Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

TERTEMİZ EHL-İ BEYT VE HAZRET-İ ALİ (K.V.) İLE İLGİLİ HADİS-İ ŞERİFLER

Daraltma
Bu sabit bir konudur.
X
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: TERTEMİZ EHL-İ BEYT VE HAZRET-İ ALİ (K.V.) İLE İLGİLİ HADİS-İ ŞERİFLER

241 /// Sevgili Peygamberimiz (s.a.a.) buyururlar:

Cenab-ı Resûlüllah (S.A.A.) altı bazı rivayetlerde dokuz ay boyunca Hz. Ali ve Hz. Fatımanın kapısının önünde durup buyururdu: “İnnema yuridullahu liyüzhibe ankümürrics...- (Allah siz Ehl-i Beyt’ten kiri giderip temizlemeyi irade etti)”. (243)

kaynak;

243- İbni Hacer el Heytemi Mecmüz-Zevaid 9. Cüz S. 121.

242 /// Sevgili Peygamberimiz (s.a.a.) buyururlar:

“Ehl-i Beyt’im Nuh’un gemisi gibidir. O gemiye dahil olan kurtulur muhalefet eden boğulur”. (244)

kaynak;

244- Sahih-i Müslim Ve Buhari C 2 S. 343.

243 /// Sevgili Peygamberimiz (s.a.a.) buyururlar:

“İnsanlar arasında ayrılık ve ihtilaf olacaktır. Bu (Hz. Ali k.v.) ve arkadaşları Hak üzere bulunacaklardır”.(245)

kaynak;

Kâ’b ’dan;
    245- Taberani Müsnedü’l Kebir.

Sürgünümüz hep çöle, sırr-ı hikmet ne ola?
    Sahra-yı KERBELA'da, Hüseynî Fermân'a sor...

Yorum

244 /// Sevgili Peygamberimiz (s.a.a.) buyururlar:

“ Bana Ruhul Kudus geldi ve şöyle dedi: Ya Muhammed (a.s.v.)! Doğrusu Allah Ashabından üç kişiyi seviyor. Bunlar Ali Ebu Zer ve Mikdad İbni’l-Esved’dir. YA Muhammed (a.s.v.)! Cennet Ashabından üç kişiye müştak bulunuyor. Bunlar; Ali Ammar ve Selman (Onlara Selam olsun)’dır”.(246)

kaynak;

Hz. Ali (k.v.)’den;
      246- Suyuti Camiül Kebir

245 /// Sevgili Peygamberimiz (s.a.a.) buyururlar:

“Ey Ali! İslâm bir çıplaktır. Onun elbisesi Takvâdır tüyleri hidayettir. Süsü de hayâdır. Direkleri (dayanakları) iffettir; ayakta tutucusu ise Salih Ameldir. İslâm’ın esası Beni ve Ehl-i Beyt’imi sevmektir”.(247)

kaynak;

Hz. Ali (k.v.)’den;
      247- İbn-i Asakir Tarih.

246 /// Sevgili Peygamberimiz (s.a.a.) buyururlar:

“Ey Allahım! Bereketini Rahmetini mağfiretini ve rızanı Hz. İbrahim üzerine ve Ali üzerine ihsan et.
      Allahım! Onlar (Hz. Ali ve Fatıma Hasan Hüseyin) Bendendir Ben de Onlardanım. Bereketini Rahmetini Mağfiretini ve Rızanı Benim ve Onların üzerine ihsan buyur”.(248)

kaynak;

Vasile (R.A.)’den;
      248- Suyuti Camiu’l Kebir.

Yorum

247 /// Sevgili Peygamberimiz (s.a.a.) buyururlar:

“ Hz. Peygamber (s.a.v.) Fatıma (r.a.) annemizin evine uğramıştı. Hz. Ali(k.v.)’yi evde bulamayınca:
        “- Amca oğlu nerede?” diye sordu.
        Fatıma (a.s) “Aramızda bir şekerleme oldu bunun üzerine Bana kızıp gitti”. Resulullah “hele bir arayı ver nereye gitmiş” diye emretti. “Mescidde yatıyor” diye haber verilince Resulullah yanına gitti. Hz. Ali gerçekten yatıyordu ve üzerinden ridası düşmüş toprağa bulanmıştı. Resulullah (s.a.a.)
        “kalk Ey Ebu Turab” (yani toprağın babası) diye seslendi.
        Sehl der ki; “Hz. Ali’nin en sevdiği isim bu isimdi”. (249)

kaynak;

Sehl İbnu Sa’d Es-Saidi’dan:
        249- Buhari Salat 58 Fedaili’l Ashab 9 Edeb 113 İsti’zan 40; Müslim
        Fedailu’s Sahabe 38.

248 /// Sevgili Peygamberimiz (s.a.a.) buyururlar:

“ (Davalarda) en isabetli hüküm vereni Ali (a.s.)’dir”. (250)

kaynak;

Hz. Enes’den;
        250- Tirmizi Menakıb 3793 3794.

Yorum

249 /// Sevgili Peygamberimiz (s.a.a.) buyururlar:

“Fatıma (r.a.) Benden bir parçadır Onu öfkelendiren Beni öfkelendirmiş olur”. (251)

kaynak;

251- sahihi Buhari.

250 /// Sevgili Peygamberimiz (s.a.a.) buyururlar:

“Biz Resulullah (s.a.v.)!nin yanında iken Ben-i Hâşim’den bir grup genç geldi. Resulullah (s.a.v.) onları görünce gözleri yaşla doldu ve rengi değişti. Ben:
          “(Ey Allah’ın Resulü!) Şimdiye kadar Mübarek yüzünüzde hoşumuza gitmeyen bir manzara hiç görmemiştik dedim. Şu cevabı verdiler:
          “Biz öyle bir Ehl-i Beyt’iz ki Allah Bizim için dünyaya mükabil Âhireti seçmiştir. Benim Ehl-i Beytim Ben’den sonra bela kaçırılma ve sürgüne maruz kalacak”. (252)

kaynak;

Hz. İbni Mes’ud’dan:
          252- Kütüb-ü Sitte Muhtasarı H.1264.

Yorum

251 /// Sevgili Peygamberimiz (s.a.a.) buyururlar:

Mehdi Bizden Ehl-i Beyt’imizdendir”. (253)

kaynak;

Hz. Ali (k.v.)’den:
            253- Kütüb-i Sitte Muhtasarı H. 1248 Ebu Davud Müslim.

252 /// Sevgili Peygamberimiz (s.a.a.) buyururlar:

“ Biz Abdulmuttalib’in oğullarıyız. Cennet Ehli’nin Efendileriyiz: Ben Hamza Ali Cafer Hasan Hüseyin Mehdi”. (254)

kaynak;

Hz. Enes ’den:
            254- Kütüb-i Site Muhtasarı H. 1249.

Yorum

253 /// Sevgili Peygamberimiz (s.a.a.) buyururlar:

“ Kim amcama (Hz.Abbas (r.a.)’ya eziyet verirse mutlaka Bana eziyet vermiştir. Şurası muhakkak ki kişinin amcası babası yerindedir”. (255)

kaynak;

Hz. Ali (k.v.)’den:
              255- Tirmizi Menakıb 3764.

254 /// Sevgili Peygamberimiz (s.a.a.) buyururlar:

“Resulullah (a.s.a.)’ı Cenab-ı Hak amcası Ebu Talib’le korudu”. (256)

kaynak;

Abdullah ibn-i Mes’ud’dan:
              256- Hakim Müstedrek.

Yorum

255 /// Sevgili Peygamberimiz (s.a.a.) buyururlar:

“Muhammed âl-i İbrahim’dedir”. (257)

kaynak;

İbn-i Abbas (r.a.)’dan:
                257- Kütüb-i Sitte Muhtasarı.

256 /// Sevgili Peygamberimiz (s.a.a.) buyururlar:

“Gerçek cimri yanında zikrim geçtiği halde Bana selavât okumayanlardır”. (258)

kaynak;

Hz. Ali (k.v.)’den:
                258- Tirmizi Daavat 110.

Yorum

257 /// Sevgili Peygamberimiz (s.a.a.) buyururlar:
                  Resulullah (s.a.v.) pazartesi günü gönderildi Hz. Ali (k.v.)’de Salı günü namaz kıldı”. (259)

kaynak;

Enes b. Malik ’dan:
                  259- Tirmizi Menakıb 3730.

258 /// Abdurrahman ibnu Ebi Leyla’dan:

“Babam Ebu Leyla Hz. Ali (k.v.) ile bir araya gelip sohbet ederlerdi. Hz. Ali (k.v.) kışta yaz elbiseleri yazda da kış elbiseleri giyerdi: Biz (babama bunun hikmetini) sorsanız! Dedik. O da sordu: Ali (k.v.) şu açıklamayı yaptı:

“Resulullah (s.a.v.) Hayber günü gözümden rahatsız olduğum bir sırada Bana adam göndererek yanına çağırdı. Gözlerime mübarek tükürüklerinden sürerek bir de: “Allah’ım Ondan sıcak ve soğuğun vereceği rahatsızlıkları kaldır!” diye dua buyurdular”. O günden sonra ne sıcaktan terledim ne de soğuktan üşüdüm”. Açıklamasını yaptılar. ( 260)

kaynak;

Abdurrahman ibnu Ebi Leyla’dan:
                  260- Kütüb-i Sitte Muhtasarı.

Yorum

259 /// Sevgili Peygamberimiz (s.a.a.) buyururlar:

“Hasan ve Hüseyin Cennet Ehl-i’nin gençlerinin efendileridir. Babaları da Onlardan daha hayırlıdır”. (261)

kaynak;

İbnu Ömer’den:
                    261- Kütüb-i Sitte Muhtasarı.

260 /// Sevgili Peygamberimiz (s.a.a.) buyururlar:

“Hz. Fatıma ve Hz. Abbas (r.a.); Hz. Ebu Bekir’la uğrayıp Resulullah (s.a.a.)’dan kendilerine kalan mirası sordular. Hz. Ebu Bekir Onlara:

“Resulullah (s.a.v.)’ın: Bize kimse vâris olamaz bıraktıklarımız hep sadakadır. Ancak Âl-i Muhammed bu maldan (ihtiyacı kadarını) yer”.
                    Dediğini işittim. Allah’a yemin olsun Resulullah (s.a.a.)’ın yaptığını gördüğüm bir şeyi terk etmem mutlaka onu yaparım. Onun emrinden bir şey terk edecek olsam sapıtmaktan korkarım!” dedi.

“Bunun üzerine Hz. Fatıma (r.a.) Hz. Ebu Bekir’le küstü ve altı ay sonra vefat edinceye kadar onunla konuşmadı. Hz. Ali (k.v.) Onu geceleyin defnetti. Vefatını Hz. Ebu Bekir’e haber vermedi.

“ Hz. Ali (k.v.) Hz. Ebu Bekir’e haber salarak: “Yanında kimse olmadan yarın bize gel!” dedi. Kendisi Hz. Ömer’in gelmesini istemiyordu…

Hz. Ömer “Onlara tek başına gitme” Hz. Ebu Bekir “Vallahi tek başıma gideceğim”. Hz. Ebubekir Hz. Ali’nin evine gitti. Ben-i Hâşim yanında toplanmışlardı. Allah’a hamd-ü Senada bulundu. Sonra şunu söyledi:

“Emmâ ba’d! Ey Ebubekir ...

“ Sonra Resulullah (s.a.a.)’a olan yakınlığını zikretti. Hz. Ali bunları zikrettikçe Hz. Ebubekir ağlıyordu”. (262)

kaynak;

Hz. Aişe’den:
                    262- Buhari Fedailü’l Ashab 12; Müslim Cihad 53 (1759)

Yorum

261 /// Sevgili Peygamberimiz (s.a.a.) buyururlar:

“Resulullah (s.a.v.)’a (bir ara) maddi darlık isabet etti. Bu duruma Ali (k.v.) muttali oldu. Hemen çıkıp Resulullah (s.a.v.)’ın ihtiyacını görerek bir gelir temini için iş aradı. Derken bir Yahudiye ait bir bahçeye uğradı. Adama her kovası yüz kuru hurmaya on yedi kova su çıkarı verdi. Yahudi de hurmasından onun için on yedi tane acve (denilen iyi hurma) seçip verdi. Ali (k.v.) bunları Resulullah’a getirdi”. (263)

kaynak;

İbnu Abbas (r.a.)’dan:
                      263- Kütüb-i Sitte Muhtasarı 766.

262 /// Sevgili Peygamberimiz (s.a.a.) buyururlar:

“ Ben bir hurma karşılığında bir kova su çıkarırdım ve hurmanın iyi kuru olmasını şart koşardım”. (264)

kaynak;

Hz. Ali(k.v.)’den:
                      264-Kütüb-i Sitte Muhtasarı 767.

Yorum

263 /// Sevgili Peygamberimiz (s.a.a.) buyururlar:

“Vay Ammar’a! Ona bâği ( âsi) bir grup öldürecek”. (265)

kaynak;

ikrime ’den:
                        265- Buhari Selat 63 Cihad 17.

264 /// Sevgili Peygamberimiz (s.a.a.) buyururlar:

“Caferi ( Cafer-i Tayyar zülcünaheyn) gördüm Cennet’te Meleklerle beraber uçuyordu” (266)

kaynak;

Ebu Hureyre ’den:
                        266- Tirmizi Menakıb 3767

Yorum

265 ///

“Açlıktan karnımı yere yapıştırdığım yönlerini dönüp de halimi anlarlar da yiyecek ikram ederler umuduyla bildiğim Âyet’leri bana okumalarını talep ettiğim zamanlar olurdu. Fakirlere en çok hayrı dokunan kimse Cafer ibnu Ebi Talib (r.a.) idi. Gerçekten (söylediğim durumlarda) O bizimle ilgilenir evinde ne varsa ondan bize ikram ederdi. Öyle ki bazen içi tamamen boşalmış yağ kilesini bize çıkarıp açıverir biz de onun içinde kalan (bulaşığını) yalardık”. (267)

kaynak;

Ebu Hureyre’den:
                          267- Buhari Fedailü’l Ashab 10; Tirmizi Menakıb 3770.

266 ///

“Resulullah (s.a.v.) bize Fatıma’yı zifafa hazırlayıp Hz. Ali (k.v.)’ye teslim etmemizi emretti. Hemen gidip ilk iş Bahta tarafından getirilen yumuşak topraktan Ali’nin evinin tabanına yaydık. Sonra iki yastığın içerisine Ellerimizle dikmiş olduğumuz hurma lifi doldurduk. Hurma ve kuru üzümle ziyafet hazırladık üzerine tatlı su içtik. Sonra üzerine elbise takılıp su kabı asılacak bir ağaç parçasını getirip odanın bir kenarına koyduk. Biz Hz. Fatıma (r.a.) düğününden daha güzel düğün görmedik”. (268)

kaynak;

Hz. Ümmü Seleme ve Ayşe annelerimizden:
                          268- Kütüb-i Sitte Muhtasarı 604.

Yorum

267 /// Sevgili Peygamberimiz (s.a.a.) buyururlar:

“Senin gadab ettiğin şeye ( ey Ali ) Allah da gadab eder razı olduğun şeyden Allah da razı olur”.(269)

kaynak;

269-Kütüb-i Sitte Muhtasarı 4485.

268 /// Sevgili Peygamberimiz (s.a.a.) buyururlar:

“Fatıma (s.a.) Meryem hariç cihan kadınlarının efendisidir”. (270)

kaynak;

270- Tirmizi Menakıb 3872.

Yorum

269 /// Sevgili Peygamberimiz (s.a.a.) buyururlar:

“Kıyamet günü olunca perde gerisinden bir münadi şöyle seslenerek: ‘ Ey Mahşer halkı gözlerinizi kapayın Fatıma bintu Muhammed geçecek”. (271)

kaynak;

271- Kütüb-i Sitte Muhtasarı 4485.

270 /// Abdurrahman ibnu Ebi Leyla’dan:

“Ali (k.v.)’yi dinledim demişti ki: Resulullah (s.a.v.)’ın yanında Ben Abbas Fatıma ve Zeyd ibnu Harise toplanmıştık. Ben şunu söyledim :
                              “Ey Allah’ın Resulü Aziz ve Celil olan Allah’ın kitabında şu humustaki hakkımızın taksimine beni vazifelendirseniz de bu işi ben bir yapsam! Tâ ki sonradan kimse bu hususta bizimle ihtilafa düşmese!”

Hz. Ali (k.v.) devamla der ki: Resulullah (s.a.v.) bu isteğimi yerine getirdi. Hayatı boyunca ben taksim ettim. Sonra bana Hz. Ebubekir de beni vazifelendirdi. Aynı iş Hz. Ömer devrinin son senesine kadar bende devam etti. O yıl (fetihlerden dolayı) bol mal gelmişti. Bizim hakkımızı yine ayırdı ve bana gönderdi. Ben:

“Bu sene ihtiyacımız yok Müslümanların ihtiyacı var. Onlara ver!” dedim. O da bu hisseyi Müslümanlara dağıttı. Artık Hz. Ömer ’den sonra kimse beni bu işe çağırmadı.(zaten o sene) Hz. Ömer’in yanından çıktıktan sonra Abbas (r.a.)’a rastladığımda (hayıflanarak) bana:

“Ey Ali dün bize öyle bir şeyi haram ettin ki artık bundan sonra kimse bize vermez!” demişti o ne dahi insan imiş!”. (272)

kaynak;

Abdurrahman ibnu Ebi Leyla’dan:
                              272- Ebu Davud. Harac 20 (2983-2984).

Yorum

271 /// Sevgili Peygamberimiz (s.a.a.) buyururlar:

“Benim kendisine sığındığım sırdaşım Ehl-i Beyt’imdir dayanağım da Ensâr’dır. Öyleyse Onların kusurlarını affedin faziletli olanlarına da sarılın”. (273)

kaynak;

Hz. Ebu Said’den:
                                273- Tirmizi Menakıb 3900.

272 ///

“Hz. Ali (k.v.) ibn Ağyed’e dedi ki: ‘Sana kendimden ve Resulullah (s.a.v.)’ın kızı Fatıma (r.a.)’dan ki O babasına ailesinin en sevgili olanı idi. – Bahsedeyim mi?’

“Evet bahsedin!” dedim. Bunun üzerine:

“Fatıma (r.a.) değirmen çevirirdi; Elinde yaralar meydana gelirdi. Kırba ile su taşırdı. Bu da boynunda yaralar açtı. Ev süpürüyordu. Üstü başı toz toprak oldu. (Bu sıralarda) Resulullah’a(s.a.v.) bir kısım köleler getirilmişti. Fatıma’ya:

“Kızım ihtiyacın ne idi?” diye sordu”. Fatıma (r.a.) sükut edip cevap vermedi. Ben araya girip:
                                “Ben anlatayım Ey Allah’ın Resulü” dedim ve açıkladım:

“Fatıma’nın değirmen kullanmaktan eli yara oldu. Kırba ile su yaşımaktan da omuzları incindi. Köleler gelince ben kendisine size uğramasını sizden bir hizmetçi istemesine ve böylece biraz rahata kavuşmasını söyledim”. Bu açıklamam üzerine Resulullah (s.a.v.).

“Ey Fatıma Allah’tan kork. Allah’a olan farzlarını eda et ailenin işlerini yap. Yatağa girince otuz üç kere Subhanallah otuz üç kere Elhamdulillah otuz dört kere Allahuekber de. Böylece hepsi yüz yapar. Bu Senin için hizmetçiden daha hayırlıdır…” Buyurdular.

“Fatıma (r.a.) “Allah’dan ve Allah’ın Resulü’nden razıyım” dedi. Resulullah (s.a.a.) Ona hizmetçi vermedi”. (274)

kaynak;

Ebu’l Verd ibnu Sümâme’den:
                                274- Buhari Fedailü’l Ashab 9 Humus 6 Nafakat 6-7 Daavat 11; Müslim 80;
                                Tirmizi Daavat 24; Ebu Davud Harac 20.

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X