allah'ın kudreti birdir. Hadisde ise iki parmak zikredilmiştir.
          Bu suâlin cevabı yukarda işaret ettiğimiz gibi, sözün mecaz olmasıdır. Bu sözden iki veya üç gibi sayılar kastedilmemiş; Arapların âdeti ve-cihle temsil yapılmıştır.
          (Sahih-i Müslim Sönmez Yayınevi Mütercim Ahmed Davudoğlu)


          Benim bulabildiğim şerhler. Şimdi sen bu şerhleri oku sonra aklına takılanı sor.
          EY AZİZAN, BİZ KAR-ZARAR HESABI YAPMAKSIZIN SEVGİ'YE TESLİM OLUR SELAMA ERERİZ. KİM NE DERSE SÖYLESİN, SEVDİM ALİ'Yİ. KAR-ZARAR http://www.nuvezan.com/

          Yorum


            #20
            Ynt: EHLI SUNNET KAYNAKLARINDA ALLAHIN SIFATLARI

            benim esas sorum baldırını gosterme sorusu.

            Yorum


              #21
              Ynt: EHLI SUNNET KAYNAKLARINDA ALLAHIN SIFATLARI

              BİSMİTEALA

              SELAM OLSUN ALLAH'IN HABİBİNE VE TEMİZ PAK KILDIĞI EHL-İ BEYTE

              Mübarek sırayla senin aktardığın hadisleri elel alıyorum sabret biraz.

              Yukarda eleştirdiğin ikinci hadis için ne diyorsun?
              EY AZİZAN, BİZ KAR-ZARAR HESABI YAPMAKSIZIN SEVGİ'YE TESLİM OLUR SELAMA ERERİZ. KİM NE DERSE SÖYLESİN, SEVDİM ALİ'Yİ. KAR-ZARAR http://www.nuvezan.com/

              Yorum


                #22
                Ynt: EHLI SUNNET KAYNAKLARINDA ALLAHIN SIFATLARI

                abi ben o iki hadis hakkıdna zaten cok supheli degil idim en buyuk olay baldır olayı...

                birde şunu ekleyeyim.

                1663 - Cübeyr İbnu Mut'im (R.a) anlatıyor. "Resûlullah (S.a.v)'a bir bedevî gelerek:
                "Ey 'ın Resûlü (kuraklıktan) insanlar meşakkate düştüler. Aile efradı zayiata uğradı. Hayvanlarımız da helâk oldular. Bizim için 'a dua et su göndersin. Zîra biz 'a karşı senin şefaatini sana karşı da 'ın şefaatini taleb ediyoruz!" dedi. Resûlullah (S.a.v) adama şu mukabelede bulundu:
                "Yazık sana söylediğin şeyin idrakinde misin ? Sübhanallah!"
                Resûlullah (S.a.v) sübhanallahları o kadar tekrar etti ki bunun tesiri Ashab'ın yüzünden okunmaya başladı. Sonra Resûlullah (S.a.v) sözüne şöyle devam etti:
                "Yazık sana mahlukatından hiç kimseye karşı şefaatçi kılınmaz. 'ın şânı böyle bir şey yapmaktan çok yücedir. Bak hele! Sen 'ın (azametinin) ne olduğunu biliyor musun? O'nun Arş'ı semavatının' şöyle üzerindedir.-Parmaklarıyla işaret ederek- tıpkı üzerinde bir kubbe gibi. Arş Zat-ı Zülcelâl sebebiyle inleyip ses çıkarır tıpkı süvarisi sebebiyle atın ses çıkarması gibi. "
                Ebu Dâvud Sünnet 19 (4726).

                Yorum


                  #23
                  Ynt: EHLI SUNNET KAYNAKLARINDA ALLAHIN SIFATLARI

                  BİSMİTEALA

                  SELAM OLSUN ALLAH'IN HABİBİNE VE TEMİZ PAK KILDIĞI EHL-İ BEYTE

                  Anladım kardeş

                  Diğer rivayetlere gelince bana bi 10 günlük mühlet ver yarından itibaren bi 10 günlüğüne araştırmaya hiç vaktim olmuyacak çok az bir vakitle nete belki girebilirim oda kesin değil. İnş daha sonra diğer rivayetleride ele alacam.
                  EY AZİZAN, BİZ KAR-ZARAR HESABI YAPMAKSIZIN SEVGİ'YE TESLİM OLUR SELAMA ERERİZ. KİM NE DERSE SÖYLESİN, SEVDİM ALİ'Yİ. KAR-ZARAR http://www.nuvezan.com/

                  Yorum


                    #24
                    Ynt: EHLI SUNNET KAYNAKLARINDA ALLAHIN SIFATLARI

                    Peki 10 gun sonra devam ederiz.

                    Yorum


                      #25
                      Ynt: EHLI SUNNET KAYNAKLARINDA ALLAHIN SIFATLARI

                      Hüseyin bin Halid diyor ki: İmam Rıza (a.s)’a arz ettim: Halk Peygamber efendimizden “Allah Adem (a.s)’ı kendi şeklinde yarattı” buyurduğunu naklediyor.

                      İmam (a.s): Allah onların canını alsın! Hadisin birinci kısmını atmışlar. Hadisin aslı şöyledir: Bir gün Peygamber efendimiz, birbirine küfreden iki kişinin yanından geçiyordu. Onlardan biri diğerine “Allah senin yüzünü ve sana benzeyen herkesin yüzünü çirkinleştirsin” dedi. Allah’ın resulü ona “Ey Allah’ın kulu! Kardeşine böyle söyleme. Çünkü Allah-u Teala Adem (a.s)’ı da ona benzer şekilde yaratmıştır” buyurdular.

                      Yorum


                        #26
                        Ynt: EHLI SUNNET KAYNAKLARINDA ALLAHIN SIFATLARI

                        uyunu ehbari rıza

                        Yorum


                          #27
                          Ynt: EHLI SUNNET KAYNAKLARINDA ALLAHIN SIFATLARI

                          [quote author=Musavi link=topic=15552.msg96826#msg96826 date=1279561453]

                          Fasil : ALLAH`IN SIFATLARI BÖLÜMÜ
                          Konu : Allah`ın Sıfatları
                          Ravi : Ebu Hüreyre
                          Hadis : Resulullah (sav)`ı şu ayetleri okurken işittim. (Mealen): "Hiç şüphesiz Allah size, emanetleri ehline teslim etmenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Allah size ne güzel öğüt veriyor. Şüphesiz Allah işitir ve görür" (Nisa 58). Bu sırada Resulullah (sav)`ın baş parmağını kulağına, onu takib eden (şehadet) parmağına da gözünün üzerine koyduğunu gördüm.
                          HadisNo : 3485


                          [/quote]

                          BİSMİTEALA

                          SELAM OLSUN ALLAH'IN HABİBİNE VE TEMİZ PAK KILDIĞI EHL-İ BEYTE

                          Bu rivayette karşı gelinen nokta sanırım Peygamberin Allah'ın görmesi ve duyması konusunda el hareketi yapması. Bu gayet doğaldır bizde bazen bir meseleyi anlatırken el kol hareketleri yaparız. Bu el kol hareketi ile anlattığımız şahsa benzediğimiz anlamına gelmez. Peygamber Allah'ın görme ve duyma konusunda el kol hareketi yapması haşa Allah'ında aynen benim gibi duyar görür anlamına gelmez.

                          Bu konuda Hattabi'nin şerhi okunmaya değer. Ama İbn-i Hacer, Kastalani, Nevevi farklı bi şekilde tevil etmişler. Allah'ın gözü ve kulağının var olduğunu ama keyfiyetini bilemeyiz derler.
                          EY AZİZAN, BİZ KAR-ZARAR HESABI YAPMAKSIZIN SEVGİ'YE TESLİM OLUR SELAMA ERERİZ. KİM NE DERSE SÖYLESİN, SEVDİM ALİ'Yİ. KAR-ZARAR http://www.nuvezan.com/

                          Yorum


                            #28
                            Ynt: EHLI SUNNET KAYNAKLARINDA ALLAHIN SIFATLARI

                            Bu konuda Hattabi'nin şerhi okunmaya değer. Ama İbn-i Hacer, Kastalani, Nevevi farklı bi şekilde tevil etmişler. Allah'ın gözü ve kulağının var olduğunu ama keyfiyetini bilemeyiz derler

                            AYNI BİZİM EHLI TEVHIDIN LAFI.KEYFIYETINI BILEMEYIZ.ALLAH YUKARIDA AMA NASILINI BILEMEYIZ DER MESELA

                            Yorum


                              #29
                              Ynt: EHLI SUNNET KAYNAKLARINDA ALLAHIN SIFATLARI

                              [quote author=Musavi link=topic=15552.msg96827#msg96827 date=1279561535]
                              Hadis: “Allah ahirette Peygamberlere kimliğini kanıtlamak için bacağını açıp baldırını gösterir.”

                              Müslim - İman 302, Buhari 97/24,10/29, Hanbel 3/1

                              Hadis: “Allah benimle görüştü ve el sıkıştı. Elini iki omuzum arasına koydu. Öyle ki parmaklarının soğukluğunu iki göğsüm arasında hissettim.”

                              Hanbel 5/243
                              [/quote]

                              BİSMİTEALA

                              SELAM OLSUN ALLAH'IN HABİBİNE VE TEMİZ PAK KILDIĞI EHL-İ BEYTE

                              Kardeş yukardaki rivayetlerin kaynaklarını verilen adresleri tekrar kontrol edip sonra tekrar verirmisin?

                              Kitab, bab adı, hadis no ve yayın evinin adınıda yazarsan çok makbule geçer.
                              EY AZİZAN, BİZ KAR-ZARAR HESABI YAPMAKSIZIN SEVGİ'YE TESLİM OLUR SELAMA ERERİZ. KİM NE DERSE SÖYLESİN, SEVDİM ALİ'Yİ. KAR-ZARAR http://www.nuvezan.com/

                              Yorum


                                #30
                                EHLI SUNNET KAYNAKLARINDA ALLAHIN SIFATLARI

                                hudeyfe dost şu baldır hadisini açıkla lütfen.

                                Yorum

                                YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X