Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

insan mutlu mudur yoksa mutsuz mu?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: insan mutlu mudur yoksa mutsuz mu?

Bu konuda bir islam aliminden duydugum su hikayeyi onun anlatimiyla anlatmadan gecemeyecegim:
    ölüm döseginde olan ilim erbabi birisini ziyarete gittim. son nefesini vermeden önce gözlerini acti ve "filanca, senmisin?" dedi.
    "evet, benim" dedim.
    "bu Allah cok zalim!!" dedi.
    "ne oldu, niye zalim?" diye sordum.
    "cünkü benimle evlatlarimin arasinda ayrilik yaratmak istiyor" dedi.
    eger Hz.Alinin ve masum imamlarin velayeti olmayinca basimiza bu da gelir ve is "Allah zalimdir" demeye kadar varir. bu dünyada yetmis yil ilim ehli olarak yasayan bir insan, onca ilmine ragmen, kirip parcalayamadigi bu demirden kafes nedeniyle "bu Allah zalimdir" diyor.

yine dostlarimdan birinin bana anlattigi yasanmis bir hikayeyi burada sizlerle paylasmak istiyorum. bana anlattigina göre bir dostum son nefesini vermek üzere olan ilim ehli bir adamn basucuna gitmis. yasli adam gözlerini acip "filanca senmisin?" diye sormus
    arkadasimda "evet, benim" diye cevap vermis.
    arkadasimin baska bir söz söylemesine firsat birakmadan adam "bu Allah cok zalim" demis.
    dostunun bu sözü karsisinda oldukca sasiran arkadasim da "ne oldu? neden Allahin zalim oldugunu söylüyorsun?" diye sormus.

bunun üzerine adam baslamis dert yanmaya: "her ikimizde talebe olduk. ikimizde ayni hocalardan ders aldik ve bir arada yasadik. peki ama, sartlar ayni olmasina ragmen, nicin sen bu makama ulastin ve ben köseme cekildim?"

eger sen ayaklarina vurulan zinciri parcalayamadiysan, simdilik bir firtina yoksa bile, külün altindaki atesin alevlenecegi bir zaman muhakkak gelecektir. eger sen ipek böcegi gibi bu carsida, pazarda, sokakta ve caddede dolasip durduysan bile, uyanip kendine gelecegin zaman bir gün muhakkak gelecektir.

bi acgözlülük saplantisi icindesiniz,mezarlariniza girinceye dek (süren) (tekasür 1 ve 2)

beyefendi ne yapiyorsun? ben ve sen, yani bizler, yani ögrenciler, esnaf, tüccar vb. ne yapiyoruz? ne yaptigimizi söyleyeyim hemen. ben ögrenciysem, sabahleyin okuluma gidiyorum. beriki esnaf ve bu yüzden de sabah carsiya gidip dükkanini aciyor, bir baskasi da hangi isi icra ediyorsa, sabah olur olmaz dogruca isinin basina gidiyor. böylece bir kosusturmadir sürüp gidiyor.

peki, kulluk görevleri nerede kaldi? eger Allaha yakin olmak istiyorsan, sabah kalkar kalkmaz önce namazini kil, sonra isinin basina git. ögle vakti oldugunda önce namazin kil, sonra ögle yemegi ye, sonra da tekrar isinin basnia git. günlük hayatin bir parcasi haline gelmis olan bu cekler, bu bonolar, bu durgun pazar, bela yagdiran ve güclüklerle dolu olan bu durum aksama kadar sürecek. aksam yemegini ye, yat ve tekrar sabah olsun ve yeniden uyan.

ikinci kez ayni seyler. ertesi gün de ayni seyler. bir yil sonra da ayni seyler. kisacasi tekrarin tekrari hep yasanan. bütün bunlarin anlami da su: insanlar derin bir uykuya dalmislardir ve bir gün ölüm mutlaka kapiyi calacaktir, ancak o zaman pismanlik da dahil hicbir seyin faydasi olmayacaktir.

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

Ynt: insan mutlu mudur yoksa mutsuz mu?

böylesi bir kosusturma icinde yasayan insan bir gün uyanir, koskoca ömrün sabahtan aksama kadar süren bir kosusturma icinde gecip gittigini ve ölmek üzere oldugunu görür. bir de bakar ki, canini almak üzere Allahin mukarreb melegi, yani Azrail cikagelmis.

[ölümden sonraki hayata inanmamakta direnip de kendi kendilerini aldatanlardan] herhangi birine sonunda ölüm gelip catinca: "ey Rabbim! der, beni (hayata) geri döndür, izin ver döneyim de (daha önce) göz ardi ettigim konularda dürüst ve erdemli isler göreyim!" (müminun 99 ve 100)

peki, yitip giden gecmise özlem duyan insanin ölüm anindaki bu istegi gerceklesirmi? elbette hayir. iste o zaman insana söyle hitap edilir:

yoo, onun söyledigi, süphesiz, yalnizca (bos ve anlamsiz) bir sözden ibarettir (müminun 100)

artik ne gecmisi telafi etme isteginin bir yarari vardir, ne de biriktirilen onca paranin ve malin mülkün. yarari yoktur; cünkü bu insan yetmis yil boyunca ipek böcegi gibi kendi etrafini örüp durmaktan baska birsey yapmamistir. bu yüzden de ölümü büyük bir engel olarak görür. ancak katlanmaktan baska caresi yoktur.

cünkü (bir kere dünyayi terk etmis bulunanlarin) ardinda, yeniden diriltilecekleri güne kadar (asilmasi imkansiz) bir (ölüm) engeli bululnmaktadir (müminun 100)

ölüm aninin gercekten cok zor ve cok cetin oldugunu hicbir zaman akildan cikarmamak gerekir. Azrail davetsiz bir misafir gibi kapida belirdiginde dünyadan ve dünyayla ilgili her seyden vazgecmek gerektigini unutmamak gerekir. zaten dünya hayatinda Allaha karsi sorumlulugunun bilincinde olanlar icin korkulacak bir sey de yoktur. asil korkasi gerekenler koskoca yetmis yili arzu ve isteklerin pesinde tüketenlerdir; tipki kurani kerimde buyuruldugu gibi:

bazi yüzler o gün mutlulukla parlayacak, Rablerine bakarken ve o gün bazi yüzler ümitsizlikle kararacak, catirdatan bir felaketin baslarina gelmek üzere oldugunu bilerek (kiyamet 22-25)

kiyamet gününde kimi insanlar Rablerine bakmanin sonsuz mutlulugunu yasayacaklardir. bilindigi gibi öbür dünyada cennetlik olanlar cehennemlik olanlari ve cehennemlik olanlarda cennetlik olanlari görecekler pekala, ahirette atese atilan bir insanin cektigi hasret arkadaslarini cennette peygamberimizin, hz.Alinin, diger masum imamlarin ve sorumlulugunun bilinci icinde bir dünya yasamis olan diger insanlarin yaninda görmesinden daha üstün olabilirmi? elbette olamaz. orada cektigi hasret nedeniyle böyle bir insan, arkadaslarina "sizin ictiginiz sulardan bir yudum da ben iceyim" diyecek. ancak arkadaslari onunla alay edecekler ve "bu sular sizin icin haramdir" diyecekler. onu hafife alacaklar ve "biz elde edecegimiz seyi elde ettik. acaba siz elde edeceginiz seyi elde etinizmi?" diyecekler. onlar da "evet!" diye cevap verecekler.

kuran-i kerim söyle diyor: bir müezzin devamli olarak "Allahin laneti senin üzerine olsun!" diye feryat edecek, "yüce ve her türlü noksandan münezzeh olan Allah cenneti senin icin yaratti ve sen peygamberi ve Aliyi birakip seytanin pesinden gittin. Allahin laneti senin üzerine olsun!"

-dürtülerin kontrolü, Hüseyin Mezahiri-

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

YUKARI ÇIK
      Çalışıyor...
      X